agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni196Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-05-2016, 22:11   #31
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Hoş geldiniz .
Ben de 4 yılı geçkin bir süre önce İstanbul'u terk edip köye (Bolu-mengen) geldim .
Başarılar diliyorum .
Naçizane bir eleştiri veya tavsiyede bulunacağım .
Temel basit konuların yerine çok detaya girmişsiniz.
Önceleri ben de buna yakın şeyler düşünüyordum .
Ama bir çok şey yaptım ama baştan planladığım bir çok şeye fırsat bulamadım .

Ben düşündüklerimi yapamadım diye siz de yapamayacaksınız demek istemiyorum . Ve Tebrikler Başarılar diliyorum

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2016, 19:33   #32
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Herkese merhaba,

Calismalar devam ediyor. Ogrendigim ilk seylerden birisi, islerin hep planlanandan daha uzun surdugu. Bu ayni zaman diliminde tahmin edilenden daha az isi bitirebilmek demek. Usta & malzeme konularina da kafa yormak gerekiyormus, ustalıkla.
Lojistik, hava sartlari, beslenme de basa cikmaniz gereken konular.
Neyse ki ilk projemiz, araziyi daha iyi tanimak icin uzerinde kalabilecegimiz küçük bir kulube yapmak oldugundan, bir suru seyi, hata kaldirabilecek sekilde deneme şansımız oldu.

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2016, 20:06   #33
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Bir suru arkadasimizin da yardimiyla, bu kulubeyi yaptık.
Bahsettigim gri su yontemi ile banyo, mutfak ve lavabo sularini arazinin icine aritarak veriyoruz.
Bu arada kendi sabunumuzu da yapma sansimiz oldu, meyvelitepe nin formulu ile yaptık, kahve ekledik bir de. Ilk prati bitti, cogu hediye gitti , 2. parti kurumada. Kendi yaptigimiz sirkeyi de temizlik malzemesi olarak kullaniyoruz, Bolu'da. Ama kapi, pencere acilmadigi donemde kullanabilir miyiz, bilmiyorum. Okdugum bir kac kaynak bu siklikta kimyasal kullanimin (2 haftada 3 gun) , aritilan bir sistemde sorun yaratmayacagini soyluyordu.

Kulubenin tepesine toprak yigacagiz. Belki cicek ekeriz. Tepkilerinden, komsularimizin, toprak gorgusuzu oldugumuzu dusunduklerine eminim.
Ama toprak iyi bir yalitim malzemesi, balkonun ve kulubenin altinda kalan alani da tekrar kullanima sokmus oluyoruz.

Name:  rsz_img_2050.jpg
Views: 1286
Size:  69.4 KB

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2016, 20:29   #34
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Arazinin etrafini cit ile cevirme fikri, cok hosumuza gitmiyordu. Koylerde kimsenin dogru duzgun citi yok. İhtiyac gorulmemis belli ki. Yasantimizi oraya tamamen kaydirana kadar arazide ekim, dikim yapacagimiz icin , yaban hayatın aktif oldugu bir bolgede, cit onceligimizdi. Tavsan, sincap, yilan, domuz, tilki ve bir kac yirtici kus gordum simdilik. Ama citi, ikidir, irice bir hayvan, ust kısmından biraz da zarar vererek, asmayi basardi.

Balkonu kendimiz yaptik, bir cok arkadasin da yardimiyla. Iceri ve disari soba koyduk. Suyu kaynaktan, 250 metrelik bir hortumla cekiyoruz. Musluktan su icebilmek, ne guzel. istanbul'a donunce ozluyoruz tadini .

Resimde asagida gorulen ceviz oldukca yasli, 60 yasinda diyen de oldu, 100 de. Ceviz konusunda yardim edebilecek biri olur da okursa bu mesaji, buyuk ceviz agaclarinin budanmasina iliskin bilgilerini benden esirgemesin.


