kamil35 / izmir (Arıcılık)
kamil35
İzmir Çalışmalarımızı youtube kanalımızdan da takip edebilirsiniz. https://www.youtube.com/channel/UChd...4HEdWSkeh_1LBQ Faaliyet alanı: Arıcılık Bağlı olduğu birlik: İzmir Arıcılar Birliği Arılı kovan sayısı: Şu an 40 adet hava şartlarına göre 50 adete de çıkabilir. Arıların bulunduğu yer: İzmir/Bayındır/Karahalilli Köyü Arıların nakledileceği konaklama yerleri: Mayısın 2. haftası Uşak, Anason çiçek açtığında Burdur/Yeşilova , çam balı için İzmir Üretilecek ürünler : Polen, Süzme bal, Temel petekli bal, Fenni kovan içinde kara kovan üretim. Tahmini üretim miktarları: Polen: 30 kg (yaylada arının başında bulunamadığım için miktar düşük) Temel petekli bal: 50 kg ( sadece beyaz petekler alınacak) Süzme bal: 400 kg Fenni kovan içinde doğal petekli üretim: 120 kg (son bir iki çıtaya temel petek takılmayacak ve arının kendisine petek ördürülecek) Kullanılan ilaçlar: Varroa için Ocak ve şubat içinde perizin uygulandı. En son formik asit (jel olarak) 28/04/2010 tarihinde uygulandı. 6-7 gün sonra tekrar formik asit uygulanacak. Arılığımda vitamin ve antibiyotik kesinlikle kullanmıyorum. Yapılan Beslemeler: Havanın uygun olduğu zamanlarda ocak ayından Mart sonuna kadar şeker şurubu ile teşvik beslemesi yapıldı. Bundan sonra arı açlık tehlikesi yaşamaz ise besleme yapılmayacak. Tahmini hasat tarihleri: polenin 9-10kg mı Mart’ın 3. ve 4. haftasında hasat edildi. Uşakta Mayıs ve Haziran içinde polen hasadı devam edecek. İlk süzme bal hasadı: Haziranın son haftası (olursa...). Anason ve çamda bal hasatlarımız devam edecek. |
Uşak yolu göründü.
2 Eklenti(ler)
Geçen hafta başarısız bir keşif gezisinden sonra; bu gün tekrar Uşak'a gittik. Kaşbelen Köyü ile Uşak arasından bir arı konaklama yeri ayarladık. Arıların konaklayacağı yerden bir kaç fotoğraf... Kır çiçekleri yeni uyanıyor. Ballıbabalar çiçek açmış. Yerkekiği bol ancak; onun çiçek açmasına 10-15 gün var. 07 Mayıs 2010 arının Uşak'a nakil günü...
|
Laden Gülü
1 Eklenti(ler)
Tavşanak, (laden gülü) tomurcukta bir haftaya kadar çiçek açmaya başlar. Bol polenli bir bitki... Poleni de çok lezzetlidir.
|
Sn.Kamil35,
Hem müşteriniz hem de forumdaşınız olarak, İşini bilen ve dürüst bir üretici gördüğüm sizin de bu oluşuma katılmanıza çok sevindim. Paylaşım için teşekkürler. |
Alıntı:
|
Sevgili kamil35;
Arıcılığı da bitki severler olarak tamamen doğal olarak yapılmasına taraftarım.İnşallah bahçeye 1-2 kovan alabilirim.****** bilgilerinize ve tecrubelerinize ihtiyacımız olacak. Saygılar |
Alıntı:
Yardım etmekten zevk duyacağımı belirteyim. |
Arıların yeni konaklama yeri
1 Eklenti(ler)
Arılarım şuan Uşak Kaşbelen Köyü'nde... 08/05/2010 tarihinde saat 05:00 da arıları yeni yerine problemsiz bir şekilde indirdik.
|
Yer kekiği
1 Eklenti(ler)
Yer kekikleri daha açmadı. Resimdeki kekik biraz sabırsız galiba... Bundan başka açmış kekiğe de raslamadım.
|
Çiğdem
1 Eklenti(ler)
Etrafta bu çiğdemlerden çok var.
|
1 Eklenti(ler)
Yabani fiğ
|
1 Eklenti(ler)
Kır çiçekleri...
|
Sn kamil35
Iste tamda yapmak istedigimiz bunlar, cok guzel ornekler sunuyorsunuz, dogal urunler arayan bilincli tuketici ne yedigini, nerden geldigini bilecek derken bunlari kast ediyoruz Tesekkurler |
Evet,Kamil Beyi canlı yayında izler gibiyiz :)
Sadece bal sağım mevsiminde ortaya çıkan balcılardan olmadığı için teşekkürler. Bu arada çiçekleri resimlemesi de çok iyi, nerede hangi çiçek var göreceğiz ... Kolay gelsin. |
Çiçek resimlerine devam. İtiraf etmeliyim ki onca toprağa rağmen doğayı fazla bildiğim yok. Tarlam ve kenarlarda gördüğüm çiçeklerden bir kısmını resimlerinizden öğrendim.
|
Sayın Denizakvaryumu ve Sayın Ayhan Dukel, teşekkürediyorum. Arılarla uğraşmak benim için büyük zevk. Bu çalışmaları severek yapıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Ekim 2009 da hasat edilen baldan bir görüntü. Kristalize olmuş durumda. Tereyağ gibi görünüyor. Ekmeğe sürülebilecek şekilde yumuşak.
|
Kamil bey, balın kristalize olması veya olmaması ne ile ilgili? Çiçek ile mi?
