agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Sürüngenler ve Diğerleri
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-01-2009, 14:22   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 4
Solucanlar

merhabalar,
2 gündür sadece bu konuyu okumakla meşgulüm (Bonsai ve Solucanlar) ve özel ilgi alanım olduğundan solucanlar hakkında bilgi verebilirim.


en başta verilen bilgilere ilaveten solucanlar hermafroditlerdir yani üzerlerinde hem dişi hemde erkek organları vardır.dolayısıyla tek başlarına üreyebilmektedirler.bu nedenle saksı bitkileri için çok ii yaratıklar değillerdir.açık arazide tarım ile uğraşanlara tavsiye ederiz.
tüm bunlarla birlikte arada bir mesajda vermikültür diye bi konu hakkında yazı gördüm.eisenia fetida adını verdiğimiz kırmızı solucanlar organik atıkları sindirim sistemlerinden geçirerek gübre oluştururlar.bu gübre o kadar ii bir gübredir ki şuana kadar bu gübrenin yanına yaklaşabilen başka bir gübre olmamıştır.örneğin bitkinin alabileceği formda içerdiği N,P, ve K elementlerini normal gübreye oranla ortalama 7-10 kat daha fazla içerir.aslında bu vermikültür denilen uygulama her evde yapılabilecek bir uygulamadır.
ben açıkcası bir tavsiye verme amacıyla sizlere şunu söylemek istiyorum;
evinizin veya bahçenizin bir köşesine bir varil gibi bir kap koyun ve içine solucanlarınızı atın.evdeki yemek atıkları,çiçeklerinizin dökülmüş yaprakları vb. gibi aklınıza gelebilecek bütün organik atıklarıda onlara yem olarak verin.belli bir müddet sonra varildeki o atıkları gübre olarak alın ve bitkilerinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.bu dediğim sektör tüm dünyada belediyeler tarafından uygulanan bi sistem.bu konuyla ilgili Türkiye'de döküman yok,onu geçtim google'da bile yok...

saygılarımla...

pccopath Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 17:19   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Tanışmak

Sayınpccopath önce aramıza hoş geldin diyerek tanışalım profilinden gördüğüm kadar ilgi alanlarımız örtüşüyor sizinle iyi arkadaşlıklar kuracağız.Ben komspot konusu ile 10yıldan beri ilgileniyorum; Gelibolu da yazlık tipi bahçeli bir evim var otları,bahçe atıkları,mutfak atıkları,daha sonra deniz kıyısından getirdiğim yosunlarını da katmaya başladım son uygulamalarımda ahır gübresini katmaya başladım.Kompostumun içeri zengin olsun diye bu uygulamanın.3 çeşit faydasını gördüm 1.solucanlar tarafından tüketilip humusça zengin gübreye çevrildiğini.2 koyduğum ahır güresinin bahçemdeki danaburunlarına konuçuluk ettiği için bahçemdeki bütün danaburunları kompost çukurunun etrafında yuvalandıklardan kompost içinde beslenmek için kanallar açarak gezindiklerinde;Mikro organizmaların yaşamalarına imkan sağlıyacak havalanmayı sağlayarak 3. faydayıda ortaya koyuyorlar.Benden başlangıç olarak bu kadar tekrar yazışmak üzere konuya seni davet ediyorum. Hoşça kal kardeşim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 18:35   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
tanışma bilgilendirme

16.Soruya cevap sayın:drosophila kardeşim.Solucanlar hakkında size çok değerli bilgiler sunacağım benim yazılrımda çok şeyler bulacağınızı umuyorum.
1 Solucanlar toprağın bal arısıdırlar:Yani toprağa olabilecek humsu,vede dışkılarında hümik asiti katarlar.
2.Solucanlar toprak içinde toprakla beslendiklerinden toprak içinde bulunan, topraklarda bitkilerin hastalanmalarına neden olan zararlıpatojenleri.Sindirim sistemlerinden, bağırsaklarından geçirirken zararsız hale getirerek bastırırlar.

3. Bizlerde zararlılarla uğraşırken haşere ilacı kullanıp toprklarımızı toksinlerle zehirlemeden ;Hemde masrafsız kurtarılar.bir tane daha saydıktan sonra sizden önce vahşice barbarbarca oturduğu yerden bilgisayarın başından sanki bu dünya babalarının çiftliği imiş gibi, çözüm aramadan bu canlıların katline ferman çıkarırlar. gelelim en son şıkkımıza.

4 Çok yakın zaman da avrupada ve amerikada yüksek bilim otoriteleri Solucanları çevre savçıları ilan ettler.Şimdi anlıyormusunuz ben sizden önce yazanları nekadar hafif sıfatlaryakışdırdığım.Yazdıklarımla size kötü sözler sarfettğiysem özür dilerim.

Gelelim solucanların zararlarından kurtulmaya hayatımıza giren bu canlıları beslersek bize zararları olmadığı gibi yukarıda saydığımız faydalarını görmüş oluruz;Onları nasıl besliyeceğiz,onlar ne yer onlar bizi yiyemiyeceğimiz meyva çürükler ve artıklarını blandırdan geçirdikten sonra sulayacağımız bitkilerimizin sulama sularına katarsak bu işe çözüm getirmiş oluruz.Daha yazacak çok şeyler olacak sırası gelince söz sırası sizde hoşça kalın.


Düzenleyen epsody : 02-03-2010 saat 08:36 Neden: hatalı yazım
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 19:07   #4
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın Epsody,
Buradaki herkesin sadece bitki değil, doğaya ilgi duyduğunu farketmişsinizdir. Doğal döngü ve dengeyi bozmanın, istediğimiz sonucu alamayacağımız anlamına geldiğinin bilincine varacak düzeydeyiz ya da o seviyeye yaklaşmaya çalışıyoruz; okuyarak, deneyerek, yaşayarak. Hatta çoğumuz çevreye zarar vermemek adına kimyasal yerine doğal mücadele yöntemlerini soruyoruz ve hatta buna dair bir başlık bile var.
Konu solucansız bir dünya yaratmak değil ki; saksıdaki solucanların zararı olup olmadığı.

