agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni2286Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-10-2017, 22:35   #271
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,211
Teşekkür ederim düşünceli sözleriniz için. Hepimiz için güzel geçmesini umut edelim.

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2017, 03:49   #272
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Domateslerin sırığa alınmasıyla ilgili bir video klip kaydedip Youtube'a yükledim, ilgilenenler izleyebilir. Sorusu olanların sorularını yanıtlayabilirim.

https://youtu.be/bT_XjvFEM78

Kazıkların arasında kalan domatesler büyüdükçe, iki yana uzanan dallar da örgü yöntemiyle kontrol altına alınabilir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2017, 08:23   #273
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,716
Ben de bu yıl benzer uygulama yaptım domatesler için. Aynı uygulamayı fasulye ve barbunya grubu içn de uyguladım.

Ben demirlerin arasını biraz daha sıklaştırıp paralel ipleri seyrekleştirdim. Dalları da iplere klipslerle sabitledim. Şu ana kadar denediğim yöntemler içerisinde en güzeli bu oldu. Domateslerde devrilme, kırılma hiç bir sorun olmadı. Etkisi oldu mu bilmiyorum havalanma da daha iyi olduğu için hastalık görmedik desek yeridir.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2018, 02:17   #274
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Geçen geceki 2.5-3 cm yağışla birlikte, sebzelik alandaki marullar coştu.

Name:  Ch.jpg
Views: 452
Size:  78.7 KB
Name:  Lu.jpg
Views: 481
Size:  77.8 KB
Name:  RS.jpg
Views: 473
Size:  79.8 KB

Tohumluk tarladaki enginarları da, orayı kısa bir süre sonra alt üst edeceğim için, sebzelik alana aldım. Bunun için, bitkileri kök bütünlüğünü bozmayacak şekilde söktükten sonra, iri yapraklarını ayıkladım. Birkaç kayıp olsa da, bir süre sonra çoğu toparlandı. Burdaki her iki çeşit de ilk senesinde verime kalkan çeşitler.

Name:  Art.jpg
Views: 463
Size:  76.2 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2018, 06:44   #275
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720

sayın birnefestoprak
bu marul çeşitinin adı nedir? bu marul sandviçlerde çok güzel oluyor. kendimde bu çeşitten dikmek istiyorum fakat ismini soruyorum herkes marul diyor o nedenle göremedim.

marullar süper görünüyor.

sernur ve Beşiktaş beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2018, 06:53   #276
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Bu bir çınar yapraklı marul çeşidi olan Lunix. Bence de güzel bir marul. Diğer kırmızı/mor yapraklı marullarda olduğu gibi, yaprak rengi soğuk vurdukça koyulaştı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
sayın birnefestoprak
bu marul çeşitinin adı nedir? bu marul sandviçlerde çok güzel oluyor. kendimde bu çeşitten dikmek istiyorum fakat ismini soruyorum herkes marul diyor o nedenle göremedim.

marullar süper görünüyor.

sernur, hberbul, Muda ve 4 kişi beğendi.

Düzenleyen birnefestoprak : 31-01-2018 saat 14:42
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2018, 15:26   #277
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Bu bir çınar yapraklı marul çeşidi olan Lunix. Bence de güzel bir marul. Diğer kırmızı/mor yapraklı marullarda olduğu gibi, yaprak rengi soğuk vurdukça koyulaştı.
aramadığım isim kalmadı yine de bu marulu bulamadım. bu hafta sonu pazarı bi dolanıyım bulabilirsem oradan yerel ismini öğreneyim.

sernur beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2018, 15:32   #278
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Bu çeşit bildiğim kadarıyla Türkiye'de yok. Çınar yapraklı (ing. oak leaf) başka çeşit ya da çeşitler belki bulunabiliyordur. Sanırım burdaki üyelerin bahçelerinde görmüştüm.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
aramadığım isim kalmadı yine de bu marulu bulamadım. bu hafta sonu pazarı bi dolanıyım bulabilirsem oradan yerel ismini öğreneyim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2018, 13:04   #279
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,716
@ birnefestoprak; yöremizde gayretli bir öğretmenimiz var, yöresel tohumları çoğaltmaya çalışıyor. Onunla görüştüğümde aşağıda resmini koyduğum 'çanak domates' lere benzetti Bayındır Çınardibi Köyünün oturak domatesini. Ancak bana da Bulgar domatesin oturak tipine benzettim. Bendeki sırık (@hcorak ın) Bulgar domatesleri bir kiloya yakın olmuştu ancak linkteki domatesler en fazla yarım kilo gibi duruyor. Takipteyiz...

