agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Subtropikal İklim Meyveleri
(https)




Beğeni Düzeni95Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-07-2009, 14:55   #91
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Bir adet siyah incir Ankara da saksıda ilk yapraklarını veriyor. Kışı geçirme durumunu gözlemleyip bu arada türü ve kendine verimlimi değilmi araştırmak istiyorum. Şu ana kadar tutup tutmayacağı ile ilgilenmiştim
Name:  DSCN6246.jpg
Views: 4057
Size:  75.3 KB

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 22:51   #92
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha Mesajı Göster
Bir adet siyah incir Ankara da saksıda ilk yapraklarını veriyor. Kışı geçirme durumunu gözlemleyip bu arada türü ve kendine verimlimi değilmi araştırmak istiyorum. Şu ana kadar tutup tutmayacağı ile ilgilenmiştim
Eklenti 90254
Sayın Feriha Hanım,

Size gönderdiğimiz incire yöremizde ( Patlıcan İnciri ) derler. İncirler çoğunlukla kendine verimli meyvelerdir.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 08:32   #93
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bakalım Ankara soğuklarında ne yapacak?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 09:28   #94
Ağaç Dostu
 
hizals's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 320
Galeri: 4
İncirlerin döllenmesi için sinek inciri dediğimiz dal ya da ağaç kullanılır. Erkek incirden çıkan sinekler dişi inciri döller.

hizals Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 16:15   #95
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Sinek inciri dediğiniz dalı nasıl buluruz Satılıyormu?

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 16:26   #96
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Egede satılıyor.

http://www.gazeteyenigun.com.tr/icer...rih=2008-03-14

Ankara'da yetişen incirler sanırım sadece reçellik olur.

---------------------------------------

İlekleme Nedir?

Bir çok bahçe ürünlerinde olduğu gibi incirinde döllenme biyolojisi, meyve tutumu ve olgunlaşması açısından son derece önemlidir. Ticari açıdan önemli olan Sarılop ve Bursa Siyahı incir çeşitleri,meyve vermeleri için mutlaka döllenme işlemine gerek duyarlar. Bu amaçla dişi incirlerin en önemli meyve ürünü olan yaz ürünleri (iyilopları) döllenme amacıyla iyiloplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi ağaçları üzerine bırakılması işlemine ilekleme (=Caprification) ,bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine ilek denir. Burada önemli olan ilek arıcığının (Blastophaga psenes) yeteri miktarda ve hastalıksız poleni dişi incir meyvesindeki dişi incir çiçeklerine ulaştırması işlemidir.

Tozlamada dişi ilek arıları görev yapar. Erkek arılar görev yapmazlar. Ergin dişi arılar, takip eden erkek incir meyvelerine (Ebe) girmek üzere ilek meyvelerini terk eder. Eğer ilek meyveleri dişi incir ağaçlarına bırakılırsa, yani ilekleme işlemi yapılırsa erkek incir meyvelerini (İlekleri) terk eden ergin dişi arılar, yumurta bırakma ortamı bulmak amacıyla dişi incir ağacı meyvelerine girer. Bu sırada arının vücudu üzerinde taşınan polenler dişi çiçekler üzerine yayılır. Sonuçta döllenme ve döllenme sonrası da çimlenme gücüne sahip çekirdekler meydana gelir. Ancak dişi çiçeklerin yapısının arının yumurta bırakmasına uygun olmaması nedeniyle ilek arıları dişi incir meyvelerine yumurta bırakamaz.

Ne Zaman İlekleme Yapılmalıdır?

İlekleme işlemi genellikle erkek incir ağaçlarındaki meyvelerde oluşan erkek çiçeklerdeki polen keselerinin patlaması ile, ilek arıcıklarının ergin hale gelmesi ve dişi incir ağaçlarındaki meyve iriliklerinin fındık büyüklüğünü aldığı Haziran ayı içinde yapılır. Meyveler ilekleme olmaksızın yaklaşık 20.0 mm çapa kadar büyürler ve sonra sararır,buruşur ve olgunlaşmadan dökülürler.

