agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sucul Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni58Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-08-2006, 19:06   #1
Yeni Üye
 
CaN_BaKıR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İzmir / Türkiye
Mesajlar: 23
Lightbulb Terrarium Nedir? ve Nasıl Kurulur?


Terrarium Nedir? ve Nasıl Kurulur?


Teraryumlar genellikle bitkiler, sürüngenler ve bilimum böcekler için hazırlanan suzuz akvaryumlardır... Aslında susuz akvaryum cümlesi yanlış bir tabir olmaktadır. Çünkü Akvaryum kelimesi "Aqua" yani "Su" kelimesinden türemiştir. İngilizce'si Aquarium'dur ve "Su ortamı" gibi bir anlama gelir... Teraryumlarda bu şekilde oluşmuş bir kelimedir. İngilizcesi "Terrarium" yani "Terrain" kelimesinden türemiştir. Terrain arazi demektir. Yani bu durumda anlaşılıyor ki Teraryumlarda su bulunmamaktadır. Eğer Oluşturduğunuz teraryumun bir köşesine sulak alan eklerseniz bu "paludarium" olacaktır...

Tabi paludarium olması için bir sahil şeridini anımsatması gerekmektedir. Teraryum içerisinde su birikintisi gibi bir ortam oluşturursanız bu hala teraryumdur...

Teraryumlarda genellikle sürüngenler, böcekler ve bitkiler yetiştirilir. Ben burada bahis ederken kuracağımız teraryumda faraza hem bitki hemde bir sürüngen olacak diye düşünerek anlatacağım. Eğer böcekgillerden bir canlı beslemek isteyen var ise durmu kendine göre uyarlayabilir...

DEKORASYON ve KURULUM;

Kuracağımız teraryum misal kertenkele veya yılan beslemek için olsun...

Öncelikle taban toprağı önemlidir. Bu tip sürüngenler ince kum ya da bu tip toprakları tercih ederler. Ancak çok ince kum ya da toprak bizim için sorun olacaktır. Toprağın altının hava alabilmesini sağlamamız gerekmektedir. Bunun için iki farklı yöntem uygulanabilir...

1. Tabana kalın çakıllar döşendikten sonra üzerine kum/toprak koyulur... (Resim 1-A)
2. Tankımızın 4 köşesine destekler koyup üzerine bir ızgara yerleştirilebilir ve bu ızgaranın üzerine kum/toprak serilir... (Resim 1-B)

İki yöntemde de bitki yetiştirecek isek toprağa verilen suyun fazlası alt kısımdaki boşluğa gidecektir ve toprak su altında kalıp tankınız bataklığa dönüşmeyecektir...

Resim 1-A


Resim 1-B


Resimlerden de görüldüğü gibi toprağımızın fazla sudan dolayı çamura dönüşme imkanı yoktur...

Bu işlemlerin gerçekleşmesinden sonra besleyeceğimiz canlının doğal ortamına göre dekorasyon yapmamız gerekir.

Baştan kertenkeleye göre demiştik mesela biz kertenkeleye göre dekor nasıl yapılır onu anlatalım. Bu böcek(örümcek, akrep, çekirge vs.) beslemek isteyenlere bile ana fikir oluşturacaktır…

Kertenkeleler genlikle açık arazilerde kayalık ortamlarda yaşarlar. Buna göre bir-iki kaya koymamız gerekecektir. Tabi akvaryumu kayalarla doldurmamak gerekir orta boyutlarda 2 tane kaya parçası işimizi görecektir…Çünkü düz açık alanlara da ihtiyacımız vardır.

Mesela; kayaları akvaryumum bir köşesine ya da birini bir köşeye diğerini diğer köşeye koyduk diyelim… Kalan yerler kel kör durumda olur ise kertenkelemiz dolaşmak yerine kayaların arkasına saklanacaktır. Bunun için boş kalan yerlere bitkiler dikilmelidir…Eğer sürüngen tarzında canlılar besleyeceksek bitki seçiminde bu canlıların yaşam alanına uygun bitkiler seçilmelidir. Mesela diyelim ki yılan besleyeceksiniz ve kurak bir çöl ortamı yaratacaksanız bitki olarak en uygunu şüphesiz kaktüsler olacaktır. Bunun yanı sıra birkaç ağaç dalı da güzel bir dekorasyon sağlar. Kertenkele besleyeceksek biraz daha şanslıyız çünkü kum yerine toprak, kaktüs yerine daha yeşil ve yapraklı bitkiler kullanılabilir…

ISI;

