agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Sürüngenler ve Diğerleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2011, 21:10   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
İguana bakımı

Büyük yapılı kertenkelelerdir. Sırtta ve kuyruğun üst kısmında, genellikle derimsi taraklar veya dikenler bulunur. Dilleri dışarıya uzatılamaz. Kuyruk, oransal olarak uzundur.1,5-2 metreye kadar uzayabilirler ve kendilerini kuyruklarını kamçı gibi kullanarak korurlar.
Erkekler; Dişilere nazaran daha parlak ve canlı renklere sahiptir. İyi Yaşam koşulları sağlana bir iguananın 15 seneye kadar yaşadığı gözlemlenmiştir.
Bakımı:
İguananızı küçükken alıp her gün elinize almadığınız taktirde,sizi düşmanı olarak görecek ve hiç bir zaman istediğiniz kadar sakin olmayacaktır.İguanaların evcilleşmesini beklemek son derece yanlış bir beklenti olacaktır. Bununla beraber her ırkın özellikleri olduğu gibi,bir de kendi karakter özellikleri vardır ve iguana seçiminizde şanslı bir tercih yapmış da olabilirsiniz..

İguanalar,vejeteryan olmaları nedeniyle kolay bakılır gibi görünseler de,beslenmeye alıştırılmaları oldukça uzun sürer ve başlangıçta fazlaca zaman ayırmanız gereken bir durumdur.Bu durumda yeşillik yanında hazır gıdalar da imdadınıza yetişecektir.Çünkü canlının yiyeceği yeşillik miktarı,hazır gıdalara oranla çok daha fazladır ve bu gıdalar,az da yedirilse hayati fonksiyonlarını ayakta tutacaktır. Ayrıca, Günde 2-3 yaprak marul,5-10 adet kuru yem, arasıra kivi, mango ve havuç, haftada bir kere portakal ve turnçgiller verilmesi c vitamini ve kalsiyum açığını büyük ölçüde karşılayabilecektir.

İguanalar,midelerini yeterince sıcak tutamadıkları taktirde sindirim yapamazlar!Onların kızgın kum ve kayalarca saatlerce hareketsiz uzanmasına bu nedenle şaşırmamak gerekir. Bu neden ile, Haftada En az 3-4 gün 10 dakikalık güneş banyolarına çıkarmayı unutmamak gerekir. Ve bulunduğu ortam 26 derecenin altına düşmemelidir. Bu hayvanların tropikal bölge hayvanı olduğunu unutmamak gerekir.

Ayrıca bulunduğu ortama, talaş gibi kalın altlıktan oluşan bir satıh yapılmalı , bol kabuklubir dal,kum çakıl ve delikli taşlardan oluşan bir zemin hazırlanmalıdır. Bolca yapma ve kuru yapraklar ve çiçekler onun çok hoşuna gidecektir.

Aslında İguanalar birer pet hayvanı değildirler ve özellikle çocukların bakımına bırakılmamalıdırlar.İguanaların bir kaç yıl sonunda iyi bakıldıkları taktirde 2 metreye kadar ulaşabilecekleri;daha onları sahiplendiğiniz ilk günden düşünmeniz gereken tek şeydir!

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:11   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
HASTLIKLAR=İguananız için; Ormanda gezerken bulduğunuz bir kütük parçası ölümcül olabilir.Kütük içersinde bulunabilecek gözle görülemeyen böcek veya yumurtaları,canlının vücudunu bir anda kaplayarak bir anda kıpırdayamaz hale gelmesine neden olabilir.
Başlıca problemleri güvenlik,dolayısıyla stress olan bu canlılar için onları rahatlatıcı özel preparatları edinmek faydalı olacaktır.Özellikle mineral ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklı rahatsızlıklar ve gelişim bozuklukları sıklıkla yaşanır ve bu, canlıların saldırganlaşmasına,kuytu yerlerde hareketsiz kalmak istemesine neden olur.Bukalemunlar,Iguanalara oranla daha sakin ve hareketsiz ve oldukları için bu belirtiler çok daha az fark edilir.Rengin açık ve soluk bir hal alması başlıca belirtidir.