Ağaç üzerindeki ilek meyveleri, iyice irileşip renkleri koyu yeşilden açık yeşile veya sarımtırak yeşil renge döndüğünde olgunlaşmış durumdadır. Ostiol kısmındaki içe doğru çökük pullar kabarmış,dışa doğru çıkmış ve ostiol kısmı, ilek arısının kolayca çıkışına olanak verecek hale gelmiştir. Bu sırada meyveler içerisinde birkaç ilek arısı vardır. Gal çiçeklerinin ovaryumları (darıları) irileşmiş ve içlerindeki arıcıkların gelişmiş olması nedeniyle mor veya siyaha yakın bir renk almış, ostiolum tarafındaki erkek çiçeklerin polenleri olgunlaşmış durumdadır. Meyve yarılıp, avuç içine silkelendiğinde bir kısım polenlerin avuç içine döküldüğü kolayca görülebilir. İlekleme işlemi, sabah erken havanın serin ve sakin olduğu saatlerde yapılmalıdır. Sabah serinliğinde ilek arıcığı çıkışı olmaz. Hava ısındıkça arıcık çıkışı başlar ve bahçedeki meyvelere dağılır. Öğleyin sıcakta çıkış durur. Akşamüzeri 3-4 saat tekrar çıkış olur. İlek meyveleri ağacın güneş almayan gölge kısımlarına asılmalıdır. Böylece ilek meyveleri daha uzun süre canlı kalarak daha çok ilek arıcığı çıkışı sağlanmış olur. Hava koşullarına, ilek çeşidine, asım işlemine bağlı olarak arıcık çıkışı 4-6 gün devam eder.

İncirde meyve doğuşlarına bağlı olarak içlerindeki normal dişi çiçeklerin reseptif (döllenebilecek) duruma gelmesi 10-15 gün sürer. Bahçe koşullarına arıcık çıkışı 4-6 gün sürdüğü için, farklı zamanlarda meydana gelmiş meyveleri döllemek üzere,normal koşullarda bir hafta arayla 2 kez ilekleme yapılması gereklidir. Birinci ilekleme ilk doğan meyveler iri fındık büyüklüğüne eriştiklerinde,ikinci ilekleme bundan bir hafta sonra yapılır. Normal koşullarda daha fazla tutum nedeniyle ağaçta genel bir zayıflık yaratacağı,döller sarkıp güneş yakmasına maruz kalacağı, meyve kalitesi düşeceği için ikinci bir ilekleme yapılmaz. Böylece geç doğan meyveler ,döllenmeyerek dökülmeleri sağlanır.

İlek meyvelerin dişi incir meyvelerinden daha önce olgunlaşması da söz konusu olabilir. Böyle durumlarda kaliteli ilek teminini sağlamak için ilekleme sezonunu uzatmak gerektiğinde ilek meyvesi 4 0C de l0 gün depolanabilir. Meyvelerin bir antitranspirant ile kaplanması bu süreyi uzatacaktır.



İlekleme Nasıl Yapılır?


Olgunlaşan ilek meyveleri ağacından sabah erken saatlerde ve akşamüzeri geç saatlerde olmak üzere, günde iki kez ve her gün toplanmalıdır. Toplanan ileklerin, ağaç dallarına yeteri miktarda ve düzenli olarak dağıtılması gerekir. Bu amaçla ülkemizde ilekler, bataklıklarda yetişen Cyperacae familyasından kova adı verilen bitkinin ince uzun saplarına dizilir ve ağaçlara asılır (Resim 1). İleklemede kullanılacak meyveleri kova,ip vb. gibi bir materyale dizerek asma durumunda, dizme işlemi şöyle yapılmaktadır: İlek meyveleri sap kısmına yakın bir yerden çivi vb. bir malzeme ile delinir, sonra dizilir, fakat delme işlemi, mutlaka meyvenin sapına yakın bir kısmından yapılmalı, meyvenin iç boşluğunu dışa bağlayacak bir delik açılmamalıdır. Aksi takdirde, ilekleme işleminin ikinci ve sonraki günlerinde, meyvenin de su yitirmesiyle delik genişler ve meyvenin içindeki ilek sinekleri daha kolay çıkış yolu durumundaki bu deliği izleyerek dışarı çıkarlar. Normalde, ilek sineğinin ostiolden çıkması ve çıkarken de sadece ostiol civarında bulunan erkek çiçeklerin olgunlaşmış çiçek tozlarını (polenlerini) yüklenmiş olması gerekir. Çünkü meyve bağlamayı yani döllenmeyi bu polenler yapmakta, ilek arıcığı ise polen taşıyıcı görevi yapmaktadır. Ayrıca, dizme sırasında ilek meyvesini terk edecek arıcıkların bahçede kalması yönünden dizme işlemi mümkün olduğunca ileklemenin yapılacağı bahçenin içerisinde gerçekleştirilmelidir. İşte bu olumsuzlukları gidermek için ilekleme işleminde, Kurumumuz tarafından geliştirilen ve uygulama sahasının arttırılmasına çalışılan plastik (naylon) fileler kullanılmaktadır.

