agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Sürüngenler ve Diğerleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-02-2011, 10:03   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
egzotik hayvanlar genel bakım

Karasal yaşama uyum yapmış olan bu canlıların derileri kurudur ve salgı bezi açısından fakirdir. Deri üzerinde, keratin yapılı pullar veya kemik plakalar bulunur. Dört üye ve her üyede 5 parmak bulunur. Bazı sürüngen gruplarında, üyeler tamamen veya çeşitli derecelerde körelmiştir. Kaplumbağalar haricinde, tüm sürüngenlerin çenelerinde gerçek dişler bulunur. Akciğer solunumu yapan bu gruba ait bazı cinslerde, vücut şekli nedeniyle tek akciğer körelmiştir. Vücut sıcaklıkları değişkendir (poikilotherm), bu nedenle çoğu tür, kışı hibernasyon (kış uykusu) şeklinde geçirir. Kalpleri 3 bölmelidir, timsahlarda 4 bölmeli kalbe kısmen geçiş görülür.
Ayrı eşeylidirler ve eşeyler arasında çoğu zaman renk, desen veya vücut büyüklüğü bakımından farklılıklar görülür . Değişik vücut büyüklüklerine sahiptirler. Günümüzde yaşayan en büyük sürüngenler Eunectes murinus (Anakonda) ve Python reticulatus (Ağlı piton) olarak bilinen yılan türleridir.

KAPLUMBAĞALAR

Vücutları üzerinde kemik plakalardan oluşmuş bir dış iskelet (bağa) vardır. Bu zırhın üst kısmına karapaks, alt kısmına ise plastron adı verilir. Kaburgalar, bağanın üst bölümünün altındadır ve akciğerler buraya yapışık haldedir. Sucul kaplumbağalarda "kloak solunumu" da görülür. Kloak, üreme, sindirim ve boşaltım ürünlerinin dışarı bırakıldığı ortak açıklıktır. Kemik plakaların üstü, epidermis kökenli keratin plakalar ile örtülüdür. Plakaların dizilimi, sistematik açıdan önem taşır. çenelerinde diş bulunmaz. Yumurtalar mutlaka karada açılan çukurların içerisine bırakılır (sucul türlerde bile). En iyi bilinen aileler ve örnekleri şöyledir:

Tatlısu ve bataklık kaplumbağaları: Yüzmeye bir uyum olarak kabukları ve üyeleri, hafifçe yassılaşmıştır. Boyun ve kuyruk, oransal olarak uzundur. Baş bölgesinde plakalar bulunmaz. Parmaklar arasında perde bulunabilir. Su kirliliğine karşı duyarlıdırlar
Kara kaplumbağaları, Tosbağalar: Kabuk tam olarak kemikleşmiş ve bombelidir. Baş, boyun, üyeler ve kuyruk, bağa içerisine çekilebilir. üyeler silindirik yapıdadır ve her üye 4-5 tırnak taşır
Yaygın deniz kaplumbağaları: Yaşamlarının çoğunu denizlerde geçirirler. Sadece yumurta bırakmak için karaya çıkarlar.
Boyları 1 metreye kadar ulaşabilir. Kabuk, yassı olup, tam kemikleşmemiştir. üyeler genişlemiş ve kürek şeklini almıştır. üyelerdeki tırnaklar sayıca azalmıştır (en fazla 3). Baş ve boyun bağa içerisine çok az çekilebilir.
Yumuşak kabuklu kaplumbağalar: Kabuk, oldukça yassıdır ve sadece deri ile örtülüdür. Baş ve boyun, kabuk içerisine tamamen çekilebilir. Burun delikleri, başın ön kısmında bulunan hortum şeklindeki yapıya açılır. Dudaklar etli yapıdadır. Üyeler yassı yapıda olup, parmaklar arasında yüzme zarı bulunur. Arka üyelerde 3 adet tırnak bulunur. Su altında uzun bir süre kalabilirler (15 saat). Akciğer, ağız içi ve deri solunumu yaparlar.
Bakımı:
Evlerinizde beslediğiniz tropikal su kaplumbağalarının bakımı için uygulanması gereken ilk şey gereken ısının sabitlenmesi ve suyun temiz tutulmasıdır.Bu canlılar,iyi ve kötü bakterilerin tamamını, vücutlarının her an temasta olduğu bu ıslak ortamdan alırlar ve suyun durumu,sadece sizin kontrolünüzdedir..Su kaplumbağalarının üretim ve ülkemize geliş koşulları göz önünde bulundurulursa,çok fazla gelişemeden ve yeterinde güneş ışığı almadan satışa çıkmaları,bizlere düşen görevleri arttırır. Öncelikle, gelişmemiş yumuşak bir kabuk güçsüzlüğü ifade eder.Kabuklar için en önemli şey direkt güneş ışığı,bunu sağlayamadığınız durumlarda ise ultraviole lambalardır.Bunun dışında kabuğu besleyen ve gelişimini sağlayan merhemler **** suya karıştırılan vitaminler mevcuttur.Tek yönlü beslenme faktörü de canlıyı olumsuz etkiler.Doğal ortamlarından çok uzak olan bu canlılar,beslenmesi kolay olsa da bakım ve özen isteyen canlılardır.
Sıklıkla yaşanan bir diğer problem de,gözlerin sudaki bakterilerden etkilenerek mikrop kapması ve tedavi edilmediklerinde bu durumun körlüğe kadar gitmesidir.Yine vitamin takviyesi ve yapılacak kısa süreli enjeksiyonla,erken zamanda teşhis edilen bu durum, tedavi edilebilir.


