agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Asoo / Hayalbağ (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/40035.htm)

su teresi 21-09-2019 22:57

Torunlarınız hayırlı olsun.)) Yüce Allahım korusun onları anneleriyle sağlık ve güvende büyüsünler. çocuklar ve hayvanların özellikle yavruların bebeklerin insan zihnini ele geçirip kendi dünyasına çektiği gerçeği. saflığın muhteşem gücü yetişkinlerin onları severken en naif hale bürünmesi korunaklı sevgiyle yaklaşması dil iletişiminde onların dil seviyesine inmesi insanı dize getiren en saf sevgi bu ve muhteşem bir his çok şükür iyiki yaşamımizdalar

Aleniz kalabalıklaşıyor kışın sıkılmayacaksınız )) Allah size de kolaylık ve sağlık versin

obabilgesi 22-09-2019 00:22

Ahhh onların ben pembe ağızlarını yerim... Süt kokulu güzellerim benim:) Hayırlı olsun, lakin belediye ilanlarını takipde kalıp zamanı geldiğinde kastre ettirin. Aksi takdirde yeni yavrular, sahip bulma telaşesi vs derken gerçekten işiniz zorlaşır.
Güle güle büyütün :)

Asoo 23-09-2019 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi su teresi (Mesaj 1575002)
çocuklar ve hayvanların özellikle yavruların bebeklerin insan zihnini ele geçirip kendi dünyasına çektiği gerçeği. saflığın muhteşem gücü yetişkinlerin onları severken en naif hale bürünmesi korunaklı sevgiyle yaklaşması dil iletişiminde onların dil seviyesine inmesi insanı dize getiren en saf sevgi bu ve muhteşem bir his çok şükür iyiki yaşamımizdalar

Aleniz kalabalıklaşıyor kışın sıkılmayacaksınız )) Allah size de kolaylık ve sağlık versin

Teşekkürler Su teresi.

Ne güzel ifade etmişsiniz.

Kış gelmeden biraz serpilselerde sahiplendirsek derdindeyiz şu sıralar. Talipler kapımızı aşındırmaya başladı bile. :)

Asoo 23-09-2019 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1575005)
Ahhh onların ben pembe ağızlarını yerim... Süt kokulu güzellerim benim:) Hayırlı olsun, lakin belediye ilanlarını takipde kalıp zamanı geldiğinde kastre ettirin. Aksi takdirde yeni yavrular, sahip bulma telaşesi vs derken gerçekten işiniz zorlaşır.
Güle güle büyütün :)


Hiç sormayın. Anneyi de geçen sene dişi diye istememiştim. Oğlum o kadar hevesle getirdi ki kıramadım. Köpekleri biraz az sevmeme rağmen eve gelen hemen ailede kendine bir yer ediniveriyor. Bunlar yaşarsa ve sahiplendiremezsek, biryerlere bırakıverin tavsiyeleri de bizim aileye uymayacağına göre işimiz zor.

İstanbul'da oturduğum site Göynük merkezden kalabalıktı. Belediyenin böyle bir hizmet sunacağını pek sanmıyorum. Ama bir araştırmak lazım.

Oğlum veteriner teknisyen. Ameliyata kıyamadığımdan "Doğum kontol hapı falan yok mu?" diye sormuştum. Benimle dalga geçti.

Bir de kızgınlık döneminde köyün erkek köpekleri birbirlerini parçalıyorlar. Bahçeyi kan içinde bırakmışlardı.

TCM 23-09-2019 20:20

@ Asoo, bahçeye pek çok ekmişsiniz ama sonuçlardan haberimiz yok. En çok 100 kök domatesi merak ettim. Benim 115 kökten 5-6 kök mantar olmayan ancak kalmıştı.

Asoo 24-09-2019 19:05

3 Eklenti(ler)
QUOTE=TCM;1575052]@ Asoo, bahçeye pek çok ekmişsiniz ama sonuçlardan haberimiz yok. En çok 100 kök domatesi merak ettim. Benim 115 kökten 5-6 kök mantar olmayan ancak kalmıştı.[/QUOTE]

İnternet o kadar kötü ki şuraya iki fotoğraf koyamıyorum. Tv olmadığından haberleri web sayfalarından takip ediyorum. Sayfayı tıklayıp bir el solitaire oynuyorum eğer açıldıysa ne ala. Yoksa bir el daha. Bu yüzden sayfaya bir şeyler yazasım da azaldı, fotoğraf çekesim de.

