agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Sürüngenler ve Diğerleri
(https)




Beğeni Düzeni27Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-01-2007, 00:31   #1
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Toprak solucanları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Solucanlar toprağı havalandırırlar, ayrıca toprağı gübrelerler, yapısını iyileştirirler.Topraklar özel olarak solucanla aşılanırlar.Kompost yapımında yardımcı olurlar. Organik tarımda en sevdiğimiz canlılardandır.

"Solucanlar, gece çıkarak çürümeye başlayan bitki artıklarını toprak içerisinde açtıkları
kanallara taşır ve beslenirler. Solucan dışkıları humus oluşturur ve toprak verimliliğini
artırırlar. 1 m2 bahçe toprağında bulunan 400 adet solucan bir yılda 2,5 kğ. Humus oluşturur.
Solucanlar toprakta daima yeni kanallar açarlar. Bu kanallarla toprağı gevşetir, havalandırır ve
yağmur sularının birikimini sağlarlar (Prof. Dr. Z.Özer)"

"vermicompost" diye bir web ve grafik araması yaparsanız çok entresan bilgiler bulursunuz.

Her ne kadar diğer bir başlıkta bu konu farklı bir şekilde irdelenmiş olsa da muhtelif şekillerde kendisine olumsuz gözlerle bakılan bu toprak canlıları yani SOLUCANLAR korunulacak ve tanınması gereken bir toprak organizmasıdır. Tanıyalım:

pria ve Alattin Akova beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2007, 00:32   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Solucan deyip geçmeyin… METE MISIRLIOĞLU

Toprak solucanları

Toprak solucanları, toprak içinde açtıkları galerilerde yaşıyor ve galerilerinin bulunduğu toprak katmanına göre Epijeik, Endojeik ve Anesik olmak üzere üç gruba ayrılıyorlar. "Epijeik" türler yüzeye yakın yaşıyor ve buradaki organik maddelerle besleniyor. Mineral toprak katmanında (üstten 20 cm.) yaşayan türlere ise "Endojeik" türler deniyor. Bu türler toprağa işlemiş organik madde ile besleniyor ve toprağın havalanmasında çok etkili olmuyorlar. "Anesik" türler ise derin galeri açan türler. Bunlar da gene yüzey organik maddeleriyle besleniyor. Genellikle büyük türler Anesik, küçük türler Endojeik ve Epijeik oluyor. Epijeik türler yaygın olarak, düşen yaprakların örtü oluşturduğu ormanlarda ve ağaçlık bölgelerde bulunuyor. Anesik ve Endojeik türler ise, ormanlık bölgelerden çok, tarımsal alanlarda ve çayırlarda daha yaygınlar.

Belirli bir alandaki yoğunlukları iklime, toprak yapısına ve bitki örtüsüne bağlı olarak değişiyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yüzeye yakın yaşadıkları için sıkça görülürken, soğuk ve kurak havalarda derinlere inerek diyapoz’a (uyku hali) giriyorlar. Bu dönemlerde derinlerde kendi etraflarına sarılarak bir yumak haline geliyorlar. Bu derinlik bazı türlerde birkaç metreye kadar ulaşabiliyor. Nemli, yüksek kil ve düşük silt içeren topraklarda daha yüksek yoğunluğa sahipken, asidik, kumlu ya da kurak topraklarda az bulunuyorlar.

İnsanların yoğun olduğu bölgelerde ve yoğun otlatma görülen meralarda toprağın ezilerek sıkıştırılması nedeniyle toprak solucanı yoğunluğu azalıyor. Tarım ve toprağın işlenmesi de toprak solucanı yoğunluğunu azaltıcı etki yapıyor.

SOLUCANLARIN topraktaki azot çevriminde, erozyonun azaltılmasında da rolleri var. Araştırmalar, açtıkları galeriler nedeniyle eğimli çayırlarda yüzey suyu akışını yarı yarıya azalttıklarını, böylece suyun geçmesini önemli ölçüde engelleyerek erozyonu önlediklerini gösteriyor.

