agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Subtropikal İklim Meyveleri
(https)




Beğeni Düzeni123Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-11-2008, 22:01   #61
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Aslan_k,
Biraz fazla olmuşlar sanki. Ortamdaki hava da biraz nemli gelmiş olabilir.

Ben biraz daha farklı bir yöntem uyguluyorum.

Name:  hurmalar.jpg
Views: 6189
Size:  35.9 KB

abk ve Asia beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 18:27   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-01-2008
Şehir: Ankara-Mersin
Mesajlar: 132
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Aslan_k,
Biraz fazla olmuşlar sanki. Ortamdaki hava da biraz nemli gelmiş olabilir.

Ben biraz daha farklı bir yöntem uyguluyorum.

Eklenti 53365
İlginç bir yöntem, meyveleri bildiğimiz elma, kayısı kurusu gibi mi kurutacaksınız yoksa asılı şekilde mi olgunlaşacak meyveler..

muhikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 20:12   #63
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Sn.MeyveliTepe hurmaları olgunlaşamdanmı soyup kurutmak gerekiyor?

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 22:05   #64
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Evet, meyveler sertken soyuluyor. Kaynar suya daldırılıp resimdeki gibi kurutulmak üzere aslılıyorlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 22:29   #65
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Benimde bi trabzon hurması ağacım var kargalar daha fazla zarar vermeden böyle yapmayı düşünüyorum.Suda kaynama süresi nedir,dış ortamamı asılır oda içinemi.Konuyu biraz daha açarmısınız.

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2008, 20:23   #66
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sert hurmaları saplarını koparmadan soyun. Pamuklu iple saplarından bağlayın. Kaynar suya daldırıp ona kadar sayıp çıkarın ve çıtalara bağlayın. Çıtalar üstü kapalı ama etrafı açık, mümkünse rüzgar alan bir yerde olsun. Unutmayın, kurumayı esas sağlayan hava akımıdır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 00:29   #67
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Meyveleri sertken saplarını koparmadan soyuyorsunuz, pamuklu bir ip ile saplarından bağlıyorsınız (ikişer üçer dizi dizi bağlayabilirsiniz), kaynar suya batırıp ona kadar sayıyorsunuz, çıkarıp çıtalara bağlıyorsunuz. Çıtalar, üstü kapalı, etrafı açık, rüzgar alan bir yerde olmalı. Meyvelerin kuruması hava akımının bağlıdır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 08:24   #68
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Gölbaşı / Adıy. son yıllarda hurmacılık bakımından yörenin asli meyvesi durumuna geldi sanki. Pazarlama güçlüğü çekmeye başladılar. Bahçemizde de üç beş ağaç var. Üç ağaç normal sayılır. Beş altı tanesi küçük fidan dı, Ziraat Müh. elemanları bunlar daha iyi dediler beş altı yıl oldu hala gelişmediler. Normal olan ağaçlardan birinin dalları devamlı doğu yönüne doğru büyüyor. Meyveler çoğunlukla ya bir çekirdekli **** çekirdeksiz. Turuncu buruk hurma cinsi. Burada özel bir bakım veya gübreleme yapmıyorum.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 10:59   #69
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
Karadenizin önemli zirai ürünlerinden olan trabzon hurması, çukurova bölgesinde büyük miktarda yetiştirilmesiyle pazarlanamıyordu son yıllarda.
(Önceleri karadenizin önemli ürünlerinden olan mısır tarımı da son buldu denilebilir)
Bu yıl trabzon hurmasının kilosunu buralarda tüccara 0,4 ykr den satılıyor,parası 2 ay sonraya veriliyomuş.şimdi ziyan olmasın denilip toplanılıp satılsa toplama ve taşıma maliyetini anca karşılıyor.Tüccara ben yiyemiyorum al sen de ye diyecek halimiz yok ,Bizim bahçede de var bir miktar, pekmez yapıp tüketmeyi düşünüyoruz.Mısırdan sonra da trabzon hurması karadenizli için bitti sıra fındığa geldi. 40' a yakın ilimizde yetiştirilmeye başlandığı haberlerini anlınca bu kanıya varabiliyorsunuz. Maliyeti 3,5 ytl olan fındık bugün serbest piyasa da 2,4 ytl.

