agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Sevtap

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-02-2009, 13:21   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Firik Bulgur Pilavı

Alıntı:
İs kokulu bir bulgurdur. Buğday başağı daha tazeyken alınıp sazların arasına yerleştirilir ve sazlar biraz yakılarak başaklara is kokusu sinmesi sağlanıp, tütsülenir.
Böyle bir bilgi okudum. Tadı konusunda bilgisi olan var mı?

 
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 13:33   #2
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Bursa'da meşhur bir Antep yemekleri yapan restaurant'ta tatmıştım. Çok güzel bir pilav. Söz edilen is kokusu pilava çok hakimdi. Görünüş olarak normal olarak yapılan bulgur pilavından daha iri taneli ve daha koyu renk ama asıl is kokusu bence lezzet katan unsur.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 13:39   #3
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Ben G.Antep, Kilis'liyim. Bizim oralar da meşhurdur. Bulgur pilavına benzemekle birlikte, bulgurdan daha iricedir. Bulgur pilavı sevmeyenlerin bile genellikle sevdiği bir pilav çeşididir.
Genellikle et suyu ile pişirilir. Tadı da, kokusu da muhteşemdir.

Anlıyorum ki,toplantılarımızdan birine bir tencere pişirip getirmek gerekiyormuş

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 14:08   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Bir tarif de yaz istersen. Sonra fotoğraf eklersin

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 16:36   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Sayın Malina, Samatya'da Develi Restaurant var. Burada Antep mutfağı hakimdir.
Bizim canımız çiğ köfte, acılı şiş, humus (ki tereyağlı fıstıklı yapar, harikadır) ve kebap çektimi, soluğu orada alırız.
Kalamış parkında da şubesi açılmış ama orayı o kadar beğenmedik.
Telefonla Firik Bulgur pilavınız var mı? diye sordum. Yapıyorlarmış.
Arzu ederseniz gidebiliriz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 17:11   #6
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Hemen bildiğim tarifi yazayım Sayın Malina


Malzemeler;
Kuşbaşı et,nohut,soğan, zeytinyağı (**** margarin tercihe bağlı), salça, firik, bulgur, tuz...

Yapılışı;

Bir gece önceden ıslattığınız nohut ve et su konularak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu arada soğanları ince ince doğrayıp kızgın yağda sararıncaya kadar kavururuz. Soğanların içine bir kaşık salça katıp biraz ateşte çevirdikten sonra pişirdiğimiz nohutlu et suyuna ilave ederiz. Bir 10-15 dakika daha bu şekilde pişirdikten sonra, içine firiği ve bulguru katarız ve pilav gibi kısık ateşte pişmeye bırakırız. Suyunu çekip pilav gibi olunca ateşten alınır. Üzerine çok olmadan biraz daha yağ kızdırıp döküyoruz. İsteğe göre, üzerine kavrulmuş kuşbaşı et konulabilir.


Kusura bakmayın ölçü veremiyorum, çünkü biz de her pilav gibi firik pilavıda ölçü kullanılmadan yapılır

Ayrıca bir de fotoğraf ekliyorum, netten ama kendimiz yaptığımız da da inşallah fotoğrafını eklerim.

Afiyet olsun


Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 17:13   #7
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Güler Hanım restaurantta da eminim ki çok güzel yapıyorlardır ama ben size öncelikle ev yapımı, **** yapan birinin elinden yemenizi tavsiye ederim. Arada ki farkı çok net göreceksiniz

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 17:22   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Offf, off, valla şimdi olsaydı da yeseydim.
Dediğinizde mutlaka haklısınızdır. Ama bizde bilen yok. Bu Firik ayrı, bulgur ayrı birşey mi? Yoksa firik dediğiniz bulgurun irisi mi?
Ayyy yanında bir de koyuca yapılmış bir cacık. Ehemmm Ehemm.
Durun bakalım, belki bize bu akşam da Samatya'nın yolu gözükecek, yok yaa unuttum.
Oğuz dişlerini tedavi ettiriyor, yiyemez ki zavallım, çorbaya talim.
Ellerinize sağlık, sevgili Minem.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 17:27   #9
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Görüntü olarak bulgurun kırılmamış hali gibi ama biraz daha iricedir. Tad olarak yakılarak yani tütsülenerek yapıldığı için hafif bir yanık **** is kokusu vardır.

