agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Spirulina Yosunu (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/2928.htm)

Mine Pakkaner 13-01-2007 00:34

Spirulina Yosunu
 
4 Eklenti(ler)
SPİRULİNA YOSUNU

Spirulina (Spirulina platensis) Yetiştiriciliği

http://www.bonta.ru/images/spirulina.jpg

Spirulina, alkali ortamlarda yetişen, mavi-yeşil algler grubundan mikroskobik bir yosun türü olup, sahip oldukları yüksek klorofil miktarı ile güneş ışığını en etkin kullanan ve enerjiye dönüştüren organizmalardır. Havuzlarda ya da plastik torbalarda üretilebilen ve olgunlaşarak hasat edilen spirulunalar süzülür, sade ya da meyve suyuna karıştırılarak tüketilebilir ya da kurutulduktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğal haliyle toz olarak veya tablet-kapsül haline getirilerek tüketilebilir. Piyasada da daha çok kapsül, tablet veya toz şeklinde diyet ek malzemesi olarak satılmaktadır.

Spirulina sağlıklı bir besin ve şifa maddesi olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da gözde bir ürün haline gelmiştir. Ülkemizde de giderek daha iyi tanınmakta ve tüketimi yaygınlaşmaktadır.Düşük yağ ve kalorili,bütün temel amino-asitleri içeren bir protein kaynağı olup, kan hücrelerinin üretimini teşvik ettiği, kansızlık sorunları olanlarda etkili olduğu, içerdiği gama-linoleik asitler sayesinde kolestrolü dengelediği, tansiyonu düzenlediği, hava kirliliğinin bünye üzerinde yarattığı zayıflatıcı etkilerin önüne geçilmesinde önemli katkılar sağladığı bilinmektedir.

Antioksidan unsurlar içerdiği için, yaşlanmanın yanı sıra, kanser, artrit, katarakt gibi sağlık sorunlarının da temel bir faktörü oldukları düşünülen oksijen bazlı radikal hücrelere karşı da bağışıklık kazandırıcı etkisi bulunmaktadır. A.B.D. Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute) spirulinadaki sülfolipidlerin ayrıca HIV (AIDS)’e karşı da dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını açıklamıştır. Spirulinanın düzenli dozlarda alınması anti-viral faaliyetleri hızlandırır, böbrek toksisitesini azaltır ve radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azaltır, zayıflama amaçlı kullanıldığı zaman iştahı keser, tokluk hissi vererek kilo kaybına sebep olur, bununla birlikte diyet yapılması ve diyet esnasında kaybedilen mineral, aminoasit, protein gibi öğeleri vücuda kazandırarak halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğünü önlediği araştırmalarla kanıtlanmış muhteşem bir üründür.

Spirulinanın bugüne kadar yan etkisini gösterir hiçbir kayda rastlanmamıştır. Tavsiye edilen günlük doz 1-3 gr. Arasındadır. En uygun kullanım kapsül, tablet veya toz şeklindedir. Bazı kimseler tadını ve kokusunu nahoş bulabilirler. Toz halinde tüketilecek ise bol miktarda meyve ile karıştırılarak bir nev’i meyve salatasının içinde veya balla birlikte yenilmesi uygun olur.

Spirulina içerdiği %65 protein oranıyla en iyi bitkisel protein kaynağıdır. Spirulinayı %35 oranıyla soya fasulyesi ve süt tozu, %15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, %12 oranıyla yumurta takip eder.

Spirulina yetiştiriciliğinde ilk olarak laboratuar koşularında kültürü oluşturulup daha sonra sera ortamında üretilebilir. Öncelikle laboratuar ortamında kültür oluşturulması şu şekilde olmaktadır;

PART 1 ve PART 2 adını verdiğimiz birkaç kimyasaldan oluşan ortam solisyonu hazırlanır. Birkaç gün hava borusuyla havalandırılır. Havalandırılma yapıldıktan sonra PART 1 ve PART 2 solisyonu birbirine karıştırılır ve litreye ye 10 ml. olacak şekilde mikroelement solisyonu katılacaktır. Üreme ortamı oluşturulduktan sonra Spirulina eklenir.

