agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen hosseda

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2010, 11:48   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Üreticinin ürününü doğrudan satışı ile ilgili vergi mevzuatı

Tarlasındaki ürününü hemen tarlanın yanında sergileyip satan köylünün vergi mevzuatı yönünden hiç bir sorunu yok. Yani kimse ona nerde yaptığın satışa ait hasılat belgen diyemiyor mevcut yasalar çerçevesinde.

(Burada bir not : Konu ettiğimiz köylü, işletme büyüklüğü ölçülerini aşmadığından gerçek usulde vergilendirilmeyen yani defter tutmak zorunda olmayan, tevkifat yolu ile vergilendirilen bir çiftçi. Tevkifat yolu ile vergilendirme, adı üzerinde, satışı yapandan malı alanın satıcıya paranın tamamını ödemeyip bir miktarını vergi olarak emaneten alıkoyması sonrada devlete bunu beyan ederek satıcı adına ödemesidir. Ancak her alıcı bu kesinti ile yükümlü değildir, olamazda zaten pratikte uygulanma imkanı yoktur. Sadece tüccar çiftçiden yaptığı alımlarda paranın tamamını ödemez bir kısmını alıkoyar ve sonra çiftçi namına devlete öder. Yani tüm çiftçilerin ürettiklerini tüccar ve benzeri kurumlara sattığını farz edersek satıcı konumundaki çiftçinin vergilenmesini ve de belge düzenini anlamak çok kolaylaşıyor. İşletme büyüklüğü ölçüsünü aşan çiftçi (örnek verirsek sebze tarımında 200 dönüm ekili alan sınır tayin edilmiş) deftere tabi olacak, aşmayan ise hasılatı üzerinden kesinti suretiyle vergilenecek).

Tarlasının kenarında ürününü satan köylü defter tutmadığı gibi tevkifat sureti ile de vergilenmemekte. Zirai faaliyette böyle bir imkan yasada yer almadığına göre bu köylü nasıl belgesiz satış yapıyor ve kimsede ona nerde satış belgen demiyor. Bu noktada gelir vergisi yasasının esnaf muaflığı hükümleri devreye giriyor ve yapılan satış zira faaliyet kapsamında değil ticari faaliyet kapsamında mütalaa edilmek suretiyle kimse ses etmiyor. Ancak esnaf muaflığına lişkin madde iyi incelenirse görülecektir ki erişte yapıp satan köylü maddede sayılmıştır, pazar takibi suretiyle ürününü satan köylü de sayılmıştır ancak tarlasının kenarında ürününü satan köylüyü o maddede bulamazsınız. Bu sebepten önceki yazımda bu hususta belirsizlikler var dedim.

Sizin durumunuza gelecek olursak, işletme büyüklüğü ölçüsünün altında kaldığınız varsayımıyla defter tutmak zorunda olmadığınızı kabul ediyoruz.

Ancak gene de tüketiciye sanal alem yardımıyla yapacağınız satışlar sebebi ile faaliyetinizin zirai faaliyetten çıkarak ticari faaliyet kapsamında değerlendirileceği neticesi çıkmakta. Ancak ticari faaliyetinizin gelir vergisi yasasındaki esnaf muaflığı içine girmesi ve dolayısıyla sizlerinde pazarda veya tarlası yanında ürün satan köylü gibi defter ve belge sarmalından uzak kalma imkanınız olduğunu söylemek mümkün değil. Sonuç olarak küçük tarlamda ürettim ve netten sattım demek, tarlamda ürettim kasabada açtığım dükkanda satışa sundum demekten farklı olmamakta mevcut mevzuat nezdinde.

Ancak ticari faaliyet kapsamında değerlendirilme her şeyin sonu demek değil mutlaka. Gerekli tedbirleri almak suretiyle ( vergi mükellefiyeti kaydı, vb.) bu maniayı aşmak her zaman mümkün.


