agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürüngenler ve Diğerleri (http://www.agaclar.net/forum/surungenler-ve-digerleri/)
-   -   semender (http://www.agaclar.net/forum/surungenler-ve-digerleri/2123.htm)

Onur G. HİTİT 18-10-2006 21:56

Sürüngen derken ben sadece ilgi duyduğum sürüngenleri yazmıştım. Gruplamada bir karışıklık oldu ya da arkadaşlar yanlışlıkla amfibyumları sürüngenler grubundan değerlendirdiler sanırım.

Kurbağalar ve semenderler sürüngen değildir, amfibyumdur. Ama madem bunlar da ilave edildi, lise yıllarımda semender beslemiştim. En son 2-3 sene önce doğadan yanlışlıkla gelen (*) bir semenderi bir süre besledim. Bir de geçen yıl paludaryumlarımdan birinde birkaç küçük kurbağacık vardı.

Açıklama yapayım (Doğadan yanlışlıkla gelen semender hakkında):

2-3 sene önce Bolu şehir merkezine yakın bir bölgedeki az bilinen bir bataklıktan Lemna minor (su mercimeği) toplamıştım. Bunları bir kavanoza doldurdum. Arabanın bagajında 1 haftaya yakın yolculuk yaptılar. O zamanlar Bilecik'in Söğüt ilçesinde oturuyordum.

1 hafta sonra Lemna minorları akvaryumuma yerleştirdim. Akvaryumda convict diye adlandırılan cichlidlerin yavrularından vardı. Aradan birkaç gün geçti, convictlerin birşey kovaladığını fark ettim. Önce "çöp, kök" falan sandım. dikkatlice baktığımda o "şey"in balıklardan kaçtığını gördüm. Bu bir canlıydı, boyu da 1-2 mm. ancaydı. Bunu yakaladım ve bir yavruluğa koydum. Koca bir kafası vardı, bir de minik kara gözleri... Bir de ince kuyruğu vardı. Balığa da benziyordu, kurbağa yavrusuna da... Ama ikisi de değildi, aslında ikisine de benzemiyordu.

Hemen 30 lt.lik bir akvaryum kurdum, bu ufak yaratığı da oraya bıraktım. Ne olduğunu anlamam için onu büyütmem gerekmekteydi.

İlk zamanlar verdiğim yemleri yemedi. Daha sonra ona artemia verdim. Artemiaları reddetmedi. Çok sevmişti. Aradan 1 hafta kadar geçmişti, ön kısmında yüzgeç gibi birşeyler çıktı. Daha sonra biraz daha büyüdü tabi. Hala ne olduğunu anlayamamıştım.

1 ay kadar geçmişti sanırım, arka ayakları çıkmaya başladı ufaklığımızın. Bu arada 1-2 cm. boya ulaşmıştı. Bunun bir semender olduğunu anlamış olduk. Bitkilerle beraber, yumurta olarak kavanoza girivermişti. O kadar çok sevinmiştim ki... Adına da "Gollum" koyduk. Çok sevimliydi kerata.

Aradan birkaç ay geçti, Gollum 3-4 cm. boya ulaştı. Büyümesini izlemek çok heyecanlıydı. Daha sonra doğadan yanlışlıkla akvaryumuma giren bu misafirimizi doğaya salmak gerektiğini düşündük eşimle. Ve onu bir damacanaya yerleştirdik. Onu salmak için kalkıp Bolu'ya gittik, bataklığa geri bıraktık. Bataklıktaki manzara harikaydı. İrili ufaklı bir sürü rengarenk semender, bataklıktaki bitkilerin arasında oradan oraya yüzüyordu. Gollum'la vedalaştık, suya bıraktık. Bırakır bırakmaz gözden kayboldu.

