agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent Bakım, Üretim (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/)
-   -   Lithops Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/9529.htm)

Sevilay 09-07-2008 17:47

Lithops Yetiştiriciliği
 
LITHOPS NEDİR?

Lithops dıştaki kenarları boyunca birbiri ile birleşik iki karşılıklı duran yapraktan oluşan dolayısıyla obkonik, türbiliform (üstü şekilli) gövde oluşturan bir bitkidir. Bu gövde, 1-4 mm derinlikteki dış kenarları boyunca birbirleriyle birleşik iki veya daha az parçaya veya loblara bölünmüştür. İnce birleşme hattı üst taraftaki yarığı kapamaktadır.

Bitki gövdelerinin büyük kısmı, üstleri gözükecek şekilde toprak yüzeyinin altında kalmaktadır. Bunun nedeni yırtıcı hayvanlardan korunmak ve kendilerini güneşten korumaktır.

Lithops’ların daha ayrıntılı anatomisi için bu web sitesinin “morfoloji” bölümüne bakınız.
Hangi Lithops türlerini elimde bulundurduğumu nasıl anlayabilirim?

Lithops’ları tanımlamak çok kolay değildir ve açıkça belli olanlar dışında, tahmin oldukça kandırmacalı olabilir. Lithops’lar genellikle yüzey tüylerinden, bitkinin yukarıdan ve profilden görünen yüzünden ve çiçeklerinin renginden tanınmaktadırlar dolayısıyla hepsini tanımlamak için farklı terimler verilmiştir. Kullanılan genel terimleri bu web sitesinin morfoloji bölümüne bakınız ve daha sonra türler sekmesini seçiniz ve hangi türün sizinkine en yakın olduğunu bulmaya çalışınız.

Lithops Nereden Gelmektedir?

Lithops’lar Güney Afrika’da keşfedilmiştir ve oldukça geniş bir dağılım alanları bulunmaktadır. Farklı türlerin dağılımları üzerine daha fazla bilgi için bu web sitesinin dağılım sekmesine bakınız.

Lithops’larıma Nasıl Bakmalıyım?

Lithops’lar çok popüler ve göreceli olarak büyütmesi kolay bitkilerdir. Lithops bakımı ve aynı zamanda tohum halinden itibaren büyütülmesi ile ilgili daha fazla bilgi için bu web sitesinin ekim sekmesine bakınız.

Lithops’ları Nereden Satın Alabilirim?

Lithops’lar farklı kaynaklardan satın alınabilir veya kendiniz dahi tohumdan itibaren yetiştirebilirsiniz. Lithops tohumlarını ve bitkilerini satın alabileceğiniz yerlerin listesini görmek için burayı tıklayınız.

Lithops’larla İlgili Yazılmış Bir Kitap Var mı?

Lithops’larla ilgili yazılmış birkaç kitap bulunmaktadır, bazıları ne yazık ki şu anda basılmamaktadır ancak bazen ikinci el dükkanlarda bulunabilmektedirler. Yayınlanan bazı kitapların listesini görmek için burayı tıklayınız.

Diğer Lithopsseverlerle Nerede Tanışabilirim?

İlgili bir derneğe katılabilir veya internette tanışma gruplarına üye olabilirsiniz. İlgili derneklerin ve internet gruplarının listesi için burayı tıklayınız.




Kaynak

Sevilay 09-07-2008 17:49

LİTHOPS YETİŞTİRİCİLİĞİ



Toprak Karışımları
Saksılar
Uygun Bir Ortam
Sulama Ve Büyüme Döngüsü
Saksı Değiştirme
Haşere Ve Hastalıklar
Bitkilerin Polinatlamak
Tohumların Toplanması
Tohumların Ekilmesi

Yetişkin Lithopların Bakımı

Toprak Karışımları

Lithopunuzu yetiştirdiğiniz toprağın çeşidi oldukça önemlidir ve herkes kendi tarifini kullanma eğilimindedir. Toprak kolayca akaçlanmalı, temel olarak mineral bazlı olmalı ve çok fazla organik içeriğe sahip olmamalıdır. Ayrıca iklim de göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bitkileriniz nemli ve soğuk bir ortamda yetişiyorsa, akaçlama çok önemlidir. Çünkü su toprakta uzun süre kalmamalıdır. Eğer iklim kuru ve çok sıcaksa, toprak organik içerik bakımından daha zengin ve biraz daha fazla yoğun olabilir. Böylece su, bitkilerin suyu çekebileceği kadar uzun süre toprakta kalabilir. Karışımınıza komposto (bitki artıklarından yapılmış gübre) eklerken, bunun yeterince ayrışmış olduğundan emin olun. Büyük parçaları ortadan kaldırmak için elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Kullandığınız toprak karışımının çeşidi, ayrıca sulama usulü ile de etkilenmektedir ve bu husus akıldan çıkarılmamalıdır. Eğer bitkilerinizi sık sık suluyorsanız, suyu çok üzün süre tutan bir toprak karışımı problem yaratabilir. Eğer bitkilerinizi zahmetsizce yetiştiriyorsanız, Lithoplar kuraklığa karşı dayanıklı olmalarına rağmen, neredeyse hiç su tutmayan bir toprak karışımı sorun yaratacaktır. Her toprak karışımı yaptığınızda aynı tarife bağlı kalmanızı öneririm çünkü böylece akaçlamanın sabit olur. Daha ziyade, bireysel cinslerin ihtiyaçlarının daha iyi bir şekilde kontrol edilmesi için sulama ve gübrelemeyi ayarlamalısınız. Lithopları yetiştirmek için en uygun toprak çeşidinden birisi ayrışmış granittir. Fakat bu toprağı elde etmek her zaman kolay olmaz. Çok fazla siltli ince kum sorun yaratabilir çünkü akaçlaması azdır. Eğer kumunuz inceyse, karışıma biraz iri taneli kum, ponza taşı ya da perlit eklemeniz gerekecektir. İnce kil bazlı toprak iyi bir fikir değildir çünkü mevcut yeterli hava bulunmamaktadır. Ayrıca kilin su molekülleriyle çok sıkı bir bağı olduğunu ve böylece bitkilerin kilden su almasının çok zor olduğunu okudum. Doğal ortamda topraklar oldukça incedir fakat yetiştiricilik yaparken ince topraklar aldatıcı olabilir. Daha fazla su vermek, suyu geri almaktan daha kolaydır.

