agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-hastaliklari/)
-   -   Echeveria yaprak sararması (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-hastaliklari/43636.htm)

irmtrk 23-11-2019 14:49

Echeveria yaprak sararması
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba acil yardımınıza ihtiyacım var. Saksısını bir ay oldu degıstırıdıgım şimdi alt yaprakları görüntüsü bu şekilde ve yumuşadı ne yapmam gerekiyor? Suyunu da diktikten 2 gün sonra çay bardağının yarısı kadar verdim.
Eklenti 701117

Dila2012 23-11-2019 15:20

Merhaba, uzman olmamakla birlikte benim de ayni tur sukulentten var. Aslinda yaslanan yaprak zamanla solabilir. Ama genel bir yumusama varsa, bence saksidan cikarip bir bakin koklerinde asiri nemden ya da baska bir sebepten curume olabilir, curume varsa o kismi kesip atin, iki gun gibi yarasinin kurumasini bekleyip tekrar kuru bir topraga ekin. Su vermeyin birkac gun. Topraginiz su tutan bir topraksa, kullanmayin, ozellikle torflar cok kotu oluyor, suyu tuttugundan bitkinin kokunu curutebiliyor. Benim onerebilecegim yontem bu.

bahar.s 31-03-2021 23:36

Sukulent yaprağı sulaması
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba, sukulentimin yaprakları buruşuyor, sararıp sonra da soluyor, çürüyor. Haftada bir toprağı kuruyunca soluyorum. Aydınlık bir yerde tutuyorum, soğukta da kalmıyor. Nedenini anlayamadım. Susuzluktan ya da fazla sulamaktan yazıyor okuduğum yerlerde ama net olarak bilemiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Mesut Temiz 01-04-2021 01:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahar.s (Mesaj 1605046)
Merhaba, sukulentimin yaprakları buruşuyor, sararıp sonra da soluyor, çürüyor. Haftada bir toprağı kuruyunca soluyorum. Aydınlık bir yerde tutuyorum, soğukta da kalmıyor. Nedenini anlayamadım. Susuzluktan ya da fazla sulamaktan yazıyor okuduğum yerlerde ama net olarak bilemiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Bitkiniz echeveria türlerinden biri, muhtemelen de echeveria glauca.... Bu bitkiler kışın havadaki yüksek nem ve günlerin kısalması nedeniyle düşük ışık aldıklarından mantar/küf hastalıklarına kolayca yakalanıyorlar... Mantar/küf, önce yaprakları, daha uzun süre devam ettiğinde gövdeyi çürüterek bitkiyi öldürüyor... Bitkiler küçük olduğunda daha da kolay etkileniyorlar... Benim de aynı türden ürettiğim yavrularım kışın biraz ilgisizlikten benzer bir duruma gelmişlerdi iki üç hafta önce... Yarım litre kadar suyun içinde bir 500'lük aspirin tabletini eritip fısfısla bitkilerin her tarafına uyguladım ve bunu bir hafta kadar süreyle her gün bir-iki kez tekrarladım... Şu anda iyiler, günler de uzuyor, havanın nemi de azalıyor, artık sağlıklı bir şekilde gelişecekler... Aslında kışa girerken uygulasam bu süreci daha sağlıklı geçireceklerdi... Bitkinizin gövdesi çürümediyse bu uygulamayla kısa sürede toparlamasını sağlayabilirsiniz...

Not: Aspirinler tam olarak erimiyor genelde... İçinde erimeden kalan küçük partiküller fısfısın püskürtme noktasını tıkıyor... Bu yüzden az bir miktar ılık ya da sıcak suda erittikten sonra bir bezden ya da tülbentten süzdürerek partiküllerin karışmasını önlemenizi öneririm... Bir de fısfısı bitkilerin güneş aldığı saatlerde uygulamazsanız iyi olur, bitki yüzeyinde kalan damlacıklar mercek işlevi görüp güneş ışıklarını odaklıyor ve yüzey yanıklarına ve dolayısıyla çok sayıda kalıcı lekeye yol açıyorlar...


.

bahar.s 01-04-2021 02:13

Teşekkür ederim, deneyeceğim hemen.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024