agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Tillandsia (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/7141.htm)

edohedo 09-01-2008 11:31

Tillandsia
 
iyi günler evimde arkadaşımın hediyesi bir tillandsia var fakat geçenlerde olan menemen depreminde düşüp üstündeki renkli kisim kirildi ve ev içerisinde biraz rahatsızlandı sanırım nasıl sağlıklı hale getirebilir ve üzerindeki renkli kısım tekrar yenilenirmi?
soruma yanıt alısam çok mutlu olurum...
Şimdiden teşekkürler...
http://www.watercolourillustration-m...tillandsia.jpg

edohedo 14-01-2008 14:52

yardım (tillandsia):(
 
iyi günler evimde arkadaşımın hediyesi biriyi günler evimde arkadaşımın hediyesi bir tillandsia var fakat geçenlerde olan menemen depreminde düşüp üstündeki renkli kisim kirildi (arkadaş görmeden:D)ve ev içerisinde biraz rahatsızlandı sanırım nasıl sağlıklı hale getirebilir ve üzerindeki renkli kısım tekrar yenilenirmi?
soruma yanıt alısam çok mutlu olurum... var fakat geçenlerde olan menemen depreminde düşüp üstündeki renkli kisim kirildi ve ev içerisinde biraz rahatsızlandı sanırım nasıl sağlıklı hale getirebilir ve üzerindeki renkli kısım tekrar yenilenirmi?
soruma yanıt alısam çok mutlu olurum...
http://www.pianetaverdemarket.com/im...onale/32_1.jpg

edohedo 30-01-2008 13:43

tillandsia yardım...
 
1 Eklenti(ler)
iyi günler benim evdeki tillandsia bu aralar sanırım ölüyor üzerindeki çiçek kırıldı ve tekrar çıkarmı?:(

malina 30-01-2008 13:58

Aynı soru için 3 ayrı başlık açmışsınız. Hepsini birleştirdim.

Sorunuzun cevabını bilen varsa, bir kez sorsanız da cevaplanacaktır. Aynı soruyu birkaç kez sormanız cevap alma ihtimalini arttırmaz.
3 tane milli piyango bileti almanızın büyük ikramiyeyi garantilememesi gibi :)

Lütfen bu forum kuralına uymaya özen gösterin.

praecox 30-01-2008 14:02

Tillandisa'lar Bromelia sınıfındakiler gibi ana bitki bir kez çiçek açtı mı ölür vede yandan yavru sürgünler verir. Yeni çiçekleri bu sürgünler olgunlaşınca göreceksiniz. Ana bitkiniz kuruyacaktır. Aechmaea, ananas, Guzmania, gibi diğer tüm akrabalarında da olduğu gibi.

edohedo 01-02-2008 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 199864)
Aynı soru için 3 ayrı başlık açmışsınız. Hepsini birleştirdim.

Sorunuzun cevabını bilen varsa, bir kez sorsanız da cevaplanacaktır. Aynı soruyu birkaç kez sormanız cevap alma ihtimalini arttırmaz.
3 tane milli piyango bileti almanızın büyük ikramiyeyi garantilememesi gibi :)

Lütfen bu forum kuralına uymaya özen gösterin.

teşekkür ediyorum ama zaten sormama gerek kalmadı öldü çünkü sadece acil bir yardım aramıştım olamadı :(

edohedo 01-02-2008 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 199866)
Tillandisa'lar Bromelia sınıfındakiler gibi ana bitki bir kez çiçek açtı mı ölür vede yandan yavru sürgünler verir. Yeni çiçekleri bu sürgünler olgunlaşınca göreceksiniz. Ana bitkiniz kuruyacaktır. Aechmaea, ananas, Guzmania, gibi diğer tüm akrabalarında da olduğu gibi.

Teşekkürler:D

praecox 01-02-2008 14:12

Evet de yandan yavru filizler vermedi mi anaç bitki?
çiçeği kesin normal bakımına devam edin. saksıyıa tmayın hemen yandan yeni yavru bitkiler çıkması gerek. Anaç bitki bunu yapamadan öldü/kurudu ise bakımda hatanız olmuş demektir.

