agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sucul Bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-01-2010, 00:59   #1
Yeni Üye
 
emrah ece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Sucul bitkiler için kolay Co2 üretimi

Malümunuzdurki tüm bitkiler fotosentez için Co2 ye ihtiyaç duyarlar, bitkili akvaryum sistemlerinde bu gereksinim hazır co2 tüpleri ile ya da fermantasyon sonucu üretilen co2 ile karşılanır, fermantasyon sisteminin yapımı oldukça basittir, kendimde yapıp kullanmış olduğum bu sistemi sizlerle paylaşmak istedim...



(çizim tamamen bana aittir, izinsiz kullanılabilir )

Gerekli malzemeler:

1 Adet 2,5 lt pet şişe
Yeteri kadar hava hortumu
1,5 bardak (300 gr) şeker şeker
hamur mayası(Saccharomyces cerevisiae)
ılık dinlenmiş su

Düzeneğin hazırlanışı:
1) ilk ilk olarak şişe kapağına hortumun gireceği kadar delik açacağız
2) daha sonra hortumun ucunu kapakta açmış olduğumuz deliğe sokacağız ve üzerine mümkünse sıcak silikon dökeceğiz, normal silikon bir müddet sonra yerinden çıkıyor gaz kaçağı oluyor, aynı zamanda kapağın altındanda dökersek daha sağlam olur isteyen üzerine silikonda kullansın.

Eriyiğin hazırlanışı

1) 2,5 litrelik şişeye 1 lt su dinlenmiş sı koyulup, 1 çorba kaşığı maya ekliyoruz iyice çalkalayıp mayanın suda erimesini sağlayacağız
2) ayrı bir kapta 1 lt suyu 1,5 su bardağı şekerle iyice çalkalıyoruz şeker suda tamamen eriyene kadar
3) bu iki karışımı 2.5 litrelik pet şişemizde karıştırıp tekrardan iyice karıştıracağız kapağı kapatıp hortumun ucunu akvaryuma bırakıyoruz

Önemli notlar:
Şişenizi akvaryumdan daha yükseğe koyun akvaryumdaki su geri gelerek şişeye dolabilir ( aslında checkvalve kullanılmalıdır)
Malzemenin ayarı iyi yapılmalıdır köpürerek akvaryuma girebilir ikinci şişe uygulaması kullanmıyoruz çünkü, ( ikinci bir şişe daha kullanılıp gaz önce şişeye sonra akvaryuma aktarılırsa bu sorun ortadan kalkar)
Sakın hortumun ucuna vana takayım gaz az gelsin diye düşünmeyin, şişe patlarsa anne ile ya da hanım ile papaz olma durumu söz konusu birde temizlik çıkmasın başınıza

Bu sistem güvensiz gibi görülürse notlarıma harfiyen uyulduğunda hiçbir sıkıntı olmayacaktır, güle güle kullanın bol yeşilli akvaryumlar dilerim.
saygılarımla...

emrah ece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 17:38   #2
Ağaç Dostu
 
kömür's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-07-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 180
Çok güzel bir paylaşım olmuş.
Eklenti yapmak istedim ancak nete girmek için kısıtlı zamanım olduğu için detay ekleyemeyeceğim. Suya karıştırdığımız co2 nin akvaryum suyumuza daha fazla karışması için difüzör denen ekipmanı hava hortumunun ucuna (akvaryumdaki su içine) bağlarsak co2 yi küçük parçalara ayırarak daha iyi özümsenmesini sağlayabiliriz. Yahut vorteks ekleyerek faydayı arttırabiliriz.

