agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Subtropikal İklim Meyveleri (http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/)
-   -   Nar (Punica granatum) (http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1177.htm)

Muda 14-02-2015 13:24

3 Eklenti(ler)
Resimlerini çok iyi olmasa da bulabildim.

Eklenti 536928

Eklenti 536929

Eklenti 536930

TCM 14-02-2015 16:05

@Muda, bilgiler için sağolun. Meyve niye vermez ki? Rakım ile alakası varsa benim dikeceğim ve sizin diktiğiniz fidanlar da meyve vermeyecektir. Forumu incelerken meyve vermemesinin gübre eksikliğinden olabileceğini okumuştum, belki sizin ilçedekilerin de sorunu budur diyeceğim ama biri ikisi hepsinde de mi gübre eksikliği var :) Yine yabana götürmüş olacağız fidanları meyve vermezlerse...

Muda 14-02-2015 22:21

Meyve vermemesinin değişik sebepleri olabilir. Öncelikle çiçek aşamasında döllenmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Bir tane olunca olabilir mi bilemiyorum. Antep fıstığında, incirde benim bildiğim erkek ve dişi ağaçlar var. Bu şekilde olabilir mi buralarda yetişmediği için bilemiyorum.

Kiraz yetiştirirken de ziraat 900 napolyon cinsi kiraz kendine kısır. Karşı apartmanın bahçesinde çok büyük ve her tarafı çiçekle kaplanan kirazın çok az meyvasının olduğunu görüyorum. Çevresinde dölleyici bir kiraz yok sanırım. Benim yerimde de aynı şekilde iki ağaç var. Onda nasıl kiraz olduğunu komşularımda bir kısım kirazların olması biraz mesafe olsa da yoz vişne çiçeklerinin de döllemeye yardımcı olduklarını düşünüyorum. Bu yıl sarı kiraz star gold özellikle dikeceğim. Tabi birkaç farklı kiraz da dikmeyi düşünüyorum. Toprak az. Alt tabaka kist. Bizim burada fidancılar sarı idris ( mahlep ) anacına aşılıyorlar. Yöremizin en ünlü kiraz yetiştirilen yerde de genellikle kuş kirazı denilen yabani kiraza aşı yapıyorlar. Ancak o bölgeler daha sulak ve verimli. Ben yer özelliği nedeni ile artık kuş kirazı veya bodur anaçlar yerine mecburen idris anaçlı olanlardan alacağım. En azından iklim farkı çok fazla olmayacak. Siz de alacağınız fidanları sizin rakıma yakın yerden alırsanız daha güzel olacağını düşünüyorum.

Biz bir kısım beğendiğimiz ağaçlardan aşı kalemlerini buradaki tanıdık bir fidancıya getirerek durgun göz aşısı yapmasını sağladık. Bunlardan bir kısmı arkadaşımın 1017 rakımdaki diğer bahçesindeki çeşitlerden. Değişik armut ve iri bir çeşit döngeli ise Isparta'nın Yalvaç ilçesinin bir köyündeki tanıdığımız bir kişiden temin ettik. İki üç çeşit de bizde olan armutlardan bilinen yerel çeşitler.

Arkadaşım gittiği çeşitli yerlerden getirdiği asmalardan İzmir'den gelenler çok iyi büyümelerine rağmen her yıl nerede ise köke kadar dondular. Burdur'dan getirdikleri ise en iyi gelişenlerden. Benim Gaziantepten getirtmiş olduklarım ise geçtiğimiz yıl ilk defa ürün verdi. Tat olarak çok beğendik. Bu yıl daha iyi olurlar muhtemelen. Geldikleri yıl 7 asma arasına döllemesi için dökülgen üzüm isminde dölleyici asma da gönderilmişti. Büyük kısmı yanlış yer ve sulamanın olmaması nedeni ile kurudu. Ancak kalanları beğenince istediğimiz gibi çoğaltabileceğiz. Asmanın Gaziantep'in en iyi üzümlerinden biri olan hönüsü olduğunu bu yıl öğrendim. Soğuklara en dayanıklı olduğu için gelmişti. Dölleyici asma olmaz ise ondan verim almak mümkün değil.