Name:  rsz_img_2068.jpg
Views: 1285
Size:  63.8 KB

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2016, 21:35   #35
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Olabildigince surdurulebilir bir yasam ve habitat kurmaya calisiyoruz. Dogadan gelen her kaynak bu sisteme adapte edilmeye calisilacak. Ayni zamanda dogayi sistematik hale, orman orneginde oldugu gibi, getirmeye calisiyoruz.

İlk su hendeklerimizi kazdik, araziye dusen yagmuru bu kanallarda toplayacagiz. Hesabimizi yılda 600mm yagmur suyuna gore yapiyoruz. TEk seferde cok yagan ama genel olarak sulak sayilamayacak bir bolge bizimkisi.

Kanallardan cikan , ve alt tarafta biriken topragi ekim alani olarak kullanacagiz. Surekli kanallara dusen ve yavas emilimi gerceklesen su, yer cekiminin de etkisi ile toprak altı goletleri olusturacak. Yasama sansini ve cesitliligi arttıracak. Bu kanallari da birbirine kucuk goletlerle baglamaya calisacagiz. Kapsamli arazi planlamasi yapmadan ve arazinin ozelliklerini iyi anlamadan tam dogru calisan bir sistem yapmak cok mumkun degil. O yuzden simdilik 2 hendek ile basladik. Uzunluklari 20 ser metre. Biriken toprak iyi beslenebilirse, ciddi bir ekim alanimiz olacak cunku 50 cm yuksekliginde, 1,5 metre genisliginde bir toprak birikintisi ekim alanimiz haline gelmis olacak.

Bu topragi once yer ortucu bitkiler ile kaplayip, uzerinde yesil gubre olmasini saglayacagiz. Uzun vadede icinde odunun curumesini saglayip karbon gereksinimi uzun sureli cozmus olacagiz. Faydali bitkilerin, topragin uzerinde ve altinda curumelerini saglayacagiz. Buna budamalari da ekleyebiliriz. Capa yapmadan, kendine yeter ekim alanlari olusturmaya calisiyoruz.

Hendekleri el gucu ile kazmak oldukca zor. Simdilik olmasi gerekenin yarisi buyuklugunde kazdik ve hendeklere su verdik.
Hem topragin gecirgenligini anlamak icin faydali hem de topragi yumusattigimizdan, hendekleri genisletme isi daha kolay olacak. Bu sefer genisletmeler icin makina kullanacagız.

Insan etkisi ile hizli cekimde, orman yapmaya calisiyoruz. Doganin 5 yilda yaptigini sizin 2 yilda yapmaniz gibi.

Daha detayli anlatimi onceki yazilarimda yapmaya calismistim.


Name:  IMG_2207 (1).jpg
Views: 1252
Size:  70.6 KB
Name:  IMG_2148.jpg
Views: 1239
Size:  66.7 KB


Düzenleyen laputa : 19-10-2016 saat 12:47 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2016, 21:42   #36
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
İsmail Bey selamlar,

Iyı dilekleriniz icin tesekkurler. Simdi gorup, cevaplayabiliyorum.
Detay kelimesi goreceli bir kelime. ama bizimkisi detayli olmaktan ziyade, farkli olan bir yaklasim. Yoksa planladiklarimiz ozunde, nerede yatip, ne yiyecegimizden ibaret.
Hazir oldugunuzu dusundugunuzde tekrar deneyin derim


Düzenleyen laputa : 19-10-2016 saat 12:49
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 00:51   #37
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
20 metrelik 2 hendek boyunca, 50 cm yuksekliginde 1,5 metre genisliginde toprak ortu, ibb'nin kompost tesisinden temin edilecek malzeme ile örtülecek. Tesis, bireysel basvurulari fax ile aliyor. Uzun sure sonra fax kullanmis oldum.