KERTENKELELER
Üyeler çoğunlukla 4 adet olup, bazı gruplarda körelmiştir. Ancak üye kemerlerinin kalıntısı daima mevcuttur. Vücudun alt kısmındaki pullar daha küçük yapıdadır. Erkekler kural olarak daha canlı renklidir. Bazı gruplar, ortama uyum sağlayacak şekilde renk değiştirilebilir.
Kulak zarı daima mevcuttur. Birkaç familya haricinde, açılıp kapanabilen göz kapakları mevcuttur. Alt çene kemikleri (mandibul), ön tarafta kaynaşmıştır. Kuyruk ve gövde omurları tam olarak kaynaşmadığından, ayrıca kuyruk omurları tam olarak kemikleşmediğinden, tehlike anında kuyruklarını bırakabilir ve yeniden oluşturabilirler
1. Gekkonidae (Gece kertenkeleleri, Gekolar)

Küçük vücutlu, iri gözlü ve çoğunlukla geceleri aktif kertenkelelerdir. Sırt bölgelerinde tüberkül veya kabartılar bulunabilir. ıki çift bacak ve her bacakta 5 parmak bulunur. Parmaklar, çoğunlukla yapışma kıvrımları taşır ve uç kısımları farklılık gösterir. Kuyruklarını bırakabilir ve rejenere edebilirler. Erkek bireylerde kuyruk genellikle şişkindir.
Bakımı:
600 Geko çeşidinin 3-4 tanesi,ülkemizde de yaşamaktadır.Gekolar eş bulmada ve korkutmada,değişik sesler çıkartırlar.
Bir Geko beslemeyi seçtiğinizde,yetişkinlerinin oldukça hırçın ve tuttuğunu bırakmayan canlılar olduğunu aklınızdan çıkartmamalısınız.
Gece hayvanı oldukları için herhangi bir ışıklandırma gerekmez.Onları izlemeniz için 15 wattlık kırmızı bir ışık kullanılabilir,çünkü Gekolar da,pek çok gece hayvanı gibi kırmızı rengi algılamazlar..Gekolar,ısı ve nem konusunda hassas değildirler.10 derecenin altına inmemek kaydıyla,evlerinizdeki doğal ısının dışında bir ısı kaynağına ihtiyaç duymazlar.

2. Iguanidae (ıguanalar)

Büyük yapılı kertenkelelerdir. Sırtta ve kuyruğun üst kısmında, genellikle derimsi taraklar veya dikenler bulunur. Dilleri dışarıya uzatılamaz. Kuyruk, oransal olarak uzundur.1,5-2 metreye kadar uzayabilirler ve kendilerini kuyruklarını kamçı gibi kullanarak korurlar.
Erkekler; Dişilere nazaran daha parlak ve canlı renklere sahiptir. İyi Yaşam koşulları sağlana bir iguananın 15 seneye kadar yaşadığı gözlemlenmiştir.
Bakımı:
İguananızı küçükken alıp her gün elinize almadığınız taktirde,sizi düşmanı olarak görecek ve hiç bir zaman istediğiniz kadar sakin olmayacaktır.İguanaların evcilleşmesini beklemek son derece yanlış bir beklenti olacaktır. Bununla beraber her ırkın özellikleri olduğu gibi,bir de kendi karakter özellikleri vardır ve iguana seçiminizde şanslı bir tercih yapmış da olabilirsiniz..

