agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Aloe vera (Sarısabır) (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/1650.htm)

arsakay 06-08-2006 17:38

Aloe vera (Sarısabır)
 
1 Eklenti(ler)
Bu konuyu açma zamanı geldi sanırım.
Bu bitkiyi uzun zaman önce aldım.
Bir ara hastalandı ve Mine hanımın
verdiği tedavi ile iyileşti.

Eklenti 3030

Önce ilk aldığım zamanki hali.

arsakay 06-08-2006 17:41

1 Eklenti(ler)
Bu da hastalandığı zamanki hali.
Mine hanımın bölümünde yazdıklarımı ve
kendisinin cevabını aynen alıyorum.


"Mine hanım,
Aloe Vera'mın son hali bu.
Gayet iyi gidiyordu. Tam büyüdü derken
önce 1 numara olduğu yerde dikliğin kaybedip yattı.
Şimdi de 2 numara yattı, hem de çıktığı yönün
tersinde kıvrılarak.
Torfta duruyor. Bugün toprak değişimi yapacaktım ama
önce sizden bilgi alayım dedim."



MİNE PAKKANER "Arsakay, şimdi bu tam güneş seven dış mekanda yetişen, kumlu toprak az su seven bitki için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir ,
• Hemen saksısı değişecek.Saksı değişirken torf elle hafifçe dağıtılacak. Kökler kontrol edilip çürüme, bozulma var mı bakılacak,varsa kesilecek.Aspirinli su hazırlanıp köklere püskürtülecek , 10 dakika beklenecek, yeni toprağına dikilecek.
• Can suyu verilirken oksijenli sulu solüsyon uygulanacak.
• Bitki artık balona konacak.Bir hafta gölgede durup alıştırılacak, sonra güneşli bir yere yerleştirilecek."

arsakay 06-08-2006 17:44

1 Eklenti(ler)
Önerileri eksiksiz yerine getirdim.
Sonuç :))

arsakay 06-08-2006 17:47

1 Eklenti(ler)
Ve hatta... :)

Bu arada önceki resimde gördüğünüz çubukları
bazı yaprakların yatmasını engellemek için
koymuştum ve işe yaradı. Kısacası hastalık yok.
Fotoğraf çekmeden önce almayı unutmuşum.

uyar11 02-01-2007 00:47

Bitkinin Turkce adi Sarısabır.

Sifali bitkiler sinifindan sayilir.

Sarısabır: (Aloe / Aloès) Kurak bölgelerde yetisen, çok yillik, yapraklari dikenli, bal özkulu (sukulent) bitkilerdir. Öd agaci olarak da bilinir. Daha çok Afrika, Suriye, Arabistan ve Güney Avrupa’da yayilis gösterir. Buna karsilik iliman bölgelerde, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetistirilir. Memleketimizin Güneybati kesiminde de Romalilar döneminde kültürden kalmis, yabanilesmis türü yetismektedir. Bitkinin yapraklari birer rozet görünümünde, topraktan yayvan bir sekille çikarak yukari dogru bükülürler. Çiçek durumu dik ve sik bir salkimdir. Çiçekleri sari veya kirmizidir.

Türkiye’de yetistigi yerler: Güneybati Anadolu (Demre).

Kullanildigi yerler: Bitkinin yapraklarindan çikarilan usare (özsu) nin, güneste veya isitilarak yogunlastirilmasiyla elde edilen bakiye, siyah parlak kütleler hâlinde kalir. Bu madde sari sabir adini alir. Antrasen türevleri tasir. Kalin barsaga etkili bir müshildir. Sivisi, pigment ve haserat ilâçlari yapiminda kullanilir. Sari sabir, bali bozar. Yaniklarin sebep oldugu agrilari keser. Sirke ile karistirilip saç diplerine sürülürse dökülmelerini önler.

