agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Nelumbo nucifera lotus ve Lotus White çimlendirme (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/7609.htm)

tugo 04-05-2009 13:46

1 Eklenti(ler)
Bir iki gündür yapraklar açılmaya başladı. Havuzdaki de aynı görünümde.
Eklenti 76218

feriha 04-05-2009 14:16

Arkadaşlar ben tohumu çimlendirirken sadece su koymuştum.

Artık daha büyük bir kaba aktarıp sizlerinki gibi dibine killi toprak koymak istiyorum.

Bu toprağı nerden bulurum, ya da hangi ölçülerde hazırlarım?

Teşekkürler.

tugo 04-05-2009 18:55

Feriha hanım,
Benim resimdeki toprak killi ve bahçemin normal toprağı. Ancak resimlemediğim bir başka kapta da fidanlıktan aldığım, normal gübresiz bir toprakda büyüyeni var. Aralarında hiç fark yok. Killi toprak daha az bulanıklık yapıyor bir de kökü daha sıkı tutuyor. Bence herhangi boş bir arsadan alacağınız toprak da olur.

İklimsiz 10-06-2009 14:34

1 Eklenti(ler)
karinca70 arkadaşımızdan aldığım tohumlardan bazılarının bugünkü durumları böyle. Zira uzun yıllar canlılığını koruyor diye tüm tohumları çimlendirmedim.

İyice temizlenmiş boya kovası içindeler. Hep böyle kalsın mı, ya da ne yapayım?

Eklenti 85495

tugo 10-06-2009 16:58

Benimkiler havuzda. Aynı sizinki gibi sadece yaprak çıkarıyor. Herhalde bu yaz yaprakları vasıtasıyla rizomunu geliştirecek ve çiçekler seneye gelecek.

Nilüfer olsa, çürüyen yaprakları keselim diyeceğim ama bir yerde, lotus yaprakları kesilirse, dalların içinden giden su ile rizomda çürüme oluyor diye bir şey okumuşdum. Pek aklıma yatmadı ama ben de kesmiyorum.

bennur 14-07-2009 12:02

Sucul bitkilerle ilgilenen, bilgisi olan dostlar, nerelerdesiniz?;) Bana yardımcı olun, hep birlikte bu güzel bitkiyi yetiştirelim. Tohum çimlenme aşamasını tamamlamak üzere, kök saldıktan sonra ki dikimlerde başarı oranı hemen hemen hiç:( onun için bir iki güne kadar benim lotusum ekilmiş olmak zorunda. Nilüferler gibi su içinde mi, yoksa killi toprak ve su dolu saksıda mı ekeyim kararsızım. Aslında ben şık toprak bir saksıya dikmeyi istiyorum. Yukarıda zengarden ın bir saksılı dikim şekli var. 35x35 bir saksı yeter deniliyor. Ancak saksının ne kadarı kil, ne kadarı su olacak? Bu ebatlardaki bir saksıya kaç tane çimlenmiş lotus ekilir? Sorular çok, ancak fazlaca bir bilgi bulamadım. Zengarden broşüründen fazlasına ulaşamadım. Yardım ve fikirlerinizi bekliyorum

bennur 14-07-2009 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asumandilek (Mesaj 461162)
Sevgili Bennur işin en zor kısmını başarıyla geçmişsin. Tohumun umarım Zengarden' dekilerden daha güzel bir hale gelir. Çok severim ama hiç cesaret edemedim. Sanırım öncülüğün sayesinde tohum almakla başlayabilirim işe...