İguanalar,midelerini yeterince ısıtamadıklarında sindirim yapamazlar!Bu nedenle güneş ısısı **** ultraviole lamba hayatsal önem taşır.Lambanın altına koyulacak bir kaya yeterince ısınmalı ve canlı bunun üzerine uzanarak karnını yeterince ısıtmalıdır..Bukalemunlarda bu durum yoktur ama genel olarak aynı ısıyı alması gerekir.
İguana ve Bukalemunlar da Salmonella taşıyıcısıdır.Yukarıda bahsedilen,ellerin dikkatle yıkanması korunma için yeterli olacaktır!

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:11   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
NE YER=İguanalar hakkında en çok tartışılan konulardan biri besleme biçimidir. Pet hayvanı olarak iguanaların sayılarının artması ve onlar hakkında hala çok fazla bir şey bilmemizden dolayı, beslenme programları gibi birçok konu münazara edilip tartışılmaktadır. Özel bir diyet veya mutlaka beslenmeleri gereken besinleri yazmak yerine beslenebileceği besinlerin ve tehlikeli olarak bilinen besinlerin listesini sağlamanın ve besleme tercihini iguana sahibine bırakmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Her iguana gibi, sahiplerinin de farklı olduğunu biliyoruz ve bunun için beslenme programları üzerinde tartışmak yerine, bütün ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak seçilebilecek besinleri tavsiye etmenin ve besin seçimini hayvan sahibine bırakmanın doğru olacağını düşünüyoruz. Esasında belli besinler ve metotlar hakkında bilinen birçok olguyu sağlamak istiyoruz ve umuyoruz ki iguana sahipleri de vermiş olduğumuz bilgilere dayanarak kendi diyetlerini planlayacaklardır.
İguanalar katı vejetaryenlerdir. Birçok iguana bakım kitabının ve bazı insanların hala iguanaları böcekler ve hayvansal proteinli besinlerle beslenmesi gerektiğini önermesine rağmen biz iguanaların katı vejetaryen (sadece bitki yiyen) olduklarını vurgulamak istiyoruz. Vahşi hayatta yaşayan iguanaların böcek yerken görüldüğü şeklinde bazı efsaneler duyabilirsiniz. Gerçekte vahşi yaşamda böcekleri sadece yanlışlıkla veya uygun besin bulamadıklarında yerler.
İguanalar nasıl yemek yerler ve içerler? İguanalar besinleri çiğnemek yerine onları kesip parçalayabilecekleri küçük dişlere sahiptirler. Genelde büyük ısırıklar alırlar ve tamamını yutarlar veya basit bir dil darbesiyle besinlerini ağızlarına alırlar. Çok nadir olarak su içtiklerinde ise kafalarının büyük bölümünü suya sokarlar su yüzeyinin altından içerler veya bazen bitkilerin üzerindeki suları veya nemli yüzeylerdeki su damlalarını yalarlar.
Açıkçası bir yeşil iguananın bakımında en önemli unsur taze su ve besinin sağlanmasıdır. Taze su her zaman bulundurulmalı, sadece yiyecek beslenme sırasında konmalıdır. Kirli su veya bozuk gıdalar çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceği gibi sağlıksız bir çevre yaratacağını belirtmek isteriz.
İguana ne sıklıkla beslenmelidir? İguanayı günlük beslemek önerilir. Birçok kitap ve kimi insanlar yetişkin bir iguananın iki veya birkaç günde bir beslenmesi gerektiğini söylese de biz bütün iguanaların her gün beslenmesi gerektiğini öneriyoruz. Her gün beslediğiniz ve yeteri kadar gıda verdiğiniz sürece gün içinde vereceğiniz öğün sayısı önemli değildir.
İguana ne kadar beslenmelidir? İguananın yaşına ve büyüklüğüne bağlı olarak iştahları da değişiklik gösterir. İguana çok fazla beslenmemelidir. Esasen daha fazla yiyemeyeceğine kadar beslemek güzel bir fikirdir. Hayvan sahibi iguanasıyla vakit geçirdikçe ve ona alıştıkça iguanasının ne kadar ve nasıl beslendiğini bilerek, beslenme miktarına kendisi karar vermelidir. Eğer iguana beslendiyse ve duruşundan doyduğu anlaşılıyorsa, arta kalan yemek olabildiğince çabuk bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Böylece bozuk veya çürük besin yemediğinden emin olunur ve yaşam ortamı temiz tutulmuş olur. Hem de bu düzenli bir yemek yeme programı yapmanıza yardımcı olur.
Hangi saatlerde iguana beslenmelidir? Genelde iguanayı sabah erken saatlerde beslemek doğrudur. Uyanmasının ardından 1 saat geçtikten sonra yemek vermek uygun olur. Sabah beslendikten sonra, besinlerin sindirimi günün uygun sıcaklığında olacağı için daha iyi bir sindirime olanak sağlar. Gün içinde daha fazla yemek verebilirsiniz fakat uyumadan önce aşırı beslemek iyi bir fikir değildir. Her gün aynı zamanlarda beslemek de iyi bir alıştırma olabilir.
Besinler çeşitli ölçülerde fakat sığ bir tasta verilmelidir. İguanalar genelde yemeğin içine kafalarını sokmayı severler ve bazen kabın üzerine çıkabilirler. Bu yüzden kolay devrilmeyen bir kap tercih edilmelidir. Yem ve su kaplarının temiz olduğundan emin olmalısınız. Daha önce de bahsettiğimiz gibi iguananızın ve yaşam ortamının temizliği sağlıklı olması için ilk koşuldur. Yaşam alanında yem su kaplarının yerleri de önem teşkil etmektedir. Yem kabını eğer mümkünse zeminden yüksek bir yere yerleştirin. Su kabının zeminde olması daha iyidir ve eğer alanınız varsa 2. bir su kabı koyabilirsiniz. Bu iguananızın su ihtiyacını karşılamasını kolaylaştıracaktır. Su kaplarını küçük seçerseniz üzerine çıkmak isteyip devirmesini engellemiş olusunuz.