Name:  çanak 1.jpg
Views: 471
Size:  38.6 KB

Name:  çanak 2.jpg
Views: 479
Size:  28.6 KB

https://www.clip.fail/video/lFORybjPxUc

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2018, 16:48   #280
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Sizin gösterdiğiniz resimdekiler Çınardibi Köyü'nün esas bilinen domatesi değil ama yörede oturak tipte ve bu irilik ve şekilde domatesler bulunuyor (bir tanesi Bozdağ'a ait ve mor renkte). Çınardibi Köyü, dediğiniz gibi Bulgaristan göçmenlerinin kurduğu (19. yüzyıl sonu) bir köy. Köyün bilinen ana domatesi de yuvarlak, iri ve kırmızı renkte bir domates. Bir de oturak tipte olmalı. Tohumu köyde yaygın şekilde ekiliyorken mutlaka doğrudan ordan temin edilmeli.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ birnefestoprak; yöremizde gayretli bir öğretmenimiz var, yöresel tohumları çoğaltmaya çalışıyor. Onunla görüştüğümde aşağıda resmini koyduğum 'çanak domates' lere benzetti Bayındır Çınardibi Köyünün oturak domatesini. Ancak bana da Bulgar domatesin oturak tipine benzettim. Bendeki sırık (@hcorak ın) Bulgar domatesleri bir kiloya yakın olmuştu ancak linkteki domatesler en fazla yarım kilo gibi duruyor. Takipteyiz...

Eklenti 665249

Eklenti 665250

https://www.clip.fail/video/lFORybjPxUc

sernur, hcorak ve TCM beğendi.

Düzenleyen birnefestoprak : 20-02-2018 saat 01:38
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2018, 18:10   #281
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
İçinde birkaç tohumluk çeşit olsa da, çoğu sebzelik olan alandan bir görünüm. Geçen sonbahardan bu yana derin köklü yabani otları temizleyerek, bu son derece verimsiz ve kumdan oluşan alanı 300-35 m^2'lik bir alana evirdim. Burda yetişen sebzeler doğrudan restorana ve pazara gidiyor. Aynı zamanda ilerde tohumluk yetiştirmek veya tohum kataloğumuza eklemek isteyeceğim çeşitlerin performans/lezzet denemelerini de yapmış oluyorum.

Name:  Sebzelik.jpg
Views: 438
Size:  71.3 KB

Bu mevsim denediğim bir göbekli marul çeşidi. Göbek marul, bizim iklimimizde görece çok daha çabuk tohuma kalkabilen bir marul sınıfını temsil ediyor. Doğru zamanda (yıl sonuna doğru ya da yılın ilk bir iki ayı içinde) ekildiğindeyse verimli sonuçlar alınabilir. Tabii doğru çeşitleri bulmak gerek.

Name:  DG.jpg
Views: 467
Size:  72.1 KB

Benekli olan aşağıdaki çeşitse Frank Morton'ın Pasifik Kuzeybatı ikliminde (diğer deyişle bize ülkenin buraya en uzak yerinde) ıslah ettiği bir çeşit. Gayet güzel büyümeye devam ediyor.

Name:  ML.jpg
Views: 440
Size:  72.7 KB

Sebzelik alandaki damlama bandının sulama aralığı 6 inch (aşağı yukarı 15 cm). Kimi marullar mevcut iriliklerinin çok daha üstüne çıkabileceği halde, çoğu çeşidi bu sulama aralıklarına denk gelecek şekilde tıkış tıkış yetiştirmeyi seviyorum. Bu şekilde aynı alandan çok iri olmasa bile makul boyutlarda (her birini 2$'a sattığım) çok sayıda marul hasat etmek mümkün oluyor. Eğer marulların daha büyümesini istersem, birbirine komşu olan marulları ardışık şekilde hasat edip ortada kalanları yerde bırakabilirim. Bu şekilde dış yaprakların daha fazla gelişmesi için yer açılmış oluyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2018, 18:48   #282
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Diğer bazı denemeler ve verim-yoğun yeşillik üretimi için kurduğum sebze yatakları. Kuşkonmazın, rahatsız edilmeden alışacağı, drenajı iyi olan bir yere ihtiyacı var. Bizim yaz yağmurlarımıza tarla şartlarında dayanması mümkün olmadığı ve mevsim sonunda toprağı alt üst edeceğim için denemeyi bu yataklarda yapıyorum. Birkaç sert dondan sonra kuruyan dalları biçmem gerekiyor. Fideleri tavsiye edilenden daha az aralıklarla diktim ama ben zaten bu tip yoğun, tıkış tıkış yetiştirmeyi seviyorum. Aslında tohumdan yetiştirdiğim için üçüncü yılında verime kalkacaklar ama ilk yıldan itibaren yenmeyecek diye bir kural yok

Name:  Kus.jpg
Views: 433
Size:  70.6 KB

Tohumu yoğun sıklıkla dikilmiş roka yatakları. Bunları torbalayıp satıyorum (250 gr'ı $3).

Name:  Arugula.jpg
Views: 432
Size:  71.8 KB

Buraya da Ege'nin teresi ekildi. Geniş yapraklı olup, 25-30 günde hasada gelen ve ticari tohumluk olarak satın alabileceğiniz başka bir tere çeşidi olduğunu sanmıyorum. Toprak yüzeyini iyice suladım ve tohumları serptikten sonra yine iyice sulayıp en alttaki resimdeki paneli yatağın üstüne kapattım. Tohumları üstüne tekrar toprak eklemeyeceğim. Güneş vurup tohumları kurutmadan önce çimlenmelerini bekleyip paneli açacağım. Bunlardan tohum almayi ümit ediyorum.

