agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Evde küçük havuzda kimyasal kullanımı ve filitrasyon (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/6046.htm)

seren 17-10-2007 10:37

Evde küçük havuzda kimyasal kullanımı ve filitrasyon
 
Merhaba;

Evimin bahçesinde boyutları 50x30 cm, 40x20 cm, ve 30x10 cm, derinlikleride 15-20 cm olan üç katlı mini havuz var. Su doldurup devir-daim yaptırıyorum.
Pompa olarakta 15ytl lik çamaşır mak. tahliye pompası kullandım.
Su koyduğumda kısa sürede yosun oluşuyor ve sinek larvaları ortaya çıkıyor.
Ben bunun içinde sucul bitki/çiçek beslemek istiyorum.
Mümkün olursa birkaç balıkta koyabilirim. Acaba yosun ve sinek/böcek oluşumunu nasıl önlerim?. Kimyasal kullanmam şartmı?. Zararsız maddeler kullanılabilirmi?.
Eminim benim gibi küçük havuzu olupta aynı problemleri yaşayan arkadaşlar vardır.
Yardımlarınızı bekliyorum.

sukranayalp 17-10-2007 11:59

Sn Seren
1- Minik havuzcuklarınızın yapıldığı malzeme ve renk nedir?
(Beyaz renkli plastik malzeme yosun oluşumunu hızlandırır. Siyah renkte yosun oluşumu azalır. Bunun nedeni siyahın güneş ışığını engellemesidir. Güneş ışığı + su : yosun (canlıların ortaya çıkması olayı)
2- Ne kadar sürede yosun oluşuyor?
(3 ayda yosun tabakası oluşuyorsa normaldir.)
3- Minik havuzcuklara nereden su dolumu yapıyorsunuz?
(Kaynak olarak kullandığınız suda zaten yosun ve sinek larvaları varsa bu sorunu çözmek için kimyasal kullanmanız gerekecek.)

Bulunduğunuz şehir nispi nemi yüksek sahil şehri. Sinek oluşumu kaçınılmaz. Yakın çevrede de büyükçe durgun su kaynakları varsa mutlaka sinek oluşacak ve sizin minik havuzcuğa da gelecektir.

Süz havuzlarında balık yetiştirme işlerinden anlamasam da bu kadar yetersiz derinlikte balık yetişeceğini sanmıyorum.15-20 cm. den bahsetmişsiniz.

Bitki olarak su sümbülü yetiştirmenizi öneririm. Az derinlikte suda yetiştirilecek ideal bitkilerden biridir. Suda yüzer. Toprağa ihtiyaç duymaz.

Küçük bir fıskiye sistemi kurabilirseniz, oluşan su hareketi suyun havalanmasını sağlayacaktır. O2 bakımından zengin olan sularda yosun oluşumu azalır.


Büyük çaplı süs havuzunuz olsa
1. önerim : özel temizleyici (Aqua Bio Clean) filtre setleri kullanmanız,
2. önerim : yosun öldürücü (Algenweg) uygulamanız olacaktır.

Todor 17-10-2007 12:09

Akvaryumdaki tecübelerimden bildiğim kadarı ile, direk güneş ışığı yosun (alg) oluşumunu hızlandırır. Akvaryumu güneş görmeyen bir yere taşıyarak hallederdik.

Ayrıca alg ile beslenen canlılar var, vatoz balığı ve salyangoz gibi. Ama havuzunuz Şükran Hanım'ın da söylediği gibi balık koymak için çok küçük. Ve sanıyorum su halka şeklinde, her katın ortası bir sonraki kata giden aksamla dolu.

seren 17-10-2007 12:59

Merhaba;

İlginizden dolayı teşekkür ederim.
Havuzlar, duvara sabitlenmiş durumda. Üçünün aralarında 20'şer cm mesafe var. En üstte bir sürahi var. Havuzun malzemesi taş ve çimentolu beton. Su arkadan sürahiye girip havuzu taşırıyor ve ortadakine dökülüyor. O dolunca en alta iniyor. Alttakinin duvar tarafından, delikten hortumla çam. mak. pompasına geliyor ve yukarı çıkıyor. Böylece su dolaşıyor. Su çeşme suyu. Birkere koyuyorum aynı su dolaşıyor. Yaklaşık 15 lt su alıyor. Yanlışım yoksa yüksekten düştüğü için suya oksijende giriyor
Güneş görüyor. Yosunlar yaklaşık 8-10 günde oluşmaya başlıyor.
Balık fazladan, "olursa iyi olur" şeklinde düşündüğüm bir konu.
Yani ilk aşamada ve daha önemlisi çiçekli fazla yayılmayan
sucul bitki yetiştirmek istiyorum.