Birçok ülkede, arazilere toprak solucanları aşılanmasının, bitki üremesini belirgin şekilde artırdığı gözleniyor. Kuzey Tazmanya’da yapılan böyle bir çalışmada çayır üremesinin yüzde 75 oranında arttığı görülmüş. Gene Yeni Zelanda’da yapılan benzer bir çalışmada, bitki verimi başlangıçta yüzde 72 artmış. Yüzey organik maddelerinde saklı besinlerin serbest kalmasından sonra görülen bu hızlı büyüme artışı daha sonra yüzde 25 oranında sabitlenmiş. Bu oran Hollanda’da deniz seviyesinden aşağıda bulunan ve denizden setlerle ayrılarak kurutulmuş olan alanlarda yüzde 10, İrlanda’da iyileştirilen turbalık üzerindeki çimenli alanda iki yıl sonra yüzde 25, üç yıl sonra da yüzde 49 olmuş. Bunun yanında, yapılan çalışmalar, toprak solucanlarının, tahıl bitkilerinin gelişimini yüzde 39, tohum rekoltesini yüzde 35, tohumun azot içeriğini yüzde 12 oranında artırdığını gösteriyor.

Dünyada bugüne kadar 500’ün üzerinde toprak solucanı türü tespit edilmiş. Türkiye’de 65 kadar toprak solucanı türü yer alıyor. Bunlardan 22’si ise, dünya üzerinde sadece Anadolu’da yaşıyor.

Günde 60 toprak solucanı yiyebilen köstebekler de toprak solucanının doğal düşmanları arasında yer alıyor. Ayrıca porsuk, su samuru, kirpi gibi memeliler ve ardıçkuşu, baykuş, karatavuk, kızıl gerdan, karga, martı gibi kuşlar ve olta balıkçılığı ile avlanan balıklar için de lezzetli bir besin kaynağı. Toprak solucanı popülasyonlarına en büyük zararı veren etkenlerse ormanların tahrip olması, toprağın işlenmesi, böcek öldürücü ilaçların kullanımı, doğal yaşam ortamlarının bozulması. Özellikle, kirletici maddelerin, kuşlara ve diğer kara omurgalılarına taşınmasındaki potansiyel rolleri nedeniyle dikkat çeken toprak solucanlarının en iyi bilinen örneklerinden olan Lumbricus terrestris türü son yıllarda önemli bir kirlilik göstergesi olarak kabul ediliyor.


Kaynak

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2007, 00:37   #3
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Nasıl ürerler? Kaç tür solucan vardır?

Bazı solucanlar kördür. Bazılarında ise, basit pigmentli bir göz yapısı bulunur. Bu yapı içerisinde de, ışığa duyarlı olan sadece birkaç pigment bulunur. Bu şekilde de, göz sadece önündeki ışığı algılayabilir. Bu tip gözlere "Ocelli = Nokta Göz" adı verilir.

Etrafımızda görmeye alışık olduğumuz toprak solucanları, vücutları belirli bir noktadan itibaren ikiye ayrıldığında, yaşamlarını sürdürebilir. Toprak solucanlarının vücutlarına dikkatli bir şekilde bakarsanız, kuyruk kısmına doğru kalınca bir bant görünümündeki bir yapı dikkatinizi çekecektir. Toprak solucanları hermafrodittir (çift cinsiyetli). Yani bir bireyde hem erkek, hem de dişi üreme organları bulunur. Bu kalın bant görünümündeki yapı, üreme mevsiminde oluşan ve çiftleşmenin meydana getirildiği "klitellum" adını alan bölgedir. Çiftleşme sırasında iki toprak solucanı karşı karşıya gelir ve klitellumlarını birbirine yapıştırarak, sperm alışverişi yaparlar. Bu işlem sırasında klitellumlar birleşir ve daha sonra yumurtalar, "kokon" adı verilen bir kapsül üzerine boşaltılır.

Name:  Solucan.jpg
Views: 165508
Size:  23.9 KB

Solucan dediğimizde, sadece toprak solucanlarını değil, birçok solucanı kastetmiş oluruz. "Solucan" kelimesinin kapladığı aileler arasında halkalı solucanlar ve yassı solucanlar gibi çok farklı omurgasız grupları bulunabilir. Ancak sadece Annelidler (Annelidae) ailesine bakacak olursak, bunlar da toprak solucanlarını, poliketleri, oligoketleri ve sülükleri içermektedir. Bunların hepsinin özellikleri birbirlerinden farklıdır. Yukarıda verilen bilgiler ise, sadece toprak solucanları için geçerlidir.

