agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Subtropikal İklim Meyveleri (http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/)
-   -   Nar (Punica granatum) (http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1177.htm)

celalahmet 13-01-2007 19:33

Sayın Mine Pakkaner,
Benim İzmir-Urla da 13 dönüm lük arazim var içinde verimsiz zeytinler var geçen ay yaptırmış olduğum toprak analizinde bu toprakta nar yetiştirebileceğimi öğrendim ve internetten nar yetiştiriciliği hakkında bir takım bilgiler topladım iklimin de uygun olduğunu düşünüyorum.

Benim anladığım kapama nar bahçelerin de verimin yuksek olduğu ve dikim aralıklarında sıra üzerlerinin 2m sıra aralarının da 2,5-3m dikildiği daha sonra ağaçlar büyüyünce aralardaki ağaçlar sökülerek dikimin 4*5 veya 4*6 ya denk getirildiği şeklınde aynı zamanda 6 yaşında bır nar ağacının 2,5m taç yaptığı düşünülürse aralarındaki mesafenin en az 3,5m olması gerektiği ve sık dıkikimin az verimli topraklarda uygulanabileceği,organik maddece zengin topraklarda daha seyrek dikilmesi gerektiği şeklinde.

Bu durumda toprağın özelliğine göre dikim aralıkları da değişiyor,benim arazideki toprak sanırım çok kuvvetli değil toprak analizine göre hafif alkali,çok kireçli,tuzsuz,killi tınlı,organık madde ilk 30cm de orta(2,4),30-60cm de az (1,4),bu toprakta hicaz narı diksem nasıl bır dikim aralığı önerirsiniz?

Önce sık dikip sonra mı seyreltme yapmalı,belki de ağaçlar o kadar büyümeyecek seyreltme yapmaksızın dikim yapmak gerekebilir,sulama imkanım var,herşey için teşekkürler,saygılar...

Todor 13-01-2007 21:47

Sayın celalahmet, önce kendinizi Yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmanızı rica edeceğiz.:)

Karan Yilmaz 17-01-2007 06:43

Nar fidanlarima 1 yildir yanan ciftlik gubresini de verdim. Tum bakimini yaptim. Yeserecekleri gunu sabirsizlikla bekliyorum. :)

Mine Pakkaner 17-01-2007 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalahmet (Mesaj 66248)
Sayın Mine Pakkaner,
....
Benim anladığım kapama nar bahçelerin de verimin yuksek olduğu ve dikim aralıklarında sıra üzerlerinin 2m sıra aralarının da 2,5-3m dildiği daha sonra ağaçlar büyüyünce aralardaki ağaçlar sökülerek dikimin 4*5 veya 4*6 ya denk getirildiği şeklınde aynı zamanda 6 yaşında bır nar ağacının 2,5m taç yaptığı düşünülürse aralarındaki mesafenin en az 3,5m olması gerektiği ve sık dıkikimin az verimli topraklarda uygulanabileceği,organik maddece zengin topraklarda daha seyrek dikilmesi gerektiği şeklinde.


Bu durumda toprağın özelliğine göre dikim aralıkları da değişiyor,benim arazideki toprak sanırım çok kuvvetli değil toprak analizine göre hafif alkali,çok kireçli,tuzsuz,killi tınlı,organık madde ilk 30cm de orta(2,4),30-60cm de az (1,4),bu toprakta hicaz narı diksem nasıl bır dikim aralığı önerirsiniz?

Önce sık dikip sonra mı seyreltme yapmalı,belki de ağaçlar o kadar büyümeyecek seyreltme yapmaksızın dikim yapmak gerekebilir,sulama imkanım var,herşey için teşekkürler,saygılar...

Narda ağaçlar birbirini gölgeler ve hava almalarına engell olursa eteklerde kuruma görülebiliyor.Ancak ben iyi günşelenip, iyi havalanan, güzel şekil verilmiş bahçelerde sık dikimi tercih ediyorum. Çok gerekirse ileride seyreltme ile 4x 4 veya 4x5 'e getirebilirsiniz. Sıraları güneşlenme yönüne göre kurunuz.

Urla Tarım İlçe Müdürlüğü ile de mutlaka görüşünüz.

Kolay gelsin.

