agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

barracuda 06-04-2007 19:27

Lithops
 
Lithops hakkında herhangi açımış bir başlık bulamadım. Bu konuda paylaşımda bulunursanız sevinirim.

Lithops yetiştiriciliği ve genel bilgiler (Çeviri)

antikressam 10-04-2007 12:38

Merhaba ben ferhat.

Elimde lithops hakında bu kadar bilgi var işine yararsa.

Çöllerde yaşayan ‘Lithops’ isimli bitkidir. Türkçede ‘taş öpen’, ‘taş emen’, ‘inek toynağı’, ‘yaşayan taş’, ‘çiçek açan taş’ veya ‘altıntaş’ gibi isimlerle ifade edilen bu bitki, bildiğimiz canlıların yaşamasının imkânsız olduğu Güney Afrika çöllerinde yetişmektedir. Kuru toprak, kum ve çakıllarla dolu olan bu yerlerde su yoktur.

Afrika’nın orta, güney ve kuzey bölgelerinde yaşıyan altıntaş bitkisi (Lithops), Mesambryanthemaceae ailesinin su depolama özelliği olan ve en çok bilinen çeşididir. Şu ana kadar 37 türü ve 93 çeşidi tespit edilen bu bitkinin tür ve çeşitleri; çiçeklerinin rengi, meyvelerinin şekli, tohumlarının yapısı, yapraklarının görünen kısımlarının rengi, deseni, şekli, boyu gibi birçok özelliğiyle birbirinden ayrılır. Hattâ oluşturdukları kolonideki bitki sayısı bile bu bitkinin türü hakkında bilgi verebilmektedir.
Bu bitkilerin yayılmasında en önemli faktör, su ve topraktır. Denizden yaklaşık 2.500 m yükseklikte bulunan bu bitkiler, çoğunlukla kurak iklimlerde; kireçli, kumlu, demirli ve taşlı topraklarda yaşar. Türlerine göre sıcaklığa dayanıklılıkları değişen bu bitkiler, genel olarak serin yerlerde yaşamasına rağmen, L. leslei 56 ºC’ye kadar dayanabilmektedir. Aynı bölgede bulunan L. turbiniformis ise 45 ºC’den sonra yaşayamamaktadır. Her iki tür de -10 ºC’de belli bir süre dayanabilmektedir. Yaprakları ters dönmüş ve birbirine bitişik iki koni şeklinde yaratılmış olan bu iki tür; gri, yeşilimsi gri, kırmızımsı ve pembe renklerde olabilmektedir.

antikressam 10-04-2007 12:50

http://www.palmiyemerkezi.com/2005yi.../Lithops-9.jpg

darla 10-04-2007 13:16

Zor şartların bitkisi de diyebilirim.
Gerçektende doğaya uyum sağlamış.

ferdi binici 10-04-2007 20:43

lithopların kışın yaşaması için keainlikle 3 ay boyunca su verilmemesi gerekiyor.bir kere bile verireniz ölürler.aman dikkat

gundam 30-05-2007 03:56

seedrack ten tohumlarını getirip vermiculite-derekumu ve toprak karısımıa ekmiştim
kolay cimleniyorlar lakin mantara karsı cok duyarlılar
koctas bauhausta arada sırada bulunabiliyor bazı turleri tabi uzerine kuru cicek yapıstırılmıs olarak

İnceefe 30-05-2007 08:54

Sevgili Gundam Aldigin Tohumlarin Hepsi Ayni Tur Mu Cikti Merak Ettim.

selenn 30-05-2007 09:45

Merhaba arkadaşlar,

Çok araştırmış olmama rağmen bir türlü Lithops bulamadım. Koçtaş'da da hiç rastlamadım( hoş Bursa'da Koçtaş yeni açıldı). Satışı yapılan yerler hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Bu arada İstanbul Sarıyer'de Ünal Çiçekçilikte farklı bir türüne denk geldim ama benim asıl almak istediğim yukardaki resimde taş görünümlü olanları.

