agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent Bakım, Üretim (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/)
-   -   Kışın Sukulent Bakımı (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/29226.htm)

esen 05-01-2008 20:27

Arkadaşlar kışın sukkulentleri ne yapıyorsunuz?

İklimsiz 05-01-2008 20:57

Benim sukulentlerim de içerideler, kapalı balkonda. Toprağını aşırı sulamamak kaydıyla sürekli nemli tutuyorum. Neşeleri yerinde:)

günsu 05-01-2008 21:01

Benim eskiden anneannemden aldığım bitane vardı ve devamlı dışarıda balkonda dururdu sarı sarı açıyordu, halbuki bizim burasıda baya soğuk olur yani, kışın dalları büzüşür rengi koyulaşır havalar ısınınca eski haline dönerdi:cool:

yukka 05-01-2008 21:51

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4487

Sukulentlerim kapalı balkonda kışın. Kış boyu çiçek açıyor. Şu anda tomurcukta ... Yaz- kış çok, çok az suluyorum sukulenti... Onun fotoğrafı da yukardaki bağlantıda 22 numara ...

zenfree 05-01-2008 21:54

Sayın Yukka İstanbul'da neredesiniz? Sakıncası yoksa öğrenebilir miyiz?

yukka 05-01-2008 21:57

Suadiye ...

günsu 05-01-2008 22:00

Sevgili zenfree bu echeveria dediğin görünümü gül gibi olan dimi:confused:hiç merak etme benim önceden ondanda vardı yaz kış dışarıdaydı hiçbirşey olmuyo hiç merak etme ;)bizim burda çoğu tanıdıklarımda var, hep dışarıda duruyo.
Bazen yerler buz tutar.:rolleyes:

zenfree 05-01-2008 22:09

Bu mesajda görebilirsiniz. Tekrar dışarı mı alsam ne yapsam? En iyisi karlı havalar geçene kadar içeride dursun. :)

günsu 05-01-2008 22:20

Evet o bitki.Siz bilirsiniz, ama hiç endişe etme:rolleyes:zaten çok arsız bir bitki:cool:

günsu 05-01-2008 22:29

Yalnız benim paşakılıcıyla ismini bilmediğim ona benzeyen bir kaktüsüm daha var onları merdiven boşluğuna alsm diye düşünüyorum,penceresi var,ışık alması yeterli sanırım.
Çünkü hiç çiçek açmadı.:rolleyes:
Chamaechereus silvestrii başlığı altındaki 57 inci mesajımdaki kaktüsüm:rolleyes:

ataser 06-01-2008 02:08

Valla benimkilerde hep içeride hava güzel olunca nefes alsınlar diye biraz çıkarıyorum ama sonra içerideler:)
çiçek bile açıyolar valla, ama sulamayı en aza indirdim

yukka 06-01-2008 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 190783)
Bu mesajda görebilirsiniz. Tekrar dışarı mı alsam ne yapsam? En iyisi karlı havalar geçene kadar içeride dursun. :)


Fotoğraftaki bitkiniz, Caddebostan'da bir balkonda yaz-kış senelerdir yaşıyor... Balkon da kuzey rüzgarına açık bir balkon. O çiçek içerde kısa sürede dejenere olur, şeklini kaybeder. Dışarda tutarsanız çiçek de açar. Yıkayabilirsiniz. Yıkayıp balkona aldıktan sonra nisana kadar su vermeyin. Sonra çiçekleri seyredin.

Arjo 09-09-2008 09:19

Ephorbia hermenthiana
 
Selam arkadaşlar ,

Ben yeni üye oldum ve hemen bir sorumu sormak istiyorum. Istanbuldayım, yaklaşık olarak 32 yıllık bir Ephorbia hermenthiana türü kaktüsüm var, bana annanemden kaldı. Şu an yaklaşık olarak 2,5 metre boyunda ve 50 cm den fazla çapı var. Bu yaz , artık tavana değdiği için ve çok yer kapladığı için onu balkona çıkardım hala orada ve bunu çok umursamadı. Ancak önümüz kış ve ben donar diye korkuyorum. Gerçi balkonun üzeri kapalı kar gelmez.Sizce tekrar içeri almalımıyım yoksa kışı orada uyuyarak geçirebilirmi?

ataser 09-09-2008 14:07

Bırakın uyusunlar, hatta bence çok da iyi olur...
He bu arada bizim kardeşlik forumumuz var malum oraya da bekleriz sizi:)
Bu arada beton fayans filan ise balkon altlarına köpük koymakta fayda var....

