agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Sedum (Dam koruğu) (http://www.agaclar.net/forum/sukulent/16297.htm)

Gatay 09-05-2008 20:05

Sedum (Dam koruğu)
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba, resimdeki sukulentlerim sanırım sedum cinsi. İkisini de aynı şartlarda bakıyorum. Ama bir tanesinin yaprakları büzüşmeye başladı. Daha önce bayağı az su verdiğimi düşünerek verdiğim suyu çoğalttım. Bir tanesi kendisini toparladı ama diğeri hala buruşuk ve giderek artıyor. Neden olabilir acaba ? Birşeyleri hatalı yapıyorum ama çözemedim.Daha fazla güneşe ihtiyaçları olduğunu düşünüp yerini değiştirdim ama fark olmadı.

İlkin 10-05-2008 11:20

Verdiğiniz su miktarını arttırın bence.

k0900 27-06-2009 18:41

Sedum (Dam koruğu)
 
Botanik Adı: Sedum

Türkçe Adı: Dam koruğu


Çok sayıda türleri ve kültür çeşitleri vardır. 500 tanınmış türün çoğu oldukça bodur,toprak sürgünleri ile yayılan sukkulent bitkilerdir. Boyları 5–8 cm. geçmez. Herdem yeşil veya yarı herdem yeşil çok yıllık bitkilerdir. Yaprakları etli, çeşitli form ve büyüklüktedir.Yaprak uçları kış aylarında kırmızı renge döner.

Etli yaprakları sürgünlerin üzerinde kiremit şeklinde dizilmiştir. Çiçekleri yıldız şeklinde ve sarı renklidir. Bu çiçekler uç kısımda bir arada açarlar.

Üretimi: Üretimleri ayırma ve çelikle olur.

Ekolojik İstekler: iİyi drene edilmiş, tam güneşli veya hafif gölgeli alanlarda çok iyi gelişme gösterir.

Kuraklığa çok dayanıklıdır. Besin maddesi yönünden fakir olan topraklarda da iyi gelişme gösterir.

Dikim ilkbahar ve sonbaharda 20–30 cm ara ile yapılır.

Peyzajda Kullanımı: Taş bahçeleri ve çiçek parterlerinde kullanılır. Özellikle taşlı ve kurak alanlar için kullanımları önerilir.

Kaynak :www.megep.meb.gov.tr

k0900 27-06-2009 18:41

Dam koruğu (Sedum)
 
Önemli Sedum Türleri Sedum album (beyaz dam koruğu): 5–15 cm boyunda, çok yıllık, sukulent,yayılıcı, kırmızımsı gövdeli, gevşek kümeler halinde büyüyen yarı odunsu bir bitkidir. Yapraklar 6–12 mm sarmal dizilişli, silindirik-yumurtamsı, sukulent kırmızı renkli ve tüysüzdür. Çiçekler terminal, gevşek, taç yapraklar 2–4 mm, yıldız şeklinde, bazen beyaz bazen pembe renklidir. Yaz aylarında çiçek açarlar.
Çelik ve ayırma ile üretilir. Sürünücü gövdeler toprağa değdiği yerde kök oluşturur.İlkbahar ve sonbaharda keskin bir bıçak ile köklü parçalar ayrılarak yeni yerlerine dikilirler.Bol güneşli ve ılıman iklimlerde yetişir. Taşlı, kumlu, geçirgen, kireç bakımından zengin toprakları tercih eder. Az sulanması gerekir. Soğuklara karşı dayanıklıdır.
Kaya bahçelerinde, duvarlar üzerinde, kap içlerinde, teras ve mezarlıklarda, duvarların bitkilendirilmesinde yer örtücü bitkisi olarak geniş alanlarda kullanılır.

Sedum pallidum (dam koruğu); Yükselici veya dik büyüyen 5–15 cm boyunda çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar şeritsi kısmen silindirik, tüysüz, verimsiz sürgünler üzerinde sık olarak almaşık, çiçekli sürgünler üzerinde ise daha gevşek dizilmişlerdir. Çiçekler 2–4 dallı salkım şeklinde ve her dalda 2–8 çiçek bulunur.Çiçek renkleri beyaz veya pembe orta damarlı açık pembedir.
Tür 1900 m. kadar olan rakımlarda geniş olarak yayılış gösterir. Çiçeklenme zamanı Haziran-Ağustos aylarıdır.