Sevgiler

İnceefe 30-05-2007 10:02

Antalyada Taner Bey Var Iletişim Bilgileri Bende Mevcut Eğer Isterseniz Size Kargo Ile Gönderebilir Zannedersem Tabi Latince Isimlerine Göre Istemeniz Lazim

saydemir 30-05-2007 16:55

İstanbulda eminönünde istanbul çiçekçilik sanırım adı. Orada var birkaç tür ve büyüklükte hatta. Fiyatlarıda 5 ytl den başlıyor. Geçenlerde ben bir tane ordan aldım.
Görüntüsü de yukardaki resme benziyor.

gundam 30-05-2007 23:34

daha once ankaradada gormustum sakarya idi yanlış hatırlamıyorsam.
bu market ve superstore larda satılanlar genellikle kaktüs mix lerin aralarında oluyor ve üstüne silikonla kuru çiçek yapıştırılmış oluyor. bitki genellikle bu silikon değen taraftan bi sıvı balonu haline gelip çürüyor.

seedrack ten aldığım tohumlar malesef aynı ture ait deil di
ztn bitkilerimin çoğunu askerliğim suresince kaybettim henuz tam gelişme fırsatı bulamamışlardı.

İnceefe 31-05-2007 08:04

Lithopslarim
 
1 Eklenti(ler)
Bu Kiş Zor şartlar Altinda Hayatta Kalma Mücadelesine Devam Eden Lithopslarimdan Bazilari

selenn 02-06-2007 13:49

Sevgili arkadaşlar,

Öncelikle yardımlarınız ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Sevgili İnceefe ve Saydemir'e özelden mesaj yollayarak irtibat numarlarını rica ettim.
Sayenizde bu çok sevdiğim türe de sahip olacağım inşallah. Bu arada şunu da söylemeden geçemiyorum Gundam'ın da bahsettiği gibi silikonla yapıştırılan kağıt çiçekler beni sinir ediyor. Zavallı kaktüs ve sukulentlerin yanmalarına sebep oluyor. Bunu sözüm ona bitkilerin dikkat çekmesi için yapıyorlar ama zavallıların çürümelerine yol açıyor bu işlem. üzülmemek elde değil.

saydemir 02-06-2007 16:50

Geçen aldığım bir kaktüsümün üerinden ne kadar dikkat edersem edeyim silikonları çıkarırken kaktüste zarar gördü. :mad: :( Taktıkları çiçekler zaten birşeye benzemiyor, kaktüs alanlarda o çiçekler yüzünden almıyorlardır sanırım ama ne mantık bilemiyorum??!!

Kagan 02-06-2007 18:56

Bu silikonlar benim de canımı sıkıyor. Aldığım kaktüslerin silikonla yapıştırılmış yapay çiçeklerini mümkün olduğunca sökmeye çalıştım. Ama bazılarının (yapay çiçeklerini sökmeme karşın) silikonlarını sökemedim.

Acaba bu kalan silikonların kaktüslerime ne kadar zararı dokunur? Ayrıca zamanla dökülüp giderler mi?

selenn 02-06-2007 21:44

Silikonları sökerken çiçekten tutup çekildiğinde hem kaktüs zarar görüyor hem de silikon parçaları bitki üzerinde kalıyor. Kaktüse yapışık olan silikon bölünden tutarak ayırmaya çalışılınca az zararla atlatmış oluyorsunuz. her ne kadar bu anlatmış olduğum yolla yaptıysam da kaktüslerimin üzeri siyah yanık izleri ile dolu. Bu nasıl bir zihniyet anlayamıyorum:(

bottistar 03-06-2007 13:06

Ben cımbız ve bisturi kullanıyorum. Bazı çiçekler siz de rastlamışsınızdır silikonsuz ince sert çubuklarla(kürdanın ucu gibi) tutturuluyor. Cımbızla yavaşça söküp alıyorum. Silikonların inatçı olanlarında ise silikonu kaktüsün üzerinde bırakmaktansa bisturi ile nazikçe sökmeye çalışıyorum. Bu sırada tabi kaktüs de zarar görebiliyor. Fakat kaktüsün kalan zamanını sentetik bir maddeye yapışık geçirmesindense kendini onararak geçirmesini tercih ediyorum. Çok karakterli bitkiler.