Labaratuar ortamında kültürler oluşturulup burada fiziksel ve kimyasal koşullar hazırlanacaktır.

1.Fiziksel Koşullar

Kültürün gelişmesine etki eden fiziksel koşullar kültür kapları, ışık, sıcaklık, havalandırma, karıştırma vb. gibi koşullardır.

Işık; 40 – 60 W’lık fleurasan lamba kullanılacaktır. 1000 lüx’lük aydınlatma yeterlidir.

Sıcaklık; Minimum sıcaklık 18ºC olup, uygun sıcaklık 35 - 38ºC’dir. Bu sıcaklığı kışın sağlamak için sera içinde jeotermal su kullanılabilir.

Havalandırma-Karıştırma; Kültür kaplarını havalandırmak için yağsız kompresör kullanılmalıdır.

2.Kimyasal Koşullar

Kimyasal koşullar ise; sterilizasyon, PH, tuzluluk, karbon gazı ve besleyici elementlerdir.

PH Değeri; Optimum 8.3 – 11 arasındadır. Tuzluluk; ‰35’in altında olmalıdır. Her gün bu değerler ölçülerek not edilmelidir.

3. Su İhtiyacı

Kültürün oluşturması için bir plankton ünitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Dışarı ortamı içinde içerisinde sığ havuzların bulunduğu bir sera alana ihtiyaç duyulur. Buralarda ihtiyaç duyulan su şehrin şebeke suyundan karşılanabilir.

4. Stok Yoğunluğu

22 Lt suda 10 Gram spirulina elde edilebilir.

Eklenti 6519Eklenti 6520
Eklenti 6521Eklenti 6522


Kaynak

copur 09 13-01-2007 09:08

Çok teşekkürler Mine hanım spirulina yosununu nasıl temin edebilirim. Biraz daha geniş bilgi verirseniz sevinirim.

Müjgan 13-01-2007 23:48

Alıntı:

Çok teşekkürler Mine hanım spirulina yosununu nasıl temin edebilirim. Biraz daha geniş bilgi verirseniz sevinirim.
Aynı isimle satılan daha çok eczanelerde bulabileceğiniz spirulina kapsülleri var.

Değişik firmalar üretmişler. Ama alacağınız ürünün Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi nin ürettiği olmasına dikkat edin.

Müjgan 13-01-2007 23:52

Ayrıca ithal ürün almak isterseniz de "tianshi" firmasına ait olanı tercih etmenizi öneririm.

Onur G. HİTİT 15-01-2007 09:44

Çok güzel bir bilgi. Ben otçul beslenen balıklarımda arada bir kullanıyorum ve çok faydasını gördüm.

Saygılarımla...

Müjgan 22-01-2007 14:07

Spirulina ile bir kullanım alanı daha var. Diyorlar ki, spirulina kapsüllerden 2 tanesini açın, bir miktar suyla krem haline getirin ve yüzünüze maske yapın.
Piyasadaki en pahalı kozmetiklerin yaptığı etkiden fazla iyi bir etkiye sahip olduğunu göreceksiniz...

Müjgan 22-01-2007 14:19

E bunu duyar da ben denemem mi? :p

Hemencecik 2 kapsül açıp, bir miktar gülsuyu ile karıştırıp yüzüme sürdüm. Yukarıdaki yosunla ilgili fotoğraftaki yeşilden daha koyu bir yeşil yüzle, TV yi açıp vakit geçirmeye başladım. Amacım yarım saat kadar öyle kalmaktı.