İYİ BESİN KATEGORİLERİ:

Yeşillikler (%40-45): Kara lahana, şalgam yeşillikleri, karahindiba yeşillikleri (çiçekli), su teresi.
Diğer sebzeler (%40–45): Yeşil fasulye, bal kabağı, ezilmiş veya doğranmış bezelye, yabani havuç, kuş konmaz, bamya, yonca (olgun kısımları, tomurcukları değil), soğan, mantar, tatlı patates, kabak, havuç.
Meyveler (%10 veya daha az): İncir (kuru veya işlenmemiş), böğürtlen, çilek, üzüm, mango, kavun ve karpuz, papaya, muz, elma.
Tahıl yemekleri (%5’den az): Pişmiş pirinç veya hamur, beyaz ekmek.
Takviye protein (%5’den az) : Yonca peletleri (tavşan yemi).
Nadir ve dikkatlice kullanılabilecek, fitat veya oksalat içeren besinler: ıspanak, pancar, pazı, kuzukulağı, bütün hububatlar, kereviz sapı, lahana, havucun üst kısmı.

Kesinlikle verilmemesi gereken yiyecekler: Böcekler, kurtlar, süt, peynir çeşitleri, yumurta, kedi veya köpek mamaları, et. Kısacası tüm hayvansal besinler verilmemelidir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi iguanalar tamamen otçul yaratıklardır ve hayvansal proteinlerin kullanılması metabolik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra yabanı otlara karşı da dikkatli olmanızı belirtmek isteriz. Çünkü bazı yabani otlar ve bitkiler iguanalar için toksiktir ve bunlardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
Besinleri su ile spreylemek: İguananızın beslenmesi sırasında gerektiği kadar su aldığından emin olmanın bir diğer yolu da yemeğini su ile spreylemektir. Bu işlem bir spreyleme şişesine su doldurarak ve besinleri bu şekilde ıslatarak basitçe uygulanabilir. Spreyleme işlemini düzenli olarak yapabileceğiniz gibi, yeteri kadar su almadığını düşündüğünüz zamanlarda da uygulayabilirsiniz.
Besinleri yıkamak: İguananıza vereceğiniz bitkileri mutlaka yıkayınız. Çünkü bilindiği üzere bu besinler böceklere karşı ilaçlanmaktadır ve bitki üzerinde kalan bu ilaçlar iguanalar için önemli bir tehlikedir. Bununla beraber bitkiler ilaçlanmamış bile olsa üretim, transport ve marketlerdeki saklama koşullarından ötürü kontaminasyon riskini göz ardı etmemeliyiz.
Çeşitlilik: İyi bir beslenmenin anahtarı iguananıza çok çeşitli besinler sunmanızdır. Vahşi yaşamlarında iguanalar çok çeşitli bitki ve meyvelerle beslenirler ve sizin de evinizde baktığınız evcil iguananıza aynı imkânları elinizden geldiğince sunmanız gerekir.