Kumu ve dekorasyonu tamamladıktan sonra birde bu ortamın ısı durumu söz konusu olacaktır… Sadece sizin göreceğiniz bir köşeye bir termometre(derece) yerleştirip ortamın ısısını kontrol etmek gerekir. Eğer ortam ısısı 26-28°c altına düşerse sürüngenler kış geldiğini varsayarak kış uykusuna yatmaya başlarlar.18-20°c ‘a düşer ise kış uykusuna yatarlar ve bu saatten sonra onları uyandırmak çok zor olacaktır. Bunun için ortamı mümkün olduğunca 26°c ve yukarısında tutmak gerekir. Tabi bu sadece sürüngenler için geçerlidir.. Eklembacaklı canlılar beslenecek ise 20°c altına düşmemek şartı ile biraz daha geniş bir ısı alternatifiniz vardır… Onlar kolay kolay tam anlamı ile soğuk olmadan kış uykusuna yatmazlar… Hele ki kara kurbağaları gibi amfibi canlılar besleyecekseniz. Zaten oda ısınız yeterli gelecektir. Isı ile derdiniz olmaz…

Peki ortamı daha da ısıtmak istediğiniz de nasıl ısıtacaksanız. Eğer ev ortamında ise zaten otomatik olarak 24-25°c olacaktır. Ancak yılan, kertenkele gibi canlılar daha sıcak ortamı severler. Isıyı daha da yükseltmek için akvaryumlardaki gibi termostatlı ısıtıcılara gerek yoktur. Bunun yerine halojen ampuller sayesinde ısı birkaç derece daha yükselecektir… (Resim 1-C)

Resim 1-C


Örneğin aşağıda resimdeki de ısıtıcı **** termostat kullanılan bir teraryum değildir. Halojen ampuller sayesinde termometrede görüldüğü gibi 33,9ºc ısıda durmaktadır..

http://www.terrarium-world.de/galeri...r/bild-155.jpg

Isıdan önce aslında dekorasyon konusunda birde teraryumlarda arka fon olayı vardı. Onu da araya sıkıştıralım.

ARKA FON;

Arka fon olmadan da olur ancak DIY arka planlar yapılır ise hem görüntü hemde kullanım açısından faydalı olacaktır. Kertenkele gibi canlılar duvalara tırmanmak isteyen, yaşamlarının çoğunu düz duvarlarda **** güneşten ısınmış kayalar üzerinde geçiren canlılardır. Özellikle tırmanıcı kertenkeleler için DIY arka fonlar çok kullanışlı olacaktır… (Resim 1-D)

Resim 1-D


Resimde de görüldüğü gibi basitçe yapılmış bir arka fon kertenkelenin zaman geçireceği balkonlardan oluşuyor ve kertenkele bu balkonlardan birinde konaklamış…

Bunların haricinde köpükten yapılabilecek bu arka fonlara oyularak saksılar oluşturulup sanki kayayı delip çıkmış görüntüsü verilen bitkiler dikilebilir. Köpük haricinde kullanılabilecek güzel bir fon malzemesi de yutong diye bilinen gaz betonlardır. Bunlar tam anlamı ile doğal görüntü sergileyecek ve oyarak oluşturduğunuz saksılardaki bitkileri suladığınızda suyu emip fazla su yüzünden bitkilerin çürümesini engelleyecektir… Her ikisinde de beyaz görüntüsünü boyayarak **** çimento kaplayarak yok edebilirsiniz…

TERARYUMUN BOYUTLARI;


Aslında bu konuyu ilk bahsetmem gerekirdi ama bu konudan sonra canlılara giriş yapacağım için sona bıraktım…

Teraryumun boyutları besleyeceğiniz canlıya göre değişir. Mesela iguana besleyecekseniz ufak tanklar yeterli olmayacaktır. (Resim 1-E)

(Resim 1-E)


Resimde de görüldüğü gibi iguanalar iri cüsseli canlılardır ve geniş yerler isterler… Mesela boa, piton gibi yılanlar beslenecek ise yine bu şekilde büyük olmalıdır…

Tabi tank boyutları büyüdükçe sürüngen besleyeceklerin masrafları artacaktır. Çünkü alan genişledikçe halojen ampuller ile ortamı ısıtmak imkansızdır ve termostatlı bir ısıtıcıya ihtiyacınız vardır. Bu ısıtıcı akvaryum ısıtıcısı olmaz. Teraryumlar için özel ısıtıcılar vardır. Tabi Türkiye de teraryum hobi olarak daha fazla tanınmış değil bu nedenle petshoplarda bu ısıtıcıları bulmanız imkansızdır. Büyük bir petshop biliyorsanız bu konuda size ancak onlar yardımcı olabilirler… Mesela timsah, yılan, kurbağa vs satan pet shoplar bu konuda bilgi sahibi olabilirler. **** hayvanat bahçelerinden bu konuda yardım isteyebilirsiniz…