Doğayı evimize olduğu gibi taşıyamayız. Bahçede toprak için son derece faydalı olduğunu bildiğimiz solucanların, saksıda bir risk oluşturma ihtimalini tartışarak, sonuca varmaya çalışıyoruz. Kesin hüküm vermek yerine, kim ne yaşamış bu durumda onları paylaşıyoruz.

Son çözüm olarak "solucan saksıdaki bitkilere zarar verir" gibi bir bilgi elde edilirse, bunu saksı bitkileri adına zararlı ilan edip uzaklaştırmaya karar vereceğim kendi adıma. Söküm zamanından beri beklettiğim soğanlarımı, solucan çevre dostudur yaklaşımıyla kendisine hediye etmekle çevreci tarafımı parlatmaya niyetim yok.

Birini korurken diğerine zarar vermemek adına solucan tarafında olmak da doğru çevreci yorum değildir. Adı toprak solucanı ise doğal ortamından almıştır bunu. Saksı onun için doğal ortam mıdır?
Kompost ile ilgili olarak size katılıyorum. Bu konu ile ilgili başlıkta çok değerli bilgiler var.

Hala merak ettiğim soru; adi toprak solucanı, sınırlı alanda yani saksıda besin yetersizliği çektiğinde, neslini devam ettirme güdüsü ile bitki kök ve soğanlarına zarar verecek midir? Yoksa öleyim de çevreye daha bir katkım olsun mu diyecektir?

Şimdiden teşekkürler vereceğiniz bilgilere...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 00:29   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın,turuncuhis Buradaki çıkışlarımı bilinizki, solucan olayına fananatik bir çevreci değil. Bilakis doğa içinde, yani eko sistemde hepimizin yaşama hakkı var. Hiç bir sebeb kendi çıkarları adına bu sistemi deyiştirmek mabında doğada bu canlı zararlıdır diyerek devre dışı bırakma için, toksinlerle değil meşruiyet kazandırma adına onun doğal düşmanlarını kulanarakta bertaraf etme yoluna gidemez. Biz insanız diyorsak akıllı çözümlerden yana olmalıyız.ben sizden formda 16. soruya kadar adete; Bonsailer,çiçekler yaşasın da solucanları bertaraf edilsinler anlamı? çıkıyordu benim bir kabul edemediğim; Arkadaşlar her türlü zehir ve toksinleri en iyi çare gibi gösterme çabasındalar. Batlılar detarjanların organiginden bahsederken çevreyi atıklarla zehirlememin çabasını gösteriyorlar.Bizlerde kaş yapacağız diye göz çıkarmaktan geri kalmıyorlar olaya birazda çevre açısından bakınca, anlayışlar değişiyor kardeşim hislerimde hep samimi oldum art niyet taşımıyorum iyki varsınız diyerek satırlama son veriyorum hoşça kalın güzelikler içinde olasınız.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 00:36   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 4
merhabalar,
sıcak karşılamanız için öncelikle teşekkürler epsody,ilgi alanlarına bakınca iyi bi dostluk kuracağımız kesin gibi ) daha fazla bilgi paylaşmak dileğiyle..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis Mesajı Göster
Sayın Epsody,
Hala merak ettiğim soru; adi toprak solucanı, sınırlı alanda yani saksıda besin yetersizliği çektiğinde, neslini devam ettirme güdüsü ile bitki kök ve soğanlarına zarar verecek midir? Yoksa öleyim de çevreye daha bir katkım olsun mu diyecektir?

Şimdiden teşekkürler vereceğiniz bilgilere...
kesinlikle ve kesinlikle toprak solucanları saksıda bulunduğu müddetçe beslenmek için bitki kökleriyle beslenecektir,özellikle de soğansı bitki kökleriyle...üreme katsayısı çok fazla olduğundan aynı zamanda üreyecektir de,bitkiniz ölmeden önce solucandan kurtulun bence )
solucanlardan kurtulmak için tüm yukarıda yazılanların dışında (çamaşır suyu soda vs) önerebileceğim bir yol da saksı toprağına alttan elektrik vermektir.elektrik toprakta iletilirken solucan bundan rahatsız olacak ve toprak yüzeyine çıkacaktır.
saygılarımla...

pccopath Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 00:48   #7
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
16.Soruya cevap

sayın:drosophila

kardeşim.Solucanlar hakkında

size çok değerli bilgiler

sunacağım benim yazılrımda çok

şeyler bulacağını umuyorum.1

Solucanlar toprağın bal

arısıdırlar:Yani toprağa bal

olabilecek humsu,vede

dışkılarında hümik asiti

katarlar.2 Solucanlar toprak

içinde toprakla

beslendiklerinden toprak

içinde bulunan, topraklarda

bitkilerin hastalanmalarına

....

Sevgili epsody, rap mı yapıyorsunuz anlamadım ben şahsen böyle bir yazıyı yazmayı özel uğraşsam yapamam.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 01:37   #8
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın epsody,

Batılılar organik deterjanı kendi çevreleri ve dünya pazarları için üretir.
Aynı Batılılar Kyoto'ya da imzayı koyar, kendi ülkelerinde ambalajları sağlamdır ama fabrikalarını 3. dünya ülkelerine taşıyıp, çevre, insan ve emekçi haklarını eze eze üretimlerini sürdürürler.
Aynı Batı, çocukluğumun fertil tohumlarını hibritleyip satar, sonra sıkıştığı yerde kalite standartları oluşturup, pazarı denetimine alır, sonra da "aman da bakın, organik ürün, alın iki katı" der...
Bu konu uzar gider, çevreye saygıları mı var yoksa baskın bir denetim altına alma mekanizmaları mı emin olmak zor.