BenBen1967 09-05-2007 13:03

Benim bildiğim aleovera çok büyüyor.Hatta ben aleovera satışı (ürünleri)satışı yapıyordum bir aralar.Şuanda ara verdim uğraşamıyorum artık.Bize verilen dergilerde tarlalara ekilmiş resimleri vardı bulabilirsem resimlerini yüklerim.Saksıda ne kadar büyür onu bilmiyorum.Malum kök hacmi kadar büyüyor bazı bitkiler;)

onuralp_1 17-08-2007 23:47

Vitamin, minarel, aminoasit ve bir çok bağışıklık sistemini düzenleyici maddeler
içeren Aloe Vera,sindirimden,zihinsel yorgunluğa, migrene kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor.
Aloe Vera'nın 200'den fazla cinsi bulundurmasına rağmen, şifalı özelliklere sahip
yalnızca üç veya dört çeşidi vardır. Bunlardan en etkilisi Aloe Vera Barbadensis(Miller)'dır.
“Sarısabır” olarakta bilinen Aloe Vera kaktüse benzeyen zambakgiller (Liliaceae)
familyasındandır. Tropik iklimlerde yetişen bu bitkinin anavatanı Afrika ve Yemen' dir.
Ünlü bir araştırmacı ve arkeolog olan George Erbers, bu bitkinin çok eskilere dayanan ününü M.Ö. 3500 yılından kalan bir papirüs el yazmasından keşfetmiştir. Bu papirüs,
doğal ilaçlar üzerine yazılmış raporların bir derlemesiydi. Dioskarides ve diğer Yunan,Romalı
hekimler de bu bitkiyi başarı ile kullandıkları bilinmektedir. Aloe bitkisi 3 ana bölümden oluşmaktadır. Yaprağın kabuğu (photosynthesis), Latex (musilaj) yapışkan sarı sıvı ve jel tabakası (parenchyma). Bitki yaklaşık dört yılda olgunlaştıktan sonra yapraklarının özü, içindeki jelin ve dış kabuğundaki öz suyunun karışımı ile yüzde 100 doğal bir bitki suyu olarak ürün haline dönüştürülür.
*
Aloe Vera özellikle “epithel” doku ve “bağışıklık” sistemi üzerinde fayda sağlamaktadır.

Aloe Vera Gel, Aloe Barbedensis Miller cinsi Aloe Vera'dan üretiliyor. Aktif madde oranları IASC (Uluslararası Aloe Bilim Konseyi) oranlarını karşılıyor ve organik tarım ile üretiliyor (hiçbir kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kullanılmıyor). Çalışmalar, AloeVera' da iyleştirci ve canlandırıcı etkiyi sağlayan en önemli maddelerin polisakkaritler olduğunu göstermiştir. Aloe Vera Gel' de polisakkarit oranı 2000 mg/lt'dir. (IASC standardı 1000-2000 mg/lt ‘dir). Maksimum seviyede doğal Aloe sakkaritler, vitaminler mineraller, enzimler ve amino asitler içeriyor. Aloe Vera Gel, içilebildiği gibi cilt üzerine de sürülebiliyor. 30 ml (yarım küçük kahve fincanı) olarak kullanılabiliyor. Sürekli aynı saatlerde, Özellikle aç karnına kullanım büyük yarar sağlıyor.Herhangi bir rahatsızlıkta, yardımcı besin olarak, kullanımı 60 ml olabiliyor. Ancak, sıcak ve alkollü içeceklerle alınmamalıdır.

Aloe Vera, hastalığı tedavi amaçlı bir ilaç değildir. Rahatsızlıklarda doğal yardımcı ve destekleyici besindir. Her türlü rahatsızlıkta, öncelikle bir doktora danışılmalıdır.

