agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni2767Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-08-2011, 11:37   #361
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Sayın Halil Önen; Sayfanız eşimin ve benim aklımızı başımızdan aldı. Bir iki saattir sayfanız açık inceleyip duruyoruz. O kadar yararlı bilgiler ve bir o kadar da güzel anlatımınız var ki hayran kaldık. Biz toprak, bahçe, bitki konusunda neredeyse sıfır bilgiyle başladık. Öğrenmemiz gereken o kadar çok şey var ki... Sürekli araştırıp uygulamamıza rağmen, bilmediğimiz şeylerle karşılaşınca sıkıntı yaşıyoruz. Amacımız önce kendimize çiftlik ortamında bir yaşam alanı kurmak ve sonra belki öğrendikçe gidebildiğimiz yere kadar gitmek ( ticari anlamda da ). Bunun çok uzun bir süreç olduğunu biliyoruz. Ama öğrendiklerimiz bizi daha da umutlandırıyor. Fakat en büyük sorunumuz otların çok fazla olup ürünleri kuşatması. Ve zaralılara da davetiye çıkarmak. Bununla başetmeyi bir türlü sisteme oturtamadık. 3300m2. arazimize iki kişi yetişemiyoruz. Eşim sulama ve bahçede güç ve tadilat gerektiren işleri yaparken, ben de ekim, ot temizleme ve hasat işleriyle ilgileniyorum. Bir de şöyle dinlenirken etrafımızda görebileceğimiz çiçeklerle. Ama itiraf edeyim, başlangıçta bu kadar zor olacağını önceden bilseydik buna cesaret edemezdik. Bize olan ilgi ve etrafımızdaki takdirler sayesinde hevesle çalışıyoruz.

Atalarımızın uyguladığı doğru ama ne yazık ki terkedilmeye yüz tutmuş çevreci yöntemleri uygulamaya çalışıyoruz. Sayfanızın bizim için çok çok yararlı olduğunu keşfettik. Tıpkı bir hazine bulmuş gibiyiz. Bundan sonra sizi takipteyiz. Değerli tavsiyelerinize çok seviniriz.

İyi çalışmalar...

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-08-2011, 14:48   #362
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı Mesajı Göster
... Fakat en büyük sorunumuz otların çok fazla olup ürünleri kuşatması. Ve zaralılara da davetiye çıkarmak. Bununla başetmeyi bir türlü sisteme oturtamadık. 3300m2. arazimize iki kişi yetişemiyoruz....


Atalarımızın uyguladığı doğru ama ne yazık ki terkedilmeye yüz tutmuş çevreci yöntemleri uygulamaya çalışıyoruz....

İyi çalışmalar...
Size de iyi çalışmalar sn. Uzaylı.

Yabancı otları baskılamanın en iyi yöntemi fii ekmek... Fii yabancı ot çıkışını engeller.

Tarlanın işlenmeyen kenarlarına ekilebilir. Bu aynı zaman da zararlılar için avcı böceklerin üssü olacaktır.

Meyve ağaçlarının 1 m. kadar uzağına ekilebilir. Yaş iken ya da kuruduğunda tekrar toprağa sığ olarak belki çapa makinesi ile karıştırılarak devamlı çıkması sağlanır.

Fii nin azot fiskesinden de yararlanılır.


Yabancı otları küçük iken kesmek ya da sığ çapalamak ve kesilen otları toprak üzerinde bırakmak da bir yöntem. Kesilen yeşil 'o' otun yaprakları kendisine de düşmandır. Aynı otun tekrarlamasını azaltır.

Sebzeler için ise çapalamaktan başka çare yok gibi... _ ki zaten en az iki defa çapa yoksa sebze büyümüyor.

Kolay gelsin. Saygılar.

Ayazkızı beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-08-2011, 23:34   #363
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Tohum alma

Domatesten tohum alma...

Önce bir soru sormak istiyorum.

Name:  IMAG0010 [640x480].jpg
Views: 1631
Size:  72.4 KB

Bu domates neden meyvesini yukarıda vermeye çalışıyor? Yukarıda çiçek açmış.....?

Name:  IMAG0009 [640x480].jpg
Views: 1771
Size:  72.7 KB

Neden bana yukarılarda bir kaç domatese talim yaptırıyor?

Name:  IMAG0012 [640x480].jpg
Views: 1632
Size:  72.9 KB

Halbuki çiçeklerini kırmadı fazla ya da az sulamadan ve tripsiye yakalanmadı...

Name:  IMAG0011 [640x480].jpg
Views: 1694
Size:  72.7 KB

Neden yukarılar da domates vermeye çalışıyor?

Halbuki kendine verimlidir. İster aşağıdan ister ortadan ister en yukarıdan olgun ve sağlıklı meyvesinden tohum alınsa bile meyve vermesi beklenemez miydi?

Yoksa kazın ayağı öyle değil mi?

Değerli dostum Ayhan kaptan' nın internet aracılığı ile getirdiği ve _ benim birkaç tane aldığım_ bu tohumlar neden neden verime yatmaz?


Domatesin en altından alınan tohumluk erkencilik yapar bunu biliyoruz.