Aşağıda benim kullandığım karışım bulunmaktadır:

4 Ölçek ince dere kumu
4 Ölçek iri taneli dere kumu
4 Ölçek elekten geçirilmiş komposto
1 Ölçek perlit
1 Ölçek vermikülit
1 Ölçek hindistancevizi lifi

Kaynak

Sevilay 09-07-2008 17:50

Saksı

Artık toprağınız olduğuna göre, uygun bir saksı bulmalısınız. Plastik ya da kil saksı kullanabilirsiniz fakat her ikisinin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kil saksılar daha fazla gözeneğe sahiptir, bu yüzden toprağın daha kolay nefes almasını sağlar. Ayrıca kil saksılardaki toprak çok daha hızlı kurur, bu yüzden sulama yaparken bu konuyu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Genellikle seçimlerinizi bütçenize göre yapabilirsiniz, ve kil saksılar plastik saksılardan daha pahalıdır. Ayrıca kil saksılar daha fazla yer kaplar. Bu yüzden eğer alanınız kısıtlıysa, kullanışlı değildir. Plastik saksılar bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır ve bence kare saksılar en iyisidir. Saksınızın ölçüsü de önemlidir. Vahşi ortamdaki Lithoplar oldukça uzun köklere sahip olurlar. Bu yüzden yetişkin bitkiler için daha uzun saksılar daha çok işe yarayacaktır. İyi saksı ölçüleri 12cm X 12 cm X 12 cm’dir. Bu ölçüye sahip saksılar çok ağır değildir ve Lithopunuza yeterli kök derinliğini sağlayacaktır. Ben daha ucuz olan siyah saksılardan ziyade terakota renklileri tercih ediyorum çünkü çok ısınmazlar ve üzerlerine yazı yazabilirsiniz ( Ben ekstra güvenlik için saksılar üzerine türün adını ve sınıfını da yazıyorum)

Uygun Bir Ortam

Lithoplar doğal ortamlarında çok fazla güneş ışığı almaktadırlar. Siz de bitkinizin vahşi doğadakiler gibi toprak ile coşkun bir şekilde büyümesini istiyorsanız, günde en az 5 saat güneş ışığına maruz kalmalarını sağlamalısınız. Daha az güneş ışığında da oldukça iyi yetiştirilebilirler fakat böyle bir durumda doğal ortamda olduklarından daha uzun boylu olurlar. İdeal nokta, öğleden sonra iyi güneş ışığı alandır. Söylenene göre bazı iklimlerde çok fazla doğrudan güneş ışığına hassastırlar ve üzerine bir gölgelik bez koyup biraz gölgede kalmaları sağlanmadığı takdirde (güneşin şiddetine göre %20-40 gölge faktörü), tüm gün boyunca güneş gören bir alana koyulmamalıdırlar. Kuzey yarımküredeki bir çok bölgede olduğu gibi şiddetli güneş ışığına maruz kalmayan bir bölgedeyseniz, gölgelik bez genellikle gereksizdir. Vahşi doğada tam güneş ışığı altında yetiştiklerini düşününce bu durum garip gelebilir fakat yetiştiricilikte farklı olan bir çok faktör bulunmaktadır. Öncelikle vahşi doğada yetişen Lithoplar saksıda yetişmezler, böylece toprak, saksı içerisindeki topraktan çok daha fazla serin kalır. İkinci olarak ise doğal ortamda yetişen bitkiler, çevreleyen kayalar ve bitkilerin gölgesi sayesinde güneşten korunurlar. Ayrıca doğal ortamdaki bitkiler, günün bazı bölümlerinde gölgede bulunan yamaçlarda yetişme eğilimindedirler. Havalandırma da oldukça önemlidir. Özellikle sera ortamında, iyi bir hava akımı sıcaklığı düşük tutar ve havadaki nemi azaltır. İkliminiz doğal ortamdaki gibi değilse, Lithoplar dışarıda yetiştirilmemlidir. Lithoplar, Güney Afrika’nın çok az yağmur alan kurak bölgelerinde yetişmektedir. Bu yüzden özellikle dinlenme döneminde (çiçek açma döneminden hemen sonra, eski yapraklarını çekip yeni gövdeler oluşturuyorken) yağmur alan bir bölgede yaşıyorsanız, çok fazla su alamaları önlenmelidir.

Sulama ve Büyüme Döngüsü

Kuzey yarımkürede yetişen Lithoplar, temel olarak yaz mevsiminde (Ekim’den Mart’a kadar) yağmur alan alanlarda yetişmektedir. Kış mevsiminde biraz yağmur alan bölgelerde yetişen Lithoplar, aslında fazla yağmur almaz ve ihtiyacı olan nemin büyük bir bölümünü yoğun sisten alma eğilimi içerisindedirler (L. herrei, L. optica ve L. ruschiorum).

Lithoplar oldukça geniş bir alana dağılmışlardır ve iklimsel koşulların çeşitliliği oldukça geniştir. Bu yüzden türlerin hepsine uyan tam bir çizelge vermek pek de kolay değildir. Bitki çiçek verdiğinde (genellikle Mart’tan Nisan’a) ve sıcaklıklar düşmeye başladığında, sulama sıklıkları azaltılabilir. Fakat su miktarı azaltılmamalıdır. Ayrıca son olarak fazla sulama Mayıs ayında yapılmalıdır. Bundan sonra Eylül ayının sonlarına kadar ya da eski yaprakları tamamen çekilinceye kadar asla fazla sulama almamalıdırlar. Mevcut gövdelerden yeni gövdelerin oluşmaya başlaması bu döneme denk gelir. Yeni gövde, eski gövdede depolanmış olan nemi emer ve böylece eski gövde kurumaya başlar ve son olarak kağıt inceliğinde bir kabuğa dönüşür. Eğer bitki bu dönemde çok fazla sulanırsa, eski gövde çekilmez ve yeni gövdenin oluşmasını engelleyebilir. Bu döneme dinlenme dönemi denmektedir fakat aslında bu dönem yenilenme ve büyüme dönemidir. Görünürde hiçbir şey olmuyor gibidir fakat gerçekte kuruyan gövde içerisinde olan çok şey vardır. En sonunda bu yeni gövde yağmurların tekrar başladığı ilkbaharda eski gövde içerisinden çıkar. Dinlenme dönemi olarak adlandırılan dönemde bitkiye tek tük sisleme dışında su verilmemelidir ve bu sisleme tercihen sıcak günlerde ya da onbeş günde bir gerçekleştirilmelidir (eğer daha soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, sisleme iyi bir fikir değildir). Yeni gövde tamamen ortaya çıktığında, daha fazla sulama yapmaya başlayabilirsiniz.