Düzenleyen hosseda : 05-12-2010 saat 15:06 Neden: açıklama ilavesi için
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2010, 20:09   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2010
Şehir: Mersin
Mesajlar: 217
Sayın Hosseda teşekkür ederim. Bu açıklamalarınız çok iyi oldu. Bundan sonra da açıklamalarınıza ihtiyacımız olacak.

Eskiden, çiftçi muafiyeti diye bir şey vardı. Eski parayla 50 milyar liranın altında satış yapan bir çiftçi, beyan vermekten muaftı. Doğrudan gelir vergisi ödemek zorunda değildi. Komisyoncuda veya tüccara satış yaptığında % 5 stopaj ödüyor başka bir vergi ödemiyordu. 50 milyarı aşan satışta ise, beyan zorunlu idi. Satışın % 70'i masraf görülüp kalanı üzerinden vergilendirme yapılıyordu. Şu anda bahsettiğimiz kurallar devam ediyor mu bilmiyorum.

Dediğiniz gibi, kayda girmekten de, vergi ödemekten de kaçma fikrimiz yok. Ancak, basit bir şekilde bu işi sürdürebilir miyiz? Yoksa, şirketlerle aynı kefeye mi konuluruz?

Selamlar.

bozon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2010, 09:15   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın bozon yazdığınız sistem 31.12.1997 tarihinde sona erdi. Götürü usulde zirai kazanç beyanıydı ismide. İdare o tarihte götürü usulmü olur vergilemede, sistemden tüm götürü vergilemeleri atıyorum dedi, hatta taksiciler yollara dizilmişti o dönemde hatırlarsanız ve gene o dönemde nereden buldunu getireceğim vergi kaçıranın canına ot tıkayacağım dedi elleri temiz olan bir büyüğümüz ama sistem onu öğüttü gitti.

Eğer zirai ürün satışınız netten yapılacak ise işi mükellef olmadan çözecek bir formülü görülmemekte. Vergi ödeyeceksem öderim ama bürokrasinin çarkına kolumu kaptırmayayım, tarlamla mı uğraşçam kırtasiye ilemi demekte çok haklısınız. Eğer şartlarını denk getirebilirseniz basit usulde mükellef ( GV. yasası mad.46) olmanız halinde meseleyi nisbeten halletmiş olursunuz kanımca.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2010, 21:59   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2010
Şehir: Mersin
Mesajlar: 217
Teşekkür ederim Sayın Hosseda; Size epeyce yük olduk. Yeni bir konu başlığı açılması gerekti.

Basit usulde mükellefliği inceleyeceğim. Bunun sonucunu tartışmak gerekecek sanırım.

Selamlar.

bozon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 15:22   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
merhaba,

google da bu konuyu araştırırken yazışmalarınza denk geldim. Bende 193 GELİR VERGİSİ KANUNU 9. MADDE 6. BENT İ kapsamında ev hanımlarının ürettiği tarhana ve erişte benzeri ürünleri internet ortamında satmayı düşümüyordum fakat yazışmalarınızdan bunun ancak basit usulde vergi muk. olmak kaydı ile aşabileceğimi gördüm. Bilgileriniz için teşekkürler.

domatore Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2013, 21:05   #6
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Bir soru. Ben devlet memuruyum. Bildiğim kadarıyla ziraat odasına kayıt olabiliyor ve üretim yapabiliyoruz. Urettigimizi de yapabiliyoruz. Ancak imalathane işletemiyoruz. Vergi durumu nedir.

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2017, 13:51   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-08-2015
Şehir: İstanbul-Çanakkale
Mesajlar: 71
merak ettiğim bir konuydu, sayın hosseda teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. gayet aydınlatıcı olmuş

bahçe heveslisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2019, 20:08   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-08-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
merhaba
sorum kısa ve net bilgi verirseniz sevinirim
çiftçi serasında yetiştirdiği sebzeyi direkt marketlere satabilir mi
teşekkürler

girdap1968 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024