İşte bahsettiğim Gollum'un resimleri:

http://img55.echo.cx/img55/5680/resim0401mi.th.jpg

http://img55.echo.cx/img55/6873/resim0397id.th.jpg

http://img142.echo.cx/img142/9086/resim0080cm.th.jpg

http://img142.echo.cx/img142/2641/resim0096js.th.jpg

http://img207.echo.cx/img207/1483/resim0100jn.th.jpg

http://img207.echo.cx/img207/1209/resim0413yc.th.jpg

Dediğim gibi; semender ve kurbağalar sürüngen değil, amfibyum sınıfına dahildir. Ama lafı geçmişken bahsetmek istedim. Ve onu çok özledim.

Saygılarımla...

samowan 06-11-2006 00:51

cok guzel. bende 2 adet beslemistim. akvaryumcudan almistim. bir gece bunlardan biri akvaryumdan cikip evi turlayinca ailem akvaryumcuya geri vermisti.

saydemir 11-02-2007 12:30

Semender ben de beslemiştim. Akvaryumcudan aldığım iki semenderin çiftleşme dansları çok ilginçti. Yumurtalarını bitkilerin uçlarına yapıştırıyorlar. Çıkan yavrular kurbağa yavrusu gibi oluyor.

Semender türlerinde ülkemiz akarsularında var. Aldığım akvaryumcu manyas gölünden geldiğini söylemişti. Genelde hızlı akmayan akarsular ve göllerde bol miktarda bulunuyor. Birde fazla balık bulunmayan yerlerde. Çünkü balıklar için özellikle yavruları güzel bir besin.

krkguide 04-03-2007 20:33

Bu semenderin türünü bilen var mı?
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,

Bugün fotoğrafladığım semenderin türü hakkında bilgi verebilir misiniz?

saydemir 05-03-2007 12:51

Selamlar krkguide, bu şirin canlı sanırım siyah semender.




Mertensiella luschani (Steindachner, 1891)
Kara semenderi, Siyah Semender

Genel Özellikler: Vücudun sırt kısmı koyu kahverengi. Koyu kahverengi zeminin üzerinde, değişik boy ve şekillerde olan limon sarısı renkler bulunur. Bacaklarının ve kuyruklarının alt tarafları kırmızımsı-kavuniçi ve beyazımsı. Solucan, böcek ve küçük omurgasız hayvanlarla beslenirler. Geceleri aktiflik gösterirler. Sırt kısmında dikenimsi çıkıntılar bulunur. Üreme, Nisan ve Mayıs aylarında olur. Boyları 12-13.5 cm arasında değişir.

Habitat: Orman, makilik ve taşlıklarda, küçük su akıntılarının ve su birikintilerinin civarında ve bitkisi bol olan yerlerde bulunurlar. Su civarlarından ayrılarak kuru ve sıcak yerlerde de bulunabilirler. Geceleri aktiflik gösterirler. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan yüksekliklerde dağılım gösterirler.

Türkiye'deki Dağılım: Ege Denizi adalarında, Güneybatı Anadolu'da habitatın uygun olduğu yerlerde dağılım gösterirler.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...a_luschani.htm

krkguide 05-03-2007 13:28

Merhaba Sayın Saydemir,

Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Oldukça şirin bir canlı. Bir sorum olacak. Verdiğiniz bilgide "Sırtında dikenimsi çıkıntılar bulunur" yazıyor. Her iki resme dikkatlice baktım. Dikenimsi bir çıkıntı göremedim. Sizde farkettiniz mi?

krkguide 05-03-2007 14:53

Sayın Saydemir,

Aşağıdaki linkte yer alan Lyciasalamandra luschani'ye ait fotoğraftaki ile benim çektiğim fotoğraftaki aynı tür müdür?

http://www.iucnredlist.org/info/gallery2000

saydemir 05-03-2007 20:05

Selamlar,

Bende o kısmı okudum yazarken de resme baktım. Fakat aynen alıntı yaptığım için belirttiğim yerden değiştirmek istemedim. Evet resme bakınca her ikisinde de o çıkıntılardan bulunmuyor. Semenderlerin özellikle sucul olanlarında uzun bir tarak benzeri sırt çıkıntısı bulunur. Bu çıkıntı erkeklerde bulunur sadece ve dişilerde bulunmaz. Belki biz iki resimde de dişiye bakıyor olabiliriz. :D

