agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Dinlenme Dönemlerine Göre Sukulentlerin Sınıflandırılması (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/28908.htm)

selenn 07-11-2012 09:58

Dinlenme Dönemlerine Göre Sukulentlerin Sınıflandırılması
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1043194)
Pelargonium appendiculatum tatmin edici şekilde hızlı gidiyor maşallah.

Bu tür kışın gelişenlerden bu nedenle hızlı büyümesini fotoğraflarınızla daha çok gözlemleyeceğiniz umarım:)

Emre Kuzu 07-11-2012 12:22

Kış büyüyen ve hızlı gelişen bir pelargonium türü biliyorum ama tohum alınan bitki hangi yarım küreye adapte onu bilmiyorum, kuzey yarım kürede olabilir, güney yarım küre de burada, biz o yarım küreleri taklit değil bizzat kendi yarım küremize adapte etmeliyiz. (kuzey yarım küre) Bu türler bikindiği üzer susuzluktan uykuya geçer ancak uygun nem ve sıcaklık sağladığında her mevsim gelişimine devam ederler bu bitkiye zarar vermez ama belki çiçek açmaz.

Emre Kuzu 07-11-2012 12:24

Bu arada p. namaqu ve alainopsis türleri de kışın büyüyen türler olarak geçer. Şu an p gracilius uykuya gidiyor aslında bu tür şimdi gelişmesi gerekir ama uyuyacağa benziyor bu, tohum alınan bitkinin kuzey yarım küreye adapte olduğunu gösterir.

selenn 07-11-2012 13:07

Dinlenme Dönemlerine Göre Sukulentlerin Sınıflandırılması
 
Sukulentlerin gelişmelerini sürdürmek ve nesillerini devam ettirecek enerjiyi sağlamak için yılın belli aylarında, mevsimlere göre ayrılan dinlenme dönemleri vardır.

Bu sınıflandırmada Kışın Dinlenen Türler ve Yazın Dinlenen Türler diye 2 grup oluşturulmuştur. Sukulent ve Kaktüs türlerinin dinlenme dönemlerini bilmek bizlere büyük kolaylık sağlar. Çünkü dinlenme dönemlerinde bitkilerin su ve besin ihtiyacı gelişme dönemlerine nazaran azdır. Bunun yanısıra dinlenme döneminde bitkilerin genel görüntüsü de gelişme dönemlerine göre farklıdır.

Dinlenme döneminde sukulentler daha sıkı, kompakt bir form alır. Yapraklı türlerde alttan başlayarak üst kısma doğru yaprak sararmaları ve kayıpları oluşabilir. Lithops ve benzeri türlerde bitki gövdesinde toprağa daha çok yaklaşmış, küçülmüş bir gövde tablosu oluşur. Bu belirtiler gözlemlendiğinde bitkinin dinlenme dönemine girdiğini anlayabiliriz.

Sukulentler dinlenme dönemlerinde kaktüslerde olduğu gibi tamamen kuru bir ortam istemezler. Su miktarı azaltılmalı, sulama sık yapılmamalıdır. Dinlenme döneminde sukulentleri besinle yormamak, gelişme döneminde besinle destek olmak gerekir.

Sulama miktarı ve sıklığı bizlerin en çok merak ettiği husus aslında. Burada en önemli nokta bitkinin bulunduğu ortamdır. Eğer kışın dinlenen bir sukulent kapalı ve ısıtılan bir ortamda ise tamamen susuz kalmamalı, az miktarda ve çok sık olmadan köklerini canlı tutabilecek kadar su verilmelidir. Fakat yazın dinlenen sukulentlerde hava yaz aylarında sıcak olduğundan toprak daha hızlı kuruyacaktır. Bu nedenle sulama kışın dinlenen sukulentlere göre daha sık yapılmalıdır.