Isparta'dan çok güzel bir bahçeden red globe ve alfonse asma çubukları getirip köklendirmiştik. Ben getirdiğim asma çubuklarından iki yıl önce bendeki bir kısım amerikan asma anaçlarına aşı yaptırmıştım. Bunlardan iki tanesi bu yıl üzüm verdi. Biri red globe çok fazla verimli olmasına rağmen istediğimiz tatlılığı tam olarak sağlayamadık. Diğeri ise bizim burada olan pembe renkli kokulu bir üzüm. Belki bu yıl çok daha iyi ürün verirler. Diktiğimiz yerin özelliklerine göre o bölgede yetişen meyve fidanlarını öncelikli olarak dikmeye, istediğim farklı meyve fidanları var ise onları da deneme amaçlı yetiştirmeye çalışıyorum. Nar, kızılcık, aşılı hünnap, güz zeytini, farklı dutlar, çeşitli bulabildiğim böğürtlen ve ahududu fidanları gibi o bölgede olmayan çeşitlerden birer ikişer veya daha fazla dikmeye çalışıyorum. Ama öncelikle o bölgede yetişenlerin ürün verme garantileri olduğu için öncelikle onları yetiştirmeye çalışıyorum. Bizim biraz hobi bahçesi gibi olduğu için çocuklarla gittiğim her zaman öncelikle yiyebileceğimiz çeşitlerin olmasını sağlamaya çalışıyorum. Bu nedenle biraz bakımı zor da olsa farklı zamanlara olgunlaşan erik, elma, armut, dut, üzümsü meyvalar, kiraz, vişne vs. her türlü meyve yetiştirmek istiyorum. Çocuklarım ve bizler dalından organik meyvalar yiyebilsin. Sizin de gördüğüm kadarı ile ticari bir beklentiniz bulunmuyor. İsterseniz siz de nar fidanlarını dikin. Bizim bulunduğumuz rakım ve soğuklarda ürün alınıp alınmadığını bilmenin dışında yaşayıp yaşayamayacağını bilmiyoruz çünkü. İsterseniz fidanları dikin. Yazın sıkıntı olmuyor. Benim nar fidanlarım ölmüş iseler siz de sonbaharda başka bir yere tayinlerini çıkarırsınız.

Biraz fazla uzun ve konunun biraz dışına çıkarak yazdım. Kendi tecrübelerimi aktarmak istedim. Arkadaşların kendi gözlemleri bana daha çok bilgi veriyor.

TCM 15-02-2015 16:46

Ticari beklentim yok benimde. Dediğiniz gibi birkaç haftaya nasip olursa dikelim. Olmazsa geçici görevlendireceğim yeri şimdiden ayarladım :)

Kler 03-06-2015 06:08

Merhaba arkadaşlar
Bahçemde bir tane nar ağacı var her sene çok güzel çiçek Açıyor fakat nedendir bilmiyorum sonra tüm çiçeklerini döküp ili üç tane meyve veriyor
Ağaç şu an çiçek açtı ve çok Sayıda çiçeği var ne yapmam Lazım tecrübelerinizden faydalanmak isterim şimdiden teşekkür ederim

misoo83 12-06-2017 07:32

In this video you can see and learn how to pollinate pomegranate flowers :D.


mehmet0791 08-08-2017 19:20

Nar çekirdekleri çimlendi ve hızla büyüdüler :)
 

Melisa16 12-03-2018 19:55

1 Eklenti(ler)
Havalar ısınınca nar fidanım da uyanmaya başladı

ıldırı 21-10-2018 14:53

Nar ağacının meyvesi oluşamıyor
 
Merhaba,
Çeşme Ildır yakınlarında, bir nar ağacım var, her biri yaklaşık 5 cm çapında 5-6 ana kolu var, boyu da 3-4 metre kadar,sanırım 10 yaşındadır. Fazla rüzgar almayan konumda.
Ağaç, çok güzel çiçek yapıyor, onlar döküldükten sonra ağaç üzerinde 5 adet kadar, çapı yaklaşık 3 cm kadar patlamış görünümde küçük nar gibi çiçekler görüyorum. Dışı nar kabuğu gibi kalın ve sert ama içi, kıvrım kıvrım çiçek görünümünde. Fakat bir türlü olgunlaşıp meyve oluşamıyor.
Sitemizde 3 adet daha nar ağacı var, hepsi de aynı durumda.
Yakın çevremizde tek tük var ama 3-4 km ötede Germiyan köyünde her evin bahçesinde çok güzel nar ağaçları var.
Bu meyve oluşamamasının sebebi ne olabilir, ne yapmam gerekir acaba.?
Yardım ve destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