Peki en üstten tohumluk alındığında, domates meyveyi en yukarıda mı verir?
Kendine verimli olması bunu değiştirir mi?

Kritik iki soru bu...

Olasalıklar;

1) tohum olgunlaşmamış meyvelerden alınmıştır.
2)tohum hastalıklı meyvelerden alınmıştır.
3) tohum hibrittir.( evet hiprit de ikinci yıl _genelde_ yukarıda ve az verir.)

peki bu üç maddeyi intenetten tohum şatışı yapan biri yapabilir mi?

Bu etik midir?

Bu üç olasılığı düşünmüyorum. Eliyorum. Olmaz öyle şey!

O zaman tek bir sebep kalıyor.

Damızlık tohumlar domatesin en üst bölgesinden alınmıştır.

Buna inanırım ve böyle olduğunu biliyorum. Bu her çeşit bitki için _hemen hemen_ geçerlidir. Bitkinin kendine verimli olması bunu kurtarmaz.

Name:  IMAG0008 [640x480].jpg
Views: 1806
Size:  72.0 KB

Yoksa taa yukarılarda domates vermesinin sebebi ne olabilir ki?

devam...

Ayazkızı ve YeniGine beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-08-2011, 23:51   #364
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
tohum alma 2

Name:  IMAG0002 [640x480].jpg
Views: 1794
Size:  65.6 KB

Evet tohumluk domatesi en alttan ve en sağlık ve en olgun olanından alacağız. İyice olgunlaşmalı ki çekirdeği beslesin. Hatta koparıldıktan sonra bir kaç gün bekleteceğiz.

Bitmedi...

Name:  IMAG0001 [640x480] (2).JPG
Views: 1478
Size:  42.0 KB

domates bu...

Name:  IMAG0002 [640x480] (2).JPG
Views: 1640
Size:  54.7 KB

Tam ortadan çekirdek alacağım. En sağlıksı ve verimlisi burada...


Name:  IMAG0003 [640x480] (2).JPG
Views: 1639
Size:  47.5 KB

Tüm çeşitler için yöntem aynı...

Name:  IMAG0012 [640x480] (2).JPG
Views: 1620
Size:  66.5 KB

devam...

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 00:10   #365
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Name:  IMAG0020 [640x480].JPG
Views: 2098
Size:  58.9 KB

En kolay yöntem demliğe konan çay süzgeci, bunu seviyorum.

Name:  IMAG0018 [640x480].JPG
Views: 1999
Size:  30.9 KB

Yıka yıka ovala...

Biberler için geçerli değil...

Name:  IMAG0013 [640x480].JPG
Views: 2110
Size:  61.4 KB

Doğru kurutmaya...

Name:  IMAG0038 [640x480].jpg
Views: 2008
Size:  36.6 KB

Bu bibere dikkat!

Name:  IMAG0035 [640x480].JPG
Views: 1961
Size:  66.9 KB

Şöle dilimi değdirdim, ismini bile doğru yazamadım. Biberin kendisi değil asıl acı olan çekirdeğinin bağlandığı yerimiş.

Bu biberi dokunduğunuzda çıkıntılarınıza _ kulak, burun v.b._ dokunmayın. Fena yakıyor.

Tuvalete girmeden önce elinizi yıkamanız sizi kurtarmaz, uzantılarınızdan uzak durmazsanız; yandı hanımın arpa tarlası...

acılı devam

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 00:23   #366
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
tohum alma 3

Name:  IMAG0034 [640x480].jpg
Views: 1999
Size:  39.9 KB

Liste hazır...

Name:  IMAG0031 [640x480].JPG
Views: 2079
Size:  61.8 KB

Merak olmasaydı...

Name:  IMAG0039 [640x480].JPG
Views: 1966
Size:  69.3 KB

felsefe olmazdı...

Name:  IMAG0041 [640x480].JPG
Views: 2038
Size:  68.8 KB

Yoksa insan sevdiklerini nasıl seçerdi?

devam...

Ayazkızı ve YeniGine beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 00:55   #367
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
tohum alma 4. Börülce

Name:  IMAG0062 [640x480].jpg
Views: 2503
Size:  65.6 KB

Tohumluk ayırdığım börülceleri hiç toplamadım.

Name:  IMAG0067 [640x480].jpg
Views: 1954
Size:  56.5 KB

En uzunlarını köke en yakın olanlarını, içi en dolgun olanları, en sağlıklı olanları;

kuruttum gölgede...

Name:  IMAG0065 [640x480].jpg
Views: 2218
Size:  44.6 KB

bu kurt tam bir baş belası. Yeşilken börülceyi deliyor orta yerinden. Kelebek oluyor sonra; delfin _ b.f. bakterisi_ atmak gerekiyor.

Name:  IMAG0068 [640x480].JPG
Views: 2319
Size:  63.7 KB

Ama ben delfin değil, gülleci bulamacı attım, bu nasıl kurtulmuş anlamadım.

Name:  IMAG0066 [640x480].jpg
Views: 2143
Size:  48.2 KB

Kışlı için de ayırdım. Kurusun da çok seviyorum nar ekşili hele koruktan olursa ekşilisine bayılırım, yanında koçaman bir kuru soğan varsa...