Name:  Tere.jpg
Views: 422
Size:  70.8 KB
Name:  AP.jpg
Views: 423
Size:  53.8 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2018, 21:39   #283
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Bu bir çınar yapraklı marul çeşidi olan Lunix. Bence de güzel bir marul. Diğer kırmızı/mor yapraklı marullarda olduğu gibi, yaprak rengi soğuk vurdukça koyulaştı.
Meşe yapraklı olmasın

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2018, 21:46   #284
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Evet doğru, meşe olacak

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Meşe yapraklı olmasın

Taşlıbahçe, oz26 ve g.c. beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2018, 06:54   #285
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Evet doğru, meşe olacak
meşe yapraklı bir çeşit zengarden de vardı olmazsa bi onu deneyelim.

sernur beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2018, 07:17   #286
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 759
Sayın Birnefestoprak, harikasınız.
Doğa ile haşırneşim olan insanları takdir ediyorum.
Yaptığınız işi göstermelik yapmıyor ve öğretici yanınız takdire şayan.
Yaptığınız işi profesyonel yapmanız ayrı bir güzellik.
Tohum üretmeninz ve bunu paylaşmanız, eğitmenlik yönünüzü kutluyorum.
Ekmeğini doğadan kazanıp emekli olan biri olarak, doğa şartlarına kafa tutarak bir şeyler üretmek için, emek ve zaman harcadık.
Tekstil işçisi iken, Avrupa'da 40 yılını bağcılık, ormancı, çiftçilik yapmış günün 20 saatini toprakla yoğrulan, yaptığı işi severek yapan biriyim.
Tebrik ediyorum.
Gizli takıpcinizim...

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Kozanli : 02-02-2018 saat 11:02
Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2018, 11:14   #287
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 759
İstanbul /incirli güzel hijyenik rahat nostalji bir yer.
Her dakika üzerinizden geçen uçak ✈ sohbetin içine ediyor.

Eklenen Resimler
  
Muda beğendi.
Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2018, 16:26   #288
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,696
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kozanli Mesajı Göster
Sayın Birnefestoprak, harikasınız.
Doğa ile haşırneşim olan insanları takdir ediyorum.
Yaptığınız işi göstermelik yapmıyor ve öğretici yanınız takdire şayan.
Yaptığınız işi profesyonel yapmanız ayrı bir güzellik.
Tohum üretmeninz ve bunu paylaşmanız, eğitmenlik yönünüzü kutluyorum.
Ekmeğini doğadan kazanıp emekli olan biri olarak, doğa şartlarına kafa tutarak bir şeyler üretmek için, emek ve zaman harcadık.

Tekstil işçisi iken, Avrupa'da 40 yılını bağcılık, ormancı, çiftçilik yapmış günün 20 saatini toprakla yoğrulan, yaptığı işi severek yapan biriyim.
Tebrik ediyorum.
Gizli takıp ikizim.
Sayın Kozanli;

Birnefestoprak arkadaşımızdan özür dileyerek siz okuduğunuz zaman silmek üzere yukarıda mesajınızda koyu harflerle öne çıkartmaya çalıştığım 40 yıllık birikimlerinizi ilgili konu başlıklarında aktarabilirmisiniz. Daha önce atmış olduğunuz resimlerde bağ ile ilgili fotoğraflarınız bulunmakta idi. Bu şekilde bağ budama bizim burada pek mümkün değil. Arkadaşım 1300 rakımlı yerde şimdiye kadar sonbahardan budamasına rağmen asmalar ilkbahar geldiğinde gene ağlamakta, soğuklardan zarar görmekteler.

İspanyadaki bir bahçede sizin resimlerinizdeki gibi uzun direk ve teller üzerine asma omcaları yapılıyor. Alt anaçlar ise bizim burada yaprak asması olarak kullanılan çok arsız ve ince büyük yapraklı bir anaç. Bu anaca aşılı bir tane eski siyah üzüm ise diğerlerinden geç olgunlaşmakta. Anacın üsteki aşılı kısmını çok güzel beslediğini ancak bu nedenle de geç olgunlaştırdığını düşünüyorum. Bu asmanın resimlerinin bulunduğu link aşağıda.

Yalnızca sarmalık yaprağı için asma fidanı

Benim bahçemde çok çeşitli asma anaçları bulunmakta. Ancak hangi türler olduğunu hala öğrenemedim. Bir tanesi çok fazla çiçek vermekte. Bazı asma türleri ise döllenme istemekte. Bu asmalardan bırakmak döllenmesi açısından uygun olur mu?

Özellikle bağcılık konusunda ve diğer çiftçilik ile ilgili bilgi ve birikimlerinizi aktarabilirseniz hep birlikte yararlanmış oluruz.

Bağcılık - agaclar.net

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2018, 19:29   #289
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Yukarda bir iki sebze için fiyat verdim. Bunu, burda bir çiftçinin mahsülünü satış fiyatları hakkında fikir vermek için düzenli olarak yapacağım. Belki toptan bir listeyi de zaman bulursam buraya geçiririm.