ıldırı 22-10-2018 19:04

Ben bu nar başlığını bulamadım ve yukarıdaki mesajımı diğer başlık altına koymuştum, Moderator tarafından buraya taşındı.
Bu sayede, MUDA nın yukarıda koyduğu nar çiçeği resimlerini gördüm ve buradaki nar çiçeklerinin durumu tam anlatmak istediğim durum.
1.Bu çiçeklerin meyveye dönüşmesi için ne yapmam lazım acaba?
2.Başka bir yazıda kısır nar diye bir nar olduğunu okudum, nasıl anlaşılır acaba?
3. Nar a başka bir nar aşısı yaptırsam problem düzelir mi acaba?
Saygılar

misoo83 31-01-2019 17:39

Video how to open fast pomegranate :eek: .


chelik26 03-02-2019 21:07

Nar Ağacı nasıl Budanır?
 
4 Eklenti(ler)
Bilgi sahibi olan arkadaşlardan bu konu başlığı altında yardım bekliyorum.
Resimde görmüş olduğunuz nar ağaçları hakkında bana ne söyleyebilirsiniz? Nasıl bir bakım yapmam gerekir budama açısından?

Eklenti 686789

Eklenti 686790

Eklenti 686791

Eklenti 686792

Vedart 06-02-2019 22:13

Narlarınız çok iyi gelişmiş.boyle buyuklukte nar agaci gormedim.budama konusunda bilgim yok.ancak bana gore fazla odunlaşmış gibiler.yeni sürgünlerle ağaç gencleşir ve meyve kalitesi artar diye dusunuyorum.

devrann 07-02-2019 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1557651)
Bilgi sahibi olan arkadaşlardan bu konu başlığı altında yardım bekliyorum.
Resimde görmüş olduğunuz nar ağaçları hakkında bana ne söyleyebilirsiniz? Nasıl bir bakım yapmam gerekir budama açısından?

Eklenti 686789

Eklenti 686790

Eklenti 686791

Eklenti 686792

Sizin narınızın çeşitini bilmiyorum babam hicaz narı yetiştiriyor.Bu şekilde bir verim almanız mümkün değil hatta sanırım uzun süre bakımsız kalmış gibi duruyor.Hicaz narı budaması orta kısımlardaki dallar çıkartılarak bitki yanlara doğru yatması sağlanır narda meyve bitkinin etek diye tabir edilen alt kısımlarında %70 diyebilirim oranında o kısımda tutar,eğer budama yapan kişi ordaki meyve gözlerini acemice keserse büyük verim düşüşü olur.Nar üst taraftan budanır ortası açılır ve hava ve güneş görmesi sağlanır.Drenaj çok önemlidir nar aralarına kıştan önce su tahliyesi için kanallar açılır eğer su oralarda beklerse verim düşük olur ağaçta çeşitli mantari hastalıklar olur ağaç kayıpları olur.Birde bahçe önceden yapılırken taban suyu çok yüksekse bahçe kenarından su kanalı filan geçiyorsa o aralarda çok ağaç kayıpları olur.
Sizin bahçede gördüğüm kadarıyla çok iyi bir budama yapılması gerekiyor,budama yapılktan sonra düşük dozda bordo bulamacı uygulaması yapılmalı 1500kg/100 lt dozunda.Baharda da fosfor ve çinkolu gübre uygulamasından sonra ağaç çiçekle kaplanıncaya kadar su verilmez.Sıra aralarınıda çok iyi işlemeniz gerekiyor hiç yabancı ot olayacak .İşiniz çok kolay gelsin :)

