agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Sürüngenler ve Diğerleri
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen ardabe

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2012, 13:56   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Canlı yem problemi için Un kurdu üretimi

Un Kurdu Üretim teknikleri
Merhaba;

bir çok forumda birçok doğru yanlış bilgiye sahip alıntılar bulunmakta. Buna karşılık genel kesin bigiler hariciyen sizlere un kurdu üretmenin en ucuz yolunu anlatmayı istedim.

yöntemleri sıralı yazarak konuyu kısa öz, kimsenin kafasını bocalatmadan doğru adımlarla en kısa zamanda üretim döngüsünü nasıl elde edebilirizi yazmaya çalışacağım.


1- alıntılarda ve forumlarda sitelerde anlatılan bilgilerin yanlışı doğrusu,

Un kurdu kesinlikle kültürsüz üretilemez (yani belirtilen cinsteki kın kanatlı cinsi böcek bir yerden ele edilmiş olması gereklidir.)
un içerisinde, kuru maya, vb. malzeme içerisinde kendiğinden çıkan canlılar un kurdu cinsi olmayıp , güve, ve benzeri tahilla beslenen tip canlılardır. genel hal itibariyle ipeksi,kozamsı ortam hazırlayan kurt ların döngüsü kelebek türü ile sonuca varır. (un kurdunda bu tip bir döngü yoktur.)

2- un kurdu üretimi ( uzun süreli)
kültür etmin edilmeli (her zaman un kurdu denildiği için size kurt olarak gelecektir) ticari amaçlı satın alınan temin edilen bu kurtlar irili ufaklı boylarda kurt oldukları içindöngü oranlarını tuturmanız zaman alacaktır.
örnek olarak : benim kültür temininde bir paketinde bine yakın kurt ve yumurta olacağı söylenmişti. döngü esnasında karışım içerisinden taş çatlasın 100- 200 adet un kurdu çıktı.

bundan dolayı daha kültür temininde kuvvetli bir üretim için (kuvvetli derken fabrika kuracak kadar değil ) baştan kumar oynamış oluyorsunuz. sonraki aşamada ilk çıkan böceklerinizinde yumurtlama ve kalabalıklaşma aşaması 2 ayı bulmaktadır. bu da size yumurtadan da adam gibi kurt alabilmeniz için 2,5 -3 ay gibi bir süre kaybına yol açacaktır.
bu kayıpda da böcekleriniz yeni erinliğe ulaşmış yumurtlamış döngü için bir iki kaba daha aktarmış olacaksınız.

3- un kurdu üretimi (hızlı döngü sağlama)
bunun için kültür temin ederken kesinlikle ergin böcek olarak alınmalıdır. 30 adet böcek bile size hızlı göndüyü ve üretime başlamanıza yerdımcı olacaktır. her dişi böcek sıcaklık etkeni dahil olmak üzere 40-50 yumurta ilk turda bırakacaktır. ve bu süreklilik ölene kadar devam edecektir.

böceklerin bulunduğu kabı haftada bir kontrol ediniz. (plastik yarı şeffaf bir tip olursa) kabın altına baktığınızda minik kurt gördüğünüzde tek yapmanız gereken böceklerinizi incilkt meden ikinci bir yataklık hazırlanmış yere almak, sonra ayni durumu 3 bir kaba devam ettirisiniz.

ortalama 1,5 ay içerisinde 3 ayrı batım kültürünüz olacaktır.

4- beslenme
böcekleriniz için havuç,patates, mağrul, yeterlidir. ayrıca un türevli yatak, patatesleri takip ederek eğer küflenme olmuyorsa ortamlarından çıkarmanıza gerek yoktur. ama küflenme varsa kesinlikle dışarı çıkarın. kültürünüzün çökmesini kimse istemez.

bebelag, multivitamin, kimyevi ilaç takviyesi kesinlike tavsiyem değildir. işin doğallığını bozmaya gerek yoktur.


sonuç : bu un kurtlarını bir çok evcil hayvan besleyicilerinin kullandığı ama bir çok evcil hayvan severinde çoğu zaman bulamadığı bir canlı olmasına karşın ticari amaç ile üretim yapanlar tarafından siz ne kadar üretmek için istiyorum desenizde onlar size kurt gönderecek ama böceğini istiyorum dediğinizde de böceğe gerek yok demeleride çok normaldir.

un kurdu öyle çok abartılı bir masrafı olmayan bir canlıdır. böceklerinizle tektek ilgilenmenize gerek yoktur. kendi kendilerine gerekenleri yapıyorlar. sizin tek yapnamız gereken belirli sürelerde onları sınıflandırmak ve yer değiştirmek bir iki patates ile ödüllendirmek. sonra bırakdığınız o patateslerin havuçların altında vıngır vıngır oynaşan kurtları görünce orasıda sizin mutluluğunuz oluyor. bu yukarıda yazılanlar kendi tecrübelerimdir. bu tecrübeler sayesinde 3 hobici arkadaşımada normal bir maaliyetle üretim yapmalarını sağladım.

bir hobici olarak bu konuyla uğraşmak isteyenlere elimden geldiğince yardımcı olurum. Ayrıca konu ile ilgili olarak sorularınızıda merakla beklemekeyim.

saygılarımla

kuvayi beğendi.
ardabe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2013, 03:16   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
***

ustam *** ben yenı kur merakım sardı ama kuslar canlı mama yermıs yazınızı okudum cok guzel bılgıler verdınız ama bu bocekler nerden buluruz **** bır bır baska aldımız kutcuklardan nasıl uretım yaparız bu konuda yardımınıza ıytıyecım var sımdıden teskkur ederım

palyaco2008 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2013, 00:38   #3
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Kanarya, muhabbet vs. gibi kuşlar un kurdu çoğunlukla yemezler. Gerek de yoktur. Un kurdunu veya canlı kurdu bülbül, kısmen üretim sezonunda saka veya şakrak gibi yabani yurt dışında ve bir kısım ülkemizde kafes ortamında yetiştirilen kuşlar yerler. Trantula besleyen bir kişi de un kurdu yetiştiriyordu.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 22:10   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-06-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
Un kurdu

Merhaba,
İzmir de un kurdu isteyen olursa bana mesaj atabilir.
Saygılarımla

serus77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2014, 10:01   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-09-2014
Şehir: kuşadası
Mesajlar: 1
selam....

Serus77 Bana un kurdu kültürü lazım yardımcı olabilir misiniz?

ege77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
canlı, canlı yem, meal worm, un kurdu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024