Sevgili Asuman, başlayın, bana arkadaş olursunuz, birlikte adım adım gelişimlerini izler, bilgi paylaşımında bulunuruz. Şeffaf bir pet şişede bir tohumun davranışlarını çıplak gözle izlemek oldukça değişik deneyim oldu benim için. Sevgiyle kalın

kömür 14-07-2009 12:49

Benim pek bilgim olmamakla beraber, deneyimimi aktarabilirim.
Tohumdan değilde fide kıvamında akvaryum içerisinde Nymphaea lotus (zenkeri) yetiştirmekteyim. Birinin kökleri taban olarak derekumu olan, diğerinin kökleri ise saksı toprağı ve kedi kumu (zeolit) tabanlı akvaryumun içerisinde, benimkiler yavaş gelişiyorlar. Tavsiyem yaprakları görebildikten sonra güneş ya da yapay ışıktan mahrum etmeyin şeklinde olacak.

bennur 14-07-2009 12:59

Sevgili Kömür, ilgilendiniz:) teşekkürler, Parmaklar arasında görünen tohumun içteki ikinci filizi de dışarı çıktığında tohum artık kök de vermeğe başlıyormuş. Dediğiniz gibi güneş ışığı almasında fayda var, havalar soğuyana kadar terasta kalması iyi olur da, ekimi nasıl yapmalıyım., çiçek boyları nilüfere göre oldukça uzun. Saksıyı tamamen killi toprakla doldurup, suyla balçık haline mi getirsem, yoksa toprak seviyesini aşağıda tutup, saksıyı suya doyurup ağzına kadar su mu doldursam? Sanırım bu işi deneme yanılma ile çözeceğim de tohumu öldürmek de istemiyorum. Çok üzülürüm:(

asumandilek 14-07-2009 13:25

Sevgili Bennur dün gece tohum siparişimi verdim. Zengarden bu bitkinin gelişim evrelerini aşağıdaki şekilde anlatmış. Belki yardımcı olur. Tohumla birlikte izleyeceğim yol hakkında bir kitapçık da gönderilecek. Umarım en kısa zamanda kargolanır ve elime ulaşır. Gelen kitapçıktaki bilgileri aktarırım hemen.


Hep havuzlarda ve göletlerde yetiştiğini düşündüğünüz Lotus , kolayca derin , içi su dolu bir saksıda yetiştirilebilir. İdeal saksı yetiştiriciliği için ölçü, saksı dibinde yaklaşık 25 cm killi toprak ve bir 25 cm de üzerinde su olmalıdır. Ölçü ideal ölçü olup, daha kısıtlı imkanlarla dahi yetişebilen , kanaatkar bir bitkidir.

Lotuslar, doğal ortamlarında tek bir sezonda 3 metre boyunda bir havuzu tamamen doldurabilirler. Tek bir tohumdan çıkan kök 1.5 - 2 metre genişleyebilir. Çok hızlı büyüyen Lotus'un çiçkeleri, 20 cm ile 33 cm arasında bir çapa sahip olan , inanılmaz görkemli kokulu çiçeklerdir. Tropik bitki olduklarından, soğuğa dayanıklılıkları azdır. Kısa süreli donlara dayanabilirler. Çiçeklenme dönemine kadar sadece bazen çapı 60 cm.e ulaşan tropik parlak yaprakları dahi Lotus yetiştirmek için yeterli bir sebeptir. Lotusun etkileyici bir diğer özelliği ise , kirli sularda yetişmesine rağmen yapraklarının sürekli temiz ve parlak olmasıdır. Aynen insanlar gibi, bitki kendi ısısını ayarlayamaz. Bu nedenle hava sıcaklığı 10 dereceye düşse dahi, Lotus bitkisinin ısısı bir insan gibi 36-37 derecede kalır ve çevresine sıcaklık yayar. Dünyada bunu yapabildiği bilinen ender bitkilerden biridir.

