agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni282Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-04-2010, 06:36   #1
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Zeytinlibahçe / (Ayhan Dukel) Güzelhisar, Aliağa- İzmir

Ayhan Dukel

Guzelhisar Aliaga

*10 donum bahce icinde 28 ad. 60-70 yaslarinda ayvalik zeytin agaci es dost harici her yil
250-300 lt verilebilir.
-ayni bahce icinde 220 ad.7 yasinda trilye bu yil 1.2 ton urun aldik gelecek yil tahminen
500 kg salamura ve 200 kg yag olarak verilebilir.

*16 donum bahce icinde 300 ad.ayvalik ve 30 ad.trilye gelecek bir kac yil icinde kayda deger uretime gecmelerini bekliyorum.

*bu yil onlarca cesit evladiyelik olduguna inandigimiz es-dost ve agaclar net den temin ettigimiz sebzelere ait tohumlari cimlendirdik, bakalim neler yapacagiz, local olarak ilerki yillarda yakin cevremize bir faydasi olabilir.


-arkadaslar, basindan beri dogal uretim yapmayabilirsiniz, bundan sonra samimi olarak dogal uretim yapmaya baslayip kendinizi ictenlikle bu sekilde ifade ederseniz lutfen katilin.

-havayi koklayip biraz zaman gecince katilmayi dusunen cok arkadas oldugunu biliyorum,
kurdugumuz bu birliktelik sizin urettiginiz hic bir urune ipotek koymuyor dogal yapmak sartiyla herne sekilde bunlari pazarliyorsaniz devam edebilir, bir miktariylada katilabilirsiniz.

-ornegin ben bu sitenin satis bolumunde sn kamil beyin urettigi ballari,dogal yontem ve alici memnuniyetini okuduktan sonra kendisinden alisveris yapmistim cok da memnun kaldim,iste
yapmaya calistigimiz bu…dogal uretim yapan, bunlari talep eden arkadaslarin bir araya gelmesi.

-su an yetistirdikleriniz verimdede olmayabilir,hatta yenide baslamis olabilirsiniz.

Saygilarimla,

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 16:15   #2
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
19.11.2009 Rhizobium bakteri aşılı fiğ, bakla ekildi (aralarına da biraz yulaf, arpada olabilirdi)

22.02.2010 Agaçlara Lubicuper (sistemik bakır)(bu sene cok yagmurlu geçti, halkalı leke başta olmak üzere faydalı olacagını düşünüyorum) atıldı

13-14.03.2010 Tüm ağaçlar budandı.

22.03.2010 2.Lubicuper uygulaması yapıldı.

23.03.2010 Fiğ ve baklalar ızgarayla sürüldü.(niyetimiz sürülmeden önce üzerlerine 1/500 oranında EMA spreylemekti fakat vakit yetersizliğinden ikinci sürüme bırakmak zorunda kaldık)

24.03.2010 Dönüme 125 kg klino (5 torba umdemin) , 75 kg leonardit (3 torba biotar organik gold ) uygulanarak sürülüp toprağa karıştırıldı.

05-06.04.2010 Bu çalışmamız bugün tamamlanmış olacak, tüm ağaçların taç izdüşümüne en alta umdemin /üstüne bütün kış boyunca 1/10 1/20 oranlarında EMA spreyleyerek iyice karıştırdığımız keçi gübresi (2-3 uygulama yeterli olmasına rağmen biz sayısını unuttuk ),(gübrenin içinde daha önceden ilave ettigimiz umdemin ve leonardit ) ilave edildi,en üste ve ağacın çevresine leonardit ve umdemin ilave edilerek homojen bir şekilde karıştırıldı.

Halil beyin demesine göre hırsız gelse traktörü degil, bizim gübreyi çalarmış.
Yaz müddetince damlamadan uygun dozda (miktarına henüz karar vermedik)sıvı humik fulvik asitle beraber düzenli olarak EMA vereceğiz.

Yakın bir köydeki keçi çiftliğiyle anlaştık,ilk bahardaki tamamen dogal beslenmiş gübreleri bizim için kompost yapımında kullanmak üzere biriktirmeye başladılar.

Bu seneki kompost çalışmamız yeterli olmadı, 3 ad. 1 cbm kompost kaplarından çıkacak olan gübreleri yaz müddetince ağaçlara ilave edecegiz.