Aloe Vere Bileşimi
Amino Asitler: Enerji sağlayan, katalizatör, kimyasal dengeyi sağlayıcı, doku oluşumunu
sağlayan proteinlerdir. Vücudumuz için gerekli 22 amino asidin 20'si
(vücudun üretemediği temel olan 8'in 7'si)
Antraginonlar: Analjezik, Antibakteriyel, Anti-fungal, Antiviral olarak etki ederler.
Enzimler: Gıda şekerlerini ve yağları kırarak sindirime yardımcı ve besleyici maddelerin
emilimini hızlandırıcı İşlevleri vardır.
Auxins ve Gibberellins: Yara iyleştirici ve iltihaplanmayı önleyicidir.
Lignin: Nüfuz etme özelliği ile taşıyıcıdırlar.
Mineraller: Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, Demir, Sodyum, Klorin, Manganez, Çinko sağlıklı
yaşam için gerekli olan minareller birbirleriyle vitaminlerle ve diğer maddelerle
etkileşimi sağlar. Salicylic Asit ve Saponinler
Steroller: İltihaplanmayı önleyici etken madde
Şekerler: İltihaplanmayı önleyici, anti-viral özellikle Acemannon bağışıklık sistemini
düzenleyici etkisi vardır.
Vitaminler: A, C, B1, B2, B6, B12, E, Choline, Folic Asit

Bu bilgileride internette araştırma yaparken bir site de bulmuştum.Sitenin adını hatırlamıyorum.İlgimi çektiği için almıştım belki bir fikir verir merak edenler için.

leeve 23-10-2007 07:12

Arsız aloe vera
 
2 Eklenti(ler)
''Aloe Vera'' larımı sizinle paylaşmak istiyorum.
Çok arsız bir bitki, tek bir saksıdaydı, yaz başında değişik saksılara dağıttım ama hale bakın inalmaz bir hızda büyüdüler.
Bakımı çok kolay, 2 günde bir sulanması yetiyor.
Yaz kış hep balkondalar ve soğuktan etkilenmiyorlar.

Engin 15-11-2007 13:56

aloe veralarım var.. ama su ihtiyaçları nasıldır bilmiyorum. kaktüslerle benzerlik gösterir mi?.. yoksa sürekli nemli tutulacak mı toprağı..

Güler 15-11-2007 17:52

Sayın the engine, toprak istekleri normal bahçe toprağı, suyu da çok az vereceksiniz. Saksıdaki toprak iyice kuruyacak hatta çatlayacak kadar kuru olacak, o zaman su verin.
Bu şekilde yaparsanız aynı zamanda dipten bol miktarda yeni sürgün alırsınız. Güneş alan bir yerde muhafaza ediniz.

merve özdemir 19-11-2007 14:46

Aloe vera
 
*** arkadaşlar,
Bu sitede aloe vera hakında hiç bi bilginin olmadığını farkettim.Oysa aloe vera çok gündemde tartışılan bi konu.Sizlerin bu konudaki fikirlerinizi merak ettim.Sizcede mi aloe vera mucizevi bi reçete mi?Yoksa sadece pazar payı ıyı olan bi bitki mi?

Güler 19-11-2007 15:11

Sayın Merve,
Aloe vera hakkında daha evvel epeyce yazışmamız oldu. Ben bu bitkiyi bol miktarda ürettim ve site arkadaşlarıma da dağıttım. Ana kök olarak Paristen getirmiştim. Çok kolay bakımı olan ve çok fazla yavru veren bir bitki. Siz neyi merak ediyorsunuz? Pek çok arkadaşım güzellik kremi gibi, büyük bir kısmı da yanık tedavisinde kullanıyor. Şu an elimde fazla miktarda var, yeni saksılara ayırmayı planlıyorum. Arzu ederseniz size gönderebilirim.

şükran ünal 19-11-2007 15:51

Sevgili Güler Hanım bende kızım çok istiyor diye bir aloe vera edindim,ama bakımı konusunda hiç bilgim yok nasıl bakmalıyız sizce? Teşekkürler.

mehtap051 19-11-2007 16:02

Arkadaşlar bende çok bilgili değilim ama aloe vera bir sukkulent sanırım.Sukkulent hakkındaki bilgileri okursanız sizlere yardımcı olur.