Ama odaya sunny hanım girdi ve burnunu havaya dikip koklamaya başladı. Kokunun nereden geldiğini bulmaya çalışırken, nihayet bende olduğunu keşfetti.
Yosunun kokusu onu o kadar şaşırttı ki, üzerime atlamaya başladı, izin versem yüzümü yalayacak. 3-4 hamleden sonra ciyaklamalarım üzerine çocuklar yetiştiler.
Sonunda ya yüzüme yapışan kötü bir şeyi yalayarak, beni ondan kurtarmak için, ya da çok lezzetli ve yararlı olduğunu düşündüğü maddeden tatmak için, yaptığı hamlelere son verdi. Ama ben yüzümü yıkayana kadar yüzüme baktı, trene bakar gibi:)

Spirulina yosunundan güzellik maskesi yapacaksanız eğer, evdeki kedi köpekten uzak durun derim :)

tyke 02-02-2007 23:04

Spirulina'nin Fiziksel Ve Kimyasal Analizi
 
Fiziksel Veriler
Ürün 100% Spirulina
Görünüş Toz
Renk Koyu Mavi- Yeşil
Koku ve Tat Deniz Yosunugibi
Hacim Yoğunluğu 0.35-0.60 kg/Lt.
Tane Büyüklüğü 64 mesh
Genel Analiz
Protein 60 - 70 %
Karbonhidrat 15 - 25 %
Lipid Yağlar 6 - 70 %
Mineraller 7 - 13 %
Nem Oranı 3 - 7 %
Fiber 8 - 10 %
Vitaminler (10 gr.)
Beta Carotene 14 mg
Vitamin A 23000 IU
B1 Thiamine 0.35 mg
B2 Riboflavin 0.40 mg
B3Niacin 1.4 mg
B6 Pyridoxine 80 mcg
B12 Colobalimine 20 mcg
Vitamin D 1200 IU
Vitamin E 1.0 mg
Vitamin K 200 mcg
Biotin 0.5 mcg
Folate 1 mcg
Inostitol 6.4 mg
Pantothenic Acid 10 mcg

Mineraller (10 gr.)
Kalsiyum 70 mg
Krom 25 mcg
Bakır 120 mcg
Germanyum 60 mcg
Demir 15 mg
Magnesyum 40 mg
Manganes 0.5 mg
Fosfor 80 mg
Potasyum 140 mg
Selenyum 10 mcg
Sodyum 90 mg
Çinko 0.3 mg
Natural Pigmentler(10 gr.)
Phycocyanin 1400 mg
Klorofil 100 mg
Karotenoidler 37 mg
Natural Karotenoidler (10 gr.)
Karotenler 20 mg
Beta Karoten 17 mg
Diğer Karotenler 3 mg
Xanthophylis 17 mg
Myxoxanthophyll 7 mg
Zeaxanthin 6 mg
Cryptoxanthin 1 mg
Echinenone 1 mg
Diğer Xanthophylis 2 mg
Toplam Karotenoidler 37 mg



Natural Phytonutrients (10 gr.)
Gamma Linolenik Asit 130 mg
Glycolipidler 200 mg
Sulfolipidler 10 mg
Polysaccharidler 460 mg
Amino Asitler (10 gram için)
Temel Amino Asitler
İsoleucine 350 mg
Leucine 540 mg
Lysine 290 mg
Methionine 140 mg
Phenylaianine 280 mg
Threonine 320 mg
Tryptophan 90 mg
Valine 400 mg
Temel Olmayan Amino Asitler
Alanine 470 mg
Arginine 430 mg
Aspartic Acid 610 mg
Cystine 60 mg
Glutamic Acid 910 mg
Glycine 320 mg
Histidine 100 mg
Proline 270 mg
Serine 320 mg
Tyrosine 300 mg
Amino Asit Toplamı:10 gr. 6.2 gram

Bu bilgiler spirulina'nın ne kadar faydalı olduğunu az çok anlatır bence.