Plastik filelerin ilekleme işleminde kullanılmasının üreticilere sağlayacağı yararlar şunlardır:

a) İleklerin kova bitkisine dizilme ve incir ağacına asılması işlemlerinde görülen olumsuzluklar giderilmiş olacaktır.

b) Maliyetler düşürülmüş olacaktır. Çünkü her ilekleme işlemi için ayrı bir kova bitkisi gerekirken,plastik fileler ise 4-7 yıl kullanılabilmektedir.

c) Zamandan kazanılmış olacaktır. Çünkü iklime göre değişmekle beraber ilekleme işlemi Haziran ilk haftasında başlayıp,ikinci hafta sonunda ya da üçüncü hafta başında bitirilmesi gereken bir işlemdir. Bu kritik ve kısa zaman diliminde,zaman kazanılması açısından büyük bir avantaj sağlamış olacaktır.

d) İlekleme işlemi daha etkin olmakta,ilek arıcıklarının dişi incir meyvelerine giriş-çıkışları daha iyi ve amacına uygun olmaktadır.

e) İlekleme işlemi bittikten sonra,kuruyan ileklerin bahçeden uzaklaştırılıp,bir köşede yakılması,imha edilmesi gerekmektedir. Oysa Kurumumuz tarafından yapılan bir çok araştırma ve gözlemlerde ilekleme işleminde kova bitkisini kullanan üreticilerin bu ilekleri tekrar toplayıp imha etmedikleri tespit edilmiştir. Fakat plastik fileleri üretici tekrar kullanacağı için toplaması zorunlu olmakla birlikte, bu işlemi yaparken file içerisinde kurumuş ilekleri imha etmesi büyük oranda gerçekleştirilmiş olacaktır. Kurumuş ve kullanılmış olan ilekler bir çok zararlıyı bünyesinde barındırmakta Aflatoksin vb.mantari ve bakteriyel kökenli hastalıkların oluşmasında da taşıyıcılık görevi üstlenmektedirler. İlekleme işlemi sonrasında yok edilmesi gerekir. Oysa ileklemede kova kullanılan üreticiler,bunları ağaç üzerinde astıkları noktaları,dalları unuttuklarını veya yetişemediklerini vb. mazeretler bularak işlem bitiminde bunları tekrar toplayıp imha etmemekte ve sonuç olarak bir çok hastalık ve zararlıya davetiye çıkarmış olmaktadırlar .

Bir ağaca verilecek ilek miktarı ağacın büyüklüğü, toprağın yapısı, ileğin özelliği gibi etmenlere bağlı olarak değişir.


* Bu miktarlar 2 defada uygulanacak toplam ilek meyvesi miktarı olup,kilosunda 45-50 adet ve normal sayıda arı içeren sağlıklı meyveler ele alınarak verilmiştir.

Aşırı ileklemeden kaçınmak için, erkek incir ağaçları ayrı bir yerde yetiştirilmelidir. Erkek incir bahçesi tesis ederken incir üreticisinin sahip olduğu dişi incir bahçesi ve dolayısıyla ağacının sayısını bilmesi gerekir. Her 100 dişi incir ağacı için, 1 adet erkek incir ağacı olacak şekilde ileklik kurulması uygun olacaktır. Olanak varsa her 100 dişi ağaç için 1 erkenci,1 orta ve 1 geçci çeşitten ileklik kurmak daha da güvenli olacaktır.

Özetle ilekleme konusunda genel olarak yapılan hatalar şunlardır:

1- Temiz ilek temini ve asılması önemlidir. İlek meyvesinden çıkan, polenleri dişi incir meyvesine taşıyan ilek arıcığı, incirde Aspergillus spp ve diğer fungusların taşınmasında rol oynar. İlekleme ile bulaşan mantarlar, olgunlukta küf gelişimi, aflatoksin, akma vb sorunlarla verim ve kaliteyi düşürür.

2- Hemen hemen tüm üreticiler ilek meyvelerinden arı çıkışı tamamlandıktan sonra ağaca astığı ilek meyvelerini toplayıp, yok etmemektedir. Bilindiği gibi kurumuş ilek meyveleri incir hastalık ve zararlıları için yataklık yaparak enfeksiyon kaynağı olmaktadır. Bu nedenle görevi tamamlanmış kuru incir meyvelerinin, toplanıp yok edilmesi büyük yarar sağlayacaktır.

