agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Sukulent > Sukulent Bakım, Üretim
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler
  • 2 Gönderen malina
  • 3 Gönderen selenn
  • 1 Gönderen selenn
  • 1 Gönderen pinarkkry
  • 3 Gönderen meltem_kc

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-04-2008, 09:30   #1
Ağaç Dostu
 
ekin97's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 211
Genel Sukulent (ve kaktüs) Bakımı

Taner bey'den öğrendiğim bakım önerileri:

KAKTÜS ve SUKULENT BAKIMI

Kaktüs hakkında konuşulduğunda büyük çoğunluğun söylediği “Ben kaktüse bakamıyorum, çürütüyorum” oluyor. Aslında bütün bitkiler içinde bakımı en kolay olanlar, bazı istisnalarıyla kaktüsler ve diğer sukkulentlerdir. Bir bitkinin iyi gelişmesini ve bol çiçek açmasını sağlamak için yapılacak şey fiziki ve kimyasal şartları onun doğal ortamına yaklaşık olarak uydurmaktır. Bunun için de hemen hepsine uygulanabilecek aşağıdaki tavsiyeleri dikkatle okumalısınız:

IŞIK : Kaktüs ve diğer sukkulentlerin büyük bir kısmının bol gün ışığına ihtiyacı vardır. Bu yüzden bir evin kuzeye bakan balkon veya penceresinde hiç kaktüs ve diğer sukkulent yetiştirmeyi denemeyin.
Buralarda olsa olsa bazı tropik bölge sukkulentleri yetiştirilebilir fakat çiçek açmayabilirler. En uygun yer bol güneş alan yerlerdir. Bu bitkileri pencereden uzak yerlere koymayın. En iyi yer pencere önü veya balkonlardır. Ancak yaz sıcaklarında öğleyin direkt güneş ışığından koruyun.

ISI : Kaktüsler ve diğer sukkulentler sıcak sever. Yazın ısının 40 dereceyi geçmemesine dikkat edinYüksek sıcaklıklarda büyüme durur, hatta 50 dereceden sonra bitkiler ısı şokuna girebilirler.Kaktüslerin büyük çoğunluğu sulamamak şartıyla kışın soğuğa dayanıklıdır. Tropikal bölge kaktüsleri kışın da 15 derecenin altına düşmemeli ve ara sıra az su da verilmelidir.

TOPRAK : Her ne kadar herkesin bir toprak formülü olsa da çiçek toprağı ve kalın kum karışımı veya bizim senelerdir başarıyla kullandığımız torf-pomza karışımı kullanılabilir. Ne kullanırsanız kullanın, toprağın çok geçirgen olması önemli. Bir de eğer torf-pomza karışımı kullanıyorsanız her sulamada bol iz elementli suni gübreden vermeniz gerekir. Tabii toprak kullanırsanız, bu toprağın fazla kireçli olmamasına dikkat etmelisiniz.

SU : En iyi su doğada bu bitkilerin sulandığı yağmur suyudur. Ama yağmur suyunu depolama imkanını sağlamak zor iş. Şehir suyu veya yer altı suyu kullanırsanız suyun içindeki mineraller önem kazanıyor. Bitki ne kadar küçükse bazı minerallerin fazlalığı bitkiye zarar verebilir. Kalsiyum (Ca), Sodyum (Na), Magnezyum (Mg) doğal suda bulunabilecek, fazlası zararlı olan mineraller. Kalsiyum ve Magnezyum oksitleri suyun sertliğini meydana getirirler. Optimal su sertliği 5-6 Alman sertliği veya 8-9 Fransız sertliği olmalıdır. Akdenizde Toroslar genç dağlar olduğu için bünyesinde bulunan kireç bölge suyunu etkilemekte ve su sertliği 30 Alman sertliğine çıkabilmektedir. Şehir suyunun sertliğini Belediyeden öğrenebilirsiniz. Hazırladığınız çaydan artan suyu bir yerde biriktirip bekletin, sertliği bir miktar azalmış olacaktır. Eğer kaktüslerin sayısı fazla değilse pet şişe suyu da kullanabilirsiniz (sertliğini kontrol edin.)

HAVA : Sukkulent bitkiler doğadaki ortamlarında uzun süreli nemli havaya alışmamışlardır. En kötüsü de hem nemli hem de havasız bir ortamdır. Don olasılığı kalmayınca (İlkbahar-Yaz-Sonbahar) kaktüsler için en güzel yer balkondur. Kapalı yerdeki bitkilerinizi ılık havalarda bolca havalandırınız.

