agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen Yunus34

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-12-2015, 21:02   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Solucanlara bakma hakkında

Arkadaşlar 100kadar solucan aldım 1 2 güne gelecek gelene kadar sizlerden aldığı bilgilerle solucanlara yer hazırlayanın diyorum. Çok karışım geldi gazete kağıdı talaş falan mi hazırlamaliyim ben?

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 20:14   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Bende 100 tane aldım. sadece gazete kağıtlarını kesip koydum

Yunus34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 20:36   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Merhaba arkadaşlar,
Bir firmadan 100 adet solucan aldım ve yaklaşık 2 aydır plastik bir kapta besliyorum. Firmanın gönderdiği mama ile birlikte sık sık muz kabuğunu rendeleyerek ve salatalık, domates, elma kabuklarını doğrayıp bi kavanozda 10 gün beklettikten sonra yem olarak veriyorum.

yaklaşık 1 hafta önce yavrular görmeye başladım. şuan sadece kabın üstünden baktığımda 100 den fazla yavru görebiliyorum.

1-Böyle bir dönemde dikkat etmem gereken bir şey var mıdır?

2-yakında yavrularda biraz büyüyünce yeni ve daha büyük bir kaba alıcam solucanlarımı ve sadece evsel atıklarla beslicem. Önerebileceğiniz evsel atık çeşitlerini duymak istiyorum :) Benim kullandıkları; muz, salata, domates, elma kabuğu, çay posası ve yumurta kabuğunun toz hali

Yunus34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 23:47   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Sadece evsel atıklarla beslemek biraz fazla sulu gelebilir o yüzden bir miktar mamayı sanki toprak gibi koymanizi tavsiye ederim. Bir de mamamyi çeşitlendirerek vermenin daha faydalı olduğunu duymuştum.
3 gün muz 3 gün elma gibi ilerle.
Arada bir de az biraz karton parçası islat ver ve arada da havuç püresi ya rendelenmiş ini ver.

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2015, 23:57   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2015
Şehir: Isparta
Mesajlar: 84
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yunus34 Mesajı Göster
Bende 100 tane aldım. sadece gazete kağıtlarını kesip koydum
Gazete kâğıtlarını yemeleri için mi koyuyorsunuz?

Greant64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2015, 21:56   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Hayır gazete kağıtlarını onlara yatak olarak koyuyorum. Araştırmalarımda herkes bu şekilde yapıyordu.

Yunus34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2016, 12:51   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
organik gıdalarla besleme

İyi günler;

Organik gıdalarla (sebze-meyve artıkları) beslemeyi ben deniyorum. Ama şunu fakettim, gerçi bunlar zaten az çok biliniyor. Bu solucanlar belirli gıdaları daha çok seviyorlar. Muz kabukları, ayva kabukları, çay, kahve posası gibi. Biz her ne kadar her türlü gıdayı (turunçgiller hariç) vermeye çalışsak da onların sevdiği bir grup var. Bunları yedikçe biz gibi sevdiğimiz yiyecekleri yediğimiz zaman mutlu olduğumuz gibi, onlarında mutlu olduğunu düşünüyorum. Ama burdaki dezavantaj şudur. Bunun sürekliliği yok. Her gün muz **** ayva kabuğu vermeniz zor. Onun için organik gıdada çeşitleme yapıyorum. Ama en sevdikleri beslemenin yine sığır gübresi olduğunu düşünüyorum. Bilmiyorum yanılıyor muyum? Bende daha yeni deniyorum. Bütün bunları gözlemlerim sonucunda söylüyorum. Normalde ışığı sevmiyorlar fakat bir ışığın yansımasını da istiyorlar. Alanın geniş olması solucanların hareket alanı açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Dar alan sanki onlar için stres oluşturuyor Ortamı 17-23 derece arasında tutmaya çalışıyorum. Yaptıkça tecrübe edeceğim inşallah.
Kolay Gelsin...

SeV-NuR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2016, 13:00   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2015
Şehir: Adana
Mesajlar: 11
Ben de hobi amaçlı solucan besleyicisi olarak deneyimlerimi paylaşma ihtiyacı hissettim.

