agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni196Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-04-2016, 14:49   #1
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Bolu'da yeni bir yaşam

Merhaba,

Her ne kadar baslikta -yeni bir yasam- demis olsam da, "yasamaya yeni baslamak" , benim ve esimin icinde oldugu ruh halini daha dogru anlatan kelimeler.

Amerikali anarsist yazar, Zerzan, Gelecekteki Ilkel kitabinda, avci toplayici bir toplumdan, tarim yapan bir topluma gecisini insanligin en buyuk hatasi olarak anlatir. O`na ve arastirmalarina gore, tarima gecis ile birlikte, zaman kavrami tanimlanmis, kelimeler ve sayilar yaratilmis, kendi halindeki doga insan eliyle katledilmeye baslanmis, ilk zengin / fakir kavramlari olusmaya baslamis, ozetle insanlik kaybetmeye mahkum olmustur. Bu tezin, bu baslikla direkt bir ilgisi olmasa da, insanligin gelisme olarak gordugu bir cok seyin hayatimiza, farkindaligimiza pek bir katkisi olmadigina inanan ben ve esim, tum bu zorunluluk/bagimlilik/aliskanlik sarmalindan kurtulmaya karar verdik.

Yaklasik 1 yillik bir arayistan sonra, Bolu ili, Mudurnu ilcesinde 15 donume yakin bir tarla satin aldik. Amacimiz, 2019 yili baharina kadar, aldigimiz topragi ve araziyi yasanabilir/paylasilabilir bir duzeye getirmek ve Istanbul`dan oraya goc etmek. Bunu yapmaya kararli oldugumuzu etrafimiza anlatabilmek ise 2 yilimizi aldi. Orada yapmayi hayal ettiklerimiz o kadar cok ki, tek seferde yazarak altindan kalkamayabilirim.

Dahil olacagimiz konulara, karsilacagimiz zorluklara iliskin hic bir sey bilmiyor oldugumuzu farkettigimiz gunden beri okuyoruz ve arastiriyoruz. Saniyorum, yillarca da arastirsak bitiremeyecegiz bu kadar bilgiyi. (20 yillik egitim/ogrenim/okul suresinde, sistemin bana tohum ekmeyi dahi ogretmemis olmasi ne aci bir deneyim!!)

Oncelikli amacimiz surdurulebilir tarim yapabiliyor olmak ve bunu bolge ciftcisine anlatmak/gostermek. Tabi Bolu`da emeklilik maasi/ev kirasi gibi surekli gelir kaynagimiz olmayacagi icin(henuz 40 yasini doldurmadik), tarim disinda baska ilgi alanlarimiz da olacak, ama maddi gelire iliskin beklentilerimiz cok yuksek degil, daha cok hobilerimizi hayata gecirmeye calisacagiz.

Bana katilmayabilirsiniz ama gordugum kadari ile Turkiye`de Permakultur adi altinda verilen kurslar, egitimler, uygulama dersleri, toplumsal bir fayda yaratmaktan daha cok, kurumsal/sahsi maddi fayda yaratmak uzerine kurulu. Ben iki defa bu kurslara gitmeyi denedim, gorece yuksek rakamlar odeyerek , ve karsilastigim durum/tavir beni uzdu. (keske, permakulture iliskin herseyi biliyor olsam ve herkese, hemen ucretsiz anlatmaya baslayabilsem, duygusu ile ciktim 2 kurstan da)

Bunun uzerine, kendim arastirmaya ogrenmeye basladim ve su sonuca vardim ki, agaclar.net , Turkiye`de kendi icinde bircok bilgiyi barindiran guzel insanlardan olusan bir site, ve icinde cok fazla emek var. (2 agaclar.net uyesinin, bir bitkinin turkce isminden yola cikip, latince ismine ulasmalari macerasini okudugumda, siteye uye olmaya ve yaptiklarimi herkesin gorebilecegi/okuyabilecegi sekilde paylasmaya karar verdim)

15 donumluk arazi uzerinde en nihai olarak ulasmaya calisacagim amac; bir Gida Ormani. Saniyorum, surdurulebilirlik kavraminin en ust noktasi. Kendi kendini besleyen bir yiyecek habitati (ve tabi sistem biraz insan destegi yine isteyecek, yagmur ortami habitati yaratmamiz mumkun degil).

Biz, esimle, denemeye ve basarisizliklar yasamaya da haziriz. , Bu durumda bile, tecrubelerimiz ve cikarimlarimiz , baskalari icin ogrenilebilecek/gozlemlenebilecek seyler olacaktir.