Müjgan 03-02-2007 10:13

Bir arkadaşım dün anlatıyordu. Bebeği 2 aylıkken ona azar azar vermeye başlamış. Şimdi 8 aylıkmış ve doktorları diğer çocuklardan fiziksel ve mental olarak 4 ay ileride olduğunu ifade etmiş.

Selahattin Yılmaz 13-08-2007 14:31

Su ürünleri mezunu bir arkadaşım bir arkadaşının (Ege bölgesinde bir yerde diye hatılıyorum) spurilina yetiştirdiğini pazarlama sorunları yaşadığını anlatmıştı eğer o arkadaşımn irtibatını bulabilirsem bu başlığa bildiririm, temin etmek isteyenler ordan irtibata geçsinler.

yaseminsu 27-10-2007 21:35

Spirulina hakkında
 
Sevgili arkadaşlar. Ben ve iki arkadaşım Su Ürünleri Mühendisiyiz aynı zamanda yosun türleri üzerine uzmanlığımızı yapmaktayız. Bunun yanında Spirulina işletmesi sahibi genç birer iş kadınıyız.

Ashba 19-11-2007 15:24

Tabletlerden üretmek mümkün mü?

ulukuru 27-03-2008 23:41

üzerinden epey zaman geçmiş yazılanların gerçi ama ben yinede sorayım.Ben ve benim gibi istekli olanlar için tablet ve toz olarak ücretlerini yine bu foruma yazarmısınız,****** irtibat bilgilerinizle lütfen.

Heaven 14-06-2009 22:00

Eczanede Satılan spirulina haplarından üretim yapılabiliyor mu? akvaryumda falan denesek?

hazan-z 21-06-2009 00:01

Sn Gökhan Birbiçer,spirulina sizin düşündüğünüz şekilde üretilemiyor maalesef.Üretimi oldukça ayrıntılı.Adeta bir labaratuar gerekiyor.Ben dün site üyemiz Yaseminsu ile görüştüm.Kardeşimle birlikte ticari üretimini yapmayı düşünüyorduk.Ancak tesis masrafları dışında ciddi pazarlama sorunlrının olduğunu öğrenince vaz geçtik.
Kullanmak için Yasemin Hanımdan satın almak daha cazip geldi.Yasemin Hanım denemem için bir miktar hediye etti.Buradan kendisine ve Leyla Hanım'a ilgilendikleri için tekrar teşekkür ediyorum.
Gökhan Bey spirulina evimizde,balkonda,bahçede yetştirdiğimiz bitkilerimize benzemiyor.Kullanım için satın alacaksanız da dikkatli olmak gerekiyor.Çin'den ithal edilen ,ne olduğu belli olmayan,sağlığımızı riske atacak boya maddeli olanlara dikkat etmek gerekiyor.Yerli üretim yosun tabletlerinin kilosu 1000TL civarı iken,ithal yosunun kilosu 5$ olunca risk ortaya çıkıyor.
Ama siz, benim üretim için gerekli yerim,zamanım ve maddi imkanım var derseniz mutlaka konunun uzmanından destek almanızı öneririm.Selamlar.

berduray 29-08-2009 21:55

Spirulina mavi yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türü. Aslında ona asrın süper gıdası denilse de, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. 1500’lü yıllardan kalan kaynaklara baktığımızda Aztekler tarafından kullanıldığı bilgisine ulaşıyoruz. Azteklerden kalan eserler arasında spirulina toplayan kadınların resimleri var.