İyi niyetinizi anlıyorum ama amacınızı aşmış bir duruş sergilemişsiniz fikrimce. Evet evde bitki besliyorsam simbiyotik yaşam zorunluluğu sözkonusu değilse tabii ki bitkim yaşasın, parazitleri ölsün derim ben. Köpeğimdeki keneleri de öldürüyorum, kalorifer böceklerini de.
Canlılığa, doğaya, doğal dengeye müdahale etmenin eleştirisi müdahalenin çapı ile ilgilidir.
Bir bölgedeki tüm ekosistemi bozarsanız, eleştiriniz çok haklı olur. Ama ekosisteme bilinç düzeyinde müdahale ederseniz işe yarayacak canlılara şans tanımış olursunuz. Zararlılar da yok olmaz, yer değiştirir, kendilerine yeni yaşam alanları kurarlar.
Mesela siz kompost yaparken danaburunları kompost yığını çevresine yuvalanıyor. Bu durumda bitkilerinizin köklerini yemesini engellemiş oluyorsunuz. Bu da bir müdahaledir ama ya böyle bir çözüm yolunuz yoksa ve tüm bitkilerinizi yok ediyorlarsa ne yapacaksınız?

Şimdi asıl sorun şu; saksımda o solucan hala duruyorsa kim öldürecek? Öldürecek diyorum çünkü 5. kattan aşağı atamam, etrafımda toprak yok. Bir solucanın yaşam hakkı peşine de düşemeyeceğim

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 10:15   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
solucanlara destek

Sayın,turuncuhis selamlarım iyi günler dileklerile konu üzrindeki açıklamalarımız sizinde dediğiniz gibi ; Konuyu fazla yaydık bizler laf yapıyoruz pratikte ortaya bir şey koymuyoruz. Ben açıklamalarımda akılcı çözümlerden taraf olduğumu belirtmeye çalıştım. Mesela siz benim kompost konusdan olaya bakışımı çıkarmamışsınız ben orada bahçemde bir bitki zararlısının zarar yapmadan fayda üretme çareleri üzerine bir çalışmada bulundum. Sonuçta o bahçede beraber yaşıyoruz yani sonuçta eko sisteme fazla bir müdehale söz konusu deyil. Açıklamalarımı sizin bir şeyleri eksik yapma bilgilerinizi tamamlam üzere yapacağım, mesela köpenizin sağlık kosunda bakımını tam yaparsanız, köpeniz pire torbası olmasın diye haşere mücadeleniz olmaz. Birde evde kalorifer böcekleri üzerine bir açıklamam olacak bu hayvancıklar neyle beslenip ürerler dersiniz, her halde evdeki eşyaları yiyerek beslenirler demiyeceksiniz. Ama ben derimki mutfak temizliğinin tam yapılmadığı ortalıklarda organik kırıntıların kaldığını ve bu yaratıklarda evde dolaşarak bunları ararken de sizin yarım kalmış bakımınızı tamamlıyor olmaları sizin gözünüze hoş gelmediğin katli vacip oluyor. Bunları açıklama amacım sizi bilgilendimek asla başka bir niyet taşımıyor konular bana göre çok derin anlatması form adabına ters isterseniz bu konuları özel mesajlaşarak görüşebilirz hoşça kal demeden iyi dileklerimle güzellikler sizinle olsun. 'Bulutlar ağlamasaydı hiç gülermiydi çiçekler. Mevlana '

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 11:16   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın ,pccopath Önce selam konuya yaklaşımınızı iyi bulmadığımı belirterek, başlamak istiyorum. Sizden bir ziraat mühendisine yakış cevap beklerdim, bilimsel niteliği otoriter açıklama beni hoşnut ederdi siz 16. yazıdan öncekiler gibi davranışla açıkladınız.Size sorarım solucanlar çürüntülerden çok,taze bir şeylerlemi beslenirler. Benim bu konuda anlatmak istediğim mesele çevreci bir yaklaşımla olayı çözmek ,başka bir niyet gütmüyorum insanlar bunu neden anlamak istemiyorlar. Solucanlar saksıların içinde ne arasınlar onları oraya getirenlerin hiçmi suçları yokta orda yaşamalarına tahammül edemiyecekseler o hayvanları toprağından vatanından edip sonra katli için çeşit çeşit fermanlar düzenliyorlar sizide bunlara katılmış görmek beni üzüyor. Konularda görüşme dileğiyle hoşçakalın

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 17:57   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 4
merhabalar,
sayın epsody öncelikle kolay anlaşılır olması nedeniyle böyle basit bir dil seçtiğimi belirtmek isterim.ana sorunun saksıda bitki yetiştiriyor olmanız ve saksıdaki solucanın bitkiye zarar vermesi olduğuna göre problemi çözmek için sorunun kaynağını halletmemiz lazım.buradan yola çıkarak sınırlı alanda bulunan toprak ve bitki kökleri solucanlarla aynı alanda yaşayamaz.bitki köklerinin alması gereken besin elementleri solucan tarafından fikse edilir.solucanın yaşamının sona ermesini beklemek ise ayrı bir hatadır çünkü solucan ölene kadar mutlaka 8-10 yavru vermiş olur.tüm bunların yanı sıra sizin sorunuza gelecek olursak solucanlar taze besinlerle beslenirler,çürümüş atıkları pek fazla sevmezler.ancak burda taze besin dediğimiz biçilmiş ot,dökülmüş yaprak vb gibi materyallerdir.çürümüş dediğimiz materyallerde gübre vb. gibi materyallerdir.tabii tüm bunlar toprak solucanı için geçerlidir.eğer solucanınız gübre solucanı ise durum tamamen değişebilir.
umarım daha açıklayıcı ve bilgilendirici olmuştur,saygılarımla...

