agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   kamil35 / izmir (Arıcılık) (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20556.htm)

kamil35 28-04-2010 23:17

kamil35 / izmir (Arıcılık)
 
kamil35
İzmir
Çalışmalarımızı youtube kanalımızdan da takip edebilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UChd...4HEdWSkeh_1LBQ

Faaliyet alanı: Arıcılık

Bağlı olduğu birlik: İzmir Arıcılar Birliği

Arılı kovan sayısı: Şu an 40 adet hava şartlarına göre 50 adete de çıkabilir.

Arıların bulunduğu yer: İzmir/Bayındır/Karahalilli Köyü

Arıların nakledileceği konaklama yerleri: Mayısın 2. haftası Uşak, Anason çiçek açtığında Burdur/Yeşilova , çam balı için İzmir

Üretilecek ürünler : Polen, Süzme bal, Temel petekli bal, Fenni kovan içinde kara kovan üretim.

Tahmini üretim miktarları:
Polen: 30 kg (yaylada arının başında bulunamadığım için miktar düşük)
Temel petekli bal: 50 kg ( sadece beyaz petekler alınacak)
Süzme bal: 400 kg
Fenni kovan içinde doğal petekli üretim: 120 kg (son bir iki çıtaya temel petek takılmayacak ve arının kendisine petek ördürülecek)

Kullanılan ilaçlar: Varroa için Ocak ve şubat içinde perizin uygulandı. En son formik asit (jel olarak) 28/04/2010 tarihinde uygulandı. 6-7 gün sonra tekrar formik asit uygulanacak.
Arılığımda vitamin ve antibiyotik kesinlikle kullanmıyorum.

Yapılan Beslemeler: Havanın uygun olduğu zamanlarda ocak ayından Mart sonuna kadar şeker şurubu ile teşvik beslemesi yapıldı. Bundan sonra arı açlık tehlikesi yaşamaz ise besleme yapılmayacak.

Tahmini hasat tarihleri: polenin 9-10kg mı Mart’ın 3. ve 4. haftasında hasat edildi. Uşakta Mayıs ve Haziran içinde polen hasadı devam edecek.
İlk süzme bal hasadı: Haziranın son haftası (olursa...). Anason ve çamda bal hasatlarımız devam edecek.

kamil35 02-05-2010 21:34

Uşak yolu göründü.
 
2 Eklenti(ler)
Geçen hafta başarısız bir keşif gezisinden sonra; bu gün tekrar Uşak'a gittik. Kaşbelen Köyü ile Uşak arasından bir arı konaklama yeri ayarladık. Arıların konaklayacağı yerden bir kaç fotoğraf... Kır çiçekleri yeni uyanıyor. Ballıbabalar çiçek açmış. Yerkekiği bol ancak; onun çiçek açmasına 10-15 gün var. 07 Mayıs 2010 arının Uşak'a nakil günü...

kamil35 02-05-2010 21:38

Laden Gülü
 
1 Eklenti(ler)
Tavşanak, (laden gülü) tomurcukta bir haftaya kadar çiçek açmaya başlar. Bol polenli bir bitki... Poleni de çok lezzetlidir.

habibe 04-05-2010 11:45

Sn.Kamil35,
Hem müşteriniz hem de forumdaşınız olarak, İşini bilen ve dürüst bir üretici gördüğüm sizin de bu oluşuma katılmanıza çok sevindim.
Paylaşım için teşekkürler.

kamil35 05-05-2010 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 631383)
Sn.Kamil35,
Hem müşteriniz hem de forumdaşınız olarak, İşini bilen ve dürüst bir üretici gördüğüm sizin de bu oluşuma katılmanıza çok sevindim.
Paylaşım için teşekkürler.