ÜLKEMİZDE YAŞAYAN TERARYUMA UYGUN CANLILAR;

REPTILIA (SÜRÜNGENLER)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...e_surungen.htm

ARTHROPODA (EKLEMBACAKLILAR)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...arthropoda.htm

AMPHIBIA (İKİYAŞAMLILAR, AMFİBİLER)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bil...ste_amfibi.htm

casperia ve epist beğendi.
CaN_BaKıR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2006, 21:25   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Bu konuyu görünce, Diğer başlıklı bir bölüm açmanın şart olduğunu farkettim

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2006, 21:28   #3
n/a
 
Giriş Tarihi: 08-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 103
Galeri: 133
Can Bey,

Hoş geldiniz...
Güç verdiniz. ( Copyright Oğuz Sağlam )

İlk soru benden:

40 x 30 x 25 ölçülerinde bir akvaryumum var. Bu akvaryumu Terrarium yapmak istiyorum. İçerisinde karınca besleyeceğim. Ama,

Karınca kolonisini nasıl ve nereden bulabilirim?

Saygılarımla...

En dip not: İSAK forumlarından transferlerimiz sürüyor / sürecek...


Düzenleyen Karga : 25-08-2006 saat 22:31
Karga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2006, 00:50   #4
Yeni Üye
 
CaN_BaKıR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İzmir / Türkiye
Mesajlar: 23
Merhaba hocam...

Karınca kolonisi için önemli olan kraliçe karıncadır... Benim doğadan almış olduğum karıncalar tamamen tesadüfen olmuştu. Aldığım kayanın içerisi karınca yuvasıymış. Yuvayı alıp teraryuma koymuş oldum yani...

Tavsiyemde bu yöndedir. Karınca yuvasını toprağa yaptıysa ve o yuvadan kraliçeyi almak demek yuvayı bozmak demektir. Dolayısı ile kraliçe + mümkün olduğu kadar erkek karınca toplanarak teraryuma getirilmesi gerekir. Fakat kalan karıncalar ölecektir.

Bu nedenle en güzeli sabretmek ve bir gün karşımıza çıkacak taş karınca yuvasını alıp eve getirmektir. Ben doğa gezilerimde çok görüyorum böyle taş içinde karınca yuvaları. Şuan bendeki koloni teraryumu terk ettiler. Tekrar görürsem almayı planlıyorum böyle bir yuvayı

Bu arada bahsi geçmişken birkaç foto ile ortamı şenlendirelim...

İşte beni terk eden karıncalarım... Şekerli ekmek hamurundan parçalar kopartmaya çalışıyorlar






Bu fotoğrafları teraryumu paludariuma çevirdikten sonra çekmiştim.

İşte tam görüntüsü..

CaN_BaKıR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2006, 01:27   #5
n/a
 
Giriş Tarihi: 08-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 103
Galeri: 133
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CaN_BaKıR
Karınca kolonisi için önemli olan kraliçe karıncadır... Benim doğadan almış olduğum karıncalar tamamen tesadüfen olmuştu. Aldığım kayanın içerisi karınca yuvasıymış. Yuvayı alıp teraryuma koymuş oldum yani...

Tavsiyemde bu yöndedir. Karınca yuvasını toprağa yaptıysa ve o yuvadan kraliçeyi almak demek yuvayı bozmak demektir. Dolayısı ile kraliçe + mümkün olduğu kadar erkek karınca toplanarak teraryuma getirilmesi gerekir. Fakat kalan karıncalar ölecektir.
Aslında kraliçeyi ve karınca yuvasını bulmak kolay; lakin, karınca yuvasını dağıtmamak için, size sordum.

Karıncalar oğul verdiklerinde, kanatlanıp uçan karıncalar birer kraliçe oluyordu değil mi? Yoksa ben mi yanlış biliyorum?

Karıncaların oğul verme zamanını bilsem, gider bir yuvanın başına çöreklenirim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CaN_BaKıR
Bu nedenle en güzeli sabretmek ve bir gün karşımıza çıkacak taş karınca yuvasını alıp eve getirmektir. Ben doğa gezilerimde çok görüyorum böyle taş içinde karınca yuvaları. Şuan bendeki koloni teraryumu terk ettiler. Tekrar görürsem almayı planlıyorum böyle bir yuvayı
Hocam, sizin yaşadığınız yer ve gördüğünüz doğa ile buraların doğası pek uyuşmuyor. Bir kaç ay sonra kış geliyor. Yani, sabrederken imamın kayığına binmiş olmayalım.

