agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   At kuyruğu (Equisetum arvense) paludaryumda olur mu dersiniz? (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/4394.htm)

Onur G. HİTİT 18-05-2007 23:13

At kuyruğu (Equisetum arvense) paludaryumda olur mu dersiniz?
 
Bu bitkiyi birçok sulak alanda gördüm. Su kıyılarında çok miktarda var. Bizim burada da bu bitkilerden gördüm. (Bunlara ilaveten venüs saçı ve Lunularia cruciata da buldum bol miktarda)

Equisetum arvense bitkisi paludaryumda olur mu? Deneyen var mıdır acaba bunu?

İnternetten bulduğum Equisetum arvense fotoğrafı:

http://www.awl.ch/heilpflanzen/equis...se_gross_2.jpg

Fotoğraf makinemi alıp, eve 3 km. mesafede bulunan derenin kaynağına doğru yeniden çıkabilirsem (yokuş yukarı ve baya zorlu bir yol, dağ bisikleti ile daha kolay tabi ;)) kendi çektiğim (çekeceğim yani) fotoğrafları da paylaşırım.

İnternette biraz araştırdım ama şifa muhabbetinden başka bir bilgi bulamadım. Böbrektaşı döktürüyormuş. Ama benim öğrenmek istediğim bu değildi. Yarıyarıya su içinde olabilir mi, balıklara zarar verecek salınım yapar mı, ışık isteği nasıldır gibi sorulara cevap aramaktayım.

praecox 20-05-2007 17:57

Kibritotugiller ailesinin tipik üyesidir. çabuk gelişir çabuk kurur. evde bakıldığına hiç şahit olmadım. kısa ömürlüdür diye biliyorum.
hızlı yaşıyan genç ölenlerden... :)

arodopman 20-05-2007 21:50

Sayın, Onur G. Hitit,

Sözünü ettiğiniz bitkinin, su kenarları, sulak çayırlar ve orman açıklıklarında yetişen Herba Equiseti(Atkuyruğu Otu) olduğu görüşünüze katılıyorum. Özellikle gölgeli dere kenarlarından bol miktarda topladığım bu bitkinin, idrar söktürücü, kum ve taş düşürücü, yara iyi edici etkileri ile ilgili bir dönem çalışmıştım. Spor ile çoğalan bu bitkinin tamamen su içinde yetiştirildiğine ben rastlamadım. Ülkemizde bir birine benzeyen 7 türü olduğu bilinmektedir. Ola ki yetişse de yaprak ve gövdesinde önemli oranlarda saptanan saponin, silisilik asit, tanen ve çeşitli alkoloidler(palustrin, nikotin) in balıklar ve diğer suda yaşayan canlılar üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini düşünmekteyim.

Çünkü,genç sürgünlerini yiyen sığır ve at gibi hayvanlarda kan işemesi ile belirti veren bir zehirlenme söz konusu olmaktadır. Aşırı dozlarda kullanılması halinde insanlarda da aynı şekilde zehirlenme belirtilerine rastlanmaktadır. Bitkinin kurutulması ile de bu etkisinin geçmediği saptanmıştır.

Dolayısıyla, insana, ata, sığıra zarar verebilecek bir özelliği olan bu bitkinin akvaryumunuzda ki balıklarınıza da zarar verebileceğini göz önüne alarak, denemelerinizi bunun üzerine yapmanızı öneririm. Ama daha ayrıntılı bilgisi olan arkadaşlarımın da bu konuda ki görüşlerini aldıktan sonra karar vermeniz iyi olur sanırım.

Saygılarımla.

Onur G. HİTİT 21-05-2007 11:44

Teşekkür ederim.

Dün bu bitkilerin (ve diğer bitki türlerinin) olduğu yere gittim. Aslında küçük bir kanyon burası. Evime yaklaşık 5 km. mesafede.

Çektiğim fotoğraflardan biri:

http://www.resimekle.gen.tr/imagehos...s/PvW40680.jpg

fikreteren 17-03-2009 17:29

bu akvaryuma konacak bir bitki değil. genelde karada.ben de bunun bitkilere ilaç yapıldığını biliyorum.

Samsunlu55 24-08-2009 00:58

Bizim tarlanın bir bülümüzde bol miktarda yetişiyor. Zehirlidir. Aşağıdaki siteyi inceleyin derim:
http://www.50mucizebitki.com/atkuyrugu.html


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024