Önce bir kaç ay boyunca solucanlar ile ilgili bir çok makale, araştırma ve blog okudum. Hem araştırmaladardan hem de hobi amaçlı ilgilenenlerin deneyimlerinden edindiğim bilgiler çerçevesinde sorunsuz olarak yapabileceğime kanaat getirdim.

Solucanlar sayesinde hem evsel atıkların bir kısmını değerlendirebiliyor, hem de çok verimli bir gübre elde edebiliyorsunuz.

Aralık ayı ortalarında 1000 adet kadar solucan satın almıştım. Solucan siparişini vermeden 1 hafta önce Amazon'dan solucanlar için 5 katlı bir yuva siparişi verdim. Bu yuva siparişini vermemdeki amaç birden fazla katmanlı olması ve gübrenin solucandan ayrılması işlemini kolaylaştırması idi. Her kat dolduğunda bir sonraki kata geçiyorsunuz, ve alttaki yemek bittikçe solucanlar da yukarıya doğru çıkıyorlar. Böylece size en altta sadece gübreden oluşan solucanlardan arınmış ürün kalıyor.

Şu anda 2. kattayım. 1000 adet solucan için 40cmx40cm ebatlarındaki bu yuvanın yeterli olduğunu hatta 1500-2000 adete kadar sorun olmayacağını okudum ve solucan satın aldığım yerden de teyit ettim.

Nasıl besliyorum?
Genel olarak evsel atık... Neler bunlar, sebze-meyve kabukları ve artıkları, çay ve granül kahve posası, yumurta kabukları, kuru yaprak ve kağıt.

Bir çok araştırma ve solucan besleyenlerin bloglarında belirtildiği üzere gıdayı ne kadar küçük arçalar halinde verirseniz işlenmesi o kadar kısa sürede gerçekleşiyor. Bu nedenle ben de sebze meyve artıklarını toplu halde parçalayıcıdan geçiriyorum. Parçalayıcıda püreye yakın küçük parçalara ayrılıyor ve herşey bir biri ile karışıyor. Genel olarak hergün beslemek gerekmediğinden buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuda saklıyorum.

Kağıtları ise suda bekleterek kağıt hamuru haline getiriyorum. Suyunu aldığınızda nemli granül hale geliyor kağıt hamuru.

Kuru yaprakları da bez bir torba içerisinde ovaladığınızda küçük kırıntılar haline geliyor.

Solucanları beslemek için bu püre halindeki gıda içerisine kağıt granüllerini ve kuru yaprak parçalarını ilave ediyorum. Ayrıca bir miktar çay ve kahve de ekliyorum. Asidik bir ortam oluşmasını engellemek ve solucanların hazmına yardımcı olmak için neredeyse toz haline getirilmiş bir miktar yumurta kabuğu ilave ediyorum.

Bu karışım ile besliyorum. Şu ana kadar (yaklaşık 2 ay) problemsiz bir şekilde çoğalmaya devam ediyorlar.

Tek sıkıntım minik beyaz kurtçuklar. Zaman aman sayıları artıyor. Çeşitli kaynaklarda okuduğum kadarı ile aşırı artmadıkları sürece onların da bir zararı yok.

Bu arada şimdilik evin içerisinde bir odanın kenarında duruyorlar. Hiç bir koku ve sıkıntılı bir durum yaratmadıkları için nerede beslerim diye korkmanıza gerek yok.. Nisan ayından itibaren havalar ısındığında yayla evimize taşıyacağım. Hafta sonları gideceğimiz için, biraz yalnız kalacaklar ama sorun olacağını zannetmiyorum. 10 günlük tatilimiz boyunca yalnız kaldılar ve gayet mutlular :-) Yeterli yem verdiğiniz süre herhangi bir problem olmuyor.


Düzenleyen Ghozty : 09-02-2016 saat 13:04 Neden: Yazım hataları
Ghozty Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2016, 11:39   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Solucanı nereden aldınız?İntrnetten ekosolden alınıyormuş petshop vesairede bulunan bir şey olsa keşke Hoş orasıda hayvanları kafese kapatıyor oradan alışveriş edilmez....