Yemeklik olanını kurtlanmasın diye soba ateşinde _ fırında_ kurutacağım.

Dikmek için ayırdığım tohumlukları gölgede biraz kurutacağım ve bir cam kavanozda saklıyacağım. Bu kurtlanmayı kurtarır mı bilemiyorum.

Annem ben onları ilaçlarım diyor ama ilacın ne olduğunu o da bilmiyor.

Kurtlanmayı önlemek için, Delfin ile spreylemeyi düşünüyorum ama; Meyveli börülceler Tepe de de meyveye cevap verir mi bilemiyorum!?...

Doslukların sürmesi dileğimle;
saygılar.

Ayazkızı beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 01:06   #368
Ağaç Dostu
 
TaşevliBahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 892
Sayın Halil bey, bahçe çalışmalarını bitiremediniz herhalde, bugünün işini yarına bırakmamak için gecenin bu saatinde bile çalışmalarınıza devam ediyorsunuz. bu özverili çalışmalarınızdan dolayı size hayran kalmamak mümkün değil.
Tohum alma işlemi yaptığınız ürünler heryıl çoğaltarak yetiştirdiğiniz fidanlardanmı? Ben şimdiye kadar hep fidan şeklinde hazırlanmış ürünler kullandım. Hibrit tohumdan elde edilmiş olması olasılığından dolayıda tohum alma işlemi yapmaya luzüm görmedim. Şayet yeteri kadar tohum elde etme şansınız varsa , elde etmiş olduğunuz tohmlardan gelecek yıl bahçemde sürekli benimde döndürebileceğim şekilde sizden tohum almak istiyorum.
Biraz çingenelik yaptım ama ne yapayım. isteyenin yüzü kara olsun....
Resimleri görünce dayanmak mümkün değil.

Ayhan bey , sayın müdürümüz ve sizinle tekrar biraraya gelmek için sabırsızlanıyorum.
Arayı uzatmamak dileğiyle, görüşmek üzere hoşçakalın...

TaşevliBahçe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 02:06   #369
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Eklenti 239177

Tohumluk ayırdığım börülceleri hiç toplamadım.

Eklenti 239178

En uzunlarını köke en yakın olanlarını, içi en dolgun olanları, en sağlıklı olanları;

kuruttum gölgede...

Eklenti 239179

bu kurt tam bir baş belası. Yeşilken börülceyi deliyor orta yerinden. Kelebek oluyor sonra; delfin _ b.f. bakterisi_ atmak gerekiyor.

Eklenti 239180

Ama ben delfin değil, gülleci bulamacı attım, bu nasıl kurtulmuş anlamadım.

Eklenti 239181

Kışlı için de ayırdım. Kurusun da çok seviyorum nar ekşili hele koruktan olursa ekşilisine bayılırım, yanında koçaman bir kuru soğan varsa...

Yemeklik olanını kurtlanmasın diye soba ateşinde _ fırında_ kurutacağım.

Dikmek için ayırdığım tohumlukları gölgede biraz kurutacağım ve bir cam kavanozda saklıyacağım. Bu kurtlanmayı kurtarır mı bilemiyorum.

Annem ben onları ilaçlarım diyor ama ilacın ne olduğunu o da bilmiyor.

Kurtlanmayı önlemek için, Delfin ile spreylemeyi düşünüyorum ama; Meyveli börülceler Tepe de de meyveye cevap verir mi bilemiyorum!?...

Doslukların sürmesi dileğimle;
saygılar.
fırın külü veya mangal külü ile harmanla (üfürme külü gitmesin) küllü sakla bir şey olmaz.iyi kurumazsa şişede nem yaparsa çürütürsün halilim.çözde al pardon sakla da bana da verirsin.selamlar
.

Keyf Bahçesi Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 10:18   #370
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasangultepeli Mesajı Göster
fırın külü veya mangal külü ile harmanla (üfürme külü gitmesin) küllü sakla bir şey olmaz.iyi kurumazsa şişede nem yaparsa çürütürsün halilim.çözde al pardon sakla da bana da verirsin.selamlar
.
Sn. kıdemli müdürüm,

börülceleri küllemek kurtlanmadan kurtarmıyor. Denenmiştir.

Sende olan bana, bende olan sana şeklindedir, zaten öyle yapmıyor muyuz?

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 10:49   #371
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rafet Uzunok Mesajı Göster
..
Tohum alma işlemi yaptığınız ürünler heryıl çoğaltarak yetiştirdiğiniz fidanlardanmı? ...
Biraz çingenelik yaptım ama ne yapayım. isteyenin yüzü kara olsun....
...
Yok Rafet'cim,

bende çingenelik yaptım, Ayhan kaptanın bu yıl internetten getirtiği fidanlardan _ biraz yardım ettim ya_ yürüttüm.

Artık bu yıl Aliğa UBYİ olarak bir tohum bankası kurarız, herkesin kendi bankası olursa iyi olur.

Dört yıl önce bizim kıdemsiz müdüre yer fıstığı vermiştim, ben yemiş bitirmişim; bir avuç karşılığı bir kg. geri aldım. Verimli bir şey...

Bir de müdürden bamya aldım bir avuç kadar, sümüklü diye pek sevmezdim kendilerini...