Aşağıdaki dinlenme dönemi tablosu Prof. Dr. James Feucht tarafından hazırlanmış ve sukulent yetiştiricileri için güzel bir kaynaktır. Bitkilerin dinlenme dönemleri bizim ülkemiz için de uygundur ve kuzey yarımküreye göre sınıflandırılmıştır.

Kışın Dinlenen Sukulentler:

Bu gruptaki sukulentler yazın gelişip, kış aylarında (Kasım ile Şubat arası) dinlenirler. Sözkonusu sukulentler yazın en sıcak aylarında gelişme hızlarını yavaşlatırlar, Eylül ve Ekim aylarında son gelişmelerini gösterip dinlenme dönemlerine girerler.

Adenia, Adenium, Agave, Alluadia, Aloinopsis rubrolineata, brachystelma, Bursera, Calibanus, Ceropegia, Cissus, Cyphotstemma, Didieria, Dorstenia, Echeveria, Encephalartos, Euphorbia, Ficus, Fockea, Huernia, Ibervillea, Ipomoea, Jatropha, Lithops, Monadenium, Moringa, Operculicarya, Pachypodium, Pedilanthus, Plumeria, Pseudolithos, Pterodiscus, Raphionacme, Siningia, Stapelianthus, Synadenium, Tillandsia, Titanopsis, Trichocaulon, Trichodiadema, Xerosicyos bu gruba dahildir.

Yazın Dinlenen Sukulentler:

Kışın gelişen türlerdir. Mayıs - Ağustos ayları arasında bitki dinlenme dönemini yaşar. İlkbahar ve sonbaharda bu gruptaki sukulentlerin gelişmeleri kışın en soğuk aylarına göre hızlıdır. Bunun yanısıra istisnai bir durum olarak Crassula türleri yaz mevsiminde gelişmelerini sürdürür.

Adromischus, Aeonium, Aloe, Anacampseros, Astroloba, Avonia, Bowiea, Bulbine, Ceraria, Conophytum, Cotyledon, Crassula, Dioscorea, Dudleya, Fouqueria, Gasteria, Gibbaeum, Graptopetalum, Graptoveria, Haemanthus, Haworthia, Kalanchoe, Neohenricia, Othonna, Pachycormus, Pachyphytum, Pachyveria, Pelargonium, Peperomia, Portulacaria, Sansevieria, Sarcocaulon, Sedeveria, Sedum, Senecio, Stomatium, Talinum, Tylecodon bu grupta yer alır.

selenn 07-11-2012 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1043967)
Kış büyüyen ve hızlı gelişen bir pelargonium türü biliyorum ama tohum alınan bitki hangi yarım küreye adapte onu bilmiyorum, kuzey yarım kürede olabilir, güney yarım küre de burada, biz o yarım küreleri taklit değil bizzat kendi yarım küremize adapte etmeliyiz. (kuzey yarım küre) Bu türler bikindiği üzer susuzluktan uykuya geçer ancak uygun nem ve sıcaklık sağladığında her mevsim gelişimine devam ederler bu bitkiye zarar vermez ama belki çiçek açmaz.

Dinlenme Dönemlerine Göre Sukulentlerin Sınıflandırılması bu sınıflandırılma kuzey yarımküreye göre yapılmıştır.

Kışın gelişen türlerde yani yazın uyuyanlarda kaynaklara göre sonbahar ve ilkbahar asıl gelişmenin olacağından bahsediyor. Kışın en soğuk aylarında ya da hava sıcaklığının birden düştüğü zamanlarda bitkide yavaşlama normal.

Burada yaklaşık 1 ay evvel hava 18-20 derecen birden 4 dereceye düştü. Sedumlar ve Kalanchoelar tam gelişeceklerken yeni sürgün vermeyi durdurdu. Herhalde adaptasyonla ilgili bir durum.