Hep havuzlarda ve göletlerde yetiştiğini, düşündüğünüz ,Lotus , kolayca derin , içi su dolu bir saksıda yetiştirilebilir. İdeal saksı yetiştiriciliği için 35-40 cm çapında , yine 35-40 cm derinliğinde bir saksı yeterlidir. Lotuslar, sudan 1.60 cm e kadar uzayan yapraklarını dışarıya uzatabilirler.

feriha 14-07-2009 13:42

http://www.agaclar.net/forum/showthr...hlight=nelumbo

Sevgili Nur Hanım, bu konu ile ilgili önceki çalışmalarımız yardımcı olur sanırım. Başarılar.;)

bennur 14-07-2009 13:46

İdeal saksı yetiştiriciliği için ölçü, saksı dibinde yaklaşık 25 cm killi toprak ve bir 25 cm de üzerinde su olmalıdır. Ölçü ideal ölçü olup, daha kısıtlı imkanlarla dahi yetişebilen , kanaatkar bir bitkidir.
İşte BUUUU aradığım ve emin olmak istediğim bilgi. Ben nasıl görmedim bu bilgiyi, ben de zengarden dan aldım tohumlarımı bin kere de okudum güya, ama heyecandan sanırım. Bu bitki beni çok etkiledi, dikkatim dağıldı sanırım. Teşekkürler.
Sizinle eşzamanlı böyle egzotik bir bitkiyi yetiştirecek olmamız da çok iyi oldu, kısa zamanda elinize geçecektir. Bu konuda çok titizler:) Hadi bakalım bize kolay gelsin:) Sevgiyle kalın

bennur 14-07-2009 13:55

Sevgili Feriha hanım, teşekkürler, verdiğiniz sayfaya bakmıştım. ama benim kafamdaki soru toprak ve su seviyesi oranıydı. Çok yardımcı oldunuz. Sağolunuz. Sizin tohum ile ilgili gelişmeleri de merak ediyorum. Sevgiyle kalın

bennur 14-07-2009 19:29

Zengarden dan sorularmın tamamının cavabını aldım. Deneyim ve bilgisini paylaşan Seyhan beye çok teşekkür ediyorum. Bu bilgileri, sizlerle de paylaşmak istedim.
Süper, başarılı olduğunuza sevindim. Eğer yazdığım bilgilere sadık kalırsanız, bir ay içinde saksınızdan taşmaya başlayan çok güzel Lotuslarınız olacak.
Killi toprak saksı dibinden ortalama 15 cm olsun. Çünkü bu yıl o torak içinde yumru oluşturacak. Her 30 cm çaplı saksıya 1 tane ekebilirsiniz. Dediğiniz gibi birkaç gün içinde toprağa almanız gerekecek, bu süreç önemli, toprağa almadan 1 gün önce , filizlendirdiğiniz suyla, saksı içindeki su aynı ısıya gelsin. Bunun için örneğin bir bardak için de çimlendirdiyseniz, bardağı suya batmayacak şekilde saksının suyunun içinde yüzdürün. Bırakın bir gece orada kalsın. Bardağın su ısı ile saksı içindeki su aynı ısıya ulaşsın. Bu toprağa almadan önce yapacağınız en önemli iş. Toprağa alırken, elinizle toprağı biraz açıp, dikkatlice tohumu yerleştirip, yine dikkatlice örtün. Saksı toprağını ve suyu şimdiden doldurursanız, siz ekene kadar su durulur, bakteri faliyetleri dengeye girmeye başlar. Suyu bulandırmadan koymak içinde toprağın üstüne ince bir katman çakıl dökebilir suyu da yavaş yavaş doldurabilirsiniz. Böylece ekim esnasında suyunuz berrak olur.
Sivrisinek sorununa karşı, iki yöntem var. Bitki biraz gelişip, 4 yaprak verdikten sonra daha dayanıklı olur. Bu dönemde suyuna biraz böcek ilacı karıştırırsanız larvalar ölür bitkiye de birşey olmaz. Ya da benim yaptığım gibi, akvaryumcuya gidip, havuzda yaşayan japon balıklarından alın, benim saksım biraz genişce mutlu mesut japon balığım 3 aydır saksıda yaşamakta. ben havuz tipi japon balığını 2 liraya aldım rahatlıkla her yerde bulunuyor.
umarım yardımcı olabildim


Bu bilgiler doğrultusunda saksımı hazırladım, sanırım iki gün içinde lotusum saksısında gelişimine başlayacak:)

İklimsiz 21-07-2009 14:35

Çok çabuk büyüyecekler ve baş edemeyeceksiniz derken inanın abartı değildi. Nilüfer neyse de, lotus öyle saksıda kovada olacak iş değil.