Kaynak

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2007, 00:45   #4
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
LUMBRICUS TERRESTRIS

Lumbricus terrestris isimli bir solucan türü, toprak içinde 70 cm. kadar derinlere inerek çember veya elips kesitli yollar açar. Bir hektarlık alanda 25 ton'luk kütleyi yüzeye getirir; bu suretle toprağı 5 cm.'ye kadar kabartmış olur. Ağırlığı birkaç gram olan solucan, kendisinin "50 ila 60" katı ağırlıktaki kütleyi de harekete geçirebilir. Bu, 100 kg. ağırlığındaki bir sporcunun 5 ton'u hareket ettirebilmesi gibidir. Solucanın bu kadar güç bir işi başarması, vücudunu saran enine ve boyuna kaslar sayesinde gerçekleşir. Hayvan vücudunun ön kısmındaki kasları büzerek incelir ve yoklayarak bulduğu küçük bir deliğe başını sokar. Sonra boylamasına kaslarını çalıştırarak vücudunun ön bölümünü şişirir ve böylece deliği genişletir.

Bunları yaparken de sürekli karnını doyurur ve sürekli olarak ilerler.

Kaynak

Name:  048_solucan2.jpg
Views: 75088
Size:  7.5 KB

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2007, 00:33   #5
Ağaç Dostu
 
DEVRlM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2007
Şehir: Bedeviyim
Mesajlar: 240
Bir yaşıma daha girdim arkadaşlar. Meğer ne kadar faydalı bir böcekmiş solucan. Ben, geçen yaz toprağı kazıp solucanları civcivlerime yediriyordum .(:

DEVRlM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2007, 06:36   #6
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
Toprak Solucanlari topragin vefakar çalisanlari.Birçok faydalari var.Ne yazikki yurdumuzda kiymetleri fazla bilinmiyor. Kimileri solucanlarin bitkilerin kokunu yediklerini zannediyor ve bu yuzden onlara zararli muamelesi yapiyor.
Ben topragi kazarken bile solucanlara zarar vermemeye çalisyorum.Amerikada topraginiz veya kompostunuz icin solucan satin alabilirsiniz ayrica solucan diskisi (worm casting) ureten ciftlikler var.Solucanin sisteminden gecen bu degerli toprak gubre gibi kullaniliyor.
http://www.localharvest.org/images/c..._8481_4415.jpg

pria ve Alattin Akova beğendi.
Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 17:34   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 62
Sinekleri daha öldüremem. Sadece evden dışarı atarım. Bugün şunu bir daha anladım ki, her canlının bir görevi var bir faydası var. Yeter ki dengeyi bozmayalım..

Gelibolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 18:56   #8
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bahçemde çok solucan var. Çimlerin içinde küçük toprak kümeleri oluşturuyorlar. ben de çok yararlı olduklarını ve toprağı havalandırdıklarını duyduğum için hiç önlem almadım. Fakat son günlerde bu toprak kümeleri fazla olmaya başladı. Çimlere bakınca toprakları görmek hoş olmuyor. Bir de nemli havalarda kuytu olan kapımın önüne küçücük siyah solucan mı kurtçuk mu desem bilmiyorum öbek halinde toplanıyorlar. Bunlar neden topraktan taşa çıkarlar? İlaçlama yapsam mı acaba?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 21:14   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Resimlerini görmemiz mümkün mü?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 13:59   #10
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Yağmurlu bir günde çekerim. İnşallah yağarsa....

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2007, 12:09   #11
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
solucan

Name:  Photo-0072.jpg
Views: 63509
Size:  44.0 KBBahçemdeki solucanlar bunlar.Taşa çıkan küçük siyahlar sanırım bu mevsimde yoklar. Sonbaharda çok fazlalardı. Bahçemdeki solucanlar çok fazla ve ufak tümsekler yapıyorlar. Yağışlı havada çimlere basınsa da çamur oluyor tabi..
Faydalı diye müdahale etmedim şimdiye kadar. Ne önerirsiniz?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2007, 12:49   #12
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Zararı olmaz iğrenç görünümlerinden dolayı rahatsız olursanız gördüğünüzü toprak bir alana başka yere atın o kadar...

mazda_ozan beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2007, 12:16   #13
mavi-yeşil
 
melevcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul / Bostancı
Mesajlar: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DEVRlM Mesajı Göster
Bir yaşıma daha girdim arkadaşlar. Meğer ne kadar faydalı bir böcekmiş solucan. Ben, geçen yaz toprağı kazıp solucanları civcivlerime yediriyordum .(:
Ben de kaya kurdu dışında, bu solucanları da toplayıp balık avında kullanıyorum Ama faydalı bir canlıymış bunu da öğrenmiş olduk. Doğadaki her canlının bir varoluş sebebi var diye düşünüyorum. Zararlı dediklerimiz bile, aslında bir zincirin halkasını tamamlıyor mutlaka.

melevcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2007, 12:35   #14
Ağaç Dostu
 
ogzhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 598
Evet balık tutarken iyi oluyor.Toprağa faydaları da saymakla bitmez.
Kuşlarında çok sevdikleri bir yemek

ogzhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2007, 16:43   #15
KeReM
 
barracuda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: MUGLA
Mesajlar: 28
Ben ıslak bir peçetede bekletip, içinde barındırdığı toprağı dışarı atınca tarantula ya yediriyorum.

barracuda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2007, 10:53   #16
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Saksıların diplerine birer solucan koysak zararı olur mu?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2007, 14:02   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2007
Şehir: ADANA
Mesajlar: 3
fakat saksılarımdaki biberlerin köklerini koparıp bitkimi öldürüyor.