Kaolin ve mikro klino umdemin uygulamasına kadar agaclara 15 günde bir 1/500 EMA ve delfin uygulaması yapacağız.

11.04.2010 Mog gubre ve ema uygulaması yapıldı

02.05.2010 Delfin wg ve 1.5/400lt ema uygulandı

Ayazkızı ve Vegy beğendi.

Düzenleyen Zeytinlibahçe : 02-05-2010 saat 16:34 Neden: ek yapmak icin
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 16:16   #3
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809


Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 18:05   #4
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Ayvalık cinsi zeytin agaçlarımız

Eklenen Resimler
   
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 21:38   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Tebrikler, uygulamarı görmemiz çok iyi ...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2010, 17:49   #6
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Selamlar

İsmim Ayhan Dükel, 24.11.1963 tarihinde Adapazarı’nda doğdum, ilköğretimimi babamın işinden dolayı
Adana da tamamladım, orta öğretim İstanbul Anadoluhisarı, bizim kuşağın akıbeti malum bende kendimi 12 Eylül öncesi olaylar nedeniyle güvenli diye askeri okulda buldum, özgürlük ve macera ruhum okul bitimi fazla görev yapmadan ayrılmama sebep oldu (bu konudaki maceralarımı ileride anlatırım). İ.Ü. Yunan dili ve edebiyatı bölümünü güneyde bir yat projesi için yarıda bıraktım, çok güzel günler geçirdim, geriye dönüp baktığımda fazla hayıflanmasam da bitirseydim hani fenada olmazdı derim.

6 yaşların da balık yakalama sevdam düşüp boğulmama sebep oluyordu, kurtardılar, kurtulunca bende
Denizci oldum, çok sevdim, halen dünyanın en iyi işini yaptığımı düşünüyorum, yalnızca iş değil, en doğru evliliği ve dünyanın en güzel şehri İzmir de (Aliağa ya yakın da olsa) yaşadığımı düşünüyorum, bir İzmir aşığıyım. 25 yıllık denizciyim, son 14 yıldır gemi kaptanlığı yapıyorum.

1994 yılında İstanbul da yaşanmayacağına, teknemin güvertesini bile deniziyle yıkamayacağıma karar verdikten sonra işime de yakın olması açısından Aliağa ya yerleştim. 8 m. Tirhandilimiz ‘’Denizkurdu’’ile çok güzel günler geçirdik. Zaman zaman egede yaşıyorum, yıllarca yeşilden uzak kaldım hani şöyle bir zeytinlik alsam ne güzel olur diye düşünüp dururdum. 2003 yılında bu hayalimiz gerçekleşti, Güzelhisar da (Aliağa’ya 5 km) içinde 28 ad. yaşlı ayvalık zeytin ağacı olan on dönüm tarlayı almamız kısmet oldu, geri kalan kısımda da trılyelerimizi
Yetiştirmeye başladık uğraştıkça çok sevdik, bağlandık, tutku oldu. Bulduğumuz her yere bir şeyler ektik.
aynı yıl sevinçlerle, üzüntüleri de beraber yaşadık bahçeyle uğraştığımız o heyecanlı günlerde rahmetli babamın hastalığı da aynı günlere denk geldi, sevinçlerle üzüntüleri bir arada yaşadık, bahçe işlerimizde baba hayır duası aldık, bu konuda işlerimin rast gitmesini hep buna bağlarım. Aynı yıl oğlumuz Ege de dünyaya geldi.

Hızımızı alamadık, 2006 yılında 16 dönüm boş tarlaya 330 ad. Zeytin ağacı ve çeşitli meyve ağaçları diktik,
bunları hiçbir ticari beklenti içinde olmadan, keyif içinde yaptık, zaman zaman hep bir şeyleri yetiştirmeye çalıştıkça acaba bizi aştımı diye düşünsek de satma fikri hep soğuk gelmiştir.

Eşim en büyük yardımcımdır, kendiside bahçeyle uğraşmayı sever, ben gemiden yapılacakları söylerim aile dostlarımız emekli banka müdürü Hüseyin bey(lakabı müdür) ve siteden tanıdığınız Halil Onan bey de zaman zaman onlara katılarak uygularlar. İzinlerimin neredeyse tamamı bahçeyle uğraşarak geçer.