Sayın Habibe, teşekkür ederim. Agaclar.net büyük bir aile, ben de bu ailenin bir ferdi olmaktan mutluyum:)

bahtiyar02 07-05-2010 09:36

Sevgili kamil35;
Arıcılığı da bitki severler olarak tamamen doğal olarak yapılmasına taraftarım.İnşallah bahçeye 1-2 kovan alabilirim.****** bilgilerinize ve tecrubelerinize ihtiyacımız olacak.
Saygılar

kamil35 07-05-2010 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 633428)
Sevgili kamil35;
Arıcılığı da bitki severler olarak tamamen doğal olarak yapılmasına taraftarım.İnşallah bahçeye 1-2 kovan alabilirim.****** bilgilerinize ve tecrubelerinize ihtiyacımız olacak.
Saygılar

Sayın bahtiyar,
Yardım etmekten zevk duyacağımı belirteyim.

kamil35 10-05-2010 22:51

Arıların yeni konaklama yeri
 
1 Eklenti(ler)
Arılarım şuan Uşak Kaşbelen Köyü'nde... 08/05/2010 tarihinde saat 05:00 da arıları yeni yerine problemsiz bir şekilde indirdik.

kamil35 10-05-2010 22:56

Yer kekiği
 
1 Eklenti(ler)
Yer kekikleri daha açmadı. Resimdeki kekik biraz sabırsız galiba... Bundan başka açmış kekiğe de raslamadım.

kamil35 10-05-2010 22:59

Çiğdem
 
1 Eklenti(ler)
Etrafta bu çiğdemlerden çok var.

kamil35 10-05-2010 23:06

1 Eklenti(ler)
Yabani fiğ

kamil35 10-05-2010 23:08

1 Eklenti(ler)
Kır çiçekleri...

Zeytinlibahçe 11-05-2010 00:15

Sn kamil35

Iste tamda yapmak istedigimiz bunlar, cok guzel ornekler sunuyorsunuz, dogal urunler arayan bilincli tuketici ne yedigini, nerden geldigini bilecek derken bunlari kast ediyoruz

Tesekkurler

denizakvaryumu 11-05-2010 09:25

Evet,Kamil Beyi canlı yayında izler gibiyiz :)

Sadece bal sağım mevsiminde ortaya çıkan balcılardan olmadığı için teşekkürler.

Bu arada çiçekleri resimlemesi de çok iyi, nerede hangi çiçek var göreceğiz ...

Kolay gelsin.

bayindirmevki 11-05-2010 12:37

Çiçek resimlerine devam. İtiraf etmeliyim ki onca toprağa rağmen doğayı fazla bildiğim yok. Tarlam ve kenarlarda gördüğüm çiçeklerden bir kısmını resimlerinizden öğrendim.

kamil35 13-05-2010 03:06

Sayın Denizakvaryumu ve Sayın Ayhan Dukel, teşekkürediyorum. Arılarla uğraşmak benim için büyük zevk. Bu çalışmaları severek yapıyorum.

kamil35 13-05-2010 03:25

1 Eklenti(ler)
Ekim 2009 da hasat edilen baldan bir görüntü. Kristalize olmuş durumda. Tereyağ gibi görünüyor. Ekmeğe sürülebilecek şekilde yumuşak.

MeyveliTepe 13-05-2010 07:45

Kamil bey, balın kristalize olması veya olmaması ne ile ilgili? Çiçek ile mi?