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2016, 16:08   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2016
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 2
Solucanları güvenirliğinden emin olduğunuz bir yerden temin etmeniz mümkün. Deneme amaçlı evinizin bir bölümünde oluşturacağınız hobi kitiniz ile solucanlarınızı besleyerek kendinize gübre üretebilirsiniz. Solucanlara mama olarak asidik olmayan ev artıklarını verebilirsiniz. Hobi kabınızın bir bölümüne bir miktar mamayı verdikten sonra gözlemleyerek solucanlarınızın o mamanın içine girip girmediğini kontrol ederek kendiniz de tecrübe edinebilirsiniz.

oguzdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2016, 09:14   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
İyi günler;
Sıcaklar dolayısıyla solucanlarında sorun yaşayan var mı?
Mesela ben solucanlarımda bariz bir şekilde azalma farkediyorum. Bir de bir kaç ay üst üste sayım yaptım. Bu da onlara zarar vermiş olabilir. Onları strese sokmuş olabilir. Bütün bunlardan kaynaklı sorunlar yaşıyorum. Ve çoğaltmak istiyorum. Yaz döneminde böyle sorunlar yaşayanlar var mı acaba?

SeV-NuR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2016, 15:30   #12
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Galeri: 5
Merhabalar,

3 yildir solucan yetistiriyorum. Ufak bir kutuyla basladigim solucan projesi 3 kutuya kadar genisledi. Su anda ust uste duran kutularda, bir nevi apartmanda yasiyorlar Evdeki cop uretimi nerdeyse yok denecek kadar az. Sogan, sarimsak ve naranciye copu cikiyor sadece. Arada krizler yasandigi da oldu. Bazen koydugum seyleri begenmediler, anlamadigim nedenlerden oturu kutu muhteviyati bozuldu, solucanlarimi kaybettim vs. Uzun bir suredir iyiyiz, iyiler, tuketime, uretime ve uremeye devam ediyorlar. Benim gibi ev olceginde bu isle ugrasanlara bildigim kadariyla her zaman yardimci olmaya hazirim.

Ben yeni kutu hazirlarken pek gazete kagidi kullanmiyorum. En guzeli yumurta kartonlari (renksiz olanlar), parcalanmis koliler, tuvalet kagidi rulolari ve benzeri boya, yapiskan barindirmayan, mumkun oldugunca ham kagit. Gaizeteye supheyle yaklasiyorum cunku kullanilan murekkebin zararsiz olduguna inanmiyorum. Kullanilan kagit materyal sadece ortam olusturmuyor, kagidi ayni zamanda yiyorlar. Dolayisiyla mumkun oldugunca dogal olmasinda fayda var.

Koydugum mutfak artiklarini blenderdan vs gecirmekle de ugrasmiyorum, hatta tavsiye etmem. Cunku o zaman ortamda yogun bir bulamac seklinde kalip anaerobik kompost sureci basliyor, bu da hem koku yapiyor hem de solucanlar icin zehirli oluyor. Oyle kullanacaksaniz da ince katmanlar halinde kullanmaniz daha iyi olacaktir, oksijen almasi sart. Bir tavsiyem de artiklari canlara vermeden once buzlukta dondurmaniz. Boylece eger meyva kabuklarinda vs meyva sinegi yumurtasi varsa onlardan kurtulmus oluyorsunuz. Tabi kutulara koymadan once buzu cozdurmekte fayda var bu yontemle meyva sineklerinin onunu aldim ama su igrenc nem sinekleriyle basim belada. Bir turlu onlardan kurtulamiyorum...

Hasadimi bir kac ayda bir kutu muhteviyatini bir naylona bosaltarak yapiyorum. Tepelerine bir isik yakinca canlar diplere kaciyorlar, ben de ustten gubre hasadi yapiyorum. Ve asla tum gubreyi almiyorum. Yeni kutuyu hazirlarken islak kagit, biraz toprak, kuru yaprak vs, firinlanmis ufalanmis yumurta kabuklari ve bir miktar mamayi kutunun bir tarafina yigip diger tarafa buyuk cogunlugu hasat edilmis gubre ve solucan karisimini koyuyorum. Boylece yeni ortami bir sekilde begenmezlerse eski ortamda kalip zarar gormemis oluyorlar.