Türkiye'de yanlış bir kanı var. "ABD'de de sebze ve meyve fiyatları Türkiye'deki gibi oldukça yüksek" denildiğinde, "ama orda insanlar daha fazla kazanıyor", diye cevap veriliyor. Bu doğru değil. Biz karı-koca (eşim üniversite hocası, ben çiftçiyim) bu sınıfa dahil olduğumuz için söyleyeyim; orta sınıfın alt kademelerinde (ing. lower middle class) konumlanmış bir ailenin sağlıklı yiyebilmesi için sağlam ve ev hanesinin gelirine göre yüksek sayılabilecek bir mutfak bütçesi ayırması lazım. Maaşlar Türkiye'ye göre yüksek görünse bile, geçim şartları da onunla orantılı fakat değerlendirmeyi burdaki sebze fiyatlarını doları TL'ye çevirip hesaplamamanızı öneririm.

Bunun dışında birkaç noktayı daha belirteyim:

- Benim fiyatlarım, markette "organik" etiketiyle satılan sebze fiyatlarına denk ya da onlardan daha düşük ve yöremizde üretim yapan birçok çiftçiye göre çok daha uygun. Doğal yoldan üretim yapıyoruz diye eşeğin kulağına su kaçırmanın lüzumu yok.

- Restorana verdiğim sebzelerin fiyatları çoğu kez pazar fiyatlarından biraz daha düşük çünkü şef Seymour, birçok kalemi haftalık olarak toptan alıyor. Toptan demem sizi yanıltmasın; küçük bir restoranın haftalık marul ihtiyacı 25-30 adedi geçmez. Bir de aynı restoran bir tek benimle çalışmıyor.

- Yemek yapma alışkanlıklarının kültürler arasında farklılık gösterdiğini unutmayın. Örneğin pazara gelen karı-koca için 0.5-1 kg'lık bir lahana birkaç kez salata (salatayı, başka sebzeleri de içine katarak çoğaltacaklar) yapmak için yeterli (lahanadan sarma yapılmayacığını varsayıyoruz ). Dolayısıyla bunun fiyatının restoran fiyatından daha yüksek olması oldukça normal bir durum. Sonuçta restoran, bir hafta boyunca yüzlerce kişiyi ağırlayacak.

- Burda, yerel çiftçilerin kendi ürününü getirdiği pazarlarda, yapılan işin zorluğunu bildiği için, pazar müşterisi pazarlık yapmaz. Ben bir kez bir Çinli müşteriye celtuce için istediği fiyatı verdim çünkü Çin o bitkinin anavatanı, vermesem ayıp olurdu Siz de lütfen köylü pazarlarında köylüyle pazarlık yapmayın.

- Benim esas işim sebze yetiştirmek değil ama tohum çalışmalarım için ivedi bir gelir kaynağı oluyor. Bu arada, tohumluk çeşitlerle ilgili gözlem de yapmış oluyorum. Bunun yanında, restoranın şefiyle söz konusu çeşitlerin lezzet skalası ve kullanım alanlarıyla ilgili bol bol tartışıyoruz. Benim için çok faydalı ve öğretici bir süreç oluyor.

- Sebze fiyatlarına referans olması bakımından, aylık çiftlik masraflarımızın sadece biri olan kirayı vereyim: Tarla sahibimiz, geçen Eylül ayında sözleşmemizin süresi dolunca kiraya %50 zam yaptı ve aylık ödediğimiz kira şimdi $150 (birim alan başına ülke ortalamasının 2-3 katı kadar kira ödüyorum). Yani sadece roka üstünden düşünecek olursak, ve başka hiçbir şey satamadığımı varsayarsak, sadece kirayı ödemek için restorana bir ayda 50 torba roka satmam gerek. Ne onun bir ayda bu kadar alması mümkün, ne benim bu kadar üretmem. Rokayı pazara da götürüyorum ama pazarda ne kadarını satacağım, ne kadarının elimde kalacağı belli olmuyor.

- Bu yıl şirketimizin 5. yılı. 5 yılın genelde dönüm noktası olduğu ve eğer bu kadar süre piyasada kalabildiyseniz, sonrasında rahat edeceğiniz söylenir. Bu doğru mu göreceğiz yalnız geçen seneki gelirimiz, sulama sisteminin kurulmasından traktör alımına kadar birçok yeni ve bizim bütçemize göre büyük masrafın karşılanması için yapılan giderlerin üçte birinden az oldu. Yani, yine cepten yedik ve kenarda köşede kalan paramızı da tükettik. Bu senenin hedefi, geliri gidere denk getirmek ki ilk bir ayın sonunda bu hedefi tutturmuş gözüküyoruz ama sebzenin yetiştirilemediği, tohum satışlarının yavaşladığı yaz aylarında bu sene bizi ne maceralar bekliyor göreceğiz