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 17:52   #10
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Benim kayınvalidem de İskenderunlu. Orada etsiz , tereyağlı ve üzerine soğan kavurarak pişirdiklerini gördüm. Lezzetli bir pilav. Bana da birkaç kez küçük bez torbalarda getirdiler. Ancak ben maalesef çocuklara sevdiremedim..

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 00:23   #11
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,270
Galeri: 787
Çocuklara ne sevdirebiliyoruz ki ? hiçbir şeyi beğenmiyorlar varsa yoksa yeni nesil aparatif ve yemekler. Allahtan ara da bir köye yolluyoruz da ora da birşeyler yiyip tadına bakıyorlarsa sevip bizden de istiyorlar.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 01:04   #12
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Firikli pilav deriz biz.

Firik buğday başağının olgunlaşmadan önceki hali diye biliyorum.

Ben 1 ölçü bulgur + 1 ölçü firik katarak tereyağlı pişiriyorum.

Çok lezzetli, severek yiyorum. Et yemeklerinin yanında ya da sade olarak turşu ile de güzel oluyor.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 01:42   #13
Ağaç Dostu
 
Sevtap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 184
Galeri: 4
Ben Metro market ten 2 ay kadar önce ne olduğunu bilmeden almıştım. Üzerinde firik yazıyor. Dimyat marka ürünleri bilirsiniz. Siyah pirinç, siyah fasulye, karacadağ pirinci, arborıo pirinci gibi daha pek çok değişik ürün sunuyor ben de farklı tatları sevdiğim için almıştım. Dün elime aldım normal bulgur gibi pişirecektim bıraktım ve internet den tarif alır yaparım demiştim. Şimdi vaktim oldu önce foruma bakayım diye buradan başladım ki konular arasında görünce çok ama çok şaşırdım. Yarın pişireceğim. almak isteyenler de metro da bulabilirler **** belki başka yerde de vardır. Markası dimyat. Tarifler için teşekkürler

Eser İlhan beğendi.
Sevtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 12:37   #14
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Metro'da fiyatı ne kadar? 1 kg'lık mı yarım kg'lık mı ambalajlı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 19:27   #15
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Bana İskenderun dan gelen firik bulguru ve bu akşam pişirdiğim pilavı. Ben içine koyduğum soğanı nerdeyse karamelize ederek firiği ekliyorum. Tadı daha güzel oluyor..

Eklenen Resimler
  
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2009, 03:08   #16
Ağaç Dostu
 
Sevtap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 184
Galeri: 4
Bir kiloluk paket toplu alış veriş yapıyoruz fiyatını hatırlamıyorum. Bugün pişirdim, ayıklaması biraz zor oldu. Karmaşık ve bazı yanık olduğunu sizden öğrendiğim parçacıklar la epey uğraştım. Taş çıkmadı hiç ama daha yarısı yendi:)bir bardak bulgur, bir bardak firik, bir soğan, bir biber ve domates ile biber salçasıyla pişirdim. Ben çok beğendim. Ama tütsülenmiş olduğunu sizden öğrenmeseydim ki paketin üzerin de yazmıyor, eminim çekinerek yerdim. Çok teşekkür ederim. Bence sizlerde deneyin.

Sevtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2009, 03:13   #17
Ağaç Dostu
 
Sevtap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 184
Galeri: 4
şimdi dimyat firik diye google da tarattım. Gitti gidiyor da satıyorlar, 1 kg. 4.30 TL . Hatta taksit bile yapıyorlarmış.;)

Sevtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 13:23   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Firig adını ferig'den almakta. Güneydoğu'da taze başaklara ''ferig'' deniyor. Genel olarak yeni yeşeren filizlere de bu adı veriyorlar.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 23:23   #19
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Daha yoğun bir is kokusu olacağını düşünmüştüm. Korktuğum gibi değilmiş...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 07:42   #20
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Adıyaman Gölbaşı'nda frik bulguru üretimi yapılıyor çiftçiler daha iyi fiyatlı ve ihracaat yapıldığı için üretimini yapıyorlar. Hatta mezun olduğum üniversiteye bahsetmiştim ki bundan bir tez kapabilirmiyim diye ancak sadece ismi duyulmuş. Yinede buğday yetiştiren çiftçiler için gerçekten buğdaydan para kazanabilmeleri adına güzel ve yaygınlaştırılması gereken bir üretim şekli.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 05:47   #21
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
Firik arap mutfagindada ayni isimle kullanilmaktatir .Çocuklugumda evde kullanmak için tarlada firik tütsüledigimizi hatirladim o koku halen burnumdadir !.Firik pisirirkende bana köyü hatirlatan bir koku çikiyor.Firigin bu kokusundan hoslanmayanlarda var.

Gaziantep valiliginin hazirlatmis oldugu Antep yemekleri kitabindan;

Firik pilavi

Malzemeler

* 1 kg. kemiksiz koyun eti (yağsız parça)
* 1 kâse pilâvlık bulgur
* 1 kâse firik
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 su bardağı nohut
* Zeytinyağı
* Yeterince Su
* Karabiber
* Tuz




Hazırlanışı
Koyun eti bir tencereye konur, yıkanır, üstünü örtecek kadar suyla ateşe konur. Köpükleri üstüne birikince (kaynamaya başlarken) alınır. Tuz atılır. Akşamdan ıslatılmış nohutlar, domates ve biber salçası, karabiber ilâve edilir. Etler yumuşayıp yenecek hale gelince süzülür. Suyuna ayıklanmış bulgur ve firik atılır ve pişirilir (üstünü iki parmak geçecek kadar suyu olmalıdır). Suyunu çekip biraz demlendikten sonra yağı gezdirilir (bir çay bardağı). Nohutları karıştırılır. Etler kızgın yağ konulmuş tavaya atılarak her tarafları nar gibi kızartılır. Pilâv servis tabağına alınır. Üstü kızartılmış etlerle kapatılır. Turp - tere - çoban salata ayran gibi şeylerle servis edilir.

Talimatlar
Firik pilâvı kıymalı da olur. Yarım kg. kıyma kavrulur. 2 orta soğan doğranıp o da üstüne ilâve edilir. Soğanlar pembeleşince salçaları, karabiber ve tuzu ilâve edilir. Kaynamaya başlayınca (suyu konduktan sonra) Bulgur ve Firiği ilâve edilir. Suyunu çekince demlendirilip servis yapılır. Kıymalı Firik Pilâvı daha lezzetli olur.

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 23:29   #22
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Firik, tavuk suyu ile de çok lezzetli oluyormuş. Birkaç çorba kaşığı şehriye kavrulduktan sonra , yaklaşık 1/ 4 oranında bulgur ve firik karıştırılarak, tavuk suyu ilavesiyle bulgur pilavı gibi pişiriliyor.. İsteyen üzerine tavuk etlerinden de koyabilir..

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Ayşe Özdil : 13-02-2009 saat 09:57
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 07:54   #23
Ağaçsever
 
smily's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 87
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Firig adını ferig'den almakta. Güneydoğu'da taze başaklara ''ferig'' deniyor. Genel olarak yeni yeşeren filizlere de bu adı veriyorlar.
Sözleri şöyle olan bir türkü vardı;