Arjo 09-09-2008 20:55

Cevap için teşekkürler, dikkate alacağım

Tika 22-09-2012 10:51

Sukulentlerin Kis Bakimi
 
Acik balkonda sera icinde duran yaklasik 30 civari sukulent turu bitkim var.Kisin portatif seranin uzerine sera naylonunu gecirerek balkonda tutabilir miyim?
Alt kisim acik oldugundan buradan soguk hava gelecek tabii.Balkonum guneybati cephesine bakiyor.Yoksa iceri mi almaliyim?Bu arada kis boyunca balkonda dururlarsa sulamayi ne zaman ya da hava kac derece oldugunda kesmem gerekiyor?Evin icine alinsa da araliklarla sulama yapilmasi gerek degil mi?
Tesekkur ederim.

Not:
Sukulentlerimin tamamini bu ilkbaharda aldigimdan ilk kisimizi gecirecegiz,hicbirini kaybetmek istemiyorum.;) Tecrubeli arkadaslar yardimci olursa sevinirim.:rolleyes:

lolla 09-10-2012 14:16

Merhaba arkadaslar,

Evet derdim ayni, biliyorum yorumlari/onerileri/tecrubeleri okuyun diyecekseniz fakat hepsini tek tek okudum, notlar aldim, unlemler koydum fakat kaktus/sukkulent konusunda resmen takintiliyim ya olurlerse diye. Tesadufen yasattigim Sedum Nussbaumerianum ve Cotyledon tomentosa cinslerimin gozlerinin icine bakiyorum.
Uzattim ozur dilerim esas derdim su: Ankara'da ve kuzey bati cephesine bakan, nasil oldugunu anlamadigim sekilde yazlari gunes alan kapali pimapen bir balkonumdalar.
Diger iki bahsettigim cins de mutfak pencere onunde duruyor orda keyifliler.
Fakat diger yeni gelecek olan sukkulent ve kaktuslerimi nereye koyacagim? :( mutfak pencere onune mi, kapali balkona koyarak ustlerine strec cekerek mi?
Sanirim cildirdim artik obsesif gibi surekli yer ariyorum kis gelse bari bir an once :/

Cevap verenler olursa bilin ki hayati meselemi cozmus olacagiz :/

Ayşe Yıldız 09-10-2012 16:58

Balkonunuzun ısısı 5-6 derecenin altına düşmüyorsa balkonunuza koyabilirsiniz. Bu kadar sitres yapmanıza gerek yok ayrıca kaybettiklerimiz öğrenmemizin ilk adımı oluyorlar.

selenn 09-10-2012 17:05

Sayın Tika,

Sukulentlerinizin kışın balkonda sera naylonu ile kapalı durmalarının bir sakıncası olmaz. Hatta soğuk havanın da güneş kadar yaprak renklerini çok güzel tonlara dönüştürdüklerini görebilirsiniz. Yine de dikkat etmeniz gereken topraklarının tamamen kuru kalması gerektiği.

Eğer hava dona çekerse yine de riske atmayın, sera naylonu ile kapalı bile olsalar kışa dayanıklı birkaç tür dışında bitkileri kaybetme ihtimaliniz yüksek olur. Hava dona çekerse kapalı mekana alabilirsiniz.

Sulamayı kapalı mekanda toprakları kurudukça yapmanızı öneririm. Çünkü ev içerisindeki ısı ile toprakları oldukça kuruyor. Kaloriferli ortamda neme ihtiyaçları artıyor. Eğer balkonda kalacaklarsa az miktarda sulayın. Güneşli günlerde öğle saatlerini tercih edebilirsiniz.

selenn 09-10-2012 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs_35 (Mesaj 940007)
Merhaba ben bu hobiye yeni başladım 2 haftalık bir mazim var kaktüsler enteresan canlılar o sadelikten o kadar zerif çiçekler açması hoş doğrusu bende kaktüslerimi sizinle paylaşmak istedim bir göz atın isterseniz.

Facebook

Sayın kaktüs 35, fotoğraflarınızı link vererek değil de direkt foruma yüklerseniz daha kolay görüntüleyebiliriz.

lolla 13-10-2012 15:18

Sayin Ayse Yildiz,
Tesekkur ederim ilginize .)

Evet fazla geriliyorum gercekten de, dediginiz gibi balkona koymaya karar verdim. Termometre ile 3gundur bakiyorum, sicaklik 10 derecenin altina dusmedi hic.

Kismet artik :)

Tekrar tesekkur ederim .)

Sevgiler

Mustafa Abdal 13-10-2012 22:06

İkiside insan olmasına rağmen nasıl kimileri çay kimi de kahve içiyorsa sukulent ve kaktüsler için de tek bir mevsim takvimi ve bakım yöntemi yoktur. En doğru yöntem bitkilerinizin adını öğrenerek ona özel bakım takvimini oluşturmanız. Bir sukkulente veya kaktüse yazın vereceğiniz su - gübre bir türe uygun gelirken bir başka türü öldürebilir. Eğer uygun vakit bulabilirsem 30-40 kadar türe ait uyku-dormancy zamanlarını listeleyeceğim. Ustalardan gelen destekle eksikler tamamlanırsa genel bir başvuru listesi yapabiliriz sanırım. örneğin Echeveria veya Pachypodium kışın uykuya geçerken, suyu azaltmak gerekirken aynı şeyi yaz döneminde Cotyledon ve Crassula için yapmak gerekiyor.