Bu işlere girişecek olanların en çok merak ettiği konuların başında haklı olarak maddi konular geliyor ama bu konulardaki sorular genelde niyeyse pek cevaplanmak istenmez. Sorusu olanlar sorabilir, belki bana kalması gerektiğini düşündüğüm bir iki nokta dışında hepsini cevaplayabilirim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2018, 07:58   #290
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720
birnefestoprak;

gerçekten büyük bir amme işine el attınız. pek çok kişi yaptığı masrafları ve kazandığı miktarlardan hiç bahsetmez.(tanısada / tanımasada) bu fiyatları söylemeniz en azından benim tarafımdan bir girişimcilik hevesi doğuruyor. kendi işimi severek yapıyorum fakat yetiştirdiğim ürünleri satabilmek ayrı bir gurur ve heyecan kaynağı. geçen sene 400 m2 lik bahçemin maksimum 350 m2 sine ekim dikim yapabilmeme rağmen 3 haneyi doyuracak kadar hatta tüm kışlıklarını neredeyse çıkaracak kadar ürün yetiştirdik. turşularımızı, soslarımızı hepsini önceki senelerde pazardan aldığımdan daha fazla yapabildik.

bunun yanı sıra çok sevdiğim biberlerden şirkettekilere pazar fiyatından sattım, sırf evlerine hormonsuz ya da zehirsiz sebze götürsünler diye. sonrasında o kadar çok talep geldi ki inanın satmayı durdurdum çünkü şirkette lezzetlerinden dolayı tartışma çıktı. önce ben istedim yok önce sen istedin yüzünden bende yeterli talebi karşılayamayınca satışı durdurdum.

satış için bende eklemek isterim.
biberler pazarda yazın genelde 2.5 tl ile 3.5 tl arasında olurdu. ben 3.25 ile 3.5 arasında sattım. fasulye iyi para ediyor (bu sene daha fazla ekeceğim) 4 liradan aşağı satılmadı. badem salatalık çok sevilen bir salatalık oldu. salatalık çok istendi fakat satmadım. siyah biberi önce tanıttım sonra 4 liradan hiç zorlanmadan satabildim. hatta inanılmaz bir talep geldi diyebilirim.


Benim Sorum: bu türden çiftlik işlerine girebilmek için temel olarak ne kadar bir bütçe ayrılmalı? ürettiğimizi satabilmek için ne tür pazarlara bakmalıyız?

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2018, 08:44   #291
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 759
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sayın Kozanli;

Birnefestoprak arkadaşımızdan özür dileyerek siz okuduğunuz zaman silmek üzere yukarıda mesajınızda koyu harflerle öne çıkartmaya çalıştığım 40 yıllık birikimlerinizi ilgili konu başlıklarında aktarabilirmisiniz. Daha önce atmış olduğunuz resimlerde bağ ile ilgili fotoğraflarınız bulunmakta idi. Bu şekilde bağ budama bizim burada pek mümkün değil. Arkadaşım 1300 rakımlı yerde şimdiye kadar sonbahardan budamasına rağmen asmalar ilkbahar geldiğinde gene ağlamakta, soğuklardan zarar görmekteler.

İspanyadaki bir bahçede sizin resimlerinizdeki gibi uzun direk ve teller üzerine asma omcaları yapılıyor. Alt anaçlar ise bizim burada yaprak asması olarak kullanılan çok arsız ve ince büyük yapraklı bir anaç. Bu anaca aşılı bir tane eski siyah üzüm ise diğerlerinden geç olgunlaşmakta. Anacın üsteki aşılı kısmını çok güzel beslediğini ancak bu nedenle de geç olgunlaştırdığını düşünüyorum. Bu asmanın resimlerinin bulunduğu link aşağıda.

Yalnızca sarmalık yaprağı için asma fidanı

Benim bahçemde çok çeşitli asma anaçları bulunmakta. Ancak hangi türler olduğunu hala öğrenemedim. Bir tanesi çok fazla çiçek vermekte. Bazı asma türleri ise döllenme istemekte. Bu asmalardan bırakmak döllenmesi açısından uygun olur mu?

Özellikle bağcılık konusunda ve diğer çiftçilik ile ilgili bilgi ve birikimlerinizi aktarabilirseniz hep birlikte yararlanmış oluruz.

Bağcılık - agaclar.net
Sayın Muda, bu başlık altında zaten zaman zaman bilgi birikimimi paylaşmak için actim.

http://www.agaclar.net/forum/turkiye...ndem/41887.htm

Avrupa'da ve Türkiye'de farklı bağcılık anlayışı vardı.
Vardı diyorum!
Çünkü, Türkiye ye her gelişim de devletin mühendis olarak atadığı ziraatcılarla sohbetimizde hiç anlaşamadık.
Şimdi o insanlarla yine görüşürüz mahcubiyetlerini görüyorum.
Deneyimsiz gençlerdi, okuduklarını dile getiriyorlar dı.
İnterneti ben çok önemsiyorum bilgi akışından dolayı.
Özellikle bağ için söylüyorum, gözlerin ağlaması hava şartlarına bağlı.
Erken budama ile ilgisi yok.
Bitki uykuya geçtiğinde budama yapabilirsiniz.


Paylaşımı silmeyin lütfen.


