agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Paludaryum denemem/Tubay (http://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/18390.htm)

Tubay 12-12-2009 17:38

Paludaryum denemem/Tubay
 
2 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba,
Bir haftadır soluksuz bu konu üzerine araştırma yapıyorum. Sitedeki arkadaşlara çok teşekkür ederim. Daha önceki çalışmalarınız benim için çok faydalı oldu;)

Bundan sonra da desteklerinizi benden esirgemeyeceğinizi biliyorum.

Öncelikle mevcut malzemelerimi anlatayım; Akvaryumum yaklaşık 250 lt. Kaplumbağa beslemek için kullanıyordum. Şimdi kaplumbağalarım başka akvaryuma aktarıldı. Tetratec ex 700 su aratıcım,ısıtıcı ve aydınlatma(kışın kaplunbağalarımın plaj keyfi için özel yerleştirilmiştir:D)mevcut.

Tubay 12-12-2009 17:45

Devamı
 
1 Eklenti(ler)
Akvaryumda bitki yetiştirme konusunda çok ileri seviyede olmasa da tecrübem var. Mevcut bitkilerim resimde. Burada sadece birkaç tür daha bulabileceğimi düşünüyorum.

Tubay 12-12-2009 17:50

Karasal bitkilerim
 
3 Eklenti(ler)
Karasal bitkilerime ekleme olanağım var bu konuda çok zorlanacağımı düşünmüyorum;)

Eklenti 117854

Eklenti 117855

Eklenti 117856

Tubay 12-12-2009 18:02

Straforla yapay kayalar yapma konusunda eşimle bir çalışma yapacağız. Ayrıntılarını fotoğraflarla eklerim. Sizin görüşlerinizi de almak istiyorum(eşime çektirdiklerimi ayrıca Bitki Delileri başlığında anlatacağım:D)

Temel sorunlarım:
Daha önce kaplumbağa yemleri kullandığım için, akvaryumu temizlerken taşları ve kayaları yıkadım. Şu anda su dolu ve kaya tuzu attım. Özellikle böcek yemleri bakteri bırakmışmıdır? Sorun yaratırmı?

Isıtıcı mevcut, fakat iş yerimde akşamları bu alan ısıtılmıyor. Saksıdaki bitkilerimde sorun yaşamıyorum. Nem faktörünü düşününce sorun yaşar mıyım?
Sizlerden gelecek yardımları bekliyorum şimdiden teşekkürler;)

kömür 13-12-2009 14:59

Yapay kaya (duvar) oluşturmak en zahmetli kısım sanırım. Strafor parçaları evin her tarafına dağılıyor :)
Anladığım kadarıyla kaplumbağa bu paludaryuma geri dönmeyecek.
Akvaryum yerde mi kalacak? Tabandan ısı (enerji) kaybı olacaktır bu haliyle. Hazır strafor kullanılacakken akvaryumun altına da bir kat koyarsınız.
Dış filtre çalıştığından böcek yemleri sebebiyle sorun oluşabileceğini sanmıyorum.
Karasal bitkilerle nemden dolayı sıkıntı yaşamazsınız, aksine genel olarak bitkiler nemli ortamda daha memnun olacaklardır. Ancak nemli ortam seven bitkileri tercih etmekte fayda var tabi.

Tubay 13-12-2009 15:47

Kesinlikle kaplunbağalar geri dönmeyecek.Isı konusu benide düşündürüyor.Alta sehpa tarzı birşey yaptırabilirim veya dediğiniz gibi izalasyon amaçlı strafor kullanabilirim.Tuzlu suyu boşalttıktan sonra acilen bu sorunu halletmem gerekecek.

kömür 13-12-2009 16:29

Straforlada sorun çözülebilir, ancak sehpa uydurulursa görünümüde daha hoş olur, filtre de saklanabilir. Su değişiminde de kolaylık olur.
Eğer yoğun ve kısmen zor sucul bitkiler yetişecekse aydınlatmayıda düşünmek gerekiyor.
Ancak anubias gibi gereksinimleri daha az bitkilerle, kuvvetli bir tasarruflu ampulle devam etmekte mümkün.
Paludaryumun biçimi, kullanılacak materyaller, su yüksekliği hakkında bilgi alabilirmiyiz.

