agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent Bakım, Üretim (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/)
-   -   Euphorbia lactea cristata nasıl çoğaltılır? (http://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/15216.htm)

ssermet 26-04-2009 09:02

Euphorbia lactea cristata nasıl çoğaltılır?
 
1 Eklenti(ler)
geçenlerde carefourdan baya büyükçe aşılı Euphorbia lactea cristata aldım. bunda dal yapısı göremedim.ayrı saksıda tekrar yetiştirmek istesen nasıl çelik alabilirim?

Eklenti 75157

ssermet 27-04-2009 22:38

anlaşıldığı üzere kimse bilmiyor.bununla ilgli birkaç şey öğrendim. bu aşı kaktüsler çinden geliyor ülkemize. ve üretilmeye çalışılıyor ama henüz olumlu sonuç alınmamış...

Jezebel 12-06-2010 21:28

Bence önce tabandaki kaktüsten bir adet edineceksniz .
Sonra da temiz bir bistürü ile bitkinizden çelik alıp taban kaktüsün taze kestiğiniz yüzeyine ekleyip aşının tutması için dua edeceksniz ;)

jojoba çiçeği 08-08-2010 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 657335)
Bence önce tabandaki kaktüsten bir adet edineceksniz .
Sonra da temiz bir bistürü ile bitkinizden çelik alıp taban kaktüsün taze kestiğiniz yüzeyine ekleyip aşının tutması için dua edeceksniz ;)

sizden önce görseydim ben de aynı cevabı yazardım :)

Jezebel 08-08-2010 14:52

Aklın yolu bir ,
bende de bu güzellikten iki adet var , ama kıyıp çelik alamam .
Taban kaktüsleri farklı olabilir , dolaşırken bunu bulmuştum :
http://www.agaclar.net/forum/showpos...53&postcount=4
Bu kaktüs de ülkemizde çok yaygın , Süt ağacı sanırım .

jojoba çiçeği 08-08-2010 16:13

5 Eklenti(ler)
Aşı ile Üretim
Köklerinin duyarlılığı nedeniyle nemli toprakta uzun süre kalmaları halinde çürüyebilen; özümleme olayını gerçekleştiren yeşil renkten yoksun oluşu nedeniyle kendi kendilerine yaşayamayan; az veya çok yavaş büyüyen kaktüs türlerinde uygulanmaktadır. Aşı ile üretimde anaç olarak kökleri duyarlı olmayan ve hızlı büyüyen Cereus türleri seçilir. Aşılamada ilke, anaç ve kalem olarak seçilen iki kaktüsün ana damarlarının bir veya birkaç yerinden birbirleriyle kaynaşmasıdır. Aşılama için en uygun zaman kaktüslerin büyümeye başladıkları dönemdir. Sıcak havalarda yapılan kaktüsün birbiriyle kaynaşması, 2-3 gün ile birkaç hafta arasında değişir. Anaç olarak kullanılacak kaktüsün aşılanacak kısmı en az 3-4 aylık, en çok 2 yıllık olmalıdır.

Anaç kaktüs, temiz ve keskin bir bıçak veya jiletle uygun yerinden kesilir. Tepesi düzgün olarak kesilen anacın kenarları

da, kuruyup büzüldüğü zaman kalem olarak kullanılan kaktüse baskı yapmaması için eğik olarak kesilir. Kesim aleti temizlendikten sonra, aşı kalemi olarak kullanılacak kaktüs de alt kısımların kurumaması için hemen kalem kaktüs anacın üzerine oturtulur ve bir iki kez çevrilerek arada kalan hava dışarı çıkartılır. Ana damarların herhangi bir noktadan

birbirine değmesi sağlanır. Kaktüslerin damarları kaynaşıncaya kadar temas halinde kalmalarını sağlamak için

üzerlerine bir ağırlık konabilir. Paket yapmak için kullanılan lastik bantlar gerilerek de istenilen ağırlık sağlanabilir. Aşılama işi bittikten sonra bitki sıcak ve gölge bir yere konularak, saksı toprağı nemli tutulur. Bir veya iki hafta kadar sonra belirgin biçimde büyümeye başlar. Büyüme görülmez ise bitki yeniden aşılanabilir.

