agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Subtropikal İklim Meyveleri
(https)




Beğeni Düzeni355Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-04-2009, 22:10   #31
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Name:  S6304184.JPG
Views: 7007
Size:  51.2 KB

Hardy kivi

(Sevgili malbman'a üşenmeden yaptığı çeviri için sonsuz teşekkürler)

Actinidia arguta
Actinidiaceae
Yaygın adları: Hardy Kiwi, Bower Vine, Dessert Kiwi, Cocktail Kiwi, Tara Vine, Yang-tao.

Benzer Türler: Chinese Egg Gooseberry (Actinidia coriacea), Kiwifruit (A. deliciosa), Super-hardy Kiwi (A. kolomikta), Red Kiwi (A. melanandra), Silver Vine (A. polygama), Purple Kiwi (A. purpurea).

Köken: Dayanıklı kiwi Çin, Kore, Sibirya ve Japonya’ya özgüdür.
Adaptasyon: Bitkiler geç kış ya da erken güz donlarının zarar vermeyeceği, uzun (donların görülmediği yaklaşık 150 günlük) bir yetişme dönemine ihtiyaç duyarlar. Tamamen uykudayken yaklaşık -25o F ( yaklaşık -30oC) sıcaklığa dayanır. Ama bitkiler soğuğa yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Sıcaklıklardaki ani düşüşler gövdelerde yarılmalara ve bunu izleyen hasarlara yol açabilir. Tüm kültivarların (kültürvaryeteler) belli bir dönem soğuklanmaları gerekir ve bu ihtiyaçları kültivara bağlı olarak değişiklikler gösterir. Bunun miktarı/süresi henüz tam olarak tespit edilememiştir. Ama bu güne kadar gerek çok soğuk, gerekse daha ılıman bölgelerde yetişen bitkilerde neredeyse fark yoktur. Kışın dondurucu soğukları açıkta kalan tüm tomurcukları döker. Bitki geniş kaplarda/konteynerlerde başarılı bir şekilde yetiştirilebilir.


Yetiştirme: Bitki doğal ortamı olan ormanlarda, kimi zaman ağaçların gövdelerinde 30 metreye kadar yükselen bir sarılıcıdır. Kültür yetiştiriciliğine çok uygundur ancak sırıklar ya da trellis sistemleri ile desteklenmesi gerekir. Bitki normal kividen daha kırılgan bir görüntüye sahiptir.
Yapraklar: Yapraklar uzundur ve genel olarak 5 ila 12.5 cm. civarındadır ve gövdeye kırmızı yaprak saplarıyla bağlanır. Yapraklar genellikle testere gibi dişlidir ve normal kivinin yapraklarından daha incedir ve tüylüdür.
Çiçekler: Beyazdan krem rengine kadar değişen çiçekleri yaklaşık 4 cm. çapındadır ve kokuludur ve yaprak saplarında tekli, çiftli ya da üçlü olarak teşkil ederler. Çiçeklenme dönemi, iklim koşullarına bağlı olarak Mayıs başından Haziran’a kadar birkaç hafta sürer. Bitki dioiktir. Yani erkek ve dişi organları ayrı bitkilerdedir ve bu nedenle de ürün alınması için her iki cinsten de bitkiye ihtiyaç vardır. Ama kendi kendine meyve veren dişi bitkilerin varlığı da bilinmektedir.
Meyve: Meyveler genellikle yeşil renkli, tüylü ve üzüm boyutundadır. Kesit görüntüsü içindeki küçük, siyah tohumları, zümrüt yeşili rengi ile normal kivi meyvesi gibidir. Hem kabuğu, hem de etli kısmı tipik yeşil renkte olmakla birlikte, bazı kültivarların kabukları ya da hem kabukları hem de etli kısımları çeşitli tonlarda kırmızı olabilir. Hardy kivi meyveleri normal kivi meyvelerinden daha tatlıdır. Şeker içerikleri % 14’den % 29’a kadar değişik oranlarda görülebilir.
Kültivarlar arasındaki diğer farklılıklar; meyvede kabuğun acılığı ve belirgin bir aroma olarak görülür. Bu ürün bitkinin çok sert iklimlerde bile yetişebilmesi nedeniyle, A.B.D.’nin bir çok bölgesinde ticari olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.

