agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent Bakım, Üretim (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/)
-   -   Fenestraria aurantiaca (Bebek parmakları) (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/33129.htm)

bonsade 27-01-2007 13:53

Fenestraria aurantiaca (Bebek parmakları)
 
2 Eklenti(ler)
Çiçek açmaz diyordum

ferdi binici 27-01-2007 14:01

fenestraria
 
bitkinizin adı Fenestraria rhopalophyllum bir succulenttir.Yaz aylarında çiçek açar.Ülkemizde bebek parmağı diye anılır.yarı gölge yerleri severler.Bu mevsimde normalde açmaz ama Antalyanın mevsim şartlarına göre açması normal herhalde.Oradan gelen kaktüslerin açtığını bende yeni aldığım kaktüste gördüm.İstanbul şartlarında şuan hepsinin dinlenme zamanı.

bonsade 01-08-2007 16:32

Fenestraria
 
1 Eklenti(ler)
Ataser'in dikkatine.Saksı değiştidik ne hale geldi.Üretimi zor.

İlkin 02-08-2007 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sgörünüş (Mesaj 136981)
Ataser'in dikkatine.Saksı değiştidik ne hale geldi.Üretimi zor.


fenestraria'nın bakımı ve üretimi çok zor gerçekten. Çok nazlı bir bitki. Az su ister. Direk güneş ışığında kalırsa etkilenir. Umarım başarılı olabilirsiniz.

karinca70 16-07-2008 03:14

Bebek Parmakları Çiçeği
 
3 Eklenti(ler)
BABY'S TOES (Fenestraria aurantiaca)

Fenestraria aurantiaca (syn. Fenestraria rhopalophylla), known as Baby's Toes or the Window Plant, is a lovely succulent that grows up to 15cm tall. It is native to South Africa.

On each leaf there is transparent window-like area at the top, it is for these window-like structures that the genus is named Fenestra. In the wild, the plant grows mostly buried by sand. The transparent tips are often above the sand and allow light into the leaves for photosynthesis.

Produces large yellow flowers that form around the perimeter of the plant on long stalks.

Prefers full sun and a well-drained soil. Hardy to -4°C.

k_elif 03-03-2012 23:21

1 Eklenti(ler)
Herkese selam;
Aralık gibi aldığım ve tam olarak olarak adını bilmediğim ama "Fenestraria" olduğunu tahmin ettiğim bitkimin yaprakları eskisi kadar canlı ve diri değil. Yapraklar kendini iyice bıraktılar. Ayrıca aldığım zaman bitkimde bulduğum bir kurttan dolayı şüphelenmiş ve tüm toprağını sukkulent toprağı ile değiştirmiştim. Bugün bitkimi incelerken toprağına bir bakayım dedim ve bitki köküyle birlikte elimde kaldı. Tekrar yerine diktim ama sanırım hiç köklenmemiş. Bu normal mi yoksa ters giden birşeyler mi var? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Emre Kuzu 04-03-2012 11:04

Biraz fazla rahatsız olmuş ve sulamadan şüpheleniyorum aydınlık bir yerde dinlensin ve sulamayın ama eğer büzüşme varsa buda az sulamadan oluyor. Bunlar benim kendi bitkilerimde ki tecrübem.

k_elif 04-03-2012 21:25

Çok teşekkür ederim Emre Bey;
Rahatsız olmuş olabilir dediğiniz gibi çünkü ben toprakta kurt görünce acemeliğimden kökünü yıkamaya çalıştım:( Su konusunda bir yerde okumuştum 4 haftada bir su verin diyordu. Elimden geldiğince buna dikkat etmeye çalıştım ama bilmiyorum doğru mu. Bir de ben ışık görsün diye camın mermerine koymuştum. Acaba bu soğuk havalarda orada bulunması kötü etkilemiş olabilir mi?

Emre Kuzu 04-03-2012 21:55

4 hafta az da olabilir çokta bu kullandığınız toprak karışımına ve bitkinin yapısına bağlı özel sulama istekleri olabiliyor ama toprağı kuruduğunu anladığınızda (ben bunu parmak ucu yoklamasıyla yapıyorum) 1, 2 cm kuruysa sulayabilirsiniz ancak bu derinlikte elinize hafif nem gelirse sulamayın ve kışın sulama olayını dahada azaltın. Bulunduğu yerde kuru ise hiç bir şey olmaz aksine iyice dinlenir susuzluktan kurutup öldürmeniz zor çünkü susuz olduğunu anlıyor insan ancak çürüdüğünü anlayamıyor. Şimdi bulunduğu yerde dursun eğer topraktaki nem varsa sıcak bir yerde kurusun sonra camın önüne koyunuz umarım kendine gelecektir. Ve kurtcuklar mevsim dışı saksı değişimini gerektirmez bir durum daha var saksısı, toprağı değişen sukulent, kaktüs kökleri zedelendiği için kuruması gerekir ve yeni toprağında saksısında 1 hafta kadar kuruması yarasını kapatması için beklenir ondan sonra sulanır siz kökleri yıkamışsınız yeni toprağına aldığınızda kuruması için beklediniz mi? Diktikten sonra suladınızmı?

