agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Crassula ovata gollum (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/29269.htm)

selcuk44 08-12-2012 16:10

Crassula ovata gollum
 
Böyle bir konuyu açarken ''zaten Sayın Yöneticilerimiz kaktüs ve scullent ler için yeni konu başlıkları açmayı planlıyorlar acaba beklemelimiyim?'' diye çok düşündüm ama elimde bir haftadan beri duran kesilmiş fidanlar olduğu için ve hatırı sayılır bir bedel ödiyerek yeni aldığım crassula ovata gollum saksısı içinde eğilmiş ve kırılmak üzere olan dalları nasıl çıkarılıp yeniden nasıl dikmeli gibi konularda tereddüte düştüğüm için şu anda yeni konuyu açmak istedim .

Eğer sayın yöneticilerimiz bu açtığım bölümü uygun görmezlerse kendi sececekleri bölüme(örneğin selcuk44 Balkon seram sayfam da olabilir) taşımalarını peşinem özür dileyerek rica ediyorum.

selcuk44 08-12-2012 16:26

Crassula ovata gollum
 
3 Eklenti(ler)
Son zamanlarda bu bitki ile çok ilgilenmeğe başladım ve şimdi küçüklerden büyüklere doğru resimlerini sunacağım ve bu konu ile ilgili yarım bilgilerden dolayı yaşadığım problemlerim için engin deneyimi ve bilgisi olan kardeşlerimden görüşlerini rica edeceğim.

selcuk44 08-12-2012 16:30

Crassula ovata gollum
 
1 Eklenti(ler)
C.gollum

selcuk44 08-12-2012 16:39

Crassula ovata gollum
 
2 Eklenti(ler)
Bu resimler bitkileri taşıma aşamasında kopan yapraklar ve kopan dalların üretim amaçlı köklendirmeğe başladığım sistemin tespit fotoğraflarıdır ki bunları köklendirebilirsem üye kardeşlerimle yapacağımız toplantılar sırasında paylaşacağım bitkiler olacak

selcuk44 08-12-2012 16:51

crassula ovata ve crassula ovata gollum
 
2 Eklenti(ler)
İlk defa bu kış çiçek açan crassula ovata gollum'mum

Tika 08-12-2012 16:56

Bence sizin bizden değil,bizim sizden tavsiye almamız lazım. :)
Hepsi de çok güzel gelişmiş.

selcuk44 08-12-2012 17:06

Çok teşekkür ederim Sayın Tika ,pek bir müdahalede bulunamıyorum çünkü bunlar ve biraz sonra yayınlıyacaklarım büyükler evde çok yer kapladı sanırım saksılarını değiştirebilsem daha gelişecekler ,bunlardan başka Çeşme'deki evimde de ayni bitkiden var onları ''selçuk44 Balkon seram'' sayfamda yayınlamıştım.

Elinizde crassula çeşitleri varsa ; resimlerini ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim,

feriha 08-12-2012 17:07

Çok güzel..

crassula ovata gollum un çiçek açtığını bilmiyordum.

Yaprakları kızarıyor mu?

selcuk44 08-12-2012 17:10

Crassula ovata gollum
 
2 Eklenti(ler)
Dallarının saksıda hiç olmıyacak yerinde gelişmiş olmasından dolayı kırılma teklikesinde bulunan Cr.gollum'mum

selcuk44 08-12-2012 17:13

Crassula ovata gollum
 
1 Eklenti(ler)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,

selcuk44 08-12-2012 17:21

Bir evvelki resimde daha iyi çıkmış iki dol çok eyimli ve ana gövdeye bağlı dallar .Destekle eğilen dalı kaldırırsam ana gövde de aksi yöne gidiyor ki bunu istemiyorum .

Acaba eğilen iki dalı ana gövdeye birleştiği yerden biraz yukarıdan kessem ana gövde zarar görür mü ve de kesilen dalı kaç gün kurusun diye bekletmeli ve ondan sonra dikmeliyim? Ana gövdede oluşan kesik yerine bir kapatma macunu sürmelimiyim ?veya kendi haline mi kalsın?