Güler 20-11-2007 04:40

Sevgili şükran,
Aloe veranın bakımı çok kolay, saksı toprağı olarak ben bahçe toprağı kullanıyorum. Bence torf sevmiyor. Balkonunuzda güneş gören bir yere koyun ve toprağı kurudukça su verin. Diyebilirim ki o kadar kuruyacak kı nerdeyse çatlayacak kadar. Ben haftada bir defa gibi suluyorum. Suyu sadece toprağa verin, yapraklarına gelmesin. Hemen yanından yavrular verir. Aldım diyorsunuz, bende çok miktarda var. Kızınız istiyorsa gönderebilirim.
Büyümüş bir dalı dibine yakın kesin sonra onu da boylamasına ortadan ikiye bölün koyu bir jel göreceksiniz. Yanıklarda rahatça kullanın ben ütü yanığında birkaç kez denedim ve iyi sonuç aldım. Güneş yanıklarında da çok kullanılıyor. Ayrıca jeli yüzünüze sürerseniz 4-5 dakika sonra (yıkamayın) cildiniz yumuşacık oluyor.

yukka 20-11-2007 09:00

Güler Hanım, bir arkadaşımın yazlık evinde bahçenin ortasında yıllanmış koskoca bir aloe vera vardı. Geçen sene bir çiçek açtı. Çiçeğinin sapı neredeyse gökyüzüne uzanıyordu ve çiçeği ayçiçeğine benziyordu.Sanki bir masal kitabından çıkmış gibi, rüya gibi bir görünümü vardı. Bir aya yakın çiçeğini besledi. Çiçek bitince kendisi de yan yattı ve bitti. Yedi sekiz senede bir açarmış o türü. O yüzden "sarısabır" diyorlar. Bir kez çiçek açtı mı ömrü de bitiyormuş. Şimdi buradaki aloe vera fotoğraflarına baktım, saksıda hepsi. Benim bahsettiğim, bahçe ortasına dikilen dev gibi olan bu bitki de aloe vera mı? Yoksa yanılıyor muyum? Interneti biraz taradım, bitki aynı ama çiçekleri değişik; kısa saplı ve çok. Benim gördüğüm çiçeğe benzeyenine rastlamadım.

Oğuzhan 20-11-2007 10:00

Benimki bir türlü büyümüyor.Güneş mi istiyor.Toprağını değiştiriyim.

Güler 21-11-2007 01:01

Sevgili yukka, ben de Kalamış'ta gördüm koskocaman bir sabır, tam ortasından da çiçek vermiş ve çiçeğin boyu 4. kata kadar uzamıştı. Emin olmamakla beraber onun aloe vera'dan değişik olduğunu sanıyorum. Onun yaprakları sarı-beyazdı. Veranınkiler yeşil. Benim getirdiğim bu sene altıncı senesini dolduruyor, boyu daha 1 m olmadı. Pek çok yavru verdi ama çok uzamadı.

Elfogi, mutlaka güneş istiyor, toprak da bahçe toprağı olsun. İstanbul'a geldiğinde bana bir haber verirsen sana Beşiktaş'a getiririm.

herbaryum 28-11-2007 19:29

Bilgi için yazıyorum:

Aloe vera L. bitkisinin Türkçe adı: Sarısabır (Antalya Demre'de Ağu ve Sabırlık denmekte ancak bu isim Agave americana türü için de kullanılmaktadır)

Kaynak:
T.Baytop, Türkçe bitki adları sözlüğü, 1994).
Büyük Bitkiler Kılavuzu (Şevki Akalın, 1952) ise Aloe için yalnız Sabır veya Sabır bitkisi adını kullanmaktadır.

husgun 21-01-2008 13:58

SAKSIDA YETİŞEN NEMLENDİRİCİ: ALOE VERA

Saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları koparılarak yaprağın içindeki jel anında nemlendirici olarak istenilen yere uygulanabiliyor. Koparıldıktan sonra bir hafta saklanabilen bitkinin yapraklarındaki jel, istenilen bölgeye sürülerek 'nemlendirici' olarak kullanılabiliyor.