Ayrıca Çad gölü kıyısında yaşayan Kanembu kabilesi yerlileri de bu besini çok eski çağlardan beri kullanmaktalar. Avustralya Aborjinlerinin dayanıklılığında epey çok tükettikleri Spirulina'nın önemli etkisinin olduğu tespit edilmiş. Bilimsel anlamda spirulina üzerine çalışmaların başlaması ve ticari anlamda kültürlerinin yapılması 1963 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından olmuş. Daha sonra NASA astronotlarına besin tableti yapılması amacıyla bu yosun çeşidi üzerinde çalışmalar yapmış. 2000’li yıllarla birlikte Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafında bu besinin hem çocuklar hem de yetişkinler için çok faydalı olduğu kabul edilmiş. Amerika, Japonya, İsrail, Tayvan, Tayland gibi ülkelerde üretilen spirulina'nın üretimi ülkemizde başarılmış. Nedir ki bu başarı demeyin; örneğin İsrail sıcak iklimine rağmen bunu başaramamış!

Spirulina, optimum büyüme sıcaklığı 35–37 ºC arası olan bir mikroalg türüdür. Amerika ve Afrika’daki bikarbonat içeriği yüksek alkali göllerde doğal olarak rastlanır. Özellikle sıcak havalarda sığ göllerde yoğun olarak ürer. Fakat bu tip ortamlarda, hücrelerin başta ağır metaller olmak üzere istenmeyen bazı maddeleri hücre içinde biriktirmeleri söz konusudur. Sera tipi üretimde besin tuzları kullanılır. Bir çark yardımıyla sürekli devir daim edilirse hücrelerin ışıktan maksimum şekilde yararlanması ve besin tuzlarının homojen dağılımı sağlanır. Kültürler, önceden belirlenen yoğunluğa ulaştığında süzülür ve kurutma odasına alınırlar. Ürün burada, hücre içinde bulunan protein, pigment ve minerallerin zarar görmemesi için en kısa sürede ve uygun sıcaklıkta kurutulur.



Basit bir su yosunu görüntüsündeki spirulina, doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip olan besindir. İçerdiği protein oranı %65 dir ki bu rakam en yakın rakibi olan soya fasulyesinin yaklaşık 2 katıdır. Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir. Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B-12 vitamini içerir. Bilindiği gibi B-12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.

Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarındandır. Vitamin B-1, B-5 ve B-6, mineraller olarak çinko, magnezyum ve bakır, aminoasitlerden methionine ve süper antioksidan olan beta-karoten, E vitamini ve selenyum içerir.

Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir. En yakınındaki buğday filizinden 3 kat yaklaşık daha fazla E vitamini içerir.

Doğadaki en zengin Gamma Linoleik Asit (GLA) içeren besindir. En yakın çuha çiçeğinden 3 kat fazla GLA içerir. GLA yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar. Böylece kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde rol oynar ve kötü kolesterolü düşürür.

%1'lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerdendir. Yeşil rengi içerdiği magnezyum iyonundan gelir.

Sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum kemikler ve nöral iletim için gereklidir.

Ayrıca ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) spirulina'daki sulfolipitlerin HIV (AIDS) e karşı dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını, düzenli dozlarda alınmasının anti-viral faaliyetleri hızlandırdığını, bağışıklık sistemini teşvik ettiğini, böbrek toksisitesini ve radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azalttığını belirlemiştir.

Rahatlıkla sindirilebilen Spirulina, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destek tedavi olarak öneriliyor. Mide ameliyatları sonrası hastalara ilk besin olarak Spirulina verilmesi halinde ameliyat komplikasyonlarının en aza indirgendiği de belirlenmiş. Spirulina ilaç olmadığı için kullanımda bir üst sınır yok, çünkü o bir besin maddesi, istediğin kadar tüketebiliyorsun.

Yosun, bazı zehirlenmelerde de etkili. Özellikle radyasyon düzeyini düşürücü etkisi, bilim adamlarına cazip geliyor. Çernobil kazası sonucu yüksek radyasyon almış çocuklar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş. Bu yosunla beslenen çocuklarda radyasyonun diğerlerinden daha çok düştüğü saptanmış.

Yosun, krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabiliyor. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor. Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahip.

Spirulina düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını da yok ediyor.

Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılıyor. Elde edilen gıda boyası, hem besleyici hem de zararlı değil.