Kompost, bir bakima geri donusturulmus organik atik, bitkilere daha uygun yasam alani olusturmak icin destek guc. Tonu, acik halde 60 lira, paketi 8 lira. Icınde ne kadar oldugu belirtilmemis. Faxa donus bekliyorum. Topragim yuksek ph cikti. Topragin ph ini dusurmek icin kukurt ve bol su oneriliyor. Ayni zamanda, cam ibrigi de karistirilabilir topraga. Bol su ve toprak uzerinin iyilestirmesi yontemlerini kullanacagiz. Aslinda bunu bitkiler kisa vadede kendileri yapacaklar.

Topragi, fig, karakafes otu, alfaalfa, yonca, arpa, kadife çiçeği, güve otu gibi yer ortucu bitkilerle kaplayacagiz. Bunlari, olgunlastiklarinda, kokleri toprakta kalacak sekilde, yararlı kimyasalları hala dallarındayken kesecegiz. ve oldugu yerde bırakacagiz. Curuyup topraga karismalarini saglayacagiz. Sisteme ekledigimiz tum bitkilerin, kesim ve budama yontemleri ile topraga malc ve kimyasal destegi sunmalari hedefleniyor. Bunlarin bir kismi ayniz zamanda dogal bocek kovucu olacak.

Topraga kıs bitmeden ekleyebildigimiz kadar kemik tozu(kasaptan), su yosunu(dereden), ve en uste de tohumları tavuklar tarafından yenilmiş ve ustunde gubre olan saman yigini ekleyecegiz. gazete kagidi da benzer bir isi gorur. Amac topragin gunes ile iliskisini kesmek, yabani otlarin tamamini oldurmek, kisin topraga koruma saglamak, nemliligini arttirmak . Tek seferde kendine yetecek habitati olusturmaya baslamak.

6 metre ara ile meyve agaci dikmeyi planliyoruz. Mehyve agaclarinin arasina, doğal malç malzemesi de olan, yararlı kimyasallar ve meyve barindiran calilar dikecegiz.
Sırasıyla, ilk hendege ayva, hünnap, Kızılağaç, Gojiberry, Dut, Gülbrişim,
ikincisine Yalanci akasya, Gojiberry, Ihlamur, İncir, dutugillerden, Erik

ceviz, elma, böğürtlen, kızılcık, igde agaclari meyve verir durumda.

Bu agaclarin arasina, toprak altini besleyecek ve koruyacak , patates, havuc, turp, yer elmasi gibi kok bitkiler ekecegiz. 1,5 metrelik uzunluktaki alanda hala diger bitkiler icin fazlasiyla yer var.
Kadife cicegi, dereotu, hindibag , sinir otu, güve otu gibi sisteme yarar saglayacak , nihai amaclari meyve agaclarini uzun donemde desteklemek olan bitkiler ekilecek.

Ormanlasma surecini hizlandirmaya calisiyor olacagiz. Buyuyen agac ve calilar ortamin nemini arttıracak, golge ve kis sartlari icin koruma saglayacaklar.

Uzun oldu biraz yazi
hayaller bolu, gercekler istanbul , ondan herhalde


Düzenleyen laputa : 20-10-2016 saat 14:49
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 00:59   #38
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Fidelerin topraga ekim yonteminin nasil olmasi gerektigini arastiriyorum. Acıilan cukur ve icine konan malzemenin ayni zamanda ekilen fidelerin koklerine destek olmasini hedefliyorum.
Onerile acigim.
Fide koklerinin ilk ihtiyac duyacaklari bakterileri ve kimyasallari o cukurlara nasil pompalayabilirim? Kis icin de koruma saglamali.
Bilen yesillendirebilir...


Düzenleyen laputa : 19-10-2016 saat 12:47
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 12:27   #39
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 76
Merhabalar; öncelikle bir hayali gerçekleştirmek için atmış olduğunuz adımın, şahsıma yönelik motive edici geldiğini bildirmek isterim. Uzun zamandır düşlüyor fakat bir türlü eyleme dökemiyoruz, bu konu da sizi tebrik ederim.
Ben de bir arazi sahibi olsam, foseptik ve atık su sorununu nasıl çözeceğim üzerine düşünürken yaptığım araştırmalar neticesin de derlediğim bir kaç bilgiyi aşağıda ki adreste toparlamaya çalışmıştım. Umarım size bir faydası dokunur.
Sebatınız ve cesaretiniz için tekrar tebrikler.