Balıkcı 17-10-2007 13:00

Teknelerin altına yosun tutmasın diye sürdüğümüz zehirli(antifouling) boyayla havuzun içi boyansa uzun süre yosun tutmaz.
Todor'un dediği gibi güneşten de sakınmak lazım.

Balıkçı'dan havuza çözüm önerisi de böyle olur işte. :p

seren 17-10-2007 13:05

Havuzun yerini değiştirmem mümkün değil duvarda sabit.
Güneşide engelleyemem çünkü bahçede ve açık alanda.
Yinede yosunu önleyebilirmiyim

Balıkcı 17-10-2007 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seren (Mesaj 162667)
Havuzun yerini değiştirmem mümkün değil duvarda sabit.
Güneşi de engelleyemem çünkü bahçede ve açık alanda.
Yine de yosunu önleyebilir miyim?


Evet. Zehirli boya ile, kiloluk kutusu 20-25 YTL.

(Denemeye değmez mi?)

seren 17-10-2007 13:15

Evet denemeye değmezmi hiç.
Birde içine su sümbüllerini dikersem süper olur.
Acaba sucul bitkilerdede yazlık kışlık ayrımı varmı yani şu anda işlemleri bitirip faaliyete geçirsem kışın(Antalyanın kışıda malum) veya seneye yazın yaşayamama gibi bir problem olurmu?

sukranayalp 17-10-2007 13:33

Su sümbülünü Antalya'da açıkta da yetiştirebilirsiniz. Belki yaprak aksamı havaların serinlemesi ile azalsa bile bahrda yeniden sürecektir. Dilersenzi başka bir kap içinde içeriye de alabilirsiniz su sümbüllerini.

şükran ünal 17-10-2007 14:36

Her gün bu forumda birşeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşıyorum. Burada bildiklerini paylaşan herkese çok teşekkür ederim.

Ben de küçücük bahçemde fiber dedikleri malzemeden bir havuza sahibim. Büyükçe bir çamaşır leğeni kadar genişliği ve otuzbeş kırk cm.derinliğe sahip. Bende bu sucul bitkilerden baharda yetiştirebilirmiyim acaba? Kışın ne yazık ki havuzu boşaltmamız gerekiyor çünkü çok kirlenip içi dökülen yaprakla falan doluyor. Bahardan sonbahara kadar bile olsa bana yeter.

Buraya üye olduktan sonra itiraf etmeliyim ki içine süs olsun diye bıraktığım nilüferide attım. Artık nilüfer çiçeğinin nasıl yetiştirildiğini buradan öğrendim ya gerisi gelir. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

sukranayalp 17-10-2007 16:07

Sn adaşım forumlarda bahsedilen sucul bitkilerden çoğunu bu ortamda yetiştirebilirsiniz. Kirlendikçe de suyu boşaltabilirsiniz.Sadece yaprakları ortamdan uzaklaştırmanız yeterli. Dipte oluşan çamurumsu tabakayı koruyun.Yosunlaşmanın (diğer bitkileri istila etmediği müddetçe) size zararı olmayacaktır.

şükran ünal 17-10-2007 16:26

Sayın Şükran Ayalp,önerileriniz için çok teşekkür ederim.Hemen cevap yazmışsınız.Bende bunları bir ödev bilip, baharda nereye ne uygulayacağımı öğrenmiş olarak hareket edeceğim.Keşke Ankara da olsaydınızda bahçemizi yerinde görseydiniz.Şu an kurumuş çimler(daha önce forumda çare arayıpta kurtaramadığımız çimler)boş havuz,hastalanan kiraz ağacı..daha ne olsun onlara baktıkça bende hastalanıyorum vallahi.Tek tesellim yazın hiç açmayan güllerimizin şimdilerde beni teselli etmek istercesine açmaları.Tekrar çok teşekkürler.

Hasan Lalezar 17-10-2007 23:22

Sayın Şükran Ünal benimde küçük bir havuzum var. Nilüfer bölümünde 21 nolu mesajda resmide var hatta. Eğer güneş gören bir havuzunuz varsa kimyasallar yerine UV filtre deneyebilirsiniz. Bu yosun oluşumunu ciddi anlamda önlüyor . İçinede bir iki küçük koi balık koyarsanız ,ne larva nede böcek oluşmaz bance. Benimde ciddi sıkıntılarımdan biriydi yosunlaşma.

şükran ünal 18-10-2007 09:00

Sayın Hasan Lalezar,önerinize teşekkür ederim. Kimyasal koymayı zaten hiç düşünmedim.Dedim ya çamaşır leğeni kadar bir havuz diye.Zaten yosun çok az bir miktarda oluşuyordu ,çünkü ben kirlendikçe suyunu değiştiriyordum.Larva ve böceğe ise hiç rastlamadık.21 nolu mesajları okumaz olurmuyum hemde kaç kere okudum ve inşallah baharda nilüfer içinde bir uygun kap ,kova ne bulursam deneyeceğim.Nilüferde benim çok sevdiğim bir çiçektir. Bir defasında Abant gölünde neredeyse nilüfer çiçeğine uzanıpta köklü alayım derken içine düşecektim. Tabi herkes bana güldü.