KÜLTÜR
Konum: Asmalar bir miktar gölgeye tolerans göstermekle birlikte, trellis sistemleri üzerinde rahatça yayılabileceği güneşli bölgeleri tercih eder. Bitki güçlü rüzgarlardan korunmalıdır.
Toprağın Hazırlanması: Hardy kivi bitkisi üzerinde büyüyebileceği sağlam bir trellis sistemi, veranda ya da bunlara benzer sabit bir destek ister. Tek telli ya da T çubuklu sistem olsun, trellis sistemleri kurulabilir. Her iki sistemde de servi ağacından 2.5 mt. uzunluğunda, 10 x 10’luk dikmeler kullanılır. Dikmelere, T çubuklu sistem için 5 x 15’lik, 120 cm. uzunluğunda bir ıstavroz çubuğu vidalanır. Dikmeler 70 cm. derine gömülüp, mümkünse beton dökerek sabitlenmelidir. Sistemin başında ve sonunda beton sabitleyiciler olmalıdır. Telleri dikmelere sarın ve beton sabitleyicilere gergince bağlayın. Eğer bir verandanın altında yapıyorsanız, bu tür bir sistem kurmanız gerekmez. Bitkiyi yalnızca verandanın köşe dikmesine sardırıp, bir şemsiyeye benzeyecek şekilde kollar atmasını sağlamanız yeterli olacaktır.
Toprak: Hardy kivi süzek, biraz asitli (pH 5-6.5 olan) toprakları sever. Nötr topraklar da makbuldur ancak toprak çok bazik bir yapıdaysa, yapraklarda azot eksikliği belirtileri görülür. Bitki tuzlu topraklara tolerans göstermez.
Sulama: Hardy kivi yetiştirme döneminin başından sonuna dek bol su ister. Ama toprağı da son derece geçirgen olmalıdır. Sıcak yaz günlerinde düzenli olarak sulanması gerekir. Bitkiyi asla kuraklık stersine sokmayınız. Kuraklık stresinin belirtileri yapraklarda sarkma, yaprak kenarlarının kahverengiye dönmesi ve stres devam ederse yeni sürgünlerle birlikte tüm yaprakların dökülmesi şeklinde görülür. Bitki ölümlerinde susuzluk diğer etkenlerden çok
Gübreleme: Normal kivi meyvesi üzerinde yapılan çalışmalar sonucu; hardy kivi bitkisinin çok fazla azot kullandığı görülmüştür. Bu nedenle yetiştirme döneminin ilk çeyreğinde, bitkiye bol miktarda azot takviyesi yapılmalıdır. Son dönemde yapılacak olan azot uygulaması bitki boyutunu artırır ancak raf ömrünün kısa olmasına yol açar. Bazik topraklarda, asmanın yanında gübreleyici olarak bir turunçgil ya da avokado ağacı dikilmeli ve Mart ayı baçında bolca sulanmalıdır. Başlangıç gübrelemesini takiben, yaz başına kadar tamamlayıcı ilaveler yapılmalıdır. Diğer bölgelerde, toprakta eksik element olmadığı biliniyorsa, iz elementler içeren yüksek azotlu gübreler kullanın. Gübre ya da samanla malçlamak da yararlı olacaktır. Ancak malç doğrudan asmaya temas etmemelidir. Aksi taktirde bitkide öz çürüklüğüne neden olur.
Budama: Kaliteli meye üretmek için, kışın budama yapmak şarttır. Tüm budama teknikleri genelde “dal budama” ya dayanır ve yalnızca kullanılan trellis sistemlerine göre farklılıklar gösterir. Kivi asmaları bir desteğe ihtiyaç duyar ve bu da genellikle 3 ya da 5 telli ya da T trellis sistemleri, ya da veranda dikmeleri ile sağlanır. Bu sistemlerin hepsinde bir gövde, 1.80 mt. Yükseklikteki bir tele bağlanır ve tel boyunca büyümesi sağlanır. Büyüme sürgünün “domuz kuyruğu” şeklini alarak bitmesiyle, sürgün domuz kuyruğunun yaptığı düğümün gerisinden kesilir ve yaprak kökünden yeni bir sürgünün büyümesi sağlanır. İki yıl sonra, yanal daldan çok sayıda sürgün verecektir. Yetiştirme dönemi boyunca, her yanal dal kendi çıktığı yerin 3/1 uzaklığında yeni bir sürgün verecektir. Bir sonraki kış, eski dalları gçen yazın yeni sürgünleri ile birleştikleri yerden budayın. Bu süreç her yıl tekrarlanacaktır.
Çoğaltılması: Hardy kivi kalemleri, normal kivi meyvesinin yetiştiği tüm bölgelerde kivi anaçlarına aşılanabilir. Odunsu ya da yeşil aksamdan alınan çeliklerle ya da yeni satın alınacak bitkilerle de çoğaltılabilir.
Hastalık ve zararlıları: Bitki nispeten sorunsuz bir bitkidir. Ama muhtemelen yetiştirildikleri bölgelerde seyrek olarak dikildikleri için zararlılar yaprakları, gövdeleri ya da köklerine ilgi göstermeye başlamıştır. Bir tuhaf sorun da, bitki gövdesinin kedilerin hoşlandıkları kedi otu aromasına sahip oluşudur. Bu da bitki küçükken baharda yeni çıkan sürgünlerin kediler tarafından koparılmasına neden olur. Salyangozlar da genç fideler için sorun oluşturur. Geyiklerin de aralarında bulunduğu diğer zararlılar yaprakları yer; sincaplar da köklerine saldırır. Eğer sayıları çok artarsa kabuklu böcekler de bitkide hasara neden olabilir. Sera zararlısı olan kirpikkanatlılar da meyveye zarar veren diğer zararlılardır.
Hasat: Olgunlaşma hem kültivarın kendisine, hem de yerel iklim koşullarıyla bağlantılıdır. Cordifolia kültivarı Eylül başında olgunlaşırken; Anna (Anananaja) tam olarak tatlanmak için Ekim sonu/Kasım başlarıına dek beklemek zorundadır. Hardy kiviler olgunlaşınca düşer ya da kolaylıkla koparılabilir. Meyveler genellikle doğal olgunlaşma döneminde toplanır.