GÜBRE : Gübre deyince aklımıza hemen hayvan gübresi gelir. Sakın bitkilerinize hayvan gübresi vermeyin, zarar görebilirler. Sukkulent bitkilere verilecek gübre suni gübredir, yani birçok kimsenin vitamin dediği. Ancak sukkulentler genellikle yavaş büyüyen bitkiler olduğu için gübre seçerken azotu az, fosfor ve potasyumu çok gübre olmasına dikkat edin. Böyle bir gübre “çiçek açtırıcı vitamin” olarak çiçekçilerden temin edilebilir ve kullanma talimatına göre kullanılır. Dikkat etmeniz gereken şey kışın gübre verilmemesidir. İlkbaharda ilk büyüme belirtileri başlayınca gübreye başlayın. Ağustos sonu, Akdeniz’de Eylül sonu gübreyi kesin. Zira bitkiler kışın istirahate girdiğinde su vermeyeceğiniz için son sulamalarla topraktaki gübre kalıntıları da bitki tarafından alınacak, istirahat zamanında toprakta gübre kalmayacaktır. Yoksa kullanılmayan gübre köklere zarar verir. Çiçekçiden gübre alırken içinde çinko, demir, bakır, bor , mangan vs. gibi “iz elementlerin” de bulunmasına dikkat edilmelidir.

NE ZAMAN SULAMALI :
1. “SULASAM MI SULAMASAM MI” dediğiniz zaman sulamayın.
2. Soğuk ve güneşsiz havalarda sulamayın.
3. Suladığınızda bol su verin.
4. Toprağın sadece üstü değil içi de kuruysa sulayın.
5. Saksının altında tabak varsa sulamadan en çok yarım saat sonra tabağı boşaltın.
Bu şartlara göre “ne kadar zamanda bir sulamalı?” sorusu da gereksiz oluyor.

SAKSILAMA : En iyi saksılama zamanı bitkinin istirahat ettiği zamandır. Yani Ocak-Şubat ve biraz da Temmuz-Ağustos. Hiçbir zaman fazla büyük saksıya almayın, bitkiye göre toprak fazla olacağından toprak geç kurur ve kökler zarar görebilir. Saksının dibine küçük çakıl taşları veya kiremit parçası koyarak suyun saksıda kalmamasını sağlayın. Saksıyı tamamen doldurmayın, üstten 0.5-1 cm boşluk kalmalıdır (su payı).

ekin97 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2016, 11:55   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-11-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 11
Genel Sukulent Bakımı

Arkadaşlar merhaba;
Sukulent başlığında genel bakımla ilgili bir bilgiye raslamadım. Bilen arkadaşlar sukulentlerin sulanması, ısı-hava koşulları, saksı değişim zamanları, gübreleme vs bilgi verebilir mi? Teşekkürler.

barisaksu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2016, 14:25   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Sizin için Sukulent Hakkında Genel Bilgiler başlığındaki mesajı buraya taşıdım...

A_NOMAD ve barisaksu beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2016, 16:34   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-11-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 11
Sevgili malina teşekkürler. Emeğinize sağlık.

barisaksu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2016, 20:04   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-01-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Sukulent ilk alındığında

Merhaba arkadaşlar. Aslında bu siteye üye olmamın sebebi sukulentler.

Aldığım her sukulenti 1-2 ay içinde kaybediyorum. Eyvallah sukulenti hakkında forumda bilgiler yok değil. Fakat genel olarak bu bitkilere bakamayanlar daha çok gibi. Ve de bu bitkileri yeni görüp alan çok insan var. Fakat benim gibi alıp az az sulama ile sonuca varamayınca şevkleri kırılıyor. Bunun için derli toplu bir bilgi olsun diye soruyorum.
O küçücük saksılarda alınan sukulentler hangi aşamalardan geçmelidir ki sağlıklı bir hayat yaşasın?

ibram Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2016, 11:50   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 105
Galeri: 2
Kaktüs için olan sıvı gübreleri sukulentler için kullanabilir miyiz?

gingy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2016, 23:53   #7
Ağaç Dostu
 
Sevgi07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2016
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 103
Çiçekler için gübre araştırırken 6_9 ay etkili akıllı gübrelere takıldım acaba çok az kaktüs ve skulentlere uygulasam zarar verirmiyim yoksa sıvı gübreden şaşmamak mı lazım .