İguanalar,vejeteryan olmaları nedeniyle kolay bakılır gibi görünseler de,beslenmeye alıştırılmaları oldukça uzun sürer ve başlangıçta fazlaca zaman ayırmanız gereken bir durumdur.Bu durumda yeşillik yanında hazır gıdalar da imdadınıza yetişecektir.Çünkü canlının yiyeceği yeşillik miktarı,hazır gıdalara oranla çok daha fazladır ve bu gıdalar,az da yedirilse hayati fonksiyonlarını ayakta tutacaktır. Ayrıca, Günde 2-3 yaprak marul,5-10 adet kuru yem, arasıra kivi, mango ve havuç, haftada bir kere portakal ve turnçgiller verilmesi c vitamini ve kalsiyum açığını büyük ölçüde karşılayabilecektir.

İguanalar,midelerini yeterince sıcak tutamadıkları taktirde sindirim yapamazlar!Onların kızgın kum ve kayalarca saatlerce hareketsiz uzanmasına bu nedenle şaşırmamak gerekir. Bu neden ile, Haftada En az 3-4 gün 10 dakikalık güneş banyolarına çıkarmayı unutmamak gerekir. Ve bulunduğu ortam 26 derecenin altına düşmemelidir. Bu hayvanların tropikal bölge hayvanı olduğunu unutmamak gerekir.

Ayrıca bulunduğu ortama, talaş gibi kalın altlıktan oluşan bir satıh yapılmalı , bol kabuklubir dal,kum çakıl ve delikli taşlardan oluşan bir zemin hazırlanmalıdır. Bolca yapma ve kuru yapraklar ve çiçekler onun çok hoşuna gidecektir.

Aslında İguanalar birer pet hayvanı değildirler ve özellikle çocukların bakımına bırakılmamalıdırlar.İguanaların bir kaç yıl sonunda iyi bakıldıkları taktirde 2 metreye kadar ulaşabilecekleri;daha onları sahiplendiğiniz ilk günden düşünmeniz gereken tek şeydir!

3. Corytophanidae (Baziliskler)
Yanlardan basık gövdeleri, uzun bir kuyrukları, iyi gelişmiş uzun üyeleri, ibik görünümlü bir tepelikleri vardır. En ilginç özellikleri, su yüzeyinde ayakları üzerinde dikelerek koşabiliyor olmalarıdır.
4. Agamidae (Kelerler)
Gözler uzunlamasına konumlanmıştır ve hareketli göz kapakları vardır. Görme yetenekleri zayıftır. Baş ve kuyruk kısımlarında genellikle dikensi yapılar bulunur. Pullar üst üste binmiştir. Renk değiştirme yetenekleri vardır. ıki çift üye ve her üyede 5 parmak bulunur. Kuyruk kolay bırakılmaz, ancak koparsa yenilenebilir.
5. Chamaeleonidae (Bukalemunlar)