Düzenleyen Kozanli : 03-02-2018 saat 08:53 Neden: Eksik
Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2018, 02:42   #292
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Siz zaten kendi pazarınızı oluşturmuşsunuz. Üretim ölçeğinizi büyütmenizi gerektirecek bir neden bence yok. Türkiye'deki dinamiklerle burası oldukça farklı. Burda (Tampa Körfezi'ni kastediyorum) bile yüzde yüz yerel mahsulle yemek yapan şef/restoran bulmak kolay bir iş değil.

Merak ederseniz, Tampa Bay Times'ın restoran eleştirmeni Laura Reiley'nin müthiş bir araştırmacı gazetecilik örneği sergileyerek hazırladığı iki bölümlü yazı dizisini okuyun (İngilizce bildiğinizi söylediğiniz için paylaşıyorum): Farm to Fable: A Times investigation into Tampa Bay's local food scene. Gittiği kimi restoranlarda çıtçıtlı poşete yediği yemeklerden örnekler doldurarak, burdaki üniversitenin laboratuvarında test ettirdi. Bir örnek vermem gerekirse, orfoz servis ettiğini söyleyen bir restoranın müşteriye aslında tatlı su çipurası verdiği ortaya çıktı.

Reiley, bu çalışmasıyla geçen sene Pulitzer ödülü için finalistler arasına girmişti (kazanamadı ama yine de büyük bir başarı). Bu çalışmada kendi yetiştirmediği ürünü kendisininmiş gibi satan çiftçilerden, yerel üreticilerden aldığını iddia ettiği ürünleri aslında marketlerin organik sebze/meyve (taa ülkenin öbür ucundan gelen sebze/meyveler) reyonlarından alan yukarda örneğini verdiğim restoranlara kadar herkesi ifşa etti. İşte biz bu makalelerde üstünde durulan konuların gelişmekte olduğu ama bir yandan da restoranların "hemen dibimizdeki çiftçiden alıyoruz" bahanesiyle kazıkladığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ülkenin farklı yerlerinde durum farklıdır tabii.

Benim çalıştığım şef, şimdi North Carolina eyaletinde gidip gördüğü çiftliklerde üretilen buğdaydan yapılan unu kullanıyor ve bunu da kendisi elemeye başladı (elekten geçmeyen kepeği de pizzanın altına yayıyor). Zaten kalitesi çok iyiydi ama tam buğday unu kullanmaya başladıktan sonra pizzanın tadı ve kalitesi önemli oranda arttı (aynı undan Desem ekmeği de yapıyor ki o da çok lezzetli). Eh, benim ve yöremizin bir iki üreticisinin daha mahsulümüz de fena sayılmaz. Et de yörede üretiliyor ve aynı zamanda kasaplığı da var, eti de kendi işliyor. Bu sene Laura Reiley'nin en iyi 50 restoran listesine ilk 10'dan girdi (Pizzeria Gregario) ki küçük bir pizza restoranının bu listeye girmesi büyük başarı olduğu gibi ekteki makalede de anlatılan nedenleri bu mesajda da sıralamaya çalıştım: Top 50 Restaurants of Tampa Bay for 2018 | Food | Tampa Bay Times. Reiley, küçük bir hoşluk yapıp benden de bahsetmiş Geçtiğimiz 30 Aralık'ta bir domates tadımı için hem gazeteci Reiley'yi hem de şef Seymour'u pazara davet ettim; kırmayıp geldiler öyle bir etkinlik de yaptık.

Bütün bunları şu yüzden anlatıyorum: Kolay olmasa da burda işbirliği oluşturabileceğimiz isimlerle çalışma imkanımız var. Türkiye'nin de Vedat Milor gibi bir değeri ve özellikle İstanbul'da yerel üreticiyle çalışma meraklısı şefleri var ama işlek bir pazarın oluşması uzunca bir süre zor gözüküyor. Çiftçinin durumu da zaten ortada. Türkiye gibi müthiş bir mutfak hazinesini ve dünyanın en eski tarım topraklarını çevreleyen bir ülke için oldukça üzücü bir durum. Sadece peynir çeşidi olarak 180'in üstünde peyniri olan Anadolu'nun peynircilikte Fransa yanında bu kadar sönük kalması kabul edilebilir bir durum değil.

Konu konuyu açıyor ama kar amaçlı bahçecilikte genel olarak yapıldığını düşündüğüm ve benim de tecrübe ettiğim bir hata: büyük ölçekten başlamak. Böyle olunca verim de ürün kalitesi de düşük oluyor. Tekrar başa dönersem, siz aynı ölçekte kalarak permakültür uygulamalarıyla Fransız yoğun üretim bahçeciliğini harmanlayarak hem kendinizi besleyebilirsiniz hem de bir yan gelir kapısı oluşturabilirsiniz. 10 dönümde üretim yapacağınıza lezzeti ve kalitesi yoğun sebzeleri üreteceğiniz 500 m^2'de kalıp ürününüzü ona göre fiyatlandırın. Yalnız o fiyatın da bir doygunluk seviyesi olacak. Bunun için marketlerin organik ürün reyonları iyi bir referanstır çünkü siz ilk elden müşteriye satacaksınız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
birnefestoprak;