ÇILGINYA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2007, 21:26   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-05-2007
Şehir: Madrid
Mesajlar: 1
solucan

Name:  p5210035.jpg
Views: 53125
Size:  9.0 KB

Name:  p5210038.jpg
Views: 52744
Size:  10.0 KB

Merhaba arkadaslar, evdeki kucuk mandalin agacim uzun suredir yaprak dokuyordu ve yapraklari eskisi gibi saglikli degildi, bugun dikkatle bakinca

eklemeye calistigim solucanlari gordum, bir bakista kucuk saksida iki tane gordum.

Solucan yararliysa birakmalimiyim?

Ama cicegim mutlu degil?

Yardimci olabilir misiniz?

kuvayi ve YeniBON beğendi.
ozgedidem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2007, 22:03   #19
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bu daha ziyade bir salyangoz. Onu dikkatlice alın ve hatta mandalinanızı iyice inceleyin kardeşleri varsa onları da toplayın yeşillik bir alana atın bitkileriniz dışında bir ortamda hayat bulsun.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2007, 21:58   #20
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Toprak solucanları devam..

Bazı solucanlar kördür. Bazılarında ise, basit pigmentli bir göz yapısı bulunur. Bu yapı içerisinde de, ışığa duyarlı olan sadece birkaç pigment bulunur. Bu şekilde de, göz sadece önündeki ışığı algılayabilir. Bu tip gözlere "Ocelli = Nokta Göz" adı verilir.

Etrafımızda görmeye alışık olduğumuz toprak solucanları, vücutları belirli bir noktadan itibaren ikiye ayrıldığında, yaşamlarını sürdürebilir. Toprak solucanlarının vücutlarına dikkatli bir şekilde bakarsanız, kuyruk kısmına doğru kalınca bir bant görünümündeki bir yapı dikkatinizi çekecektir. Toprak solucanları hermafrodittir (çift cinsiyetli). Yani bir bireyde hem erkek, hem de dişi üreme organları bulunur. Bu kalın bant görünümündeki yapı, üreme mevsiminde oluşan ve çiftleşmenin meydana getirildiği "klitellum" adını alan bölgedir. Çiftleşme sırasında iki toprak solucanı karşı karşıya gelir ve klitellumlarını birbirine yapıştırarak, sperm alışverişi yaparlar. Bu işlem sırasında klitellumlar birleşir ve daha sonra yumurtalar, "kokon" adı verilen bir kapsül üzerine boşaltılır.

Solucan dediğimizde, sadece toprak solucanlarını değil, birçok solucanı kastetmiş oluruz. "Solucan" kelimesinin kapladığı aileler arasında halkalı solucanlar ve yassı solucanlar gibi çok farklı omurgasız grupları bulunabilir. Ancak sadece Annelidler (Annelidae) ailesine bakacak olursak, bunlar da toprak solucanlarını, poliketleri, oligoketleri ve sülükleri içermektedir. Bunların hepsinin özellikleri birbirlerinden farklıdır. Yukarıda verilen bilgiler ise, sadece toprak solucanları için geçerlidir.
Lumbricus terrestris isimli bir solucan türü, toprak içinde 70 cm. kadar derinlere inerek çember veya elips kesitli yollar açar. Bir hektarlık alanda 25 ton'luk kütleyi yüzeye getirir; bu suretle toprağı 5 cm.'ye kadar kabartmış olur. Ağırlığı birkaç gram olan solucan, kendisinin "50 ila 60" katı ağırlıktaki kütleyi de harekete geçirebilir. Bu, 100 kg. ağırlığındaki bir sporcunun 5 ton'u hareket ettirebilmesi gibidir. Solucanın bu kadar güç bir işi başarması, vücudunu saran enine ve boyuna kaslar sayesinde gerçekleşir. Hayvan vücudunun ön kısmındaki kasları büzerek incelir ve yoklayarak bulduğu küçük bir deliğe başını sokar. Sonra boylamasına kaslarını çalıştırarak vücudunun ön bölümünü şişirir ve böylece deliği genişletir.