Serkan, İnci,Karena,Tekamül, Yaşam, Doyumsamak, Doğa, Dağlar.: Ev Ekoloji At�ksu

laputa beğendi.
Karena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 11:41   #40
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Karena Mesajı Göster
Merhabalar; öncelikle bir hayali gerçekleştirmek için atmış olduğunuz adımın, şahsıma yönelik motive edici geldiğini bildirmek isterim. Uzun zamandır düşlüyor fakat bir türlü eyleme dökemiyoruz, bu konu da sizi tebrik ederim.
Ben de bir arazi sahibi olsam, foseptik ve atık su sorununu nasıl çözeceğim üzerine düşünürken yaptığım araştırmalar neticesin de derlediğim bir kaç bilgiyi aşağıda ki adreste toparlamaya çalışmıştım. Umarım size bir faydası dokunur.
Sebatınız ve cesaretiniz için tekrar tebrikler.

Serkan, İnci,Karena,Tekamül, Yaşam, Doyumsamak, Doğa, Dağlar.: Ev Ekoloji At�ksu
Selam Karena,

Montunuzu giyip, disari cikip, arazi aramaya baslayin derim, hele de gunumuzde, bu arayis, luks ve cesaret olmaktan ote, ihtiyac olarak belirmeye basladi.

Daha da motive olman icin davet etmek isterim, ozelden iletisim bilgilerini gonderirsen, hem birlikte 2 kurek atariz. Iyi bir yoldan cikarici oldugumu soyleyebilirim.

paylastigin bilgiler icin tesekkurer, blogunun daha fazla kisiye ulasmasini dilerim.

daha once foseptik basligi altinda soyle sorular birakmistim.
Foseptik

bu sorulara iliskin paylasabilecegin bilgiler de varsa harika olur.

Karena beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2017, 19:49   #41
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 76
Biraz boş vakit bulduğum da muhakkak rahatsız edeceğim sizi, ilginiz için çok teşekkür ederim.

Karena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2017, 09:43   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2017
Şehir: ankara
Mesajlar: 5
Merhaba,
Girişiminiz aylardır cesaret edemediğim kendi fikirlerimin bir yansıması olduğu için bir çırpıda okudum yazdıklarınızı. Emeğinizin karşılığını bereket ve huzur olarak almanız dileğiyle...
Çit yapmadan keçi işgalini nasıl engelliyorsunuz? Bölge de hiç keçi yok mu? 2 dönümlük Ankara'nın göbeğinde ki arazimde bile diktiğim tüm fidanlara zarar verdiler. Bu konuyu merak ettim. Ayrıca bir blog oluşturdunuz mu kendinize, takip etmek isterim...

kamil35 beğendi.
cun85 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 22:24   #43
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cun85 Mesajı Göster
Merhaba,
Girişiminiz aylardır cesaret edemediğim kendi fikirlerimin bir yansıması olduğu için bir çırpıda okudum yazdıklarınızı. Emeğinizin karşılığını bereket ve huzur olarak almanız dileğiyle...
Çit yapmadan keçi işgalini nasıl engelliyorsunuz? Bölge de hiç keçi yok mu? 2 dönümlük Ankara'nın göbeğinde ki arazimde bile diktiğim tüm fidanlara zarar verdiler. Bu konuyu merak ettim. Ayrıca bir blog oluşturdunuz mu kendinize, takip etmek isterim...
Merhaba cun85,

Çit yapma şansımız oldu. Fotoğrafın çekildiği zaman ekilmiş bir şey olmadığından, komşulara hayvanlarını sokmalarını özellikle tembih ettik.