pccopath Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 21:00   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
İyi akşamlar pccopath açıklamalarınzdan memnun kaldığımı belirterek , solucanlar konusunda saksı da bulunan solucanla, toprak ta bulunan solucan türleri arasında ne fark var acaba? topraktan saksıya geçtikten sonra sınırlı alanda yaşamak solucanın biyolojisi mi? değişiyor da bu hayvan beslen me alışkanlıklarını değiştirerk, saksıda taze bitki köklerine yöneliyor. Benim bir görüşüm saksıda ki solucanları sebze ve meyve artıklarıyla hazırlıyacağımız eriyk bitki sulama suyuna katılarak tatbik edilirse su bitkinin, eryik de saksıda ki solucanların ihtiyacına cevap verecek ölçü içinde olursa burada eko sistem dengesi içinde solucan eriyikle, bitki solucanın dışkılarıyla besin dengesi sağlanır saksılardaki çelişki giderilmiş olur.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 21:14   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın, pccopath bu yazıyı daha önce saksı solucalarına ait belirttiğim görüşe dayanak olarak bir çalışmanın sonucudur.
Bu tekniği geliboludaki bahçemde 6-7 yıldır uyguluyorum faydasınınıda gördüğüm için ağaçlar net üyeleri ile paylaşmaktan kıvanç duyarım.Faydalarını sayacak olursam 1. Bahçede zarar yapacak canlılardan danaburunları ve solucanlar gibi yer altı canllarının hem zararlarından kurtulunuyor hemde fayda sağlanıyor Danaburunlarını çukurda tutmanın yolu çukurda ahır gübresi bulundurmak bu durumda gübrenizde çukurda kompostlaşmaya yardım ederken kompostunuzun çukurdaki solucanlar tarafından besin değerini artırmış oluyor.
Kompost konusunda ben devreye solucanları ve danaburnunu da katarak yepyeni bir teknikle doğa dostu bir yaklaşımla bu işi başardım . Ayrıntılı olarak bu bilgilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum işe önce bahçenizin bir köşesinde 1,5x1,5x0,75 ebadında çukur açacaksınız bu çukura bahçenizde oluşanotları bir sıra(otlar önceden soldurulmuş olacak) 15cm-20cm kadar daha sonra aynı miktar çiftlik gübresi konacak bu gübre kompostumuza hem bir çeşit hemde bahçemizde dolaşarak yetiştirdiğimiz bitkilere zarar veren danaburunlarını burada toplanmasını sağlıyarak konukçuluk edecek daha sonra sırada mutfak artıkları tekrar ot ve bahçe artıkları ilave üstü kapatılıp üstünden sulanacak kompost çukurumuz mikroorganizmalar solucanların danaburunların fağliyeti ile en verimli bir şekilde koku yapmadan oluşmakta gelecek baharda bitkilerimin besini hazır olacak.şu iki noktayıda açıklamakta yarar görüyorum birincisi bahçede rasladığım solucaları kompost çukuruna taşıyorum ikinci anlatacağım dana burunların fağliyeti kompost çukuruna koyduğum çiftlik gübresinde yuvaladıkları için kendilerine kanallar açarak aynı zamanda kompostun havalanmasına mikroorganizmaların yaşamlarını desteklemiş oluyorlar uygulacaklara şimdiden kolay gele başarılar

not:bu konuda daha detaylı bilgi almak için görüşebiliriz

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 08:49   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Tanışma

Sayın , Ali H. ALİ. Uzaklara selam. Solucanlar konusu 39 yazınızda sizin oralarda, eko sistemin insanlarca daha iyi korunduğu solucanlara verilen değer üzerine sizin de bu konuda hassasiyetiniz den bilgileneceğim konusu hasıl oldu. Size önce kendim den bahsedeyim mesleğimin elektronik olmasına karşın emekli olduktan sonra, doğa ekoloji ilgim arttı bu ilgimi gelibolu daki bahçeli evimde bahçe, toprak ve kompost uğraşılarıy' la solucanı ve danaburunlarını tanıdım. Bu canlıların bahçemdeki konumlarını değerlendirerek kompost olayında yep yeni teknikler oluşturdum. Yani sizin anlıyacanız bahçemde küçük bir eko sistem oluşturdum, bu sonuçlar beni bu iki canlı üstünde hasass bir şekil de ilgimi çekerek, solucan kompostuna götürdü. Şimdi ben solucanların faydalarını tanıdıkça bu hayvanlara yakıştırılan zararlıdır kelimesini haksız bulduğum dan insanlara karşı duruyorum içlerin de tarafım da olanlar varsa da. Ben mücadelem de yetersiz kaldığım anlar oluyor. Yazınız daki hassaiyeti görünce, çevreci düşüncelerim sükut buldu. Sizden bu konuda gürüşünüzü rica edeceğim bahsi geçen bu hayvanların konturollü beslenirlerse zararları nın olmıyacağı görüşüne sahip oldum sizin görüşe katkılarınızı bekliyorum sizi bu satırlarda bulana kadar hoşça kalın. Saygılar sunarım

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 13:41   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler sayin opsedy. Eko sistemi icin duyarliliginizi ve endiselerinizi anliyorum. Ama yine de zaman zaman kimi zararlilari cevremizden uzaklastirmak durumundayiz. Bu zararlilarin neler oldugu kisiden kisiye degisebiliyor.
Ornegin: Kuslari seven bos vakitlerini onlari gozlemekle, izlemekle geciren biri icin kuslar zararli degildir ama ayni kuslar bir bahcivanin, gecinmek icin yetistirdigi olgunlasmis meyveleri gelip yerse o kuslar bahcivan icin zararlidir ve biz ne dusunursek dusunelim o onlemini alacaktir.