Hemen her türde başarısız bir sezon geçiyor. Ama bu sorunuzla beni şevklendirdiniz. Domatesleri sormayacaktınız.

Malum buralar oldukça serin bir iklime sahip. Dolayısıyla hasadına başlamadığım domatesler var.

100 kök domatesten biri erken dönemde kurudu. 99 adet sağlıklıca bitkim var. Birkaç mesaj önce "Yukarıda saydığım ürünleri gömleğimin kenarına toplayıveriyorum, oluyor bitiyor. Hele acı biberler. Hem kahvaltıda hem yemeklerin yanına 2-3 tane çıksa ne güzel giderdi. Ama nerede. Haftada 2-3 anca çıkıyor.

Rahmetli ağabeyimin bir sepeti vardı bahçeye has, doldurur duldurur gelirdi. Hadi diğerlerini geçtim, 100 kök domatesten bu güne kadar genelde günlük ufak tefek 2-3 tane meyve alınır mı?"
demiştim ya, artık poşet poşet domates taşıyorum. Oğlumdan yardım aldığım bile oldu.

Köyde de domatesten verim alan yok. Şans diyorum.

Erkenden meyva almak için pazardan aldığım domateslerde doğru dürüst yaprak kalmamasına rağmen hala ürün alıyorum.

30 kök Sn.Taşlıbahçe'den geçen sene gelen ayaş 1996 domatesler en keyiflisi. Taşlıbahçe "250gr a kadar çıkabilen" diye tarif etmişti. Benimkiler 300-600gr arası.

Eklenti 698915

Durun bir tane tartı fotoğrafı koyayım. Sizin domatesin yarısı kadar yok ama benim yetiştiricilik bilgim 1/10 kadar olunca başarı olarak görüyorum.

Eklenti 698916


Bir şekilde elime geçen roma domatesleri de bu hafta toplanmaya başlanacak.

Eklenti 698917


Sn.Atılgan'dan önceki etkinlikte gelen Black from Tula'lar bir hafta sonra hasada gelir.

Deşti domatesleri Sn. Sernur'dan gelmişti. arkalı önlü oluyorlar. Pek küçükler fakat lezzetini seviyorum. Genelde eve gitmeden bahçede tüketiyoruz.

Bir tek pembe domateslerim sıkıntılı. Kiminin uçu kararıyor, kiminde yeşil kurt var. Olanların hem sayısı hem ebatları tatmin edici değil.

TCM 24-09-2019 21:15

İmkan olmalı üyelerin bahçelerine 'gidivermeli' di mi... Bir dilim domates, bir dilim karpuz-kavun tadıvermeli, çiçeklerinden koklayıp, bir çay içip dönüvermeli...

tropikalist 24-09-2019 21:30

bence çok mantıklı birde bahçem olsa benim de bir bahçem olsa ahhh ahh yaşım küçük diye yapılıyor hep ya off ama bende isterim bir bahçem olsun organik yaşayıp gidiyim şehir hayatından uzaklaşım bir sınavım olmasaydı var ya... bu arada dip not : ben 14 yaşındayım

Asoo 24-09-2019 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1575088)
İmkan olmalı üyelerin bahçelerine 'gidivermeli' di mi... Bir dilim domates, bir dilim karpuz-kavun tadıvermeli, çiçeklerinden koklayıp, bir çay içip dönüvermeli...

Kapımız her daim açık. Hatta bahçemizin bir kapısı dahi yok. :)

Ben de bazen bazı bahçeleri ziyaret etmek isteyip, üzülüyorum.

İnternet uzakları yakın zannettiriyor, yakındakileri uzaklaştırıyor.

Asoo 24-09-2019 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1575089)
bence çok mantıklı birde bahçem olsa benim de bir bahçem olsa ahhh ahh yaşım küçük diye yapılıyor hep ya off ama bende isterim bir bahçem olsun organik yaşayıp gidiyim şehir hayatından uzaklaşım bir sınavım olmasaydı var ya... bu arada dip not : ben 14 yaşındayım

Çok şanslısınız.