ESKİ MISIRLILAR YANIKTA KULLANIYORDU

Anavatanı Afrika olan aloe vera, 'ölümsüzlük bitkisi' ve 'ilaç bitkisi' isimleriyle de tanınıyor.

M.Ö 1500 yıllarında Eski Mısır'da yanık tedavisinin yanı sıra, enfeksiyon ve parazit tedavisinde de kullanılan bitkinin, ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın güzellik sırlarından biri olduğu, cildini taze tutmak için aloe vera ile masaj yaptırdığı biliniyor. Ayrıca, Afrikalı avcıların terlemeyi ve vücut kokusunu gidermek için aloe verayı ciltlerine sürdüğü belirtiliyor.

Bitkinin yüzde 96'sı sudan oluşan yapraklarında ayrıca temel yağlar, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler, glikoproteinler (glicoproteins), rezin ve antrasen veya antrakinon türevleri yer alıyor. Sindirim sistemi, epitel doku, solunum yolları ve bağışıklık sistemi üzerinde düzenli kullanım ile mucizeler yaratan bitkinin yapısında aspirinin ana maddesi olan salisilik asid de bulunuyor.

Yapılan araştırmalar aloe veranın cildi nemlendirdiğini, güneş yanığı ve cilt kızarıklıklarına iyi geldiğini, cildin esnekliğini ve tazeliğini korumaya, akne ve ekzemayı kontrol altına almaya da yardımcı olduğunu gösteriyor. Aloe vera ayrıca, böcek veya sinek ısırıklarından veya alerjiden kaynaklanan kaşıntıya da iyi geliyor.



BAKIMI:

Aloe vera bitkisinin iç mekanda fazla güneş almayan, sıcaklığın 18 derecenin altına düşmediği bir yerde zeolit ve perlitli bir toprakta kolaylıkla yetiştirilebileceğini, 5-6 günde bir sulamanın yeterli oluyor.

Aloe vera (sarısabırotu) bitkisinin, doğada çok sayıda türü var, ancak bunlardan yalnızca 3-4 tanesi “şifalı” kabul ediliyor.
Bu bitkinin şifalı özellikleriyle şu şekilde sıralanıyor: antikor oluşumunu hızlandırıyor, tümörlü hücrelerin yok edilmesine yardımcı oluyor, güneş nedenli foto-yaşlanmayı engelliyor, vücuttan zehirli maddelerin atımını kolaylaştırıyor, oksidan maddeler nedenli hücre yaşlanmasını önlüyor (güçlü bir antioksidan), kemik iliğinde alyuvar oluşumunu hızlandırıyor, ağız içi bölgesi ve diş eti rahatsızlıklarına iyi geliyor, suyu mantar ve hemoroit oluşumlarına iyi geliyor, ülser ve kolit gibi rahatsızlıklarda iyileşmeyi hızlandırıyor, yanık tedavilerinde hücre yenilenmesini hızlandırıyor, cilt sorunlarına karşı da birebir.
Yapraklarından elde edilen jelin kimyasal analizleri sonucunda, bu jelin yüksek miktarda aminoasit, temel yağ, mineral, vitamin, enzim, protein, polisakkarit ve biyolojik uyarıcı maddeler içerdiği ortaya çıkarılmış. Rahatsızlığın türüne göre, bitkinin yaprakları başta olmak üzere çeşitli bölümleri ya da özsuyu, sıvı ya da jel halinde kullanılıyor.

MUCİZE OLARAK TANITILIYOR

İddiaya göre aloe vera, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, ağız ve boğaz hastalıklarını, bronşiti, zatürreeyi, vajina bölgesindeki miyomları, hemoroidi, prostatı, cilt ve böbrek hastalıklarını, kireçlenmeyi, damar tıkanıklığını, koliti, ülseri, astımı ve kanseri tedavi ediyor.
Aloe vera'nın ağızdan alınması halinde dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılar yapıyor. Ağızdan alınarak kullanımında tedavi edici özelliği hakkında bilimsel hiçbir veri yok. Haricen kullanımında ise zararlı olmadığı biliniyor. Bitkinin tıbben kanıtlanmış tek etkisi kaydırıcı özelliği nedeniyle bağırsakları çalıştırması.