Bazan da siz ne kadar titiz ve dikkatli olursaniz olun istemediginiz zararlilar gelip sizi bulur.
Ornegin: Cocugunuzu her gun titizlikle hazirlar okula gonderir ve ya goturursunuz. Tum titizliginize ragmen bir gun cocugunuz basini kasiyarak eve gelmistir, yani kafasi bitlenmistir ve o bitlerden kurtulmak icin o bitleri yok etmeniz gerekiyor ve bunu herkes yapiyor.

Baska carpici bir ornek vereyim:
Yakin gecmisimizde tum dunyanin yasadigi bir korku vardi "kus gribi" bu oldurucu gribin salgin haline gelmemesi icin gereken tum onlemler bircok ulkede alindi ve de aliniyor(Kumes hayvanlarinin yok edilis sekli tartisilabilir)

Benim agaclarima da kemirici, emici bocekler dadanirsa onlari agaclarimdan uzaklastiririm. Yillarca emek verdigim agaclarimin zarar gormesini istemem.

Kisacasi, sizin goruslerinize saygi duysamda tum goruslerinize katilmiyorum.
Yukardaki orneklerde oldugu gibi zaman zaman zararlilarla ugrasmak gerekiyor dusuncesindeyim.

Ama dogada yasiyan bir canlinin da, size hicbir zarari yokken onun canina kiymanin yanlis birsey oldugunu, yapilmamasi gerektigini dusunuyorum.

Aslinda buradaki baslikta bonsailerden konusmaliydik.(belki siz de bir gun bonsai yapmiya karar verirseniz burada bonsaileri de konusuruz.) yine de bonsai saksisindaki toprak solucani olunca konu genisleyip buraya kadar geldi.

Asagidaki linkte toprak solucanlari icin bircok bilgiler var umarim size faydasi olur.

Calismalarinizda kolayliklar dilerim.
http://www.kidcyber.com.au/topics/worms.htm

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 01:25   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın , Ali H. ALİ. Selamlar önce gönder diğiniz likten görsel anlamda faydalandım fakat bizim eğitimimiz de lisanımız türkçeden başka dil olmadığı için yazılanlar dan faydalanamadım.

Solcanlar konusunda çevreci yaklaşımlar sizin oralarda. Bonsai severleri kapsamadığını anlamış bulunuyorum, sizin solcanlar konusun daki anlatımlarınız bence bir alıntıdan ibaret sizin görüşleriniz, bence bonsailer üzerine görüşünüz olabilir buradaki taraftarlarınız arasında alıntı da olsa solucanlar konusunu açmayınız. Sonra arkadaşlarınız size ne derler.


Yukarıdaki anlatımlarınız insan yaşantısının ihmallerinden doğan olaylar, zaten yapılan vahşetin tartışmaya açık yönlerinin olduğunu yapılanların normal görülemiyeceğini sizde kabul ediyorsunuz.

Sizin anlatımlarınız insan ihmallerinin faturasını bu canlılara çıkarılması mubahtır diyorsunuz. Beni bu tür açıklamara siz muhatap ettiniz. Ali kardeş şayet ilerde bonsai sever olursam saksılarım bonsai-solucan dostluğu içinde yaşam biçimi oluşturacaklar yani (mikorozal hayat içinde) tekrar görüşmek üzere hoşça kalın. Saygılar

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 16:45   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 4
saın epsody tekrar merhabalar,
aslında toprak solucanının sınırlı alanda yaşaması değil beslenme alışkanlığını değiştiren,bu değişim beslenecek materyal bulamamasından kaynaklanıyor.sınırlı alanda biyolojik aktivite de sınırlıdır.dediğiniz gibi bir eriyk işe yarayabilir ancak bu durumda toprakta bulunan diğer canlılar da bunlardan faydalanacağı için istenmeyen mikroorganizmaları da beslemiş olabilirsiniz.
bir diğer konuda solucanları gübre üretmek için kullanmanız.sizin bahsettiğiniz toprak solucanları vermiş olduğunuz tarifle gübre üretemeyebilirler çünkü türleri farklıdır.bununla beraber eisenia fetida adını verdiğimiz kırmızı solucanlar (bazı kaynaklarda red worm olarak geçer) gübre verimi konusunda daha etkilidirler ve bu türleri seçmenizi tavsiye edebilirim.
saygılarımla...

pccopath Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 19:10   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 134
Sayın epsodi;

Bizler burda bonsai sanatıyla ilgileniyoruz. Bonsai saksısında yaşayan solucanlar bizim yıllarca emek verdiğimiz bonsailerimize eğer zarar veriyorsa bilinki hepsi o saksıdan uzaklaştırılacaktır. Onun dışında her canlının olduğu gibi ****** ekosistem içinde solucanlarında bir görevi var. Onlarda zincirin bir halkasını oluşturuyor. Buna kimsenin bişey dediği yok. Bizi burada solucan katili ekosistem düşmanı yaratıklar gibi göstermeye hiç hakkınız yok.
Bu evinizi karıncaların basması gibi birşeydir. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla siz evinizin hertarafı karınca olsa bile onlardan kurtulmaz evinizi onlara terkedirsiniz değil mi?
Çünkü siz doğa dostusunuz karıncalara zarar vermek istemezsiniz. Ama bizler cani yaratıklar olarak o karıncaları öldürürüz. Nede olsa bilgisayar başında ahkam kesen başka canlıların hayatlarını hiçe sayan,onlar hakkında ölüm fermanı çıkartan,etrafa biyolojik silahlarla saldıran bilinçsiz insanlarız.
Başka bir konu Ali bey yıllarca bonsai sanatına gönül vermiş bir üstaddır. Tecrübeleri hepimiz için önemlidir. Siz solucanlar konusunda kendinizi otoritemi sayıyorsunuz ki Ali beye burada solucanlar hakkında yazma diyorsunuz. Sorabilirmiyim solucanlar hakkında kaç kitabiniz var?
Lütfen yazılanları iyi değerlendirmeden bizi itham etmeyiniz. Burada konuşulan konu sadece küçük bir saksıda bitkiye zararı olup olmadığıdır.
saygılar.

seckayn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2009, 19:36   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın, pccopath solucanları hangi tip kompost yapacasanız seçiminizi ona göre yapacasınız sizin tarifini yaptığınız solucan türlerini sıcak kompostta kulanma şansınız var normal solucanlar kızışan kompost içinde yaşama şansları yok sizin anlatımlarınıza konu olan solucan türleri çok oburlar fazla atık tüketiyorlar.