3- Yetiştiriciler bahçe kurarken, ilek ihtiyacını dikkate almamaktadır. Dişi incir ağaçları büyüyüp ileklemeye gereksinim gösterdiğinde, ileği dışarıdan temin etmek zorunda kalmaktadır. Buda ileği çok yüksek fiyatla temin etme, zamanında ve kaliteli ilek bulamamaktır.

http://www.erbeyliincir.gov.tr/incir..._ilekleme.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 16:29   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Reçellikte olsa meyve vereceğini öğrenmek güzel Teşekkürler.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 16:34   #98
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Meyveler ilekleme olmaksızın yaklaşık 20.0 mm çapa kadar büyürler ve sonra sararır,buruşur ve olgunlaşmadan dökülürler


Bu nedenle, reçellik için dökülmeden toplamalısınız.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 10:47   #99
NOA
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-07-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
Merhaba Arkadaşlar;

Bursa siyahı diyebilinen siyah incirin ana vatanı diye bilinen Çağlayan Köyü'de yaşamaktayım, Siyah incir hava koşullarından mıdır yoksa başka sebeplerden dolayımıdır bilmiyorum, sizler gibi uzmanlık alanım ziraat değil fakat Bursa bölgesinde Çağlayan köyü, Gündoğdu, Selçukgazi, Dürdane, Karabalçık, Ovaakça, Ahmetbey Köylerinde kaliteli şekilde yetiştirilmektedir, bunun yanında Mudanya ilçesinin bazı köylerindede yetiştirilmektedir. Fakat ihracat yapan firmalardan edindiğim bilgilere göre soğuk hava depolarında "Çağlayan köyü, Gündoğdu, Selçukgazi" köylerine ait mahsüller daha uzun süre korunabiliyormuş.

Bizler siyah inciri bahçeye dikmeden önce piç diye tabir edilen ağaçların köklerinden çıkan filizleri özenle kopartıp poşetlere veya saksılara dikiyoruz 1 veya 1.5 yıl kadar bu şekilde köklenmesini sağladıktan sonra bahçelerimize dikiyoruz. ve 12 metre arayla dikeriz.

Meyva aşamasına gelene kadar ne gibi aşamalardan geçiyor kısaca anlatmaya çalışayım.
  • Malsül toplandıktan kısa bir süre sonra budama işlemi yapılır. incir yapraklı iken budandığında çıkartılması gereken dallar daha güzel gözükmektedir.
  • Sarı ilaç diye tabir edilen adının ne olduğunu bilmediğim bir ilaç incir ağaçlarınada atılır. (Hangi zamanda atıldığını bilmiyorum ama öğrenebilirim.)
  • Göztaşı denilen ilaç atılıyor fakat incir için Karagöztaşı denen kreçle karıştırılarak atılanının daha makbul olduğunu biliyorum.
  • Mevsim şartlarına zamanı değişen iglek (erkek) incirleri ağaçlara asılmaya başlanır ( döllemek amacı ile) Bu işlem ilk başladığı tarihten itibaren 5 hafta sürer eski asılanlar toplanır yerine yenileri asılır. ilk haftalarda bursa çevresinde erkek incirler daha olmadığı için aydın ve çevresinden temin edilir.
  • Bilinenin aksine incir ağaçı suyu çok sever, Bursa siyahı kavak inciri ve beyaz incire göre çok nazlıdır, soğuktan çok çabuk etkilenir.
  • Siyah incir ağacı eğer sulanıyor ise kesinlikle pulluk ile sürülmemelidir, sulanması sebebi ile yüzeyde kılcal kökleri oluşmakta ve bu kökler koparıldığında ağaçlar 3-4 yıl kendine gelememektedir. Tecrübe ile sabittir.
Benim aktarmak istediklerim bu kadar eğer sormak istediğiniz sorularınız olursa buradan iletebilirsiniz. Ben bu işleri yapmıyorum fakat babam bu işlerin ustasıdır zaten işide bu

Birkaç siyah incir fotosuda yayınlamak isterim.










NOA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 14:29   #100
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Benim incir biraz daha büyüdü. Bu inciri buradan söküp başka bir yere dikmek istiyorum ama köklerine zarar verip kurutmaktan korkuyorum. Bu işi zarar vermeden nasıl yapabilirim arkadaşlar?