Bu bitkiyi besliyen ve bu konuda deneyimi olan kardeşlerimden görüş bekliyorum ki bu konu ile ilgili durum netleşsin daha sonra diğer crassula larımla ilgili bekliyen problemlerimi dile getireyim.

selcuk44 08-12-2012 17:47

Sayın feriha,Cr. gollum ların yapraklarının ucu eğer bitki soğukta kalırsa kızarıyor normal oda sıcaklığında yeşil duruyor.

selcuk44 08-12-2012 19:30

Crassula ovata gollum
 
2 Eklenti(ler)
Bu kırık parca ben bitkiyi daha satın almadan kırılmış ve kırıldığı anda anlaşılmasın diye toprağa gömülmüştü ancak daha alırken fark ettim ve yara kurumadan toprağa gömüldüğü için kırıldığı yerden çürümeler başlamıştı evvela ben ve sonrada sevgili mehmet bey çürüyen kısımları kestik ve yaklaşık dört gün bu halde bekledi, artık dikmeyi düşünüyorum.

selcuk44 08-12-2012 19:33

Crassula ovata gollum
 
1 Eklenti(ler)
kırılan parça bu bu cr.golluma aittir

selcuk44 08-12-2012 19:40

Crassula ovata gollum
 
2 Eklenti(ler)
resimler devam ediyor

selcuk44 08-12-2012 19:45

crassula ovata ve crassula ovata gollum
 
3 Eklenti(ler)
Resimler devam ediyor bu bitkinin yaşını bilemiyorum .

sibelim 08-12-2012 20:17

sayın selçuk44 #5 nolu resim benim mest etti. ben cahil ilk kez böyle ağaç olmuş halini gördüm :) neyle beslediniz demekten kendimi alamayacağım :) crassula ovata gollum içlerinde en güzeli desem diğerleri kırılır mı? birde özel olacak bağışlayın ama neden 44 malatya lımısınız?

selcuk44 08-12-2012 20:57

Sayın sibelim,crassula gollum lara olan ilginize ve beyenilerinize çok teşekkür ederim,umarım sizinde bu bitkiden çeşitleriniz vardır.

Bu kadar büyük bir bitkileri ben yetiştirmedim ama bulmak için bütün Türkiye'yi aradım ,çok vakit harcadım ve bulduğum için de çok mutluyum.

Diğer küçükleri daha rahat buldum ve beslenmelerini sıvı kaktüs gübresi ve iz elementlerle besliyorum, sahip olduğum ama yer darlığı nedeni ile Çeşme'deki evimde bıraktığım crassulalarım var.Onların resimlerini de ''selcuk44 balkon seram isimli'' sayfam dan görebilirsiniz, sıcak ve güneş ışığından çok hoşlanıyorlar sadece sulama konusunda hassaslar ,kışın fazla su istemiyorlar diye internetten okuyorum.

44 sayısı doğum tarihimin 1944 olmasından kaynaklanıyor , Malatya'da İş Bankasın'daki görevim sırasında bir ay çalıştım ama inanın ağlıyarak ayrıldım Malatya'yı ve Malatya'lıları çok seviyorum ,kısa sürede çok güzel anılarım oldu,

Tekrar ilginize teşekkür eder en az benim sahip olduğum Crassulalar kadar ve daha güzellerine sahip olmanız dileklerimle sağlıklar ve iyi akşamlar dilerim.

nurcanaybay 08-12-2012 21:01

Selçuk bey ,
ben de oldukça gelişmiş crassula ovata ( para ağacı ) var .Aldığımda küçüktü , düzgün
bir formda büyümesi için gövdeden çıkan sürgünleri koparıyordum .O bölümlere herhangi birşey sürmedim , bir sorunlada karşılaşmadım.

Yapraklarından rahatlıkla çoğalıyor ,sizin yaptığınız gibi toprağın üzerine yatırmak yeterli
oluyor.

Dikmeyi düşündüğünüz dal çok büyük görünüyor. Ben olsam ufak dallarıda ayırıp ayrıca
dikerdim .

Bitkileriniziin tümü çok güzel gelişmiş ,ellinize sağlık.

selcuk44 08-12-2012 22:04

İyi akşamlar sayın nurcanaybay, evvela beyenileriniz için çok teşekkür ederim.


Önerinizi ben de kabul ediyorum ve keseceğim eğrilen dalın ana gövdede kalan kesik kısmına bir herhangi bir şey sürmiyeceğim dediğiniz gibi açık havada kurusun ve yara yeri iyileşsin.

Kırılan daldaki sürgünleri koparmağa hem kıyamadım hemde önceden bu konuyu düşünemediğim için şimdi koparırsam bu defada kopardığım dalların yaraları iyileşsin diye en az dört gün beklesem ana gövde çok beklemiş olacak, onun için bu seferlik yan dalları koprmadan yarın dikeyim diye düşünüyorum,ama önerinizi de çok ciddiye aldığım için genede düşüneceğim,

Bu arada sizin de crassula çeşitlerinizin resimlerini büyük bir merakla bekliyorum.Esasen bu bitkiye sahip olan üye kardeşlerim elindeki bitkilerinin resimlerini paylaşılarsa çok sevineceğimi söylemeden de sözlerimi bitimek istemiyorum.