Benim uyguladığım kompost çeşidini ben gelibolu daki yazlık evimin bahçesinde soğuk tip kompost yapmaya mecburum komşulardan şikayet almamak için, sonra benim acelem yok geçen sene doldurdum bu sene bahar da tam olgunlaşmış olarak kulanmaya başlıyacağım. Benim kompostta koku, sızıntı ve kayıplar asgariye indirilmiş durmda.

Kompost konusunda 6-7 yıllık deneyime sahip olarak artık ben atıkların dışında ahır gübresini kümes hayvanlarının gübrellerini de kompostlaştırıp,toprağıma karışıtıyorum. Bu konudaki açıklamalarıma son verirken anlaşılmayan ayrıntılarda buluşmak üzere hoşça kalın

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 19:06   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın,Seckayn çok abartmıyormusunuz insanın hobileri ne zamandır sanat sayılıyor. Benim bildiğim sanat devamlı yapılan bir iştir, yoksa işininiz mesleğiniz yokta bütün zamanlarınızı bir bonsai saksının başında mı? harcıyorsunuz da bu kadar emek ve zamanı bir solucana kaptırmamak için ortalığa yaygara yapıyorsunuz ama anlıyorum ki diğer arkadaşlar gibi sizin de solucanlar la başınız derte.

Siz doğa olaylarına bonsailerin saksısından baktığınız sürece sorunlarınıza çözüm üretemezsiniz. Gel sen büyük sözü dinle birde solucanların dünyasına onların tarafından bakta sorunların hemen bitsin sahi solucanları kimler koyuyor minyatür bonsai saksılarına yoksa bonsailerinizi kıskanan birilerimi varda bu kişiler masum solucaları kullanarak sabotajmı düzenliyorlar.

Ama bana sorarsanız bu işi minyatür bonsaiye kimsenin reva göreceğini zannetmiyorum bence siz bu işi beceremiyorsunuz suçu solucanlara atarak sıyrılmak istiyorsunuz. Kardeşim suçlu sizsiniz bonsai saksılarının toprağını değiştirirken gözünüzü dört açsaydınız solucan yumurtalarını toprağa koymasaydınız o zavallıcıklar bonsai saksısında gözlerini açtıkların da yiyeceek ararken ne bulacakları karınlarını doyurmak için;

Gördünmü bak yaptığınızı hayvanı oraya hapsediyorsunuz aç bırakıyosunuz ondan sonrada ölüme mahkum ederek her türlü cefaya reva görüyorsunuz. İşin ilginç yanı hem suçlusunuz hemde güçlü olmaya çalışıyorsunuz bu yapılan müslümanlığa sığmaz

Sayın kardeşim olaylar hiciv ederek açıklamaya çalıştım kusurumuz varsa affola iyi günler sağlıcakla kalın başka konularda buluşmak üzere SAYGILAR

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 09:00   #21
Ağaç Dostu
 
Aytaç Eroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 262
Bonsai kimilerine göre bir sanat kimilerine göre bir işkence kimilerine göre fuzuli bir uğraş. Bana ve benim gibiler sanat olarak onu kabul ediyoruz. Günümüzde genel olarak sanat bir iş kolu değildir. Zira sanatın karın doyurmadığı hemen hemen her dönem kendini kanıtlamıştır. Bonsai ile uğraşan kişi evet gününün belirli zamanlarında kendini ağaçlarına verir. Heleki bu ağaçlar giderek tam bir bonsaiye dönüştüğünde. Ama şu da bir gerçektir bonsai hiç bir zaman bitmeyen bir sanat koludur. Bu gün itibariyle verdiğiniz biçimsel form belkide 3 yıl sonra başka bir biçime girecektir. Belkide bu yüzden bir kısım kişiler bonsaiyi sanat olarak görmemektedir. Fikirler insanlara göre değişir. Her fikire saygı duymak gerekir. Bu karşılıklı saygıyı doğurur. Solucanlar konusunda bir fikir beyan etmiyeceğim beni üzen bana ve benim gibi düşünüp bu sanata gönül verenlere karşı söylenmiş sözlerdir. Lütfen sözlerinizi buna göre düşünüp daha dikkatlice sarf ediniz.
Saygılarımla.

Aytaç Eroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 13:06   #22
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Solucanları severim ama bonsaimin dibinde değil. Bu kadar basit.

vinne beğendi.
vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 21:45   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın, Picea pungens sizi tanımıyorum ama, imalı tavırlarnız bana cevap hakkı verdi sonuçları ne olursa olsun. Sizin bosai meraklısı olmanız başkalarına yöneltilmiş yorumlara yorum yapma hakkını vermez, bırakın sahipleri yorumlasın sıra size gelince görüşlerinizi yorumlama hakkını kullanırsınız.

Nerdeler bana solucanlar konusunda yorum koyanlar karşıma faklı kişilerin yorum getirmesi anlıyorumki o kişilerin yorumlarından onların yorumlarına savunma durumlarında görünmeleri bu yaparkende salt gerçekleri göz ardı ederek taraflı durumlar yaratarak konuyu kendi lehlerine yorumlamatka kendilerini haklı görmekte. Osmanlının batının ilerleyşi karşısında lale devri yaşantısına girmektedir ler.