Emre Kuzu 14-10-2012 17:46

Genelde bakım şartları aynıdır, aşağıdan yararlanabilirsiniz.

http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html

Mustafa Abdal 14-10-2012 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1031828)
Genelde bakım şartları aynıdır, aşağıdan yararlanabilirsiniz.

http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html

ooof of Emre bey, bilgiler iyi güzelde birde galeriden uzak durun deseydiniz tam olacaktı.
Şimdi onlar orda ben burda nasıl olacak. Ziyaret etme imkanı olsaydı en azından gözümüz doyardı.

Emre Kuzu 15-10-2012 14:58

Gerçekten böyle görüpte elde edememek üzücü birde sizin alacağınız zamana kadar ender türler kalacak mı bu da sorun çünkü zamanında koleksiyonerlerin yaptığı hatalar yüzünden -direkt topraktan sökmek gibi- bazı türlerin (haliyle en çekicilerinin) ticareti yasak çok ender satışı sunulma durumu var, mesale canlısına rastlamanıza rağmen tohumunu bulamıyorsunuz tohum bulmak içinde işin içine derine inmek lazım bu da biz gibi amatörler için zor ve pahalı.

Emre Kuzu 16-10-2012 16:55

Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum; çoğu kaktüs sukkulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kışın bakım hakkında bilgiler var; burada dediğine göre kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklık isteklerine dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz. 13 derece ve üstü minimum sıcaklıkları olanları ısıtılan bir odada, yine 7 dereceye kadar minimum sıcaklıkları olanları sıcak bir yerde ve bu derecelerin altında olanları ise serin ısıtılmayan bir yerde kışlatabiliriz. Önemli olan bu devrede bitkileri kuru tutmak.
Wintertime Cactus e Dintorni: il sito per appassionati di Piante Grasse

Kaktüslerin hepsi kışın sulanmama listesinde sukulentlerde ise şu liste var; Aloinopsis, Bergeranthus, Faucaria, Hereroa, Nananthus, Rabiea, Rinephyllum, Stomatium, Titanopsis, Trichodiadema.

selenn 16-10-2012 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 1032956)
Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum çoğu kaktüs sukkulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kışın bakım hakkında bilgiler var burada dediğine göre kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklık isteklerine dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz 13 derece ve üstü minimum sıcaklıkları olanları ısıtılan bir odada, yine 7 dereceye kadar minimum sıcaklıkları olanları sıcak bir yerde ve bu derecelerin altında olanları ise serin ısıtılmayan bir yerde kışlatabiliriz, Önemli olan bu devrede bitkileri kuru tutmak.
Wintertime Cactus e Dintorni: il sito per appassionati di Piante Grasse

Emre Bey öncelikle bu faydalı bilgiler için teşekkürler fakat mesajınızı anlamıyorum. Noktalama harflerini kullanır, paragraflama yaparsanız anlamak için mesajı defalarca okumamıza gerek kalmaz.

Aşağıdaki şekli ile daha açıklayıcı oldu sanırım.

"Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum. Çoğu kaktüs ve sukulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kış bakımı hakkında bilgiler var burada.

Dediğine göre; kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklığa dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada, ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz.

* 13 derece ve üstü sıcaklığa dayanabilen türleri ısıtılan odada,
* 7 dereceye kadar dayanabilen türleri sıcak bir yerde
* Bu derecelerin altındaki hava şartlarına dayanan türleri ise serin, ısıtılmayan bir ortamda kışlatabilirsiniz.

Önemli olan bu devrede bitkiyi kuru tutmak..."

farpali 04-12-2012 19:06

1 Eklenti(ler)
İstanbul'da havalar soğumaya başladı,malum...sukulentleri iç mekana almalımı yoksa naylon kaplı portatif seralarda (fotoğraftaki gibi) kışı sağlıklı geçirirlermi..? En kısa zamanda yardım lütfen giderek hava ısısı düşüyor:)..

iris41 04-12-2012 21:32

Sayın farpali sukulentleri önce iyice tanımak ve ona göre hareket etmek gerekiyor .
Echeveria ve huernia ya aynı muamele edemessiniz Sıtapaliaları o poşet gibi seraya koyarsanız cok kısa sürede ölecektir . Sukulentleri iceri almalımıyım demek yerine isim sorup araştırıp öyle yapmak cok daha iyi .

feriha 04-12-2012 22:02

Sayın iris41, sukulent türlerine göre kış bakımları hakkındaki bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırmısınız?

Ben sempervivum ve sedum türlerinin dışında 5 derecenin altında dayanıklı olmadıklarını sanıyorum.

Teşekkürler..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024