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 12:11   #70
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Benim ağacım 8 yaşında bu sene oldukça meyve verdi ama hiçbirinde çekirdek yok.Geçen senelerde oluyodu ama son 2 senedir 1 tane bile çekirdeğe rastlamadım.

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 14:19   #71
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Bu arada, deneme amaçlı 10 hurmayı söylediğiniz işlemlerden geçirip astım bakalım ne olucak acaba kaç günde kurur?

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen tolgahann : 23-11-2008 saat 17:15 Neden: resim ekleme
tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 17:11   #72
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Hasat zamanı...

Eklenen Resimler
    
tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 17:57   #73
Ağaçsever
 
sigortacihasim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
çukulatalı trabzon hurması yetiştirmek istiyorum

Sevgili Dostlar,

20 yıldır Antalya da oturuyorum.Çocukluğum ve gençliğim İstanbul Çengelköy de geçti.Bahçelerimiz Hurma ağaçları ile dol idi.Bizim en çok sevdiğimiz ise bu ağaçlara çıkıp o hurmaların arasından Ham Yenen tabir ettiğimiz,içi çekirdekli ve çukulatalı olanlarıydı.
O Ham Yenenlerin tadı hala damağımda.Antalya da semt pazarlarını doaliıyorum.Burada onları ne bilen ne tanıyan var.Pazarcıya içi çukulatalımı diye sorunca,suratıma sert sert bakıyor.Bahçemizde bir tane hurma ağacı var.Ama oda normal Trabzon hurması tipi.Bu ağacı aşılamak istiyorum.Ama zamanı ne zamandır.Aşıyı nerden bulacağım bunu bilmiyorum.Çekirdekden yetiştirmeye kalksam,diyelim buldum bir çukulatalı hamyenen çekirdeklerini çıkarttım.
Bu nasıl saklayacağım ve ne zaman ekeceğim fide haline getireceğim.
Fideden elde edeciğim fidandan çıkacak meyve çukulatalı hamyenen olacak mı?
Bana bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

HAŞİM ARIKAN
ANTALYA
0242-3169700
sigortacihasim07@gmail.com

sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 18:35   #74
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.sigortacihasim,
Biz de tam tersi, çikolatalıya dönmeye başlayan ağaçlarımızı bundan nasıl kurtaracağız onu düşünüyoruz. Ağacınızı çikolatalıya döndürmek isterseniz, bir çikolatalı fidanı alıp ağacınızın yakınına dikin. İki yıl içinde diğer ağacınız da çikolatalı olacaktır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 18:37   #75
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Tolgahann,
Resimden soyulmuş hurmaları iç mekana asmışsınız gibi gördüm. İçeride küflenebilir ve zor kurur. Mümkünse dışarı, rüzgarlı bir yere asmanızı tavsiye ederim.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 18:41   #76
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Sn. MeyveliTepe ben sadece fotoğraf çekimi için içeri aldım.Şu anda dışardalar ama kargalar rahat bırakırsa

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 19:13   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-01-2008
Şehir: Ankara-Mersin
Mesajlar: 132
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.sigortacihasim,
Biz de tam tersi, çikolatalıya dönmeye başlayan ağaçlarımızı bundan nasıl kurtaracağız onu düşünüyoruz. Ağacınızı çikolatalıya döndürmek isterseniz, bir çikolatalı fidanı alıp ağacınızın yakınına dikin. İki yıl içinde diğer ağacınız da çikolatalı olacaktır.
Oldukça ilginç
Çiçeklerin döllenmesinden dolayı mı meyvelerin cinsi değişiyor?

muhikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 19:15   #78
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Evet, kesinlikle öyle. Tozlaşma sebebiyle değişiyorlar. Bu forumun başlarındaki bir bölümde bu dırum detaylı olarak anlatılıyordu yanılmıyorsam..