2009 yılı bizim için çok başka bir yıl oldu, Halil beyin tavsiyesiyle ağaçlar.net le tanıştık, akademi gibi site
çok şeyler örgendik, tecrübelerimizi aktardık. Sn meyvelitepe ve onun bloğunu tanımak ise başlı başına bizim
için keyif ve tecrübe oldu, sn acemi çaylak başta olmak üzere işte tam kafama göre dediğim başka arkadaşlarla
Uygulamalarımızı paylaşıyoruz. Bu yıl topladığımız evladiyelik onlarca tohumu eşim evimizde serada, ben geminin köprü üstünde çimlendirdik, (hani aramızda tatlı bir rekabet yok da değil) bunları çoğaltıp paylaşmayı
düşünüyoruz.

’’Uzak bahçelerin yakın işbirliği’’ çok başarılı olacağına inanıyorum ‘’kimyasaldan uzak, doğal yetiştiricilik’’ adına yakın gelecekte önemli projelere imza atacağız. Kendimi tanıyorum ok yaydan cıktı bir kere, bu bizim için bir misyon, daha önce bulunduğum yerde balıkçı barınağındaki mağdur olan 30 kadar amatör tekne sahibiyle beraber organize olup, mücadeleyle yeni bir barınak ve oluşum meydana getirmiştik, şimdi sıra zehirlere karşı savaşta

İnsanın kendinden bahsetmesi hakikaten zor ama öne çıkanlar, İdealist ve lider ruhluyum, önceleri mükemmeliyetçiydim de, mükemmeliyetçi olup ta huzurlu olanı görmediğimi anladığımda yaş 35 lere gelmişti.
İşkolik insanlardan hiç hoşlanmam, hobileri olan bunların peşinden gidenleri sevmişimdir hep, mutlu kalkar,
mutlu yatarım, çevremde kederli, agdalı insanları hiç görmek istemem, zaten prim almayınca kendileri de benden kaçarlar. Hayata karşı direnip direnç göstermeyi de sevmem, onun evrensel kurallarıyla akıp gitmeyi, denge içinde dingin yaşamayı severim. Sakin bir hayatı sevmekle beraber, yaşamın patırtı gürültüsünü, aktüalitesini de severim, fakat bunlar denge içinde olmalıdır, eşimle kurduğumuz yaşam tamda bu şekildedir, birkaç günlük hareketli, aktif günleri özlesek de tekrar kendi huzurlu, sakin limanımıza dönmekten hoşlanırız. İnsanın hayata karşı şimdiki duruş ve bakış açısının gelecekte neyle karşılaşacağının en büyük göstergesi olduğuna inanırım.

16 yaşında aristokrat kızımız deniz ve neredeyse her karşılaştığına ‘’sen hiç köpek balığı gördün mü? ‘’ diye
soran, bizimle bahçeye geldiğinde cebinde bir kurbağa yoksa bile muhakkak bir böcek olan, meraklı, hayvan dostu 7 yaşında ege ve bize katlanan sevgili eşim Selma.

Bir babanın çocuklarına verebileceği en büyük miras onların eğitimi olduğuna inanırım, her ikisinin de şuan
iyi bir eğitim aldıklarını düşünüyorum, onların sorumlulukları azaldığında? Eşimle beraber yılın yarısını kendi teknemizde aşığı olduğum Gökova ve Hisarönü’nde geçirmeyi arzuluyoruz. Onlu yaşlarda dünyayı Türk bayraklı kendi teknesiyle gezen ilk Türk Sadun Boro (selamet versin) beni hayatı ve felsefesiyle çok etkilemiştir

Projelerimiz:

—Hayatın her alanında kimyasaldan uzak bir yaşam için mücadele ve yetiştiricilik, ağaçlar net çatısı altında
arkadaşlarla tam bir işbirliği.
—Kendimizce özenle yetiştirdiğimiz zeytinlerimizin kıymetini bilen kimselere ulaşması
—Bu yıl güvenli yerlerden topladığımız onlarca evladiyelik tohumları çoğaltıp, paylaşmak
—Kendi adımıza bir blog oluşturmak
-Bulunduğumuz yerde bir yelken kulübü kurmak .


Saygılarımla

Ayhan Dukel

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2010, 18:52   #7
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Eşimin uyguladıgı evladiyelik tohumların cimlendirilmesine ait onbeş gün önce çekilmiş bir kac fotograf

Eklenen Resimler
   
Ayazkızı ve Vegy beğendi.