Eklenen Resimler
 
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 12:00   #101
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bir bitkiyi bir yere dikip tekrar söktüğümde hep kurumuştur. Bence yerinde büyütün.

Benim diktiğim siyah incir, bu yıl üçüncü yılı. Meyveleri de var, bakalım dökmeden olgunlaşacak mı!
Name:  100_1127.jpg
Views: 3252
Size:  59.0 KB

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2009, 18:13   #102
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Teşekür ederim sn. nariçi.

Torbalara başka çelikler diktim. Önümüzde'ki bahar yerlerine dikerim.

Eklenen Resimler
 
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 23:37   #103
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Aynı sizinki gibi bende tüplere çelik yapmıştım sonra harfiyat alınan bir yere küçük bir bahçe kurdum bahçenin 4/3'ü yöremizde ünlü patlıcan inciri ve 4/1'i sarı lop cinsi. Belki ilerde festivaldeki incir yarışmasına katılırım Çok kuvvetli gelişiyorlar özellikle sarı loplar...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 12:05   #104
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Tüplerde'ki çeliklerin ikisi tuttu. Genelde ektiğim çekirdek ve çeliklerin yarısı tuttuğu için, bu beklediğim bir sonuçtu. Önümüzde'ki bahar her ikiside aynı tüp'te olduğu için ayırmadan, ikisini aynı yere dikeceğim.


Düzenleyen ayazkentli : 28-07-2011 saat 14:35 Neden: Noktalama işareti düzenleme.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 14:50   #105
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Ben sizinkilerden farklı olarak her tüpe 1 tane ilkbaharda çelik yapıp yazın ekmiştim. Çeliklerden 1 tanesi tutmadı gerisi 30-40 cm boy attı.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 18:13   #106
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Manyas'daki bahçemizde bulunan incir ağacına beş sene evvel aşı ile yeni incirler aşılamıştık.
Bugün çok lezzetli incirler topluyoruz.

Siyah incirimiz, beyaz incirlerle (bahçede olan) mukayese edilemez ama onların da tatları güzel.
Cinsini sorsanız size cevap veremeyeceğim, eşim biliyordur.

Name:  P9092009 (600 x 450).jpg
Views: 2995
Size:  56.6 KB

Name:  P9092010 (600 x 450).jpg
Views: 3773
Size:  53.4 KB

Name:  P9092013 (600 x 450).jpg
Views: 3060
Size:  65.7 KB

defender77 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 18:32   #107
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
sevgili güler.. Çok lezzetli görünüyorlar.Adıyamanda da çok değişik türde incir mevcut inşallah bu sene tarlaya ekeceğim. Bu mevsimde çok güzel incirler yedik.özellikle Güz inciri denilen bir tür incir var çok geç olgunlaşırlar ve çok iri yeşil renktedirler sonbaharın son ayına kadar dalında bulmanız mümkün.Ablamın bahçesinde ve kayınpederin bahçelerinde bu türden var.Benim daha çok merak ettiğim ve aradığım iri siyah incir. Şayet sakıncası yoksa ekim-Kasım ayında müsait olursanız bana çelik gönderebilirmisiniz? Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 18:35   #108
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Memnuniyetle.

Bir de bahçede Sultan Selim İnciri dedikleri çok iri beyaz var, ondan da ister misiniz?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 19:44   #109
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
çok sevinirim.zahmet veriyorum.saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2009, 10:40   #110
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: İZMİT/KOCAELİ
Mesajlar: 283
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen Mesajı Göster
Sevgili praecox

Yazılı kavak bende var, pek bakım gerektirmiyor, fazla dallanıp çok yer kapladığı için budamaktan başka birşey yapmıyorum.
Yazılı kavak incirinden çelik almam mümkünmü.bilgi verirseniz memnun olurum. selamlar

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2009, 10:45   #111
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: İZMİT/KOCAELİ
Mesajlar: 283
çelik hak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Necipa Mesajı Göster
sayın balıkçı
sultanselim inciri hala biryerlerde kalmış mıdır acaba demişsiniz
siz merak etmeyin sultanselim inciri henüz kaybolmadı. bizim bahçede mevcut.
20 yıl kadar önce Erenköyde eski bir köşkün bahçesinde apartman yapmak için koskocaman incir ağacını sökmüşlerdi, bende sırf bu ağaçtan geriye birşey kalsın diye 3-4 tane çelik alıp köklendirdim.
Yerini çok sevdi kocaman ağaç oldu.meyvesini her gören fidesinden istedi, bugüne kadar 500-600 çelik dağıtmışımdır. isterseniz size de gönderebilirim.
sayın Necipa sultan selim incirinden çelik almam mümkünmü.Bilgi verirseniz sevinirim.selamlar

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2009, 19:00   #112
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: İZMİT/KOCAELİ
Mesajlar: 283
çelik hak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Memnuniyetle.