Yosun, ilaç yapımında da kullanılıyor. Bazen direkt bazen de içeriğinden ekstrakte edilen karoten, fikosiyanin, ksantofil, linoleik asit gibi maddeler ilaçlara katılıyor.

Yosunların bir özelliği de besin olarak suda bulunan nitrat, fosfat, amonyum gibi tuzları bünyelerine alarak organik hale dönüştürmeleri. Spirulina ile atık sular temizlenebiliyor. Özellikle atık suların temizlenmesini sağlama özelliği ile bulunmaz doğal bir özelliğe sahip.

Bunun yanı sıra kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ediyor. Bu nedenle kansızlık sorunu olanlar için de muhteşem bir kaynak spirulina. Ayrıca yine içinde bulunan alfalinolenik asit sayesinde kolestrolün seviyesini düzenlemek, kan basıncını ayarlamak, hücre yenilenmesini sağlamak ve dinamizm kazandırmak gibi görevleri de başarıyla yerine getiriyor.

Zayıflatan yosun kapsülü adı altında internet ve aktarlarda satılan bu ürünler, yosun özleri( SPİRULİNA değil) yanı sıra, reçete ile satılan bazı zayıflama ilaçlarının etken maddesi olan Sibutramin içermektedir.

Sibutramin, açlık duygusunu azaltmak üzere merkezi sinir sistemine etki eden bir kimyasal moleküldür. Ancak, doktor reçetesi ile ve tıbbi kontrol altında kullanılması gereken bir ilaçtır, çünkü uygun olmayan bir kullanım sonucu kalp ve damar sisteminde, gastro-intestinal sistemde, merkezi sinir sisteminde, deride, duysal organlarda ağır yan etkilere yol açabilmektedir. Ve özellikle, başka ilaçlarla birlikte (bazı anti depresanlar, bazı migren ilaçları, öksürük, nezle tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar...) alındığında dikkatli ve hassas olmak gerekmektedir.

Eğer kullanım kararı alındıysa ( tabii ki bir doktor gözetiminde)yosun tabletleri içerisinde kesinlikle, yan etkilere neden olabilecek Sibutramin ya da benzer bir kimyasal madde bulunmamasına dikkat etmek gerekli. Özellikle yurda kaçak giren ve haberlere konu olan sahte yosun tabletlerine karşı dikkatli olunmalı, çünkü çoğunun içinde zararlı maddeler mevcut. Kendi üretimimiz olan (Ege Üniversitesinin onayını alan) tabletlere güvenmemizde bir sakınca görmüyorum.

Ege Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesinde özel bir proje kapsamında olan ve Tarım Bakanlığı'ndan üretim izni bulunan bu gıda hakkında insan bünyesi için temel besin kaynağı haline getirilmesi tartışmaları süredursun belki de hapla beslenme çağı kapımıza dayandığı gibi gıdacıların hayali olan dünyadaki açlık tehlikesinin de sonu gelmek üzeredir, kim bilir?

Spirulina üretimi için, ilk olarak küçük hacimlerde laboratuvar koşullarında kültüre alınmaktadır. Kontrollü koşullarda üretimi gerçekleştirilen kültürlerin dış koşullara adaptasyonunun sağlanması ve yoğunlaştırılması amacıyla, kültürler alg üretim serasında daha büyük hacimli sistemlere transfer edilmektedir. Sera koşullarına adapte olan ve yoğunlaşan Spirulina kültürleri en son olarak da çark yardımıyla sirkülasyon sağlanan havuzlara aktarılmaktadır.

Türkiye için nasıl bir önemi olabilir?