Tekrar bol crassulalı sağlıklı günler dilerim.

sibelim 08-12-2012 22:21

sayın selçuk bey çok memnun oldum , malatya'nın sizde bu kadar iz bırakması çok mutlu etti beni. hassasiyetiniz, ilginiz ve güzel cevabınız için tekrardan çok teşekkür ederim. crassula gollum henüz sahip değilim ama sizdeki bir nevi bonsai şeklini almış güzelleri ilk kez gördüm. sevginizin ve alakanızın bitkilerinizdeki sonucu apaçık ortada ... saygılarımla.

selenn 08-12-2012 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1063499)
Böyle bir konuyu açarken ''zaten Sayın Yöneticilerimiz kaktüs ve scullent ler için yeni konu başlıkları açmayı planlıyorlar acaba beklemelimiyim?'' ......

.....Eğer sayın yöneticilerimiz bu açtığım bölümü uygun görmezlerse kendi sececekleri bölüme(örneğin selcuk44 Balkon seram sayfam da olabilir) taşımalarını peşinem özür dileyerek rica ediyorum.


Sayın selcuk44, bitkinizi balkon başlığınızda tanıtmak yerine uygun olan şekilde yani sukulent başlıklarında tanıtmanız bence çok yerinde olmuş. Bu sayede hem deneyimlerinizden ilgili başlık altında faydalanabiliyoruz, hem de bu güzel gelişmiş sukulent ağacı görebiliyoruz.

Bahçenizde ya da başka üye başlıklarında bitki paylaşmak da güzel ama böyle bilgi verici konuların özellikle bitki genel başlığında olması üyelere daha fayda sağlıyor.

Yalnız Crassula ovata ile ilgili daha önce açılmış bir başlık var. Bu sebeple ovata ile ilgili mesajlarınızı oraya taşıyorum. Bu başlık sadece Crassula ovata gollum'a ait olsun. Yazışmaları ona göre takip edebilirsiniz.

nevsune 09-12-2012 12:41

2 Eklenti(ler)
14 ay önce Coyote, yaprağı perlitte köklendirip bu halde bana göndermişti.
Eklenti 352657

Yavrular gayet güzel büyürlerken, yazın bir hata yapıp güneş sever diye fazla güneş alan yere koydum. Gelişme durdu, hatta bir ara ölecek sandım. Neyse ki sonbaharın gelmesiyle toparlandı. Hele şimdi kapalı balkonda bayağı bir keyif yapıyor. Bir yaprak, bir diğerine benzemiyor. Her bir yaprak ayrı telden çalıyor, bayılıyorum bu haline.
Eklenti 352656


Not: Kendi deneyimlerimden yola çıkarak belirtmeliyim ki, gelişmesini tamamlayamamış sukulent ve kaktüs yavruları yazın güneşten çok olumsuz etkileniyorlar. Geçtiğimiz yaz bana ders oldu.

selcuk44 09-12-2012 14:26

Sayın nevsune hanım ,

Sizin yetiştirdiğiniz gollum'a cidden gıpta ettim .Umarım biraz boylanınca güzel de bir formu olur.İnernetten okuduğuma göre yapraktan yetiştirilirse ilk sene sonunda çok büyük gelişme gösterir ve sonraları bu gelişme peryodu yavaşlarmış.

Çok doğru tespit etmişsiniz yaprakları ve hatta her bitkide biraz yaşlandıkça dallarında bile değişiklikler oluyor ve bir birlerine benzemiyor ,seyretmeye doyamıyorum ve çok keyif alıyorum seyrederken.

İnanırmısınız o kadar çok crassula gollum bitkim var ama hala yapraktan yetiştirmeyi beceremedim,ama bu konu ile ilgili uğraşlarım devam ediyor,

Acaba yapraktan yetiştirirken toprağı devamlı nemli mi tuttunuz ?

Acaba yaprakları dikine mi toprağa batırdınız yoksa toprağın üstüne mi bıraktınız da kendi kendine mi gelişti ve ne kadar zaman zarfında gelişme gerçekleşti?

nevsune 09-12-2012 15:21

Sn selcuk44, sizin bitkiniz tek kelimeyle muhteşem. Güle güle büyütün diyeceğim ama yeterince büyümüş zaten:) Benimki kaç yılda öyle olur bilmem ama ben yer darlığından mıdır acaba sukulentlerimin küçük kalmasından yanayım. Bir de bana öyle daha sevimli geliyorlar. Bu yüzden saksılarını olabildiğince küçük tutmaya çalışıyorum

Gollum yaprağı bana arkadaşımdan köklenmiş ve yavrulamış bir halde gelmiş ve ilk fotoğrafta gördüğünüz şekilde dikine olmak üzere en küçük kaktüs saksısında toprağa dikmiştim.