Bu konu basligini acmadan once, farkli basliklarda farkli sorular yonelttim ancak donus almada cok basarili olamadim. Ya dogru konuyu, dogru yere, dogru sekilde ilistiremedim, ya da cok sabirsizim

Su anda uzerinde calistiklarimiz;

Araziyi tanimak (konteynir siparisi verdik, ve onumuzdeki bahara kadar bolgeyi gozlemleyecegiz, haftasonlari ve her tatilde)
Arazinin kimyasal/fiziksel yapisina iliskin labarutuvar testleri.
Su kanallari icin (swale-dorm metodu) es yukselti egrilerinin cikarilmasi ve isaretlenmesi.
Tohum toplari ile geri kalan arazinin rehabilitasyonu icin , oncu bitkilerin ekilmesi.
Dogru bitki turlerinin secimi ve dogru tohum kanalindan tedarigi.
Arazinin etrafinin citler ile kapatilmasi.

Forumda daha once sordugum ve desteginize ihtiyac olan konulari asagiya linkledim. (Bu konulari bu basligin altinda mi toplamaliyim?, cunku yapmaya calisacagim Gida Ormani icin adim adim her tecrubemi izlenebilir sekilde tek bir link altinda paylasmak, ve tum paylasimlari ileride web blog olarak da sunmak)

Permakültür (Masanobu Fukuoka'nın doğal tarım yöntemi) (tohum toplari )

Kompost hazırlama (sıcak kompost) (ISTAC)

Türkiye’nin en iyi 10 fidanlığı (en iyi 10 fidanlik)

Yeşil Gübreleme Nasıl Olmalı? (yesil gubreleme mantigi ile en iyi cit bitkisi)

Bolu Bölgesinde yetiştirilebilecek türler (bolu bolgesi Gida Ormani Turleri)

Foseptik (foseptik)


Desteklerinizi bekliyorum.

sevgiler


Düzenleyen laputa : 04-04-2016 saat 21:38
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2016, 18:49   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Forumda daha once sordugum ve desteginize ihtiyac olan konulari asagiya linkledim. (Bu konulari bu basligin altinda mi toplamaliyim?
Ayrı başlık olması takip etme açısından kolaylık sağlayacaksa ayrı başlık olması iyi olur. Başlık isimlerine bakınca ayrı olması gerektiğini düşünüyorum ama bir yandan da birbirleriyle bağlantıları var. O zaman onlara kendi yerlerinde devam edip, işin bağlantı kısmının öyküsünü burada (gerektikçe link vererek) yazabilirsiniz.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2016, 21:37   #3
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
sn. malina,
1)Yukarıda bahsettiğim planı hayata geçirebilmemde bana destek olacak bilgiyi, forumda sorgulayabilmek/toparlayabilmek ve 2)bu bilginin (+tecrübelerimin) benzer bir yol izleyecek başkalarına verimli bir şekilde ulaşabilmesi için, önerdiğiniz şekilde ilerleyeceğim.
Forumlar ve kullanım şekilleri konusunda çok tecrübeli değilim.

tarla kuşu beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 08:29   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Hayırlı olsun. Öncelikle sizi ve eşinizi cesaretiniz için tebrik ederim. Biz maalesef malum kaygılar nedeniyle bunu yapamıyoruz ama yapanları görmek yine de bir umut veriyor insana. Başlangıç noktanız ve tespitler çok güzel, bende ileride buna yakın planlar düşünüyorum. Sizin tecrübeleriniz bizlere yardımcı olacaktır. Bizim de yardımcı olacağımız konular olursa elimizden geleni yaparız.

laputa beğendi.

Düzenleyen kerkenez : 05-04-2016 saat 08:34 Neden: imla hataları
kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 12:37   #5
Ağaç Dostu
 
Poizer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2014
Şehir: Balıkesir - Gönen
Mesajlar: 128
Hayırlı olsun. Cesaretiniz için sizi ve ailenizi tebrik ederim. Bir başlığımızda patara67 nickli üyemiz patara67 / Ceviz bahçesi Ayaş, Ankara başlığında yaptığı iş ve işlemleri günlük tutarak paylaşmıştı. Uygun görürseniz siz de böyle bir usul takip edebilirsiniz. Başarılar dilerim.

laputa beğendi.
Poizer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 15:20   #6
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Bir konu altına başka üyeleri davet etmenin yöntemini bilen var mı?

mustafa_myb beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 15:25   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
ozel mesaj atsaniz ilgilenen gelir.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 15:34   #8
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Tamamdir, tesekkurler.