Düzenleyen Zeytinlibahçe : 03-05-2010 saat 19:00 Neden: tarih ekleme
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2010, 18:57   #8
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Bunlarda benim köprüüstünde yaptıgım çalışmalar, benimkiler daha güzel degil mi

Eklenen Resimler
  
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 10:14   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Ayhan bey,

Tek kelimeyle,

H A R İ K A S I N I Z

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 10:28   #10
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Sn Ensar

Teşekkürler, sizde öyle, hep beraber çok güzel şeyler yapacagız.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 10:40   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Dukel Mesajı Göster
Yetiştirmeye başladık uğraştıkça çok sevdik, bağlandık, tutku oldu. Bulduğumuz her yere bir şeyler ektik.
aynı yıl sevinçlerle, üzüntüleri de beraber yaşadık bahçeyle uğraştığımız o heyecanlı günlerde rahmetli babamın hastalığı da aynı günlere denk geldi, sevinçlerle üzüntüleri bir arada yaşadık, bahçe işlerimizde baba hayır duası aldık, bu konuda işlerimin rast gitmesini hep buna bağlarım.
Ayhan Bey,

Öykümüzde birbirine benziyor. İyi ki tanışmışız.
Öyküleri okudukça sizinde dediğiniz gibi en iyisini yapacağımıza olan inancım daha da artıyor.

Sevgiler.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 10:49   #12
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Sn.Ayhan Dukel, Sayfanızda her türlü detay var.
İçe sinen, samimi doğal bir üretici profili olmuş.
Teşekkürler.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2010, 11:11   #13
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
sn acemi caylak sn habibe

-Teşekkürler, ''uzak bahçelerin yakın işbirligi'' yalnız bahçe çalışmalarıyla degil, katılımcıların birbirlerinden pozitif elektrik aldıgı bir birliktelik olmaya başladı

saygılarımla

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2010, 23:50   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Dukel Mesajı Göster
Bunlarda benim köprüüstünde yaptıgım çalışmalar, benimkiler daha güzel degil mi
Kaptanım öyle manzara avantajını kullanmak yok. Selma hanımın serasını görmesem beni de kandıracaktın.

Selma hanım diyor ki; bir sarmaşık dikmişsin gemide, yerini unutmuşsun. Büyümüş geminin bacasına sarmış. ' Artık eve nasıl getirir bilemem ' diyor.

'Herhalde bacayı da söker öyle getirir' dedim.

Vegy beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2010, 09:14   #15
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sevgili Ayhan Dukel;
Bir acemi olarak Sizlerin ürettiklerini görünce biraz daha cesaretim artıyor.Dilerim benim ürettiklerimde sizinkiler kadar güzel ve bakımlı olur.Emeğinize yüreğinize sağlık.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2010, 18:03   #16
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Sn bahtiyar02

Selamlar

Birlikteligimize baktıgımızda hepimizin tek tek yaptıgı çok güzel şeyler var, burada tecrübelerimizi paylaşıp, birbirimizden esinlenip, gücümüzü birbirimizden alıyoruz.

Eminim sizinde yaptıgınız cok güzlel şeyler vardır, samimiyetiniz yeter.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2010, 18:07   #17
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Halil bey selamlar

Kimin tarafındasınız?

Yok bu sefer bende eşimin çalışmalarını görünce yarıştan çekildim.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2010, 17:17   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Tarafsızım!


(Bunu nasıl atlamış)



Name:  024 [640x480].jpg
Views: 3731
Size:  53.5 KB

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2010, 23:36   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Öyle bir çukur kazdık ki,

Eklenti 146542

kocaman bir kaya rast gelince altında bir güb altın var zannettik...(aklımıza fesfese düştü)

Name:  zeytinlibahçe.jpg
Views: 3996
Size:  67.6 KB

Boyu 170 cm.

Name:  zeytinlibahçe (4).jpg
Views: 3702
Size:  54.3 KB

Genişliği 70 cm. den çok fazla.

Name:  zeytinlibahçe (11).jpg
Views: 3797
Size:  48.0 KB

Derinliği tam tamıma 1 m. 10 cm.

Name:  zeytinlibahçe (10).jpg
Views: 4051
Size:  59.3 KB

Sevgili Meyveli tepe 1 m. derinlikte kazmıştı. Biz onu 10 cm geliştirerek yeni bir rekora imzamınızı attık.

Name:  zeytinlibahçe (9).jpg
Views: 3656
Size:  66.7 KB

Ayazkızı, Vegy ve devrann beğendi.