Name:  IMAG0013 [640x480].jpg
Views: 4370
Size:  70.2 KB

hep suyuna bandırırdım. Kendisi de güzelmiş.

Vermeyen _ paylaşmayan_zencidir.

Ayazkızı ve YeniGine beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-08-2011, 12:03   #372
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Halil ağbi -tohumları kurtlanmasınlar diye, fırında kurutacağım- diye yazınca, aklıma geldi.

Patlıcan, biber, bamya gibi sebzeleri güneş'te kurutan arkadaşlar var ise, onlara bir hatırlatma yapalım.

Kış'lık için güneşte kuruttuğunuz bu sebzeleri'de, saklama kaplarına ya'da bez torbalara koyup kaldırmadan önce, fırında biraz kurutmak gerekiyor. Ondan sonra kışlık için saklamak gerekiyor.

ayazkentli Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2011, 09:24   #373
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Yok Rafet'cim,

bende çingenelik yaptım, Ayhan kaptanın bu yıl internetten getirtiği fidanlardan _ biraz yardım ettim ya_ yürüttüm.

Artık bu yıl Aliğa UBYİ olarak bir tohum bankası kurarız.
Halil bey fazla mütevazisiniz, siz ve Gümetepeden Enver bey olmasaydınız bu yıl sebze adalarını yetiştiremezdik. Neticede bu yıl elimizde paylaşılacak oldukça değerli tohumlar olacak.

Tohum bankası fikri oldukça önemli, üzerinde duralım.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2011, 10:14   #374
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Halil Bey, başlığınız, koca tarlası olana da, bir saksıcığı olana da hitap ediyor. Anlatımınız da çok keyifli, yaz okulu tadında keyifle takip ediyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2011, 16:52   #375
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Eklenti 239163

En kolay yöntem demliğe konan çay süzgeci, bunu seviyorum.

Eklenti 239165

Yıka yıka ovala...

Biberler için geçerli değil...

Eklenti 239166

Doğru kurutmaya...

Eklenti 239167

Bu bibere dikkat!

Eklenti 239168

Şöle dilimi değdirdim, ismini bile doğru yazamadım. Biberin kendisi değil asıl acı olan çekirdeğinin bağlandığı yerimiş.

Bu biberi dokunduğunuzda çıkıntılarınıza _ kulak, burun v.b._ dokunmayın. Fena yakıyor.

Tuvalete girmeden önce elinizi yıkamanız sizi kurtarmaz, uzantılarınızdan uzak durmazsanız; yandı hanımın arpa tarlası...

acılı devam
Abi harikasın gülmekten öldürdün beni.Kolay gelsin.

Maviş beğendi.
gtatas Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-08-2011, 23:30   #376
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Topan patlıcandan közleme...

Name:  IMAG0004 [640x480] (2).jpg
Views: 1824
Size:  63.4 KB

pişerken...

Name:  IMAG0007 [640x480] (2).jpg
Views: 1892
Size:  58.8 KB

Okumuş gençler...

Name:  IMAG0009 [640x480] (2).jpg
Views: 1690
Size:  66.5 KB

bukaşi yapıyor.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-08-2011, 23:33   #377
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Yabancı otları baskılamanın en iyi yöntemi fii ekmek... Fii yabancı ot çıkışını engeller.

Tarlanın işlenmeyen kenarlarına ekilebilir. Bu aynı zaman da zararlılar için avcı böceklerin üssü olacaktır.

Meyve ağaçlarının 1 m. kadar uzağına ekilebilir. Yaş iken ya da kuruduğunda tekrar toprağa sığ olarak belki çapa makinesi ile karıştırılarak devamlı çıkması sağlanır.

Fii nin azot fiskesinden de yararlanılır.


Yabancı otları küçük iken kesmek ya da sığ çapalamak ve kesilen otları toprak üzerinde bırakmak da bir yöntem. Kesilen yeşil 'o' otun yaprakları kendisine de düşmandır. Aynı otun tekrarlamasını azaltır.

Sebzeler için ise çapalamaktan başka çare yok gibi... _ ki zaten en az iki defa çapa yoksa sebze büyümüyor.

Kolay gelsin. Saygılar.
Sayın Halil Önen; Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bizim arazinin yarısı meyve bahçesi, diğer yarısı bir kısmı sebze bahçesi, bir kısmı ev, depo, sulama havuzu çiçekli alan, otopark olarak yapılanacak inşallah.

Mesajınızdan sonra eşimle fiği nereye ekeriz diye biraz düşündük te işin içinden çıkamadık açıkçası...

Bizde her türlü yabani ot alabildiğine çıkıyor. Meyve bahçesi olacak alanında da diğer alanda da bölge bölge ayrıkotu, semizotu, yapışkan ot dedikleri o başımın derdi ot, kaynaş, pıtırak dedikleri ot, dolu çıkıyor. Biz ise sadece bunları ekili alanlarda sökme yöntemiyle başetmeye çalışıyoruz.

Tavsiyenizden sonra eşimle konu üzerinde şöyle beyin jimnastiği yapalım dedik: Meselâ meyve ağaçlarının olacağı kısımda fiğ eksek dedim. "Hem azot bağladığı için bu bitki faydalıymış" dedim.