Sevgi07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2016, 00:33   #8
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibram Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Aslında bu siteye üye olmamın sebebi sukulentler.

Aldığım her sukulenti 1-2 ay içinde kaybediyorum. Eyvallah sukulenti hakkında forumda bilgiler yok değil. Fakat genel olarak bu bitkilere bakamayanlar daha çok gibi. Ve de bu bitkileri yeni görüp alan çok insan var. Fakat benim gibi alıp az az sulama ile sonuca varamayınca şevkleri kırılıyor. Bunun için derli toplu bir bilgi olsun diye soruyorum.
O küçücük saksılarda alınan sukulentler hangi aşamalardan geçmelidir ki sağlıklı bir hayat yaşasın?
Merhaba sayın İbram,

Öncelikle kayıplarınız konusunda endişe etmeyin, herbir kayıp size yeni bir tecrübe kazandırıyor aslında. Neyi yanlış yaptığımızı, o bitki için yapılmaması gereken şeyi öğreniyoruz.

Derli toplu bilgi olsun istemişsiniz, kendi tecrübelerime dayanarak yazıyorum, tabi bu demek değil ki benim bitkilerimde kayıplar yaşanmıyor. Ben de her bir bitkide yanlış ve doğrularımı öğreniyorum.

Bir bitki satın aldığımızda ilk yapılması gereken ki bence en mühim kayıp yaşama sebebimiz aldığımız sukulenti saksı harcıyla ve aynı saksıyla devam ettirmek. Bitkinin saksı harcı uygun toprak karışımı ile değiştirilmeli ve saksıyı sarmış bir kök yapısı, direnaj deliklerinden dışarı çıkan kökler varsa şayet saksı bir boy büyüğü ile değiştirilmeli.

Bundan sonraki aşama biraz bilgi ve araştırma gerektiriyor. Bitkinin türü neymiş, yaşama alanı nasılmış bunları tespit için forumdan destek alabilirsiniz.

Bitki ismini öğrendikten sonra o bitki için açılmış bir başlık varsa ki olma ihtimali çok yüksek o başlığı okuyabilir, aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sulama toprak tamamen kurudukça, saksı direnaj deliklerinden çıkacak kadar yapılmalı. Sukulentler bol aydınlık ortamları severler ama kızgın yaz güneşi altında mutlu olmayacak türler olduğunu da unutmamak gerek. Sulama sabah erken veya akşam üzeri yapılmalı.

Bunlar aklıma gelen ilk hususlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2016, 00:33   #9
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gingy Mesajı Göster
Kaktüs için olan sıvı gübreleri sukulentler için kullanabilir miyiz?
Kullanılır.

duy-gu beğendi.
selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2016, 12:47   #10
Yeni Üye
 
pinarkkry's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
yapraklarda seyrelme

Merhabalar,

Aşağıdaki sukulentimi ilk aldığımda(fotoğraftaki gibi) yaprakları daha sık ve çiçek formundaydı. Ancak zamanla yapraklar birbirinden uzaklaşıp, çiçek formu bozuldu. (Sonraki halini linke tıklayarak görebilirsiniz) Aynı sorunu benzer yapraklı diğer sukulentlerimde de yaşıyorum. Boyları yapraklardan daha çabuk gelişiyor. Sizce neden olabilir? Fikri olan var mı?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...192442-min.jpg

Eklenen Resimler
 
acemi25 beğendi.
pinarkkry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2016, 15:31   #11
Yeni Üye
 
meltem_kc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pinarkkry Mesajı Göster
Merhabalar,

Aşağıdaki sukulentimi ilk aldığımda(fotoğraftaki gibi) yaprakları daha sık ve çiçek formundaydı. Ancak zamanla yapraklar birbirinden uzaklaşıp, çiçek formu bozuldu. (Sonraki halini linke tıklayarak görebilirsiniz) Aynı sorunu benzer yapraklı diğer sukulentlerimde de yaşıyorum. Boyları yapraklardan daha çabuk gelişiyor. Sizce neden olabilir? Fikri olan var mı?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...192442-min.jpg
Çok sık sulama yapmış olabilir misiniz? Eğer toprak tamamen kurumadan sulama yaptıysanız verdiğiniz fazla su sukulentin hızlı büyümesine sebep olmuş olabilir.
Bende sizinle aynı durumdan şikayetciydim. Tatile gidip döndüğümde sukulent yapraklarının tam istediğim gibi sık sık büyümüş olduğunu gördüm. Ondan sonra sulama sıklığını azalttım hatta yaprakların sertliğini kontrol ederek su veriyorum artık. Yapraklar hafif yumuşayamaya başladığında güzel bir sulama yapıyorum. Bu şekilde yapraklar tam istediğim gibi sık gelişiyor.