Bunlara yani bromeliad'lara sarnıç bitkileri de denir yabancı dillerde bunun anlamı da yaprak ortasından yaprak aralarına su dolup kalacak şekilde sulanmaları gerekliliğidir. su tercihan yağmur suyu. Şayet yaprak diplerinde su kalamıyor ise bitki susuz kaldı demektir substrata saldıkları köklerin su çekmeleri değişi bir durum iken bu bitkilerde yaprak ortası ve koltuk altlarından da su çekebilmesi gerek. Bitki sırılsıklam substarta kalsa da öelbilir.

edohedo 04-02-2008 10:34

teşekkür ederim praecox baktım bitkiye bitkinin yanlarında değil ama yaprak aralarında bir kaç yeni sürgün gördüm ama onlarda sararmaya yüztutmuşlar sanırım yerini beğenmedi **** yanlış güneş ayılor belkide su problem oldu ve artık ana bitkinin hemen hemen tüm yapraklarının dipleri sararmaya başlamış :(

praecox 04-02-2008 11:00

Tiiandsia'lar hemen hemen tümü epiphit bitkilerdir. Onlar da orkideler gibi asalak değildir. gübreleme ve sulama büyük çoğunlukla bu yaprak diplerindeki koltuklardan alırlar. Kökleri besin ve su alımına çok elverişili değillerdir. Sadece tutunmaya yarar. Bu bağlamda Tillandsiaların da toprak isteği çok değişiktir. asla killi milli topraklara ekilmemeli. Saf torf yaprak çürünütüzü veya cocospeat de denen hinistancevizi kabuklarının unufak edilmiş substrat karışımlarına da dikilebilir. Hatta bazı türlerin beligin kökleri dahi yoktur nerde ise silikon yapıştırıcısı gibi maddelerle ağaç dallarına rap edilirler.
Ancak bu türde köklerin killi milli veya kireçli bir toprağa ekilmiş olması da sorun yaratabilir.
Bu bitkiler o kadar yaprak gübrelemesine yapraklardan beslenme ve su ihtiyaçlarına yönelmiş türlerdir ki içlerinden şimdilik iki türün bu yaprak göbeğinde oluşan sarnıç gibi boşluğa düşen böcekleri de sindirdiği ispatlanmıştır. Bir tür etoburluk söz konusudur bu bromeliadlarda da.
Aşırı güneş/aydınlık, sıcak ve nemli severler. Kökleri gün içnde kurumalı durağan su içinde kalmamlı. Çürüme yapabilir.

praecox 13-07-2008 15:51

1 Eklenti(ler)
Eklenti 42876

ok
bir sorum olacak. yaprak kenarları düzgün mü?
yoksa testere gibi iğneler mi döşenmiş.


bromeliadların genel bakım ve karakteeristiklerini sana anlatayım. türler arası çok bakım farkı yok zaten.

bu türün en birinci özeliği yaprak yapısı. yaprakların habitusu huniyi adırır. ağaçların üzerinde yaşadığı halde asalak bir bitki değillerdir. bu huni gibi yaprakların dizilişi sayesinde yağmur suyunu toplar. asıl sulanması da bu şekild olmalı. ekildiği toprak hiç çnemli deği zira kökler sadece ağaca tutnmak görevini görür. albette bunun yanısıra diğer bitkiler gibi bir miktar da olsa besin ve su emebilirlerse de bromeliadlarda bu çok relevant değildir.
bu sınıf bitkide gübreleme de bundan dolayı yaprak gübrelemesi uygulamaaları doğu olanıdır
diğer ikinci özeliği ise çiçek açan anaç çiçeklenme geçtikten sonra ölür. ancak ölene dek bir **** faazlası muhakak yavrular. bu yavrular anaç bitkinin yarısı kadarı olodu mu da ayırıp başka bir kapta gelişimine devam etirtilmelidir.
bakıma göre de en geç ikinci sene bu yavrular çiçeklenir ve bu döngü başdan başlar. o çiçek çıkmışhuniye bağlı anaç bitki ölecekir bu kaçınılmazdır önemli olan yavru alıpgeliştirmek.
gözünü korkutma anlamında değil ancak bu türün evde yavrularını çiçeklendirmek çok zordur acemiler için mümkün değildir. ancak bir kaç taktık var bu tür bromeliadala oda sıcaklığı ve hata üzeri ortam ısıları sever. bir de aşırı nemli bir ortam.
eh malum bu bitkiler tropik yağmur ormanlarında yetişir doğal ortamı sıcak nemli vede her gün en azından yağmur gören ormanladır.
brezilya yağmur ormanları v.d. gibi. yavruları evde çiçeklendirmek için en makulu bir akvaryumda bakmaktır veya terraryum bu da yoksa bitki bir saydam naylon torbaya sokulur hergün açılıp yağmurlama yapılır saksı dibinde su bırakılmamalı su kökleeri biraz ıslatıp süzülmeli. altında su kalırsakökden anaç bitki yavrulamadan çürüyüp ölebilir.
nylon torbaya sıkarsan hergün havaladırman gerekir yoksa torbanın içinde havasız kalıp kolayca çürür.
biliyorum hiç kola bir bitki sınıfı değillerdir. esasen bende de çok değişik türleri vardı ancak ilgim etobur bitkilere ve orkidelere yöneldikçe bu bakımı yoğun bitkiyi (en azından evde bakımı yoğun gibi) koleksyonumdan çıkartım..

