agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Asoo / Hayalbağ (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/40035.htm)

Asoo 16-04-2018 19:45

Meyva fidanlarımın sürprizi.
 
3 Eklenti(ler)
Geçen sene meyva olarak 1 dut, 2 armut, 2 vişne , 1 kiraz, 1 kayısı, 1 nar, bir hünnap, 3 kestane, 1 iğde, 1 yalancı iğde dikmiştim.

2 Kestane kurudu, Armutlardan biri kurudu ama dipten, aşı yerinin altından sürmüş. Nar da aynı armut gibi. Diğerleri iyi durumda.

Hünnap kurudu zannetmiştim. Bu gün tomurcuklanıverdi birinci sevincim bu oldu.

Kayısının göz aşısı kuruyarak beni üzmüştü. Bir de ne göreyim. Aynı gözün dibinden sürü vermiş. Fotoğrafta belli olmasa da aşıya gerek olmayacak.

Eklenti 671083


Ve vişnelerden biri ile kiraz çiçeklendi. Reçel yapamasak da inşallah yarımşar kiraz, birer adet de vişne yeme ihtimalimiz belirdi.

Eklenti 671084

Eklenti 671085

hosseda 17-04-2018 06:59

Çadırınızın rüzgardan etkilenmemesi için ona gem takmalısınız. Nasıl olacağını kendi hikayemle aktarayım :
Bahçedeki evimizin önünde araba için 3x5 gibi bir platform yarattık ama evden epey yukarıda ve aşırı rüzgar alan konumda. Bu park yerinde korkulukların köşelerine 4 adet demonte demir direk yaptırdım, yaz başında direkler yerlerine takılır direklere dört uçtan brandayı bağlarım. İlk yıl her hafta sonu branda ile en az 1-2 saat uğraşırdım, rüzgar ipleri gevşetir, bazı köşelerden yırtılmalar olur onları dikerim falan falan. Bir hafta sonu gene elimde merdiven branda yanına yürürken komşum seslendi, abi o işin çaresi kolay... Çapraz köşelerden olmak üzere brandanın üstünden ip uzat, ipi ger, bağla yaz sonuna kadar bir şey olursa beni bul ben tamir edeceğim dedi...
Tek sorun brandaya vurulmayan gemdeymiş, artık öyle bir derdim yok. Mutlaka çadırı gemlemenin yolunu bulmalısınız.

Asoo 17-04-2018 10:13

Yanlış anlamadıysam, çadırın dışından birkaç sıra, kamyona yük bağlar gibi ip geçirmek sizin tarif.

Kar yüküne karşı içten yapmıştık. Rüzgar için de dışı planlıyayım. Gerçi çadırın dışı tüm müdahalelere kapalı. Ama bir formül bulunur.

Teşekkürler Hosseda

hosseda 17-04-2018 11:02

Evet sayın Asoo yüklü kamyonda üstteki brandanın iple muhafaza altına alınması. Yolu gösteren köylü komşu, haftanın bir kaç günü pazara da çıkıyor. Pazardaki tenteleri rüzgardan korumanın yolu buymuş. Her türlü tendede iş görüyor.
İp bir numaralı rüzgar terbiyecisiymiş onu öğrendim.

Asoo 18-04-2018 17:45

İnşaat devam ediyor.
 
2 Eklenti(ler)
.

Zemin suyu biraz çekilince çalışmalar başladı.



Eklenti 671217



Bu arada arazinin hemen hemen en yüksek noktasına 10 tonluk bir depo yerleştirdik.



Eklenti 671218



Oldukça stressiz çalışmamıza rağmen, inşaat işi zor.

Kozanli 18-04-2018 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1537780)
.

Zemin suyu biraz çekilince çalışmalar başladı.



Eklenti 671217



Bu arada arazinin hemen hemen en yüksek noktasına 10 tonluk bir depo yerleştirdik.



Eklenti 671218



Oldukça stressiz çalışmamıza rağmen, inşaat işi zor.

Hadi hayırlı olsun.
Ben sıradayım.
Beklemeye aldım.

Dutlubahçe 18-04-2018 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1537780)
.

Zemin suyu biraz çekilince çalışmalar başladı.

Bu arada arazinin hemen hemen en yüksek noktasına 10 tonluk bir depo yerleştirdik.

Kolay gelsin.
Depoyu nasıl doldurmayı düşünüyorsunuz?

Asoo 19-04-2018 11:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1537794)
Kolay gelsin.
Depoyu nasıl doldurmayı düşünüyorsunuz?