Şimdilerde ise, kapıları kapalı tutuyoruz.
Blog düzenleme fikrimiz hep vardı. Ama yazmışken buraya yazalım, isteyen daha kolay ulaşsın istedik. Herşey bitince belki bloga da sıra gelir.

Muda ve g.c. beğendi.
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 23:46   #44
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Merhaba,

Uzun bir aradan sonra yazmaya firsat buluyorum. Daha evvel de yazmistim, her sey tahmin edilenden daha uzun suruyor ve daha mesakatli. Bir de yaptigimiz herseyi ilk defa tecrube ettigimizi dusunursek... Kendimi, iyi gubreyi bulmak icin, koydeki farkli birikintilere dokunup, koklarken bulacagimi sanmazdim.
Keske onca egitim yilinin, onca dersinin arasina tarimla ilgili konularin islendigi dersler sikistirmis olsalardi. Topragi ogrenmeden hayata mezun olmak insani dogasindan ayirmak gibi.

Muda ve g.c. beğendi.

Düzenleyen laputa : 29-05-2017 saat 10:59
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 00:00   #45
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Toprak analizi sonuclarimiz cok iyi cikmadi. En buyuk derdimiz ph`in 8.66 olmasi. Mg,fosfor az(yok`a yakin), bor , demir , ca fazlamiz var. Kumlu killi toprak. Organik madde miktarimiz 1.3% . Uzun suredir uzerinde tarim yapilmadigi halde, toprak kendini cok iyilestirememis. Komsu bir kac tarla sahibine sorduysamda, topraginin karakterini bilen biri cikmadi. Bitki turlerinde benzerlik var, yuksek ph sorunu bolgenin sorunu olabilir.
Kendi sebze yataklarimizi ve meyve agaci hendeklerimizi yapacagimiz icin, aslinda topragin bu durumu bizi cok korkutmuyor. Dogru formulu uygulayarak oncu bitkilerin yasamasini saglarsak gerisinin gelecegine inaniyoruz.

Daha saglikli toprak yapisi icin, dogal bir recete cikarmaya calistik;

PH dusurmek icin : Leonardit ve Cam yapragi.
Mg arttirmak icin : Epsom Tuzu
Fosfor arttirak icin: Dere mantari, hayvan kemigi, mikoriza mantari
Bakteri Canliligi icin : Kompost Toprak ve Dere Topragi
Topragin Nem tutma kabilieti icin :Klinoptilolit
Genel : duzenli EM ve yanmis ahir gubresi destegi.

her ne kadar receteyi cikarmis olsak da hepsini uygulama sansimiz olmadi. Leonardit, ahir gubresi ve dere topragi uygulama sansimizin oldugu kalemler. Ilk firsatta Fosfor takviyesi yapmamiz gerekiyor. Destegi simdilik sadece hendeklere ve civara dikilen fide yataklarinda uyguladik.

Resulgur ve blick beğendi.

Düzenleyen laputa : 29-05-2017 saat 02:14
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 00:16   #46
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Name:  IMG_4962.JPG
Views: 848
Size:  43.4 KB
Name:  IMG_4973 (1).JPG
Views: 882
Size:  49.8 KB

toplam 55 metrelik 3 hendek yaptik. Hendekten cikan topraklari , hendegin altina yukselti olacak sekilde yatirdik. Dusen yagis miktari ve agac yogunluguna gore hendeginizi boyutlandirabilirsiniz. Fotograftaki halinden daha derin oldular.
En dogru boyutlari yakaladigimizdan emin degiliz. Daha cok deneme usulu, 3 hendegi de biraz farkli boyutlarla tasarladik. Hendek kazmak ve kurek sallamak avuclarini patlatiyor insanin. Cokca arkadasim da deneme sansi buldu bu aciyi . Aralari yaklasik 10 m. Hendekleri gozlemliyoruz bolca, onumuzdeki bahar sonuclari degerlendirmek daha dogru olacak. Hendeklerin nihai amaci, uzerine dikilecek meyce agaclarini destekleyen, yesil gubre olacak diger bitkilerin de dikildigi orman yatagi similasyonu olmak. Ekilen bitkiler ve otlar yenilebilir turden oldugunda, kendini ve sizi disardan destek olmadan besleyebilen bir habitat olusuyor.