Düzenleyen Halil Önen : 24-08-2010 saat 00:58
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 00:41   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Ayhan kaptanın zeytinlibahçesinde 3 adet pembe domates için hazırladığımız çukur için uzman ekip ve modern ekipmanlar kullanıldı.
Herşey en ince detayına kadar ölçüldü hesaplandı.

Name:  zeytinlibahçe (12).jpg
Views: 4603
Size:  58.9 KB

Bir haraç hazırladık ki akıllara zarar. Ölüyü göm can suyu ver 3 gün sonra ayakta.

1 paket coco peat
2 torba bioform
1 torba klino
1 kg. leonardit
1 cay bardağı kemik tozu (diplerine atıldı ve harca karıştırıldı)
1 su bardağı florikan gübre

Vee ayhan beyin formülünü sır gibi sakladığı ve Selma hanıma hazırlattığı özel karışım gübre kullanıldı.

Name:  zeytinlibahçe (8).jpg
Views: 3426
Size:  54.8 KB

Bu delikanlı tam bir doğa felaketi, elindeki solucanla kocamanları korkutu.
Epsody amcasına selamı var.

Dikmek yetmez bu işe sevgi de katmak gerek.
Name:  zeytinlibahçe (15).jpg
Views: 3587
Size:  58.7 KB

İlgi ister ve hayır dua ister. (Arif usta buralarda nefesi keskin üfürüğü kuvvetli bilinir)

Name:  zeytinlibahçe (18).jpg
Views: 3740
Size:  59.1 KB

Köklerine kemik tozu attık, ismini unuttuğum yosun gübresi ve EMA uyguladık.

Pembeler büyüdükce gömeceğiz. Büyüdükce dömeceğiz.

Name:  zeytinlibahçe (5).jpg
Views: 3740
Size:  60.3 KB

Toprak seviyesine geldiğinde hastalıklara karşı çiçekler dikilecek. Hangi çiçekler kaptan biliyor.

Bu domatesin çekirdeği insana türkü söyletir.

Karadeniz sularında seyreden Ayhan Kaptan'a Müdür Bey'den de, selamlar. Saygılar.

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 07:17   #21
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Sn. MeyveliTepe ve sizleri izlerken, beni de yaban ellere atacağınız hissine kapılıyorum.Gerçi Hanım, bu kadarla vakit geçir diyor ama sonumuzu pek de hayırlı görmüyorum. Elinize, yüreğinize sağlık,

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 08:12   #22
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Arkadaşlar selamlar

Halil bey, tüm arkadaşların ellerini sağlık, güzel olmuş.

E tabi böyle cümbür cemeat, çoluk çocuk gidilirde bir hikayesi olmazmı.

Baktık elimizde pembe domates kalmamış, hepsini ekmişiz, ordudan sn romantik (mor beyaz botanik market) arandı, sagolsun ikisi yedek olmak üzere beş pembeyi hemen gönderdi.
21/5 cuma günü bizim arkadaşlar ilk çukur kazma girişimde bulunmak üzere bir gün önceden yedi kişi randevulaşmışlar , beş kişi gelmiş, ilk kürek tam vurulacakmış ki saganak bir yağmur herkes kimin nereye kaçtığını bile göremeden dagılmışlar.

23/5 pazar günü yine aynı beş kişi, en genci halil bey olmak üzere bu sefer daha kararlı, ''bugün kesin bitiriyoruz'' sloganlarıyla, hafta sonuda oldugu için çoluk çoçuk toplanmışlar.

Herkes tüm ciddiyetiyle güneşin, rüzgarın hesap edilmesi ve kerteriz alınmasına müteakip ilk küreği halil bey yüksek sesle besmele çekerek ''Niyet ettim domates agacı çukuru açmaya'' demesiyle başlamışlar.

Eşimin yanında fotograf makinesi oldugu halde kazı ekibi tarafından çekmemesi konusunda sıkı sıkıya uyarılmış, halil bey cazibeden filanda bahsetmiş,

Kazı ilerledikçe bizimkilerin neşesi bir hayli artmış, hesap etmişler adam başı 22 cm. kazılacak, sırası gelen kazmış, askerlik anıları eşliğinde kendilerinden iyice geçmişler, eşim sanki kendilerini çephede siper kazıyor zannediyorlardı diyor.