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:12   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
ÜRETİMİ=Iguanaların bebeklikten cinsel olgunluğa ulaşmaları için iki - üç yaşlarına gelmeleri gerekir. Yeşil Iguanalar senenin her ayı üreme yapabilirler. Iguanalar çiftleşme öncesi en az dört hafta birarada yaşamalıdırlar. Çiftleşme en fazla onbeş dakika sürer.Çiftleşme sonrası on ila yetmiş yumurta bıraktıkları bilinsede; genelde yetişkin bir Iguananın bıraktığı ortalama yumurta sayısı otuz beş ila kırk beş arasında değişiklik gösterir. Yumurtalar çiftleşmenin 70. veya 85. günü sonrası bırakılır. Yumurtaların 26oC - 27oC sıcaklıkta tutulması uygundur. Yumurtaların çatlaması ise 60 ila 80 gün içinde gerçekleşir

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:13   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
YUVA KURULUMU=Terrariumu: Yeşil iguanalar ağaç sakinlerindendir, buna bağlı olarakta tırmanıcı oldukları bilinir. Bu yüzden terrariumun genişliği kadar yüksekliğide önemlidir.
Yeşil iguanalar çok uzarlar yaklaşık 200 cm kadar ve 20 seneye kadar yaşamlarını sürdürebilirler.

Bunun anlamı ; Iguanalar erişkin olmadan daha küçükken yaklaşık yükseklik 120cm X Genişlik 120 cm X Derinlik 60 cm gibi terrarium ölçülerine ihtiyaç duyarlar. Bu maksimum 2 yaşına kadar yeterli gelecektir. İyi bakılmış ve bu yaşa ulaşmış iguanalar için en uygun terraryum ölçüleri yükseklik 250cm X Genişlik 150 cm X Derinlik 200 olmalıdır. Bu ölçüler yaklaşık orta büyüklükteki bir odanın yarısı kadardır. Bunun anlamı iguana alırken bu şartları ne kadar sağlayacabileceğinizi 1 kere daha düşünmeniz gerektiğini gösterir. Bu ölçülerde terraryumlarda iguana üretimi yapmak uygundur ve 1 den fazla iguana yı beraberce rahat bir şekilde ikame ettirebilirsiniz.


Terraryumun içerisine büyük dal parçaları ve tırmanabileceği rahatlıkla uzanabileceği ağaç dalları kullanamız gerekir, bu büyük iguanalarda daha kalın ağaç dalları anlamına gelir. Iguanalar yayılıp ısı veren ışık altında yatmayı sevdikleri için bu terraryum içinde kaçınılmaz bir ayrıntı olacaktır.




Iguanalar doğal ortamlarında yakınlarında su akışı olan bölgeleri seçerler, bu şekilde su içme ve banyo ihtiyaçlarını karşılarlar. Terraryum içerisinde de bu sistemi kurmalısınız büyük su içebileceği ve banyo yapabileceği bir kap yerleştirmeli veya benzeri bir alan oluşturulmalıdır. Bu su bulunan alan terrarium içindeki nem oranını dengelemekte çok yardımcı olacaktır. Bu suyu çok sık temizlemeniz gerekli. İguanaların sulu anlanlara dışkılamak hoşlarına gider veya banyo yaparken üzerine yapışan toz ve pislikler suya karışır, aynı suyu içtiği için hastalanmasını istemiyorsak, suyu sürekli temiz tutmamız gereklidir.