Name:  Untitled.jpg
Views: 905
Size:  37.1 KB

Hendeklerin yapisi ve boyutlari bu sekilde oneriliyor. Ama tasarimda ozgursunuz. Topragin ve bitkinin ihtiyacini belirleyebilmek gerekiyor. Ornegin eger kuru ama ani ve yogun yagislarin oldugu bir bilgedeyseniz, agaclarinizi hendek topragina degil, hendeklerin icine dikmek isteyebilirsiniz.


Düzenleyen laputa : 29-05-2017 saat 02:27
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 00:51   #47
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Hendeklerin uzerinde fide dikili olan halini cekme firsatimiz olmadi. Calisma sirasinda, aklina gelmiyormus insanin fotograf cekmek. Arkadaslarimiz yardima geldiklerinde onlar ne cektiyse o geciyor elimize.

Topraga bir miktar gubre, leonardit, dere topragi ekledikten sonra, yer ortucu olarak yonca, fig ve arpa ektik. Yesil gubre tabakasi olacak bu karisim icinde cok yillik yonca kalacak. Hasat edildiklerinde, saman ustunde (tum toprak saman kapli) curuyecekler. Toprak altinda koklerin ve ustunde yesilin curumesi, organikligi ve canliligi olusturmaya baslayacak. Saglikli topragin temellerini olusturacaklar. Birlikte ekilen calilarin, yine budama ile elde edilen kok ve yapraklari da eklenince , meyve agaclari icin uygun bir toprak elde etmis olmayi umuyoruz. Solucanlarin gelecegi gunu iple cekiyoruz.

Yonca, fig, arpayi karisik miktarda, avuc avuc serptim. Sanirim biraz fazla tohumladim. Tohumlari ektikten 4 hafta sonra simdi bir karis boyundalar, karman corman, hendek oruntusunun her yerdinen ciktilar. Sulama yapmadik. Simdilik yagan yagmur ve hendekten suzulen su yetiyor. Hendekten suzulen suyun agac koklerine destek olacak kadar birkikmesi, gollenmesi bir kac yildan once olmayacak. Hendeklere hortum ile ara ara su dolduruyoruz. Ama faydali bir eylem mi emin olamadik.


Düzenleyen laputa : 29-05-2017 saat 11:01
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 01:38   #48
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Daha once baska bir baslik altinda Bolu Bölgesinde yetiştirilebilecek türler Bolu bolgesinde yetistirilebilecek turleri listelemistim. Bu turler arasinda hendeklere dikmek uzere, oncu tur olarak asagidakilerini sectik;

Name:  Untitled.png
Views: 912
Size:  22.2 KB

kizilcik:yararli bocek ve kus ceker, meyveleri yenir
igde: Hippophae rhamnoides turu - C vitamini, nitrojen bagliyor, yenebilir meyve
Japon kuru uzum agaci : azot baglayici, yenebilir meyve
adi ardic: ruzgar bariyeri
pavlonya: kereste ve ruzgar kesici , malc kaynagi ve cicekli hizli buyuyen agac.
bezelye calisi: azot baglayici, tohumlari yenebilir(tavuklar da yer)
cennet bambusu: her dem yesil cali,
gojiberry: yenebilir meyve, ari ceker,
gulbrisim: nitrojen baglar. yararli bocek ceker. malc kaynagi.
sarmasik olarak sibirya kivisi denedik, sarmasik ve pasiflora ile birlikte, kivi ve sarmasik iyi durumda, cicekli olan ise biraz zorlaniyor.

Calilarin en iyi yani, kestikce cogalmalari. Topraginizi surekli gubreleme sansiniz oluyor.