saygılar.

laquat 13-06-2009 14:52

Tillandsia, köksüz ama asalak değil
 
herkese merhaba
aranıza yeni katıldım.. egzotik bitkiler beni büyülüyor. bugün saatlerce bu değişik bitkiyi araştırdım nette. ismi tillandsia bu türün. ancak bendeki saksıda yetişen cinsini kastetmiyorum. bu türün yüzlerce köksüz cinsi varmış. ankarada bulamadım bu köksüz ama asalak olmayan muhteşem bitkileri:)
lütfen bu konuda beni bilgilendirin nasıl bulabilirim?

tolgahann 13-06-2009 15:10

1 Eklenti(ler)
Bu bitkinin turuncu kırmızı ve pembe çeşitlerini geçen ay carrefor da gördüm,ama benim gördüklerim saksıda,köklüydü.

laquat 14-06-2009 19:32

evet tolgahan, bundan bende var ama çiçeği kurudu maalesef:( sanırım yeni çiçek açacak sabırla bekliyorum..
yalnız köksüzleri mevcut resimleri google görsellerde mevcut.. resmen büyüleyiciler sahibinden sitesinde 1 adet satıldığını öğrendim onun dışında çok araştırmama rağmen bilene rastlamadım.
yine de ilginize teşekkürler diğer forumculardan bilgisi olanlar vardır umarım..?

laquat 14-06-2009 19:35

bu arada merak ederseniz aşağıdaki linkte birkaç resim var:

http://www.aardvarkplantleasing.com/...illandsia3.htm

esraozgur 26-06-2009 23:20

Merhaba,
almak isteyenler bauhause' da bulabilir. oradan aldım ben.

oppss! 16-03-2010 12:45

Konuyu yenide hortlatmak lazım:)
Begona rex, caladium derken şimdide bu bitkiye ilgim artmaya başladı, şimdilik sadece bakım hakkında bilgi topluyorum...

oppss! 04-04-2010 17:39

Bende çok aradım ama bu aralar bulamadım,türkiyede satış yapan biryer var mı acaba?

z.maviss 06-04-2010 17:37

bende arıyorum ankarada nerede bulabilirim yardımcı olursanız çok çok memnun olurum teşekkürler :)

oppss! 16-04-2010 19:34

İki tillandsia cyanea cinsinden var şu anda bende, rengi harika minik içik açıyorlar birer hafta arayla...
Rengi yoğun ve etkileyici gerçekten...

oppss! 19-04-2010 13:21

1 Eklenti(ler)
Buda benim yeni tillandsia'm;)

siniroluyorum 31-07-2010 12:25

Ben de bir tane cyanea aldım dün.Sormak istediğim birkaç soru var.Acaba internette bir fotoda gördüğüm gibi saksı ve topral olmaksızın köklerine tutturulmuş iplerle bir yere asılabilir mi?Sıcaklık olarak tam sıcaklığı nedir acaba?Akvaryuma koyup üstünü streç film gibi bir şeyle kapasam içerdeki sıcaklığın ne olması gerekir?Günde kaç saat havalandırmam gerekir?
Çok soru sordum galiba:)

cenan 10-08-2010 14:28

Ben de bir Tillandsia aldım. Seradaki satın aldığım kişi aydınlık bir yerde durması gerektiğini söyledi. Alırken güzelliğine hayran kalarak aldım. İnşallah bakabilirim. Sulama konusunu kavramam lazım kurudukça mı sulamalı acaba? Saksısındakide sanki toprağa değil yosuna benziyor.