YAN ETKİSİ VAR MI?

Haricen kullanımda bilinen ciddi bir yan etkisi yok. Ancak kalp, böbrek ve karaciğer nakli gibi organ nakli geçirmiş olanların, hamilelerin ve iki yaşından küçük çocukların ağız yoluyla kullanmamaları gerekiyor. Uzun süreli kullanımda potasyum kaybına neden olabiliyor. Ağız yoluyla kullanımda kadınların regl dönemi kanamalarında artış olacağı ifade ediliyor. Polen alerjisi olan kişilerin ise ağız yoluyla veya haricen kullanımda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ağız yoluyla kullanımda ortaya çıkan bir diğer sorun ise doz belirlemesi. Aşırı dozda kullanım sorun yaratabiliyor.

Aloe vera çok yıllık, sukkulen(etsi) bir bitkidir.Rozet yapraklıdır. Gençken yaprakları beneklidir, sonra gri-yeşil renge döner ve her bir yaprak uzunluğu 60-90 cm e erişir. Çiçek sapı, 150cm yüksekliğe kadar uzayabilir, üzerinde boru şeklinde, sarı renkli salkım çiçekler oluşur. Aloe vera çiçekleri kısır olduğundan üretimi, yandan verdiği yavruların ayrılması ile gerçekleştirilir. Bitkiler genelde 12-16 yapraklıdır, yaşam süresi 12 yıl dolayındadır. Bitki 4 yaşına geldiğinde, erişkin hale geldiği kabul edilir, yaprak boyu 60-90cm ve her bir yaprağın ağırlığı, 1.5-2 kg a erişir. Bitkinin yaprakları da içeriği bakımından, tıbbi amaç veya kozmetik sanayiinde kullanılacak en yüksek kaliteye ulaşır. Tıbbi amaçla kullanmak için en dıştaki, büyük yapraklar, senede 2-3 defa kesilir. Bitkinin kendini çok çabuk iyileştirme özelliği vardır. Yaprağın kesildiği yerde oluşan yaralar, saniyeler içinde, bir film tabakası ile kaplanır ve yaradan sıvı kaybı önlenir.

Aloe vera sıcak ülkelerin bitkisidir. 0C° altında yaprakları zarar görür, -4C° altında genelde ölüm meydana gelir. Ticari olarak Aloe vera yetiştiriciliği yapılacaksa, sıcaklığın hiçbir zaman 0C° ye düşmemesine dikkat edilmelidir. Toprağın geçirgen olmadığı veya çok nemli ortamlarda bitki daha yüksek derecelerde de zarar görebilir. İdeal olarak geçirgenliği iyi bir toprak ve bol güneş gelişmesi için şarttır.

feraysahindur 03-03-2008 13:57

Merhabalar, ben foruma yeni katıldım. Aloe vera ile ilgili sorum var.
İstanbuldan saksıda getirdim. Saksısı çok küçüktü o nedenle büyük bir saksıya koydum. Yalnız toprağını bilmediğim için acemice yoğun killi bir toprağa diktim. Bi müddet sonra yaprak uçları sararmaya başladı. Toprağın yalnış olduğunu anlayınca bikaç saksıya paylaştırdım ve bol gübreli hafif killi bir toprağa diktim. Sararan uçlarınıda kestim. Aslında ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Çürümesini istemiyorum. Önerilerinizi yazarsanız sevinirim. Teşekkürler

denizakvaryumu 03-03-2008 14:04

Koçtaş-Bauhausda kaktüs toprağı satılıyor.Bu topraktan kullanın derim.

Ben kaktüs ve aloe vera için bu topraktan kullandım, çok memnunum.Aloe vera 2 katı kadar büyüdü.