Ayrıca,

Benim beslemek istediğim karıncalar şöyle güçlü - kuvvetli olmalı ki, ihtiyaç dahilinde beş - on tanesini bir araya getirip, binek hayvanı olarak kullanayım:


Şaka bir yana, beslemek istediğim karınca cinsi ki, sanırım literatürde '' Büyük Kafalı Karınca '' olarak geçiyor:

Malum, sol taraftaki asker karınca ve dolayısıyla kafası ve bedeni büyük. Lakin, sağ taraftaki de pek küçük sayılmaz hani.

Saygılarımla...

gilan beğendi.
Karga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2006, 01:42   #6
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Karınca çiftliği deneyimim

İzin verirseniz ben de kendi deneyimimden bahsetmek istiyorum.
Bu sene kendime karınca çiftliği kurdum.Ama bunu normal akvaryumda yapmadım.Bunu için özel mekan hazırladım. İki cam birbirine 3 cm mesafede olacak şekilde özel bir akvaryum hazırladım.(40*35*3). Yuvalarını rahatça görebilmeyi istiyordum. Yarısından fazlasını(2/3) kumla doldurdum. Bunu nemlendirdim. Bunu yaptığım dönem dişi ve erkek kanatlı karıncaların yuvadan çıkma ve çiftleşme zamanlarıydı. Amacım bir koloni oluşturmaktı. Dişi karınca, işçi karınca ve yavruların mutlu mesut yaşamalarını seyretmek istiyordum.

Bir sürü kanatlı dişi topladım. Zaten yuvadan hemen çıkanları toplamayıp ortalıkta şaşkın şaşkın gezinen kanatlı karınca toplarsanız bunlar dişi oluyor. Çünkü erkek kanatlı karıncalar çiftleştikten sonra hemen ölüyorlar. Çiftleşme ya yuvadan çıkar çıkmaz ya da çiftleşme uçuşu sonrasında oluyor. Çiftleşen dişiler biraz daha uçup sonrasında yuva yapacağı yer arıyorlar. Sonrasında kanatları da düşüyor. Bu dişi karınca kendisine ömür boyu yetecek spermi depoluyor. Yani bir daha erkeğe ihtiyacı olmayacak. Ömrünün geri kalanını yavrulayarak geçirecek ve bir daha çiftleşme olmayacak.

Kendime bir sürü dişi karınca topladım. Dişinin koloni oluşturması zaman alıyor. Yumurtlayıp yumurtaların çıkması aylar süren(2 ay sanırım) bir süreç. Bu kadar beklemeye niyetim olmadığından bu kraliçelerin çıktığı yuvadan işçi karınca toplamaya karar verdim. Tuzak kurarak(şişenin içine şekerli su) bir sürü işçi karınca yakaladım. Bunları parti parti karınca çiftliğime koydum.Kapak olarak sünger kullandım. Hem buradan çıkamıyorlardı hem de hava alabiliyorlardı.

Bütün işçileri koydum. Koyar koymaz yuva kazmaya başladılar. Camların arasında 3 cm kum olduğu için yaptıkları yuvayı rahatça görebiliyordum. Hiç durmadan beraberce yuva kazdılar. Önce bir giriş vardı. Sonra dibe kadar her yeri kazdılar. Odalar yaptılar ve giriş sayısını arttırdılar. Yuva hazır şimdi kraliçeleri atayım dedim ama kendilerini doğuran kraliçe olmadığından sanırım kabul etmediler. 8 kraliçeden 2 sini kurtarabildim ve ayırdım. Kum dolu kavanoza koydum. Hemen kendilerine yuva yapıp 2 si aynı yuvaya girdiler. Yuvanın ağzını da kapattılar. Bu sırada ben de işçileri beslemeye devam ediyorum.

İşçiler kraliçe ve yavrular olmadığından yiyecek taşımıyorlardı sadece karınlarını doyurup gidiyorlardı. Akvaryumun içinde beslemek kirlilik yarattığından yemleme bölümü hazırladım. Akvaryumlarda kullanılan hava borusunun bir ucunu akvaryumun içine soktum. Diğer ucunu da dışarıda kapaklı saydam jöle kutusuna soktum. Jöle kutusuna yiyecekleri koyunca hepsi sıra ile gelip beslenmeye başladılar. Zaten koku yoluyla haberleştikleri için kutuyu bulmaları sorun olmadı. Bir yere birisi gidince hepsi aynı yoldan onun bıraktığı kokuyu takip ederek ulaşıyorlar. Giden ve gelenler antenlerini temas ettirmeden geçmiyorlar.