kamil35 13-05-2010 21:16

Balın Kristalize olması
 
Balda Kristalleşme (Donma ) Balın donması yani halk dilinde şekerlenmesi içindeki glikozun tanecikler haline gelmesi sonucu balın akıcılığını az veya çok kaybetmesiyle oluşan doğal bir olaydır. Tüketicinin çoğu için hileli şüphesi uyandıran balda ki bu görüntü yeterince bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanmaktadır.Kristalizasyon birçok saf ve kaliteli balda üretimden tüketime her aşamada karşılaşılabilen zararsız bir değişimdir.Bal neden donar:Bal toplandığı nektar (Balözü) kaynağına göre ve arıların salgı bezlerinin faaliyetlerine bağlı olarak yaklaşık 15 çeşit doğal şeker içerir. Baldaki doğal şekerlerin çoğunluğunu fruktoz ve glikoz meydana getirir. Glikozun mono hidrat partikülleri kristalleşmeyi tetikler. Süzme ballarda kristalleşme daha erken başlamaktadır. Baldaki glikoz-su oranı 1,7 den daha düşük ballar hiç şekerlenmezken 2,1 den daha yüksek su oranına sahip ballar kısa sürede şekerlenmektedir Balın toplandığı kaynağa bağlı olarak glikoz ve fruktoz oranı da değişebilmektedir. Glikoz oranı artıkça kristalize olma riski artmaktadır. Fruktoz oranı arttıkça ise daha geç donma görülmektedir. Örneğin ayçiçeği, yonca ve pamuk balları kısa sürede şekerlendiği halde akasya, hardal, orman gülü ve çam balı geç kristalleşir. Kısacası balın kristalleşme süreci kalitesine değil kaynağına bağlıdır. Ballar 18-24 C˚ de depolanmalıdır. Ballar 14 C˚ de kristalleşir, 21-27 C˚ ısılarda kristalleşme olmaz ancak balda fermantasyon sonucu bozulmalar olabilir. Balın saklandığı kaplar, ortamdaki nem, ısı ve ışıkta kristalleşmeyi etkilemektedir. Bunun dışında süzme ballarda balın içindeki hava kabarcıkları, polen, toz, çöp, balmumu, propolis ve diğer yabancı maddelerde kristalleşmeye neden olmaktadır. Kristalleşme bir tercih sebebidir. Kontrollü olarak kristalleştirilmiş ballar gelişmiş ülkelerde daha çok tercih edilmektedir (Örneğin Almanya). Balın kristalleşmesi gerçek bal olduğunun bir kanıtıdır. Kristalleşen süzme ballar sıcak su banyosuyla çözülüp eski halini alır. 38 C˚ yi geçmeden çözdürülen ballarda besin kaybı söz konusu değildir.

Kaynak: http://www.kadirlitarim.gov.tr/balin-donmasi.html

kamil35 16-05-2010 23:32

Polen
 
1 Eklenti(ler)
Pazar günü topladığım polen... Polende ve bal geliminde şuana kadar beklediğimiz verim olmadı. Tavşanak (laden gülü) yeni açmaya başladı. 3-5 gün sonra güzel polen gelmeye başlar diye düşünüyorum. Yer kekiği de yeni yeni açıyor. Ümitliyiz bekliyoruz... Görüntüdeki polende hardal ve gelincik poleni hakim... Siyahlar gelincik.

kamil35 16-05-2010 23:37

Polen nasıl toplanıyor
 
1 Eklenti(ler)
Polen tuzağı kovan içinden görünüm. Arılar bu deliklerden geçiyor. Ancak bacağındaki polenle geçemiyor. Bacaklarındaki polenleri düşüyor. En azından bir tanesi düşüyor.

kamil35 16-05-2010 23:44

Polen nasıl toplanıyor
 
2 Eklenti(ler)
Polen tuzağı kovan dıştan görünüş. Arının bacağından dökülen polenler alttaki tabağın içine düşüyor.

Bu da kovanın önden görünüşü. Üst delik arının normal giriş deliği... Alt delik ise polen tuzağına giriştir. Polen toplayacağımızda alt deliği açıp üstteki deliği kapatıyoruz. Alttaki girişten giren arı polenini dökmek zorunda kalıyor.

Zeytinlibahçe 17-05-2010 00:00

Kamil bey selamlar

Çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.

Bir soruda benden, balın 60 dereceden sonra toxic etki gösterdigini bir zamanlar okumuş, aklımda kalmış aslı varmı?

kamil35 19-05-2010 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Dukel (Mesaj 639826)
Kamil bey selamlar

Çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.