Ülkemiz iklim koşulları bakımından Spirulina kültürü için uygun şartlara sahip. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde Spirulina ve diğer ticari öneme sahip türlerin büyük ölçeklerde üretim çalışmaları 2005 yılının Eylül ayından itibaren başarıyla sürdürülmüş. Bu tür, 35-38 ºC arası optimum sıcaklığa gereksinim göstermesi nedeniyle, genelde daha ılıman iklim şartlarına sahip Ege ve Akdeniz Bölgelerinde üretilmekteymiş, fakat ülkemizin güney kesimlerine nazaran daha sert bir kış dönemine sahip Marmara bölgesinde Spirulina üretiminin mümkün olup olmadığını anlamak amacıyla, bu türün üretimine Çanakkale`de başlanmış ve kış döneminde kültürler sera içinde gerçekleştirilmiş.

Gerçekleştirilen denemelerde, özellikle Ocak ve Şubat aylarındaki yoğun kar yağışına ve hava sıcaklığının - 8 ºC gibi dondurucu değerlere ulaşmasına rağmen kültür bozulmadan bu olumsuz koşulları atlatmayı başarmış. Spirulina`nın Marmara Bölgesinde de tüm sene boyunca üretilebileceği görülmüş.



Çukurova Üniversitesinde meslek edindirme çalışması kapsamında ev hanımlarına yönelik kurslar düzenlenmiş ve pek çok kadın, evlerinin balkonunda, terasında ve hatta çok küçük bidonların içinde üretim yapmayı başarmış. İş ve meslek edinme aşamasında Spirulinanın en cazip yönü ise, çok karlı kazanç sağlaması. Üretmeyi başaranların meslek edinip, para kazanması memnunluk verici ve farklı ve büyük bir sektöre yönelmemiz için karşımızda açılan küçük örnek bir pencere bence… O pencereden çok güzel bir bahçeye adım atabiliriz, çünkü çok fazla yatırıma gerek olmadan üretilebilen bu gıdanın özellikleri gerçekten çok cazip.

• Vitamin, calsium ve protein deposu,

• bağışıklık güçlendirici,

• AİDS’e karşı pozitif etkili,

• radyasyonu vücuttan temizleyebilen,

• mide, karaciğer, kalp ve damar dostu,

• yan etkisiz,

• kan hücrelerini arttırıcı,

• antidepresan etkili,

• enerji verici,

• antioksidan,

• zayıflamaya yardımcı,

• kirli suları temizleyebilen,

• kolay ve ucuz üretilen,

• pratik

• kullanım alanı geniş

Bir gıda uzmanı değilim ama bu özellikleri aynı anda ve yüksek oranda kendi bünyesinde toplayabilen çok fazla besin kaynağı yok bildiğim kadarıyla dünya üzerinde…

Küresel ısınma ve çevre kirlenmesi karşısında bir gün çaresiz kalmamak için klasik tarıma alternatif oluşturabilecek bu tür üretimlerin hızlıca arttırılması tüm dünya ve ülkemiz için gerekli, çünkü çok fazla şansımız kalmayacak yakında…

Küçük araştırmam benim için çok ilginçti; bu satırların ve konunun, kendine yeni bir üretim ve kazanç sahası oluşturmak isteyen herkese bir çağrı olmasını diliyorum.


--------------------------------------------------------------------------------

Kaynak:

www.cu.edu.tr ( Çukurova Üniversitesi Yaşam Boyu Oğrenme Programı)

http://tr.wikipedia.org/wiki/Spirulina

www.biltek.tubitak.gov.tr

www.spirulina.com.tr

Heaven 16-11-2009 17:02

toz şeklinde otagar ismarda gördüm ben aktarlarda ilaç olarak satılıyor ayrıca eczanelerde de satılıyor.

cello 17-11-2009 07:40

Bu yosunu akvaryum balıklarına yapacağınız yeme ye da tüye giren kuşunuzun mamasına ekleyebilirsiniz. Ben toz olarak alıp kullanmıştım. Özellikle kuşlarda tüy yapı ve renklenmesinde faydalarını gördüm.