DEVRlM 17-01-2007 22:13

Selam arkadaşlar. Buradaki bilgiler acaba benim bonsai Narıma yarar mı ? Bildiğiniz süs Narı değil. Bildiğiniz 'Nar' :D şekil ve meyve olarak herşeyi aynı. Ayrıca çoookk ekşi.

dogaya asigim 10-02-2007 15:49

Selamlar herkese,
konu nardan acilmiskenbende bir üzüntümü dile getirmek istiyorum.Denizlinin pamukkale cevresinden oldugum icin iyi biliyorum.bizde bicok ciftci hicaznar denen bir türü yetisitiriyor vede oldukca basarililar.zira bunu nar suyu cikarip satmak amacli yapiyorlar.tatile gittigimde banada siselerle hediye ediyorlar ******:-) ama üzüldügüm yeri su:cok zahmetli olan bu isin karsiligini alamiyorlar malesef..pazarlari yok denecek kadar az.hep bundan sikayet ediyorlar:-(.ama nar su harikaaaa bisey

Karan Yilmaz 23-02-2007 19:15

Kasim da ciplak kok seklinde 1000 tane nar fidani dikmistim.. Muthis korkuyordum zira mevsim normallerin uzerinde gittigi icin fidanlari yapraklarini dokmeden dikmek durumunda kalmistim. Bugun narlarim uyanmaya baslamis farkettim.. O kadar mutlu oldumki.. Bahceden sehire kadar kosmak istedim.. Cok emek verdim bu fidanlara.. Hatta kiz arkadasimdan ayrilmamin uzuntusunu bile unutturdu tum bu gelismeler..

Mine Pakkaner 23-02-2007 22:32

Karan Yilmaz, narlarınızın yeşermesi çok güzel. Bizi de gelişmelerden habersiz bırakmayın :)

Karan Yilmaz 24-02-2007 04:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 78155)
Karan Yilmaz, narlarınızın yeşermesi çok güzel. Bizi de gelişmelerden habersiz bırakmayın :)

Desteginiz ve simdiye kadar verdiginiz bilgilerden dolayi cok tesekkurler Mine Hanim. Gelismeleri agac dostlariyla paylasmaktan buyuk mutluluk duyarim.. Saygilar.

Gelibolu 24-02-2007 07:52

Bahçemde 12 adet nar ağacım var. 3 tanesi ekşi, gerisi tatlı Deve Dişi deniliyor. Bir kaç tane daha dikmeyi düşünüyorum. Nar suyu için Deve Dişiuygun mudur? Yoksa başka bir cins mi almalıyım? Bunların haricinde tavsiye edeceğiniz çeşitler var mıdır? Tüm ağaç dostlarına verdikleri bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim..

silyonfeneri80 26-02-2007 13:47

Sayın Mine PAKKANER
"Narın ülkemizde yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyve olduğu, Son yıllarda nar meyvesinin Avrupa ülkelerinin de aradığı bir meyve türü olduğu, Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde nar yetiştiriciliği yapıldığı, Özellikle son yıllarda kapama nar bahçesinin Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde arttığı, Son yıllarda önem kazanan bir ihraç meyvesi olmakla birlikte ilaç, boya, mürekkep, yağ, hayvan yemi, tanen, sirke gibi ürünlerin eldesinde hammadde olarak kullanılması, bu meyvenin ileriki yıllarda önemli bir endüstri bitkisi olacağı izlenimini verdiği..."
şeklindeki bir açıklamaya rastladım benim sorum,

1-Osmaniye Kadirli yöresi bu yetiştiricilik açısından nasıl bir bölge bu yetiştiricilik açısından iklimsel olarak uygun mu?
2-Tarım ürünlerine oranla (örneğin fıstık ekimi) narcılık yapmak daha mı ekonomik olur?
3-Yetiştiriciliğine karar versek fidan ve diğer teknik bilgi vs. için kimle / nereyle bağlantı kurabiliriz?
4-Bu konudaki pazarlama sansımız nedir? Pazarlayamama gibi sorunla karşılaşabilirmiyiz? Toplu alımlar yapılıyor mu?
5- Bu yetiştiricilikte bir destekleme var mı?

Konuyla ilgili olarak beni bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum . Selamlar. Kolay gelsin.