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 16:23   #9
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Bu konu altında, yapılacakların birçoğunun deneysel olduğunu varsayabiliriz. Gıda Ormanı fikri bir yana, ana permakültür prensiplerini oturtmak bile, her farklı arazi parçasında farklı anlama/uygulama/öğrenme süreci gerektiriyor. Bu da yapmaya çalışacağım şeyi, deneysel kılıyor. İşin içine bir de kurumsal kimlige ve şehir hayatına adanmış yılları eklersek, öğrenecek çok şey, yapılacak çok hata var.

mustafa_myb ve g.c. beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 16:28   #10
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Tüm fikir ve yorumlarım, eleştirilerinize açıktır. (hatta rica olunur )

mustafa_myb beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 16:45   #11
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sürdürülebilirlik, toprak parçanızı ve iletişimde olduğu diğer doğa formlarını anlamaktan geçiyor. Nihai hedefinize ulaşmanız için tüm sistemleri ve formları, ormanda olduğu gibi, özgür/bağımsız kılmanız gerekiyor. Orman sisteminin oluşması uzun yıllar gerektirdiğinden, biz, emeğimizi, ormanlaşma sürecini hızlandırmak için kullanacağız. Buna da, arazi üzerinde, daha küçük boyuttaki ormanımsı yaşam örnekleri yaratarak başlayacağım. 20 metrelik ağaçların olduğu bir alanın insanda uyandırdığı orman hissine ulaşmak için önce karıncaya kendini ormanda hissedeceği bir çalılık yapmaya çalışacağım. Araziyi kaplayan bu küçük katmanlar(yer altı->yer örtücü->kısa bitki->çiçek->çalı), büyük katmanları (çalı->kısa ağaç->uzun ağaç ->sarmaşık) yıllar içinde besliyor olacak.
İşin zor yanları ve eğlenceli yanları var. Zor yanlarını zaten birlikte yaşayacağız, yazacağız, hızlı geçiyorum şimdilik. Eğlenceli yanı ise bu özgür/bağımsız sistemleri, kendi tasarımlarınıza göre yapabiliyor olmanız ve yenebilir bitkiler ile çalışmanız.

turlere iliskin link ve destek istegim burada Bolu Bölgesinde yetiştirilebilecek türler

kerkenez ve mustafa_myb beğendi.

Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:20 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 16:57   #12
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Yıllar içinde karşılaşabileceğimiz dış faktörleri olabildiğince azaltabilmek için, arsayı insandan ve insansı şeylerden biraz uzakta aradık.

Arama Kriterlerimiz;
Butcemize uygun olması
Su kaynağına yakın olması,
Son 3 yıldır üzerinde tarım yapılmamış olması,
Kadastral yola cephesi olması,
Arazi üzerinde farklı derecede eğimlerin olması,
Önümüzdeki 20 yıl içinde etrafımıza beton gelmemesi olasılığı (komşu seviyoruz, ama beton sevmiyoruz )

az gittik uz gittik dere tepe düz gittik, bir yer bulduk.

Şimdi araziyi ve habitatı anlama ve dinleme modundayız. (ve tabii tohum ekmeden-ağaç budamaya, okuyoruz ve öğrenmeye çalışıyoruz) Sadece haftasonları gidebiliyoruz. Uzun bir süre bu sıklıkta devam edecek.


Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:20
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 17:09   #13
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Su yönetimi, Gıda Ormanı gelişiminin, en büyük destekçisi. Biz de suyun canlılığa kattığı avantajı en iyi şekilde kullanabilmek için, öncelikle, "arazinin üzerine düşen suyu en iyi şekilde nasıl hasat ederiz?" in cevabını arıyoruz. Bu aynı zamanda, evde kullanılan atık suyun ve çatılara düşen suların da yönetimini içeriyor. İleride su yönetimine ilişkin daha geniş bilgi iletmeye çalışacağım.

Bu arada Foseptik , linkte, su/atık yönetimi altında değerlendirilebilecek bir kaç sorum olmuştu, bir çok kullanıcının da işine yarayabileceğini düşündüğüm bir konu. Paylaşımda bulunmak isteyenleri bekleriz.

kerkenez ve mustafa_myb beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2016, 17:11   #14
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
bir kac resim

Name:  forum_2.jpg
Views: 1823
Size:  45.3 KB

Name:  forum_3.jpg
Views: 1894
Size:  31.8 KB

Name:  forum_4.jpg
Views: 1829
Size:  40.2 KB

Name:  forum_5.jpg
Views: 1830
Size:  32.0 KB


Düzenleyen laputa : 05-04-2016 saat 17:56
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2016, 17:33   #15
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Su yonetimi - Gri Su (Basit Olcekte)

Yer alti sularinin degerine ve suyu tekrar tekrar kullanabilmenin onemine bir cok yerde rastlamissinizdir. Teorik bilgiye bir cok kaynak uzerinden ulasacabilecegimiz icin, bu yazida olabildigince pratige yer vermeye calisacagim.

Surdurulebilirligin en onemli ayaklarindan biri su yonetimi ve atik sular da bu ise dahil.