Bu arada halil bey çukurun 170 cm boyunda olması konusunda bir hayli ısrar etmiş, hani insanın aklına gelmiyorda değil, kendi boyuda aynı ölçülerde, domatesde tek yıllık,
İlerisi için bir niyetmi var , yok yok allah gecinden versin halil bey.

Bakalım nasıl olacak, bizdende hadi hayırlısı.

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2010, 08:45   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ayhan Dukel
Bu arada halil bey çukurun 170 cm boyunda olması konusunda bir hayli ısrar etmiş
Ayhan Bey,

Halil Bey, Diyarbakır karpuzundan esinlenmiştir. Kendini bir an Diyarbakır karpuzu ekeceğim diye şartlandırmış olabilir

Bence bu çukura birde Diyarbakır karpuzu çok yakışırdı.

Hangi yazısındaydı bilmiyorum, Halil Bey anlatmıştı Diyarbakır karpuzunun nasıl yetşitirildiğini. Aşağıda Ekşi Sözlük Yaşar Kemal'den alıntı ile daha geniş anlatmış.

"... gardaş, dedi, karpuz ekilecek kumluk iki türlüdür. Birisi suyun işgal edip de, yazın çekildiği yer. Buna kılıc derler. Öteki de asıl dicle kenarları. Karpuz kılıc denilen yerde daha iyi olur. Karpuz ekilecek yer dümdüz ve çakıllı olmalıdır. Ama ufak çakıllı. Burası iki kürek boyu uzunluğunda yani, bir buçuk metre, iki kürek ağzı genişliğinde, yani yarım metre su çıkıncaya kadar kazılır. Kazılan yere kuyu derler. Kuyunun, biri baş ucunda, biri de ayak ucunda iki yastık bırakılır. Yani bu yastıklar su çıkmamış topraktır. Yastıklara üçer tane fide ekilir. Ekildiğinin ikinci gününde yanmış, yani eski hayvan gübresiyle gübrelenir. Bir hafta sonra da hayvan ve güvercin gübresi kumlu mille karıştırılarak verilir. bu zaman içinde kuyunun içindeki su kurumuştur. Birkaç sefer daha gübre verilir. Tam kırk günü say. Karpuz olmuştur. Dağ gibi. İnan benim senin kadar olmuştur. Aha böyle böyle...."

Ayazkızı ve Vegy beğendi.

Düzenleyen acemi_caylak : 24-05-2010 saat 10:24
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 00:04   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Sn. MeyveliTepe ve sizleri izlerken, beni de yaban ellere atacağınız hissine kapılıyorum.Gerçi Hanım, bu kadarla vakit geçir diyor ama sonumuzu pek de hayırlı görmüyorum..... ,
diyorsunuz; biz rekora koşarken _koşarken bazı şeyler görülmezmiş_siz ekmek arası mı gideceğinizi sandınız. Biz sizin nasıl vakit geçirdiğinizi çaktırmadan takip ediyoruz.

Bakın Sn. indome de bir domates çukuru kazdı.

Ölçüleri 75x75x100 olacaktı.

75x75x65 de kalınca, ''yaş 65 yolun yarısı eder'' dedi. Sonra da 65cm. kazdığı çukurun karşısına geçip '' şuncacık çukuru kazarken azcık yorulmuşum'' dedi.

Kaplumbağa derin bir çukura düşmüş. Üç gün uğraşmış çıkamamış. Yorulmuş, oturmuş, şöle bi çukurun tepesine bakmış; ' emme de uğraşıverdik be, sanki çıkımıçakmış gibi'' demiş.

Halbuki hesabı 75x75x65 değil, 75x110x170 şeklinde yapmış olsaydı, Cahit Sıdkı sorun olmuyacaktı.

Çukur açma konusunda kimse elimize su dökemez. Taa Orta Asya' dan beri at sırtında kılıç salladık, davar otlattık ve cukur kaza kaza (höyük) geldik.

Kim ne derse desin bu çukur kazma işi bizim icadımız. Diyarbakır'da karpuzu da böyle dikeriz.

İngilizlerin yükseltilmiş yastıkları varsa, bizim de doldurulmuş yastıklarımız var.

Halkların kardeşliği ise astolan;

110 cm. doldurulmuş yastık _türk usulü_ + 40 cm. yükseltilmiş yastık_ingiliz usulü= 150 cm. doldur/yükselt.

Buraya da dikecek birşey buluruz elbet...