kömür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 01:42   #3
Yeni Üye
 
aoktem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Emrah bey.
sizinde belirttiğiniz gibi kapağa açılan deliğe, hortumu bağladıktan sonra slikon döktüğümüzde; bir süre sonra slikondan kaçak oluyor.
Ben size şunu önerebilirim. Kendimde denedim ve işe yaradığını tecrübe ettim.
Kapağa açacağınız deliği hortumun çapından daha küçük tutun. sonra hortumu açılı bir şekilde keserek sivri bir uç elde edin. Hortumun sivri kesilmiş olan ucu kapakta açılmış olan dar deliğe daha rahat bir sekilde girecektir. Hortum ucunu kapaktaki deliğe soktuktan sonra alttan çekerek; hortumun dar deliğe sıkıca geçmesini sağlıyoruz.Sonra gereksiz olan kısmın kesiyoruz. Deliğin dar olması ve hortumunda yumuşak, elastik bir yapıda olması; conta vazifesi görerek gaz sızıntısını engelliyor. İlgilenen arkadaşların bilgisine...

aoktem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2010, 22:56   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Bu yöntem oldukça pratik olmasından öte maalesef stabil bir yöntem değildir. Zamanla azalan CO2 üretimi size bir süre sonra yetmez ve tekrar karışımı hazırlamak gerekir. Piyasada toplam maaliyeti 100tl gibi bir meblaya bir adet 2-3lt CO2 tüpü ve vana takımı alırsanız 2 sene kullanırsınız üstelik stabil bir şekilde. Şekerdir mayadır üstüne üstlük kötü kokusudur bu dertlerden kurtulursuuz. 2 sene sonrada 10 liraya tüpü doldurtup bir 2 sene daha. Neden bukadar reklam ettim, bende mayalı sistemden geçtim ve okadar memnum kaldım bu sebeple öneriyorum.

tarik1907 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2013, 01:58   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
Ben o sistemi biraz gelistirdim. 5lt pet sise kullanarak kapakta 2 adet delik actim. hava motorundan gelen hortumu karisimin icinde tutuyorum diger delik direkt olarak hava tasina bagli tabi chekvalve kullanilmasi cok onemli bu sistemde karisim surek li aktif ve daha hizli etki etme ozelligine sahip.

kaanssenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2013, 15:55   #6
Yeni Üye
 
eddieg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Sistemden daha uzun süre verim almak istiyorsanız,az miktarda sıvı gübre ve az süt,çeyrek limonla süreyi,hemen hemen iki katına çıkartmanız mümkün.Eğer sıcak suda şeker çözerseniz,yaklaşık olarak üç bardak kadar şeker çözebilirsiniz,buda sistemi dahada uzun ömürlü kılabilir.Vortex difüzörler çok daha iyi co2 çözebilir fakat imkanlarınız kısıtlıysa makyaj pamuğuyla oda yoksa boruya izmarit sıkıştırarak iyi çözünmesini sağlıyabilirsiniz.Çoğu zaman basınçtan pet şişe kapak kısmından borunun geçtiği yerlerden kaçak yapabiliyor.Bunu önlemek içinde,karışımı yaptıktan hemen sonra kapağı güzelce izole etmeniz yarar sağlıcaktır,zaten co2 gazı çıkmaya başladıktan sonra patlama gibi bir risk olmaz.Arkadaşın dediği gibi tüplü sistemler çok daha verimli.

eddieg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2013, 10:59   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2006
Şehir: ordu
Mesajlar: 2
Tarık Beyinde dediği gibi, 1 kere uğraşıp işi kökten çözmek için bende Full co2 sistem satın aldım. Ama çok ekonomik fiyata aldım. Nerdeyse mayalı sistemin 1 yıllık maliyetine yakın bir fiyata hertürlü ekipman dahil Parlak Alüminyum Tüplü Sistemi 375 TL gibi bir fiyata satın aldım. Mayalı sistemden daha basit ve profosyonel sisteme geçmek isteyenler için aşağıda satın aldığım ürünü linkini veriyorum.

CanliPetShop Akvaryum: Balık ve Akvaryum - Co2 Sistemleri - Full Sistemler - 3 litrelik Parlak Aleminyum Co2 Tüp Ful Sistem Ücretsiz kargo

darkmantr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 21:44   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2013
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 11
Bu sistemi uzun yıllardır kullanıyorum ve memnunun ortalam 10 ile 13 gün arası gidiyor 25 gün gittiği günde olmuştu.

Talha Akdeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024