ahmeter 13-12-2009 18:48

Sayın Tubay
 
Yeni hobiniz hayırlı olsun Her türlü malzeme ve ihtiyaçınız Maltepe akvaryum internette sayfası var tel 216 3706635 mehmet bey den temin edebilirsiniz
İtimatlı muteber kişidir İyi günler

ahmeter 13-12-2009 20:20

1 Eklenti(ler)
Bendeki bir bitki akvaryumu

Tubay 13-12-2009 21:26

Sayın Ahmeter çok teşekkürler, kurulum bittikten sonra bitkiler için bu numarayı arayacağım. Siz söylediyseniz muhakkak güvenilir bir yerdir.

ahmeteren 15-12-2009 00:21

Şimdiden hayırlı olsun. Bitkiler konusunda Maltepet biraz pahalıdır, ama dünyanın bir numaralı su altı bitki markası olan tropica bitkileri mevcuttur. Malzeme olarak da, teleskop akvaryum ve otuz.com'u tavsiye ederim çeşit ve fiyat olarak çok iyidir. Sitelerine girmek için direk adlarını yazın hemen çıkar.

denizakvaryumu 15-12-2009 09:49

http://www.agaclar.net/forum/showthr...udaryum&page=3

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ght=paludaryum

Bu linklere de bir göz atın derim.

denizakvaryumu 15-12-2009 10:03

4 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/showthr...ght=paludaryum

Eklenti 118054

Eklenti 118055

Eklenti 118056

Eklenti 118057

Tubay 15-12-2009 11:01

Sevgili Denizakvaryumu ilginiz için teşekkürler.Son on gündür paladaryum üstüne yoğunlaştım. Verdiğiniz linkleri incelemiştim. Sizin ve diğer arkadaşların çok katkısı oldu(hatta beni çıldırtacak kadar güzel şeyler yapmışsınız:D)

Şu anda tanka kaya tuzu attım beklemedeyim. Bitkilerin büyük bir kısmını temin ettim akvaryumumda bekliyorlar. Karasallarda da neler kullanacağım konusunda karar verdim gibi. Ama o kadar güzel Paludaryumlar gördükçe fikrim tekrar değişiyor. O da olsun bu da olsun derken kötü bir çalışma çıkmaması için kendimi frenlemeye çalışıyorum;)

Hayırlısıyla bir başlayayım sizlerinde fikirleriyle zamanla şekillendiririz

Tubay 09-01-2010 16:39

paludaryumdaki son çalışmalarım
 
2 Eklenti(ler)
Evet nihayet akvaryumun altına bir dolap yaptırabildim.Elektirik tesisatıda çekildi.Sucul ve karasal alanı ayırmak için kabataslak bir düzenleme yaptım.Fikirlerinizi almadan sabitlemek istemedim.
Yan cepeden çekilen fotoğrafta gördüğünüz,ağaç küdüklerinin arka bölümünü karasal alan olarak düşünüyorum.Strafor ve köpük yardımıyla saksıları içine gizleyebileceğim yapay kayalar oluşturmaya çalışacağım.Fikirlerinizi bekliyorum

köknar 09-01-2010 16:59

Arkada oluşturmak istediğiniz karasal alanın suyla dolmaması için nasıl bir çözüm düşündünüz?

emrah ece 09-01-2010 17:08

Sayın Tubay paludaryumları bende çok severim iki akvaryumum ve bir paludaryumum var aslında birde wabi kusa'm vardı ama eşimin baskısı ile bozmak zorunda kaldım onu :)
Arka planda peyaz strafor kullanmanızı tavsiye etmem açıkçası evin her yerine dağılıyor yaparken, mavi olan sert straforların ise şekillendirilmesi daha zahmet verici olacaktır, ben size nalburlarda satılan tüp köpüklerden öneririm istediğiniz şekli verebilir, saksılar için açılacak yerleri rahatlıkla yapabilir hatta doğadan bulabileceğiniz kurumuş ağaç köklerini dahi karasal alanınızın içine sanki toprağın altından kökleri çıkmış bir ağaç hissi verecek şekilde yerleştirebilirsiniz, hatta isterseniz dış filtre kullanmaksızın kendnden filtreli bir tank olabilir, filtre sistemini karasal alan içine gizleyerek aşağıdan su basan bir kafa motoru yardımı ile yapabilir böylece filtrasyon yaparken aynı zamanda yukarıdan süzülen küçük dekoratif bir derecik yapabilirsiniz.
Çok konuştuysam mazur görünüz lütfen, paludaryum denilince benim çenem düşüyor :D