jojoba çiçeği 08-08-2010 16:15

Yarma Aşı

Yetiştirmesi güç ya da uzun süren türlerin çoğaltılması için uygun bir yöntemdir. Bu işlemde, yavaş büyüyen bir tür, hızlı büyüyen bir türün üzerine aşılanır. Aşılama sonrası, büyüme hızı on kata kadar çıkartılabilir. Schlumbergera gibi yapraklı formlar ilkbaharda aşılandıkları taktirde iyi sonuç alınır. Kuvvetli bir kök yapısına sahip, hızlı büyüyen bir bitkinin üstünden 2,5-3 cm kadar bir bölümü kesin. İkinci aşamada, bu gövdenin tam ortasından aşağıya doğru iki santim kadar, diklemesine bir yarık açın. Mesela bir Schlumbergera aşılayacaksanız, bir iki yapraklık, sağlıklı bir parçayı ek yerinden kesin. En alt bir santimlik kısmı kesip atın. Geri kalan kısımda, alt tarafta iki yüzden açılı bir kesim yaparak sivri bir kama oluşturun. Stok olarak kullanacak olduğunuz gövdedeki yarığı esnetip hazırlamış olduğunuz kamayı araya sokun, her iki bitkinin ortalarındaki merkezlerin temas ettiğinden emin olun. Aşıladığınız parçanın kaymasını önlemek amacıyla, bir başka kaktüsünüzden kesip koparmış olduğunuz uzunca bir dikeni tam ortadan saplayıp çevreden bir rafyayla sarın. Aydınlık bir yerde büyümeye bırakın.


Düz kesim aşı

Bu yöntem, bükülmeye yatkın türler ve klorofili olmayan türler için kullanılır. Kök için, sağlıklı bir kaktüs seçin. Echinopsis ve Euphorbia gövde(stok) kullanımı için genellikle tercih edilir.Aşıyı hazırlarken malzemelerin temiz olmasına özen gösterin, çünkü kaktüs yaraları mantar hastalıklarını çabuk kapmaktadırlar. İlk olarak, köklerinden ve büyüme gücünden yararlanacak olduğunuz baz kaktüsü (stok), tepesinden 3 cm kadar aşağıdan yatay olarak kesin. Ortadaki çekirdek bölüm ortaya çıkacaktır. Dilimlerin ucundan aşağıya doğru 1 cm kadar, açılı parçacıklar keserek tepenin hafifce yuvarlaklaşmasını sağlayın. Bazı kaktüsler, kurudukça orta bölüm çökmekte, bu da üste aşılamış olduğunuz yeni kaktüsün alt ile temasını engelleyebilmektedir, bu şekilde bir kesim ile orta bölüm çökse bile sorun olmayacaktır. Aşılayacak olduğunuz kaktüsü toprak hizasından kesin. Kenarlarından bir miktar dokuyu konik biçimde kesin, ortadaki merkez dokuyu ortaya çıkartmış olun. Aşıladığınız kaktüsü yerine koyup hafifce bastırarak döndürün, böylelikle, eğer kaldıysa aradaki havayı çıkartmış olursunuz. Daha sonra bir lastik bantla hafifce baskı uygulayacak şekilde tutturun. Birkaç hafta içinde kaktüsünüz büyümeye başlayacaktır.

Jezebel 08-08-2010 16:56

Yarma Aşı

Yarma Aşı konusunu tam anlayamadım , bir arkadaşımda Kaynana dili denilen cinsin üzerine yılbaşı çiçeğinin farlı renklerini aşılanmışını gördüm .
Ona da hediye geldiği için bir şey anlatamadı .
Muhtemelen bu bahsettiğiniz aşılama tarzından olsa gerek .
Keşle şema olsaydı ;)
Yine de fikir veriyor , deneriz artık .

jojoba çiçeği 08-08-2010 17:03

foruma pek hakim olamadım daha yeni üye olduğum için :( resim ekledim sanıyordum ben ama becerememişim :) tekrar bi gözden geçirip dönmeye çalışıcam


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024