Eşim de; "peki çapaladıkça çoğaldığı için bu sefer ayrıkla uğraştığımız gibi fiğle başetmeye uğraşmayalım" dedi.

Valla konu hakkında pek birşey bilmediğim için bir şey diyemedim. Beni de, eşime epey düşündürdü.

Yabancı otları kompost yapmak için kuyu için açılmış ama işi bitmiş olan devirdaim çukuruna dolduruyoruz. Ama bazen yorgunluktan o gün kenara yığdımız otları bırakıyoruz. Bazen ihmal edip yerinde kurursa onları toplayıp çukura götürdüğümüzde gerçekten altında ot çıkmadığını ben de görüyorum. Fakat bu da zaralıların çoğalma yeri olacak diye endişe ile yine bahçede birikmiş ot bıraktırmamaya çalışıyorum. Tamamen temizlik psikolojisi. Zaten bir çok bitki alerji yapıyor. Bu sebeple ben söküyorum ama eşim kucaklayıp taşıyor.

Bu bilgiler aklımızın bir köşesinde olacak. Mutlaka bir gün faydası olacaktır. Bakarsınız ileride bir de zeytinlik alırız, ağaçların altına fiğ ekeriz.

Sayfanızda ve diğer başlıklarda verdiğiniz tüm değerli bilgilerden faydanıyoruz. Her zaman devamını bekleriz. Tekrardan çok teşekkürler...

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-08-2011, 11:37   #378
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Eklenti 239169

Liste hazır...

Eklenti 239174

Merak olmasaydı...

Eklenti 239175

felsefe olmazdı...

Eklenti 239176

Yoksa insan sevdiklerini nasıl seçerdi?

devam...
Sayın Halil Önen; Tosuncuk bebek resimli tabla eşliğinde,eski el işlemeli örtü bezi üstünde sebze ve tohumlarını sergilemekle; dün, bugün ve yarın kavramlarını mı anlamalıyım?
Fesefeden çakmıyorum da..

ligustrum Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 14-08-2011, 22:57   #379
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 617
sayın halil önen,
özellikle UYBİ bahçelerine henüz gelmedim, gelmiyorum, başka bahçede attığınız laf üzerine şimdilik sadece sizin bahçeye geldim.
geldim de, sayın epsody izmir'e geldiğinde kimin bahçesine geleceğim ona göre tüm UYBİ bahçelirini ziyaret edip yorumlayacağım.
tohumlarımı şimdiden hazırlamaya başlayın lütfen,
saygılar

mavikartal5 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 17-08-2011, 23:42   #380
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
...
Dikmek için ayırdığım tohumlukları gölgede biraz kurutacağım ve bir cam kavanozda saklıyacağım. Bu kurtlanmayı kurtarır mı bilemiyorum.

Annem ben onları ilaçlarım diyor ama ilacın ne olduğunu o da bilmiyor.
...
Tohumları saklarken özellikle domates tohumlarını 20 dakika kadar %10 oranında sulandırılmış sirkede bekletmeli (1 birim market sirkesi, 9 birim su). Bu yıl sadece domates değil, her türlü tohumu sirkeli suda bekletme işlemini yapıyorum. Bu işlem tohumdan geçen bakteriyel hastalıklar için bir çozüm. Bir Türk öğrencinin domates için yaptığı mükemmel bir araştırma projesine göre sonuç çok başarılı.

Tohumları kuruturken fırınlamak çok riskli. Çimlenme özelliği kaybolabilir. En iyisi gölgede ve havadar bir yerde kuruması. Yeterli sayıda varsa süzgeçte, yoksa pamuklu olmayan esnek bir bez parçasının üzerinde 2-3 günde mükemmel kururlar.

Bakliyat tohumlarını saklarken bean weevil (bakliyat böceği) denilen böcek baş belasıdır. Yumurtalar ergin tarafından daha bakliyat dalında iken bırakılır.

Şöyle bir prosedür izliyorum. Önce 20 dakika sirkeli suda bekletme, sonra çok iyi bir kurutma. Bakliyatlarda 2-3 gün yetmeyecektir. Hiç nem kalmayana kadar gölgede kurumalı. Sonra, küçük kavanozlara koyup ağzı kapanmalı ve tam üç gün -18 derecede buzlukta beklemeli (daha fazla değil). Sonra çıkarıp kavanozların içi kaolin doldurulmalı ve taneler kaolinin içinde gömülü kalmalı. Böylece ağzı kapalı halde ekilinceye kadar bekler.

Dondurucuya alınmadan önce tanelerde nem kalmış ise çimlenme özelliğini kaybedebilir. Dikkat edilmeli.

(Uyarı: Dondurma işlemini ilk defa bu yıl deniyorum. Çok döküman olmasına rağmen henüz bizzat denediğim ve sonuç aldığım bir şey değildir. Bunun için önce 8-10 tohumu dondurup, sonra çimlenme durumuna bakacağım)

Yiyeceğiniz bakliyat tohumlarını 55-60 derece ısıtılmış fırında 3-4 saat bekletirseniz, içinde yumurta varsa bile ölür. Ancak bunlar büyük ihtimal çimlenmeyecektir.