Önemli ayrıntı; Dişi iguanaların yanlız bakılması gereken zamanlar vardır, bu zamanlar erişkin iguanalarda geçerlidir erişkin dişi iguanalar her sene aynı zamanlarda sahte yumurtlama olayına girerler. Bu yumurtalarda gelişim olmaz aynı gün veya 1 kaç gün içinde bozulurlar. Bu zamanlarda stresi yüksek olacağı ve yumurta çıkarırken bu stresten etkilenip ‘Leganot' olabilme ihtimali olduğu için bu zamanlarda yanlız bakılması uygun olacaktır.


Yeşil iguanaları küçük gruplar halinde tutmanızda mümkün. Bunun için denenmiş en uygun grup 1 erkek ve 2 dişi beraber bakılmasıdır. Bu çoklu bakımda en uygun seçim olacaktır.


Aslında ne kadar iguana ya bakacağınız terrariumunuzun büyüklüğü ile orantılı olarak değişir, 2 erkeğe de beraber bakabilirsiniz. Burda bilinmesi gereken 2 erkegin alan kavgası olacaktır. Alan kavgası bir tür burası benim çöplüğüm kavgasıdır. Bu erkeklerden biri yenilecek ve gelişiminde hızlı bir düşüş olacaktır sürekli stres altında kalıp hastalanma ihtimali yüksek olacaktır.


Taban malzemesi ; İguana terraryumlarında en uygun olacak taban malzemesi iyi kalite agaç kabuğu parçaları olacaktır. Bunu şu sıralar Türkiye de bulmak zor olsada imkansız değildir. Belli markaların kalite ürünlerini tercih ederseniz uygun olacaktır. Örn; Exo Terra, JBL, Hobby, Namibia, Lucky Reptile gibi.


Taban malzemesi olarak kullanabileceğiniz 2. Malzeme ise gazete kağıtları olacaktır. Gazeteleri tabana yayıp taban yaptığınızda görüntü kötü olacaktır ama gazete kağıtları serili terraryumu temizlemek daha kolay olacaktır.


Bunun yanında dişilerin yumurta bırakması için büyük bir alanın steril kaliteli kumlardan kullanılmalı bunu yumurta bırakma zamanlarındada yerleştirmeniz mümkün.


Terraryum içine gerçek agaççıklar veya bitkiler koyabilirsiniz ama bunların zehirli türlerden olmamasına dikkat edin. Arada sırada içeri koyduğunuz bitki veya ağaç yapraklarının tadına bakacaktır bunun sizi endişelendirmemesi için mutlaka koyacağınız canlı bitki ve ağaçların alımında tehlike olup olmadığını soruşturun.


Dekoratif olarak ta yapay plastik boya vermeyen bitki yaprak vb. Dekoratif malzemeler kullanabilirsiniz.






Isınma; Büyük terraryumlar veya oda içine kurulu terrariumlarda en ucuz yol kalorifer yardımı ile ısınmadır. Kalorifer ile ısınmada dikkat edilmesi gereken çok sıcak veya çok soğuk olmamasını sağlamak ve iguananın kalorifere temasta bulunmasını engelleyecek sistemi kurmaktır. Bu sıcaklık ayarı için termostatlı kalorifer sistemleri kolaylık sağlayacaktır. Eğer kalorifer sisteminiz yok ise elektirikli yağ radyatörlü ısıtıcılar veya özel ısıtma sistemleri bu işi görecektir.


Elektrikli ısıtıcılar ile de bu iş çözümlenebilir ama bu tip ısıtıcılarda elektrik masrafı belinizi bükebilir . Terraryum yalatımını, izolesini iyi yapmanız içerideki sıcaklığı uzun süre hapsederek ısı değişiminde yüksek değerlerden kurtaracak ve daha az enerji ve yakıt harcamanızı sağlayacaktır. Bu işlemi ışıklandırma ile de çözmeniz mümkün ama bunun için HQL, HQI Spot yansıtıcılar kullanmalısınız ( 75, 125, 150, 300, 500 watt gibi varyasyonları deneme yanılma yolu ile ısı ayarı yapılabilir). Bunun yanında normal E27 duylarda çalışan UV A-B yüzey yansıtıcıları kullanılması mümkündür (100, 160 watt ) ****** keramik ısı yansıtıcılarınıda unutmamak gerekir.