Sorarım size fikir belirtmiyeceksen yanlı yorum yazacaksan ne anlamım kaldı tembihleriminin hoşça kal bonsailerinle

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 22:16   #24
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Kahrolsun bonsailer. Yaşasın solucanlar' mı diyelim. **** evli evine herkez yerine deyip
Bulundukları otama mı bırakalım.
Bu tartışma nereye varacak bakalım böyle.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2009, 22:33   #25
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın Epsody,
"Nerede karşıma yorum koyanlar" taifesine dahil olduğum için yoklamaya iştirak kabilinden yanıt vereyim.

Hocam, gerçek sorunu anlamamakta direnmeniz, salt kendi doğrunuzun kabul edilmesinde ısrarcı olmanız, bir zamanlar sıkça televizyonda boy gösteren hayvanseverlerin durmadan insan dövmesi gibi bir ironi oluşturmakta.

Ekosisteme ve çevreye saygı duyan sadece siz değilsiniz, bunun yolu da sadece sizin yönteminizden geçmiyor. Sorun saksıdaki solucanların bitkiye zararı olup olmadığı...O oraya nasıl geldi sorgulamanız da konuyu dağıtıyor. Öyle ya da böyle, saksıya gelmiş işte. Sorun saksıya geliş biçimi değil şu anda; zaten steril koşullar için mümkün olan çaba gösteriliyor. Diyelim ki; bir kuşun gagasından düştü saksıya; ne yapacağız? Bir solucan için konuyu dağıtıp, hem bitkimizi hem birbirimizle diyaloğumuzu mu riske atacağız?

Herkesi bir ekosistem düşmanı ilan ettiniz neredeyse sayın Epsody. Ki en başından beri hiç kimse öldürmekten, yoketmekten sözetmemişken, tecrübe ile karar vermeye meyyalken...SAKSI'daki solucanı besleyerek bitki köklerine zarar vermesini önlemenin dışında bir öneriniz varsa memnuniyetle dinleriz ama kompost avantajından sözedecekseniz ilgili başlığa davet edelim sizi. Doğru yerde bilgilerinizden faydalanalım...

İyi akşamlar olsun...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2009, 07:32   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Solcanlar konusunda çevreci yaklaşımlar sizin oralarda. Bonsai severleri kapsamadığını anlamış bulunuyorum, sizin solcanlar konusun daki anlatımlarınız bence bir alıntıdan ibaret sizin görüşleriniz, bence bonsailer üzerine görüşünüz olabilir buradaki taraftarlarınız arasında alıntı da olsa solucanlar konusunu açmayınız. Sonra arkadaşlarınız size ne derler.

Sayin Epsody iyi gunler, konu bonsai konusunun disina ciktigi icin buraya tasindi. Burada solucanlarin zarar ve faydalarini tartisabiliriz.

Yukaridaki alintida benim solucanlar hakkinda yazdiklarim ve verdigim orneklerden, sizin bazi dusuncelerinizle ters dustugu icin, beni, buradaki bonsaicileri ve oradaki kimi arkadaslarin cevreci yaklasimlar icerisinde olmamakla sucluyorsunuz. Cevrecilik sirf solucan ve danaburnu ile sınırlı degildir sizin de bildiginiz gibi cok genis bir alani kapsamaktadir. Kucuk saksilarinin icerisinde, solucanlar saksi icerisinde dikili baska canlilara zarar veriyorsa veya zarar verecekse o solucanlari baska yere tasimakta cevreye ne gibi bir zarari olacak ki bircok kisiyi cevreci olmamakla sucluyorsunuz.(ornegin sizin bahcenizde yasiyan danaburnu dostlarinizin yerini degisip onlari kompost yaptiginiz yere tasimak sizi cevreci dusmani yapmadiysa solucanlari da baska yerlere tasimak kimseyi cevreci dusmani yapmiyor.)

Solucanlar konusunda yazmamami oneriyorsunuz. Bu yazdiklarinizdan yola cikarak solucanlar hakkinda karsi goruste(oysa kimse karsi goruste degil sadece sizin bazi dusuncelerinize ters dusuluyor) olanlarin, sanki yazmamasini istiyorsunuz diye dusunuyorum.

Solucan ve ya baska herhengi bir konuda benim paylastigim bilgiler sadece deneyimlerimden ogrendigim bilgiler degildir. Herhangi bir sekilde ogrenip birikimis bilgilerin yani sira o an ogredigim bilgileri de burada paylasiyorum. Bu internetten veya bir kitaptan da olabiliyor ve ben bu bilgilerin paylasilmasinindan yanayim, solucan dahil her ogrendigim bilgiyi paylasmiya devam edecegim cunku ilgilenenlere faydasi olacagini dusunuyorum. Okuduktan sonra da okuyanlar dusunduklerini yazabilirler. Bundan hic alinmam.

Yazilanlar herkesin gordugu bir yerde yazilmissa, yazilanlari gorenlerin de, saygi sinirini asmamak kaydi ile cevap verme hakki oldugunu dusunuyorum.
O yuzden sayin Picea Pungens'in yazdiklarina niye kizdiginizi anlamiyorum.
agaclar. nette yazilan bilgiler herkes icindir.

Yalniz sayin Turuncuhis ve ya benim cevap verip tartismamizi istiyorsaydiniz ozelden yazmaliydiniz ki ozel yazilara da cok ozel olmadigi surece cevap verilmiyor. Kisacasi burada yazmaniz en dogrusu idi ama herkesin de cevap yazma hakki oldugunu dusunmemissiniz.