İlk gençlik yıllarında çok enerjik, kabına sığmaz biriydim. Ama ne benim gibi bir gençlik yaşamış, sonraları farklı işler başarmış kişileri bulabiliyor, ne bilgiye bu kadar kolay ulaşabiliyor, ne de ufkumuzu bu denli geniş tutabiliyorduk.

Çok şanslısınız.

14 yaş. Herhangi bir konu için kendinizi geleceğe hazırlayabileceğiniz bir yaş. Kim tutabilir sizi?

Bahçenin lafı bile olmaz.

tropikalist 25-09-2019 07:22

Verdiğiniz destek için teşekkür ederim ama malum işte ben 8. Sınıfım maalesef 15 yaşı bekleyeceğim

Asoo 25-09-2019 21:16

5 Eklenti(ler)
Hoş, bahçede sadece domates yok ya. Başaramadıklarımızdan da bahsedelim biraz.

İki çeşit karpuz, bir çeşit kavun ektim. Ne yaptıysam büyütemedim kerataları. Greyfurttan hallice oldular.

Geçen gün oğlum köydeki tek akranıyla gezerken, muhtemelen geçen arabalardan atılmış artıklardan yetişmiş bir karpuz görmüş. En az 4-5 kilo vardır diye anlattı. Yabanın karpuzu dağın başında kendi kendine yetişiyor. Bizimkiler de ufacık afacık kalıyorlar. Seneye derince kuyu açıp, gübre organik maddece zengin toprak ve kum karışımıyla doldurup ekim yapacağım. Bakalım ne olacak.

Eklenti 698966


Bu sene bolca Göynük kırk günlük mısırı yemeye niyetlendik. Nafile...

Ya hiç boylanmayıp birkaç karış uzadılar ya da tane tutmadılar.

Patlatmalık mısırlar iyi gibi duruyor. Cesaret edip bakamıyorum.

Birkaç tane karadeniz mısırım fena değiller. Onları sergileyeyim.

Eklenti 698967


Yemeklik kabağım harikaydı. Biraz geç açıldı, ama hızına yetişemedik çoğu zaman. Ama bal kabaklarına bir anlam veremedim. Üç kök yetiştirdim. Biri hiç meyve vermedi. Bostanın hemen altına evden çıkan bitki kökenli çöplerimizi döküyorduk. Orada iki kök balkabağı çıkmış. Bu kabaklar benim ektiklerimden iyi oldu. İlk fotoğraf davetsiz misafirin. Diğer ikisi benim ektiklerimden çıkanlar.

Eklenti 698968

Eklenti 698969

Eklenti 698970

Asoo 25-09-2019 22:46

1 Eklenti(ler)
Evvelki sene 50 kök albion çilek fidesi dikmiştim. Kâse kâse çilek toplayıp yeme hayallerim vardı. Fakat tane tene ancak yiyebiliyorduk.

Bir buçuk ay önce yukarımızdaki köy çeşmesine hortumu takıp depoyu doldurdum. Hortum bağlantısını sökmeyi geciktirince su boşa akmasın diye çilekleri bolca suladım.

Bir iki gün sonra çileklerin canlanmaya, hareketlenmeye meyve tutmaya başladığını gözlemledim. O gün bu gün aklıma geldikçe suluyorum. Hayallerime ulaşamasam da verim 10-15 kat arttı.

Artık her akşam tadımlık çilek yiyebiliyoruz. Çilek adasını sonbaharda iyice gübreyip, yaza damla sulama döşeyeceğim.

Bakalım Hayalbağ'da bir hayali daha yakalayabilecek miyiz?

Eklenti 698971

Asoo 26-09-2019 20:53

Morkelem
 
1 Eklenti(ler)
Evet Morkelem.

Yarım asırdır lahanaya kelem de dendiğini duymamıştım. Komşumuz Nazmiye Teyze, hanımla pazar alışverişi hakkında konuşurlarken öğrendim.

Bahar günleriydi. Hemen tohum kutularını karıştırıp morkelem tohumu buldum.

Ailecek sevdiğimiz bir sebze olduğundan bolca ektim.