Terraryum veya oda sıcaklığı gündüzleri 26 - 32 geceleri ise 20 - 24 derece arasında seyretmelidir. Bu sıcaklık aralıkları termostatlı ve zaman ayarlı prizler ile kontrol altında tutulabilir.



İguana terrariumu günde 12-14 saat ışıklandırmalıdır.

Sürüngenler için Işıklandırma = Isı = UV ışıklandırması = Hayati önem taşır. Sadece iyi bir UV ışıklandırması olduğunda kemik gelişimi için önemli olan D3 vitamini sentezi sağlanabilir.


UV ihtiyacını da göze almalısınız iguananızı güneşlendirerek ve çeşitli UV lamba, spot ve yüzey yansıtıcıları kullanarak bu işi çözümleyebilirsiniz. Terraryumunuzun ne kadar aydınlık olursa iguananızda kendini o kadar rahat hissedecektir.



İguananıza gerçekten iyi bir bakım ve ortam sağlamak istiyorsanız, bu şekilde ortam kurup onu doğasına yaklaştırmalısınız. Umarım verdiğimiz bilgiler iguana severlerin dikkatini çeker ve uygun terraryumlar hazırlamalarına yardımcı olur.

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:18   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
iguana çok sosyal bir hayvandır size tek bir nedenle düşman olur o da onu elinize alıp gezdirmez onla ilgilenmezseniz size düşman olur ve sonradan alıpp saldığınızda kuyruğuyla kamçı gibi size vurur

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:19   #7
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Bilgiler için teşekkürler.Kaynak vererek aktarırsanız bilgileri çok daha iyi olacak

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:24   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
öncelikle saol kaynak internetden tam veremicem çünkü emin ola bilmek için 3-4 yerden araştırıyorum malum bütün bilgiler aynı yerde olmuyo ama sürekli girdiğim bir yer var orayı sizlerle paylaşayım bütün hayvanlar ve hastalıkları var şimdi girip kanağı size net bir şekilde vereyim

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:24   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
ve tabiiki kendi deneyimlerimdende aktardım sizlere ve devam edicem


Düzenleyen sessizgece : 31-01-2011 saat 21:27 Neden: yanlış yazım
sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:26   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
http://www.marmarisvet.com/index.php...d=19&Itemid=35
çoğu bilgiyi burdan buldum

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:27   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
burda kedi köpek egzotik hayvan türleri balıklar kuşlar hepsinin türü bilgileri ve hastalıkları hepsi verilmiş

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 22:40   #12
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Yazılarda biri sormadan kaynak göstermek zorundasınız.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 09:35   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
teşekkürler malina ben araştırmayı tek bir yerden yapmadığım için birde yeni katıldığım için bilmiyordum artık paylaşırım en çok bilgiyi aldığım siteyi bulup paylaşmaya devam edicem

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 10:31   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
Terrariumu: Yeşil iguanalar ağaç sakinlerindendir, buna bağlı olarakta tırmanıcı oldukları bilinir. Bu yüzden terrariumun genişliği kadar yüksekliğide önemlidir.
Yeşil iguanalar çok uzarlar yaklaşık 200 cm kadar ve 20 seneye kadar yaşamlarını sürdürebilirler.

Bunun anlamı ; Iguanalar erişkin olmadan daha küçükken yaklaşık yükseklik 120cm X Genişlik 120 cm X Derinlik 60 cm gibi terrarium ölçülerine ihtiyaç duyarlar. Bu maksimum 2 yaşına kadar yeterli gelecektir. İyi bakılmış ve bu yaşa ulaşmış iguanalar için en uygun terraryum ölçüleri yükseklik 250cm X Genişlik 150 cm X Derinlik 200 olmalıdır. Bu ölçüler yaklaşık orta büyüklükteki bir odanın yarısı kadardır. Bunun anlamı iguana alırken bu şartları ne kadar sağlayacabileceğinizi 1 kere daha düşünmeniz gerektiğini gösterir. Bu ölçülerde terraryumlarda iguana üretimi yapmak uygundur ve 1 den fazla iguana yı beraberce rahat bir şekilde ikame ettirebilirsiniz.


Terraryumun içerisine büyük dal parçaları ve tırmanabileceği rahatlıkla uzanabileceği ağaç dalları kullanamız gerekir, bu büyük iguanalarda daha kalın ağaç dalları anlamına gelir. Iguanalar yayılıp ısı veren ışık altında yatmayı sevdikleri için bu terraryum içinde kaçınılmaz bir ayrıntı olacaktır.