Beni asıl şaşırtan bazı alttürlerin uyku dönemi tablosundan farklı bir gelişim göstermesi. Mesela Crassulalar yazın dinlenirken normal şartlarda gelişme de gösterebiliyorlar. Belki sizin namaqu ve alainopsis da istisnai bir durum vardır. Sebebini araştıralım.

Emre Kuzu 07-11-2012 14:36

İstisnai bir durum yok p. namaqu ve aloinopsis türleri de kışın büyüyen türlerdir listeniz eksik.

http://www.cactus-art.biz/schede/PAC...namaquanum.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Aloinopsis

selenn 07-11-2012 15:52

O zaman tamamlayın. Liste benim değil James Feucht'a ait:)

Emre Kuzu 07-11-2012 15:59

Aloinopsis neden es geçildi bilmiyorum dünyadaki yaygın kanaat alaoinopsis türlerinin kışın büyüme gösterdiği üzerinedir. Pachypodium' ise 2 tür görebildim kış büyüyen bu yüzden olacak ki o listeye ekleme gereği duymamış olabilir. neyse aslında önemli değil bulabildiğimiz bitkilerin hallerine göre davranacağız ilginize teşekkür ederim.

Tika 09-11-2012 16:38

Çok faydalı bir başlık,paylaşımınız için teşekkürler.Burada yazılan bilgilere göre,ilkbaharda sululentlerimi uzun saksılara geçirme planım var.
Senecio Rowleyanus hızla büyümeye başladı.Demek ki nedeni uykudan uyanmasıymış.Havalar soğurken neden bu kadar hızlı uzadığını merak ediyordum.Öğrenmiş oldum. :)

selenn 11-11-2012 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1044055)
İstisnai bir durum yok p. namaqu ve aloinopsis türleri de kışın büyüyen türlerdir listeniz eksik.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 1044112)
O zaman tamamlayın. Liste benim değil James Feucht'a ait:)


James Feucht'un yukarıda paylaştığım listesine ait olan yazısının tamamını birkaç gündür araştırıyorum ama maalesef bulamadım. Fakat 1975 yılında F.A.Anderson Üstün Hizmet Ödülü alan Prof. Dr. James Feucht'a ait birçok makale yeralıyor.

James Feucht kim ve hangi konularda makaleleri olduğunu merak eden olursa aşağıdaki linklerde birkaç örnek yeralıyor.

http://www.ext.colostate.edu/staffres/award-winners.pdf
http://cospl.coalliance.org/fedora/r...1internet.pdf/
Xeriscaping: Garden Flowers For Low-Water Landscapes - Colorado State University
http://archive.lib.msu.edu/tic/gcman.../1972apr43.pdf

Emre Kuzu 12-11-2012 17:04

Burada önemli görüşler var ben anladım sayılır ama çevrilip nakledilirse daha iyi olur.

Dormancy Table - Cacti & Succulents Forum - GardenWeb

Emre Kuzu 12-11-2012 17:09

Bazı arkadaşların dediği bitkiler doğrudan canlı olarak kendi yarım kürelerinden ithal edilmediği sürece bu yarımküre uyumsuzluğu olmaz. Ve çoğu yetiştiricinin ortak deneyimi bitkilerin şartlara göre bu duruma girdiğidir yani yaz uyuyacak denen bitkinin kışın uyuması gibi önemli olan sağladığımız şartlar ve bitkileri okumak, tanımak.

Emre Kuzu 12-11-2012 17:20

Bir kişi daha diyor ki 2 sınıf vardır 1 - genetiklerin de mevsimlerinde uyuma kayıtlı olanlarla
2- şartlara bağlı uyumaya girenler. Yani genetiklerin de uyku durumu olanlar istinasız bakım şarltarı ne olursa olsun uykuya giderlermiş. Diğerleri ise zorlanmadıkları sürece uyumazlarmış.

Ve zorlamamız öneriliyor çünkü böyle yapmamız bütün coğrafya şartlarını yerini getirdikten sonra uyutmaya zorlamak demek olur ki coğrafya şartlarını evde yerine getirmediğimize göre zorlamamamız gerekir.