20-25 tohumdan 3 tanesi çimlendi. Araları birkaç metre olduğu, hemen tüm şartları eşit olduğu halde sadece biri baş bağladı. Diğer ikisi karalahana gibi kaldılar.

Bilmem bahçeme diktiğim tek çiçek, tohum paylaşım etkinliğinden gelen kasımpatı olduğundan, bilmem gerçekten çok güzel bir bitki olduğundan, hemen her bahçeye çıkışımda bir seyrediyorum.

Eklenti 699002

Asoo 03-10-2019 13:00

1 Eklenti(ler)
Geçen sene dört çeşit turp ekmiştim. Çok fazla yiyemeden tohuma kalktılar. Tohumlarını aldım fakat isimlerini yazmayı erteleyince, hangisi ne cinsti unuttum.

Elime geçen bir paketi yaklaşık on gün arayla dört grup halinde ektim. Ama bir grup sulama hatasından kurudu.

Mini kiraz turp olması temennisiyle ektiğim tohumları ara ara suladım ama bir ara unutmuşum.

Bir baktım:

Eklenti 699192

Buz saçağı imiş. Arada bir grup kuruduğu içim biraz tasarruflu tüketeceğiz artık.

Asoo 07-06-2020 00:22

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 25 gün önce bahar gelsin diye beklerken birden yaz geldi.

Hem de ne yaz...

Yaz ki, Bozcaarmut yazı değil, mübarek Antalya yazı. Köyde termometreyle ölçmedim ama, dağların arasına sığınmış, güneşi doğumundan birkaç saat sonra görüp, batımından birkaç saat önce kaybeden kasabamızda 35 derecelerin görüldüğü bir yaz.

Tabii ki hemen fideleri, tohumları toprakla buluşturmaya başladım. Fasulye, barbunya, yemeklik ve tatlılık kabaklar, mısır vb.

Sıcağı gören coştu. Ben hariç. Allah'tan zaten tembel olan fakir, oruçluyken hepten rehavete kapıldığımdan sadece domates fidelerinin az bir kısmını bu yalancı yazda diktim.

Ve yaz aniden bitti.

Ben görmedim ama görenler kırağının kar gibi olduğunu söylüyorlar.

Sonuç:

Eklenti 709948


Bunlar şenberber fasulyeleri. TCM'den aldığım oturak kuru fasulyeler, barbunyalar, Obabilgesi'nden gelen bal kabakları, yemeklik kabaklar, 32 adet domates fidem, frenk ve bektaşi üzümlerinin meyveleri, tazecik sürgünler vermiş olan asma fidanları, bakla ve bezelyelerin meyveleri ve daha aklıma gelmeyen birkaç Hayalbağ sakinimiz öldü gitti.

Lakin azmimiz, umudumuz hayallerimiz dip diri. Çekmecemiz tohum, salonumuz fide dolu.

derin35 07-06-2020 00:53

Bu yıl ki hasar, herkeste büyük oldu. Geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden.

Dutlubahçe 07-06-2020 08:42

Geçmiş olsun. İnsanız, üzülmemek elde değil. Bundan sonrası bereketli olsun inşallah.

obabilgesi 07-06-2020 08:49

Çok üzüldüm sevgili Asoo, ama telafi edecek tohum-fide ve zamanınızın olması içimi rahatlattı.
Malum bu işlerde hep son kararı doğa veriyor, bunda da bir hayır vardır. Ben de pandemi dolayısıyla gecikenlerdenim, bu hafta içi ekim yapacağım ve bu sene hasadımız bol olacak, yürekten inanıyorum buna :)

Portakal Rengi 08-06-2020 07:46

Geçmiş olsun. Baharsız bir yıl oluyor.
Bu denli sert değildi ama geçtiğimiz birkaç yıl boyunca ilkbahar göremeden yaz gelmişti. Bu yıl araya kış da eklendi.
Bakalım yaz nasıl geçecek?

camouflage 08-06-2020 22:31

Aynı tufaya hepimiz düştük. Önce 35 derece görünce dikim yaptık. Bir hafta sonra gece zirai don. Eldeki yedek fideleri devreye soktum. Ektim, bir hafta aralıksız yağmur. Bu sefer kök boğazı çürüğü. Allah bu işi evini geçindirmek için yapanlara sabır versin.