gerçekten büyük bir amme işine el attınız. pek çok kişi yaptığı masrafları ve kazandığı miktarlardan hiç bahsetmez.(tanısada / tanımasada) bu fiyatları söylemeniz en azından benim tarafımdan bir girişimcilik hevesi doğuruyor. kendi işimi severek yapıyorum fakat yetiştirdiğim ürünleri satabilmek ayrı bir gurur ve heyecan kaynağı. geçen sene 400 m2 lik bahçemin maksimum 350 m2 sine ekim dikim yapabilmeme rağmen 3 haneyi doyuracak kadar hatta tüm kışlıklarını neredeyse çıkaracak kadar ürün yetiştirdik. turşularımızı, soslarımızı hepsini önceki senelerde pazardan aldığımdan daha fazla yapabildik.

bunun yanı sıra çok sevdiğim biberlerden şirkettekilere pazar fiyatından sattım, sırf evlerine hormonsuz ya da zehirsiz sebze götürsünler diye. sonrasında o kadar çok talep geldi ki inanın satmayı durdurdum çünkü şirkette lezzetlerinden dolayı tartışma çıktı. önce ben istedim yok önce sen istedin yüzünden bende yeterli talebi karşılayamayınca satışı durdurdum.

satış için bende eklemek isterim.
biberler pazarda yazın genelde 2.5 tl ile 3.5 tl arasında olurdu. ben 3.25 ile 3.5 arasında sattım. fasulye iyi para ediyor (bu sene daha fazla ekeceğim) 4 liradan aşağı satılmadı. badem salatalık çok sevilen bir salatalık oldu. salatalık çok istendi fakat satmadım. siyah biberi önce tanıttım sonra 4 liradan hiç zorlanmadan satabildim. hatta inanılmaz bir talep geldi diyebilirim.


Benim Sorum: bu türden çiftlik işlerine girebilmek için temel olarak ne kadar bir bütçe ayrılmalı? ürettiğimizi satabilmek için ne tür pazarlara bakmalıyız?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2018, 07:53   #293
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720
geçenlerde sayın @g.c. ye de mesajımda belirtmiştim. Mevlananın bir sözü var: Kısmet etmişse Mevla, el getirir, yel getirir, sel getirir. Kısmet etmez ise Mevla, el götürür, yel götürür, sel götürür. Dediğiniz gibi biz elimizden gelen gayretle iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. iyi insanlarla iletişim kurmaya kötüleri de düzeltmeye çalışıyoruz.

ilk paragrafta bahsettiğiniz dürüst yemek yapabilen bir yer bulmak gerçekten çok zor. bu nedenden dolayı pizzayı, hamburgeri, köftemizi mümkün mertebe evde yapıyoruz. bunları küçük bir apartman dairesinde yapmak gerçekten kolay değil. hele hele hem kendisi hem de eşi çalışan bir de üstüne çocuğu olanların yapması hiç kolay değil.

küçücük bir tarladan yiyeceğimizden fazlası çıkıp satabilmişsek bu bizi mutlu ediyor. ki bu küçücük bahçemizde bile bu sene daha önceki seneler aldığımız domateslerden maksimum 20 şişe konserve, melemen , turşu vs. yapardık. zar zor kışı atlatırdık. ancak bu sene mahsül o kadar güzel olmuştu ki 40 şişe ben, 35 şişe kardeşim, 15 şişe ablam, 40 şişe annem ürün yaptı.

şirkette çalışan ya da başka arkadaşlar hep organik tarım mı yapıyorsun diye soruyor? onlara ben organik değil temiz tarım yapıyorum diyorum. bizim kaygımız az olsun temiz olsun.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2018, 08:01   #294
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720
top 10 da olmanıza çok sevindim. özellikle yazının sonunda ürünlerini nasıl temin ettiği ile alakalı olarak isim vermeleri gerçekten çok taktir edilesi. Bu gurur her ne kadar sizin olsa da eminim sizin isminizin olmasından da pizza şefi de o kadar mutludur. iyi yemek yapmanın zor olduğu bir zamanda hem iyi yemek yapıp hem de kaliteli ürünler kullanmak işletme için büyük bir zorluk, bu işi siz iyi çözmüşsünüz. çünkü temiz ürünler genel algı da pahalıdır ancak siz bunu ulaşılabilir tuttuğunuz için başarıda kendiliğinden gelmiş görünüyor.