Not: BT bakterisinin bakliyat böceğine bir etkisi olmaz. Zaten BT bakterisi 3-4 günden fazla öyle bir ortamda canlı kalmayacaktır.

Khan ve Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-08-2011, 11:31   #381
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Tohumları saklarken özellikle domates tohumlarını 20 dakika kadar %10 oranında sulandırılmış sirkede bekletmeli (1 birim market sirkesi, 9 birim su). ...

......



... Önce 20 dakika sirkeli suda bekletme, sonra çok iyi bir kurutma. Bakliyatlarda 2-3 gün yetmeyecektir. Hiç nem kalmayana kadar gölgede kurumalı. Sonra, küçük kavanozlara koyup ağzı kapanmalı ve tam üç gün -18 derecede buzlukta beklemeli (daha fazla değil). Sonra çıkarıp kavanozların içi kaolin doldurulmalı ve taneler kaolinin içinde gömülü kalmalı. Böylece ağzı kapalı halde ekilinceye kadar bekler.


....
[I](Uyarı: Dondurma işlemini ilk defa bu yıl deniyorum...
...

Teşekkürler dostum;

kurtlanmayı önlemek için tohumları sirkeli suda bekletmek iyi düşünce, bunu bende deneyeceğim.

Sağ olun/ Saygılar

Ayazkızı beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-08-2011, 12:51   #382
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sirkeli su, tohumdan geçen bakteriyel hastalıklar için, bir yanlış anlama olmasın. Bazı bakteriyel hastalıkların tohum kabuğuna yerleşip, uygun ortamı buluncaya (ekilinceye) kadar dormant halde kaldığı biliniyor. Sirkeli bunları bertaraf ediyor.

Kuru bakliyat tanesinin 3 gün boyunca şoklanması ise varsa içindeki yumurtayı öldürmek için. Kaolin ise gerek içeriden, gerek dışarıdan gelecek her türlü tohum zararlısı için ek sigorta.

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 20-08-2011, 00:15   #383
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Sayın Meyvelitepe; Bu yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben de bu sirkeli suda bekletmeyi denemek isterim. Peki sizin ilk denemeniz mi olacak. Yoksa daha önce denedikleriniz gayet başarılı çimlenmiş miydi? Yani demek istediğim tüm elde ettiğim tohumları dediğiniz ölçüde sirkeli suda bekletirsem hüsrana uğramktan çekindiğim için sordum. Bir kısmını deneyip, bir kısmını denememek te geliyor aklıma ama. Denemediklerimde bakteri olursa yine yetiştirirken birbirine geçebilir diye tahmin ediyorum. Risk yoksa hepsini deneyeceğim.

Bir de yabani otları ve meyve sebze artıklarını, sökülen ömrünü tamamlamış bikileri kompost yapıyoruz. Peki kompostta bakteri varsa ne yapabiliriz?

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 20-08-2011, 01:02   #384
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Domateste bakteriyel solgunluk hastalığı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı Mesajı Göster
Sayın Meyvelitepe; Bu yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben de bu sirkeli suda bekletmeyi denemek isterim. Peki sizin ilk denemeniz mi olacak.
Organik Tarımda Domates Bakteriyel solgunluk Hastalığına karşı kullanılabilecek tohum uygulamaları.

Deneme: Çalışmayı yapan bir öğrenci...

Şebnem Tireng Karut.
Çukurova üniversitesi,
Fen Bilimleri Enstitüsü,
Yüksek Lisans tezi:

Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığına karşı yeterli ve etkili mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

Sonuç;

domates tohumlarını sirkeli suda _ üzüm/elma_ 12 saat bekletilmiş ve bu yöntemle bu hastalığa karşı % 96_100 arasında başarı sağlanmıştır.



Teşekkürler, Sn. Meyveli Tepe

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen Halil Önen : 20-08-2011 saat 01:05 Neden: bu yöntem tohumda böceklenmeyi de önleyebilir; denermişim.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 20-08-2011, 01:10   #385
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Domates tohumlarını sirkeli suda 20 dakikayı aşmayacak şekilde bekletmenin yeterli bilimsel araştırması mevcut. Başka tohumlar için henüz bir bilimsel araştırma mevcut değil ya da henüz rastlamadım.

En iyisi şöyle yapabilirsiniz. Her tür tohumdan üçer beşer sirkeli suda bekletin. Sonra bir-iki gün kurutup hemen çimlenme deneyi yapın, böylece emin olursunuz.

Söz gelimi, şu anda 8-10 tane yeni mahsul meksika fasulyesi tohumum dondurucuda. 3 gün dolunca çimlendirip durumuna bakacağım.

Kompostta bakteri zaten olur. Sanırım kasteddiğiniz hastalıklı bitki kalıntıları. Patojenlerin bir kısmı sıcak komposttaki ısı sebebiyle ölürler. Fakat prensip olarak hastalıklı olduğunu bildiğiniz artıkları kompost yapmanız önerilmez. Sökülen sebzelere ait kalıntıları genelde kompost yapmıyorum. İzole bir yerde hepsini toplayıp çok uzun sürede çürüyüp yok olmasını bekliyorum. Hastalıklı olduğunu bildiklerinizin ise yakılması gerekir.