Asoo 15-06-2020 13:51

1 Eklenti(ler)
İkinci parti ekim dikim işlerini de hemen hemen bitirdim.

Sn. Camouflage'ın dediği gibi şimdi de yağmurdan başımızı alamıyoruz. Kök boğazı çürüklüğü yaşamadık ama önümüzdeki günler de hep yağmurlu görünüyor.


Bu arada hafif bir dolu macerası da yaşadık. Aslında dolu pek seyrek yağdı. o yüzden birkaç fideden başka zarar vermedi. Ama hayli korkuttu.

Oğlumla ben evin altındaki kuruluğa sığındık. Açık alanda kalsak ciddi bir tehlike yaşayabilirdik. Aşağıdaki tane kuruluğa sıçrayan bir dolu tanesi. Çok daha büyükleri de oldu.

Eklenti 710292

camouflage 15-06-2020 21:35

Dolu değil, kartopu mübarek.
Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Kök boğazı çürüğü için fide köklerinin alt kısmındaki toprağı yükseltmeyi öneriyorlar. Aklınızda bulunsun. Kolaylıklar diliyorum.

Portakal Rengi 16-06-2020 05:34

Elinizdeki cisim ufo olabilir. :D
Bu büyüklükte dolu görmemiştim. Geçmiş olsun.

Asoo 16-06-2020 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi camouflage (Mesaj 1591048)
Dolu değil, kartopu mübarek.
Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Kök boğazı çürüğü için fide köklerinin alt kısmındaki toprağı yükseltmeyi öneriyorlar. Aklınızda bulunsun. Kolaylıklar diliyorum.

Teşekkürler.

Dediğiniz uygulamayı domateslere yapmıştım. Ben gövdeden kök versin diye yapmıştım, isabet olmuş.

Diğerlerine de yapayım bari.

Asoo 16-06-2020 10:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1591059)
Elinizdeki cisim ufo olabilir. :D
Bu büyüklükte dolu görmemiştim. Geçmiş olsun.

Teşekkür ederim.

2-3 saniyede bir düşüyorlardı ve bazıları fotoğraftakinin 2 katı kadar vardı. Sert zemine düşenler birkaç parçaya ayrılıp etrafa dağılıyordu.

Ben de ilk defa Şahit oldum.

Asoo 16-06-2020 10:47

Ortanca oğlum bu sene liseyi bitiriyor. Her ne kadar eğitim hayatıyla ilgili hedefler koyması, üniversiteye odaklanmasını salık versek de fayda etmedi.

Geçenlerde gelip "Ben alışılagelmiş gelecek planlarını tamamen rafa kaldırdım. Büyükşehre veya Göynük'e gidip ucuz iş gücü olmaya da niyetim yok. Burada kalıp köylü olacağım, hayvancılık yapacağım." dedi. Planlarını anlattı.

Hayatı boyunca kafasına estiği gibi yaşayan biri olarak itiraz edemedim.

Elimizdeki imkanları ve yoksunlukları bir bir değerlendirdik. En ucuz, en kısa yoldan sermaye ve tecrübesini arttıracağı bir yol haritası belirledik.

İlk adım, köy tavukçuluğu!

Asoo 16-06-2020 14:12

1 Eklenti(ler)
Kümes olarak çadırı kullanmaya karar verdik.

Organik sertifikası almayı düşünmesek de, sertifikayı hak edecek bir üretim yapmak niyetindeyiz. Bu durumda yaklaşık 150 tavuk kapasiteli bir kümese bedavaya sahip olduk.

Köpek ve tilkilere, muhtemel vahşi hayvanlara karşı çadırın etrafına 50 cm derinliğinde bir kanal açıp, bir metre eninde, küçük gözlü kefes telini bu kanala gömdük, dışarıda kalan kısmı da çadırın eteklerine yatırdık.

Köpek ve tilkiler genelde bu tip yerlere kazarak ulaşıyormuş. Bu iş bizi hayli zorladı. En çok da kulaktan dolma bilgilerle yaptığımız işin işe yarayıp yaramayacağından emin olmadan çalışmak kötüydü.