Hakan KINACI 18-10-2007 09:13

Koi, Japon balıklarının bir tanesi en az 30 litre su hacmi isteyen balıklardır ve su derinliği 60 cm ile 100 cm civarında olması tercih edilir. Aksi durumlarda kış aylarında havuzunuzdaki balıkları evinize misafir etmeniz gerekir.
Çünki, kış aylarında havuzun donma ihtimali var bu da 35~40 cm de ciddi promlemler ve balıkların donma ihtimali çok çok yüksektir.
Bu tür havuzlarda yapılacak tek şey bitkilendirilebilir ve bitkileri kış aylarında içeri alınması gerekmez, çünki tabanda bulunan toprak örtüsü kök kısmını yaz başına kadar koruma görevi yapar.
Gelelim alg konusuna suyunuz bozulmadığı sürece ve bitkilerinize zarar vermediği sürece alglerde bana göre faydalıdır.
Dikkat etmişseniz eğer, su içtiğimiz köy çeşmelerinde bile, yosun oluşumu olur, hatta suyunu içtiğimiz kaynak suyu derelerde bile yosun oluşumu vardır. Bu oluşum her zaman bana faydalı gelmiştir.
Yosun oluşumunu engellemek için; iyi bir filtrasyon ve balıklara ve bitkilere zarar vermeyen kimyasallar ile bu işin çözümü her zaman mevcuttur.

Hasan Lalezar 19-10-2007 20:48

Abant Gölü'nde Nilüfer olduğu bilgisini almış bulunuyoruz. İlk müsait zamanda doğadan nilüfer çalmaya başlamayı düşünüyorum. Ankara yakınlarında başka göletlerde pek bulunmuyor açıkcası.

Hasan Lalezar 19-10-2007 20:56

Benimde havuzumda arıtma sıkıntım var. Kendim en azından fiziksel kirleticileri engellemek adına bir kafa motoru ile harici bir filtre sistemi tasarlıyorum. Yazın ciddi anlamda yosun oluşumu, suyun 10 cm altının bile görünmesini engelliyor. Ama şu son bir aydır cam gibi berrak oldu su. Bu da tek sebebin güneş olduğunu gösteriyor aslında. Havuzda 5 çeşit bitki ve 7 adet koi balığım olduğu için, biraz da kimyasal ürünleri sevemediğim için , bu tür kimyasal bir müdahalede bulunmuyorum. Açıkcası doğal seyir neler getirirse razıyım.

Todor 19-10-2007 21:04

Akvaryumlarım varken bir dönem aşağıdaki gibi ilaçlar kullanmıştım. Astronotlarımda bir problem yaratmamıştı. akvaryumda astronot olunca ikinci bir tür canlı koyamıyorsunuz.

http://www.juenpetmarket.com/urun_de...at=19&urn=2243

Hasan Lalezar 19-10-2007 21:12

Sayın Todor sizinde bir havuz planınız vardı diye hatırlıyorum . Siz havuz yaptırmışmıydınız.

Todor 19-10-2007 21:32

Ben kendim ufak bir tane yaptım. aşağıdaki linkte bugün eklediğim resimleri görebilirsiniz.:)

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=3206&page=4

ngunduz71 11-11-2008 22:59

Akvaryumda oluşan aşırı yosunlanmayı ilaç'larda cözüme gittiğimizde ilaç'ların bırakmış olduğu kalıntılar sizin su kalitesini bozmaktadır.
Tavsiye edeceğim şey biki akvaryumunuz varsa ;
1-Otocinclus affinis
2-Caridina japonica
3-Neocaridina denticulata sinensis var “Red”
4-Crossocheilus siamensis

Eğer Bitkisiz bir akvaryuma sahipseniz alglarla beslenen vatoz türlerini tavsiye edebilirim.
Arkadaşlar birde filtasyonunuzun iyi olmasını tavsiye ederim.bunun için dış filtre kesinlikle kullanın derim.dış filtrenizin içerisindeki malzemeleride özenle seçmelisiniz.

keselioglu 17-09-2010 14:47

ben de bir süüs havuzu yaptırdım. kimyasalları ne kadar atsam da istikrarlı bir temizlik sağlayamadım. Pompa ve filtre sistemi taktıktan sonra yavaş yavaş temizlendi. Ama yine de en iyi sonuç için havuz kimyasalları değerlerini ölçmek gerekiyor. Ölçüm çubuklarını internetten buldum kullanımı da gayet kolay üzerlerinde de ideal değerler yazıyo.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024