Bir soruda benden, balın 60 dereceden sonra toxic etki gösterdigini bir zamanlar okumuş, aklımda kalmış aslı varmı?

Ayhan bey, 60 dereceden sonra toxic etki gösterir mi bilmiyorum. Bu teknik bir konu herhalde labarotuvarda belli olur. Balın 45 dereceyi geçen sıcaklıklarda besin değerinin azaldığını duyuyor ve okuyoruz. Isıtılan balların HMF (hidroksimetil furfural) değeri yükselmektedir. Bu da istenen bir durum değil. Forumun birinde HMF ile ilgili bir yazı var. Linki ekliyorum.
http://www.gidacilar.net/hmf-hidroks...rg-t1496.html?

kamil35 19-05-2010 00:40

Fiğ ve Gelincik
 
1 Eklenti(ler)
Arılığıma 500m mesafede bir tarla... Fiğ ekili, içinde bolca gelincik de var. 16/05/2010 tarihli çekim.

kamil35 19-05-2010 00:48

Mürdümük
 
1 Eklenti(ler)
Uşak'ta buna mürdük diyorlar. Bir yem bitkisi... Arı bunun çiçeğinden de güzel bal alıyor. Bu görüntü çiçeklenmemiş hali...

Halil Önen 19-05-2010 01:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil35 (Mesaj 641244)
... buna mürdük diyorlar. Bu görüntü çiçeklenmemiş hali...

Yani sadece arıları değil çiçekleri de iyi tanımak zorundasınız.

Peki arılar sizi (sahiplerini) tanıyor mu? Bazen eli yüzü açık kovan başındalar.:)

kamil35 19-05-2010 01:42

Maalesef arılar bizi tanımıyorlar. Psikolojileri bozuk olduğunda saldırırlar. Keyifleri yerinde ise maskesiz kovan açabilirsiniz. Bu söylediklerim Muğla ırkı içindir. Benim arılarım Muğla ırkı... Dışardan yeterince besin bulabilirlerse gayet sakindirler. Onları rahatsız etmediğiniz sürece...
Geçtiğimiz cumartesi karakovandan fenni kovana arı aktardık. Ciddi bir saldırı olmadı. Yani arının keyfi yerindeydi. Bununla ilgili videoları bloğuma ekledim.
http://balpower.blogspot.com/

Lilium 20-05-2010 23:53

Kamil bey bahçeme hiç değilse iki kovan arı koymayı çok istiyorum dozlaşmaya yardımcı olsunlar diye, fakat hiç bilgim yok, bakamam diye korkuyorum, bir ikincisi kışın bahçeye gidemediğim haftalar aylar olabiliyor, gitmezsem kendilerine bakabilirler mi? cahilce bir soru ama inanın hiç bilgim yok.

kamil35 23-05-2010 00:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 642525)
Kamil bey bahçeme hiç değilse iki kovan arı koymayı çok istiyorum dozlaşmaya yardımcı olsunlar diye, fakat hiç bilgim yok, bakamam diye korkuyorum, bir ikincisi kışın bahçeye gidemediğim haftalar aylar olabiliyor, gitmezsem kendilerine bakabilirler mi? cahilce bir soru ama inanın hiç bilgim yok.

Sayın Lilium, arı almanızı tavsiye ederim. 2-3 kovana bakamayacak bir şey yok. Pekala bakabilirsiniz. Bir arıcıdan kovan açıp kapatmasını, bir kaç püf noktayı öğrenin bu çalışmalara ilave olarak biraz da okudunuz mu olur gider. Elimden geldiğince ben de yardımcı olurum. Şu an arıcılığa başlamak için en uygun mevsim. Yani arılardaki gelişmeleri en iyi takip edeceğiniz zaman. Şu an arılarda bol yavru var en hızlı üredikleri dönemdeyiz. Arılarınız şimdiden hayırlı olsun. Bol ballı yıllar diyorum:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024