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 04:48   #25
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Sayın Halil Önen,

75x75x65 değil, Cuma günü güzel bir yağmur yağdı, Cumartesi günü baktım toprak yumuşamış, henüz domatesi dikmemişken 15 cm daha kazarak 75x75x80 yaptım çukuru. Çukurun boyunu kısa tutunca kazma sallamak zor oluyor. Bir yerden sonra ise kazma ile çalışılmıyor.

Sayın MeyveliTepe bir fikir attı ortaya, bizi yarışma havasına soktu. Ama bu yarışma hiç de adil yürümüyor.

Bizler tek tabanca işi götürmeğe çalışırken siz yarışmayı cümbür cemaat yürütürüyorsunuz. Hanımların elinde bile kürek var. "Sebze Bahçesi Hazırlama" başlığı altındaki resimdekileri saydım 7 kişi. Resmi çeken galiba sizsiniz, etti mi 8. "Geri çekilin kalabalık görünmeyelim" diyerek objektifin menzilinden çıkardığınız kaç kişi var acaba? İyi ki Sayın Kaptan seferde, yoksa gemideki bütün personeli getirirdi herhalde "vira çukur kazmağa" diyerek.

Atlet, maraton koşusunun sonuna doğru hızlanmış ve bitiş çizgisi üzerinden 3 metre uzun atlama yapmış. Bunu duyan Karadenizli dudak bükmüş, "Ohoo o kadar gerildikten sonra ben 8 metre bile atlarım" demiş.

O kadar kalabalık olduktan sonra... 170x70x110 cm çukur ne ki...

Biz tek domates çukuru açıyoruz, siz 3 domates dikiyorsunuz biri olmazsa diğeri olsun diye. Yetmezmiş gibi, nefesi luvvetli İmam bile getirmişsiniz dua ettirmek için. Olmuşken tam olsun, İmama haftada bir yağmur duası ettirin de domateslerinizi yağmur suyuyla sulayın bari.

.......

Herşey bir yana, hakikaten güzel bir çalışma yapmışsınız. Bol ürün almanız dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum.

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 16:50   #26
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Hadi hayırlısı. İnşallah bu kadar emeğe mahçup olmayız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 19:53   #27
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Sn indomie, sn meyvelitepe teşekkür ederiz.

Yarış gerçekten adil değil, bizimkiler kalabalık, neyse birimizinkine bir şey olursa digerininki yetişir.

Domates agacı yetişirse ilginç olacak, başına bir şey gelirse sonbaharda yerine güzel bir meyve agacı, düşünün nasıl o çukurda yetişir, halil bey kendine başka yer baksın

Nefesi kuvvetli imamımız da hani 640 çuval klinoları taşırken yoldan tesadüfen geçen, bizimkilere yardım eden kasap Arif usta, mezbadan emekli, her hayvan kesişte besmele çektigi için içlerinde nefesi en kuvvetli olan onu seçmişler.

Ayazkızı ve Vegy beğendi.
Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 20:30   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Meyvelitepe Mikoriza mantarıda kullanmıştır. Nefes üflemeye bedeldir derler. Sim Derma ile rekabet eder mi bilmem ama sizinkini sollarsa şaşırmam

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 21:01   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Arkadaşlar,

Yaklaşık 10 gü-ndür ağaçlar nete uğrayamıyor idim. Çok şey kaçırmışım. Hepinizin ellerine sağlık Allah utandırmasın. Domates yemeğe geleceğim biline.

NE DEMİŞLER '' KOMŞUDA PİŞER BİZEDE DÜŞER ''

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 21:48   #30
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Sevgili AcemiÇaylak, zaten bu çukur isinden aklımız da kalmadı. Bir de mukoriza (ismini bile yazamıyorum) denen mantarı işin içine sokma, kapı gibi enzimlerimiz var. İçipte her tarafımız kabarmıstı. Kaşıntı 1 Hafta geçmemişti ! Zaten 10 kişi (nefesi kuvvetli hoca 2 kişi sayıldı ) 10 cm derinliği fazla çukur kazdılar. Bi de, 1 küp altın bulsalardıya Ha bu arada, erik ağacındaki erikler sizleri bekliyor ama gelen giden yok, Kırmızı mumlu davetiye beklemeyin, Sn.Sarıcan dan ve Sn.Ensar dan da ses yok ! Bu böyle biline.. Halil Bey, bizim merdiven damattanmış

Ayazkızı beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024