Tür olarak birde aşağıdaki linke bakın derim sanki belirttiğiniz türle, benim belirttiğim tür aynı gibi. Orada erkeğin sırtındaki çıkıntıda görülebiliyor. Ve bu tür galiba ülkemize özgü türlerden biri.

http://www.herp.it/indexjs.htm?Speci...MerteLusch.htm

krkguide 05-03-2007 22:01

1 Eklenti(ler)
İyi akşamlar,

Gönderdiğiniz linkteki fotoğraftaki semendere daha çok benziyor. Bahsettiğiniz gibi bir dişi sanırım. Bu semenderi fotoğraflarken doğal ışık kullandığım için renkler farklı duruyor. Sanki benim verdiğim linkteki semendere benziyor gibi ama deri üstü desenleri farklı. Ayrıntılı gözlemleyebilmek için farklı açıdan çektiğim bir başka fotoğrafı da ekliyorum.

krkguide 05-03-2007 22:06

Verdiğim linkteki fotoğraftaki semenderin taksonomik bilgilerine baktığınız zaman bu semender hem Mertensiella luschani (Steindachner, 1891) hem de
Salamandra luschani (Steindachner, 1891) olarak tanımlanmış. Yani ülkemize özgü bir tür.

saydemir 05-03-2007 22:20

Başka bir kaynak;

Mertensiella luschani:

...Erkeklerin kuyruk dibinin üst kısmında bir çıkıntı bulunur ve gri sırt derilerinde dikenimsi küçük uzantılar vardır...

...Tür, ülkemizin Güneybatı Anadolu kısmında Marmaris'ten Alanya'ya kadar olan bölümde yayılmıştır. İlginç olan Marmaris'in devamı olan Datça Yarımadası'nda mevcut değildir. Çünkü burada yıllık yağış miktarı fazla olmamaktadır... Derilerinin daima ıslak ve parlak olmasından bazı yörelerde "Çıplak Hüseyin" adı takılmıştır.

Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri, İbrahim BARAN, TÜBİTAK

Evet bu aradığınız tür sanırım. Şanslısınız red list te olduğuna göre pek fazla sayıda kalmamıştır bu türden.

krkguide 05-03-2007 22:32

Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Adını verdiğiniz kitabı en yakın zamanda edineceğim. Doğada gezinirken sen git red list'teki bir canlıya rastla.

saydemir 06-03-2007 15:51

:D
Esasında kara semenderlerine gündüz rastlamak bile çok zor. Çünkü bu türler neme ihtiyaçları fazla olduğu için gündüz pek faal değiller. Ağaç veya kaya altlarında gizlenirler. Genelde geceleri daha aktifler.

krkguide 06-03-2007 17:48

Bu semendere saat 13:00 civarlarında kızılçam ormanında rastladım. Oldukça yavaş hareket ediyordu. Onu gördüğüm yere yakın bir su kaynağına da rastlamadım.

ataser 31-07-2007 11:45

türkiye de bir dönem her akvaryumcuda sıklıkla karşımıza çıkan bir türdü bu.
hatta 2 çeşit oluyordu dragon denenler enseli ve kuaklık hakkıkaten ejderha gibi semenderlerdi. uzun süre baktım bende bunlara. ancak başka canlılarla yaşamaları çok zor oluyor malesef.