Kabataslak bir kılavuz olarak, yaz boyunca bitkiler yaklaşık iki haftada bir sulanabilir fakat bu kullanılan toprak karışımına, nem seviyesine ve sıcaklığa göre değişir. Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu bitkiyi gözlemlemek ve işaretleri bilmektir. Genellikle Lithopun suya ihtiyacı olduğu, depolanmış suyunu kaybettiğinde yapraklarının buruşmaya başlamasından ya da toprağa doğru çekilmesinden anlaşılabilir. Sıcak yaz ayları boyunca, bitki sabahın erken saatlerinde ya da öğleden sonra geç saatlerde spreylenebilir. Fakat bu spreyleme toprağı serinletmek için ve doğal ortamlarında oluşan ayrışmanın küçük kökler tarafından yakalanması için az miktarda yapılmalıdır. Düzgün bir sulama yaptığınızda, suyun emiliminin de iyi bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız ki böylelikle su onların
köklerine ulaşsın (ancak bu işlemi çok fazla yapmayın).

Pek çok insan, bitkiye yeterince su verdiğini sanır, ancak aslında, yaptıkları tek şey toprağın yüzeyini ıslatmaktır. Bu dengeyi doğru sağlamak kolay değildir ancak zamanla, neyi nasıl yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Bunun için, gözlem şarttır, ne kadar izlerseniz o kadar çok şey öğrenirsiniz. Kuzey yarıkürede yaşayan kişiler, bitkileriniz mevsimlere uyum sağlayacaktır, o nedenle, kendi yarıkürenizdeki mevsimleri takip etmeniz gerekmektedir, güney yarıküredekileri değil.

Kaynak

Sevilay 09-07-2008 17:52

Bitkiyi bir saksıdan diğerine taşıma
Yaklaşık her iki yılda bir, Litopların saksılarının değiştirilmesi gerekmektedir. Bu, topraklarının değiştirilmesi açısından gerekli bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirmek için en uygun zaman yeni gövdenin ortaya çıktıktan ve eski gövde tamamen kuruduktan hemen sonraki dönemdir. Saksı değişimi yapıldıktan sonra, en az ilk iki hafta süresince bitkilerin güneşten normalden biraz daha fazla korunması tavsiye edilmektedir çünkü saksı değişikliği ince köklere zarar vererek bitkinin suyu etkin bir biçimde emme gücünü azaltabilir. Bu durum, bitkinin iç sıcaklığını azaltma yeteneğini etkileyerek bitkinin aşırı ısınmasına da sebep olabilir.

Böcekler ve hastalıklar
Tüm diğer bitkiler gibi, lithopları da yiyen yırtıcı hayvanlar bulunmaktadır ve bu tür yırtıcı hayvanlar konusunda sürekli surette tetikte olunmalıdır. En sık görülen sorun, bitki özleri ile beslenen böceklerdir. Genellikle, kökler ve çiçek tohumu tarafından açılan yarıklar gibi,
görülmelerinin zor olduğu yerlerde **** eski yapraklar ile yeni gövdeler arasındaki boşluklarda bulunurlar. Ilık, nemli ortamları severler ve bu da, seralarda yetiştirilen bitkileri özellikle cazip hale getirir. Bitkiye yapışırlar ve karınlarını doyururken, yırtıcı hayvanlara karşı bir çeşit savunma görevi gören toz halinde yapışkan bir tabaka salgılarlar. Bu yapışkan madde, suyu da engeller, böylece, böcek ilaçları etkisiz kalır. Bu böceklerden kurtulunmasını sağlayan böcek ilaçları da vardır ancak bu ilaçlar genelde oldukça zehirlidir, bu nedenle, bu tür ilaçları kullanmayı pek tercih etmem. Bu böceklerle baş etmenin, görece zararsız bir yolu da tıbbi alkole batırılmış bir boya fırçası kullanılarak bu böceklerin, kelimenin tam anlamıyla, boyanmasıdır. Alkol, yapışkan kabuklarını çözer ve böceği öldürür. Ancak, bu işlemin hemen ardından, bitkiyi biraz su ile yıkamalısınız, yoksa alkol bitkiye zarar verir. Böcekler köklere yapışmış vaziyette ise, bu işlemin etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için bitkinin saksısından çıkarılması gerekecektir. Lithoplara saldıran tırtıl ve cırcır böceği gibi diğer böceklerin görülmesi daha kolaydır ve yüksek yerlerde yer alan yetişmekte olan bitkilere bu tür böceklerin ulaşması zordur ve bu böcekler, büyük bir sorun teşkil etmezler. Kemirgenler de Lithopların meyvelerini yemeyi severler ve bazen bitkilerin kendileri de, rahatlıkla sera dışarısında tutulabilir. Lithoplar, nadiren de olsa, bakteri ve mantarların saldırılarına da maruz kalabilirler ancak bu çok sık görülen bir durum değildir ve genellikle, yanlış toprak karışımı **** yüksek nem oranından kaynaklanmaktadır. Arada sırada, bu sıra dışı bitki ani çürüme olarak bilinen duruma teslim olabilir. Bitkiler, hiçbir uyarıda bulunmadan, renklerini yitirir, yumuşar ve düşer, iç kısımları sulu sarımtırak bir sıvıya dönüşür. Bu çok sık olmaz ve olduğunda da, belirtileri görülmez. Bu duruma karşı mantar ilaçları kullanılabilir ancak bu tür ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

Kaynak

Sevilay 09-07-2008 17:53

Tohumlardan lithops yetiştirmek

Bitkilerinizin Tozlaşması
Lithoplar kendi kendisini temizleyen bitkilerdir, o nedenle, tozlaşma için iki bitkiye ihtiyaç vardır. Bu bitkiler, farklı bitkiler olmalıdır, aynı bitkinin iki farklı başı olmamalıdır. Çiçekleri yaklaşık bir hafta dayanır ve çıktıktan yaklaşık dört gün sonra en verimli dönemini yaşarlar. Çiçek açma döneminde çiçeklerin ıslatılmaması da gerekmektedir çünkü bu dönemde sulama polenleri yok edecektir. Bu bitkileri tozlaştırmak için, tercihen samur tüyü gibi doğal liflerden yapılmış küçük bir fırça gerekmektedir. Çiçeklerden birinin erkek organındaki polenleri alıp diğer çiçeğin dişicik başına taşıyın. Birden fazla türü tozlaştıracaksanız ve çapraz tozlaşma yapmak istemiyorsanız, yeni türe geçmeden önce fırçayı dezenfekte etmeniz yerinde olacaktır. Bu işlemi, fırçayı tıbbi işlemlerde kullanılan alkole batırarak gerçekleştirebilirsiniz.