Kaynak

Beymen ve minikivi beğendi.
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 23:11   #32
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Sayın nevsune güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.
Bu arada Hardy Kiwiniz çok sağlıklı ve formlu gözüküyor. 1,5 aylık sürede güzel bir gelişim göstermiş.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2009, 22:05   #33
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Adıyamanda Hardy kivi

Sevgili dostla 2 yıl önce aldığım bir adet Hardy kivim ilk geldiğinde diyebilirim 50cm boyundaydı. şimdilerde 2,5-3 metre civarında.ilk kez bu kadar çabuk büyüyen bir meyva ağaçı gördüm.Gerkli ortamı sağladığınızda çok hızlı boy veriyor.balkon seramda o kadar uzadıki dün akşam iplerden oluşan askılılar yaptım.umarım meyvasını yemek nasip olur.ayrıca sonbaharda bir kaç dal budamıştım.iki adedini torf ve perlit karışımlı toprağa diktim.diğerini ise anacın yanına şuan her üçününde gelişimleri gayet güzel. bu sonbaharda fideleri hobi tarlama ekmeyi düşünüyorum.dış ortamda gelişimleri nasıl olacak acaba. -35 dereceye dayanıyor acaba +40-45 dereceye hatta bazende olsa 50 dereceye dayanacaklarmı acaba.
saygılar

Eklenen Resimler
     
Muda beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2009, 00:04   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 394
+40-50 arası sıcaklık hard kivi'yi olumsuz şekilde etkiler, siz onu yarı gölge bir yere alın daha güzel olur.


saygılar.

Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2009, 11:30   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 24
tohum dan yetiştirmek zor dediniz ama ben denemek istiyorum nasıl yapmalıyım.

ekrem3428 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2009, 19:10   #36
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn Romantik'ten almış olduğum tüysüz kiwi fidanı aldı başını gidiyor. Saksı dışında sabit yere dikecek olanları uyarmak isterim. Oldukça hızlı gelişim gösterdiği için sardırılacak desteği ona göre hazırlanmalı. Kök bölgesine yakın olan iki taze filiz uzayıp zeytin ağacımı sarmaladı. Bu da yetmiyormuş gibi gövdenin farklı yerlerinden (üç ayrı yerde) taze sürgün uçları oluşup uzamaya başladılar. Büyük ihtimal terbiye edilmesi gerekiyor bunların ama ilk deneyimim olduğu için şimdilik kendi haline bıraktım.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2009, 21:07   #37
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Sn Romantik'ten almış olduğum tüysüz kiwi fidanı aldı başını gidiyor. Saksı dışında sabit yere dikecek olanları uyarmak isterim. Oldukça hızlı gelişim gösterdiği için sardırılacak desteği ona göre hazırlanmalı. Kök bölgesine yakın olan iki taze filiz uzayıp zeytin ağacımı sarmaladı. Bu da yetmiyormuş gibi gövdenin farklı yerlerinden (üç ayrı yerde) taze sürgün uçları oluşup uzamaya başladılar. Büyük ihtimal terbiye edilmesi gerekiyor bunların ama ilk deneyimim olduğu için şimdilik kendi haline bıraktım.
Sayın Lonicera,

41 kere maşallah. Hardy Kiwinin sizdeki gelişimi çok hızlı ve güzel, resimlerinide yüklerseniz endamını da görmüş oluruz.

İsterseniz Temmuz ortası gibi dal uçlarından budama yapabilirsiniz.

Ayrıca Kasım-Aralık gibi genel budama yapabilirsiniz.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 21:26   #38
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Sayın Lonicera,

Şu Hardy Kiwinizin son halinin yakışıklı bir fotoğrafını çeksenizde, delikanlının endamını görmüş olsak, Çok şeymi istedik ?

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 07:29   #39
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sevgili Romantik, resim çekerdim ama yarısından fazlasını görmek mümkün olmaz. Çünkü zeytin ağacının iç kısmından tepesine kadar çıkmış durumda. Bu nedenle görebilmek çok zor. Neredeyse 10 adetten fazla da yan sürgün oluştu. Önümüzdeki yıl ağaçtan ayırıp çit gibi bir yerlere sardırmayı düşünüyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 07:52   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sibirya kiwisinin saksıda meyve verip vermeyeceğini merak ediyorum.

Saksıda meyve alan arkadaş var mı?

___________________________________

Name:  hardy_kiwi.jpg
Views: 10579
Size:  33.4 KB

http://www.fassadengruen.de/eng/uw/c.../kiwi_vine.htm

Hardy kiwi gerçek bir sarılıcı, linke göz atarsanız olayın boyutu görülebilir


http://www.goodnewsgardening.com/info/berries/kiwis

Bir de hardy kiwinin tek bir türü yok, satıcı arkadaşlar hangi tür hardy kiwi sattıklarını belirtirlerse iyi olur.




.


Düzenleyen denizakvaryumu : 22-07-2009 saat 09:02 Neden: link ekleme
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 18:39   #41
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Sibirya kiwisinin saksıda meyve verip vermeyeceğini merak ediyorum.

Saksıda meyve alan arkadaş var mı?

___________________________________

Eklenti 94259

http://www.fassadengruen.de/eng/uw/c.../kiwi_vine.htm

Hardy kiwi gerçek bir sarılıcı, linke göz atarsanız olayın boyutu görülebilir


http://www.goodnewsgardening.com/info/berries/kiwis

Bir de hardy kiwinin tek bir türü yok, satıcı arkadaşlar hangi tür hardy kiwi sattıklarını belirtirlerse iyi olur..

Sayın denizakvaryumu,

Yine bilgilendirici bir çalışma yapmışsınız. Sağolun.

Şu an itibarıyla ben saksıda meyve almadım.

Kiwi türleri hep asma özelliği taşır. Farkındayım.

Hardy Kiwi, tür olarak kendine verimli ve verimli olmayan türlerde var, bizdekiler kendine verimli türlerdir.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 23:57   #42
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Hardy Kiwi çeliği gönderebilecek olan arkaşlar varmı? Tek bir çelik yeterlidir.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 22:39   #43
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Sibirya kivisi kabuğu soymadan da yenilebiliyor mu?

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 20:45   #44
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: samsun
Mesajlar: 87
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Sibirya kivisi kabuğu soymadan da yenilebiliyor mu?