Eklenti 710383

Asoo 16-06-2020 18:18

1 Eklenti(ler)
Gezinme alanı olarak 500m2 yi geçkin bir alanı çevirmek gerektiğine kanaat getirdik. Telörgü işini ucuza getirmeye karar verdik. İşçiliğini biz yapacaktık.

Telleri ve direkleri aldık. Satıcı getirdi, fakat kamyonet tepeye çıkamadı. girişe bırakıp gitti. Elimiz boşken çıkması insanı zorlayan tepeye 5 top tel ve 65 parça direk çıkarmak oldukça fazla vakit ve enerji harcattı.

Önce iki kişi bir direk çıkarmaya başladık. Baktık bitecek gibi değil, tek başımıza çıkardık. O da olmayınca otomobille sürükleyerek çıkardık.

Eklenti 710397

Dutlubahçe 16-06-2020 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1591080)
Ortanca oğlum bu sene liseyi bitiriyor. Her ne kadar eğitim hayatıyla ilgili hedefler koyması, üniversiteye odaklanmasını salık versek de fayda etmedi.

Geçenlerde gelip "Ben alışılagelmiş gelecek planlarını tamamen rafa kaldırdım. Büyükşehre veya Göynük'e gidip ucuz iş gücü olmaya da niyetim yok. Burada kalıp köylü olacağım, hayvancılık yapacağım." dedi. Planlarını anlattı.

Hayatı boyunca kafasına estiği gibi yaşayan biri olarak itiraz edemedim.

Elimizdeki imkanları ve yoksunlukları bir bir değerlendirdik. En ucuz, en kısa yoldan sermaye ve tecrübesini arttıracağı bir yol haritası belirledik.

İlk adım, köy tavukçuluğu!

Yemi kendiniz üretebilirseniz, maliyetiniz epey düşer. Gerçi siz de düşünmüşsünüzdür ama yine de yazdım.

Kolay gelsin.

Asoo 17-06-2020 01:08

2 Eklenti(ler)
Çit hattı boyunca eşit aralıklarla 50 cm derinlikte çukurlar açtık.

Normalde direkleri beton dökerek sabitliyorlar. Kum ve çimento maliyeti, yukarı taşınması, hele harç karmakla uğraşmak gözümde büyüdü. En çokta sağda solda beton artıkları görmek istemedim. Toprağa gömerek de yapabileceğimize kanaat getirip işe koyulduk.


Eklenti 710416


Direkler bitti, kafamıza göre bir yöntem bulup çit tellerini monte ettik.


Eklenti 710417


Eserimizi beğendik mi?

Hayır.

Yıllardır dilime pelesenk olmuş bir söz vardır.

"Elimden her iş gelir ama hiç birini iyi yapamam."

Dua niyetine mi geçiyor bilmem. Gerçekten hep iş görür, ama kusurlu işler çıkarıyorum.

Portakal Rengi 17-06-2020 09:17

Kötü görünmüyor. Beton dökmeden yapmanız çok iyi olmuş, bence. Sıkmayın canınızı.
Direklerin çevresindeki toprağı ıslatıp, tokmaklamanız gerekiyor. Canınız sıkıldıkça yapabilirsiniz. Yağmur mevsiminde direkler yatabilir. Özellikle eğimli tarafı sıkıştırıp, desteklemek gerek.

Asoo 17-06-2020 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1591134)
Kötü görünmüyor. Beton dökmeden yapmanız çok iyi olmuş, bence. Sıkmayın canınızı.
Direklerin çevresindeki toprağı ıslatıp, tokmaklamanız gerekiyor. Canınız sıkıldıkça yapabilirsiniz. Yağmur mevsiminde direkler yatabilir. Özellikle eğimli tarafı sıkıştırıp, desteklemek gerek.


Yaklaştığınızda örme telin her yerde aynı gerginlikte olmadığı görünüyor. Bu benim canımı sıkmıyor pek.

Örme teli bağlamak için direkler arasına gerdiğimiz tel çok kötü oldu. Bu teli köşe noktalar arasında gerdirirken, oğlum çok fazla gerdirdiğimi söyleyip durdu.