Tohumların Hasat Edilmesi
Lithoplarınızı tozlaştırmayı başardıysanız, tohum zarflarının birkaç gün içerisinde gelişmeye başladığını göreceksiniz. Tohum zarfları, kuruyana ve yeşil rengini kaybedene kadar bitkinin üzerinde kalmalıdır. Bu, birkaç ay sürer ve doğal yaşam alanlarında yağmurlu döneme denk gelen, eski gövdelerden yeni gövdelerin oluşması olayının hemen ardından hazır hale gelirler. Bu aşamada zarfların ıslanmamasına dikkat etmelisiniz çünkü ıslanmaları halinde, tohum zarfları açılacak ve tohumların kaybolması tehlikesi ortaya çıkacaktır. Zarfı çıkarırken, tırnak makası kullanarak tohum zarfı ile bitki arasına girin ve kurumuş sapçığı kesin. Bu çok dikkat isteyen bir iştir ve bitkiye zarar vermemek için çok dikkat etmeniz gerekir. Tohumları zarflarından çıkarmak için, parmaklarınız ile hafifçe ezebilir **** kahve filtresi kağıdının içerisine koyarak zarfın ıslanmasını sağlayacak şekilde suyun içine batırabilirsiniz. Kısa bir süre sonra zarf açılacak ve sizin tohumları kepçe ile dışarı çıkarmanızı sağlayacaktır. Tüm tohumlar alındıktan sonra, filtre kağıdını sudan çıkarın ve kurumaya bırakın. Kağıt kuruduktan sonra, tohumları, kağıdın yüzeyinden kazıyabilirsiniz.


Tohumların Ekilmesi

Tohumdan Lithops yetiştirmek oldukça tatmin edicidir ve bir koleksiyon oluşturmak için iyi bir yöntemdir. Lithopsları ekmenin en iyi zamanı içinde bulunduğunuz iklime ve bu bitkileri yetiştirdiğiniz şartlara göre değişiklik gösterebilir. En önemli etken ise yeterince ısı almaları gerektiğidir. Eğer hava çok soğuk ise filiz vermezler ve eğer hava çok sıcak ise yeni filizler aşırı derecede ısınabilir. Bazı yetiştiriciler tohumlarını baharda ekmeyi tercih ederken diğerleri sıcaklığın azaldığı yaz aylarının sonlarına doğru ekmeyi tercih etmektedir. Bu bitkiler ayrıca ışığın altında da ekilebilir ancak iyi havalandırılan bir ortamda ekilmelidirler. Her yönden 10 cm boyutlara sahip plastik saksılar her bir türden demetler halinde ekmek için uygundur ve 20 ila 80 fide alabilirler. Her bir türü kendi saksısına ekmeniz tavsiye edilir. Lithopsların en ideal ekim alanı mineral bazlı ortamdır ve çok az miktarda organik madde içermelidir. Yetişkin bitkiler için tavsiye edilen karışım kullanılabilir ancak 2 mm delikli tel örgüden geçirilmelidir. Karışımınızı birkaç dakika fırında tutarak sterilize etmeniz gerekmektedir ve tohumları ekmeden önce bir süre soğumasına izin vermelisiniz. Toprak zemine hafifçe vurularak sıkıştırılmalıdır. Toprağı sıkıştırmak için saksıyla aynı boyutlara sahip tahta bir blok yardımıyla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonra en üste 3 mm kalınlığında bir kum tabakasını yerleştirebilirsiniz. Ancak bu tabakanın çok derinde olmaması gerekmektedir; sadece yüzeyi kaplayacak kadar olmalıdır. Bu işlem tohumları sabitlemekte ve toprağın üstünde yosun oluşma riskini azaltmaktadır. Tohumlar oldukça küçüktür dolayısıyla yapmak istediğim şey yarısından katlanmış olan küçük bir kağıt parçasına tohumları yerleştirmek ve onları etrafa dağıtmak. Eğer bir seferde çok sayıda tohum ekiyorsanız çok az tuzla birlikte bir tuzluğun içine koyabilir ve toprağa saçabilirsiniz. Tohumlar ekildikten sonra en üste çok az ince tuz dökebilirsiniz ancak yine sadece üst yüzeyi kaplayacak kadar olması gerekmektedir. Eğer tohumlar yüzeyin çok altına ekilirse çürüyebilirler. Her bir saksı sahip olduğunuz bütün bilgilerle etiketlendirilmelidir. Bilgilerin kaybolmaması için hem etiketlerin üzerine hem de saksının yan tarafına elimdeki bilgileri yazıyorum. Saksı artık içinde çok az mantar ilacı olan sığ bir su kabının içine yerleştirilebilir. Su toprak tarafından emilecektir ve yüzeye ulaştığında saksıyı kaldırabilirsiniz.

Saksılar iyi güneş alan bir yere yerleştirilmelidir ancak hafiften gölgede kalan bir yer olmalıdır. Yaklaşık %40’ık bir gölge faktörüne sahip bir gölge ağı işe yarayacaktır. Havalandırma da çok önemlidir ve yardımcı olması açısından bir vantilatör kullanılabilir. Hareket eden hava mantar enfeksiyonları riskini azaltmakta ve fideleri serin tutmaktadır. İlk günlerde nemin çok hızlı bir şekilde kaçmasını önlemek için saksılar temiz plastik ya da cam tabaka ile kaplanabilir. Ayrıca havanın durağan hale gelmemesi için cam hafifçe yükseltilebilir. Yaklaşık bir hafta içinde fidelerin çıkması gerekmektedir. Fideler çıktıktan sonra plastik ya da cam muhafazayı kaldırabilirsiniz. İlk üç ya da dört hafta boyunca toprağı oldukça ıslak tutmalısınız ancak sırılsıklam yapmamalısınız. Toprağı nemli tutmak için sabah ve öğleden sonra günde en az iki defa su spreyi ile su sıkılmalıdır. Aşırı su sıkma tohumlara ve fidelere zarar verebilir ve iyi bir fikir değildir. Üç ya da dört hafta sonra fidelerinizin epeyce iyi gelişmiş olması gerekmektedir ve sağlıklı fideler hafif bir kırmızı renge sahip olacaktır; çok yeşil ya da uzun olmamaları gerekmektedir. Artık sulama sıklıklarını azaltabilirsiniz. Üç ya da dört ay sonra kotiledonlar (çenekler) oldukça dolgun olmalı ve ilk yaprak yenilemesine başlamalıdırlar. Çıkan yeni gövdeler yetişkin gövdelerin özelliklerini almaya başlayacaktır. Gelişimlerinin başlarında sularına ekleyerek sulandırılmış gübre verebilirsiniz. Fideler mümkün olduğunca uzun bir süre saksılarında bırakılmalıdır. Ben, gerçekten çok kalabalıklaşmadıkları sürece iki sene boyunca saksılarında bırakıyorum. Bu bir yandan da doğal seleksiyondur. Küçük ve zayıf olanlar ölür, güçlü ve sağlıklı olanlar ise yaşar. İlk gelişim süreçlerini bitirdikten sonra çok fazla su ve gübre vermeye çalışmayın çünkü aşırı derecede uyarıldıklarında hastalıklara yakalanma riskleri artmaktadır. Genç bitkiler saksı değiştirmek için hazır olduklarında saksılarının içindekileri nazikçe dışarı alıp bitkileri ayırabilirsiniz. Artık yetişkin Lithopslarla aynı muameleye tabi tutulabilirler.