Aşşahdan gelirem yüküm eriktir
Eriğin dalları taze feriktir

smily Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2009, 17:05   #24
dkp
Ağaç Dostu
 
dkp's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-06-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,513
Çocukluğumdan hatırlıyorum, buğday başakları sararmaya başlarken hasat yapılıyor.
Başaklar közlenerek buğday taneleri ayrıştırılıyordu.
Taneler sanki sütlü gibiyken yapılan bu işlemi sorduğumda, büyüklerim çok yararlı diyorlardı.
Bilimsel olarak firik'in yararı nedir bilmiyorum ama buğday'ın B1+B6+B12 vitamini ile vucudumuza sağladığı yarar başka bir gıda ile mukayese edilemez, hatta zaman içinde kullanılan vitamin tabletleri ile de...

dkp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 23:31   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Buğday başakları tam tane doldurmaya başlandığında, taneler henüz yeşilken, işin ustaları demetler halinde bu buğdayları biçiyorlar. 3-4 gün kadar gölgede öbekler asılı olarak solmaya bırakılıyor. Daha sonra köylerde bulunan toprak fırınlarda ya da açık arazi de beton zemin, sert ve tozumayan pişmiş toprak zeminlerde çalı çırpı ile ateşe veriliyor. Çalı çırpı ile birlikte buğdayın sapı ve başakları da yanıyor. Geriye sadece kül içerisine düşmüş ve hafif kavrulmuş, suyunu yarı yarıya kaybetmiş taneler kalıyor. Külde uçurulup bu taneler alınıyor. Temiz bezler ya da beton üzerine serilerek gölge de iyice kurutuluyor. Netice de firik oluşuyor.

Firik in imal yönteminden dolayı isli bir kokusu var. Tütsülenmiş (smoked) lezzet sevenler için çok harika bir ürün.

Burgur ve buğday a göre daha az su çeken bir malzeme.
Asla yağda kavrulmadan, bir ölçü firik için 1 bardak su ile pişiriliyor.

En güzel yemekleri kümes hayvanları ile yapılır. Nispeten daha yağlı olan kaz, ördek ve tahtalı güvercini, bıldırcın ile nefis gider. Aynı şekilde kuzu kaburga, kemikli et ile de pişirilir.

Faydasına gelince, yaş iken toplandığından glutensiz olduğu söyleniyor. Bunun ne anlama geldiğini zaten herkes biliyordur. Çölyak hastalığı olanlar için ideal bir besin. Karabuğday gibi.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 12:46   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
muhteşem bir lezettir frik bulgurunun pilavı
ne zamandır yapmıyordum canım çekti, bu arada bu bulguru realde bulabilirsiniz dağıtıcı firmada dimyat' tır.
bizde kışlık olarak köyümüzde hazırlanır. tadına alışık olmayan pek sevmiyor ama, tadı tütsülenmiş isli bir tadı vardır.

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2010, 13:01   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Bunlar geçen yıl Gaziantep den gelen firikler. Miktar olarak azaldılar. Yenileri mayıs başında yapılır nasılsa.

Eklenen Resimler
 
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2013, 19:42   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 564
firik lezzeti biraz agır oluyor,ben denemiştim,evdekiler beğenmedi ,yaparken yarı yarıya bulgur ve firik karıştırıp yapmıştım,bir daha yaparsam yarım bardak firik 5bardak da bulgur ekliyecegimki lezzeti agır kokulu olmasın

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 12:36   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-05-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 160
Eşim Ateplidir. Kayınvalidem yapıyor. hoş bir tadı var. Ağır olmasın dite ölçüsünü 1/4 oranında yapıyor. Bana da verdi geçenlerde pişiremedim duruyor öylece

cemre_77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 15:34   #30
Ağaç Dostu
 
alimallah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Firig adını ferig'den almakta. Güneydoğu'da taze başaklara ''ferig'' deniyor. Genel olarak yeni yeşeren filizlere de bu adı veriyorlar.
Anadoluda bir çok şeyin tazesine ( yenisine ) firik ( ferik) deniyor.
En son alınan (!) kuma da firiktir.
Civcivden büyük, tavuktan küçük kümes hayvanı da firiktir.
vb.
Selamlar

alimallah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019