Sedum acre (acı dam koruğu); 10–20 cm boyunda yayılıcı, gövdeleri sürünücü, çok yıllık herdem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar sarmal dizilişli,kısa, küt uçlu biber gibi acı bir tada sahiptirler. Çiçekler terminal, simoz kuruluşunda, 5 taç yapraklı yıldız şeklinde ve sarı renklidir. Yaz aylarında çiçek açar.
Çelik ve ayırma ile üretilir. Sürünücü gövdelerin toprağa değdiği yerde kök salar.İlkbahar ve sonbaharda keskin bir bıçak ile köklü parçalar kesilerek yeni yerlerine dikilirler.Kesilen gövde çelikleri seralarda köklendirilebilir.
Bol güneşli açık alanlarda ve ılıman iklimlerde yetişir. Taşlı, kumlu, kireç bakımından zengin toprakları tercih eder. Soğuklara dayanıklıdır. Yaz aylarında az su verilirken kış aylarında su tamamen kesilmelidir.

Kaya bahçelerinde, bordürlerde, kap içersinde teraslarda ve mezarlıklarda yer örtücü bitki olarak geniş kullanım alanı bulurlar.

Sedum reflexum (sarı dam koruğu); 30 cm boyunda yayılıcı, sukulent, çok yıllık, çiçek taşıyan gövdeler dik, herdem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar sarmal dizilişli, 1 cm uca doğru sivri, donuk mavimsi veya yeşil renklidir. Çiçekler terminal yoğun simoz kuruluşunda, 5–7 taç yapraklı ve sarı renklidir.Çiçeklenme yaz aylarında gerçekleşir.

Çelik ve ayırma ile üretilir. Kesilen gövde çelikleri seralarda kum ağırlıklı harçlar içinde rahatlıkla köklendirilebilir. İlkbahar ve sonbaharda köklü parçalar keskin bir bıçakla kesilerek çoğaltılabilir.
Bol güneşli yerlerde, açık alanlarda ve ılıman iklimlerde yetişir. Taşlı, kumlu,geçirgen, kireç bakımından zengin toprakları tercih eder. Yaz aylarında su az verilmeli, kış aylarında ise tamamen kesilmelidir.

Kaya bahçelerinde, çiçek tarhlarında, mezarlılarda ve geniş alanlarda yer örtücü bitki olarak kullanılır.

Sedum reflexum

Sedum sieboldii (Üç başlı dam koruğu): Çok yıllık, sukulent, gövdesi zayıf, yayılıcı kırmızı renkli, sık öbekler oluşturan herdem yeşil otsu bitkilerdir.
Yapraklar üçlü halkalar halinde 1–3 cm uzunluğunda, sapsız, dairemsi tüysüz,kalın etli, açık yeşil renklidir. Çiçekler terminal, 1 cm genişliğinde, yoğun simoz kuruluşunda, pemde renklidir. Sonbaharda çiçek açar.
Ayırma, çelik ve tohum ile üretilir. Bol güneşli yerleri ve ılıman iklimleri tercih eder.Kumlu geçirgen topraklarda daha iyi gelişir. Az ve düzenli su verilmelidir.

Kaya bahçelerinde, balkon ve teraslarda, makramelerde ve duvar üzerinde sarkıcı bitki olarak kullanılır. Uygun iklimlerde yer örtücü olarak da değerlendirilir.

http://www.agaclar.net/forum/yerortu...ilar/26568.htm

Sedum spectabile (anne çiçeği); Çok yıllı sukulent, 35–45 cm boyunda, dikine büyüyen gövdeli, kuvvetli gür gelişen otsu bir bitkidir. Yapraklar sukulent, karşılıklı, 5–7 cm uzunluğunda, ters yumurta şeklinde, parlak donuk mavimsi yeşil renklidir. Çiçekler terminal, çiçek kuruluşunun tepesi düz veya şemsiyemsi, 10–15 cm genişliğinde ve pembe renklidir.
Ayırma ve tohum ile üretilir. Erken ilkbaharda ayrılan köklü bitki parçaları saksı ya da yerlerine dikilir. Eğer toprak üstü kısımları kesilirse dipten daha gür sürgünler verir. Güneşli yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Toprak üstü kısımları soğuktan zarar
görür. Kumlu, geçirgen ve verimli topraklarda daha iyi gelişir. Fazla sudan hoşlanmaz.
Soğuk ve kurağa dayanıklıdır.

Kaya bahçelerinde, çiçek tarhlarında, duvar süslemelerinde, balkon ve teraslarda ve iç mekânlarda kullanılır.