Kaynak

Sevilay 09-07-2008 17:55

Lithops amicorum
Taş: Kuvarsit çakıl, çoğunlukla donuk mat beyaz, bazısı pembe , sarı; bazısı da siyah veya siyah dolerite yakın ve mika benzeri tabakalı kuvarslı.

Lithops aucampiae
Taş: Tabakalı kuvarslı veya kefeli kumtaşlı şeritli demir filizi; esmer pas renginde kuvarsit ; bu kuvarsit, genel olarak kahverengi, sarı-kahve, biraz grili siyah , gri, beyaz renklerde çok ince taneli kefeli kumtaşlıdır .

Lithops bromfieldii
Taş: Beyaz ve kızmızı lekeli (demir pası) kuvarsit; griyimsi veya kırmızımsı kırpılmış kuvarsit.

Lithops coleorum
Taş: Çoğunlukla alüvyonlu kuvarsit çakıl taşlarıyla yuvarlanmış, aşağı yukarı üst tepe yüzeyi yassı. Renkleri çoğunlukla açık kahveden sarıya dönük , kahve, pembe , mat beyaz, kırmızı gölgeli, morumsu , siyah lekeli, yeşilimsi. Toprak zemin daha çok ince çakılla daha çok kumlu , bej renkli, toprak zemin derinliği az, yerine göre 20mm gibi.

Lithops comptonii
Taş: kuvarslı taş ; demir renginde kuvarslı ve kalker. Renkleri bazısı gri-beyaz, beyaz, siyahlı sarı-kahve , koyu kahve, gri,

Lithops dinteri
Taş: İri taneli pegmatit. Renkleri beyaz, gri-beyaz, pembe, açık kahve.

Lithops divergens
Taş: Bazı kahve , kırmız ve siyahlı , beyaz kuvarsit

Lithops dorotheae
Taş: İnce-taneli kırpılmış kuvars feldspat kaya, feldspat kuvarsit. Renkleri, biraz beyazlı, kırmızımsı kahve, sarımsı kahve.

Lithops francisci
Taş: Gnays; gnays ve yapraktaş. Renkleri biraz siyahlı, gri beyaz, açık kahve.

Lithops fulviceps
Taş: Kuvarsit; gnays(kuvars katmanlı taş); kuvarsit ve yapraktaş; kalker ve kuvarsit. Renkleri biraz beyaz ve gri-beyaz veya biraz koyu kahveli gri-beyazlı, açıktan koyuya kahve veya kırmızımsı kahve.

Lithops gesineae
Taş: Kırmızımsı-kahve gnays etkili; biraz gnayslı kuvarsit lekeli beyaz.

Lithops geyeri
Taş: Kuvarsit ve şist; kuvarsit ve gnays; biraz kuvarsitli kalker. Renkleri gri-beyazlı sarımsı beyaz, sarımsı gri, kahve.

Lithops gracilidelineata
Taş: Kuvarsit; ince feldspatlı kuvarsit çakıl; pegmatit çakıl. Renkleri biraz siyah, kahve , gri-beyaz, gri, pembe, beyaz, sarımsı beyaz.

Lithops hallii
Taş: Biraz jasplitli kalker; biraz ince-taneli koyu kefeli kumtaşlı kalker; sarı kahve kumlu killi şist , gri-kahve alüvyon birikimli kırılgan kum taşı . Renkleri biraz kırmızı, siyah, sarı veya gri-kahveli gri-beyaz, gri, kahve.

Lithops helmutii
Taş: Yarı saydam beyaz, kırmızı-lekeli ve kahvemsi kuvarsit

Kaynak

Sevilay 09-07-2008 17:56

Lithops hermetica

Taş: Yıpranmış ve çoğunlukla çok pürüzlü koyu-gri beyaz mermer taşlar, çoğunlukla beyazdan grimsi beyaza doğru beyaz kalker taşlar, yonga ve döküntü, aynı zamanda beyaz mermer taşlar arasındaki kanallarda çok yıpranmış ve pütürleşmiştir.

Lithops herrei
Taş: Kuvarsit ve şist , badem şeklinde lav ve kalker. Renkleri gri-beyaz, siyah, beyaz, gri ve kahve.

Lithops hookeri
Taş: Yarı saydam kuvarsit; bazı kumtaşlı badem şeklinde lav; kırpılmış mika benzeri kuvarsit. Renkleri gri-beyaz, kahve, pembe, gri , bazısı beyaz, kırmızı.

Dapneri
Taş: Biraz şist taşlı ve ince taneli kumtaşlı jaspilitli kalker. Renkleri biraz siyah, kırmızı ve kahve renkli gri-beyaz.

elephina
Taş: Dolerit , dolerit kumtaşı ve şist . Renkleri koyu kırmızımsı gri, kahve, gri-kahve.
lutea
Taş: kırpılmış mika benzeri kuvarsit. Renkleri gri-beyaz, pembe, kahve.

marginata
Taş: Sarı-kahve ince taneli kumlu killi yapraktaşı; kırmızı-taneli kuvarsit; kahve badem şekilli lav; koyu kahve dolerit.

subfenestrata
Taş: Koyu kahve şeritli demir taşı.

susannae
Taş: Yıpranmış pegmatit çakıl. Renkleri girimsi sarı, gri-beyaz, kahve.

Lithops julii
Taş: İnce veya kaba taneli pegmatit; pegmatit çakıl. Renkleri beyaz, gri-beyaz, pembe, kahve, gri, kırmızı.

fulleri
Taş: İnce veya kaba taneli pegmatit; granit; ince taneli pegmatit granit; granit toprakta kalkerli. Renkleri beyaz, gri-beyaz, pembe, kahve, gri.

brunnea
Taş: Biraz pegmatitli sarı-kahve gnays.

Rouxii
Taş: Pegmatit; biraz pegmatitli ince-taneli gnays. Renkleri beyaz, gri-beyaz, kahve, pembe, yeşil.

Lithops karasmontana
Taş: Pegmatit; kuvarsit; gnays; kuvarsit ve kalker; pegmatit, kuvarsit ve kumtaşı. Renkleri gri-beyaz, beyaz, gri, pembe, sarı-kahve, kahve, kırmızımsı kahve, yeşilimsi beyaz.

aiaisensis
Taş: Gnays. Renkleri girimsi beyaz, açık kahve.

lericheana
Taş: Pegmatit, pegmatit ve gnays. Renkleri sarı-kahve, pembe, gri-beyaz.

tischeri
Taş: Kahve, beyaz ve kırmızı lekeli kuvarsit.

bella
Taş: Yıpranmış granit; felspatik granit gnays; pegmatit. Renkleri sarı-kahve, kahve, pembe, gri-beyaz, gri.

eberlanzii
Taş: Gnays; biyotik gnays ve kalker; pegmatit ve kalker; kuvarsit ve kalker; gnays ve kalker; pegmatit; mika lekeli feldspat. Renkleri gri-beyaz, açık kahve, kahve, gri, pembe, kırmızımsı kahve, siyah lekeli kırmızımsı pembe.