chelik26 07-02-2019 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1557875)
Sizin narınızın çeşitini bilmiyorum babam hicaz narı yetiştiriyor.Bu şekilde bir verim almanız mümkün değil hatta sanırım uzun süre bakımsız kalmış gibi duruyor.Hicaz narı budaması orta kısımlardaki dallar çıkartılarak bitki yanlara doğru yatması sağlanır narda meyve bitkinin etek diye tabir edilen alt kısımlarında %70 diyebilirim oranında o kısımda tutar,eğer budama yapan kişi ordaki meyve gözlerini acemice keserse büyük verim düşüşü olur.Nar üst taraftan budanır ortası açılır ve hava ve güneş görmesi sağlanır.Drenaj çok önemlidir nar aralarına kıştan önce su tahliyesi için kanallar açılır eğer su oralarda beklerse verim düşük olur ağaçta çeşitli mantari hastalıklar olur ağaç kayıpları olur.Birde bahçe önceden yapılırken taban suyu çok yüksekse bahçe kenarından su kanalı filan geçiyorsa o aralarda çok ağaç kayıpları olur.
Sizin bahçede gördüğüm kadarıyla çok iyi bir budama yapılması gerekiyor,budama yapılktan sonra düşük dozda bordo bulamacı uygulaması yapılmalı 1500kg/100 lt dozunda.Baharda da fosfor ve çinkolu gübre uygulamasından sonra ağaç çiçekle kaplanıncaya kadar su verilmez.Sıra aralarınıda çok iyi işlemeniz gerekiyor hiç yabancı ot olayacak .İşiniz çok kolay gelsin :)

Bizim narın çeşidini ben de bilmiyorum :)
Bahçeyi 6 ay önce bankadan aldım. Hatta sahibi hala kabullenemedi, 3 gün önce gittim narlarıma dokunma diyor :)
Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bahçe eğimli zaten su birikintisi olmuyor.
15-20 güne kadar gidip budama işlerine başlıycam bu arada belirttiğiniz gübreler ile hayvan gübreside atmayı düşünüyorum.
Gençleştirme işinide yavaş yavaş yapacağım

siflera12 12-02-2019 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1557880)
Bizim narın çeşidini ben de bilmiyorum :)

Bahçeyi 6 ay önce bankadan aldım. Hatta sahibi hala kabullenemedi, 3 gün önce gittim narlarıma dokunma diyor :)

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bahçe eğimli zaten su birikintisi olmuyor.

15-20 güne kadar gidip budama işlerine başlıycam bu arada belirttiğiniz gübreler ile hayvan gübreside atmayı düşünüyorum.

Gençleştirme işinide yavaş yavaş yapacağım

Adamın durumuna çok üzüldüm kimbilir ne hayalleri vardı orada ama bir borç yüzünden yerinden oldu Allah kolaylık versin [emoji17]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mehmet sadun 18-03-2019 07:46

herkese merhaba ben yeni katıldım.emeği geçen tüm dostları kutlarım.nar olgunlaşmaya başladığında çürüme başlıyor çatlaklar meydana geliyor.

Malta eriği 23-05-2019 15:35

http://www.agaclar.net/forum/yeni-ba...tm#post1568935

chelik26 23-05-2019 20:42

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1557880)
Bizim narın çeşidini ben de bilmiyorum :)
Bahçeyi 6 ay önce bankadan aldım. Hatta sahibi hala kabullenemedi, 3 gün önce gittim narlarıma dokunma diyor :)
Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bahçe eğimli zaten su birikintisi olmuyor.
15-20 güne kadar gidip budama işlerine başlıycam bu arada belirttiğiniz gübreler ile hayvan gübreside atmayı düşünüyorum.
Gençleştirme işinide yavaş yavaş yapacağım

Narların son durumu, kenardakilerin kuru olmasının sebebi yanında biriken dalları yakarken ateşten etkilendiler galiba bu sene yeşermeyecekler

Adana_Miami 05-06-2019 18:57

ANKARA'da nar ağacı yetişmektedir, görünce açıkçası bende çok şaşırdım, nar subtropikal bir bitki değilmidir?
Gps: http://www.google.co.uk/maps/place/Z...9!4d32.8648144

Neyse, bizim ADANA'da nedense, mesela, hindistan cevizi ağacı yetişmiyor, acaba hiç denenmemiş olabilir mi, yoksa gözümden kaçmış olabilirmi?
Mesleğim icabı 2,5 yıldır yurtdışında ikamet ediyorum, mesela ADANA, MİAMİ'den çok daha sıcak, ancak MİAMİ'de adım başı hindistan cevizi ağaçları var, ama ADANA'da hiç görmedim, acaba neden olabilir ve adaptasyon yapılsa tutarmı?

Bunu neden merak ettim? ANKARA'da eğer nar yetişiyorsa, ADANA'da bu mantığa göre hindistan cevizi yetişebilir... Bence ANADOLU toprakları nitelikli olduğu için bu verimlilik söz konusudur.
D.r İbrahim Saraçoğlu; bununla ilgili bir açıklama yapmıştı, 'soğuk beldelerde egzotik bitkilerin yetişmesi asla sizi şaşırtmasın, nedeni; ANADOLU toprakları son buzul çağını yaşamamıştır' demişti!