g.c. beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2018, 14:42   #295
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Musa Bey, Ben Top 10'da değilim. Gazeteciyi şahsen tanıyorum; bundan dolayı dolayı bir jest yapmış. O gün oldukça yorgun ve bezgindim. Arazi çalışmasının üstüne eve gelince tohum envanterinin tutulmasından notların girilmesine emaillerin cevaplanmasına kadar herşeyi kendim yaptığım için bazen tükenmiş hissediyorum. Öyle bir anda okuyunca mutlu oldum. Teşvik eder, iyidir böyle ayrıntılar, hayata dair ufak mutluluklar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
top 10 da olmanıza çok sevindim. özellikle yazının sonunda ürünlerini nasıl temin ettiği ile alakalı olarak isim vermeleri gerçekten çok taktir edilesi. Bu gurur her ne kadar sizin olsa da eminim sizin isminizin olmasından da pizza şefi de o kadar mutludur. iyi yemek yapmanın zor olduğu bir zamanda hem iyi yemek yapıp hem de kaliteli ürünler kullanmak işletme için büyük bir zorluk, bu işi siz iyi çözmüşsünüz. çünkü temiz ürünler genel algı da pahalıdır ancak siz bunu ulaşılabilir tuttuğunuz için başarıda kendiliğinden gelmiş görünüyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2018, 15:24   #296
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Bu arada 2017'nin sonlarına doğru, Türkiye'deki Slow Food şubesini marul dolması lüpletmekten öteye götüremeyen yerli ve milli Slow Foodçulara inat güzel bir gelişme yaşandı Amerika'nın önde gelen mutfak tarihçilerinden (daha çok Güney yemeklerini ve tohumlarını araştırıyor) Prof. David Shields, Slow Food Ark of Taste'in Güney komitesine beni de davet etti (son kitabı The Culinarians: Lives and Careers from the First Age of Fine Dining önemli bir kaynaktır). Ben her ne kadar Anadolu tohumlarını yetiştirsem de, tohum çalışmalarımı bildiği için katkıda bulunmamı istedi; hiç düşünmeden kabul ettim. Komitede benimle birlikte, Güney Carolina'nın tecrübeli karpuz yetiştiricisinden Thomas Jefferson'ın Monticello'daki tarihi evinin (https://www.monticello.org/site/hous...storic-gardens) bahçecisine kadar farklı işler yapan 7 kişi bulunuyor.

Ark of Taste (tr. Lezzet Gemisi), kabaca Slow Food'un her ülkenin kendi içindeki atalık ve genelde nadir, lezzet ve ürün geçmişi/hikayesi en az iki nesil öncesine dönük şekilde belgelenebilen sebze, meyve ve hayvan ürünlerini kapsayan bir listesi. ABD için bu liste, ülkenin büyüklüğü ve yetiştirme/gelenek farklılıkları göz önüne alınarak farklı bölgelere ayrılmış. Benim görev aldığım komite, ülkenin Güney eyaletlerini inceliyor. Komite, listeye aday gösterilen ürünleri değerlendiriyor ve değerlendirme sonunda oylama yapıyor. Oylamadan geçen ürünler, listeye ekleniyor. Listeye eklenen ürün ve üreticisi teşvik ediliyor ve hem korunması hem de üreticisine gelir kaynağı sağlanmış oluyor. Prestijli bir liste olduğu için, üreticiler fiyatlandırmayı ona göre yapıyorlar.

Listenin güncel halini burda ve bölgelerle ilgili ayrıntıları burda bulabilirsiniz.


Düzenleyen birnefestoprak : 20-02-2018 saat 16:15
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2018, 16:05   #297
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720
birnefestoprak yeni gelişmelere çok sevindim. siz böyle şeyler anlatınca bize çok yabancı geliyor. böyle şeyleri burada parayı bastır listeye gir şeklinde gördüğümüzden dolayı iyi şeyler düşünmeye vaktimiz yok son zamanların popüler algısı ucuzsa kötüdür pahalıysa iyidir. bu algı ülkemize cuk diye oturuyor. o nedenle ne doğru ne yanlış yorumlamak gerekiyor. önceki mesajlarınızda sizin söylediğiniz şeylerin aynısı fazlasıyla mevcut. Esnaf yüzüne baka baka yalan söylüyor. Her işte LİYAKAT aranır bir özellik oldu.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2018, 16:19   #298
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Aklıma gelen sebzeler için satış fiyatlarını ilk mesajda, en altta tablo halinde yazdım. İlgilenenler bakabilirler.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2018, 07:20   #299
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 720
birnefestoprak özellikle bamya çok ucuzmuş. Türkiye yakında sizden bamya ithalatı yapar. ankara'da bamya 15-20 lira kilosu.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2018, 14:51   #300
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,795
Fazla sevilmez ve yenmez de ondan. Aslında geleneksel olarak Güney sebzesidir. Özellikle Louisiana'nın Cajun mutfağında, ki bence Kuzey Amerika'nın en önemli yöresel mutfaklarından biri, yahnilerde önemli bir yeri var. Buralarda sıklıkla kızartması yapılır.

Pazara gelen müşteri genelde yapış yapış olmasından şikayet ediyor. Limonlu suya yatırsa bu sorun da kalmayacak ki yatırılmasa ne olur. Pek bir pişirme işlemi/hazırlık gerektirmediğinden çabukça tüketilen sebzeler daha çok satıldığı için, bunların fiyatları daha yüksektir. Yoksa nemli ve sıcak geçen yazları kulaklarımızdan bamya fışkıracak kadar üretmemiz mümkün.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
birnefestoprak özellikle bamya çok ucuzmuş. Türkiye yakında sizden bamya ithalatı yapar. ankara'da bamya 15-20 lira kilosu.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2022