Lithops lesliei
Taş: kaba bileşimli kumtaşı; kahverengi killi alüvyon taşı; kuvarsit , demir pası renkli kuvarsit; pegmatit granit; ince taneli feldspatlı kumtaşı; badem şekilli lav; kuvarslı taş; killi alüvyon taşı; şeritli yeşim taşı. Renkleri kahverengi, sarı-kahve, pembe, gri, gri-beyaz, girimsi yeşil. Ayrıca mavi jaspilit , siyah, kahve ve kırmızılı kaba beyaz kalker.

hornii
Taş: biraz doleritli kuvarslı taş. Renkleri açıktan koyuya doğru kahve, grimsi kahve, biraz siyah.

Mariae
Taş: Sarımsıdan kırmızımsıya doğru kahverengi ince taneli killi alüvyon kumtaşı.

Minor
Taş: Sarı-kahveden kahveye doğru demir pası renginde killi alüvyon kumtaşı.

Rubrobrunnea
Taş: Koyu pembemsi-kırmızı demir pası renginde killi alüvyon taşı.

Kaynak

Sevilay 09-07-2008 17:58

Venteri
Taş: Kuvarslı kalkrit, kristal kuvars (jasper) ve nehir çakıl taşlı, demir içeren kumtaşlı kalkrit. Renkleri azcık kahverengi, beyaz, kırmızı, siyah, yeşilli gri-beyazdır.

Burchellii

Taş: Biraz jaspilitli kalkrit. Renkleri biraz kırmızı, kahverengi, siyahlı gri- beyazdır.

LITHOPS MARMORATA

Taş: Kavuarsit; gnays; pegmatit ve gnays; pegmatit ve kalkrit; pegmatit ve şist. Renkleri gri-beyaz, açık kahverengi, pembe, kahverengi, kırmızı-kahverengi, biraz grimsi yeşil.

Elisae
Taş: Kalkrit ve gnays. Renkleri azcık sarı-kahverengi, koyu gri, grimsi yeşilli gri-beyazdır.

LITHOPS MEYERI
Taş: Kuvarsit. Renkleri azcık sarı- kahverengi, kahverengi ve siyahlı beyazdır.

LITHOPS NAUREENIAE
Taş: Kırmızımsı kahverengi ve pembe gnays

LITHOPS OLIVACEA
Taş: Yarısaydam beyaz ve kırmızı lekeli kuvarsit, biraz gri, kahverengi.

Nebrownii
Taş: Yarısaydam beyaz ve kırmızı lekeli kuvarsit; mat pembe lekeli beyaz kuvars & kırmızı, pembe kuvars, mika lekeli feldispat.

LITHOPS OPTICA
Taş: Biyotit gnays; gnays, kuvarsit; kuvarsit ve gnays; pegmatit ve gnays; kumtaşı, kuvarsit ve kalkrit; kireç taşı ve kalkrit; kireçtaşı ve kalkrit; kalkrit ve tortulu şist. Renkleri gri-beyaz, gri, pembe, biraz sarı-kahverengi, kahverengi, kırmızı, yeşilimsi gri, siyah.

LITHOPS OTZENIANA
Taş: Gnays. Renkleri gri-beyaz, gri, açık kahverengi, yeşilimsi gri-beyaz.

LITHOPS PSEUDOTRUNCATELLA
Taş: Kuvarsit: mika şist. Renkleri beyaz, kırmızı lekeli, sarı-kahverengi, kahverengi, biraz gri, koyu kahverengi, kırmızı-kahverengi.

Elisabethiae
Taş: Biraz gnayslı kuvarsit. Renkleri pembe, beyaz, pembemsi gri.

Riehmerae
Taş: Kuvarsit. Renkleri beyaz, kırmızı lekeli beyaz, pembe, biraz kahverengi.

Archerae
Taş: Pembemsi gri ve gri-beyaz dolomit ve kireçtaşı, biraz kahverengi ve gri.

Dendritica
Taş: Kuvarsit. Renkleri beyaz ve kırmızı lekeli beyaz, kahverengi, kırmızı-kahverengi, biraz gri, siyah.

Groendrayensis
Taş: Kuvarsit. Renkleri beyaz, biraz kırmızı lekeli beyaz, pembe, sarı-kahverengi, kahverengi, grimsi yeşil, kırmızı.

LITHOPS RUSCHIORUM

Taş: Gül rengi kuvars ve pegmatit; pegmatit; pegmatit ve kalkrit; pegmatit ve siyah çört; damarlı kuvars, kalsit ve kalkrit; kuvarsit, kalsit ve biraz turmalin. Renkleri pembe, gri-beyaz, biraz açık kahverengi, gri, siyah.

Lineata
Taş: Gnays; kuvarzit. Renkleri pembe, kırmızı-kahverengi, biraz gri, kahverengi.

LITHOPS SALICOLA

Taş: Kalkrit; kalkerli tortulu şistli kalkrit ve dolomit; ayrıca küçük taşlı veya taşsız buzul parçalarında meydana gelir. Renkleri gri-beyaz, sarımsı beyaz, yeşilimsi gri, biraz gri, sarı, kahverengi, siyah.

LITHOPS SCHWANTESII

Taş: Kum taşı; kumtaşı ve kuvarsit; demir içerikli kuvarsit; kuvarsit ve gnays; granitik gnays: gnays ve pegmatit: kalkrit ve kuvarsit: kalkrit ve kireçtaşı. Renkleri kahverengi, kırmızı- kahverengi, pembemsi kahverengi, kırmızı lekeli beyaz, grimsi kahverengi, grimsi yeşil, gri-beyaz.

Marthae
Taş: Kuvarsit ve gnays; granitik çakıl; kalkrit ve kireçtaşı. Renkleri açıktan koyu kahveye doğru, beyaz, kırmızı lekeli beyaz, gri-beyaz, gri.

Rugosa
Taş: Kalkrit ve kumtaşı. Renkleri gri-beyaz, pembemsi gri-beyaz, biraz kahverengi .

Urikosensis
Taş: Kalkrit ve ince taneli kum taşı; biraz kuvarsitli kalkrit ve dolomit; kalkrit ve demir içerikli kuvarsit; demir içerikli tortulu şist ve kuvarsit. Renkleri gri-beyaz, gri biraz kahverengi, kırmızı- kahverengi, siyah.