Atik sulari kendi icinde en genis anlamda 2 ye ayirabiliriz.
Siyah Su(Tuvalet, cok yuksek toksik)
Gri Su(Mutfak, Banyo, Makinalarin artik suyu)

Siyah su yonetimi icin bir baslikta sorularimi iletmistim, (pek bir ilerleme yok), Foseptik

Bu yaziyi, Gri Su`yun kazanimina iliskin hazirladim. (Lutfen tum bu calismalarin deneysel oldugunu tekrar hatirlatmama izin verin)

2. el bir konteynir aldik ve yakin zamanda, araziye getirilecek. Ilk projemiz burada ortaya cikaracagimiz gri suyu, sisteme kazandirmaya calismak.

1 yil ev olarak kullanacagimiz konteynirin mutfak, banyo, musluk atik sularini (gri su) degerlendirmek uzere bir sistem tasarladik. (Bu sistem daha sonra yapilacak diger sistemlerle iliskilendirilebilecek sekilde tasarlamaya calistik)

Tasarimin olabildigince az fiziksel ve maddi destek gerektirecek sekilde, sisteme enerji olarak geri donmesini amacliyoruz.

Evde, yilda yaklasik 30 hafta kalacagimizi varsayiyoruz. Bulasik ve camasir makinalari olmayacak. Yilda 1000 litreden fazla su tuketmeyecegimizi dusunuyoruz. Ama tukettigimiz tum suyu foseptige vermektense, geri donusturmeyi hedefliyoruz.

Konteyniri, yer cekiminden ve cesmenin avantajindan faydalanmak icin , cesmeye yakin yuksek bir yere koyacagiz.
Ayrica, 15 mt yakinda bir agac grubu var ve agaclar suya bayilir . Gri suyu, ya mevcut agaclarin oldugu bolgeye, ya da yakinlarina baska agaclar dikmek uzere farkli bir yere yonledirecegiz. (simdilik 2. secenek agir basiyor)

Gri suyu filtrelemenin bir cok farkli yontemi var, dogru olani secerken;

Topraginizin yapisina,
temiz su kaynaklarinin yerine,
arazinizin egimine,
cikardiginiz gri su miktarina,
filtrelediginiz su ile sisteme katki saglamak istediginiz yan urune

gore tasarimi ve yonteminizi belirlemeniz gerekiyor. (farkli kriterler de eklenebilir, sicaklik,yangin, kanun vs.. gibi)

Biz az su tuketiminin olacagini hesaba katarak basit bir sistem kurmak istiyoruz.


Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:22
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2016, 17:54   #16
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Su yonetimi - Gri Su (Basit Olcekte)

Beklentilerimizi karsilayacak ve yapmasi/yonetmesi en kolay sistemin, -gri suyu, carbon malc malzeme dolu bir cukura dokmek- olduguna karar verdik.

Bir kac resim eklersem, anlatma becerimi arttirabilirim.

Name:  su.jpg
Views: 1799
Size:  15.3 KB
Name:  su6.jpg
Views: 1778
Size:  17.5 KB
Name:  su3.jpg
Views: 1762
Size:  33.7 KB
Name:  su5.jpg
Views: 1918
Size:  68.0 KB

Mutfakta ve banyoda su kullandigimizda neden agaclarimizi da sulamis olmayalim? Hem de ufak da olsa bir su havsasi yaratarak mikroiklimlendirmeye yardim etmis oluruz.

Gerekenler;
Suyu toplamamiz,
Yercekimini kullanarak dagitmamiz
Arazinin suyu absorve etme yetenegini hesaba katmamiz
Filtrasyon saglamamiz
Sistemde gerektiginde gozlem ve ayarlamalar yapabilmemiz

Basit bir anlatimla; gri su, evden boru(lar) ile malc cukuruna tasinacak ve malc filtreye dokulen su burada zamanla filtrelenip, kompost malzemesinin birikmesini saglayacak. Ayni anda agaclarin koklerine su takviyesi yapip, suyun toprak tarafindan emilimini yavaslatmis oluyoruz. Cukurun yakinlarina su seven agac(lar) dikecegiz.

Evden, 2 ana su cikisi olacak. Birinci cikis, foseptige (tuvalet artigi, siyah su), ikinci cikis (gri su kaynaklari), topraga, filtreleme ile verilecek. (Gri su`yun 24 saatten daha uzun sure depolanmamasi oneriliyor. )

Cukurlardaki karbon yuklu habitat, gri suyun filtrasyonunu saglayacak. Nitrojen yogun gri su artigi ile carbon yogun malc malzeme, nemli bir bolgede bulusmus olacak.