Bu sırada kavanozdaki kraliçeler yumurtladı.Bende bundan bir koloni kurup akvaryumdakileri salarım diye düşünüyordum. 3 hafta kadar kraliçeler bu yumurtalarla beraber yaşadılar. Sonrasında bilmediğim bir nedenle öldüler. Bende kraliçesiz işçi karınca sürümü saldım. Çünkü kraliçe olmadan işçiler ömürlerini tamamlayıp ölecekler ve ölenin yerine yenisi gelmeyecek. Ben hem işçilerin yuvalarına yem taşıyıp depolarını doldurmalarını, yavruları beslemelerini, kraliçeyi beslemelerini,yumurta odalarını, yavru odalarını görmek istiyordum.Bunu gerçekleştiremeyeceğim için karıncaları azat edip bu sevdadan vazgeçtim.

En güzel yöntem Can beyin dediği gibi bir koloniyi tümden alıp bu şekilde beslemek.

Saygılarımla...

elefantenfuss beğendi.
bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2006, 11:11   #7
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
karıncalar hakkında bir kitap okumuştum.
bütün işçi karıncalar doğurgan olmayan dişiler.
Kraliçe karınca bir nedenle ölürse yuvada,herhangi bir işçi karıncanın beslenerek doğurgan bir dişi olması söz konusu oluyordu .

işçi karıncalar olmadan kraliçenin yaşaması imkansız, beslenmesini onlar sağlıyor.
kitabı tekrar okuyup unuttuklarımı hatırlamaya çalışayım

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2006, 11:30   #8
n/a
 
Giriş Tarihi: 08-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 103
Galeri: 133
Sayın bonsaireef,

Tecrübelerinizi okudum, teşekkür ederim.

Karıncaları akvaryumda beslemeyi düşünmemdeki amaç, içerisinde bitki de yetiştirmek istememdir. Bitkiden kastım, çim... Tabii ki, toprağın üstünü tamamen çimle kaplamayacağım, sadece belli bir kısmını...

Ayrıca, karınca çiftliğinizin hiç fotoğrafını çekmiş miydiniz? Çektiyseniz, burada yayınlamayı düşünür müsünüz?

Saygılarımla...

--------------------------------

Sayın memet,

Kitabın adı, yazarı ve hangi yayınevinden çıktığı hakkında bir bilgi vermeniz mümkün mü acaba?

Saygılarımla...

Karga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2006, 12:32   #9
Yeni Üye
 
CaN_BaKıR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İzmir / Türkiye
Mesajlar: 23
Sayın bonsaireef;

Güzel bir deneyim olmuş ancak sonu kötü olmuş malesef. Ancak her deneyim iyi bitecek diye kaide yok sanırım... Sizin yönteminizde siz onların günlük yaşantılarını izlemek yani bir anlamda Biri Bizi Gözetliyor evi yapmak istemişsiniz. Bu sebeple daha zor bir yol olmuş bu..

Aslında Memet Bey'in söylediği gibi doğan yavrular yani işçi karıncaların tamamı erkek olmuyor. Bunların aralarında dişilerde oluyor. Fakat kraliçe karınca yaşadığı sürece hepsi erkek görüntüsünde oluyor ve çalışıyorlar...

Karınca Z diye bir çizgi film vardı, izleyenler bilirler... O filmde Başroldeki karıncamız "Z" aşık oluyordu... Hatta çevrede daha çok sayıda dişi karınca vardı. Bu (çizgi)film icabı değil, o filmin konusunu yazan kişi karıncaları uzun süre izledikten sonra bu hikayeyi yazmış.. Yani bu bir gerçek. Koloni içinde çok sayıda dişi karınca mevcuttur. Eğerki bir gün kraliçe karınca ölürse bu dişilerden birisi doğurgan olma görevini üstlenmektedir.

Böyle bir durum olmadığı taktirde bu dişiler kanatlanıp yuvadan çıkacakları ve kendi kolonilerini kuracakları güne kadar işçi karınca rolü oynarlar...

Sayın bonsaireef; sanırım sizinde yakaladığınız dişiler bunlardandı. Yani hazır kolonisi olmayan karıncalardan dı. Aslında siz işçi karıncalar yerine kraliçe karıncaları o tankınıza koyacaktınız ve çıkacak yavruları bekleyecektiniz. Çıkan yavrular kısa sürede büyüyüp yuva hazırlamaya ve kraliçeyi(annelerini) beslemeye başlayacaklardı... Daha sonra kraliçe evlatları tarafından korunup, beslenirken yeni kardeşler dünyaya getirmek için yeniden yumurtlayacaktı ve bir bölüm işçi karınca bu larvalar için odacıklar hazırlayacaktı. (İşin en eylenceli kısmı da burası olsa gerek)

Kısmet olmamış. Sağlık olsun diyerek paylaşımınız için teşekkür etmek isterim... İnşallah bir dahaki sefere....

SAYGILARIMLA...