Engin 03-03-2008 17:30

Aloe Vera larda kaktüsler gibi topraklarının çok süzek ve havadar olmasını seviyor.Su döküldüğünde anında alttan çıkacak şekilde olacak ve uzun süre ıslak kalmayacak.Ben içinde mercimek gibi taşlar olan dere kumu,torf,az miktarda odun kömürü ve perlitle kendi karışımımı yapıyorum.

dilekagaci 27-04-2008 21:52

merhaba, aloevera üretimiyle ilgili birşey danışmak istiyorum...

nasıl çogaltılıyor bu aloeveralar...kaktüs oldugu için yapragı koparamam suya koyamam,

en altından bi yaprak koparıp diksem yetişir mi? yoksa yeni mi almalıyım çicekçiden?

İklimsiz 28-04-2008 17:01

Şayet köklü bir aloeveranız varsa, dip sürgünlerinden çoğaltabilirsiniz.

İklimsiz 15-05-2008 14:38

1 Eklenti(ler)
Sizinkinin yavruları ortasından çıkmış gibi. Benimki yanından ve uzağından yavru veriyor, ayırmak kolay olsun diye :p

Eklenti 37363

İklimsiz 20-05-2008 23:16

Bu başlıkta Mine hanımın 2 no.lu mesajı oldukça işinize yarayacak sayın hkndal.

fevziye 21-05-2008 08:03

1 Eklenti(ler)
19 Mayıs tatilinde yazlıkta gördüğüm aloe vera. İnşallah yakında benimde olacak.

haaldemir 22-06-2008 13:49

1 Eklenti(ler)
Bir arkadaşımın Rusyadan getirdiği Aloe Veranın yavrularından biri. Bende büyüdü.Yalnız ev içinde. Balkona koymayı denedim. Güneş sebebiyle tüm yaprakları kahverengiye dönmüştü. Bu sebeple içeriye aldım. Bu türü sanırım güneş sevmeyen bir tür. Kendini çabuk toparladı. Daha önceki yavruları ana gövdeden koparıp ayırdığımda yavruları kaybetmiştim. Bu sebeple bu sefer daha uzun süre tuttum. Yavruları ne zaman ve nasıl ayırmalıyım. Toprağa ekimi nasıl yapmalıyım?

İklimsiz 22-06-2008 13:58

Saksınız küçük mü görünüyor, yoksa resimde göz yanılması mı?

Bitkinizi tamamen saksıdan çıkardığınızda, toprak altının yeni yavru oluşumlarıyla dolu olduğunu göreceksiniz. Resimde solda görünenler, yüzeye çıkabilmeyi başaranlar. Aloe veranızı zedelemeden iki boy büyük saksıya almaya ne dersiniz?

Yeni oluşum hala ana bitkiye bağlı olmakla birlikte, hayatta kalabilecek kökler oluşturmuş büyüklükte görünüyor. Keskin bir maket bıçağıyla ayırabilirsiniz. Tabii, bu iş için de bitkinizi saksıdan çıkaracaksınız.

Kolay gelsin.

haaldemir 22-06-2008 16:29

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler Güler hm.

Ana bitki için saksı şimdilik yeterli gibi. Üstten fotoğrafını ekliyorum. Yavruları o kadar narinki ana bitkiyi topraktan çıkartırsam yavruları ana gövdeden kesmeye kalmadan kırılacaklar gibi görünüyor.
Yavrular ayrıldıktan sonra direk toprağa mı ekmeliyim? Daha önce öldükleri için çekiniyorum. Kışın verdiği yavrular toprağa ektiğimde ölmüşlerdi.

İklimsiz 22-06-2008 16:46

Yavruların biraz daha gelişmelerini bekleyip ayıralım öyleyse.

Direk toprağa dikmelisiniz.

porsii 13-10-2008 12:39

nasıl köklendirebilirim ?
 
merhaba;
bende arkadaşımdan iki kök aloe vera aldım ayrı ayrı saksılara diktim.toprağın değişik yerlerinden yeni yapraklar çıkmaya başladı.şimdi bu yeni yaprakları nasıl köklendirebilirim uygun zaman ne zaman ...vs
iyi günler...

dua-çiçeği 10-11-2008 19:19

aleo vera yapraklarından çelikle üretim yapılabilir mi ?arkadaşlar bir bilen varsa bilgi verebilir mi?

