agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Subtropikal İklim Meyveleri
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen mrduran

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-04-2012, 20:49   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-09-2007
Şehir: adana
Mesajlar: 6
Hicaz nar yetiştiriciliği

merhaba, hicaz nar yetiştiriciliğinde mühendis hatalarından ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan büyük sorunlar yaşadık ağaçlarım 4 yaşında olmasına rağmen henüz verim alamadım 1000 adet hicaz narım var ancak ilk yıl yapılan bakımın ardından 2 nci yıl budama hatası 3 ncü yıl ilaçlama hatası 4 yıl budama hatası denilerek zamanımızı boşa harcadık ancak doğru mühendisi bulmak için sürekli arayış içinde olduk

geç olsada kendi işimizi başkasına çok fazla güvenmeden kendimiz yapma kararı aldık , mühendis arkadaşların (hepsi için konuşmuyorum) işi ticarete döktüklerini olması gerekenden fazla ilaçla ve gübreyle bizi yanlış yönlendirdikleri kanaatindeyim.

sizlerden ricam bu konuda bana teknik destek sağlamanız özellikle çiçeklenme döneminde kullanılan çiçek tutması için bir ilaçtan söz ediliyor bu ilacın ne olduğu atım zamanı ve atım şekli konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim.

mühendisler konusunda yazdıklarım belirttiğim gibi hepsi için geçerli değil ancak her meslek grubunda olduğu gibi kötü niyetli olanlardan söz ediyorum. hepinize teşekkür ederim saygılarımla,

tugrulelkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 03:29   #2
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhaba efendim,

Benim tarlam bahçem yok ama olur ya nasip olur vede bir nar ağacı dikerim diye bilgi toplamadayım. Diğer bitkilerden sevdiklerim de dahil olmak üzere hemde.

En basidinden bir örnek; iyi bir araba kullanıcıyım ve bindiğim her hangi bir araç sürücüsünü 3-5 dakika izlesem onun hakkında kanaâta varırım sanırım.

Bilgileri toplamamdaki sebebte buna yakın. Elimde mum olsun bari, kör topal yolumu bulur bir şeyler yetiştiririm diyorum. Işığı olandan da yararlanmak tabii ki amaçlarımdan biri.

Ben 3-5 ağaç için bunu düşünüyorum. 1000 ağaç ekecek olsaydım 3 ay kütüphaneden çıkmazdım inanın.

Ağaçlar.net'te 4-5 yılda meyve vereceği yazılı.

Hicaz narı konusunda araştırmalarda bulunmanız, 3 kere hataya izin vermemeniz, yüksek moral ile devam etmenizde yarar var efendim.

Eleştiri olarak algılamayın lütfen, yaşadıklarınızdan ders aldım ve bu meyanda azcık sesli düşündüm sanırım. Özürler eğer yanlış ifade ettiysem.

Sağlıkla kalın, kolay gelsin ve başarılar inşallah.

Saygılarımla lütfen.

OSMAN45 beğendi.

Düzenleyen mrduran : 04-04-2012 saat 03:38 Neden: 100 ü 1000 yaptım
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2012, 08:36   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 162
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulelkan Mesajı Göster
merhaba, hicaz nar yetiştiriciliğinde mühendis hatalarından ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan büyük sorunlar yaşadık ağaçlarım 4 yaşında olmasına rağmen henüz verim alamadım 1000 adet hicaz narım var ancak ilk yıl yapılan bakımın ardından 2 nci yıl budama hatası 3 ncü yıl ilaçlama hatası 4 yıl budama hatası denilerek zamanımızı boşa harcadık ancak doğru mühendisi bulmak için sürekli arayış içinde olduk geç olsada kendi işimizi başkasına çok fazla güvenmeden kendimiz yapma kararı aldık , mühendis arkadaşların (hepsi için konuşmuyorum) işi ticarete döktüklerini olması gerekenden fazla ilaçla ve gübreyle bizi yanlış yönlendirdikleri kanaatindeyim. sizlerden ricam bu konuda bana teknik destek sağlamanız özellikle çiçeklenme döneminde kullanılan çiçek tutması için bir ilaçtan söz ediliyor bu ilacın ne olduğu atım zamanı ve atım şekli konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. mühendisler konusunda yazdıklarım belirttiğim gibi hepsi için geçerli değil ancak her meslek grubunda olduğu gibi kötü niyetli olanlardan söz ediyorum. hepinize teşekkür ederim saygılarımla,
Sn. tuğrulelkan,
Durumunuza gerçekten üzüldüm. belki de birşeyler duymak isteyeceğiniz en son kişilerden biriyim. çünkü ben de ziraat mühendisiyim.

bildiğim kadarı ile nar arsız bir bitkidir. birçok yerde sadece iyi bir sulamayla da tatminkar ürün verebilmektedir.