Fideleri ilk yil yesil gubre hasati aldiktan sonra ekelim demistik ama 50% fire kabulu ile gordugunuz adetleri diktik. Sarmasiklari citlerin kenarina diktik. Pavlonyalari arazinin alt kismina, 2m yakinlikta kerestelik ve ruzgar kesici olarak, bir kismini da farkli yerlerine daginik diktik. Kalan cali turlerinden 10 kadarini hendeklerin disina, kalanlari hendeklere diktik. Hendekteki ve diger yerlerdekilerin buyume hizlarini karsilastiracagiz. Sonuclari seneye paylasiriz

Calilar ve agaclarin arasinda 3 er metre ara olacak sekilde, 1 agac 1 cali seklinde dikim yapacagiz. Agaclarin arasi 6m olmus olacak. Simdilik cogunlukla calilari diktik. Kalan agac kontenjanimizi meyve agaclarindan kullanacagiz. Diktiklerimizin fotograflarini bir dahaki sefere gittigimde gondermis olurum. Dikimi gecen hafta bitirdik. Gec kaldik. Ama simdilik canlilar .


Düzenleyen laputa : 29-05-2017 saat 02:30
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 01:55   #49
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sirasi geldiginde, Ilk firsatta, (gec bile kaldik ) bocek ile mucadele icin (ve faydali bocek cekmek icin) , toprak akumulatoru gorevi de yapacak su bitkileri dikecegiz.


CİVANPERÇEMİ: kelebek çeker, yer ortucu, dinamik akumulator, yararli bocek ceker, yapraklari yenir, potasyum ve fosfor barindirir, cayi yapilir

Acı Bakla: humus yapıcı, nitrojen bagliyor, kisa omurlu, dinamik aku, yararli bocek, yer ortucu, tohumlari yenir, cicekleri guzel, fosfor veriyor.

Karakafes Otu; dinamik aku, faydali bocek cekici, yer ortucu, derin koklu, asagidan mineral ceker, potassium, phosphorus, calcium, Copper, Demir, ve Magnesium.

ve HİNDİBA, Kadife Cicegi, Güve Otu, Sinir Otu, GÜLHATMİ

hepsinin faydalarini siralayamadim ama kisa bir arastirma ile bulabilirsiniz. Yine bocekle mucadele ederken, yenebilir bitkiler secmeye calistik. Biz tazeyken yiyecegiz, solucanlar curuduklerinde.

Tum bu olan biten, topragi orman habitatina benzetmek icin toplanan gucler.

Bu sistem ile disardan gubreleme yapmadan, sadece budama ile kendine yeten ve kendi ormanlasmasini hizlandiran habitatlar yapmayi hedefliyoruz. Uzun vadede topragin artan veriminin yabani otlarla kendi kendine mucadele etmeye basladigi yaziyor kaynaklarda.


Düzenleyen laputa : 29-05-2017 saat 11:04
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 02:02   #50
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Name:  IMG_5184.JPG
Views: 938
Size:  38.8 KB

kulubenin catisinda yaptigimiz havuza toprak tasidik, 150 kova topragi 2.5 m yuksege cekmek yorucu bir is. Yine leonardit, gubre ve dere topragi ile destekledik. havuza cilek diktik. Kanalizasyon kazisindan cikan, derinde ki oluye yakin toprakta simdilik cilek fidelerinin yarisi hayatta kalmayi basardi. Once topragi iyilestirelim sonra ekeriz dediysek de, yine sabirsiz davranip cilekleri diktik. Meyve verseler de ilk hasati kuslara birakacagiz. Kalanlardan biraz belki.

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 02:12   #51
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Bolu`da yeni bir yasam icin , anlattiklarim isin toprakla olan kismi. Toprak hikayenin en eglencelisi, verdiginizde alacaginizi biliyorsunuz. Biraz gozlem, biraz sohbet, kirmaz sanki toprak sizi.
Uzerine calismakta oldugumuz topraktan baska, tarlanin imara donusmesi, yasam alani tasarimi ve insaasi, elektrik, su, sabit gelir kaynaklari projeleri gibi hatiri sayilir miktarda zaman tuketen baska konu basliklari da var. Hemen gitmek istiyoruz. Kum saatinin sesiyle uyuyup, uyaniyoruz.
destek olan ve bizimle heyecenlanan herkese cokca sevgilerimizi gonderiyoruz.