Emre Kuzu 12-11-2012 17:22

Kendimden örnek veriyorum p. gracilius ile p. succulentum aynı yarım küre ekolojilerine sahipler ve aynı bakım şartlarını uyguluyorum buna rağmen p. succulentum uykuya gideceğe benzemiyor ancak p. gracilius uykuya geçti bile. Bu sanki bu görüşü destekliyor gibi ve şöyle diyebiliriz p. succulentum şartlara bağlı olan p. gracilius ise genetiğinde zorunlu uyuyacak olan.

Güler 12-11-2012 20:28

Sevgili Emre Kuzu, her ne kadar kaktüs ve sukulentlerle pek haşır neşir değilimdir ama kusura bakmayın 12 - 13 numaralı mesajlarınızda ne demek istediğinizi pek anlayamadım.

Cümlelerinizi daha basit şekilde kursanız daha mı iyi olacak diye düşündüm.

Oysa, arkadaşımız Tika'nın 9 numaralı mesajını okurken hiç zorlanmadan anladım, ne demek istediğini.

Emre Kuzu 12-11-2012 20:29

Halbuki bu duruma düşmemek için özenerek yazmıştım, tam olarak neyi anlamadığınızı yazın açıklayayım..

Güler 12-11-2012 20:33

Anlamış olsam neden sorayım ki? Neyi anlatmak istediniz?

Emre Kuzu 12-11-2012 20:40

Şu an ki dediğimi de anlamadınız, bir önceki mesajımda tam olarak nereyi anlamadığınızı soruyorum ki orayı anlatayım. Yoksa 12 - 13 mesajlarda yazılanların tümünü mü anlamadınız?

Güler 12-11-2012 20:45

Sanırım anlayışım biraz kıt, eğer siz, dediğim gibi daha basit cümlelerle anlatmayı denerseniz ( anlatabilirseniz) umarım anlarım.

Evet, siz iyi anlatamadığınız için ben de tümünü anlayamadım.

Emre Kuzu 12-11-2012 20:50

13. mesaj diyor ki 2 sınıf uyku - dinlenme durumları olan sukkulentler var.
1. sınıf Bakım şartları ne olursa olsun uykuya gidenler
2. sınıf Bakım şarlarına bağlı olarak uykuya gidenler. Ya da keyfi olarak uykuya gidenler diyebiliriz.
Bu söylediklerimi anlamak için bitkilerin hallerine göre davranmamız, uyku durumuna girenlere uyku durumundaki sıcaklık, nem, ışık üçlemini sağlamamız gerekiyor
Uyumayanları ise uyuması için zorlamamamız gerekiyor, yani bu zorlama nasıl olur ya bitkiyi susuz bırakarak ya karanlığa koyarak işte bu tavsiye edilmiyor böyle olduğunda bitkiye zarar verileceği söyleniyor.

Bir de uykuda olan sukkulent bitkilerin kökleri kurumaması için haftada bir iki defa sulanması gerekiyormuş.

Emre Kuzu 12-11-2012 20:59

12. mesajda ise; Bitkiler kendi coğrfaylarından alınıpta ithal edildiğinde yarım küre uyuşmazlığı ortaya çıkarmış (güney yarım küre). Ama tohumdan yetiştirilen bitkiler bulunulan yerdeki yarım küreye adapte olarak canlanırlarmış.

Ve çoğu yetiştirici de diyor ki bitkiler şartlara göre davranır yani kışın uyuyacak olanı biz yazın uyutursak bu bizim sağladığımız şartlar yüzündendir bitki buna göre kendini ayarlarmış.

Ancak şunu da belirteyim şu an yazdıklarım şartlar ne olursa olsun uyuyacak türler için geçerli değildir. Çünkü bu türler şartlara bağlı olmaksızın uyuyacaklardır.