Atilla KÜÇÜKALA 22-04-2008 10:18

kara semenderi
 
Marmaris milli parkı içinde nimara adasında görülebiliyor.
Fethiyede dodurga köyünden de fotoğraflar var.
tehlike altında ve mutlak korunması gerekli bir tür.
Özellikle bu günlerdetaş ocakları madencilik faaliyetlerinden olumsuz etkilenmesi olası.

denizakvaryumu 22-04-2008 11:26

1 Eklenti(ler)
Eklenti 35361

Şırnak'ta yeni bir tür keşfedildi

Şırnak’ta, nadir görülen bir semender
(kuyruklu kurbağa) türü bulundu.
Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat
Biricik, Kerem Tatar’ın Şırnak’ın, Hakkari taraflarındaki Sümbül Dağı
civarında ot toplarken bir derede görüp evine götürdüğü hayvanların
resminden, bunun nadir görülen bir semender olduğunu tespit etti.
Prof. Dr. Murat Biricik, bu hayvanın, yüksek dağlık alanlarda özellikle
kar sularının erimesiyle nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkan bir
semender türü olduğunu söyledi.

http://www.milliyet.com.tr/default.a...ate=22.04.2008

saydemir 22-04-2008 15:30

Bu bir salamandra salamandra türü kara semenderi.

montivipera 22-04-2008 20:01

Basında yer alan semender hakkında...
 
Herkese merhaba,

denizakvaryumu'nun da gönderdiği gibi basında "Yeni bir semender türü bulundu" başlıklı bir haber dönmekte (sanırım ilk Milliyet'ten yayıldı). Bu, her zamanki gibi ve de hep dile getirdiğim gibi gazetelerin çevre, doğa, biyoçeşitlilik gibi konularda uzmanlığı olan kişileri bünyelerinde bulundurmamalarından ya da bu gibi kişilerden danışmanlık almadıklarından kaynaklanmaktadır. Tabi gazetelerin ilgi çekici manşetler atma sevdasının da bunda payı var.
Bahsedilen semender yeni bir tür falan değildir, ancak nadir karşılaşılan bir tür olduğu doğrudur. Bu da biyotop seçiminden kaynaklanmaktadır (dağ hayvanıdır). Zaten yazıyı okuduğunuzda türün biyolojisi hakkında, hatta korunma altında olduğuna dair bir sürü bilgi verilmiş. Yeni keşfedilen bir tür hakkında önceden nasıl bilgi sahibi olunabiliyor orası da ilginç (Ben gene de çok düşük de olsa yeni bir tür olabilme ihtimalini de saklı tutuyorum, sistematik çok değişken ve hareketli bir bilim dalıdır, ne olacağı belli olmaz ;) )

Sözü edilen ve fotoğrafı konan semendere gelince; bir Neurergus sp. cinsi semenderdir. Ancak türü konusunda kesin bir şey söylemeyi istemiyorum. Türkiye de yayılışı tespit edilen iki türü vardır: N. strauchi (Benekli Semender) ve N. crocatus (Urmiye Semenderi, Benekli Hakkari Semenderi). N. strauchi Muş, Bitlis ve Malatya civarından bilinir, N. crocatus ise Güneydoğu Anadolu'dan, Kuzey Irak ve İran'dan bilinir. Hayvanların karın bölgelerini görme şansım olsaydı kesin olarak türünü söyleyebilirdim. Çünkü strauchi'nin karnında portakal rengi bir şerit varken crocatus'ta böyle bir şerit yoktur ve hafif beneklidir.

Ancak Şırkan'tan bulunduğu ve türlerin yayılış alanları göz önüne alınırsa, çok büyük bir olasılıkla N. crocatus'tur.

Sağlıcakla

Naşit İĞCİ

saydemir 23-04-2008 10:40

Yanlış bilgi verdiğim için üzgünüm. Sadece kara semenderlerine çok benziyordu. O türden olabileceğini düşündüm.:(
Gazetenin haberinde ne kadar konu hakkında bilgi sahibi olunmadan yazıldığı belliydi zaten. Pulları olduğu yazıyor hatta. Kertenkele ile karıştırdılar sanırım.
Ayrıntılı bilginiz için çok teşekkürler.

Yeşile_Özlem 31-08-2012 22:31

Semender hiç beslemedim, hatta yakından bile görmemiştim. Ürkütücü ama çok güzel hayvanlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024