Ancak burada toprak yapısı da çok önemlidir. sizin toprağınızda bir sorun olabilir. bazı iz elementler eksik olabilir, fazla olabilir. Normal bir toprakta bu sorunları yaşamazdınız.

Budama hatası demişiniz. sana şunu söyleyebilirim. Nar bitkisi çalılaşmış eski dallarında meyve tutar. dipten veya dallardan yeni çıkmış kuvvetli-düzgün-taze dallar (biz bunlara obur dal diyoruz ) meyve vermez. Verir ama 3 yıl sonra.

budama yaparken ağaç şekil alsın diye, veya güzel görünsün diye eski dalların hepsini keser, taze obur dalları bırakırsanız meyve alamazsınız. Bu söylediklerimle bahçenizde yapılanları karşılaştırırsanız sanırım kafanızda birşeyler oluşacaktır.

Amacım kendimizi savunmak değil, size bir nebze olsun yardımcı olmaktır.çok çok selam ederim.

çaça Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 15:12   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-09-2007
Şehir: adana
Mesajlar: 6
bilginiz ve inceliğiniz için teşekkür ederim anlattıklarınızın tamamını uyguladım budama ve taban gübresi konusunda detaylı bilgi aldıktan sonra uygulama yaptırdım. kısaca onlardan söz edeyim.

18*46 taban gübresi ağaç başınba 500 gr atıldı. bakır attırdım, budama söz ettiğiniz gibi sadece oburların ve geçtiğimiz yıldan kalan verimsiz dalların alınması ve ağacın ortasının açılması şeklinde yapıldı.

ancak şu anda başka bir sorun var, tüm ağaçlarım yeşermesini tamamlamasına rağmen sıra aralarında değişik sıralarda yaklaşık 100 ağacım sadece en uç kısımlarda yeşerip sonra kurumaya geçti çok canım sıkıldı

ilk yeşerme arefesinde mühendisimiz köklerin ısınma zamanındaki farklılıklardan söz etti ancak zaman geçtikçe yeşermemesi aklıma kök çürümesi ,kök mantarı veya farklı bir hastalık gibi düşünmeme sebep oldu ancak mühendis arkadaşım bir iki hafta daha beklemeyi önerince elimden bir şey gelmedi,

başınızı ağrıttığım için özür dilerim ilk mesajımdada yazdığım gibi tüm ziraat mühendislerini kastetmedim sizide ayrıca tenzih ederim. saygılarımla...

tugrulelkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 17:41   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2010
Şehir: Diyarbakır
Mesajlar: 7
bende deneme amacıyla 2 sene önce 2 adet h,caz narı aldım ve ektim.
fidanı aldığım şahıs aynı sene çiçeklenir dedi inanmamıştım.

harbiden diktiğim sene çiçek tuttu ve birer tane nar yetiştirdim iki fidandan da.

bu sene ikinci senesi bitti ve aldığım ürünün rengi iriliğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İşte Hicaz Narlarım ~ Her Telden...

hiç ilaç gübre v.s. kullanmadım 4 günde bir salma sulamayla suladım etrafındaki yabancı otlardan temizledim başka herhangi bir işlem yapmadım.

yani demek istediğim ilaç ve gübrelemeyi aşırı doza kaçırırsak fidanlara zarar verir.

yukardaki linkte verdiğim hicaz narlarında ne ilaç nede bir gram gübre dahi yok.

Piran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2019, 22:50   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-05-2019
Şehir: Ordu(Fatsa-Bolaman)
Mesajlar: 9
Bende hicaz nar aldım tüplü şekilde yeni dikim yaptım 5-10 gün oluyor. Herhangi bir budama yapmalı mıyım. Küçük fidanlarda budama ile ilgili bisey bulamadım.


fung_hu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024