Gövde yanlardan basıktır, baş üzerinde miğfer benzeri bir çıkıntı bulunur. Konik çıkıntıların üzerinde bulunan gözler, birbirinden bağımsız hareket etme yeteneğindedir. Vücudun 1-1,5 katı kadar olan dilin fırlatılmasıyla avlanılır. Kuyrukları kavrama yeteneğine sahiptir ve yenilenemez. ön ve arka üyeler arasında parmak yönlenmesi bakımından farklılık vardır (zygodactyli). Ortam rengine uyum sağlama yetenekleri yüksektir.
Bakımı:
Bukalemunlar da İguanalar gibi soğuk kanlı canlılardır ve aslında pet hayvanı değildirler.Bakımlarının kolaylığı,fazla büyümeyecek olmalarından kaynaklanır.Vejeteryan olmadıkları için küçük sinekler,böcek ve kurtçuklarla beslenmeleri gerekir.
Saatlerce hareketsiz durabilen bu canlıların renk değiştirebilen pigmentlere sahip olması onların merakla sahiplenilmek istenmesinin başlıca nedenidir..
Bukalemunlar,sanılanın aksine doğadaki tüm renklere bürünemezler.Alabildikleri renkler,kahverengi ve tonları ile yeşil ve tonlarından ibarettir.Doğal ortamlarında yaşayabilen bazı Bukalemunların daha canlı renkler alabildiği bilinmektedir.
Bukalemunlar da tüm egzotik canlılar gibi ısıyı severler.Terraryumlarında daima taze su bulunması gereklidir.
6. Lacertidae (Gerçek kertenkeleler)
ülkemizde bulunan kertenkele türlerinin büyük çoğunluğu bu aileye dahildir. Tipik kertenkele vücut yapısı görülür. Kulak açıklığı her zaman mevcuttur. Kuyruk her zaman uzundur ve kolayca bırakılabilir
7.Anguidae (Yılanımsı kertenkeleler)
üyeler çeşitli derecelerde körelmiştir ve vücut genellikle bir yılan görünümündedir. Serbest göz kapakları bulunur ve gözbebekleri yuvarlaktır. Kulak açıklığı genellikle belirgindir. Bir kısmı toprağa gömülerek yaşar.
8.Helodermatidae (Zehirli kertenkeleler)
Zehirli olan tek kertenkele ailesidir. Kuzey Amerika'da yayılış gösterirler. İri ve şişman gövdeleri, kısa ve tombul kuyrukları vardır. Koyu renk üzerine parlak beneklidirler. Derilerinde kemik plakalar bulunur. Dişleri geriye doğru kıvrıktır. Altçenelerindeki dişler, zehir bezlerine bağlıdır.
9. Varanidae (Dev kertenkeleler, Varanlar)
Oldukça iri yapılı kertenkelelerdir. örn. Komodo Adası'nda yaşayan komodo ejderinin (Varanus komodoensis) boyu 3 metredir. Kulak açıklığı belirgindir. Gözkapakları çok iyi gelişmiştir. ınce ve uzun olan dil, ön kısımda belirgin şekilde çatallıdır. Dişler büyük, sivri ve geriye kıvrıktır. Boyun omurları, diğer kertenkele gruplarından daha fazladır. Bu nedenle boyun bölgesi uzundur. Güçlü üyeleri vardır ve hareket kabiliyetleri iyi gelişmiştir. Çok iyi koşucular olarak bilinirler. Monitör kertenkeleleri olarak da bilinirler.

Yılanlar:

Vücut ince, uzun ve silindirik şekilli olup, pullarla kaplıdır. Pulların büyüklükleri ve dizilimi, sistematik açıdan önem taşır. üyeler körelmiştir. Ancak bazı gruplarda üye kalıntılarına rastlanır. Dış kulak açıklığı, kulak zarı, dış ve orta kulak ile östaki borusu bulunmaz. Gözkapakları yoktur, gözü örten sabit bir şeffaf plak bulunur. Çatalsı dil, ağız kapalıyken bile dışarı uzatılabilir. Dile yapışan koku partikülleri, koku almadan sorumlu olan Jacobson organına iletilir. Çene kemikleri kaynaşmamıştır. Çenenin sağ ve sol yarıları ile, alt ve üst çeneler birbirinden ayrılabilir. Bu yapı özelliği sayesinde, kendilerinden çok daha iri avları bile rahatlıkla yutabilirler. Kural olarak av önce felç edilir veya öldürülür, sonra da bütün olarak yutulur. Göğüs kemiklerinin (Sternum) bulunmaması, iri avların yutulmasına yardımcı olan diğer bir özelliktir. Kaburgaları çok sayıdadır. Sol akciğer körelmiştir, sağ akciğer ise vücut boyunca uzanır. Diğer tüm organlar da uzun yapılıdır. Boşaltım ürünleri ürik asit formundadır. İç döllenme görülür. Bazılarında güçlü zehir bezleri ve çeşitli tipte zehir dişleri bulunur. Çoğu türde ayrıca, savunma veya karşı cinsin ilgisini çekme amaçlı olarak koku bezleri vardır. Bazı yılan gruplarında ise, avın vücut sıcaklığını algılayabilen (termosensor), kızılötesi ışınlara duyarlı "çukur organları" bulunur.
Bakımı:
Bir yılan sahiplenmeden önce;
Yılanların,haftada **** 10-15 günde bir beslenmesinin yeterli olduğunu biliyoruz. Ancak; onların ,hamster ya da küçük fare yavrularını yiyerek beslendiği düşünürsek, bu canlıları düzenli olarak bulup bulamayacağınızı ve bu bebekleri,henüz yaşarlarken onlara yem yapabilmek başarısına sahip olup olmadığınıza karar vermelisiniz!
Bunu başarabiliyorsanız,oluşturacağınız terraryumun mümkün olacak en geniş boyutlarda tutulmasında yarar olduğunu söylemeliyiz.Terraryumunuzun zemini kum ile kaplanmalı ve yılanın kendini güvende hissederek saklanabileceği kuytu ve karanlıkta olabileceği miktarda ot **** talaş da bulundurmalısınız.Kaya dekorları da oldukça hoşlarına gidecektir.