CaN_BaKıR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2006, 15:25   #10
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Can bey aynen dediğiniz gibi biri bizi gözetliyor evi gibiydi. Ben onların toprak üstü yaşantılarını çok gözledim. En sevdiğim şeydir gözlem yapmak. Toprak altında ne yapıyorlar diye merak ediyordum. Bunun için böyle bir sistem kurdum. Merakımın bir kısmını giderdim ama besin depolama,yavrular,kraliçe beslenmesi hala eksik. Aslında büyük kısmı eksik.

Can bey dediğiniz gibi direk kraliçeyi karınca çiftliğine koymam gerekiyordu. Fakat 2 ay bekleyecek kadar sabrım olmadığı için işçileri koydum. Bu süreçte onları izlerim diye düşünüyordum. Kraliçelerin kabul edilmeyeceğini düşünmedim. Kraliçeler bu yumurtlama peryodunda tam 2 ay hiçbir şey yemiyorlar. Ağırlıklarının büyük kısmınıda kaybediyorlar.Yuvadan dışarı çıkmıyorlar. Yani çok sıkıcı oluyorlar.


Sayın karga fotoğraflarını çekmedim malesef. Benden başka kimsenin ilgisini çekeceğini düşünmemiştim.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2006, 19:19   #11
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kitabı okuyalı çok oldu bulmam zor olacak, biraz vaktimi alır.
İkinci bir kitap daha var.Bir karınca uzmanının roman olarak yazdığı bir kitap.
Bütün kahramanları karıncalar.Bilimsel bilgiler roman üslubuyla anlatılmış.Kitapların arasında bulunca ilk onu ekleyeyim.ilginç bir kitaptı.

paludaryum yazılarını okumaya başlayınca çok ilgimi çeken böceklerin ortamda ilginç olacağını düşündüm.Ama sonra bitkilerle besleneceklerini düşünerek pekte uygun olmaz dedim

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2006, 23:02   #12
n/a
 
Giriş Tarihi: 08-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 103
Galeri: 133
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
Kitabı okuyalı çok oldu bulmam zor olacak, biraz vaktimi alır.
İkinci bir kitap daha var.Bir karınca uzmanının roman olarak yazdığı bir kitap.
Bütün kahramanları karıncalar.Bilimsel bilgiler roman üslubuyla anlatılmış.Kitapların arasında bulunca ilk onu ekleyeyim.ilginç bir kitaptı.
Şimdiden teşekkür ederim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
paludaryum yazılarını okumaya başlayınca çok ilgimi çeken böceklerin ortamda ilginç olacağını düşündüm.Ama sonra bitkilerle besleneceklerini düşünerek pekte uygun olmaz dedim
Biri böcek mi dedi?..

Sizi, Oğuz Ağabey ( Oğuz Sağlam ) 'in, İSAK forumunda açmış / hazırlamış olduğu başlığa davet etmek isterim:

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...ad.php?t=46755

Yalnız, yazıları görebilmeniz için foruma üye olmanız gerekmekte.

Saygılarımla...

Karga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2006, 11:21   #13
Ağaçsever
 
Ömer Durmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
Can Hocam eline saglık parmakların dert görmesin . Daha önce karınca evi yapma girişiminde bulunmuştum ve sonuç olarak benim için hüsran olmuştu .At karıncalarından bir kaçtane dogal alandan toplamıştım .Yazın ortasına dogru çogalmaya başlamış ve evi istila etmişlerdi Bilirsiniz at karıncaları ısırınca biraz açıtıyor .Evden toplayana kadar neler çekmiştim

Ömer Durmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 21:34   #14
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
kırmızı karıncaların dikiş atmada kullanıldığını okumuştum bir yerde.
kolunuzda 3-4 cm bir kesik oldu ve dikiş atılacak.
yarayı kapalı tuttup karıncaya ısırtıyorsunuz ve kafayı vücudundan ayırıyorsunuz. daha sonra yara iyileştiğinde çıkarıyorsunuz veya kendisi düşüyor tam hatırlayamadım.

paludarium olarak verdiğin resim banyoda duran büyük akvaryum mu?