Bunları yaparken de sürekli karnını doyurur ve sürekli olarak ilerler.

Kısacası, solucanlar, toprakta 40 yılda oluşacak humusu 24 saatte çiftçiye kazandırırlar, lütfen daha dikkatli ilaçlama yapalım, solucan ölümlerine neden olmayalım.

Kaynak

pria, kuvayi ve mazda_ozan beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2007, 12:41   #21
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Burada yağmur yağınca ertesi sabah tüm caddeler solucanlarla dolmuş oluyor limonun bahsettiği gibi. Hatta bir gün bir yılan yavrusu kadar bir solucan gördüm. Lazım olan varsa yağmur mevsiminde hatırlatsın göndereyim

mazda_ozan beğendi.
Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2007, 09:10   #22
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Bu haber dünkü akşam gazetesinin akdeniz ekinde yayınlandı. Belki ilgilenen birileri vardır diyeceğim ama yok gibi...
Tıklayın>>>

mazda_ozan beğendi.
Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2007, 12:47   #23
Ağaçsever
 
ekip2004's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 80
Merhaba,haberi gazeteden ben de okudum ismi geçen Nazmi ACAR sektörde birçok yeniliğe imza atan onlarca firması olan çok araştırmacı çalışkan birisi haberi ciddiye almada fayda var.Sevgili fidan ben sektörden biri olarak yakınen takip ediyorum.

mazda_ozan beğendi.
ekip2004 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2007, 13:37   #24
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
Alıntı:
Merhaba arkadaslar, evdeki kucuk mandalin agacim uzun suredir yaprak dokuyordu ve yapraklari eskisi gibi saglikli degildi, bugun dikkatle bakinca

eklemeye calistigim solucanlari gordum, bir bakista kucuk saksida iki tane gordum.

Solucan yararliysa birakmalimiyim?

Ama cicegim mutlu degil?

Yardimci olabilir misiniz?
Onlar solucan değil sümüklü böcek o yüzden zarar veriyorlar. bunların bonsai bölümünde saksıdan atılması gerektiğini okumuştum.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2007, 19:42   #25
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Yağmurlar başlayınca yine solucanlar bahçeden taşa çıkmaya başladılar. Yunusların ölmek için karaya çıkmaları gibi bunlar da taşa çıkıp, ölüp, yapışıyorlar. Öyle zor çıkıyor ki taştan fosilleri Sanıyorum ki boğulmamak için kaçıyorlar.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 20:45   #26
Ağaç Dostu
 
yukka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 465
Galeri: 21
Açık balkonda bir naylon çuvalın içine yaprak, çay posası atıp üzerine zaman zaman toprak atıyordum. Bugün bir saksıya toprak koymak için karıştırdığımda içinde tombul tombul dut'a benzer solucanların oluştuğunu gördüm. Bu toprağı ne kadar bekletmem gerekir? Altı ay yeterli mi? Saksılara alırken solucanları ayıklamalı mı yoksa onları da saksıya alayım mı?

yukka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 01:29   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 1
*** arkadaşlar ! bende bir soru sormak istiyorum. Toprk solucannının genel özelliklerine ulaşabileceğim bir çok site var ama toprak solucanının tıbbi açıdan önemi hakkında bilgisi olanlar varsa paylaşabilir mi?

hilal_yldz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 22:09   #28
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Sevgili Selahattin Bey, verdiğiniz bu bilgiler için çok teşekkür ederim. Bundan sonra çiçeklerimin toprağını değiştirirken solucanları ayıklamakla değil onları yaşatmak için uğraşacağım. Bu, benim gibi bitkiye zarar vermesinden korkan onlarca arkadaşıma müthiş derecede gönül rahatlatıcı bir metin oldu. Ellerinize sağlık. İyi akşamlar diliyorum herkese.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2009, 09:40   #29
Ağaçsever
 
viola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 54
Galeri: 27
Sn.erkolgencer; dün benimde saksımdan solucan çıktı Önlem için ne yaptınız

viola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2011, 19:47   #30
Yeni Üye
 
socreor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
bahcemi kazdıgımda siyah solucanlar var acıga cıkınca YUVARLAR BIR HAL ALIYORLAR KAHVERENGI SOLUCANLARDAN KABUKLARI DAHA SERT bunlar zararlımıdır eve dahı gırıyorlar düz duvara tırmanıyorlar

socreor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024