Todor 27-02-2007 06:45

Sevgili Silyonfeneri80 öncelikle hoş geldiniz. Sizi Yeni gelen arkadaşlar başlığına davet etsek ve orda tanışsak.:)

Mine Pakkaner 27-02-2007 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gelibolu (Mesaj 78191)
Bahçemde 12 adet nar ağacım var. 3 tanesi ekşi, gerisi tatlı Deve Dişi deniliyor. Bir kaç tane daha dikmeyi düşünüyorum. Nar suyu için Deve Dişiuygun mudur? Yoksa başka bir cins mi almalıyım? Bunların haricinde tavsiye edeceğiniz çeşitler var mıdır? Tüm ağaç dostlarına verdikleri bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim..

Deve dişi daha çok sofralık bir nardır. Hicaz narı sulu, mayhoş lezzetli bir nardır. Şu anda nar suyu için en uygun çeşittir.

eselcuk 09-03-2007 10:26

doğa sevgisiyle başlayan macera
 
Tarım Bakanlığında çalışmaktayın aslen veteriner hekim olmama rağmen okul çağlarında başlayan yürüyüşlerle beraber doğa ile içiçe olma isteğim günden güne büyüdü. dağlık ve birazda ormanlık olan 40 km uzaktaki 10 dönümlük alana çekti. herkese ***. :p babadan kalma 10 dönüm kadar nar bahçem var. yaklaşık 5 yıldır bakımsız. çanak budamasından sonra ellenmemiş anladığım kadarıyla :( ağaç boyu yaklaşık 4-5 metre ilk işim bu ağaçları budamak veya budatmak olacak yukarı doğru büyüme olduğu için ağaç araları boşluklu gibi. Nasıl 1 işlem yapılabilir :confused: Birde bu ay içinde bordo bulamacı yapabilir miyim:confused: yardım ederseniz sevinirim.:D

Innuendo 10-03-2007 21:52

Mine Hanım size bir sorum olacak... Bugün bir arkadaşıma uğradım ve nar çeliklerini ekmek için poşetlere harç doldurduğunu gördüm, arkadaşım köklendirme hormonu olarak Falgro ticari ismiyle satılan Gibberellic Asit kullanacağını söyledi, bu fikri kendisine bir Ziraat Mühendisi vermiş. Gibberellic Asitin köklendirme amaçlı olarak kullanıldığını duymamıştım, acaba köklendirmede kullanılır mı?

Mine Pakkaner 15-03-2007 23:17

Giberellik asit üretim- çoğaltım tekniklerinde çeliklerin köklendirmede değil de köklerin gelişmesinde, tohumların çimlendirilmesinde kullanılır.

Innuendo 16-03-2007 12:30

Çok teşekkür ederim Mine Hanım.

asem18 21-03-2007 16:18

merhabalar ben çanakkalede yaşıyorum 12 dönüm bi yerimiz var eşimle yatırım amaçlı hicaz narı yetiştirmeyi düşündük yalnız ikimizde çalışıyoruz oyüzden ayırabileceğimiz zamanda kısıtlı nar çok ilgi istiyomu hergün bakmak sulamak gerekiyomu bunları cevaplarsanız sevinirim

Mine Pakkaner 21-03-2007 18:11

Asem18 hoşgeldiniz, nar yetiştiriciliği bilgilerini ilk mesajlarda bulabilirsiniz. Bir okuyun bakın, yapılabilirliği size göre nasıl, bu işlemler için ne kadar vakit ayırırsınız, hiçbir bitki sizin zamanınız olmasını beklemez. Siz ona tabi olmak zorundasınız yoksa kaybedersiniz.

Kolay gelsin.

asem18 22-03-2007 17:01

bütün bilgileri okudum uyduğu için biz buna karar verdik ama çok yazıları okuduğumda kimi hergün su verdiğini yazmış tam nekadar su verildiği hakkında bilgi verilmemiş sadece az suya ihtiyacı olduğu söyleniyor biz akşamları ve hafta sonları vakit ayırabiliriz burası ege bölgesinin iklim koşullarına daha yakın fazla kar yağmaz soğuğu pek olmaz açıkçası kafamız biraz karıştı su konusunda bu konuda tam bi bilgi verirseniz sevinirim

Mine Pakkaner 22-03-2007 19:23

Sizin toprak yapınızı bilmeden buna cevap vermek çok afaki olur ama hergün sulamanıza gerek yok. İl veya ilçe tarım müdürlüğüne uğrayıp sormanızı öneririm.

asem18 22-03-2007 20:07

kumlu toprak

Mine Pakkaner 22-03-2007 20:14

Kumlu toprakların su ihtiyacı nispeten daha çoktur.