Iguanalar doğal ortamlarında yakınlarında su akışı olan bölgeleri seçerler, bu şekilde su içme ve banyo ihtiyaçlarını karşılarlar. Terraryum içerisinde de bu sistemi kurmalısınız büyük su içebileceği ve banyo yapabileceği bir kap yerleştirmeli veya benzeri bir alan oluşturulmalıdır. Bu su bulunan alan terrarium içindeki nem oranını dengelemekte çok yardımcı olacaktır. Bu suyu çok sık temizlemeniz gerekli. İguanaların sulu anlanlara dışkılamak hoşlarına gider veya banyo yaparken üzerine yapışan toz ve pislikler suya karışır, aynı suyu içtiği için hastalanmasını istemiyorsak, suyu sürekli temiz tutmamız gereklidir.


Önemli ayrıntı; Dişi iguanaların yanlız bakılması gereken zamanlar vardır, bu zamanlar erişkin iguanalarda geçerlidir erişkin dişi iguanalar her sene aynı zamanlarda sahte yumurtlama olayına girerler. Bu yumurtalarda gelişim olmaz aynı gün veya 1 kaç gün içinde bozulurlar. Bu zamanlarda stresi yüksek olacağı ve yumurta çıkarırken bu stresten etkilenip ‘Leganot' olabilme ihtimali olduğu için bu zamanlarda yanlız bakılması uygun olacaktır.


Yeşil iguanaları küçük gruplar halinde tutmanızda mümkün. Bunun için denenmiş en uygun grup 1 erkek ve 2 dişi beraber bakılmasıdır. Bu çoklu bakımda en uygun seçim olacaktır.


Aslında ne kadar iguana ya bakacağınız terrariumunuzun büyüklüğü ile orantılı olarak değişir, 2 erkeğe de beraber bakabilirsiniz. Burda bilinmesi gereken 2 erkegin alan kavgası olacaktır. Alan kavgası bir tür burası benim çöplüğüm kavgasıdır. Bu erkeklerden biri yenilecek ve gelişiminde hızlı bir düşüş olacaktır sürekli stres altında kalıp hastalanma ihtimali yüksek olacaktır.


Taban malzemesi ; İguana terraryumlarında en uygun olacak taban malzemesi iyi kalite agaç kabuğu parçaları olacaktır. Bunu şu sıralar Türkiye de bulmak zor olsada imkansız değildir. Belli markaların kalite ürünlerini tercih ederseniz uygun olacaktır. Örn; Exo Terra, JBL, Hobby, Namibia, Lucky Reptile gibi.


Taban malzemesi olarak kullanabileceğiniz 2. Malzeme ise gazete kağıtları olacaktır. Gazeteleri tabana yayıp taban yaptığınızda görüntü kötü olacaktır ama gazete kağıtları serili terraryumu temizlemek daha kolay olacaktır.


Bunun yanında dişilerin yumurta bırakması için büyük bir alanın steril kaliteli kumlardan kullanılmalı bunu yumurta bırakma zamanlarındada yerleştirmeniz mümkün.


Terraryum içine gerçek agaççıklar veya bitkiler koyabilirsiniz ama bunların zehirli türlerden olmamasına dikkat edin. Arada sırada içeri koyduğunuz bitki veya ağaç yapraklarının tadına bakacaktır bunun sizi endişelendirmemesi için mutlaka koyacağınız canlı bitki ve ağaçların alımında tehlike olup olmadığını soruşturun.


Dekoratif olarak ta yapay plastik boya vermeyen bitki yaprak vb. Dekoratif malzemeler kullanabilirsiniz.






Isınma; Büyük terraryumlar veya oda içine kurulu terrariumlarda en ucuz yol kalorifer yardımı ile ısınmadır. Kalorifer ile ısınmada dikkat edilmesi gereken çok sıcak veya çok soğuk olmamasını sağlamak ve iguananın kalorifere temasta bulunmasını engelleyecek sistemi kurmaktır. Bu sıcaklık ayarı için termostatlı kalorifer sistemleri kolaylık sağlayacaktır. Eğer kalorifer sisteminiz yok ise elektirikli yağ radyatörlü ısıtıcılar veya özel ısıtma sistemleri bu işi görecektir.