Güler 12-11-2012 21:01

Bakın oldu işte ve ben bunu çok iyi anladım, teşekkür ederim.

Emre Kuzu 12-11-2012 21:03

Beni hala anlamazsanız, ve bu konuya meraklıysanız iyi niyetimle yazıyorum allta ki kaynak aldığım adreslerdeki deneyimlere, bilgilere bakabilirsiniz.

Dormancy Table - Cacti & Succulents Forum - GardenWeb
Rare Succulents, Pachypodiums, Adeniums

Güler 12-11-2012 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1047140)



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1047138)
Bakın oldu işte ve ben bunu çok iyi anladım, teşekkür ederim.

Bu mesajım anlamadığımı mı ifade ediyor?

selenn 12-11-2012 21:58

Emre Bey iyi akşamlar,

Ben de sizin bazı mesajlarınızı anlamakta zaman zaman zorlanmıyor değilim. Hatta bunu daha evvel de yazmıştım size hatırlarsanız.

http://www.agaclar.net/forum/1032982-post94.htm

Bilemiyorum sebebini ama google translate ile Türkçe'ye çevirdiğiniz metinler varsa belki onları aktarırken cümleler karmaşıklaşıyor olabilir. Ya da benim de anlayışımda bir problem var.

Herneyse konumuz sukulentlerin dinlenme dönemi ve tekrar 12.-13. mesajlarınızı açıkladığınız için teşekkür ederim. Bu konuyu açan ben olduğumdan sizin düşünce ve gözlemlerinize yanıt verme ihtiyacı hissediyorum.

Evvela bana listemin eksik olduğundan bahsetmiştiniz ki ben de listenin bana ait olmadığını size yazmış ve ardından Prof. Dr. James Feucht'un kim ve ne ile ilgili uzmanlık alanı olduğuna dair linkleri aktarmıştım.

Sukulentlerin dinlenme dönemi ile ilgili gerek kitaplarda gerekse internette "Dormancy Table" diye araştırma yapıldığında büyük bir çoğunluk bizlere yukarıda tercüme ettiğim tabloyu verir. Bu tablo ve açıklamaları adeta bir kalıp gibi kelimesi kelimesine aynıdır. Hatta sizin verdiğiniz linkteki de öyle.

Benim de bitkilerimden bazıları bu uyku dönemi tablosundan aykırı geliştikleri oldu ve oluyor. Bunun sebebi de sizin de bahsettiğiniz etkenler. Bitkinin dinlenme dönemi tablosunun bu forumda yeralması uygun ve faydalı olur düşüncesiyle bilimsel bir çalışma olan Feucht'un listesini aktarmak istedim. Bunun dışında elbette ki körükörüne bu listeye inanmamız ve ona göre hareket etmemiz gerekmiyor. Gözümüzün önünde bitkiler bize zaten gösteriyor hangi dönemde olduklarını. Yeni yaprak oluşumu durmuşsa, gövdede küçülme varsa elbetteki bu bitki uyku dönemindedir.

Emre Kuzu 12-11-2012 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1047182)
Bu mesajım anlamadığımı mı ifade ediyor?

Size dememiştim.

Emre Kuzu 12-11-2012 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 1047186)
Emre Bey iyi akşamlar,

Ben de sizin bazı mesajlarınızı anlamakta zaman zaman zorlanmıyor değilim. Hatta bunu daha evvel de yazmıştım size hatırlarsanız.

http://www.agaclar.net/forum/1032982-post94.htm

Bilemiyorum sebebini ama google translate ile Türkçe'ye çevirdiğiniz metinler varsa belki onları aktarırken cümleler karmaşıklaşıyor olabilir. Ya da benim de anlayışımda bir problem var.