Sedum spurium (makarna): Çok yıllık, sukulent, sık gövdeli, alçak boylu,sürünücü gövdeli, 10–15 cm boyunda herdem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar karşılıklı dizilmiş, 2 cm uzunluğunda, ters yumurta şeklinde, hafif dişli, silli ve açık ve açık yeşil buzlu yeşil renklidir. Çiçekler terminal, simoz kuruluşunda, taç yapraklar az çok dik ve pembe renklidir. İlkbahar yaz aylarında çiçek açar.
Ayırma ve çelikle üretilir. Çelikler çiçeklenme sonunda gövde çelikleri olarak hazırlanır. Sonbahar ve ilkbaharda köklü olarak kesilen bitki parçaları yeni yerlerine dikilir.
Bol güneşli yerlerde ve ılıman yerlerde yetişir. Her türlü toprakta rahatlıkla yetişmekle birlikte, taşlı, kumlu, geçirgen, drenajı iyi kuru toprakları tercih eder. Fazla sulama da zarar görür. Soğuğa karşı dayanıklıdır.

Kaya bahçelerinde, büyük gruplar halinde çiçek parterlerinde, mezarlıklarda, teras ve balkonlarda yer örtücü bitki olarak kullanılır.

sedum spurium

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Önemli hastalıkları kök çürüklüğü ve pas, zararlıları ise nematodlar, sümüklü böcekler, yaprak bitleri ve unlu bitlerdir.

Kaynak :www.megep.meb.gov.tr

k0900 27-06-2009 18:45

2 Eklenti(ler)
Çeşitini bilmediğim sedum 10 gün önce çiçeklenmeye başladı ve muhteşem görüntüsü var.

k0900 27-06-2009 19:19

5 Eklenti(ler)
Bir kaç sedum fotoğrafı daha, haftada 3,4 kez 4 dk. kadar sulandığında hemen hepsi yoğun çiçek açıyor.

k0900 27-06-2009 19:36

Yer örtücü, bahçe düzenlemesi, kaya bahçesi tanzimleriyle ilgili bilgilerin bulunduğu MEB kaynaklı PDF dosya meraklıların işine yarıyabilir.

http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogra..._ortuculer.pdf

k0900 28-06-2009 22:33

4 Eklenti(ler)
Sedum ve çiçeği;

k0900 09-07-2009 22:52

1 Eklenti(ler)
Bu güzellikte sedumun;


k0900 12-07-2009 20:59

1 Eklenti(ler)
Dün Karşıyaka peyzajcılarını dolaştık, hemen hepsinde sedum var. Talebin arttığını, saksıda bile yetiştirildiğini söylediler.

Hatta hazır saksıda aranjman bile yapmışlar:)

Nariel 12-07-2009 22:25

1 Eklenti(ler)
Kalanchoenin bir türü sanarak çelik aldığım bitkimin sedum olduğunu anladım. Çiçeklendi, çiçekler harika..

Kharel 13-07-2009 13:56

ben de dağdan bir sedum olduğunu düşündüğüm türü bahçeye getirmiştim. oldukça iştahlı bir şekilde gelişmeye başladı. fotoğrafını çekip ekleyeceğim haftasonu

Öznur 15-07-2009 23:33

3 Eklenti(ler)
Sedumumun fotoğraflarını çektim ama telefonun çekim kalitesi iyi değil, üstelik hava kapalıydı. Bunlarla idare edelim artık.
Henüz açmaya başlamadı. Nariel'in yüklediği fotoğraftakine banzer şekilde açıyor.

habibe 16-07-2009 11:02

Bu çiçeği, (adı Sedummuş şimdi öğrendim) Gebze'de Eski bir evin kiremit damında görmüştüm. Üç minik top halindeydi. Bulunduğu yerde ise hiç toprak yoktu. Açıkta duran kıl gibi bir kaç kökü vardı. Tozlu kirli kiremite sarılmıştı. Olduğu yerden alıp cebime koydum. 4 saat kadar sonra saksıya diktim. O sevimli top hallerinden çıkarak boy attılar. k0900 arkadaşımızın eklediği, 10 nolu fotoğrafta ki oldu.

k0900 16-07-2009 13:50

1 Eklenti(ler)
Peyzajcı Autumn Joy (fotoğrafa bakarak) diyerek aşağıdaki bitkileri verdi.

Tam benzetemediğim için 2 adet aldım, artık çiçeklenince kesinleşir:)

Nariel 16-07-2009 14:55

Sanırım sizinki Autumn Joy değil Sn k0900. Autumn Joy'un yaprakları daha etsiz, daha bir kağıt gibi ama sizin aldığınız daha etli. Bundan bende de var, henüz açmadı ama pembe açıyormuş, çelik veren kişi öyle demişti.