Yabani otları, mümkünse parçalayarak kompost yapabilirsiniz. Ot tohumlarının canlı kalmamasını istiyorsanız sıcak kompost yapmalısınız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 20-08-2011, 01:54   #386
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Sayın Halil Önen; Çok teşekkürler...

Sayın Meyvelitepe; Tamam, tarif ettiğiniz gibi tohum çimlendirme denemelerini yapacağım.

Eşim ve ben toprak ve ürünler konusunda daha yolun en başındayız diyebilirim. Sürekli araştırıyoruz ve sürekli uyguluyoruz. Bu işi kendi imkanlarımızla büyük özveri ve hevesle yapıyoruz. Ancak gıda ürünleri ile oynanan oyunlar nedeni ile bir şey kullanmaktan korkuyoruz. Amacımız gerçek anlamda sağlıklı gıda tüketmek ve başarırsak zamanla satabilmek te tabi... Organik tarımda kullanılıyor denenleri dahi kulanmaktan çekiniyoruz. Bu ülkede her şey olabiliyor biliyorsunuzdur. Bahçeye bu güne kadar hayvan gübresinden başka bir şey kullanmadık. Bize eski gübre dense de kullandığımız gübrenin de eski gübre olmadığını düşünüyoruz artık. Hal böyle olunca, hiç bir şey kullanmayınca bitkiler hastalık kapabiliyor. Meselâ eşime geçtiğimiz sezon "baklalar hastalık kaptığı için çabuk bitti" dedim. Eşim "hayır onlar ömrünü doldurduğu için yanık gibi duruyorlar, yani ölüyorlar" dedi. Yani onu bile daha tam ayırdedemiyoruz. O derece acemiyiz. Tüm bunlara rağmen verimli bir toprağımız ve çok güzel olduğu söylenen suyumuz var. Henüz tahlil ettirmedik. ürünler de şansımıza oldukça güzel oldu. Ama ne yazık ki bitkiler bu yaz zararlılara ve hastalıklara maruz kalmaya başladı.

Kötü mü yaptık bilmiyorum ama bakla bezelyeyi ve kalan ıspanağı toprak yüzeyinde kurumaya bıraktık. Zamanla toprak yüzeyinde neredeyse yok oldular. tamamen plansızlığımızdan oldu. Yani bunlar komposta katılmadı. Hastalık olmadığını düşünüp, tohum aldığımız tüm ürünlerin bitkilerini de komposta ilave ettik. Yani bitki namına ne varsa komposta ilave ediyoruz. Evde de sadece meyve sebze artıklarını attığımız ayrı çöp kovamız var. Başından beri hiç üşenmeden her seferinde onu da taşıyıp, komposta ilave ediyoruz. Ben biraz evhamlı birisiyim. Bitkileri yakmaya başlarsam, hepsinden şüphelenmeye başlayacağım. Halbuki eşim buna riayet etmez.

Bu işi ne derece doğru yapıyoruz onu da bilmiyorum. Sadece araştırdıkça uygulamaya çalışıyoruz.
Çok şey araştırıp hepsini uygulamaya çalışınca da, daha pratiğe oturmadan bir kısmını unutuyoruz. Sıcak kompostu tekrar incelemeliyim.

Ağaçlar net'i üye olmadan bir yıl öncesinden beri takip ediyorum. Sizi de buradaki ve sitenizdeki yazılarınızdan tanıyor gibiyiz artık. Yazılarınızdan pek çok şey not almıştım. Hatta bazı sayfalarınız bilgisayarda sık kullanılanlar kısmında ekli. Verdiğiniz tüm yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim.

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 21-08-2011, 12:35   #387
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Arbeguena İ_18

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Yaprak_ dal aralarından sürgün veriyor, bunlar zeytin salkımlarına dönüşecek, bolca çiçeğe yatacak sonra iki üç tane zeytin için diğerlerini dökecek _ ki bunu atalarından aldığı mirastan biliyor_ bu onun ilk meyve antrenmanı olacak.

Zeytinin bodur olanı;

Bazıları atalarından aldığı mirası bilmiyor_ muş_...

Birçoğu zeytin verdi.

Name:  IMAGine0090 [640x480] (85).jpg
Views: 2109
Size:  49.2 KB

Daha bir yaşında bile değil...

Name:  IMAG0023 [640x480] (2).jpg
Views: 1559
Size:  72.3 KB

Dikileli 6 ay gibi oldu.

Name:  IMAG0024 [640x480] (2).jpg
Views: 1590
Size:  70.5 KB

Ve daha kurşun kalem kalınlığında bile değil _ manken bacaklarını andıran _ incecik yapısı ile zeytin vermeye çalışıyor, bodurluğuna bakmadan.

Ayazkızı beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 21-08-2011, 19:28   #388
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Uzaylı, bahçenizde yapmış olduğunuzu söylediklerinizin içinde yanlış bir şey yok. Hastalık türü şeyleri bakarak tesbit etmek gerçekten kolay değil.