bu arada Can kardeşim beni askere yolcu eden kişidir. gerçi ben vedalaşmayı hiç sevmediğim için nizamiyeye kadar gelip ağlaşma faslı yapmadık. tireye gidip evraklarımı almıştık bir de meşhur tostundan yemiştik havuzlu parkın oradaki büfelerde.
dile kolay 4 sene olmuşşş.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2007, 14:11   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Öncelikle merhaba herkese.Ben lise öğrencisiyim ve dönem ödevi yapmam gerekiyor ama ne yapacağımı tam bilemiyorum belkide bunu buraya yazmamam gerekiyor ama özür dilerim.Benim bir terraryum yapmam gerekiyor hoca söylerken orman altı terraryumu dedi ve ben araştırdığım da hep hayvan üzerine gördüm bi ara yapması çok zor olacak diye düşünürken bu site de bitki nin olabileceğini görünce biraz rahatladım sizce ne yapmam gerekiyor ne gibi bitkiler yetiştirebilirim ve öncellikle ne ile başlamam gerekiyor burdaki resimler çok ileri uç yani gelişmiş düzeydeler ben biraz daha sade bişey yapmak yani lise düzeyinde diyelim çünkü resimdekileri yapmak gerçekten zor ve emek isteyen birşey ve uzun süre lazım ben ise dediğim gibi bir öğrencinin yapabileceği şekilde küçücük bir bilgi bile beni çok mutlu eder çünkü bu konuda pek bir bilgim yok ben bitkiyi yetiştirirken birde bunları rapor etmek gerekiyor sizce ne yapmam gerekiyor inşallah kendi derdimi anlatabilmişimdir.Şimdiden herkese teşekkur ediyorm.

hasanozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2007, 15:43   #16
Ağaç Dostu
 
saydemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 513
Galeri: 10
Bu ayki bilim-teknik dergisinde terrarium kurulumu ve bitki seçimi gibi konularda hazırlanmış bir makale var. Senin istediğin düzeye de yakın. Bir bak istersen...

saydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2007, 18:14   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saydemir Mesajı Göster
Bu ayki bilim-teknik dergisinde terrarium kurulumu ve bitki seçimi gibi konularda hazırlanmış bir makale var. Senin istediğin düzeye de yakın. Bir bak istersen...

öncelikle çok teşekkur ediyorm en yakın zmnda almaya çalışacağım bilim - teknik dergisini ve ayrıca başka goruşleri olan warsa tekrar yazabilirmi birde teraryum sadece hayvanları beslemek için yapılan bir doğal ortamı yoksa teraryum adı altında bitki yetiştirebilirmi pek bi bilgim olmadığı için soruyorm

hasanozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2007, 20:46   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
Herkese merhaba.. Ben de bu ay bilim ve teknik dergisinde gördüm Terrarium konusunu. Daha önceden akvaryumda kertenkele besleyen olmuştu ailemde ama o zamanlar isminin terrarium olduğunu bilmiyordum. Bugün güzel havanın da etkisiyle çıkıp kendime iki tane ufak bitki aldım. Biri çiçekli diğeri çiçeksiz. Çiçeksiz olanı cam bi fanusa yerleştirdim ve kendi ufak terrarium'uma sahip oldum. Nasıl ilerleyeceğini merakla bekliyorum. Fotoğrafını da koyayım:

Eklenen Resimler
 
mykarakus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2007, 07:34   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Merhaba Arkadaşlar
Okuduğum bir kitabı paylaşmak istiyorum.Arion Yayınlarından Bernard Werber'in Karıncalar-- Olağan Üstü Bir Algılama Biçimi adlı kitabı bizlere karıncalar hakkında bir çok bilgiyi roman anlatımıyla sunuyor. Tavsiye ederim çok güzel bir kitap.

aykuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2007, 21:55   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Ben bir karınca çiftliği kurmak istiyorum fakat bu işin nasıl yapıldığı hakkında en ufak bir fikrim bile yok.Yardım edebilirseniz çok sevinirim(ilk başta kendim nasıl yapcam sonra içindeki toprağın türü önemlimi yoksa herhangi bir toprak işimi görürmü ve toprak altındaki hareketlerinide izlemek istiyorum bütün mesajları okudum ama pek bişey anlamadım.

tcelik29@hotmail.com---> bu benim msnim bu konu hakkında bilgisi olanlar beni eklerse çok sevinirim.Böylece hem öğrenebilrim hem de bi konu hakkında takılınca sorabilrim...

şimdiden teşekkürler....

nickmickyok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2007, 21:57   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
bu arada çok özür dilerim böyle bir forumda ilk kez yazı yazdım o yüzden genelde kısaltmalar kullandığım için yanlış yazımlar olmuş...

nickmickyok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2007, 07:44   #22
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Bende kova içinde bir koloni var ve yumurtaları da var istersen, ancak Bayramiçten İstanbulu nasıl bulur bilemem.
Bahçeden getirdiğim bir fidanın toprağı sıkışık olduğu için fidanı kök toprağı ile diğer bir kovaya daha humuslu bir toprağın içine yerleştirdim ve bu esnada karıncalar olduğunu hatta yumurtalarının olduğunu gördüm, o kova da öylece duruyor.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2007, 21:13   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Ya ben diğer herşeyi yaparım heralde de karınca nasıl bulacağım onu bilmiyorum.Sokakta karınca var bir sürü fakat rahat rahat izleyebileceğim büyük bir karınca türü istiyorum fakat nasıl bulacağım hakkında en ufak bir fikrim yok.Pet shop larda satılmaz heralde...