cscanersahin 24-10-2011 13:15

merhabalar spirulina tesis projesi nasıl hazırlanıyor bilen var mı

hobiciakvarist 12-10-2015 15:51

Bu konu başlığını oluşturmakta emeği geçenlere öncelikle teşekkür etmek isterim. Ancak dikkatimi çeken bir husus, "Spirulina"'nın "yosun" olarak tabir edilmesi çok da doğru değildir; zira o "mavi-yeşil yosun" olarak tabir edilen gruptadır; bu gruba "yosun" adı takılsada aslında fotosentez yapabilen bir bakteri ailesidir: siyanobakteri... Bu nedenle klorofil içerdiği için yeşil gözüksede, bitkiler ile uzaktan yakından uzaktan alakası yoktur.

"Sucul bitkiler" konu başlığı altında yer alması bu nedenle garibime gitti ama olan olmuş bir kere. Sanırım sadece bunun içinde forum başlığı açılamazdı (mantarlarda olduğu gibi?) "Spirulina" kelimesini tırnak iine alma nedenim ise bilimsel adı Spirulina olan başka bir siyanobakteri ailesi bulunmaktadır; ticari adı "Spirulina" olarak satılan ürünleri oluşturmak için olan organizma ise Arthrospira ailesi siyanobakterileridir; bu aile 2 üyeden oluşmaktadır: Arthospira platensis ve A. maxima... Yazar açısından ilk kou açıldığı tarihine bakılırsa belkide Spirulina grubundan ayrıltılmadan önce yazılmış bir makale olabileceğini ihtimaller arasında bulundurarak bunun hata değil güncellik konusu olduğunu düşündüğümü de ayrıca dile getirmek isterim.

Siyanobakteriler arasında tüketilmesi insan sağlığı açısından tehdit üretmeyen hatta faydalı olan nadide siyanobakterilerden birisidir Spirulina. Zira diğer siyanobakteriler toxin üremtkete olup ciddi sinirsel bozukluklara neden olmaktadır. Başlıca siyanobakteri zehirlenme belirtileri miğde bulantısı, kusma, temas yerlerinde tahriş ve/veya yara açılması gibi belirtileri vardır. Ciddi vakalar ölümle sonuçlanır.

Spirulina üretimi ile ilgili sıkıntılardan birisi de budur: zararlı siyanobakteri kültür/örneğinden kontaminasyon (ingilizceden direkt çevirdim, türkçesini bilmiyorum tam eknik terimin: istenmeyen bir şeyin bulaşması anlamında). Yani Spirulina beslerken/yetiştirirken başka tür siyanobakteri kontaminasyonu söz konusu olabilir ve bu da insan sağlığını tehlikeye atar (ucuz spirulina'lardan sakınmanın en öenmli nedenlerinden biri). Zira Spirulina üretirken aldığınız külterde kontaminat bulunması ihtimali (kaynağın güvenirliğine göre) vardır. Hatta ABD sağlık bakanlığının yaptığı kontrol deneylerinde bazı "Spirulina" tabletlerinde toxinler keşfedilmiştir ancak insan sağlığına zarar verecek seviyenin altında olduğundan üretimleri durdurulmamıştır. Bunun anlamı, ciddi sağlık ve kalite kontrolleri bulunan ABD gibi ülkelerdeki üretimlerde bile kontaminan siyanobakteriler bulunuyor!

Üretiminin kontröllü alabaratuvar ortamında olması gerektiğini ifade etmeye çok gerek yok artık sanırım. Belirli bir tuzluluk oranında bu siyanobakterinin yetiştiğini söylemek de ayrıca gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı şahıs bazında üretimini yapmanı bulmanız zordur.

Erdem 01 16-10-2015 08:40

Spirulina platensis üretimini Adana çukurova üniversitesi Su ürünleri fakültesi Biyoteknoloji araş. ve uygulama merkezinde yapıyorlar. Üretim kursları verdiklerini duydum. Buradaki hocalarla görüşürseniz sanırım bulabilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024