Kemal Kutlu 10-11-2008 19:36

Aloe vera yapraklarında çelikleme yapılmaz,Aloe veranız küçükse büyümesini bekleyin.Seneye bolca yavrulanırlar sizde ayırır çoğaltırsınız.

tolgahann 22-11-2008 21:50

4 Eklenti(ler)
Bende geçen gün çiçekçiden alovera diye aşağıda resmi görülen bitkiyi aldım ama sizinkilere benzemiyor bu alovera deği mi?

izzeterisen 23-11-2008 15:42

Bu ,Aloe vera değil, başka bir Aloe türü, süs bitkisi olarak yetiştiriliyor ama türünü bulamadım.
Aloe Mitriformis-Side olabileceğini sanıyorum. http://commons.wikimedia.org/wiki/Im...ormis-Side.JPG
Bazı Aloe spp. türleri burada isterseniz bir bakın.
http://rapidshare.de/files/40975885/Aloe_spp..ppt.html

pinosh 26-01-2009 17:15

Herkese merhaba,
Haftasonu ikea'ya gittiğimde bahçe kısmında aloe veraların satıldığını gördüm. Ama buradan bilgi almadan satın almak istemedim. Beneksiz olanlardandı ikea'dakiler. Ama kalitelerinden şüpheliyim.
Aslında keşke İstanbul'da olsaydım. Güler hanım, sizden alırdım kesinlikle. Gerçekten çok güzel yetiştirmişsiniz.
Sizce alayım mı ikea'dan, yoksa çiçek satan bir yeri mi deneyim? Bir sorum daha olacak. Ben özellikle ofis için almayı düşünüyorum bu bitkiyi. Tabii balkonumuz yok iş yerinde. Masamın üzerinde yetiştirsem yazık mı etmiş olurum bitkiye?
Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

starter 30-01-2009 14:20

Merhaba,
Benim yurtdışından getirdiğim 4 adet gelişmiş aloe vera bitkim vardı. Fakat uzun yolculuk ve kötü şartlardan dolayı ben ekene kadar çok zarar görmüştü. Ektikten sonra hepsi öldü malesef. Fakat ben yinede saksıyı olduğu gibi korudum ve arada suladım. Neredeyse 1 yıl sınra küçük bir aloe göründü. Şimdi yaklaşık 10cm fakat çok yavaş büyüyor. Forumu okuduktan sonra kendine bouyna daha uygun bir saksıya aldım ve güneş alabileceği bir yere koydum. Ama birkaç gün sonra sararmaya ve cansızlaşmaya başladı yapraklar. Tekrar gölgeye aldığımda daha iyi görünüyor. Bunu birkaç kez denedim acaba sebep olan başka bir şey mi var diye ama artık eminim güneşi sevmiyor. Görünüşü Haaldemirinkine çok benziyor sadece çok daha küçüğü.Aynı tür diye düşünüyorum. Sizce yine de güneşte bırakmaya devam etmeli miyim? Yavaş da büyüdüğü için eksik birşey var sanki

Güler 30-01-2009 15:34

Pinosh, Aloeveranın kırılan yaprakları kendini yenilemez ama en kısa zamanda göreceksiniz dibinden yeni sürgünler verecektir.
Drenajı iyi bir toprağa hemen ekin ve can suyunu verin. Yeni ektiğiniz için direkt güneşe koymayın. Güneş seven bir bitkidir, ama biraz daha kökünü tuttursun. Siz şimdilik yarı güneş alan bir yerde tutun ve toprağı kuruyunca su verin. Çok sularsanız hem yaprakları sararır hem de çürür. Hiçbir şekilde yapraklarına su fısfıslamayın, toprağından sulayın.
Güle güle büyütün.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024