Yeşil malzeme bulabildiğiniz müddetçe sıcak kompost yapmak çok pratik ve çok hızlıdır. Söz gelimi, kuru keçi gübresi bulabiliyorsanız, yeşil malzeme ile yanmış, kurumuş keçi gübresini uygun bir oranda harmanlayıp kompost yaptığınızda hem gübreyi bir bakıma patojenlerden arındırıp iyi yanmamışsa bile olgunlaşmasını sağlıyorsunuz, hem yeşil malzemeniz kompostlaşmış olur, hem de vardıysa yabani ot tohumlarını bertaraf etmiş olursunuz. Sonunda, değerli ve besleyici, çok yüksek oranda organik maddeye sahip gübreniz olur.

Uygun bir şekilde örnek alarak toprak tahlili yaptırmanız, bundan sonraki süreçte yapmanız gerekenler hakkında size yön verir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-08-2011, 01:09   #389
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
...

Yeşil malzeme bulabildiğiniz müddetçe sıcak kompost yapmak çok pratik ve çok hızlıdır. Söz gelimi, kuru keçi gübresi bulabiliyorsanız, yeşil malzeme ile yanmış, kurumuş keçi gübresini uygun bir oranda harmanlayıp kompost yaptığınızda hem gübreyi bir bakıma patojenlerden arındırıp iyi yanmamışsa bile olgunlaşmasını sağlıyorsunuz, hem yeşil malzemeniz kompostlaşmış olur, hem de vardıysa yabani ot tohumlarını bertaraf etmiş olursunuz. Sonunda, değerli ve besleyici, çok yüksek oranda organik maddeye sahip gübreniz olur.

....
Geçen yıl yapmıştım;

Yanmış keçi gübresi,
Parkımızdan belediyenin biçtirdiği çimler,


Name:  IMAG0041 [640x480].jpg
Views: 1580
Size:  54.3 KB

klino
üzerine ema ile spreyleme...

Name:  IMAG0045 [640x480].jpg
Views: 1565
Size:  56.2 KB

sistem basit ve ucuz...

Name:  IMAG0043 [640x480].jpg
Views: 1705
Size:  60.7 KB

'' değerli ve besleyici,çok yüksek oranda organik maddeye sahip gübre'' daha doğrusu kompost..

Name:  IMAG0046 [640x480].jpg
Views: 1839
Size:  64.1 KB

(şu çimlerin çöplüğe atılmasına _ alışamadım_ gönlüm hiç razı değil.)

Teşekkürler Sn. MeyveliTepe

Saygılar

Ayazkızı ve YeniGine beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-08-2011, 14:22   #390
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Uzaylı, bahçenizde yapmış olduğunuzu söylediklerinizin içinde yanlış bir şey yok. Hastalık türü şeyleri bakarak tesbit etmek gerçekten kolay değil.

Yeşil malzeme bulabildiğiniz müddetçe sıcak kompost yapmak çok pratik ve çok hızlıdır. Söz gelimi, kuru keçi gübresi bulabiliyorsanız, yeşil malzeme ile yanmış, kurumuş keçi gübresini uygun bir oranda harmanlayıp kompost yaptığınızda hem gübreyi bir bakıma patojenlerden arındırıp iyi yanmamışsa bile olgunlaşmasını sağlıyorsunuz, hem yeşil malzemeniz kompostlaşmış olur, hem de vardıysa yabani ot tohumlarını bertaraf etmiş olursunuz. Sonunda, değerli ve besleyici, çok yüksek oranda organik maddeye sahip gübreniz olur.

Uygun bir şekilde örnek alarak toprak tahlili yaptırmanız, bundan sonraki süreçte yapmanız gerekenler hakkında size yön verir.
Sayın Meyvelitepe çok teşekkür ederim. bahçemizin bulunduğu köyde sürü halinde keçi yetiştiren bir kaç kişi gördük. Biri ile tanışık olduk artık ama sorduğumuzda ben sık sık temizleyip yan komşumun bahçesine atıyorum, bir nevi sözüm var, ayıp olur dedi. Ama rutin bir alışverişe döndürebileceğimiz bir keçi yetiştiren bulsak çok güzel olur. Bizim için pratik olur. Eşimin söylediğine göre, bizim kompost çukuru tahminen 6m2 ve bir metre derinlikte imiş. Artezyen devir daim çukuru idi, kompost için kapattırmadık. Geçen sene ağustos ayından beri doldurduğumuz otlar çürüdükçe çöktü ve çöktükçe üzerine şimdiye kadar tahminen 2 kamyon kadar yabani ot, zeytindalı,meyve sebze artığı yığdık. Üstteki otlar yeşil ama eşim en altı geçen kışta yağmurların da sayesinde çok güzel olmuştur üst kısmı ayırıp alt kısmı kulansam mı diye düşünüyor. Tohumlu olabileceği düşüncesi ile su deposuna karıştırıp, süzerek sulama fikri var. Sizce bu iyi bir yöntem olur mu? yeni çukur açtırıp, keçi gübresi için de bir araştırma yapsak iyi olur sanırım.

Sizce çukura dolmuş otlardan şimdi faydalanabilir miyiz? Yoksa üzerini toprakla kapatıp 6 ay beklemeli diyorlar böyle mi olmalı?

Uzaylı Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024