Gebseri
Koyu kahverengi demir içerikli kumtaşı.

LITHOPS TERRICOLOR
Taş: Tortulu şist; yıpranmış ince taneli feldispatik kumtaşı; kuvarsit; ince taneli kum taşlı kuvarsit; silt taşı; bantlı çörtler ve kristal kuvars. Renkleri koyu gri, gri-kahverengi, gri-beyaz, sarı- kahverengi, kahverengi, biraz kırmızı, pembe, beyaz, siyah.

LITHOPS VALLIS-MARIAE
Taş: Yuvarlanmış kuvarsitler ve kum taşları; biraz kuvarsitli kalkrit; ayrıca çok az kumtaşı ve kuvarsit çakıl taşı ile buzul parçalarında meydana gelir. Renkleri sarı-beyaz, sarı- kahverengi, gri-beyaz, biraz kahverengi, kırmızımsı kahverengi, beyaz, gri, siyah.

LITHOPS VERRUCULOSA
Taş: Amigdaloid lavlar ve biraz kalkritli bantlı demir filizi; ince taneli kuvarsit kum taşlı kalkrit; çörtlü ve kristal kuvarslı kalkrit; çört ve ince taneli kumtaşlı kalkrit; Şistli kumtaşlı kalkrit; granit lekeli kalkrit. Renkleri gri-beyaz, kahverengi, kırmızımsı kahverengi, grimsi yeşil, biraz pembe, kırmızı, siyah, mavi.

Glabra
Taş: Pegmatit; pegmatit ve kalkrit. Renkleri gri-beyaz, pembe, gri, kahverengi.

LITHOPS VILLETII

Taş: Tortulu şist (biraz piritik) ve kalkrit; kum taşı tortulu şist ve kalkrit. Renkleri gri, gri-beyaz, kahverengi, biraz kırmızı, siyah.

Deboeri
Taş: Biraz kuvarsitli kalkrit; biraz kumtaşlı ve kuvarsitli kalkrit; tortulu şist ve kum taşı. Renkleri biraz kahverengi, grili pembemsi gri-beyaz; biraz kırmızı, siyah, grili pembemsi kahverengi.

Kennedyi
Taş: İnce taneli kumtaşı; siltli kum taşı; biraz pegmatitli kum taşı; biraz kalkritli kum taşı; biraz kumtaşlı kalkrit. Renkleri biraz gri, pembe, siyah beyazlı kahverengi, kırmızımsı kahverengi, grimsi kahverengi; biraz grili, koyu kahverengi, siyah pembemsi gri-beyaz.

LITHOPS VIRIDIS
Taş: Yıpranmış çört ve tortulu şist. Renkleri gri, sarımsı ve kahverengimsi gri, biraz kırmızımsı pembemsi ve yeşilimsi gri.

LITHOPS WERNERI
Taş: Yıpranmış granitik çakıl ( ince taneliden kalın taneliye). Renkleri açık kahverengimsi beyaz, açık kahverengi .

Kaynak

malina 09-07-2008 21:36

Lithops

Diğer bilgiler için buraya bakabilirsiniz.

dryad 23-04-2012 10:02

Lithops marmoratam dün itibariyle su kaybetmeye ve hafif büzüşmeye başladı. Okuduğumdan anladığım kadarıyla sulanması gerekiyor. Bilgiler için çok teşekkürler.

Hurci 25-11-2012 22:16

Lithopslarım/Hürci
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar zengarden'dan aldığım Lithops tohumlarımın gelişimini sizlere buradan paylaşacam tohumların ekimini gerçekleştirip bir de onlara mini sera yaptım yorum ve fikirleriniz benim için önemli.

Eklenti 348834

Eklenti 348835

Eklenti 348836

Eklenti 348837

Eklenti 348838

idurgun 11-01-2013 17:17

Sayın Hurci son durum hakkında bilgi bekliyoruz.

Hurci 13-01-2013 23:43

malesef hiç tohumdan çıkan olmadı sanırım hava koşulları izin vermedi **** havalr ısınınca patlıcaklar zaman göstercek diyelim :D

balurcaği 25-10-2013 13:55

Herkese Merhaba,

Dün 3 tane lithops sipariş ettim. Ekilmemiş olarak geldiler. Şimdi onları satın aldığım kaktüs toprağına ekeceğim.

Bir çok konuda yardıma ihtiyacım var. Sonbahardan sonra sulanmamaları gerek denmiş.

Şimdi toprağı fısfısla biraz nemlendirip, bu toprağa eksem, sonra da kış boyu su vermesem doğru bir şey yapmış olur muyum? Yoksa toprağı da nemlendirmeden direk ekmeli miyim? Besin de almıştım fakat sanırım ekim ayında besin vermek doğru değilmiş. Ondan vazgeçtim.

Kaktüsseverlerden acil yanıt bekliyorum:)

hnd76 25-10-2013 20:00

Bu konuda çok uzman değilim, merak ettiğim lithopsun kaç yaşında? Sanırım ona göre de yapman gereken değişecek...

balurcaği 26-10-2013 22:33

Yaşını bilemiyorum inanın. İnternetten sipariş ettim, dün geldi. Açıkçası satıcı da son derece ilgisiz. Herhangi bir şey sormak istemiyorum, büyük çoğunluğuna yanıt vermiyor zaten. 2 yaş civarında lithopsların çiçeklendiğini okumuştum, bir tanesi çiçekli, bu en az iki yaşında olduğu anlamına gelir. Diğerleri çiçeksiz olduğu için yorum bile yapamıyorum.

Gelenleri dün ekmek dumunda kaldım. İnternetten sipariş ettiğim kaktüs toprağını ekimden biraz önce fısfısla hafiften nemlendirdim. Ekimden sonra herhangi bir sulama yapmadım. İki gün kadar sonra az bir sulama yapmayı düşünüyorum. Okuduklarımdan bu sonuca varabildim.