Gerçekten ilk başta tam istediğim gibi oldu. 25 metrelik uzun kenar boyunca germe teli neredeyse hiç sehim yapmıyordu.

Birkaç gün sonra bu teller çamaşır ipi gibi sarktı. Şekil değiştirme sertleşmesi yüzünden çözüp yeniden bağlama şansım da yok.

Bu sarkıklığı gördükçe günler boyu acıyan ellerim geliyor aklıma. Boş yere uğraşmışız gibi oluyor.

Bir de internette bu işi adam gibi anlatan bir video bulamadım. Yakınlarda çit çeken de yoktu. El yordamıyla yaptık.

Biz tel işini bitirdik. En az 4 senedir dikilmiş direklere tel çekmeyen komşumuz aşka geldi, ne kadar arazisi varsa her yere tel çekti. Hatta hızını alamayıp amcasının oğlunun cevizliğini de hallediverdi. Şaka gibi 2 km nin üzerinde iş yaptı. Komşumun telleri kalem gibi. Böyle yazınca haset ettiğim sanılmasın gıpta ediyorum. Kendisini de çok severim.

Tokmaklama işini yaptık. Çukurları mümkün mertebe dar açtık. Kürek sapıyla iyice sıkıştırdık. Birkaç yağmur sonrası bir daha sıkıştırdık. 2 metrelik direklerin 60cm kadarı gömülü olduğundan yatma olacağını pek sanmıyorum.

Asoo 17-06-2020 19:40

1 Eklenti(ler)
Bir taraftan da kümesin içini donatmaya çalıştık. Yemlikler ve suluk hazır alındı. Folluk işini kendim halletmeye karar verdim.

Bilgisayarda çizimi tamamlayıp, tek tek bütün parçaları ölçülendirdim. Tarlayı aldığımız kişi marangoz olduğundan, tanıdıktır diyerek ona sipariş verdim. Bir ay içinde hızlıca parçaları hazırladı.:D Ben de marangozla aynı hızda birinci folluğu bitirdim. Ama yorulmuşum demek ki ikincide çalışma tempom düştü. Hala atölyemde bekliyor.

Eklenti 710452

Zaten mevcut tavuk sayımız için bir folluk yetiyor. 8+8 = 16 adet otomatik folluğumuz olacak.

Portakal Rengi 18-06-2020 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1591139)
Yaklaştığınızda örme telin her yerde aynı gerginlikte olmadığı görünüyor. Bu benim canımı sıkmıyor pek.

Örme teli bağlamak için direkler arasına gerdiğimiz tel çok kötü oldu. Bu teli köşe noktalar arasında gerdirirken, oğlum çok fazla gerdirdiğimi söyleyip durdu.

Gerçekten ilk başta tam istediğim gibi oldu. 25 metrelik uzun kenar boyunca germe teli neredeyse hiç sehim yapmıyordu.

Birkaç gün sonra bu teller çamaşır ipi gibi sarktı. Şekil değiştirme sertleşmesi yüzünden çözüp yeniden bağlama şansım da yok.

Bu sarkıklığı gördükçe günler boyu acıyan ellerim geliyor aklıma. Boş yere uğraşmışız gibi oluyor.

Bir de internette bu işi adam gibi anlatan bir video bulamadım. Yakınlarda çit çeken de yoktu. El yordamıyla yaptık.

Biz tel işini bitirdik. En az 4 senedir dikilmiş direklere tel çekmeyen komşumuz aşka geldi, ne kadar arazisi varsa her yere tel çekti. Hatta hızını alamayıp amcasının oğlunun cevizliğini de hallediverdi. Şaka gibi 2 km nin üzerinde iş yaptı. Komşumun telleri kalem gibi. Böyle yazınca haset ettiğim sanılmasın gıpta ediyorum. Kendisini de çok severim.

Tokmaklama işini yaptık. Çukurları mümkün mertebe dar açtık. Kürek sapıyla iyice sıkıştırdık. Birkaç yağmur sonrası bir daha sıkıştırdık. 2 metrelik direklerin 60cm kadarı gömülü olduğundan yatma olacağını pek sanmıyorum.