Tubay 10-01-2010 12:21

Sayın Emrahece bilgileriniz için teşekkürler,lütfen siz çekinmeden bol bol fikirlerinizi aktarın.Straforu bende önce düşünmüştüm fakat son şekillendirmede köpüğün daha kullanışlı olacağını düşündüm.
Sayın Köknar arka bölümdede su olacak,karasal alanı yaparken kayalarla su sevyesinin üstünde bir bölüm oluşturacağım,saksılarıda birbirinden bağımsız köpük dolguyla oluşturulmuş yapay kayaların içine gömülecek(saksı içinde saksı gibi)umarım anlatabilmişimdir.Bugün yapacağım denemeyi resimlerle aktarırım

Tubay 11-01-2010 13:05

Yapay kayalar
 
3 Eklenti(ler)
Kaya yapımında,straforla köpük arasında gidip gelmiştim.İkisini birden kullanmaya karar verdim.Saksı etraflarını köpük dolguyla şekillendirip,su akaışının ve yüksekte kalan bölümlerin olduğu yerlerde straforla çalışma yapmaya karar verdim.
Kayaları şekillendirip yerlerine karar verdikten sonra derz dolguyla sıva yaptım.Kurumasını bekliyorum.
Boya konusunda teredütlerim var.Yapı malzemesi satan yerde,sentetik tiner içeren yağlı boyanın straforu eritmeyeceğini ve suyun içinde daha dayanıklı olacağını söylediler.Daha önceki çalışmalarda yağlı boya kullanıldığını okumamıştım,bu konudaki bilgilerinizi bekliyorum.
Aşagıdaki çalışmalarda en önemli malzeme;Sabırlı ve çalışkan bir eş:D

emrah ece 11-01-2010 15:48

Sayın Tubay karasal alanın yapımında kullanmış olduğunuz derz dolgusunun özellikleri nedir acaba? Bu tarz karasal alan çalışmalarında kalekim fugapool isimli malzeme daha çok tutuluyor üstelk malzemeyi renklendirmek için değişik renk seçenekleri ile özel boyası var,yağlıboya ile sonuç ne olur bilmiyorum.
Yukarıdaki resimlerde gördüğüm kadarı ile syngoniumunuz var sanırım, onu kökleri akvaryum tabanında yaprakları ve gövdesi su dışına kalacak şekilde kullanabilirsiniz toprağa gömmeden yani, ben o şekilde kullanmıştım.
Akvaryumunuz oldukça geniş hacimli yani herşey yapılabilir, karasal alanın yapımında daha farklı bir tarz kullansaydınız sanki daha hoş olacak gibime geliyor mesela aşağıdaki gibi daha detaylı karasal alanlar hep daha doğal e daha etkileyici görünürler saygılarımla.
http://img706.imageshack.us/img706/3329/dscn1947web.jpg

Tubay 11-01-2010 17:54

Emrah ece verdiğiniz fikirler için çok teşekkürler.Kuruluma karar vermeden önce o kadar çok resim inceledimki hepsinden etkilenmemek mümkün değil.
Derz dolgunun markasını bilmiyorum elimde mevcuttu onu kullandım.Hafta sonu yapı marketten renklendirme konusunda birşeyler alabilirim.
Acemiliğimi atana kadar sabit bir kurukum gerçekleştirmek istemiyorum.Sonradan keşke burası böyle olsaydı demek istemiyorum.Burda doğadan temin edebileceğim çok güzel kayalar,ağaç dalları hatta akvaryumda yaşatabilirsem sucul bitkiler(akarsu içinde veya su kaynaklarının çıkış bölümlerinde)mevcut.İlk kurulumu elimdeki mevcut malzemeyle yapıp daha sonra kademeli olarak detaylarla ilgilenmek istiyorum.Sizlerinde katkılarıyla umarım başarılı olurum.

ephesos 11-01-2010 23:21

Sayın Tubay, yapı marketlerden slikonlu derz isteyin üstelik renk seçenekleri var. Ben kahverengi olanını tercih ettim, balçıklı bir görüntü veriyor.Neyse tercih sizin ama slikonlu derz kullanmalısınız çatlamaz, su geçirmez üstelik renk seçenekleri de var.