k0900 16-07-2009 16:17

4 Eklenti(ler)
Nevsune hanım, Karşıyaka peyzajcılarında fotoğraflarını çektiklerimin tamamı var.

Bizde sonbaharda mezarlık bakımına gitiğimizde ilğimizi çekmişti. Çim alanın ortasına toprak döküp sedumları dikdik, bir an ne yaptık dedik, ama şimdi çok mutluyuz:)

Yaklaşık 10 ay önce dikildiler.


k0900 18-07-2009 22:35

2 Eklenti(ler)
Sedum reflexum (sarı dam koruğu);

Çiçeği

k0900 18-07-2009 22:42

1 Eklenti(ler)
Sedum rupestre Angelina


k0900 18-07-2009 22:47

1 Eklenti(ler)
Sedum sexangulare


k0900 18-07-2009 22:50

1 Eklenti(ler)
Sedum tectractinum


k0900 18-07-2009 22:59

1 Eklenti(ler)
Sedum Autumn Joy


k0900 20-07-2009 20:57

TÜRKİYE’DEKİ SEDUM (CRASSULACEAE) TÜRLERİNİN COĞRAFİK DAĞILIMI VE BAZI SEDUM TÜRLERİ ÜZERİNDE FİTOKİMYASAL TARAMA ÇALIŞMALARI

Sedum L. (Crassulaceae) cinsinin Türkiye’de 44 türü bulunmaktadır1, 2. Anadolu’da, halk arasında Sedum pallidum’un ayak mantarlarının tedavisinde, S. sempervivoides’in (horozlelesi) ise idrar yolları enfeksiyonlarında kullanıldığı kayıtlıdır2,3. Sedum türlerinin çeşitliliği açısından, Türkiye Avrasya’da en önemli alanlardan biridir.

Giriş

Türkiye Sedum türlerinin doğal yayılışı bakımında Avrasya’da en önemli alanlardan biridir. Bu çeşitliliğin başlıca nedenleri arasında Anadolu’nun sahip olduğu coğrafi zenginlikler (0-5000 m’ler arası yükseklik farkları, iklimsel çeşitlilikler, derin vadi sistemleri, kayalık yamaç ekosistemleri v.b.) gelmektedir. Türkiye 11’i endemik, 1’i endemik olmayan nadir, 5’i alttür ve 4’ü varyete olmak üzere toplam 44 Sedum türüne sahiptir.

Materyal ve Yöntem

Çalışma sırasında, Flora of Turkey, TUBİVES ve alan çalışmalarından yararlanılmıştır. Alan çalışması Ağrı (Ağrı Dağı Çili geçidi), Antalya (Kemer, Kumluca, Alanya ve Akseki), Muğla (Marmaris, Dalaman, Fethiye ve Finike), Artvin (Borçka ve Hopa), Erzurum (Uzundere ve Tortum), Rize (Ovit Dağı geçidi), Trabzon (Maçka ve Zigana geçidi) ve Van (Van Gölü çevresi)’da gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’deki Sedum çeşitliliği coğrafik dağılım ve peyzaj özellikleri ile ilgili olarak değerlendirilmiştir. Endemik ve endemik olmayan nadir Sedum türleri belirlenmiştir.

Kaynak ve devamı : http://www.alpineplants.org/Download/15.pdf

k0900 20-07-2009 21:42

Bazı sedumların Türkçe ve Latince isimleri;

Kaside, Kırbaçsırımı Scutellaria orientalis

Acı damkoruğu Sedum acre

Beyaz damkoruğu Sedum album

Sarı damkoruğu Sedum reflexum

Üçlüm çiçeği, Üçbaşlı damkoruğu Sedum sieboldii

Anne çiçeği Sedum spectabile

Makarna Sedum spurium

k0900 15-08-2009 20:14

1 Eklenti(ler)
Sedum album Beyaz damkoruğu

Eklenti 98199

Kaynak : wikipedia

berduray 20-08-2009 21:30

Sedum morganianum
 
2 Eklenti(ler)
Sedum morganianum

k0900 27-08-2009 23:49

1 Eklenti(ler)
Sedumla ağaç havuzu. Sulanan ağaçlarda hemen yükselen yabani otlara karşı bir deneme;


BirLira 31-08-2009 03:19

2 Eklenti(ler)
Eklenti 100500

Eklenti 100501

denizakvaryumu 05-09-2009 19:00

Delosperma congestum da bir bulabilsek :)

Resimlerdeki sedumların hemen hepsi sanırım 4 mevsim fidancılıkta var.

k0900 05-09-2009 19:07

Kaya bahçesindede yazmıştınız, Türkçe ismini biliyormusunuz ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024