Hosca kaliniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2009, 21:00   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 134
Sayın epsody;
Ayrı frekanslardayız. Sorun bonsai saksısında solucanlar yararlımı zararlımı. Burasıda bir internet sitesinin bonsailerle ilgili kısmı. ****** bonsai tartışıcaz Türkiye'nin siyasi geleceğini tartışıcak değiliz.
Yaygara kopartanda sizsiniz.Geçmişteki yazılarınızı okursanız bizi barbarca bilgisayarın başından ahkam kesen kişiler olarak tanımladınız.
İşimle falan ilgili birşey söylemeyi gerek görmüyorum.
Aslında cevap yazmicam diyorum ama mecbur bırakıyorsunuz. Siz bu işi beceremiyorsunuz suçu solucanlara atıyorsunuz diyorsunuz. Ne diyimki inşallah birgün beceririz diyerek bitiriyorum yazımı.
saygılar

seckayn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2009, 15:17   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın bonsai sever arkadaşlar aranıza döndüğümü belirterek bonsai saksısındaki solucanlar kunusun'a açıklığa kavuşturmak, bilgilerimizi paylaşmak bir ağaç dostu olarak göreve devam diyorum.

Bu arada sizin yorumlarınıza zamanın da neden cevap veremediğimi açıklama getirmek istiyorum. Akadaşlar geliboluda ki evime giderek bahçemde bulunan meyva ağaçlarıma mevsim gereği budama,ilaçlama,aşılama, toprak bakımlarının yapılması gibi işlerin yapılması bahçeme bakla,bezelye,soğan ve sarımsak ekiminde bulundum .Doğa ve ağaç dostluğumu pıratik yaparak yaşamış oldum.


Yönetim bakım ve tedavi konulu; bonsai ve solucanlar tartışmalarını ayrı mekanlara taşımış olsa bile bonsai saksındaki solucanlar bizim çabalarımız sayesinde uzlaşı bulana kadar sürmesi dileğimle hepinizi bu satırlarda yazışmak üzere hoşça kalınız Ağaç severler (bonsai) dostlar iyi günler sizlerle olsun

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2009, 23:16   #29
Ağaç Dostu
 
Tutmos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2006
Şehir: baku
Mesajlar: 119
Galeri: 2
Enstitutumuzde seralar ve acik ortamda bitki koleksyonlari mevcut simdi biz bu solucanlarin gubrelerinden istifade etsek saksi bitkilerine zarar verirmi ?

Tutmos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 08:22   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın Arkadaşlar, solucanlar konusunun bir uzmanı olarak sizi solucanlar konusunda, saksıdaki solucanların bitki köklerine yaptıkları etkileri açıklıyarak, bilgilendirmek benim için büyük zevk olacak.

Arkadaşlar senelerdir saksıda çiçek yetiştiren insanlarımız, solucanların saksılarındaki çiçeklerinin köklerinde gördüklerinde çiçeklerinin gelişmediğini, kuruduğunu söylemişler, fakat solucanların geniş toprakları bırakıpta bu dar mekanlarda yaşamanın doğanın bir kuralı olduğunu kabul etmemişler, solucanda bu sınırlı dar mekanda yaşamanın sırlarına vakıf olarak hayatını sürdürme çabalarının bir nişanesi olarak bitkilerle ortak yaşıyarak hayatını sürdürmüş, lakin bitki sahiplari bitkilerini yeterli besleyemediklerinden verilen besinler saksıdaki iki canlıya yeterli gelmediğinden doğanın güçlü olanı tutmasından dolayı bitkilerin saksılardaki yaşamı sekteye uğramıştır.

Bizler akıllı varlıklar olarak gereken tavrı koyarsak bu canlıları saksı içinde beraberce yaşatabiliriz, bizim burada yürüteceğimiz mantık şöyle olmalıdır, bitkinin sahibi tarafından saksıya konulan besin maddelerinin nasıl oluyorda birisinin lehine olarak işlediğini bulmaktır, olaya saksıdaki bitki tarafından yaklaşınca göreceğizki, bitki topraktaki besinleri alabilmek için bir çaba sarf ederken köklerinden bir sagı ve enzim salar bunun sebebide bitki köklerinden alacağı besini emebilmek için önce onu bu salgıda eriterek kök hücrelerinden geçecek forma sokmaktadır.

Lakin ayni ortamdada komşusu solucan yaşamaktadır, enzim ve salgılar la bitki tarafından ön sindirimi sağlanmış olan bu bitki besinine solucan talip olmuş, bitkinin köklerinden emilimini sağlayana kadar solucan bunları gasp edercesine el koymuş bitkiyi bundan mahrum etmiştir.

Bu işlem saksı toprağındaki besin maddelerinin alımı boyunca sürüp gider saksı toprağındaki besin maddeleri tükenince bitki topraktan yaşımı için besin sağlıyamazken solucan toprağın içinde kendine besin meddeleri bulmakta zorlanmaz, bizlerde saksıdaki bitkinin durmunun faturasını solucanlara keserek işi solucanlerı saksıdan def ederek kurtulacağımızı sanırız.

Bu solucanların tahliyesini toprağa yapabilirsiniz, ama kimse saksında bir daha solucan olmayacağı garantisine sahip değildir. Ancak solucanın saksıdaki zararlarından kurtulmak istiyorsak, solucanları saksıda besleme başırısını gösterdiğmizde bu sorun bitecektir.

Nedir bu yöntemin cevabı derseniz, saksının altındaki tabağa solucanın sevdiği çürüntülerden, sıvı eriyiklerden sunmaktır. Tabii saksının üstünden değil, altına bırakılacak, üstünden de fazla sulama yapılmıyacak.

Solucanları bu yöntemle beslersek solucanlar da bizim saksımıza zarar vermeden faydalanarak gübrelerini bırakacaklar. Böylece saksımızdaki bitkilerimizi daha doğal yetiştrebiliriz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024