Ama Kağan'ın merak ettiği şeyi ben de bilmiyorum, acaba üzerinde kalan silikonların zararı ne olur ?

bottistar 03-06-2007 13:23

Lithopsları tohumdan üretmek konusunda tavsiyeleri olan var mıdır acaba ? Duyduğum kadarıyla tohumdan yetiştirmek, özellikle yetiştirirken ilk birkaç sene sağlıklı tutmak zormuş. Ben tohumdan kaktüs yetiştirmek konusunda yeniyim. Şu anda cam kapaklı yüksek nem hapsine tutulmuş akvaryum içinde deneylerime devam ediyorum :) Akvaryum içinde birkaç saksı da lithops var. Acaba belli bir zaman gelince diğer kaktüslerden daha farklı bir bakım yolu mu izlemem gerekiyor?

COYOTE 17-06-2007 20:52

:( Dün eve gelen misafirleden birinin şirin! yavrusu küçücük lithopsumu saksısından çekmiş çıkarmış ben gözünün içine bakıyorum,zaten nanemollaydı sinir oldum tekrar diktim ama canlandırma adına ne yapabilirim?

İnceefe 18-06-2007 12:50

Sevgili COYOTE hiç merak etme benim oğlumda en az 3 kere saksıdan düşürdü ama maşallahları var hatta bu sene yavru bile verdiler. Yukarı da resmi görülenler onalardan bazıları :))

İlkin 10-07-2007 13:27

3 Eklenti(ler)
Merhaba, ben de kaktüs ve sukulent meraklısıyım. Zar zor 3 tane lithops bulabildim. Onlara da gözüm gibi bakıyorum. Ankara'dan aldım. Çayyolu-Ümitköy arasında 2 tane sera var. Oraya giderseniz kime sorsanız gösterir. İlk baştaki seracıda bulabilirsiniz lithopslardan. Resimlerini sizlerle paylaşmak istedim...

Nehir kenarında alınmış kumla, toprak karışımı harmanlanmış toprağı seviyorlar. Kışın ekim başından mart sonuna kadar hiç sulanmayacak diyorlar. Yazın ise haftada 1 sulanabilir. Ama aşırıya kaçılmayacak, saksının dibinde su birikmeyecek. Yoksa nazik bitkimiz hemen yaşama hoşçakalın diyor. Her sene içinden bir tomurcuk yetişiyor. Yani her sene kendisini yeniliyor. Açtığı çiçeklerse muhteşem bence. Elinde lithops bakan varsa aman dikkat etsin. Öldürmesin :p

İlkin 12-07-2007 09:58

Tekrar Merhaba 1. Lithopsum ölmeye başladı. Alt gövde 1-2 gün önce küflenip yumuşamaya başladı. Şimdi içinden çıkan yavruyu da bu yumuşama sardı. Kurtarılaması için ne yapılacağını bilen var mı acaba? Bunları alalı 1 ay oldu. Bir ay boyunca sadece bir kere suladım. Diğerleri sağlıklı ama 1. resimdeki Lithopsum ölüyor. :(

gundam 13-07-2007 12:18

sayın ilkin in resimlerinden 1. ve 3. resimdeki türden bendede vardı ve dikkatli gözlere heryerde heran karşınıza çıkabilecek bir tür.
tohumdan yaklaşık 3-4 senedir lithops denemelerim oldu lakin tohumdan yetiştirilmesi imkansız gibi birşey.
adeta tek hücreliler gibi çürüyüp patlıyorlar.
istanbul veya yakınlarında çeşitli türlerinden görsem tekrar alırım.