Evet hardy kiwi(Actinidia arguta) meyvesi kabuğuyla yenilebilr bir meyvedir.

Plantae Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 22:06   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
bende alabilirim

Hardy Kiwi çeliği gönderebilecek olan arkadaşlar varmı? Tek bir çelik yeterlidir.

saygılar......

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 10:30   #46
Ağaçsever
 
tevhit06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 94
Sibirya kiwi fidesini temin edeceğimiz bir yer varmı.

tevhit06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 15:21   #47
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Actinidia arguta sibirya kivisinin bir türü müdür yoksa ayrı bir cins midir?

http://www.aksatarim.com/turkish/actinidia.htm

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 18:49   #48
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: samsun
Mesajlar: 87
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tevhit06 Mesajı Göster
Sibirya kiwi fidesini temin edeceğimiz bir yer varmı.
Forumun satış bölümünde hardy kiwi fidanı satışı yapan arkadaşlar var.

Plantae Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 11:15   #49
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Hardy kiwi'mde gözler uyanmaya başladı. Havalar ılınınca bahar geldi sandı. Gelecekteki soğuklarda birşey olmasa bari.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 17:51   #50
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Bendeki fidanlar sera ortamında olduğu halde bir hareket yok.

Sayın Nevsune, sizinkiler erken uyanmış.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2010, 19:14   #51
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: samsun
Mesajlar: 87
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Actinidia arguta sibirya kivisinin bir türü müdür yoksa ayrı bir cins midir?

http://www.aksatarim.com/turkish/actinidia.htm
Sayın Samsunlu55
Actinidia arguta ve sibirya kiwisi aynı bitkidir sibirya kiwisi yöresel isimdir tıpkı bebek kiwi veya hardy kiwi olarakta tanındığı gibi.
Actinidia arguta bu bitkinin bilimsel sınıflandırmadaki adıdır vr tüm dünyada geçerlidir yani asıl önemli olan bu isimdir.

Plantae Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2010, 22:21   #52
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Bilgilendirme için teşekkürler Plantae...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 15:22   #53
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2010
Şehir: ordu
Mesajlar: 48
Anadoluda kiwi yetiştirmek ve yemek için en ideal bitki bence.

sailorgursel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 09:14   #54
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
ben geçen yıl mutlu beyden iki adet getirtmiştim, ilk geldiğinde biraz bocaladı ama bu yıl kendini toparlamış gibi, şimdiden yapraklar kabarmaya başladı.

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 09:39   #55
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Meyve alımı çok zor bir bitki.Bende 3 yıldır var.Çiçek falan açmadı.Şimdiye kadar da meyve alan yok.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 09:59   #56
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
[QUOTE=Oğuzhan;600038]Meyve alımı çok zor bir bitki.Bende 3 yıldır var.Çiçek falan açmadı.Şimdiye kadar da meyve alan yok.[/QUOT

Bendeki kivide bu sene üçüncü senesine girecek.Yaklaşık 4-5 metre uzunluğunda.Geçen sonbaharda budadığım çelikleri toprağa dikmiştim.Şuan hemen hemen hepsi yeni yapraklarını verdi.Umarım bu yıl anaçtan meyve alma şansımız olur.Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 10:05   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Name:  kiwi.jpg
Views: 5886
Size:  22.8 KB

Name:  kiwi2.jpg
Views: 5420
Size:  17.8 KB

http://www.fassadengruen.de/eng/uw/c.../kiwi_vine.htm

Bende de var, sanırım meyve vermesi için bu boylara gelmesini bekleyeceğiz

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 10:11   #58
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Resimlerdeki boylara yeterki uygun koşullar sağlansın 3-4 yılda kolayca ulaşır.

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 10:14   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu durumda bu bitkiden çok güzel çit bitkisi de olur üstelik meyveli.

Acaba üzüm gibi verim almak için budanması şart mı, budanmazsa verim düşer mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 11:26   #60
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Bir yerlerden duymuştum tam emin ollmamakla beraber. Meyvelerini yeni çıkan filizlerden verdiğini söylemişti.Geçen yıl bende yeni çıkan dalları budamak gibi bir hataya düştüm.Bu yıl meyve vermesini bekliyorum ancak oda bir şans gibi.

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024