Filtreleme olmadan once insan temasini engellemek icin, boru, topragin altindan goturulecek ve dokuldugu yerde kapali olacak.
5 cm`lik boru kullanacagiz ve borularda hangi bir filtreleme olmayacak. Sac, yemek artigi, zeytin cekirdegi, sabun artiklari, tamami malc cukuruna dusecek.
Malc malzemenin carbon malzeme olmasi onemli. Agac, odun talaslari ya da parcalari is gorecektir.

Sistemin kis donlarina dayanmasi icin, evden cikis noktasi, arazi uzerinde ilerleyen hat ve dokuldugu yer, malc ya da atil textil urunleri gibi malzemeler ile kaplanabilir. Kis donlari riski almak istemeyenler, gri suyu istendiginde foseptige yonlendirecek bir vana ekleyebilirler, evin hemen cikisinda. Boylece, donlar bittiginde gri suyu tekrar araziye yonlendirebilirsiniz, vana sistemi ile. Bizim olcekte bir kullanim icin bunu gerekli gormedik. Don icin egimin, suyun dokuldugu yere kadar, devam ediyor olmasi onemli. Icinde biriken suyun donmasi ihtimalini bertaraf etmek icin. Acikcasi, kisin banyoya isemenin , sistem icin faydali olabilecegini dusunuyorum, nitrojen yuklu sicak bir sivinin mikrobiyel canliligi saglayacagini, onun da isi enerjisine donusecegini okumustum bir yerde.

Daha buyuk sistemlerde ve alanlarda, gri su, T ler kullanilarak, ayni anda bahcenizin farkli yerinde ki 10 agaci sulayabilmektedir. Sistemi daha verimli kilmak icin, evden cikan gri su hattini, bir T boru ile 2 farkli cukura ve agaca yonlendirilmeyi dusunuyoruz. Suyun dokulecegi cukurun 0.6m3 olmasi gerektigini hesapladik. (2 cukur olacaksa, 0.3+0.3). Iki uca 2 farkli agac dikecegiz. Birini asit seven bir agac/cali yapacagiz. (sabun etkisini gozlemlemek icin)
Gozlem sanisiniz olabildigince arttirmak, permakulturun olmazsa olmazi.
Bir boru tikanirsa digerini hala kullanabiliyor olacagiz. T`yi, eve olabildigince yakin tutmaya calisacagiz. Su ikiye bolundugu icin, sulanan bolgeler daha az miktarda toksik malzemeye maruz kalacak ama toplamda ayni miktarda kompost elde edecegiz.

Kis donlarini gozlemlemek icin ise bir boruyu kaplayacagiz ve topraga gomecegiz(ya da malca), diger boruyu sadece topraga gomecegiz. Yine karsilastirma sansimiz olacak. Sistem her halukarda calismaya devam edecek.

Gri suyun buyuk sistemlerde kullanibilecek baska ozelligi de, bu suyun seraya baglanabilir olmasi. Atik sicak su, sera icin isi kaynagi olacaktir ve yine sulamayi zahmetsizce yapmis olursunuz, donlara karsida daha korunakli bir sistem oluyor.

Suyun ciktigi boru agzi olasi bir bitki koku saldirisindan korunmak icin kapali konacak, resimlere ekledim. Ufak bir saksinin yanina boru genisliginde bir delik actiginizi ve saksiyi zemine ters koyup(ustu kapali), boruyu bu delikten gecirdiginizi dusunun. Saksi yenilenebilir malzemeden olursa, bir tasla 2 kus vurmus olursunuz. (ama bu durumda yenilemeniz gerekecektir)

Dikkat edecegimiz hususlardan biri; icinde sodyum ve boron olmayan temizlik malzemeleri kullanmak. Bunlar toksik etkileri yuksek maddeler.

Bu sistem tasarlanirken, ileride olusacak diger sistemler ile birliktelik saglayacak sekilde konumlandirilmali. Ornegin su hendekleri yapacaksaniz, bu gri su cukuru su hendeginin bir parcasi olabilir. Ya da yagmur suyunu yakaladiginiz kanallardan biri ile bulusturularak cifte fayda saglanabilir.

Sistemi tasarlarken, secenekleriniz sinirsiz.
Ornegin sisteme cakil taslari ve ustune su seven bitkiler ekerek, hasat edebileceginiz urunler alabilirsiniz. Ama temizlik ve bakim gerektirdiginden daha basit olani tercih ettik.

Bizim sistemimizin calisir uygulamarina bir cok yerde rastladik ve dahasi sistemin basitliginden dolayi en uygun kombinasyonu tek seferde bulmak zorunda degiliz.


Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:24
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2016, 18:07   #17
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Uygulamaya iliskin fotograflari bittikce paylasacagim.
Henuz sadece teori duzeyinde yazdiklarim.

Bir cok farkli kaynakta konuya iliskin yazilar gorselller bulabilirsiniz.