Köyün hemen altında yaz kış akan bir çeşme var. Benim üç tarla üstümde. Yaklaşık 170m uzakta. Boşaldıkça hortum çekip dolduracağım. En azından öyle umuyorum.

Dutlubahçe 19-04-2018 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1537822)
Köyün hemen altında yaz kış akan bir çeşme var. Benim üç tarla üstümde. Yaklaşık 170m uzakta. Boşaldıkça hortum çekip dolduracağım. En azından öyle umuyorum.

Sizin arazinizin en yüksek noktasını, o civardaki en yüksek yer zannetmiştim. Meğer sizden yukarıda, daha neler varmış.

Ekim ayının başlarında o tarafa gelme ihtimalim var. Göynük panayırını gezmek, bizde bağımlılık yaptı. Mümkün olursa sizi de ziyaret etmek isterim.

Asoo 19-04-2018 21:05

Göynük panayırını görmek bana nasip olmadı henüz. Yolunuz düşerse beklerim. Hem çok da memnun olurum.

Arkamıza bakmadığımızda biz de kendimizi zirvede hissediyoruz.

Asoo 20-04-2018 19:35

1 Eklenti(ler)
.

Hayalbağ'ın hızına yetişememeye başladım. Bir yandan inşaat, bir yandan mevcut bitkilerin suyu, çapası derken gün nasıl geçiyor anlayamıyorum. Ev işleri, af edersiniz çadır işleri de bir hayli vakit alıyor. Bir kütüğün üstüne koyduğumuz musluklu bidonda bırakın bulaşık yıkamayı, el yıkamak bile meseleydi. Ve hayatımıza biraz lüks katmaya karar verdik.

İşte eserimiz:


Eklenti 671404


Bakmayın söylendiğime, bir iki günlüğüne İstanbul'a gitsem aklım burada kalıyor.

Asoo 21-04-2018 10:48

Enginar.
 
2 Eklenti(ler)
Enginarı severim ama yılda en çok üç, bilemediniz dört defa yeriz. Yine de bir kaç enginar yetiştirmek hevesim vardı.

Komşumuz olan on altı, on yedi yaşlarındaki Mehmet'in Taraklı yolu üzerinde Ekinciler Köyü'nde amcasıgilin yaşadıklarını ve Mehmet'in ara sıra amcasına gittiğini öğrendiğimde; ondan birkaç tane enginar çimi (Dip sürgününe böyle diyorlar.) istedim. Bilir misiniz bilmiyorum; Taraklı'nın enginarı meşhurdur.

Üzerinden birkaç hafta geçti ses seda çıkmadı. Sonra geçtiğimiz pazar günü Mehmet telefon edip yüz adet enginar çimi ayarladığını söyledi. Ben en çok on adet diye düşünürken, yüz tane enginar çimi ile baş başa kaldım. Dörtte birini Mehmet alacakmış, gerisi benimmiş.



Eklenti 671423


Bir kısmını diktim, bir kısmını da suya koydum, biraz beklesinler fırsat oldukça dikerim diye.



Eklenti 671422


Sanırım bundan sonra daha çok enginar tüketeceğiz.

Asoo 25-04-2018 11:20

.

Eski bir amatör arıcı olduğumdan hep aklımda arı sahibi olmak vardır. Böyle bir yerde ilk yapacağım işlerden biri arı sahibi olmaktı. Ben de yörede tanıdığım kimse olmadığından arıcılık fuarından nisan teslimi 4 koloni paket arı aldım. Geçen haftaya kadar heyecanla bekledim. Satıcı bu gün yarın derken, "Kamyon arı dolu, Göynük'te bir sen varsın şuraya gelirsen alırsın." demeye başladı. Ben de sinirlenip alışverişi iptal ettim.

Köyden komşum durumu öğrendi. Yakında ki köyden arıcılığı bırakan bir amcayla beni görüştürdü.

Gidip arıları da görmeden iki tane aldım. Aslında dört tane alacaktım ama fiyatta aracılar biraz yanlış bilgi aktardığından ve kovanlar harap vaziyette olduğundan iki tane aldım.

Gece gece arabada arılar dışarı çıkınca arıcı kıyafetlerini giyerek yol almamız, bizi gören bir adamın yüz ifadesi ve arıcılıktaki ilk günü olan oğlumla şişlenerek köye gelmemiz güzel hatıralar olarak zihnimizde kaldı.

İki gün geçmesine rağmen ne satın aldığımı görmemiştim. Bugün arıları kendi kovanlarıma aktarmaya kalkıştığımda şaşırıp kaldım.