Bir de bahçede Sultan Selim İnciri dedikleri çok iri beyaz var, ondan da ister misiniz?
sayın güler

sultan selim incirinden çelik vermeniz mümkünmü.göstereceğiniz ilgiye teşekkürlerimle

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2009, 20:33   #113
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Aynı sizinki gibi bende tüplere çelik yapmıştım sonra harfiyat alınan bir yere küçük bir bahçe kurdum bahçenin 4/3'ü yöremizde ünlü patlıcan inciri ve 4/1'i sarı lop cinsi. Belki ilerde festivaldeki incir yarışmasına katılırım Çok kuvvetli gelişiyorlar özellikle sarı loplar...
Üstteki mesajımdada bahsettiğim bu senenin çelikleri toprakla buluşunca kök gelişimini hızlandırıp yeni sürgünler vermişlerdi. 3-4 hafta öncede üstünde incirler gördüm ve çok sevindim. Bu hafta aniden vuran soğuklardan üstündeki incirleri henüz fındık büyüklüğündeyken kararıp haşlandılar. Olsun meyve girişiminde bulunmaları bile beni sevindirdi yeterki ağaçlar gelişsin.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 10:36   #114
Ağaçsever
 
tevhit06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 94
siyah inciri denemek lazım.

tevhit06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 19:47   #115
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Necipa Mesajı Göster
sn.nariçi merhaba;
sizin mesajınıza cevap verirken bir de açıklama yapma gereği duydum:

baharda 30-40 incir fidesi köklendirmiştim hepsini dağıttım. şu anda elimde köklenmiş incir fidesi kalmadı.
ama ajandama notumu aldım, inşaallah mart 2010 da yüzlerce sultanselim inciri çeliğini dikmeyi; takiben 1-2 ay içinde de sizlere ulaştırmayı hedefliyorum.

ayrıca paylaşımın esas olduğu bu sitenin üyeleriyle fide paylaşmak bana zahmet değil ancak mutluluk verir.
sevgili Necipa inanın bu mesajınız beni çok mutlu etti.Bende siteye yeni üye oldum.Hobi olarak incir çeşidi toplamaya çalışıyorum.Elinizde hangi tür incir var acaba?Bana da sultan selim inciri gönderirseniz inanın çok mutlu olurum.Köklenmemiş de olabilir kendim köklendirebilirim.Ayrıca bu konuda size özel mesaj attım. teşekkürler.

aliok1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 17:00   #116
Ağaçsever
 
Necipa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: İstanbul / Pendik
Mesajlar: 56
Sn. aliok1 ve Sn.ŞEVKET YAŞAR yazılarınızı geç cevapladığım için üzgünüm.
Sizleri de listeme dahil ettim.
İyi akşamlar.

Necipa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 16:22   #117
Ağaç Dostu
 
tropik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
Patlıcan inciri dediğimiz tür siyah incirlerin genel ismimi?

tropik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 17:31   #118
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: İZMİT/KOCAELİ
Mesajlar: 283
Patlıcan inciri hak.

Patlıcan inciri marmara ve karadeniz bölgesinde yetişen ve siyah incirlerden çok daha lezzetli olan bir türdür.Çok tatlıdır.

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 17:35   #119
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: İZMİT/KOCAELİ
Mesajlar: 283
Patlıcan inciri hak.

Patlıcan inciri tam siyah bir tür değildir.Morumsu çizgili olup siyah incirlere göre çok tatlı ve lezzetli bir türdür.Marmara ve karadeniz bölgesinde çokca yetişir.

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 17:39   #120
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: İZMİT/KOCAELİ
Mesajlar: 283
Patlıcan inciri hak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tropik Mesajı Göster
Patlıcan inciri dediğimiz tür siyah incirlerin genel ismimi?
Sayın Tropik,
Patlıcan inciri marmara ve karadeniz bölgesinde yetiştirilen , tam siyah olmayıp mor çizğili , irice ve diğer siyah incirlerden çok lezzetli bir türdür.

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024