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 19:20   #79
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Tolgahann, iyi hava akımı olan bir yerde en fazla 2-3 hafta yeterlidir sanırım. Kargalar için kolay gelsin. Dadanırlarsa size bir şey bırakmamaları muhtemel

Ağacınızda çekirdek olmaması meyvelerin döllenmeden oluştuğunu gösterir ki, bu daha makbul sayılıyor. Soyduğunuz meyvelerin de lekesiz olduğunu görebiliyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 13:00   #80
Ağaç Dostu
 
aslan_k's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2008
Şehir: İSTANBUL-KARAMÜRSEL
Mesajlar: 399
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.sigortacihasim,
Biz de tam tersi, çikolatalıya dönmeye başlayan ağaçlarımızı bundan nasıl kurtaracağız onu düşünüyoruz. Ağacınızı çikolatalıya döndürmek isterseniz, bir çikolatalı fidanı alıp ağacınızın yakınına dikin. İki yıl içinde diğer ağacınız da çikolatalı olacaktır.
Merhaba Sn. Meyvelitepe,

Messjınızda çikolatatlı cinsinden sakınmaya çalıştığınızı söylüyorsunuz, bunun nedeni nedir? Çikolatalı cins tadı buruk olmayan yenmeye hazır, pazar değeri olan cinsi değilmidir?

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 13:19   #81
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1
Trabzon hurması için bilgilerini esirgemeyenlere teşekkürler.Bende Trabzon hurmasından pekmez yapmak istiyorum. Nasıl yapılır bilenlerin yazmasını bekliyorum.

dolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 13:42   #82
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Aslan_K,
Çikolatalı cinsi kendi içinde iyi bir tür olabilir özellikle buruk tadı olmadan meyvelerini sert şekilde yemek isteyenler için. Öte yandan, çikolatalıdan döllenen normal hurmalar lekesiz sarılıklarını kaybediyorlar, meyve etinde kahverengi çizgiler oluşmaya başlıyor, dahası meyve eti mantarımsı renkte kahverengi oluyor.

Normal hurmanın sertken buruk tada sahip olması onun özelliği. Kurutulduğunda veya olgunlaştığında mükemmel lezzete sahip oluyorlar.

Problem, bir kaç yüz metre yakındaki tek bir çikolalatalı ağacı civarda tek bir normal hurma bırakmıyor, ki bu oldukça can sıkıcı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 08:15   #83
Ağaç Dostu
 
kuyucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
Sn. Meyvelitepe' nin bütün fikirlerine değer verdiğimi belirtmek istiyorum. Fakat kafam iyice karıştığını da söylemeliyim. Ben çocukken yediğim tadı buruk Trabzon Hurmasından dolayı 30 sene yemeğe ara verdim. Geçen yıl tekrar denedim ve hem ağacına, dallarına hem de meyvesine aşık oldum desem yeridir. Yaklaşık 6 aydır türleri hakkında bilgi toplamaya çalışıyorum. Profesyonel olarak değil de sadece kendi ailem için yetiştirmeye çalışıyorum. Aşağıda yazacağım şeylerle ilgili bir yanlışlık olursa lütfen beni düzeltin.
Ben pazarlarda ve marketlerde 3 değişik tür gördüm. Birincisi normal tür (Olgunlaşmadan yenilince tadı buruk olan). İkincisi normal tür ile aynı olup içi hafif kahverengimsi olan (ama tadı normal tür kadar orjinal değil, Trabzon Hurması yediğimi anlayamıyorum). Üçüncüsü ise bu sene ilk defa tattığım ve elma gibi sert olan, aroması biraz daha az olan Trabzon Hurması.
Şimdi benim anlamadığım çukulatalı dediğiniz sert olan mı yoksa döllenmeden dolayı rengi kahverengimsi olanlarmı? Sert olan Trabzon Hurmasında çukulatamsı bir tat veya renk göremediğimi belirmek isterim.
Şu anda bahçemde normal türden 1 adet ağacım var. 2 tane yeni çukulatalı tür dikmeyi planlamıştım ama satan arkadaş bunların gerçek çukulatalı çeşit olması için aynı ağacın Lotus türünü dikersek diğer Trabzon Hurmalarının gerçek çukulatalı olacağını belirtti.

Ayrıca sert olan türden fidan temin ettiğimde bunlar da döllenmeden dolayı çukulatalı mı olurlar?