İlkin 13-07-2007 14:14

Ben çok zor buldum gerçekten. Bunların en büyük düşmanı su. Suyu ayarlayamadınız mı hemen ölüyorlar. Kesin tohumdan çıkartırken fazla sulamışsınızdır. Ondan ölmüşlerdir. Benim Lithops'um bugün öldü :( İçinden o kadar çok su çıktı ki şaştım kaldım. Umarım diğerleri böyle olmaz...

selenn 13-07-2007 17:08

Sevgili İlkin,

Su konusuna ek olarak aklıma ışık durumu geldi. Acaba yetersiz ışık almış olabilir mi? Bu arada hakikaten zor bir tür olduğunu biliyorum, ölmelerine üzüldüm. Umarım elinizdeki uzun yıllar yaşamaya devam eder.

İlkin 16-07-2007 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 129907)
Sevgili İlkin,

Su konusuna ek olarak aklıma ışık durumu geldi. Acaba yetersiz ışık almış olabilir mi? Bu arada hakikaten zor bir tür olduğunu biliyorum, ölmelerine üzüldüm. Umarım elinizdeki uzun yıllar yaşamaya devam eder.

Merhaba Selenn, ışık konusunda bir sıkıntım yok. Baya aydınlık bir yerde tutuyorum. Lithopsların tek düşmanı su. Gram gram vermek lazım. Ben bunu anladım. Diğerleri sağlam şuanda. Umarım onlara birşey olmaz.

Teşekkür ederim ;)

COYOTE 20-07-2007 20:21

Sn ilkin 1 ve 3 numaralı kaktüsünüz Lithopsla aynı familyadan gerçi ama bendeki cactus and succulents kitabında adı Pleiospilos olarak geçiyor. Familyaları ise Aizoaceae :D

İlkin 21-07-2007 09:19

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 133091)
Sn ilkin 1 ve 3 numaralı kaktüsünüz Lithopsla aynı familyadan gerçi ama bendeki cactus and succulents kitabında adı Pleiospilos olarak geçiyor. Familyaları ise Aizoaceae :D

Teşekkür ederim bilgiler için. Not alacağım bunları :rolleyes:

2. resimdeki de baya boy attı, sağlığı da iyi çok şükür. 3. resimdekiler aynı duruyor. 1. resim ise hakkın rahmetine kavuştu malesef :(

uyar11 04-08-2007 23:48

1 Eklenti(ler)
Sevgili ilkin,
Uzun zamandir forumda yoktum. Lithopslarinizin durumuna uzuldum. Size elinizdeki bitkilere benim eliminde deymis olabilecegini soylesem herhalde inanmazsiniz.
Neyse fotoya baktiginizda belki inandirici olabilir. Orasi benim calistigim ve bu forumun diger bolumlerinde daha degisik fotolarinda bulundugu yer.
Size ve diger lithops meraklilarina onerim; satin aldiginiz lithopslari saksisindan cikarin ve topragini silkeleyin ve tekrar ayni saksiya cok ince olmamak sarti ile derekumu koyup bitkinizi dikin ve birkacgun dinlenmeye birakin. Saksinizi suya batiip cikararak sulama islemi yapabilirsiniz, korkmayin islak kum sizi korkutmasin, asiri su hemen suzuleceginden ve kum tanecikleri arasindaki nem bitkinize yetecektir. Bu islemi sadece sicak havalarda yani islak kumun birkac saat icinde kolaylikla buharlasacagi ortamlarda yapaparsaniz ve kis boyunca hic su vermeden taki canlanma gorundugunde ayni islemi tekrarlayarak saglikli kalmalarini ve cicek acmalarini saglarsiniz.
Saygilarimla.

uyar11 05-08-2007 18:29

1 Eklenti(ler)
Bir ust mesajda belirttigim sekilde, lithopslarinizi asagdaki fotoda goruldugu sekilde yeniden saklilarsaniz, sizinle beraber olma sureleri artar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024