Her gün, biraz nefes alsınlar diye kaç yaprağını kopardığımı şaşırdım artık. Ben kopardıkça alttan, üstelik saksının altındaki deliklerden yeni saplar ve yapraklar geliyor.

Amacım, derede durgun bir su birikintisi vardı, oraya yerleştirmekti. Olacak ya, dere bu, akıntısını değiştirmiş, durgun su yok artık.

İnanın ne yapacağımı bilemiyorum.

Çiçekleri mi?

Vazgeçtim, istemiyorum :)

Not: Uygun olduğum bir anda fotoğraflayınca beni daha iyi anlayacaksınız:p

asumandilek 22-07-2009 00:03

Bak şu karganın ettiğine. Sevgili Nur geçmiş olsun. Buda bir deneyim işte. Hem senin için hem de bizler için. Diğer tohumlarında böyle tatsızlıklar çıkmasın inşallah.

zengarden 22-07-2009 02:20

Merhabalar herkese kolay gelsin.Çok üzüldüm karganın yaptığına ben de. Bir araştırma yaparken, adımın geçtiğini google da görüp biraz ben de destek olamk istedim. Yukarıda bahsi geçen Nuciferaların , hani şu balık olan büyükçe saksının fotoğrafları belki biraz yardımcı olur. Aklınıza gelen soru olursa yanıtlamaya da çalışırım vaktim el verdiğince.
http://i392.photobucket.com/albums/p...us10temmuz.jpg
http://i392.photobucket.com/albums/p...us18temmuz.jpg

serhan

COYOTE 22-07-2009 09:32

Bennur gerçekten üzüldüm, kalleşliğin de bu kadarı yani;)

İklimsiz madem lotuslarınızla baş edemiyorsunuz bir kolayı bulunur :p

denizakvaryumu 22-07-2009 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zengarden (Mesaj 466435)
Merhabalar herkese kolay gelsin.Çok üzüldüm karganın yaptığına ben de. Bir araştırma yaparken, adımın geçtiğini google da görüp biraz ben de destek olamk istedim. Yukarıda bahsi geçen Nuciferaların , hani şu balık olan büyükçe saksının fotoğrafları belki biraz yardımcı olur. Aklınıza gelen soru olursa yanıtlamaya da çalışırım vaktim el verdiğince.
http://i392.photobucket.com/albums/p...us10temmuz.jpg
http://i392.photobucket.com/albums/p...us18temmuz.jpg

serhan


Sn.Zengarden

sizin ürünlere gittigidiyordan başka yerde ulaşmak mümkün değil mi?

Neden web siteniz yok?

bennur 22-07-2009 09:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zengarden (Mesaj 466435)
Merhabalar herkese kolay gelsin.Çok üzüldüm karganın yaptığına ben de. Bir araştırma yaparken, adımın geçtiğini google da görüp biraz ben de destek olamk istedim. Yukarıda bahsi geçen Nuciferaların , hani şu balık olan büyükçe saksının fotoğrafları belki biraz yardımcı olur. Aklınıza gelen soru olursa yanıtlamaya da çalışırım vaktim el verdiğince.
serhan

Sn.Serhan bey, çok sevindim, bana zaten çok yardımcı ve yol gösterici oldunuz:D, ben de bunları ilgilenen arkadaşlarla paylaştım. Size teşekkür ederim. Çok ve çeşitli, bitki tohumu ile ilgilisiniz, bilgi dağarcığınızın çok geniş olduğundan eminim. Ve siz bilginizi paylaşmakta cimri olanlardan değilsiniz;) Bu forumdaki varlığınızın istifade edilir olacağından eminim. Hoş geldiniz.

bennur 22-07-2009 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE (Mesaj 466500)
Bennur gerçekten üzüldüm, kalleşliğin de bu kadarı yani;)
İklimsiz madem lotuslarınızla baş edemiyorsunuz bir kolayı bulunur :p