Çelik halatlarda kullanılan gerdirme var. İki ucu da kancalı, vidalı düzenek. Onunla boşluklar alınabilir. Köşelerdeki çapraz dayamalara dikkat. Tel, gerilme altında uzar. Plastik şekil değiştirme sınırına kadar gerilmeli. Ancak, soğuk havada tekrar gerileceği için kopabilir. Gerdirmeyi hazırlayıp, soğuk havada gerdirilmeli.

Asoo 18-06-2020 18:41

Sıra hayvanları almaya geldiğinde civciv mi alalım, yoksa yarka mı ikileminde kaldık.

Civcivlere ne yediriyorlar bilmiyorum ama civciv+yarka olana kadar yiyecekleri yemin maliyeti, yarka maliyetini geçiyor görününce, yarka almaya karar verdik. Civcivlerin sıcak soğuk hassasiyeti, muhtemel civciv kayıpları da bu kararda etkili oldu.

Sonra playmouth mu, atak-s mı, şu mu, bu mu düşüncesi sardı bizi. Bir taraftan da koli koli yumurtaları nasıl pazarlayacağız bu pandemi atmosferinde diye düşünmeye başladık.

Asoo 18-06-2020 20:48

Tavuk alım işine kafa yorarken bir dostum aracılığıyla, gezen tavuk işi yapan bir bey ile tanıştık. Sağ olsun bizi çok güzel bilgilendirdi. Ortalama 20 haftalıkken yumurtlamaya başlayan tavuklar, 18 haftalık diye satılıyor genelde. Fakat 100 yarkadan 20 tanesi gerçekten 18 haftalıkken, kalanlar ikişer üçer hafta küçük olurmuş. Siz bunlar toplu halde yumurtaya başlamadı diye şikayet etseniz, yok yemdir, yok kümes şartlarıdır kırk tane mazeret bulunurmuş.

"Sizin çalıştığınız yarkacıyı söyler misiniz veya güvenilir yarkacı önerebilir misiniz?" diye sorduğumda aldığım cevap:

"Dürüst yarkacı olmaz. Az veya çok kazıklanırsınız. Bunu kabullenin. Rahat edin. Biz öyle yapıyoruz." oldu.

Asoo 22-06-2020 15:33

Yüz yarka almak niyetindeydik. Fakat hem tecrübemiz artsın, hem çok para bağlamayalım, hem de yumurta pazarlama konusunda sıkışmayalım diye düşündük ve elli adette karar kıldık.

Elli adet olunca yerel satıcılardan temin etmemiz gerekiyor. Çünkü yarkacılar en az yüz yarka satıyor.

Komşu ilçeden bir satıcıyla irtibat kurduk. Küçük çaplı tavuk yetiştirenlere satış yaptığından, hem her tür tavuk elinde oluyordu, hem de istediğiniz sayıda satış yapıyordu.

Biz de ortaya karışık bir kümes oluşturmaya karar verdik. Gidip satıcıyla köyünde görüştük. Tecrübe sürüsü oluşturmanın rahatlığıyla 23 yetişkin tavuk, 10 austrolorp yarka, 10 atak-s yarka, 10 susseks yarka ve bir horoz siparişi verdik.

Kazık yemeyi peşinen kabul edince alışveriş pek rahat oluyormuş.

Dutlubahçe 22-06-2020 22:52

Hayırlı olsun. Kazancınız bereketli olsun. Belki ileride kendi tavuğunuzu kendiniz yetiştirirsiniz.

Asoo 22-06-2020 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1591520)
Hayırlı olsun. Kazancınız bereketli olsun. Belki ileride kendi tavuğunuzu kendiniz yetiştirirsiniz.

Teşekkür ederim.

Yem dediniz, kendi tavuğunuz dediniz, maşallah iyi öngörüler ve tavsiyeler.

Yemlerin içinde ne olduğu çok belli değil. Bazıları "Yasal sınırlarda antibiyotik içerir." diye belirtiyor. Hemen hepsinde GDO lu ürünler var. Birtakım kimyasallar da cabası.

Sanırım organik tavukçuluk yapanlar kendi yem karışımlarını kendileri hazırlıyor. Ben de düşük maliyetli bir yem karışımı hazırlamak için araştırmalar yapıyorum.

Kendi civcivimizi de kendimiz üreteceğiz inşaallah.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024