siniroluyorum 19-12-2010 11:39

2 Eklenti(ler)
Benimkinin anacı çürüdü ama yandan yavruları vardı ben de onları minik sepetçikler içinde akvaryuma astım.Hem nemli hem de çürüme riski yok çünkü diğerinin kökü çürümüştü.Gelişmeleri paylaşacağım.

cemo 19-12-2010 13:13

Ben de sayfayı görünce tillandsiama baktım, yanında bir yavrusu varmış. Hemen orkide harcı kullanarak ayrı saksıya aldım. Ayırırken parcalandı, kök falan yok. Öylece diktim, bakalım gelişecek mi. Zamansız oldu gibi bu ayırma işlemi:(

siniroluyorum 30-12-2010 23:23

Diplerine baktınız mı?Eğer toprağı uzun süre ıslak kalırsa çürüyormuş ki benim yavrularda çürüme belirtisi vardı.Bu yüzden ekerken toprak kullanmadım.Akvaryumda olduğu için nemli ama toprak olmadığı için kökü çabuk kuruyor.Günde 1-2 defa damlalıkla ortalarına su koyuyorum.Gardenyayı fısfıslarken arada bir fısfıs da yapıyorum.

Baki Berk Kayalar 12-01-2011 18:23

Thillandsia
 
Az önce Catania' daki çiçekçime uğradım. Bana çok ilginç bir kaktüs türü gösterdi. Thillandsia adıyla. Dükkanda tavana asılı uzun kıvırcık saç görünümlü bir tür. Havadaki nemle besleniyormuş. Kesinlikle toprağa bağlı değil. Herhangi bir elbise askısında bile yetişebilecek, çok ilginç bir bitki. Bir tutam Thillandsia' yı bana hediye etti. Thillandsia' nın normal bitkilere benzeyen türlerini de gösterdi. Mesela bir türünü ağaç bir dekorun üzerindeki girintiye silikonlayıp yerleştirmiş, orada toprak olmaksızın yaşıyor. Bu kaktüs türü benim gibi nispeten üşengeç bitki severler için çok ideal. Nemi olan bir yere Thillandsia'ları koymak yeterli. Gerisini hava hallediyor. Sulama derdi, gübreleme ihtiyacı yok.

http://www.agaclar.net/galeri/displa...?imageid=37684

İyi akşamlar.

Jezebel 12-01-2011 20:10

Thillandsia
 
4 Eklenti(ler)
Yılbaşından hemen önce gitiğim yurtdışı gezisinde çektiklerim;)

Eklenti 188499


Hayranolunacak bir bitki çeşitliliği.


Eklenti 188500


Pahalı Thillandsia aranjmanları.

Eklenti 188501


çok güzeller


Eklenti 188502


;)

Jezebel 12-01-2011 20:17

5 Eklenti(ler)
Ağaç şeklinde düzenlenmiş Orkide ve Thillandsia aranjmanları


Eklenti 188506


çok hoş;)


Eklenti 188504


çok farklı,



Eklenti 188505


alışılmadık


Eklenti 188507



ve doğru sadece nemle besleniyorlar


Eklenti 188508

:rolleyes:

Baki Berk Kayalar 12-01-2011 20:24

Ekledikleriniz için teşekkürler.

Fotoğrafını koyduğum örnek için çiçekçim 15 Avro dedi. 15 Avro bu tür için pahalı mı bilmiyorum. Ama çok çok ilginç geldi. Çiçekli bir kütük aranjmanını kaya yosunlarıyla süslemek yerine thillandsialarla süslemek çok daha mantıklı olur. Bunların ne kadar hızlı büyüdüğü konusunda bilgim yok. Birde mesela bunları Karadeniz bölgesine götürsek aşırı nem zararlı olur mu ki?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024