İkisi de kat istiyordu. Koştura koştura gidip malzeme getirdim. Satan amca arılarım iyi diyordu, ben de inanmıştım. Ama bu kadar iyisini beklemiyordum.

Bazen işler iyi de gider.

Musa Gündoğan 26-04-2018 07:42

İyiler her zaman kazanır. İyi düşünelim iyi olsun.

Muda 26-04-2018 15:06

Birkaç gün sonra kovanlarınızdaki ana arıları bulup yüksük yapıp yapmadıklarına bakın. Arılar sıkıştığı zaman hemen oğul vermeye meyilli oluyorlar. Bal isterseniz oğul vermesini önleyip varsa yüksükleri kırmanız gerekiyor. Tabi kat atıp istiyorsa petek vermeniz de gerekiyor. Pazar günü geçtiğimiz yıl ana kovan olan kovandaki ana arıyı bulamadık. Sıkışınca bolca yüksük yapmışlar. Hemen ikişer iyisinden yüksük bırakıp kovanı ikiye bölmek durumunda kaldık. Fiyat iyi ise gündüz vakti görerek beğenirseniz yeniden alırsınız belki. İlk defa bu yıl badem ve kayısılarda bu kadar fazla ürün var. Belki havalar diyeceğim ama arının çiçekleri döllemesinin de etkisi büyük. Bir de bakla zını olmasa idi.

Asoo 26-04-2018 17:27

Sayın Muda, bu bakla zınnı kocaman alanda birkaç taneydi. Sanki dün birileri bir çuval dolusu getirip serpmiş gibi çoğaldılar. Elle mücadele ederek durumu kurtarmaya çalışıyorum.

Bu böcek ne kadar süre etkili acaba? Biraz araştırayım.

Muda 26-04-2018 20:26

Çiçek açtığı andan itibaren iki gün. İki gün içinde özellikle armut, elma, alıç olmak üzere çiçek içini bitiriyorlar. İki gün toplayabilirseniz üçüncü gün hiç gelen yok. Yeni çiçeklerin kokusunu köpeklerden daha iyi alıyorlar herhalde. Hava soğuk iken toprağa giriyorlar. Sıcak iken faaliyete. Her ağacın çiçek açışında dikkat edin.

Asoo 26-04-2018 22:06

Bugün ben baklalarda ve kır çiçeklerinde gördüm. Baklaları eldivenle temizledim. Sonra tekrar gelen olmadı.

İnşaatla çadır arasında gidip gelirken kır çiçeklerine hırsla basarak pekçok bakla zınnı öldürdüm. Umarım kimse çiçeklere yaptığım muameleye bakıp, hakkımda suizanda bulunmaz.

Bende bir elma birde alıç kaldı çiçek açmayan meyva.

Musa Gündoğan 27-04-2018 07:49

zınnı zararlısı ile alakalı olarak mavi leğen kullanıyorlar. ve epey bir faydası oluyormuş. mavi nesnelere karşı duyarlılığı varmış. özellikle mavi bir leğenin içerisine fazlaca su ve biraz da sirke karıştırılarak tarlaların orta yerine öylece koymak yeterli böcekler doğrudan leğenin içerisine dalıyorlar.

Asoo 27-04-2018 10:49

Hay Allah. Ben de evvelsi gün leğen aldım ama kırmızı.

Bir de farkettim ki bağımızda ne kadar çiçek varsa, bunların ancak 1/10 u benim yetiştirme gayretinde olduğum bitkiler. Yani özel tercihleri olmazsa böceklerin %90 ından kurtulmuşum demektir. En azından şuan özel tercih ettikleri bitki tarımını yaptığım bir bitki değil. Sarı parlak çiçekli bir sakinimiz gözdeleri. :)

Asoo 02-05-2018 14:07

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1538526)
zınnı zararlısı ile alakalı olarak mavi leğen kullanıyorlar. ve epey bir faydası oluyormuş. mavi nesnelere karşı duyarlılığı varmış. özellikle mavi bir leğenin içerisine fazlaca su ve biraz da sirke karıştırılarak tarlaların orta yerine öylece koymak yeterli böcekler doğrudan leğenin içerisine dalıyorlar.

Mavi leğen işe yaradı. İki günde 103 adet.:D



Eklenti 672483



.

Asoo 02-05-2018 16:09

Yazmayı unutmuşum. Mavi leğenin içinde sadece su var. Sirke bulamamıştım. Bir ara iki leğenle, sirkeli ve sirkesiz denemek lazım.