Mesut Temiz 05-06-2019 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adana_Miami (Mesaj 1569771)
ANKARA'da nar ağacı yetişmektedir, görünce açıkçası bende çok şaşırdım, nar subtropikal bir bitki değilmidir?
Gps: http://www.google.co.uk/maps/place/Z...9!4d32.8648144

Neyse, bizim ADANA'da nedense, mesela, hindistan cevizi ağacı yetişmiyor, acaba hiç denenmemiş olabilir mi, yoksa gözümden kaçmış olabilirmi?
Mesleğim icabı 2,5 yıldır yurtdışında ikamet ediyorum, mesela ADANA, MİAMİ'den çok daha sıcak, ancak MİAMİ'de adım başı hindistan cevizi ağaçları var, ama ADANA'da hiç görmedim, acaba neden olabilir ve adaptasyon yapılsa tutarmı?

Bunu neden merak ettim? ANKARA'da eğer nar yetişiyorsa, ADANA'da bu mantığa göre hindistan cevizi yetişebilir... Bence ANADOLU toprakları nitelikli olduğu için bu verimlilik söz konusudur.
D.r İbrahim Saraçoğlu; bununla ilgili bir açıklama yapmıştı, 'soğuk beldelerde egzotik bitkilerin yetişmesi asla sizi şaşırtmasın, nedeni; ANADOLU toprakları son buzul çağını yaşamamıştır' demişti!

Sayın Adana_Miami, benim de Ankara'da oturduğum sürede bahçemde bir nar ağacı vardı ve her yıl epey meyve de veriyordu... Narın doğal olarak soğukta yetişebilen bir bitki olduğunu düşünüyorum.. Hindistan cevizinin durumu farklı... Anlaşılan o ki, sıcaklık, tuz, nem gibi açılardan çok özel koşulları gerektirdiğinden doğal alanının dışında yetiştirilmesi çok zor olan ve kolayca ölen hassas bir bitki...

mehmet organik 11-08-2019 12:21

Merhabalar,
Tüm forumdaki dostlara selamlar olsun :)
Yıllardır organik nar üretim işinin içinde biri olarak, forumu biraz geç keşfetmiş bulunmaktayım. Öncelikle bu durum için özür dilerim.
Toptan olarak yurtiçi ve yurtdışı satışlarımız mevcut olup. Ürünlerimizi; üretim tesislerimize gelerek inceleyip görebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzeldir.
Özet bir bilgi vermek gerekirse :
BIOOD tarım olarak kurulduğumuz günden bu yana, %100 organik nar ve aracısız ticaret ilkesiyle günbegün büyümekteyiz. Ürünlerimiz, bu topraklara duyduğumuz saygının ve iyi tarım uygulamalarımızın bir hediyesidir. Tesislerimizi; iletişim formumuzu doldurarak, dilediğiniz şekilde ziyaret edebilir ve bilgi alabilirsiniz. %100 Organik nar nedir?
Organik gıda ve organik tarım tanımlarından yola çıkarak, dalyan merkezli üretim bahçelerimizde sertifikalı olarak %100 organik nar üretmekteyiz. %100 Organik nar sloganıyla, kurulduğu günden itibaren aynı disiplin ve hizmet kalitesiyle ön göremediğimiz bir ivme ile gelişiyor, dikimden-hasat mevsimine kadar tamamen doğal ürün anlayışıyla ilerliyoruz. Organik ürün adı altında hizmet verebilmek için organik gıda ve organik tarım koşullarını yerine getirmeyi, şirket olarak sizlere taahhüt etmekteyiz.
http://organiknar.com
info@organiknar.com
organiknar.com

chelik26 12-08-2019 11:19

Bu kadar büyük tesiste organik nar yapıyorsanız burada reklama ihtiyacınız yok bence
Dİrek ihracat yaparak bu işi çözmüş olmanız gerekmez mi?

misoo83 08-11-2020 07:08

This is how my pomegranate bush looks like this year, i have few ripe fruits :p.

http://youtu.be/z-LdL-zr_bY

Küresel lsınma 26-09-2023 11:27

Ankarada yetişen nar lezzetli: http://www.agaclar.net/forum/hangi-b...tm#post1621863


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024