EmineYıldız beğendi.
kuyucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 09:50   #84
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
Bu elma gibi sert olan çikolatalı tür aslında. Normalde turuncu olan hurmayı belli bir süre beklettiğinizde içi kahverengileşmeye başlıyor. Çikolatalı oluyor. 2 yıl önce pazardan alıp diktiğim hurma bu yıl 20 kadar meyve verdi. Bazılarını sertken yedim; içi kahverengi değildi ve burukluk yoktu. Bunların bir kısmını yumuşayana kadar beklettim; içi kahverengi olmuş ve daha da tatlanmıştı.

Normal hurma ile çikolatalı hurma arasındaki bir diğer fark da çikolatalı hurmada 2-3 adet çekirdek olmasıdır. Diğer hurmada genelde çekirdek olmuyor.

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 10:37   #85
Ağaç Dostu
 
Oyaman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: DAVUTLAR
Mesajlar: 715
Galeri: 12
Trabzon hurması en sevdiğim meyvelerden biridir . Çikolatalı küçük bir fidanım var birde
3 metre uzağında normal hurma var . Çikolatalının meyvesini bir kaç hafta evvel pazardan aldım ve hiç sevmedim .
Sevgili Meyvelitepe , uyarınız için teşekkür ederim demekki küçük çikolatalı fidanı sökmem gerekiyor .

Oyaman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2008, 10:59   #86
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu başlıktaki #2 ve #3 numaralı mesajlarda Mine hanım bu konularda epey detaylı bilgi vermiş.

Konu tozlama ile ilgili. Tozlanmış meyvelerde çekirdek oluyor ve tozlamanın miktarına göre meyve etindeki kahverengilik artıyor, burukluk azalıyor veya tamamen kayboluyor. Tozlanmamış meyvelerde çekirdek olmuyor ve meyve eti hiç lekesiz turuncu oluyor ve ve tadı da sert haldeyken buruk.

Çikolatalı denilen türde meyveler sert olduğu halde tadı buruk değil. Bu türden ağacın çikolatalı olmayan ağaçların yakınında bulunması çapraz tozlanmayı arttırıyor ve normal agaçta çekirdekli, meyve eti kahverengiye dönen meyve miktarı da artıyor. Esasında, etrafta çikolatalı olmasa da aynı ağaçtaki erkek ve dişi çiçekler kendi aralarında tozlandığında aynı şey oluyordu. Fakat bunun miktarı (en azından bizim ağaçta) çok azdı.

Söz gelimi, geçen yıl tek başına 150-200 kilo veren ağaçta topu topu 5-10 tane çekirdekli meyve varken, bu yıl her 10 hurmadan biri tozlanmış. Sebebinin ise etrafta artan çikolatalı türler olduğunu düşünüyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2008, 00:10   #87
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Sn.MeyveliTepe kurutmaya çalıştığım hurmaların rengi kahverengi olmaya başladı sanırım bu normal bi olay ama bazılarının dış yüzeyinde minik minik küf benzeri oluşumlar var bunlar normal midir, sizin başınıza da böyle bir olay geldi mi?

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2008, 00:53   #88
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yeşilimsi küf ise hava akımı yeterli gelmemiştir. Beyaz küçük noktalar ise meyvedeki şekerin yüzeye çıkması olabilir.

İçi çok yumuşak olmayanlardan yemeye başlayabilirsiniz. Hiç tadına baktınız mı?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2008, 13:04   #89
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Sn.MeyveliTepe siz deyince tadına baktım.Tadı çok güzel şeker oranı da bi hayli yüksek.İç kısım tam kurumamış dışındaki lekeleri ise beyaz ve küçücük sanırım ediğiniz gibi şekerlenme sonucu oluşmuşlar.Cevabınız için çok teşekkürler...

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2008, 12:43   #90
Ağaç Dostu
 
aslan_k's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2008
Şehir: İSTANBUL-KARAMÜRSEL
Mesajlar: 399
Galeri: 1
Rafta gördüm

Bayramda Mersin'e giderken Bolu civarında otoban üzerinde yeni açılmış olan Berceste isimli dinlenme tesisinde kahvaltı için duruduğumuzda gördüm, köy ürünleri reyonunda, kurutulmuş Trabzon Hurmasını kilosu 20,00 YTL'den satıyorlardı ,Trabzon Hurması olanlar bilginize

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024