Musa Gündoğan 02-05-2018 16:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1539056)
Yazmayı unutmuşum. Mavi leğenin içinde sadece su var. Sirke bulamamıştım. Bir ara iki leğenle, sirkeli ve sirkesiz denemek lazım.

uygulamanın başarılı olmasına sevindim. sirke sanırım olayın hızlandırılması için kullanılıyor. mavi renk zararlı için duyarlı bir dalga boyuna sahip, sirke de bitkilerin çiçek kokularını karşılıyor ve bu şekilde epey bir mücadele edilebiliyor.

umarım en kısa zamanda zararlılardan kurtulursunuz. bir de mavi leğeni koyulaştırarark dener misiniz? sonucun daha fazla olabileceği kanaatindeyim.

Asoo 02-05-2018 17:02

Biz köylüler hemen her şeyi satın alabilmek imkanına sahip değiliz. Bulabildiğimizle yetinmek durumunda kalabiliyoruz. ��

Asoo 03-05-2018 11:34

Şaşkın enginar.
 
1 Eklenti(ler)
.

Sanıyorum 32 kök enginar dikmiştim. Bugün tutanları (galiba) saydım, 22 tanelerdi.

Diğerlerinde yapraklarda hafif büyümeler var ama bu işe tersten başlamış.


Eklenti 672567


.

Asoo 04-05-2018 15:52

Hayalbağ'da dolu yağışı.
 
Yaklaşık 20 gündür yağmayan yağmur 15-20 dakika önce başladı ve hemen doluya döndü. Daha doğrusu dolu yağmur beraber yağıyor. Oranları kah yağmur, kah dolu ağırlıklı değişip duruyor.

Çadırımın içinde kahvemi yudumlayarak yağışı seyrediyorum. Manzara çok güzel karşıdaki dumanlı dağlar tam seyirlik. Bir yanda manzara, diğer tarafta zihnimde, meyvalar, ektiğim sebzeler var.

Karda bile belle sebze ekeceğim yerleri hazırlamıştım. Baklaları 3-5 güne toplamaya başlarım diyordum, bezelyeler çiçek açmahazırlığında diye tahmin ediyordum çilekler çiçekteydi. Vs. Vs.

Haa benim araba da dışarıda bekliyor.

Aslında çok yoğun bir dolu değildi. Ama dolu yağışıyla ilgili hiç tecrübem olmayınca biraz içim buruk.

Tek sevindiğim. Ağaçlar.net ten gelen fideleri bir naylonla koruma altına almış olmam.

Birazdan hasar tespit turu yaparım. Gerçi bu acemilikle hasarı da algılayamayabilirim ama neyse.

Hadi hayırlısı.

Asoo 04-05-2018 17:44

Eveet. Dolu yaklaşık nohut büyüklüğünde olmasına rağmen seyrek seyrek düşmesi hasarı çok azaltmış.

5-6 kök bakla yatmış, bazı baklaların yaprakları parçalanmış.

Bezelyelerde de birkaçı hariç durum iyi.

Turplar çamurdan görünmez olmuş. Birkaçı hasarlı ama çok da kötü değil.

Yeni çıkmaya başlayan marulların yarısı parçalanmış.

Ayva ve eriklerin meyvalarının yarısı dökülmüş. Zaten kalanları bile değerlendiremeyeceğim muhtemelen. Dert etmiyorum.

Bombay fasulyeleri 3-4 cm kadar çıkmıştı. Sanırım esneyemediklerinden yaprakları kırılmış. Kimi toplar kimi toplayamaz.

Cevizlerde hiç sıkıntı görünmüyor.

Tabii bu tecrübesiz birinin hasar tespiti.

Sonuç olarak kaybolan eşeğimi biraz zayıflamış da olsa bulmuş biri olarak keyfim yerine geldi.

Ama bu işlerden ekmek yiyen insanları bir nebze anladım. Tüm yumurtaları aynı sepete koyan(veya birkaç sepet) günümüz çiftçisinin işi zor.

buzadam 04-05-2018 20:43

Geçmiş olsun. Umarım bitkileriniz toparlanır.

Asoo 04-05-2018 21:09

Teşekkürler Buzadam.

En çok baklalar zarar gördü sanırım. Ben de baklayı çok severim. Her gün iki üç kere büyümüşler mi diye bakıyordum.

Yine de birkaç kere tadabileceğimi ve seneye tohum paylaşabileceğimi umuyorum.

Asoo 05-05-2018 18:17

1 Eklenti(ler)
.


Eklenti 672817



Kırmızı turpları ekerken bir çukura iki tohum düşmüş.

Seyreltelim derken tadına bakmak nasip oldu. İkiye böldük, tuzladık ve oğlumla beraber yedik.

50 yıldır yediğim en güzel turptu.


.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024