nickmickyok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2007, 22:52   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kürşad Mesajı Göster
Bende kova içinde bir koloni var ve yumurtaları da var istersen, ancak Bayramiçten İstanbulu nasıl bulur bilemem.
Bahçeden getirdiğim bir fidanın toprağı sıkışık olduğu için fidanı kök toprağı ile diğer bir kovaya daha humuslu bir toprağın içine yerleştirdim ve bu esnada karıncalar olduğunu hatta yumurtalarının olduğunu gördüm, o kova da öylece duruyor.
Ben bir koloni kurmak istiyorum uzun zamandır ve 1 hafta önce kendime özel karınca akvaryumu aldım fakat karınca kolonisi kurmak o kadar kolay olmadığından hala akvaryumum boş eğer bana bir şekilde ulaştırısan çok çok sevinirim. İstanbulda oturuorum ama benim için hiç sorun değil eğer bir kavanozun içine koyup bana kargo ile yollayabilme şansın olursa çok minnettar olurum gerçekten. Bu arada seyahat etmeleri zor olmayacaktır çünkü 1 hafta havasız ortamda kalabiliyorlar yiyecekleri olduğu takdirde eğer içine biraz ıslanmış şeker de atarsan sorun olmayacaktır. Bana ulaştırabilirmisin acaba ?

antfarmic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2008, 19:38   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antfarmic Mesajı Göster
Ben bir koloni kurmak istiyorum uzun zamandır ve 1 hafta önce kendime özel karınca akvaryumu aldım fakat karınca kolonisi kurmak o kadar kolay olmadığından hala akvaryumum boş eğer bana bir şekilde ulaştırısan çok çok sevinirim. İstanbulda oturuorum ama benim için hiç sorun değil eğer bir kavanozun içine koyup bana kargo ile yollayabilme şansın olursa çok minnettar olurum gerçekten. Bu arada seyahat etmeleri zor olmayacaktır çünkü 1 hafta havasız ortamda kalabiliyorlar yiyecekleri olduğu takdirde eğer içine biraz ıslanmış şeker de atarsan sorun olmayacaktır. Bana ulaştırabilirmisin acaba ?
*** bende bir koloni kurmak istiyorum ancak özel akvaryumu nerden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim? çok araştırmıştım ancak bulamadığım için kendim tasarlamayı planlıyordum nerden aldığınızı paylaşırsanız çok sevinirm ve karınca terrarium u kurma konusunda meraklı arkdaşlar her türlü fikir alış verişine açığım


Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-09-2008 saat 23:03
MeRt_x Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2010, 17:20   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-05-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Merve

Merhaba. Bir karınca yuvası hazırladım fakat koloniyi bir türlü bulamıyorum. aslında karınca bulmak kolay da önemli olan kraliçeyi bulabilmek. bunu da bir türlü başaramadım. Nasıl bulabilirim? Ya da koloni satın alabileceğim bir yer var mıdır? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merve Altınel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2011, 14:42   #27
Ağaç Dostu
 
Batuhan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 535
arkadaşlar bende terrarium yapmak istiyorum ama içinde bir büyük su birikintisi olucak ama bitki bol ve dayanıklı olsun istiyorum şu filmlerdeki gibi korkunç bitkiler varmı etçiller hariç birde bana boyu çok küçük az litre suda yaşayan dayanıklı bir balık ismi söylermisiniz.

Batuhan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2011, 20:52   #28
Yeni Üye
 
KARDELEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2005
Şehir: Göztepe
Mesajlar: 21
Galeri: 9
Smile Yeni Terrariumlarım

Bu da benim bugün yapmış olduğum terraium çalışmalarım. İlk defa yaptığım için hatalar vardır...
Ama yine de sizlerle paylaşmak istedim..

Eklenen Resimler
  
justice beğendi.
KARDELEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 19:50   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-09-2007
Şehir: uşak
Mesajlar: 58
Galeri: 3
Aşağıdaki bitkiyi Eşme bölgesinde kayaların üzerinde buldum. İlgili başlıkta konu açamadım. Acaba terrarium için uygunmudur? Kayaların üzerini örtmüş durumda çok ince bir toprak tabakasında yaşıyor.

Eklenen Resimler
    
bin453 beğendi.
liberty_caps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2011, 20:30   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Can Bey, terrariumlar hakkındaki açıklamalar için teşekkürler, iyi bir kaynak olmuş

justice beğendi.
p.m.nihan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024