Cok rahatsiz edilmeyi sevmiyorlar. Lutfen oyle sayim falan yapmayin ben kutunun kapagini bazen 2 hafta acmiyorum bile. Kutunuzu cok sicakta, cok sogukta, gunes altindabirakmayin. Yanlarinda surekli gurultu eden bir alet vs olmasin, sese de cok duyarlilar.

Simdilik aklima gelenler bunlar kolay gelsin...

pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2016, 09:36   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Benim en büyük hatam saymak oldu galiba
Ama bu durumu telafi edecez, kendimize gelecez inşallah. Bir hareketlenmeler başladı sanki.
Şu sıralar anlayamadığım birşeyle de karşı karşıyayım. Solucan kutularında beyaz solucanlar mı desem, böcekler mi desem. Çok Küçükler. Okuduğum bazı kaynaklarda bu solucanlar olarak adlandırılıyor. Daha sonra kızıllaşmaktadırlar. Bazılarında ise bir çeşit böcek. Ben üremelerinede şahit olmuştum. Çok küçük idiler ama yine de kırmızı idiler.
Bu konu hakkında paylaşabileceğiniz bir şey var mı acaba?

SeV-NuR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2016, 11:54   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-07-2016
Şehir: mersin
Mesajlar: 36
pomodoro *** gübreyi satıyor musunuz ?

thorbank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2016, 15:10   #15
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SeV-NuR Mesajı Göster
Benim en büyük hatam saymak oldu galiba
Ama bu durumu telafi edecez, kendimize gelecez inşallah. Bir hareketlenmeler başladı sanki.
Şu sıralar anlayamadığım birşeyle de karşı karşıyayım. Solucan kutularında beyaz solucanlar mı desem, böcekler mi desem. Çok Küçükler. Okuduğum bazı kaynaklarda bu solucanlar olarak adlandırılıyor. Daha sonra kızıllaşmaktadırlar. Bazılarında ise bir çeşit böcek. Ben üremelerinede şahit olmuştum. Çok küçük idiler ama yine de kırmızı idiler.
Bu konu hakkında paylaşabileceğiniz bir şey var mı acaba?
O kutuların içinde başlı başına bir ekosistem var. Bahsettiginiz minik böcekleri hatta incecik beyaz kurtları ben de görüyorum. Kutu muhteviyatı denge içinde olduktan sonra bence sorun oluşturmuyorlar. Belki koyduğunuz mutfak artıklarından birini sevdikleri için üremişlerdir. Koyduğunuz şeyleri çeşitlendirmeye çalışın. Ama şimdi böcekler konusunda sıkıntı yaşayan solucan görmedim. En önemlisi nem dengesini doğru yakalamak, ne çok ıslak olmalı ne çok kuru... Kutunuzun altı mutlaka delikli olsun, fazla suyu toplayacak ikinci bir kutu içinde olsun derim.

Benim şu sıra en büyük derdim nem sinekleri... Kutuyu açmamla birlikte yüzlercesi havalanıyor. O yüzden beslemeleri hep dışarda yapmak zorunda kalıyorum. Bu konuda yardımcı olacak varsa çok sevinirim

pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2016, 15:11   #16
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi thorbank Mesajı Göster
pomodoro *** gübreyi satıyor musunuz ?
Hayır satmıyorum. Kendi saksılarımda kullanıyorum, eşe dosta dağıtıyorum...

pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2016, 10:57   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Sinek sorunu bir ara bende de vardı. Bir yerde sirke konulmasını okumuştum. Bir bardağın içine sirke doldurdum. Solucan kutularının olduğu odaya koydum. Bayağı etkili olmuştu.Sinekler bardağın içine düşmüşlerdi.Denemenizi tavsiye ederim. Faydasını görmezseniz bile zararını da görmezsiniz