Gollumun özel bir durumu olduğunu sanmıyorum, bir yığın sukulenti yaprağından yetiştirebildim. Bana böyle köklenmiş değil de yaprak olarak gelseydi yine yetiştirebilirdim herhalde. Genel olarak toprağın üstüne öylece atsanız da sukulent yaprakları kökleniyor ama ben el alışkanlığı mıdır nedir bilmem ucundan biraz toprağa sokuşturuveriyorum. Kimi sukulent var ki siz hiç bir şey yapmasanız, taşa düşse bile köklenmeyi beceriyor. Kimisi biraz daha bakım istiyor.

Nem, evet sanırım önemli bir konu. Köklenme aşamasında ve yavrular ortaya çıkar hale gelene dek nemi eksik etmiyorum. Sonra yavrular artık iyice şekillenip büyümeye başladıklarında küçük saksılara alarak normal sulamaya geçiyorum. Şimdi kaloriferler yandığından evdeki hava iyice kuru oluyor. Bu yüzden her gün toprağı kontrol etmekte yarar var.

O yavrularınızdan bir kısmını toprağa biraz batırıverin isterseniz, iki yöntemi de denemiş olursunuz.

Arkadaşım bütün yaprakları perlitte köklendiriyor. Ben nedendir bilmem, perlitte köklendirme işini beceremedim. Sukulentlerde denemedim ama son zamanlarda diatomitte çift kap yöntemiyle çelik köklendirmede iyi sonuç alıyorum. Bir kaç yaprağı da perlit ve diatomite sokarak deneyebilirsiniz.

Dolu, dolu gollumlarınız olsun:)

selcuk44 09-12-2012 15:43

Sayın nevsune hanım,

Mesajınız için teşekkür ederim ben toprağa gerek konmuş ve gerekse dikilmiş yaprakları bundan böyle nemli kalmaları için sık sık fısfıslıyacağım zira kalorifer çok yanıyor ve bolkonum da güney ve güney batıya baktığı için çok güneş alıyor, sanki gollum yaprakları biraz pörsümüştü şimdi hemen nemlendireyim daha önce çürütürüm diye korkuyordum şimdi içim rahat etti.

Mesajınızın sonundaki temenninize bütün kalbimle amin diyorum ,abarttığımın farkındayım ama İzmir'de
2013 nisanında ithal crassula gollum ve crassula ovata getirten bir seraya büyük geleceklerden bir tane daha sipariş verdim gelince resimlerini beyenilerinize sunacağım,

Sağlıklı günler dilerim

nevsune 09-12-2012 16:14

Sn. selcuk44, şimdilik onları güneşin altından biraz daha gölge bir yere çekebilir misiniz lütfen. En fazla sabah güneşi görsünler yeter. Bir de böyle deneseniz, bakalım sonuç değişecek mi? Ya da yine yapraklardan birazını olduğu konumda bırakıp, birazını gölgeye almak kıyaslamak açısından yararlı olabilir.

Hani biraz fazla yaprağım olsa, sizinle birlikte ben de deneyeyim diyeceğim ama kıyamam şimdi:) Sizinkilerin sonucunu merakla bekleyeceğim.

selcuk44 09-12-2012 16:29

Sayın nevsune hanım,

İzmir vallahi battı bir yağmur ki sormayım şimşek ve gök gürültüsü derseniz çok fazla,bu yağmurda dışarı çıkamadığıma göre (trafikten korkuyorum yağmur da)sabahtan beri gollumların başındayım evvela diktiğim yapraklar malesef güneşten pörsümüş,diğerlerini gölge olduğunu tahmin ettiğim yerlere aldım ve toprağını nemlendirdim ,daha önce kırılmış olan dalın çürüyen kısımlarını kesmiş ve 4 gün kurmasını bekledikten sonra ekmiştim şimdi onuda takip edip çürüme yapıp yapmadığına bakacağım eğer çürüme olmuş ise demekki biraz daha kurumasını beklemem lazımdı durumunu yine bu sayfada sizlerle paylaşacağım.

Çeşme ne halde bilmiyorum ,tabii oradakiler dışarıda ama kuytu yerdeler dışarıda gelişmelerle ev ortamında gelişmelerin karşılaştırımasını da yine sunacağım.

Bol gollumlu günler dilerim.

COYOTE 12-12-2012 21:05

1 Eklenti(ler)
Epey unlu bit mücadelesi verdik bu arkadaşla o bitlendi ben ilaçladım budadım tam gaz. Şimdi gayet iyi;)

selcuk44 12-12-2012 23:02

Sayın COYOTE ,iyi geceler


Gövde çok uzamadan kalınlaşmağa ve çok güzel dallanmaya başlamış ,bu yaz güneşlendikten sonra kışa doğru seyretmeye doyamıyacağız crassula gollumunuzu lütfen bizi resimlerinden mahrum etmeyin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024