k_elif 04-03-2012 22:53

Toprağı şu an nemli, ışık alan bir odada masa üzerine koydum. Bu arada kökün kuruması gerektiğinin inanın ilk defa sizden duyuyorum. Çok değerli bir bilgi oldu benim için teşekkür ederim. Ama tabii ki tahmin edeceğiniz gibi ben kurumasını beklemedim. Bir güzel suladım diktikten sonra. Bunca zarardan sonra kurtarabilmek için hâlâ bir şansım var mı yoksa artık herşey için çok mu geç?

Emre Kuzu 04-03-2012 23:06

Doğrudur, Çünkü bende bu bilgiyi öğreneli 1, 2 ay olmuştur mantıklı bir bilgi çünkü bu bitkiler susuz, kurak yaşama programlanmış ve bizde bakımlarını bu temel üzerinden yürütmeliyiz. Eğer köklerdeki zedeli kısım kurutulmadan su verilirse haliyle yaradan sürekli nem girecek ve o kısım çürüyecek. Bu durumdan bir kaktüsü'mü kaybetmiştim. Şimdi yapılacak olan toprağının kuruması, hatta çıkartıp kuru bir toprakla değişim yapın diyeceğim ama bunun zararının daha fazla olacağını düşünüyorum ancak bitki kökleriyle toprağı tutmadıysa yeni kuru karışımla değiştirmenizin zararı olmaz. Toprağın şu anki nemi nasıl parlıyormu toprak? Elinize alıp sıktığınızda su çıkıyormu?

k_elif 05-03-2012 18:25

Parmağımla kontrol ettim. Şu an toprağı nemli ile kurumuş arası ve sanki yapraklar biraz daha sert gibi ama hâlâ boyunları eğik. Yalnız sanırım önemli bir sorunum daha var toprağında çiyan olduğunu düşündüğüm kırmızı bir böcekle karşılaştım bugün bakarken. Toprağı da kapalı olarak yapı marketten almıştım nereden geldi bilmiyorum. Öldürmeye çalıştım ama sadece kuyruğunu tutturabildim.

Emre Kuzu 05-03-2012 18:57

İsterseniz yine değiştirin toprağı ama bu kötü durumdaki bitkiyi dahada kötü duruma sokabilir.
Toprak aynen dursun bir kaç gün sonraki durumuna bakalım diyorum.

k_elif 06-03-2012 12:21

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. O zaman şimdilik biraz beklemeye bırakıyorum. Umarım kendini toparlar.

MKurtoglu 12-03-2012 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 923632)
Hastalık nedir de Captan öneriyorsunuz sayın MKurtoglu?

Geçen yıl aynı sorunu bende yaşadım. Yapraklarını tuttuğumda bazıları elimde kalıyor ve kopan kısımlarında sulanmış, yarı kopuk formda görüntüsü vardı. Dikkatli incelediğimde oldukça ince yapılı solucana benzeyen siyah renkte canlı, oldukça hareketli olarak toprağında geziyordu. Danıştığım ziraat mühendisi bir arkadaş, serası olan arkadaşını tavsiye etti. Tarif ettiğim canlıyı ismi ile kullanabileceğim ilaçları söyledi. Ve kendi serasında kullanılan Captan'ı önerdi. Bu ilacı sulama suyu ile birlikte toprağına vermemi, bitki yüzeyine temasından kaçınmamı istedi. Sonuç olumlu olduğu için bu ilacı önerdim.

balurcaği 17-11-2013 17:38

Fenestraria Bakım
 
1 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,

Eğer yanlış tespit etmediysem yeni sahiplendiğim bitki bir fenestraria. Forumda ilgili bir başlık göremedim. İnternet kaynaklarını araştırdığımda da sulama ve güneş ihtiyacı konusunda bir fikir birliği yok. Tecrübesi olanlar dilerim yardımlarını esirgemezler. Ne sıklıkla sulamalıyım? Güneş ihtiyacı nedir?

mangrov 09-06-2016 20:57

merhabalar,
4-5 gün önce almış olduğum sukulentimin hasta yapraklarını temizlememde bir sakınca var mıdır? çok hassas bir tür olduğunu öğrendim. bu yüzden saksı değişimi yapmak konusunda çekingenim şu an. ayrıca bu türün çoğaltılması kolay mıdır? yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkür ediyorum...resimlerini aşağıda paylaştım.

http://i.hizliresim.com/0DDkDR.jpg
http://i.hizliresim.com/J2242W.jpg


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024