agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürüngenler ve Diğerleri (http://www.agaclar.net/forum/surungenler-ve-digerleri/)
-   -   Evdeki çiyanları nasıl yokedebilirim? (http://www.agaclar.net/forum/surungenler-ve-digerleri/17669.htm)

Yılmaz Yalçın 11-10-2009 20:44

Evdeki çiyanları nasıl yokedebilirim?
 
Arkadaşlar bugün odamda sivrisineği yemeye çalışan kocaman bir çiyan gördüm ve öldürdüm.Evde küçük çoçukta var,çiyanlar ve tehlikeli böcekler için evde kullanabileceğim bir zehir var mı?

umutkara 02-11-2009 03:38

Diğer böcekleri yok et. Çıyanlar böcekle besleniyor.

kadrilion 03-10-2011 15:50

ciyan özellikle akrep ve böcekle beslenir. nemli yerlerde olurlar. gördüğünüz yerde öldürün zehirli türleri de var.

Sûz-i Dilârâ 04-02-2012 19:51

Kırkayakla çiyan aynı hayvan mı? Yoksa ben mi öyle anladım? Bizim evde de var ama minicikler.

pria 04-02-2012 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 907814)
Kırkayakla çiyan aynı hayvan mı? Yoksa ben mi öyle anladım? Bizim evde de var ama minicikler.

Çiyanlar Zehirlimidir? | Kırkayaklar Zehirlimidir?
Çıyan Sokması

Kırkayak ile çıyan birbirine çok benzer ve insanlar bunları sürekli karıştırır. Dikkatli bakıldığında kırk ayağın her vücut bölmesinde 2 çift ayak var fakat çıyanda ise 1 çift ayak bulunur. Kırkayak canlısı avını ağzındaki zehirle avlar fakat çıyanın ise her ayağı bir zehir iğnesi gibi görev yapar. Kırk ayak ve çıyan ikisi de çok zehirlidir amma çıyanın zehri daha çok güçlüdür ve daha çok etkilidir.
Krkayak Zehirli Mi
Krkayak sokmasnda neler olur | Krk ayak | Krkayak | Krk ayak ilalama | Krkayak ilac | Krk ayak sokmas | Krk ayak ilalar

Görüldüğü gibi kırkayak ve çiyan farklı hayvanlar ama her ikisi de insan sağlığı için tehlikeli..
Bence minicikken bunları halledin derim..

Sûz-i Dilârâ 04-02-2012 20:18

Çiyan - Kırkayak Farkı

Çiyan haşeresi akrep ve yılan kadar tehlikeli olan bir haşeredir. Çiyanlar yaşadığı yere ve iklime bağlı olarak farklı boylarda ve farklı türlerdedir. Çiyan görünüş olarak kırk ayaklara benzer ve birçok insan tarafından ayırt edilmez fakat Çiyanları kırk ayaklardan ayıran belirgin özellikler vardır. Çiyan vücudu bölmeler halindedir ve her vücut bölmesinde 2 adet ayakları bulunur. Çiyanın bedeni üzerindeki ayaklar zehirlidir. Ayrıca çıyanın ağzında insan ve hayvanları ısırıp zehirleyen zehirli iğnesi vardır. Zehri örümcek gibidir. Çiyan ısırdığı haşerenin bedenindeki iç organlar erir ve bir bulamaç haline gelir. Daha sonra bu eriyik içeriği içer ve karnını doyurur.


Çiyanlar türlerine bağlı olarak farklı renk ve yapıdadırlar. Çiyanlar genel olarak, kızıl, sarı, kırmızı, kahverengi, siyah ve diğer renklere sahip canlılardır.
Çiyan haşeresi yuvasını farklı yerlere yapar. Çiyanlar yuvasını ya toprak altına ya da ağaç kabukları altına yapar. İlkbahar ve sonbahar aylarında yağmurlar yağdığında Çiyan yuvaları su ile dolar ve Çiyanlar yuvasından çıkıp yüksek yerlere çıkarlar. Çiyanlar bu esnada evlerimize kadar gelirler. Eve gelen çıyan evlerin belli kısımlarına yerleşir. Çiyan evde kapı kenarlarında, süpürgeliklerde, pencere kenarlarında, kapı pervazında, duvar çatlaklarında ve kenar kuytu bölgelere yerleşirler. Çiyan genellikle ıslak ve nemli yerleri daha çok tercih eder. Çiyanlar genellikle gece daha çok aktif olurlar ve Çiyan gece beslenir. Çiyanlar beslenmesinde yakaladıkları ufak tefek böcek gibi haşereleri yediği gibi daha büyük cüsseli haşereleri de( fare, kuş ) yakaladığında zehirler ve yer.
Çiyan sokması ve Çiyan ısırması insanlarda en çok gece görülür. Çünkü Çiyanlar gece aktif olup besin ararken ayakkabılar içine girerler. Veya ev ortamında Çiyanlar yatak içlerine kadar girerler ve insanlar temas ettiği zaman insanı ısırırlar ve zehirlerler.
Çiyan sokması ve Çiyan ısırması sonucunda insanlar çok şiddetli acı his eder. Çiyanın ısırdığı yer yanar, kaşınır, kızarır ve kabarır. Çiyan insanı ısırdığı zaman hiç zaman kaybetmeden en kısa zamanda doktora başvurmalı ve tedavi olmalı.
Evde Çiyan varsa mutlaka ilaçlanması gerekir. Aksi takdirde Çiyan tekrar ısırır veya evde birden fazla çıyan olabilir. Buda hayatımızın sonu anlamına gelir.

http://www.bocekilaclama.gen.tr/ciya...yak-farki.html

Öyleymiş sayın pria, teşekkür ederim, aynı siteye bakmışız, ben de kendi sorumu kendim cevaplayayım demiştim.
Bizim evdekiler -kırkayakmış- geçen bahar ortaya çıkmışlardı, ikinci kata kadar nasıl çıktılar ya da çiçek topraklarından ürediler belki de, şimdi gözükmüyorlar, gittiler herhalde. Kedi oynayıp dururdu, ben de kızardım, zavallıyı rahat bırak diye :)

Sûz-i Dilârâ 04-02-2012 20:25

Bu arada saksı toprağındaki kırkayaklardan kurtulmak için şu başlıkta bir şeyler yazılmış, faydalı olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/ic-meka...ilar/17451.htm


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024