Tubay 12-01-2010 10:25

Sayın Ephesos öneriniz için teşekkürler.Şu an yaptığım derzin üstüne silikonlu derz yapmam sıkıntı yaratmaz sanırım

ephesos 12-01-2010 15:32

Yapmaz, normal derzler çatlayabiliyor, ekstradan petrokimya esaslı bir boya kullanarak suyun kalitesinin düşmesini engellemiş olursunuz.

nariçi 12-01-2010 16:24

Canlı su bitkisi (doğadan temin için) Takaz'da sugözü havuzunda önceden çoktu. Şimdi var mı bilmiyorum. Sulu kanallarda heryerde bulunabilir. Gölbaşı'nda da kanal su bitkisiyle dolu.

Su içi dekor elemanlarını, tel iskelet üzerine çimento harcı kullanarak yapabilirsiniz. doğal dekorda yapılabilir arkelojik sutun ve kemer de yapabilirisiniz, ben akvaryum faaliyette iken yapmıştım.

Tubay 12-01-2010 16:47

Nariçi Takaz'a(Merak edenler için:Malatya-Sürgü beldesinde canlı alabalık yetiştirilen soğuk su kaynaklarının olduğu,çok güzel bir mesire alanı)benzer nitelikte su kaynağının olduğu bir balık çifliğimiz var.O alanda daha önce su içi bitkiler toplamıştım akvaryumda bir süre iyi geliştiler ama akvaryum ısısını balıklar ve diğer bitkiler için 28 derecede tutmak zorunda olduğum için yok oldular.Direk bir çürüme olmadı ama zamanla azaldılar(balıklarda yemiş olabilir)Farklı türlerlede deneme yapacağım.

Tubay 18-01-2010 11:13

paludaryumda ilk bitkiler
 
2 Eklenti(ler)
Paludaryumumdaki karasal bitkilerin bir kısmını diktim.Yapay kayaları ve filitreyi tam olarak sabitlemedim.Bu hafta takip edeceğim.Haftaya sucul bitkilerimide diktikten sonra her şeyi sabitleyeceğim.Henüz çok eksiğim var.Yosunlar,kurumuş dallar eklemek istiyorum.Bitkilerin küçük olmasını tercih ettim,büyümelerini izlemek istiyorum.Tüm yerleşim bittikten sonra balık ve salyangoz ekliyeceğim

Harun Parlak 18-01-2010 11:25

Sayın Tubay akvaryumdan çok anlamam ama bence o hotumları gizlemenin bir yolunu bulun. Arka taraflardan kayalların altna bir yere saklanbilir Hava kabarcıkları çıktıkca hortum görünmeyeceğinde sanki yer altında gazlar çıkıyormuş gibi daha doğal durur sanıyorum. Elinize sağlık güzel olacak bitince Kolay gelsin.

Tubay 18-01-2010 12:55

Paludaryum şelale
 
1 Eklenti(ler)
Tekin Bey yukardaki mesajımda belirttiğim gibi henüz sistemi sabitlemedim.Borular kayaların arkasına saklanacak.Aşağıdaki resimdeki gördüğünüz bölüme benzer,kayaların üzerinden su akışı sağlanacak.Mekanda su sesi çok güzel oluyor.Hava kabarcığı eklemeyi düşünmüyordum ama siz söyleyince aklıma geldi.Akvaryumumda hava kabarcığı için ayrı bir motor var aynı sistemi burayada uygulayabilirim.Görüşlerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkürler

Tubay 19-01-2010 16:27

Paludarymdaki Bambular
 
1 Eklenti(ler)
Bu bambular yıllardır bende.İlk geldiklerinde Seramik bir kapta pramit şeklinde diziliydiler.Zamanla çürümeye başlayınca bir kısmını su koyduğum bir vazoya aldım.Bir kısmınıda torfa diktim.Vazodakiler kurudu,torftakiler ölmedi ama büyümedilerde.Bende paludaryuma koyarken resimde gördüğünüz gibi uc kökleri suya değecek şekilde torfa oturtum.Yani hem su hem toprak denemeye karar verdim.Sizce büyüyeceklermi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024