Ben 2 tanesini asagiya kopyaliyorum.

Greywater Mulch Pits - The Permaculture Research Institute
Oasis Design: Grey Water Books, Ecological Design Information & Consulting

kerkenez ve Karena beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 10:36   #18
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sayin kerkenez,
iyi dilekleriniz icin tesekkurler.

Sizlerde ogrenecegim/orenmek istedigim o kadar cok sey var ki...

Ozellikle, tohum, fide , celik ve budama konularinda prarik bilgiye ihtiyacim var. bu konularda bilgilerimin cogu teorik duzeyde.
Istanbul civarinda ikamet edip, bana ufak tefek de olsa, yuzyuze bir seyler anlatabilecek uyeler bulmanin en iyi yontemi ne olur?

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 10:38   #19
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sayin Poizer,

Umarim altindan kalkabilirim. Tek basima olmasa da birlikte yapabiliriz.

brs_murat beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 11:19   #20
Ağaç Dostu
 
Poizer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2014
Şehir: Balıkesir - Gönen
Mesajlar: 128
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi laputa Mesajı Göster
Yer alti sularinin degerine ve suyu tekrar tekrar kullanabilmenin onemine bir cok yerde rastlamissinizdir. Teorik bilgiye bir cok kaynak uzerinden ulasacabilecegimiz icin, bu yazida olabildigince pratige yer vermeye calisacagim.

Surdurulebilirligin en onemli ayaklarindan biri su yonetimi ve atik sular da bu ise dahil.

Atik sulari kendi icinde en genis anlamda 2 ye ayirabiliriz.
Siyah Su(Tuvalet, cok yuksek toksik)
Gri Su(Mutfak, Banyo, Makinalarin artik suyu)
Gri Su ile ilgili bir yorumda bulunmak istiyorum. Daha önce çalıştığım bir firmada yaptığımız 5000 konutluk projede gri su kullanımına gitmek istedik.

Lakin mutfak sularının arıtılması ile ilgili birçok firma çekimser davrandı. Buna sebep olarak yağ atıklarını gösterdiler. Toplumumuz malum yağları olduğu gibi lavabolardan döktükleri için arıtma sistemi verimliliği ve suyun kullanılabilirliğinin azalması noktasında sıkıntı yaşanabiliyor.

Siz tek konut için kullanacaksınız. Bu noktada yağların lavaboya dökülmemesine azami özen gösterirseniz suyu daha faydalı hale getirebilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Düzenleyen Poizer : 07-04-2016 saat 11:21 Neden: eksik harf
Poizer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 12:44   #21
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sn. Poizer,
iyi dilekleriniz ve bilgilendirme icin tesekkurler.

Mahsuru yoksa, biraz daha acabilir misiniz tecrubenizi?

Ornegin; mutfak sularini aritmak istemeyen firmalarin onerdigi gri su aritma sistemi nasil tasarlanmisti ?
Bu firmalar, maliyeti nedeniyle mi mutfak sularinin da aritabilecegi bir sistem istemediler, yoksa, problemin cozumsuz olmasindan mi kaynaklanmisti?

Yag kullanimi konusundaki onerinize katiliyorum, kullanilmis yaglarin sistemde faydali bir girdi olarak kullanmanin yontemlerini arayacagim.

sevgiler


Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 12:44 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 15:00   #22
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn laputa;

Arazinizden dere geçtiğini belirtmişsiniz. Dereden su sürekli olarak akıyor mu? Akıyorsa eğer eğime göre arazinizin derenin geçtiği belirli yerlerine kepçe ile çukurlar kazarak suyu tutabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda bu suyu kullanabilirsiniz. Ben arazimde çıkan az bir şey su sızıntısı ve yağmurlar nedeni ile dolması için biri büyük diğeri küçük iki set yaptım. Tabanı çiğneyerek ve kil, naylon vs. ile kaplayarak bir kısım suyu tutmaya çalışacağım.

Mutfak lavabo gibi kullanılabilir suyu arkadaşımın yaptığı ilkel bir yöntem var. Mutfaktan gelen ve lavabodan gelen suları bir bidona dolmasını sağlıyor. Lavabo dışarıda olduğu için çatıdan akan bir kısım su da aynı bidona gidiyor. İkinci bir bidon daha alarak daha aşağıya koymuş. Daha sonra bu suyu hortumu doldurarak akvaryumlarda kullandığımız şekilde daha aşağıda bulunan istediği ağaçları sulamada veya diğer bidonu kullanmada kullanıyor. Mutfakta meyve, sebze çay vs. gibi organik atıkları öncelikle duvar diplerine gömüyor. Aynı şeyi bahçede yetiştirdiği bitkilerin gövdeleri ile yapıyor. Baharda onları gömdüğü yerden çıkartarak tırmık ile çürümeyen büyük parçaları alana çıkartıyor. Birkaç gün içerisinde onlar kuruyor. Daha sonra onları çiğneyerek küçülmelerini sağlıyor. Toprağı bellediği zaman bütün deliller yok oluyor. Sert olan toprak iki üç yıl içinde biraz da doğal gübre ile çok güzel tarım yapılabilir hale geldi.