SM-A510F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

meltem_kc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2019, 02:16   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Boyuna uzayan sukulentin budanması

Merhaba bu forumu uzun zamandır takip ediyorum ama üye olmamıştım. Buradan ve diger kaynaklardan edindiğim baZı bilgileri derleyip boyuna uzayan sukulentimin kafasını kestim. Büyük korkuyla kestim aslında, 4 yıldır öteliyordum bu işlemi neyse ki başarılı oldum. Ancak gövdeyi de bölmüştüm onlar pekbaşarılı olmadı. Hatta video çektim yapmak isteyenler için https://youtu.be/n7P25he3bNg

Şimdi sukulentleri ekmek için kağıt mache denilen teknikle saksı yapıyorum. Hem çok ekonomik hem de çok kayifli. Sonuçlarını paylaşırım. Herkese teşekkür ederim zira önerilerinizden çok faydalandım

Dabilg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2019, 02:26   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibram Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Aslında bu siteye üye olmamın sebebi sukulentler.

Aldığım her sukulenti 1-2 ay içinde kaybediyorum. Eyvallah sukulenti hakkında forumda bilgiler yok değil. Fakat genel olarak bu bitkilere bakamayanlar daha çok gibi. Ve de bu bitkileri yeni görüp alan çok insan var. Fakat benim gibi alıp az az sulama ile sonuca varamayınca şevkleri kırılıyor. Bunun için derli toplu bir bilgi olsun diye soruyorum.
O küçücük saksılarda alınan sukulentler hangi aşamalardan geçmelidir ki sağlıklı bir hayat yaşasın?
Ben bu durumun yerden kaynaklandığını düşünüyorum bazı evlerde yaşamıyor bu arkadaşlar. Bir de şunu gözlemledim temiz havayı çok seviyorlar. Karanlık plazada dahi yaşıyor o kadar ışık sever dememize rağmen, fakat mutlaka hava akımı istiyor. İyi havalanmayan yerlerde zor hayatta kalıyorlar. 4-5 yıllık sukulent tecrübem var berbat topraklarda dahi yaşıyorlar ama kumlu toprakta daha iyi gelişiyorlar. Bir de aldığınız saksıda tutmayın o zaman sağlıklı olmuyorlar. Bir diğer konu aldığınız yeri değiştirmenizi tavsiye ederim. Bazı yerlerde gerçekten eve gelince ölecek çiçekler satılıyor

Dabilg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2019, 20:24   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2014
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 23
bir göz atın istrseniz
Neredeyse her gün “kaktüsün çiçek açması için ne yapmalı” sorusu gelmektedir. Kaktüsünüzün çiçek açması için ilk önce kış aynda iyi bir soğuklama alması gerekmektedir. Biz Tohum almak istediğimiz kaktüslerimize son bahar ve ilk baharda Doğal Kaktüs Gübresini iki uygulama halinde veriyoruz. Yaz ortasında sulandırıp ayda bir kez su yerine Doğal kaktüs gübresini kompost şeklinde vererek daha kuvvetli ve canlı çiçekler neticesinde güçlü tohumlar alabiliyoruz.



https://egzotikgarden.com/urun/organik-kaktus-gubresi/

serhatb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2020, 16:04   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-04-2020
Şehir: Manisa
Mesajlar: 1
***. Siteye yeni üye oldum benim de elimde bi çanak şeklinde skulent var birde yukarı doğru büyüyen nasil toprağa ekmeliyim

Tugbayalcinkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2020, 11:53   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-05-2020
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 2
Sukulentim yaprak döküyor

Sukulentim ilk başta yaprakları kızardı güneşte yandı sanırım dedim ama gün gün yaprak döktü yapraklar su gibi bozuk dökülenler dayanıksız tutmuyor yapraklar gövdeyi sanki hepsi döküldü ne yapmalıyım bilen var mı

Ebmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2020, 08:41   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2020
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
Kaktüsüm kuruyor sanırım

Name:  2968C3C2-C1B6-4035-8C4E-E3108EE892DD.jpeg
Views: 2645
Size:  51.3 KB Yaprakları yukardakiler gibiydi ne yapmalıyım?

Succulentcare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024