Yaa Sevgili Coyote, sormayın:( neyse çözümler ve çareler tükenmez, sensörlü bir bekçi köpeği alacağım:D:D saksılara yapıştıracağım, gelsin bakalım, artık nilüferlerimin yapraklarını da yiyemiyecekleeeeer:dilli:

COYOTE 22-07-2009 10:00

Sensörlü bir kurbağa vardı bir mağazada, eminim kargaların ödünü patlatır:p:D
Merak ettim bu arada sizin nilüferler cüce cins mi?

Benim tohumlar hala gelmediğinden henüz olaya dalamadım en kısa zamanda umarım;)

bennur 22-07-2009 10:08

Aaaaa kurbağa daha güzel. Kurbağa aldım ama, gün ışığı ile şarj olup gece aydınlatma yapanlardan, koyamadım daha. Nilüferlerim cüce değiller, fidanbotanic den toprak içinde, yapraklanmış aldım. Merak etmeyin, gelirler, sonraki aşamada, heyacanlı, güzel bir bekleyiş oluyor. Zengarden da burada artık, sırtımız yere gelmez:)

asumandilek 22-07-2009 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zengarden (Mesaj 466435)
Merhabalar herkese kolay gelsin.Çok üzüldüm karganın yaptığına ben de. Bir araştırma yaparken, adımın geçtiğini google da görüp biraz ben de destek olamk istedim. Yukarıda bahsi geçen Nuciferaların , hani şu balık olan büyükçe saksının fotoğrafları belki biraz yardımcı olur. Aklınıza gelen soru olursa yanıtlamaya da çalışırım vaktim el verdiğince.


Vallahi bu iyi oldu gerçekten. Tohumları alıp kıvranmayacağız ortalarda demek. :o

oceanheart 22-07-2009 15:23

Arkadaşlar bu bitki çok kısa sürede kabına sığmaz şkilde büyüyen ama çok ta hassas bir bitkidir.Ben Karınca 70 ten aldığım tohumların çoğunu zımparalayıp direk toprak dolu saksılara ekip saksıları da saksıların 8-10cm üzerine kadar su dolu bir leğene koyarak çimlendirdim.Kışın dışarda yaşamaları mümkün değil geçen sne havuzda bıraktığım üçünden ancak bir adedi yaşayabildi.

oceanheart 22-07-2009 15:37

Lotus yetiştirmek isteyenlere birkaç önerim olacak

1-Ekim yaparken küçük saksılarla **** su dolu kaplarla uğraşmayıp direk 40-60cm çapında sağlam bir leğene ekebilirsiniz.Bu leğenin üst seviyesinden 10cm kalacak şekilde toprak dolu olmalıdır.Daha sonra taşacak kadar su doldurulur.Arasıra su taşırılarak tazelenir.

2-Kışın kesinlikle dışarıda bırakmayın (bildiğpim kadarıyla sadece american lotus soğuğa dayanıklıdır)

3-Bu bitkiler yayılıcı özellik gösterirler ve çok kısa sürede çilek gibi yayılırlar.

İklimsiz 22-07-2009 18:57

2 Eklenti(ler)
Fotoğraflamak için sudan çıkardım:(

Eklenti 94394

Eklenti 94395

COYOTE 30-07-2009 11:43

Tohumlar geldi:D, gerekli ekipmanı sağladıktan sonra denemelere başlayacağım bakalım ne olacak?

COYOTE 01-08-2009 13:33

Zımparalayıp attım suya tohumları, ama suyun rengi değişti, sarardı normal mi acaba ve suyu düzenli olarak değiştirmeli miyim?

İklimsiz 01-08-2009 14:48

Telaşlanmanı gerektirecek bir durum yok Coyote, suyun sararması gayet normal.

Suyu yenisiyle değiştirmen yerinde olur çünkü sıcakların da etkisiyle kötü kokmaya başlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024