aysozbek ve laputa beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 15:03   #23
Ağaç Dostu
 
Poizer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2014
Şehir: Balıkesir - Gönen
Mesajlar: 128
Görev yaptığım projede 5-6 yıl önce çalışmıştım detayları çok hatırlayamıyorum. Hatırladıklarımı paylaşayım.

Öncelikle proje işvereni firmanın böyle bir talebi olmamıştı. O dönemde biz firma olarak teorik ve uygulama tecrübesi kazanmak adına böyle bir girişimde bulunduk ve projelendirdik.

Bilindiği gibi binalarda atık sular tek kaynakta toplanır ve şaft vasıtasıyla rögardan atılır. Biz pis su hariç (Tuvalet) diğer kaynakları (mutfak banyo, lavabolar) ayrıca toplayarak bina bodrumunda bir filtrasyon düşündük.

Projede 5000 ton ve 2000 ton civarında iki büyük su deposunu yangın, bahçe sulama ve temizlik için kullanmayı planladık.

Lakin proje aşamamız bittikten sonra filtreleme firmaları ile görüştüğümüz için bir hatamız oldu. Mutfak yağlarını hesaba katamadık. Projeyi mutfak giderlerini ayırarak hem zaman hem maliyet açısından avantajlı bulunmadığı için yeni proje çizmedik.

Avrupa için yaptığımız araştırmalarda mutfak dahil kurulan gir su projelerinde suyun arıtıldıktan sonra sadece klozet rezervuarlarında kullanım uygulamasının yaygın olduğunu gördük.

Buradan anlaşıldığı gibi mutfak dahil sistemler genelde bahçe sulamada kullanılmıyor.
Biz firmalara projemizi ve şartlarımızı koyduğumuzda 2 firma mutfak varken filtreleme yapamayacaklarını söyleyerek çekildiler. Bir firma ise yağ seperatörlerinin olduğunu fakat bizim istediğimiz düzeyde filtrelemenin mümkün olmadığını söylediler.

Sistemin tasarımını detaylı hatırlayamıyorum. Lakin öncelikle daire sayısı üzerinden günlük üretilecek gri su miktarına göre kum filtresi, karbon filtresi gibi klasik filtreler ile ana depoya su basılmadan önce 5-6 tonluk bir ön depo uygulaması düşünülmüştü.
Ana depo girişinden öncede bir filtre uygulaması düşünüldü.

Projede çalışmaya devam etmediğim için son aşamasını bilemiyorum. Ama en son gri su uygulamasından vazgeçilerek yağmur sularını arıtarak depolama düşünülmüştü.

İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

casperia beğendi.
Poizer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 15:16   #24
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sn Muda;

Tecrubelerinizi paylastiginiz icin sonsuz tesekkurler.

Derede yil boyu su akiskanligi var.

Ama olabildigince dere suyuna dokunmamaya calisacagim, (elzem olmadigi surece) .

Oncelikli hedefim, araziye dusen yagmur suyunu ve atik suyu, toprak uzerinde uzun sure tutmaya calismak. Yagmur suyunu biriktirmek icin, bahsettiginiz cukurlardan, arazi boyunca kazilacak, (ayni es yukselti egrisi uzerinde) , boylece yagan tum yagmuru hendek hatlarinda biriktirip, arazi uzerinde olabildigince su tutmaya calisacagim. Kaba bir rakamsal ornek vermek gerekirse, 50 metre uzunlugunda, 50 cm derinliginde, 50 cm genisliginde, 5-6 adet, su hendegi yapmayi dusunuyorum. Henuz tasarimi bitirmedim. (bununla ilgili calismalarimi ayri bir baslik altinda anlatmaya calisacagim)
Bu hendekler kendi aralarinda baglantili olacagi gibi, nihayetinde bir (ya da birkac) golete su yasiyor olacaklar. Ama goletlere dokulmeden once (su tasmasi gibi sebepler nedeniyle) , toprak ile olabildigince uzun sure temasta olacak. Yavas emilim ve golge etkisi icin (ayni zamanda yine kompost uretmek uzere) , su hendekleri malc malzeme ile dolu olacak.
Ve bu kadar su, mikroiklimlendirmeye de oldukca yardimci olacak.

daha iyi anlatim icin bir kac resim;

https://www.google.com.tr/search?q=s...-jBJgQ_AUIBigB

Bidon depolarini, catilardan yagmur suyu toplamada kullanacagim. (sera, ahir, evler) Arazi uzerinde yeterince su tutmak icin bidon, hem maliyeti yuksek(goreceli olarak) , hem de bakima ihtiyac duyuyor .