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 03:40   #52
Yeni Üye
 
the_Legionary's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2017
Şehir: Bolu
Mesajlar: 20
Bolu'dan selamlar, çalışmalarınız ve gayretiniz harika.

the_Legionary Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2017, 11:04   #53
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi the_Legionary Mesajı Göster
Bolu'dan selamlar, çalışmalarınız ve gayretiniz harika.
tesekkurler, the legionary,
ne taraftasiniz bolu da?

laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 00:13   #54
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Merhaba Laputa.

Sanırım bahçelerimiz oldukça yakın.

"Buranın ikliminde ne yetişir?" sualinin mutlak bir cevabı olmadığını düşünüyorum. Göynük benden 415 m daha düşük rakımda fakat 2 OC daha soğuk olur diyorlar. Ben de bu durumu bir sefer gözlemledim.

Göynük'te gelişkin bir yenidünya ağacı var ve bu sene meyva verdiğine şahit oldum. Gerçi İstanbul'dakiler kadar çok meyvası yoktu, ama İstanbul'da bile bazı yıllar donan yenidünya, Göynük'te yaşama tutunabilmişti.

Büyük ihtimal sizin bahçeniz benimkinden soğuktur. İlgiyle tecrübelerinizi paylaşmanızı bekleyeceğim.

Göynük, Bozcaarmut'tan selamlar.(Şimdilerde İstanbul'dayım ama gönlüm orada)

blnturkek beğendi.
Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 05:03   #55
Yeni Üye
 
the_Legionary's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2017
Şehir: Bolu
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi laputa Mesajı Göster
tesekkurler, the legionary,
ne taraftasiniz bolu da?
Bolu Merkez

the_Legionary Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 23:41   #56
Ağaçsever
 
Poyrazs's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2017
Şehir: bursa orhangazi
Mesajlar: 43
Merbaba Laputa.
Oncelikle paylasimlariniz icin kendi adima tesekkur ederim. 4 ay kadar once benzer amaclarla ( sehirden kacis, saglikli yasam ve dogal gidalar yetistirebilmek gibi) yurtdisindan guzel ulkemize donmus bana uzun sureler takip edebilecegim, faydali bilgiler iceren paylasimlarinizi, suan itibariyla farkettim.

Umarim her daim yolunuz acik olur. Sevgiler.

g.c. beğendi.
Poyrazs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2017, 00:37   #57
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-08-2015
Şehir: İstanbul-Çanakkale
Mesajlar: 71
sayın Laputa, paylaşımlarınız ve yaptığınız çalışmalar çok güzel. devamını da bekleriz, bizi bilgilendirmeye devam ederseniz sevinirim

bahçe heveslisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2017, 12:18   #58
Ağaç Dostu
 
camouflage's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2010
Şehir: Bolu
Mesajlar: 112
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi camouflage Mesajı Göster
Sayın Laputa memleketime hoşgeldiniz. Aslen Mudurnu'lu olmakla birlikde Bolu merkezde ikamet ediyorum. Yardımcı olabileceğim bir konu olursa çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.
Sizin kadar olmasa da Bir köy evi hikayesi şeklinde benim de bir denemem mevcut
Şöyle bir hoş geldiniz mesajım vardı. Sanırım yorucu işlerden dolayı araya kaynadı. Yazan hemşehrilerimi görünce, tekrar etmekde fayda görüyorum.

camouflage Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2017, 21:32   #59
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 197
Galeri: 5
Sayın Laputa, "Gökteki Kale"nizde mutluluklar dilerim size Umarım hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.

Not: Köy evinde, yağmurlu bir günde Miyazaki seyretmek, Hisaishi dinlemek gibisi de yoktur hani.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024