|
Balın Kristalize olması
Balda Kristalleşme (Donma ) Balın donması yani halk dilinde şekerlenmesi içindeki glikozun tanecikler haline gelmesi sonucu balın akıcılığını az veya çok kaybetmesiyle oluşan doğal bir olaydır. Tüketicinin çoğu için hileli şüphesi uyandıran balda ki bu görüntü yeterince bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanmaktadır.Kristalizasyon birçok saf ve kaliteli balda üretimden tüketime her aşamada karşılaşılabilen zararsız bir değişimdir.Bal neden donar:Bal toplandığı nektar (Balözü) kaynağına göre ve arıların salgı bezlerinin faaliyetlerine bağlı olarak yaklaşık 15 çeşit doğal şeker içerir. Baldaki doğal şekerlerin çoğunluğunu fruktoz ve glikoz meydana getirir. Glikozun mono hidrat partikülleri kristalleşmeyi tetikler. Süzme ballarda kristalleşme daha erken başlamaktadır. Baldaki glikoz-su oranı 1,7 den daha düşük ballar hiç şekerlenmezken 2,1 den daha yüksek su oranına sahip ballar kısa sürede şekerlenmektedir Balın toplandığı kaynağa bağlı olarak glikoz ve fruktoz oranı da değişebilmektedir. Glikoz oranı artıkça kristalize olma riski artmaktadır. Fruktoz oranı arttıkça ise daha geç donma görülmektedir. Örneğin ayçiçeği, yonca ve pamuk balları kısa sürede şekerlendiği halde akasya, hardal, orman gülü ve çam balı geç kristalleşir. Kısacası balın kristalleşme süreci kalitesine değil kaynağına bağlıdır. Ballar 18-24 C˚ de depolanmalıdır. Ballar 14 C˚ de kristalleşir, 21-27 C˚ ısılarda kristalleşme olmaz ancak balda fermantasyon sonucu bozulmalar olabilir. Balın saklandığı kaplar, ortamdaki nem, ısı ve ışıkta kristalleşmeyi etkilemektedir. Bunun dışında süzme ballarda balın içindeki hava kabarcıkları, polen, toz, çöp, balmumu, propolis ve diğer yabancı maddelerde kristalleşmeye neden olmaktadır. Kristalleşme bir tercih sebebidir. Kontrollü olarak kristalleştirilmiş ballar gelişmiş ülkelerde daha çok tercih edilmektedir (Örneğin Almanya). Balın kristalleşmesi gerçek bal olduğunun bir kanıtıdır. Kristalleşen süzme ballar sıcak su banyosuyla çözülüp eski halini alır. 38 C˚ yi geçmeden çözdürülen ballarda besin kaybı söz konusu değildir.
Kaynak: http://www.kadirlitarim.gov.tr/balin-donmasi.html |
Polen
1 Eklenti(ler)
Pazar günü topladığım polen... Polende ve bal geliminde şuana kadar beklediğimiz verim olmadı. Tavşanak (laden gülü) yeni açmaya başladı. 3-5 gün sonra güzel polen gelmeye başlar diye düşünüyorum. Yer kekiği de yeni yeni açıyor. Ümitliyiz bekliyoruz... Görüntüdeki polende hardal ve gelincik poleni hakim... Siyahlar gelincik.
|
Polen nasıl toplanıyor
1 Eklenti(ler)
Polen tuzağı kovan içinden görünüm. Arılar bu deliklerden geçiyor. Ancak bacağındaki polenle geçemiyor. Bacaklarındaki polenleri düşüyor. En azından bir tanesi düşüyor.
|
Polen nasıl toplanıyor
2 Eklenti(ler)
Polen tuzağı kovan dıştan görünüş. Arının bacağından dökülen polenler alttaki tabağın içine düşüyor.
Bu da kovanın önden görünüşü. Üst delik arının normal giriş deliği... Alt delik ise polen tuzağına giriştir. Polen toplayacağımızda alt deliği açıp üstteki deliği kapatıyoruz. Alttaki girişten giren arı polenini dökmek zorunda kalıyor. |
Kamil bey selamlar
Çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Bir soruda benden, balın 60 dereceden sonra toxic etki gösterdigini bir zamanlar okumuş, aklımda kalmış aslı varmı? |
Alıntı:
http://www.gidacilar.net/hmf-hidroks...rg-t1496.html? |
Fiğ ve Gelincik
1 Eklenti(ler)
Arılığıma 500m mesafede bir tarla... Fiğ ekili, içinde bolca gelincik de var. 16/05/2010 tarihli çekim.
|
Mürdümük
1 Eklenti(ler)
Uşak'ta buna mürdük diyorlar. Bir yem bitkisi... Arı bunun çiçeğinden de güzel bal alıyor. Bu görüntü çiçeklenmemiş hali...
|
Alıntı:
Peki arılar sizi (sahiplerini) tanıyor mu? Bazen eli yüzü açık kovan başındalar.:) |
Maalesef arılar bizi tanımıyorlar. Psikolojileri bozuk olduğunda saldırırlar. Keyifleri yerinde ise maskesiz kovan açabilirsiniz. Bu söylediklerim Muğla ırkı içindir. Benim arılarım Muğla ırkı... Dışardan yeterince besin bulabilirlerse gayet sakindirler. Onları rahatsız etmediğiniz sürece...
Geçtiğimiz cumartesi karakovandan fenni kovana arı aktardık. Ciddi bir saldırı olmadı. Yani arının keyfi yerindeydi. Bununla ilgili videoları bloğuma ekledim. http://balpower.blogspot.com/ |
Kamil bey bahçeme hiç değilse iki kovan arı koymayı çok istiyorum dozlaşmaya yardımcı olsunlar diye, fakat hiç bilgim yok, bakamam diye korkuyorum, bir ikincisi kışın bahçeye gidemediğim haftalar aylar olabiliyor, gitmezsem kendilerine bakabilirler mi? cahilce bir soru ama inanın hiç bilgim yok.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024