Elektrikli ısıtıcılar ile de bu iş çözümlenebilir ama bu tip ısıtıcılarda elektrik masrafı belinizi bükebilir . Terraryum yalatımını, izolesini iyi yapmanız içerideki sıcaklığı uzun süre hapsederek ısı değişiminde yüksek değerlerden kurtaracak ve daha az enerji ve yakıt harcamanızı sağlayacaktır. Bu işlemi ışıklandırma ile de çözmeniz mümkün ama bunun için HQL, HQI Spot yansıtıcılar kullanmalısınız ( 75, 125, 150, 300, 500 watt gibi varyasyonları deneme yanılma yolu ile ısı ayarı yapılabilir). Bunun yanında normal E27 duylarda çalışan UV A-B yüzey yansıtıcıları kullanılması mümkündür (100, 160 watt ) ****** keramik ısı yansıtıcılarınıda unutmamak gerekir.


Terraryum veya oda sıcaklığı gündüzleri 26 - 32 geceleri ise 20 - 24 derece arasında seyretmelidir. Bu sıcaklık aralıkları termostatlı ve zaman ayarlı prizler ile kontrol altında tutulabilir.



İguana terrariumu günde 12-14 saat ışıklandırmalıdır.

Sürüngenler için Işıklandırma = Isı = UV ışıklandırması = Hayati önem taşır. Sadece iyi bir UV ışıklandırması olduğunda kemik gelişimi için önemli olan D3 vitamini sentezi sağlanabilir.


UV ihtiyacını da göze almalısınız iguananızı güneşlendirerek ve çeşitli UV lamba, spot ve yüzey yansıtıcıları kullanarak bu işi çözümleyebilirsiniz. Terraryumunuzun ne kadar aydınlık olursa iguananızda kendini o kadar rahat hissedecektir.



İguananıza gerçekten iyi bir bakım ve ortam sağlamak istiyorsanız, bu şekilde ortam kurup onu doğasına yaklaştırmalısınız. Umarım verdiğimiz bilgiler iguana severlerin dikkatini çeker ve uygun terraryumlar hazırlamalarına yardımcı olur.

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 10:31   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
kaynak=hayvanlarla ilgili bir ansiklopedi

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 13:04   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-03-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 117
sn sessizgece bu bilgiler bena çok yaradı ama benim bir sorum olacak benim iguanalarım çiftleşti yavrulara nasıl bakıcam?

sürüngenkolik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2014, 21:19   #17
Ağaç Dostu
 
venus_trap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 167
Yaklaşık 1 yaşında bir erkek iguanam var portakal mandalin gibi meyvaların bir zararı olurmu(yemek listesinde de yoktu)

venus_trap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2014, 22:43   #18
Ağaç Dostu
 
dinozor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 392
Galeri: 2
Sayın venus_trap, tek başına mandalina veya portakal biraz fazla asitli gelebilir. Biz kabağın içine bir kaç dilim mandalina ekleyerek ara ara veriyorduk. Bir tek eşim koyu yeşil yapraklı sebzeler verilmemeli diye okuduğundan onlardan uzak duruyorduk. Bunun haricinde evdeki meyvelerden azar azar hemen her gün yiyordu.

dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2014, 13:15   #19
Ağaç Dostu
 
venus_trap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 167
cevabınız için çok teşekkür ederim koyu yapraklı bitkiler genellikle otçul hayvanlarda ishal e sebep oluyor onun dışında bi problem çıkartmıyor hatta arada havuç sonrası çok işe yarıyor saygılarımla

venus_trap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2015, 22:37   #20
Ağaç Dostu
 
venus_trap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 167
İguanalar deri değişimi zamanı içerisinde iştah kesikliği olması normal mi ?

venus_trap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 17:15   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-07-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
İguana Bakımı ve Beslenmesi

Merhaba,

İguana bakımı ve beslenmesi konusunda birçok sorunuza burada cevap bulabilirsiniz. İşin Türkçesi: Iguana Bakımı

BahcedeMutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024