Vücutları üzerinde kemik plakalardan oluşmuş bir dış iskelet (bağa) vardır. Bu zırhın üst kısmına karapaks, alt kısmına ise plastron adı verilir. Kaburgalar, bağanın üst bölümünün altındadır ve akciğerler buraya yapışık haldedir. Sucul kaplumbağalarda "kloak solunumu" da görülür. Kloak, üreme, sindirim ve boşaltım ürünlerinin dışarı bırakıldığı ortak açıklıktır. Kemik plakaların üstü, epidermis kökenli keratin plakalar ile örtülüdür. Plakaların dizilimi, sistematik açıdan önem taşır. çenelerinde diş bulunmaz. Yumurtalar mutlaka karada açılan çukurların içerisine bırakılır (sucul türlerde bile).
En iyi bilinen aileler ve örnekleri şöyledir:Yüzmeye bir uyum olarak kabukları ve üyeleri, hafifçe yassılaşmıştır. Boyun ve kuyruk, oransal olarak uzundur. Baş bölgesinde plakalar bulunmaz. Parmaklar arasında perde bulunabilir. Su kirliliğine karşı duyarlıdırlarKabuk tam olarak kemikleşmiş ve bombelidir. Baş, boyun, üyeler ve kuyruk, bağa içerisine çekilebilir. üyeler silindirik yapıdadır ve her üye 4-5 tırnak taşırYaşamlarının çoğunu denizlerde geçirirler. Sadece yumurta bırakmak için karaya çıkarlar.Boyları 1 metreye kadar ulaşabilir. Kabuk, yassı olup, tam kemikleşmemiştir. üyeler genişlemiş ve kürek şeklini almıştır. üyelerdeki tırnaklar sayıca azalmıştır (en fazla 3). Baş ve boyun bağa içerisine çok az çekilebilir. Kabuk, oldukça yassıdır ve sadece deri ile örtülüdür. Baş ve boyun, kabuk içerisine tamamen çekilebilir. Burun delikleri, başın ön kısmında bulunan hortum şeklindeki yapıya açılır. Dudaklar etli yapıdadır. Üyeler yassı yapıda olup, parmaklar arasında yüzme zarı bulunur. Arka üyelerde 3 adet tırnak bulunur. Su altında uzun bir süre kalabilirler (15 saat). Akciğer, ağız içi ve deri solunumu yaparlar.

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 10:04   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
http://www.marmarisvet.com/index.php...d=19&Itemid=35
burdanda bula bilirsiniz

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 10:14   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2011
Şehir: denizli
Mesajlar: 6
hepsi çok güzel bilgi ben egzotik hayvan almak istiyodrdum ama hiç bir bilgim olmadığı için korkuyordum bu gün hemen yuva hazırlamaya başlıyorum yarında alırım çok teşekkürler
sn SESSİZGECE

Bitkiseverçocuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 10:17   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
çok teşekkürler siz yuvayı kurduktan sonra bana mesaj atın sizin için ben istediğiniz bir hayvanı göndere bilirim aslında 1 tane yavru iguana kaldı kendime ayırmıştım ama sizinle daha mutulu olucağına inanıyorum siz bana adresinizi verin ben göndereyim

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 10:20   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-01-2011
Şehir: denizli
Mesajlar: 6
çok sevinirim bned iguana istiyordum zaten adresimi gönderiyorum yuvayı nasıl kurmam gerek hiç bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim

Bitkiseverçocuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 10:22   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
sverek yardımcı olurum öncelikle iguana bakımı konusunda yayınlayacağım hem ordan bakımını öğrenirsiniz sizin için daha faydalı olur

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024