Herneyse konumuz sukulentlerin dinlenme dönemi ve tekrar 12.-13. mesajlarınızı açıkladığınız için teşekkür ederim. Bu konuyu açan ben olduğumdan sizin düşünce ve gözlemlerinize yanıt verme ihtiyacı hissediyorum.

Evvela bana listemin eksik olduğundan bahsetmiştiniz ki ben de listenin bana ait olmadığını size yazmış ve ardından Prof. Dr. James Feucht'un kim ve ne ile ilgili uzmanlık alanı olduğuna dair linkleri aktarmıştım.

Sukulentlerin dinlenme dönemi ile ilgili gerek kitaplarda gerekse internette "Dormancy Table" diye araştırma yapıldığında büyük bir çoğunluk bizlere yukarıda tercüme ettiğim tabloyu verir. Bu tablo ve açıklamaları adeta bir kalıp gibi kelimesi kelimesine aynıdır. Hatta sizin verdiğiniz linkteki de öyle.

Benim de bitkilerimden bazıları bu uyku dönemi tablosundan aykırı geliştikleri oldu ve oluyor. Bunun sebebi de sizin de bahsettiğiniz etkenler. Bitkinin dinlenme dönemi tablosunun bu forumda yeralması uygun ve faydalı olur düşüncesiyle bilimsel bir çalışma olan Feucht'un listesini aktarmak istedim. Bunun dışında elbette ki körükörüne bu listeye inanmamız ve ona göre hareket etmemiz gerekmiyor. Gözümüzün önünde bitkiler bize zaten gösteriyor hangi dönemde olduklarını. Yeni yaprak oluşumu durmuşsa, gövdede küçülme varsa elbetteki bu bitki uyku dönemindedir.

Bende size karşı yazmamıştım tamamen bana açtığınız kapı üzerinden araştırıp aktardım çünkü biraz tabloya takıldığımı hissettim çünkü ben biraz kesinkes bir insanım ben gibilerin de olabileceğini düşündüm ki iyi ki dormancy table yazarak araştırma yapmışım kafamı iyice kurcalayan soruların cevabını buldum. Ve tablonuz derken de siz hazırladınız demek istememiştim siz paylaştığınız için böyle demiştim o kişinin uzmanlığına da saygım var.

Yazış tarzım ise haklısınız diyebilirim biraz aceleye geliyor kelime sakınması yapabiliyorum biraz daha dikkat ederim bir de google translate karmaşık çeviri yaptığı için çözmem yanlış bilgi vermemem gerektiği için tabiri caizse kafam bulanıyor. İnşallah bir daha ki sefer önceden hazırlayıp yazıları gireceğim.

Muhsin Hanif 12-11-2012 23:29

Selen hanım merhaba,

Echinopsis Oxygona'nın dinlenme - gelişme dönemleri için bilgi verebilir misiniz ?

selenn 13-11-2012 19:23

Muhsin Bey merhaba,

Echinopsis oxygona yazın gelişen bir tür. Dinlenme dönemi birçok kaktüste olduğu gibi sonbahar sonunda başlayıp ilkbahara kadar sürüyor. Diğer kaktüsler gibi ilkbaharda uyanıp yaz boyunca çiçekleniyor.

Bende bu tür yok ama çiçeklenme dönemini diğer arkadaşların fotoğraflarından biliyorum, yazın açıyorlar. Ayrıca aşağıdaki linkte de yazın gelişen, kışın dinlenen bir tür olduğundan bahsediliyor.

Echinopsis multiplex

Muhsin Hanif 19-11-2012 01:54

Selen Hanım teşekkürler,

Üç yıl önce bir arkadaşım vermişti, hala çiçek açmadı ama yavru veriyor. Bu arada sordum, onun ki ağustosta çiçek açmış.
Verdiğiniz linki ve ilgili başlıkları okudum. Sanırım kışın soğuk görmesi ve yaz başı besin desteği gerekiyor. Şimdi balkona aldım, yaza inşallah görebiliriz çiçeğini.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024