SeV-NuR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2016, 17:06   #18
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SeV-NuR Mesajı Göster
Sinek sorunu bir ara bende de vardı. Bir yerde sirke konulmasını okumuştum. Bir bardağın içine sirke doldurdum. Solucan kutularının olduğu odaya koydum. Bayağı etkili olmuştu.Sinekler bardağın içine düşmüşlerdi.Denemenizi tavsiye ederim. Faydasını görmezseniz bile zararını da görmezsiniz
Tesekkurler ama o dediginiz yontem sirke ya da meyva sinekleri icin ise yariyor. Benim dedigim nem sinekleri. Kalp seklinde, minicik, genelde banyolarda gorulen sinekler... Zaten etrafta degiller, kutunun icinde cogalip bariniyorlar. Onlar yuzunden beslemeleri acik havada yapmak durumunda kaliyorum.


pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2016, 20:23   #19
Ağaçsever
 
sadrainman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 70
merhaba ben de evimde dendrobaena veneta türü solucan besliyorum sürekli yavruluyorlar bi kaç tecrübemi paylaşmak istiyorum madd madde

1-gazete veya karton kağıtları solucanlar için besin kaynağıdır besin değeri düşükte olsa tek başına nerdeyse yeterlidir
2.beslediğim solucan türü genelde torf toprakta beslenir ama adana gibi bi yerde torf toprağa elinizi soksanız yanar bu yüzden dip kısma balçık olacak kadar çamurlaşmış toprak koyarım ve sürekli kontrol ederim sürekli orada yaşıyorlar üst kısımda torf ile normal toprak karışık gazete ve karton kağıtları ile nemli olarak ekliyorum
3.solucanlara çok fazla asitli yiyecekler vermeyiniz limon portakalı herkes biliyor ama domates ve elmanın fazlası yaşamasını zorlar
4-solucan kaplarınızın üstünü kapak yoksa ıslak bez,kartonlar ile kapatınız hem nemli kalır toprak hemde karınca gibi zarar vereck canlılardan uzak tutar ben arada bi bardak su döküyorum bezxxe aşağıya toprak kısma çok az su geçiyor böylece

sadrainman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2016, 20:42   #20
Ağaçsever
 
sadrainman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 70
dendrobaena veneta

mısır püskülleri ve koçanları ekledim az önce.10 gün önce koyduklarım toz duman olmuş çok hızlılar[IMG][/IMG]

sadrainman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2016, 21:17   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-09-2016
Şehir: Sivas
Mesajlar: 10
Şu beyaz kurtçuklardan bende de var hem de binlerce. Bu konuda yapabileceğim birşey yok gibime geliyor. Bir şekilde onların yumurtaları kalmış. Bir dahaki mama vermemde sivasın ayazını yedikten sonra solucanlara servis edeceğim.

turanozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2016, 12:18   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Arkadaşlar solucanların üremesi hakkında bir tecrübeniz, ya da güvenilir bir kaynağınız var mı?
Pek çok şey okudum ama ortada çok net bir bilgi yok. Hatta bilgi karmaşası var diyebilirim. 3 ayda 4 ayda 6 ayda gibi süreler vererek solucan sayısını ikiye katladığını yazan pek çok yer var. Ama bunlar ne kadar güvenilir bilgiler. Makale olarak bu konuyu bağlayan bir literatür çalışması bilen var mı acaba? Ve bu konu hakkında yorumlarınız nedir?
Şunu da eklemek istiyorum, her ne kadar bir sayı ve zaman verilse dahi bu bilgi çok sağlıklı gelmiyor bana. Sonuçta solucanlar için ortam şartlarını optimum tutmak gerekiyor. Bunu da her zaman sağlamak hem zor hem de maliyetli. Ortam şartları değişkenlik gösterdiği sürece o rakamlarında çok anlamı kalmıyor sanki.
Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz?

SeV-NuR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2016, 17:05   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2016
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
Merhaba SeV-NuR,