Kasım Böler 22-03-2007 20:58

http://img133.imageshack.us/img133/1...0060224jm2.jpg


Çelik yöntemi ile doğrudan toprağa ekilen (hicaz) nar, toprağa ekilmezden önce köklendirmeyi hızlandırmak amacıyla giberellic asit, indol 3 butirik asit ve humik asit kullandım, yaklaşık 1500 adet çelik kullanarak köklendirilmiş tüplü fidan yerine resimde görülen 35 cm uzunluğundaki çelikleri tercih ederek fidan maliyetini sıfıra yakın bir rakama çekmiş oldum, ayrıca fidan dikimi için çukur gerekmediği için çukur açma maliyeti de sıfır diyebiliriz, bu arada çelik dikme yönteminde desteklemeden faydalamıyorsunuz ama masrafınızda çok cüzi miktarda olduğu için zaten gerek kalmıyor. Çeliklerin filiz vermesini heyecanla bekliyoruz bakalım nasıl olacak.

http://img123.imageshack.us/my.php?i...0060225sf9.jpg

Karan Yilmaz 11-07-2007 21:33

http://i189.photobucket.com/albums/z...Picture422.jpg
http://i189.photobucket.com/albums/z...Picture430.jpg
8 AY ONCE DIKTIGIM NARLARIMIN SON HALI :)

eguner 20-07-2007 12:56

bu da benim subat ayında dikimi yaptıgım narlarımdan (yumusak cekirdekli) bir tanesi , resim tarihi 2 haziran 2007 , bu çiçek su anda bir nar oldu :)

http://img412.imageshack.us/img412/8...7125ww1.th.jpg

Kasım Böler 01-08-2007 01:23

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kasım Böler (Mesaj 87670)
http://img133.imageshack.us/img133/1...0060224jm2.jpg


Çelik yöntemi ile doğrudan toprağa ekilen (hicaz) nar, toprağa ekilmezden önce köklendirmeyi hızlandırmak amacıyla giberellic asit, indol 3 butirik asit ve humik asit kullandım, yaklaşık 1500 adet çelik kullanarak köklendirilmiş tüplü fidan yerine resimde görülen 35 cm uzunluğundaki çelikleri tercih ederek fidan maliyetini sıfıra yakın bir rakama çekmiş oldum, ayrıca fidan dikimi için çukur gerekmediği için çukur açma maliyeti de sıfır diyebiliriz, bu arada çelik dikme yönteminde desteklemeden faydalamıyorsunuz ama masrafınızda çok cüzi miktarda olduğu için zaten gerek kalmıyor. Çeliklerin filiz vermesini heyecanla bekliyoruz bakalım nasıl olacak.

http://img123.imageshack.us/my.php?i...0060225sf9.jpg


Aşırı sıcaklara rağmen ektiğimiz çelikler çok şükür gelişiyor...

Karan Yilmaz 02-08-2007 06:53

http://i88.photobucket.com/albums/k1...Picture514.jpg
http://i88.photobucket.com/albums/k1...Picture516.jpg
Narlarim hizla buyuyor cok sukur. :rolleyes:

levent58 23-09-2007 15:46

Sevgili Mine hanım.Bu çok özel ve güzel linkten dolayı sizleri kutluyorum.Daha öncenar bahçem hakkında sizlerle fikir teatisinde bulunmuştum.Ağaçlarım 3 yaşındalar ve üzerleri hayli meyve yüklü.Sorunum ağaçların 4 adedinde komple kuruma var.Yardımlarınızı bekliyorum.Selam ve Saygılarımla.

fmk1969 28-09-2007 23:52

nar arazi eğimi
 
***.. 100 dönüm kadar bir alana nar ekimi yapmayı düşünüyoruz. Damlama sulama sistemi kullnacağız. Arazi eğiminin narcılıkta önemi varmıdır. Eğim en çok ne kadar olmalıdır.. Alara nar hakkında bilginiz varmıdır? ***..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024