Umarım işe yarar. Zira yardım alabileceğim kimse yok bu konuda.

hnd76 27-10-2013 14:06

O zaman kendi deneyimimden yola çıkarak size yardımcı olayım, itirazı olan varsa buraya yazar. Ben de sizin gibi int.den 1 yaşında lithops yavrusu aldım. Çok güzel toprağa ektim, diğerlerinin yanına bıraktım. Yaz dönemi başlangıcı idi fazla sulamamaya karar verdim. Ama sanrım 1-2 hafta içerisinde kırmızı rengi gitti tuhaf bişeye dönüştü ve kurudu gitti (anlayacağınız güneşte haşlamıştım resmen), sonra bir şekilde tesadüfen okuduğum yazılarda 2 yaşına kadar lithops yavrularının fısfısla da olsa sulanması gerektiği ve güneşe asla çıkartılmaması gerekiyormuş. Büyük lithops muamelesi yapılmamalıymış. Size bu yüzden yaşını sordum, benim 1 yaşındaki lithops mercimek tanesi büyüklüğünde idi. 3 yaşında bir siparişim daha var ki yurt dışından daha henüz kavuşamadım.
Yaptığım ilk hatadan sonra ben olsam eğer 2 yaşından küçükse saksıya diker bir müddet sulamaz daha sonra ise azar azar fısfısla nemli tutarım ve gölgede bol ışık alan yerde bırakırım. Eğer büyükse yine saksıya diker ve yeni yaprak oluşumu gözlemleyene ve çıkana kadar sulamam. Umarım yardımcı olmuşumdur.

balurcaği 27-10-2013 23:01

Çok teşekkür ederim. Eve gidince ilk iş camın önünden uzaklaştıracağım. İki gündür camın önündeler fakat sonbahardayız, onlara zarar verecek bir güneş olmadı iki gündür. Dilerim bir şey olmamıştır.

Yaş işine gelince, yetişkin olduklarını düşünüyorum. Biri çiçekli. O nedenle belki en fazla fısfısla sulama yaparım. Fakat ne zaman ne kadar bilmiyorum. Ölmelerini istemiyorum. Kendime çok kızarım. Yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadan böyle bir türü sahiplendiğim için.

hnd76 28-10-2013 13:12

Madem çiçekli demek ki büyük. Su işini unut nisan-mayıs gibi yeni yapraklanma olup ortadan ikiye ayrılacak. Tekrar ediyorum su verme 1 kere bile verirsen ölür forumda da yazıyor. Yaşatmak istiyorsan su yok bütün gün güneş olmayan bolca ışıklı yere koy.

balurcaği 28-10-2013 14:30

tamamdır hnd76. umarım iki gün güneşte kaldıkları için bir şey olmaz. camın önüne bırakıp şehir dışına çıktım çünkü:(

sormak istediğim bir şey var. yabancı bir kaynaktan okuduğum kadarıyla, lithopsların kışlık sulanmama periyodu açılmış çiçeğin solması ile başlıyormuş. yani sonbaharda açtığı çiçek kuruduğunda susuz dönem başlıyormuş. bu doğru değil öyleyse.

ekim ayında isek, sulamamalıyız?

gelişmeleri bildireceğim:)

hnd76 28-10-2013 19:41

Yanlış anlamışsın, okuduğun kaynakta yazılan doğru, sanırım aklın çok karıştı. Eğer yapman gerekenleri maddelemek gerekirse,

1-Ekim 15'den nisan 15'e kadar asla su verme. Daha doğrusu ikiye ayrılıp dış yaprak tamamen kuruyup çekilene kadar su verme
2-Saksını çok çok büyüyüp artık saksıyı zorlayana kadar değiştirme
3-Kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum, kışın güneş görsün ama aynı güneş nisandan sonra iyi gelmeyip biraz daha az güneş alan yere koymalısın
4-En son olarak da devamlı gözlersen zaten sana isteklerini bildirecektir.

balurcaği 28-10-2013 19:59

Evet çok okudum ve kafam çok karıştı. Ama daha da kötüsü korktuğum başıma geldi. Eve geldiğimde iki gün önce saksıladığım lithopslarımdan çiçekli olanın çiçeği sanki ateşte yanmış gibiydi ve lithopsların üçü de fotoğraftaki gibi buruşmuştu.

İki gündür direkt güneş alan güney cephesinde bir pencerede duruyorlar.

Ne yapmalıyım:(https://lh5.googleusercontent.com/pT...w345-h207-p-no
https://lh4.googleusercontent.com/-w...-no/2013-10-28

hnd76 28-10-2013 20:05

Buruşukluğa bişey diyemiyeceğim ama çiçeğin ömrü bitmiş yani gerekeni yapmış açmış ve solmuş, endişelenecek bir şey yok...

balurcaği 28-10-2013 20:08

Hala su vermemeli miyim? Haline baksanıza geldiğinde yani iki gün önce çok gergin bir halleri vardı.

:(

hnd76 28-10-2013 20:20

Yeni diktiğiniz lithopsa su mu verdiniz?

balurcaği 28-10-2013 20:25

Hayır vermedim, direkt gün ışığı onları kurutmuş olabilir diye düşünüyorum, sabah saatlerinde bir miktar su versem işe yarar belki?

hnd76 28-10-2013 20:40

Siz bilirsiniz ama madem ki böyle olmalarını güneşe bağlıyorsunuz; güneşi daha az olan bir yere alın. Su işini de unutun bu onları daha da mahvedecektir. Sonucu hızlandırır... Bekleyin biraz yani 1 hafta kadar- panik yapmayın. Bu arada aldığınız yer - site neresi?

balurcaği 28-10-2013 20:43

Gördüğüm gibi hemen kaldırdım direkt gün ışığı aldıkları yerden zaten. Bir gün de böyle deneyeyim.

Aldığım yeri özel mesajla yazıyorum. Zira evvelinde olumsuz kimi yorumlarda bulunmuştum. Kötü reklam olsun istemem.

Sudenur 29-10-2013 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi balurcaği (Mesaj 1212445)
Evet çok okudum ve kafam çok karıştı. Ama daha da kötüsü korktuğum başıma geldi. Eve geldiğimde iki gün önce saksıladığım lithopslarımdan çiçekli olanın çiçeği sanki ateşte yanmış gibiydi ve lithopsların üçü de fotoğraftaki gibi buruşmuştu.

İki gündür direkt güneş alan güney cephesinde bir pencerede duruyorlar.

Ne yapmalıyım:(https://lh5.googleusercontent.com/pT...w345-h207-p-no
https://lh4.googleusercontent.com/-w...-no/2013-10-28


Sayın balurcağı, hangi bitki olursa olsun yeni diktiğiniz veya saksı değişikliği yaptığınız hiç bir bitkiyi direkt güneşe maruz bırakmayın, en az üç dört gün gölge de bekletin ki ortama alışsınlar. Ben olsam ışık alan gölge bir yere alır ve su vermezdim ama siz bilirsiniz yine de.. :)

balurcaği 29-10-2013 14:06

Evimin her yeri ışık alıyor. Her yeri çiçek yetişmesine müsait esasında. Ama lithopslarla ilgili okuduklarım nedeniyle ve sonbahar olması dolayısıyla(güneşin zarar vermeyeceğini düşünerek) onları direkt güneşe koydum. Bilerek yani:(

Şimdi direkt güneşten uzaklaştırdım. Umarım onları kurtarabilirim. Çok teşekkür ederim ilginize.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024