Kapalı alanda yem-nem-iklimlendirme şartları uygun olursa 3 ayda en az 2 katı çoğalması mümkündür. En az diyorum çünkü bu dengeyi tutturursanız daha fazlası mümkündür. Biz üretimi nem ölçer ile takip ediyoruz. Ya da verdiğiniz yemi avucunuzda sıkın ve damlamayacak seviyede nemli olmasına özen gösterin. Sizlere de tavsiyem verdiğiniz yem sürekli aynı olsun, solucan havuzunuz %80-85 arası nemli ve %20-25 arası sıcaklığında olmalıdır. Ekolojik Solucan Çiftliğimiz ile ilgili daha fazla bilgi için: Ekolojik, Solucan Gübresi, Kırmızı Kaliforniya Solucanı

ekolojiksolucan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2016, 11:30   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 29
1 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum.Plastik bidonda evsel atıklarla başladığım bu işi 12 m üretim havuzunda devam ettiriyorum. Solucanların en sevdiği sıcaklık aralığı "ekolojiksolucan" adlı üyenin dediği gibi 20-25 dereceler. Nem için ise yemi elinize aldığınızda ıslaklığı hissediyorsanız bu yeterli.Çoğalma ise ortam müsait ve yemleme düzenli ve kaliteli ise (hazır mamadan bahsediyorum, %70 hayvan gübresi %30 diğer organik atıklar) bahsedilen oranlara çıkar.Yanis 2-3 kaç.Evsel atıklar ile devamlı sulama yapılan ortamlarda istenilen üretim gerçekleimez.Tecrübeyle sabit.

nyuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2016, 11:35   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 29
Çoğalma

Solucan maceram.

Eklenen Resimler
  
nyuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2018, 08:54   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2015
Şehir: Adana
Mesajlar: 11
Wink

Arkadaşlar,

Çok eski bir konuyu canlandırıyorum ama, belki fikri olan olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim.

Uzunca bir süredir evde solucan besliyorum. Bu konuda da bahsi geçen beyaz minik böcekler ile başım dertte. Her tarafı kaplamış durumdalar.

Daha iyi anlatabilmek için fotoğraf da ekliyorum.

Önceleri zararlı olmadıklarını düşündüğüm için aldırış etmedim. Ancak giderek çoğaldılar. Direkt olarak bir zararları olmasa bile bu kadar artmış olmalarının solucanlar ile ortamı paylaşma konusunda rekabet başlamış olabileceğini hissettirmeye başladı.

Nasıl baş edebileceğim konusunda fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Şimdiden teşekkürler...

Eklenen Resimler
 
Ghozty Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2018, 01:36   #27
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ghozty Mesajı Göster
Arkadaşlar,

Çok eski bir konuyu canlandırıyorum ama, belki fikri olan olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim.

Uzunca bir süredir evde solucan besliyorum. Bu konuda da bahsi geçen beyaz minik böcekler ile başım dertte. Her tarafı kaplamış durumdalar.

Daha iyi anlatabilmek için fotoğraf da ekliyorum.

Önceleri zararlı olmadıklarını düşündüğüm için aldırış etmedim. Ancak giderek çoğaldılar. Direkt olarak bir zararları olmasa bile bu kadar artmış olmalarının solucanlar ile ortamı paylaşma konusunda rekabet başlamış olabileceğini hissettirmeye başladı.

Nasıl baş edebileceğim konusunda fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Şimdiden teşekkürler...
Zıpzıp böceği diye geçiyor olması lazım. Yararlı sınıfında. Nemi ve mamayı azaltın.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2018, 17:15   #28
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ghozty Mesajı Göster
Arkadaşlar,

Çok eski bir konuyu canlandırıyorum ama, belki fikri olan olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim.

Uzunca bir süredir evde solucan besliyorum. Bu konuda da bahsi geçen beyaz minik böcekler ile başım dertte. Her tarafı kaplamış durumdalar.

Daha iyi anlatabilmek için fotoğraf da ekliyorum.

Önceleri zararlı olmadıklarını düşündüğüm için aldırış etmedim. Ancak giderek çoğaldılar. Direkt olarak bir zararları olmasa bile bu kadar artmış olmalarının solucanlar ile ortamı paylaşma konusunda rekabet başlamış olabileceğini hissettirmeye başladı.

Nasıl baş edebileceğim konusunda fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Şimdiden teşekkürler...
Sebze ve meyve atıkları çürüme aşamasında böyle böcek ve sinek oluşturuyor. Hava ile temasını kesmeye çalışın. Mesela; üzerini çay posası veya büyük baş hayvan gübresi ile kapatırsanız bu sıkıntınız azalır.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
solucan, solucan gübresi

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024