Yillar icinde, kanallar nedeniyle su doygunlugu artan arazinin kendi dogal goletlerini olusturmasini bekliyorum. Tipki insan eli degmemis doga da oldugu gibi.

thunderon beğendi.

Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:32 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 15:32   #25
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sn Poizer, ek bilgi icin tesekkurler.
Simdi endisenizi daha iyi anliyorum. Sizin kurmak/yonetmek istediginiz sistemin girdileri ve ihtiyaclari ile benim kurmak istedigim sistemin parametreleri oldukca farkli. Bunu siz de belirtmistiniz.

Ama, mutfaktan cikan gri suyun, bahce sulamada (ozellikle meyce agaclari), cokca kullanildigini (ozellikle Avrupa`da) ve memnun kalindigini okuma sansim oldu. Evden cikan gri suyun kullanim alani kurulan sisteme gore bir cok farkli sekilde degerlendirilebiliyor.

Ilk karsima cikan sayfayi paylasiyorum.

The Simple Farm: Grey water system in cold climate

blogun en altinda, sorulan bir soruya, sistemin 2 yildir sorunsuz calistigi da belirtilmis. (Kis sartlarina da vurgu olabilir, ama agaclar buyuyor )

Gri su bir yana, artik siyah suyu bile, septik + wetland uygulamalari ile, tekrar kullanilabilir hale donusturuyorlar (kimsayasal kullanmadan, tamamen dogal yollar ile). Spetik tankta bekledikten sonra cikan siyah suyu bitki kokleri ile oksijenlendirirken, ayni bitkilerden mahsul de aliyorlar. Ve wetland sonrasinda, su aritilmis bir sekilde baska yerlerde kullanilmak uzere sisteme tekrar katiliyor.


Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:33
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 15:49   #26
Ağaç Dostu
 
Poizer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2014
Şehir: Balıkesir - Gönen
Mesajlar: 128
Sayın Laputa;

Tahmin ediyorum 2010-2011 yıllarında bahsettiğimiz sistemler için yeteri kadar ilgi ve bilgi yoktu. Bu konuda filtreme üzerine çalışan firmalarda talep azlığı nedeniyle araştırma yapmamışlardı.

Biz de mevcut işimizin yoğunluğu ve asli işimiz olmaması nedeniyle çok üzerine düşemedik.

Ama sizin araştırmalarınız ve çalışmalarınız çok güzel. İstifade edileceğimi düşündüğüm için takip ediyorum.

İyi çalışmalar diliyorum...

Poizer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 15:50   #27
Ağaç Dostu
 
duy-gu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 393
Sevgili laputa,
Öncelikle tebrik ederim girişiminizi...Hayırlı olsun.
Benim ve eşimin de planı (hayali) böyle bir çiftlik yapmak ve İstanbul'dan kaçmak İlerleyen zamanda umarım biz de bu yönde birşeyler yapabiliriz... Sayfanızı ilgiyle takip ediyor olacağım. Kolaylıklar diliyorum.

laputa beğendi.
duy-gu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2016, 16:08   #28
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
tesekkurler duy-gu,
2019 Yaz sonunda gocmeyi basarmak, hedefimiz...
Size de bol sans. Var olan her sey once soyut hal aliyor, sonra somutlasiyor, o nedenle, soyut da olsa, hayalleri biriktirmek, ust uste eklemek en buyuk destekcimiz. Size de tavsiye ederim.
Elimden geldigince, o zamana kadar (ve ondan sonra da) , tecrubelerimi paylasacagim.
Cok bir sey bildigimi iddia etmiyorum, ama bildigim kadarini paylasmaya hazirim.

duy-gu beğendi.

Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:16 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2016, 00:14   #29
/
 
Giriş Tarihi: 08-05-2016
Şehir: İstanbul Pamukova
Mesajlar: 1
Değerli Laputa...
Siz ve aileniz için burasının tüm hayellerinizin hayat bulacağı bir yer olması dileğiyle hayırlı olmasını diliyorum...

elif-sude Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2016, 19:41   #30
Ağaç Dostu
 
camouflage's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2010
Şehir: Bolu
Mesajlar: 112
Sayın Laputa memleketime hoşgeldiniz. Aslen Mudurnu'lu olmakla birlikde Bolu merkezde ikamet ediyorum. Yardımcı olabileceğim bir konu olursa çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.
Sizin kadar olmasa da Bir köy evi hikayesi şeklinde benim de bir denemem mevcut

camouflage Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024