agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni523Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-03-2009, 01:43   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşların kompost yapımıyla konuyu geliştirerek gübre yapmanın, atıkların bertafı konusununu dünya genelinde uygulanan yöntemlere parelal olarak bizlerinde solucanlarla kompost yapmanın yararlarını ortaya koyması açısından bu konunun açılmasını uygun görüyorum.

Kompost konusunda arkadaşların alışılmış klasik yöntemleri uygulama konusundaki ısrarlarını anlamak bir türlü mümkün değil, tutucu bir şeklin dışında kompost oluşturmayı geliştirme,daha pratik, verimli,amaçları doğrultusunda kendi imkanlarına hizmet eden bir bahçeli evin günümüz kompost anlayışıyla mutfak ve bahçe atıklarının bertarafını sağlayacak yöntemleri ortaya koyamadıkları kaanati içindeyim.

Komopst kutulu veya kutusuz ,havalı veya havasız bu işin olması sonucunu değiştirmez. İşin önemli tarafı kompostu oluşturacağımız mekanın bizim imkanlarımız içinde olması.

Lafı uzatmadan söylemek gerekirse artık bu işin uzmanları, eniyi kompost uygulamayı solucanlara yaptırıyorlar, diyeceksiniz şimdi bir de solucan arama telaşımı çıkaracaksın başımıza, yok efendim bu forumlarda yazan aradaşların bahçlerinin köşesinde suyun durduğu yerler vardır; herhalde burada açılacak çukurda bahçe ve mutfak atıklarını biriktirerek üstünü de toprakla kapatacakların daha önce bahçelerinde bakla ekmişlerse bu toprağı kullanmalarını kompost şartlandırıcı olarak iyi bir kompost oluşumuna hizmet edeceği bilgisi olanların malumudur.

Bahçelerinde kullanacak ahır gübresi bulunduranların diğer çürüntüler gibi gübreyide bu çukurda solucanların menüsüne katarlarsa bahçelerinde solucanların üremeleriyle kontrol edemedikleri diğer oragnik atıkların çürüme ve toprağa yarayışlılığını artırmış olurlar.

Arkadaşlar bilim adamları solucalara toprağın arısıdır diyerek faydalarını açıklamakta arıya benzetmelerini şöyle ifade ediyorlar arının yaptığı bal, insanlar için nekadar besleyici özellik taşıyorsa solucanların toprakları yiyerek sindirim sistemlerinin mükemelliğinden dolayı organik çürüntüleri tüketipte hazımlarına katıkları enzimlerin sayesinde dışkılarındakı özeliğin bitki besin değerleriyle aynı değerleri taşıdığı içindir.

Solucanların çürüntülerle beslenerek dışkılarında bitkiye ve toprağa sağladıkları yaraları sıralamak gerekirse mineral ve organik diye tabir edeceğimiz gübre çesitleri toprağa uygulandığında bitkiye yarayışlığı çözünürlüğüne bağlı olarak bitkiye geçişlerindeki forumlarının düzensizliğinden bitkiye yarayışlılık tam sağlanamıyor.

Halbuki solucanların dışkılarında, öğütülmüş bütün organik atıkların bitkiye yarayışlığı incelendiğinde bitki besin maddeleri alımında forumlarının bitkinin tam tamına uyum içinde bitkinin kendi beslenme ihtiyaçlarına cevap verecek özeliklerin bulunması. Bitkinin gelişimini normal bir şekilde sağlayacak ürünlerde renk, tat ve aromanın buluması raf ömrü gibi özeliklerin bitkiye sağlaması açısından solucan gübresin değerini ortaya koymuştur.

Arkadaşlar organik atıkların değerlendirme konusunu kendime çevreye hizmet anlayışyla kompost konusunda bir çok pratikler oluşturdum .Açıkladığım bilgiler bilgilerinizle örtüşerek sizleri bu konuda daha pratik sonuçlara götürürse elbirliği içinde çevremize hizmet etme onuruna ereceğim.

Bu konuya açıklık getirerek konunun gelişimine katkı sağlıyacak ilgili arkadaşları burda yazmaya davet ediyorum.Hepinize teşekkür ederim.

batuus, Ayazkızı ve ahmsol beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 13:48   #2
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Durduk yere niye fırça yedik şimdi anlamadım?Sora sora öğrenmeye çalışıyoruz, neyse ben kovamı küreğimi aldım, (ithal sitelerde satılan kırmızı solucanlardan bulamasam da) yerli malı tombiş solucanlardan toplamaya gidiyorum.

Ayazkızı ve rise_com beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 14:52   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sn, Berduray sizleri bilgilendiriken kırıcı olduysam çok özür dilerim, ayrıca yazıma gösterdiğiniz ilginize samimi şükranlarımı sunmayı borç arz ettiğimden size solucanlar konusunda ayrıntılı bir açıklama yapma ihtiyaçını hissediyorum başka yerde solucan aramanıza hiç gerek olmadığını belirterek bahçenizdeki solucanları hoş tutup çürüntü çukurunu meyve ve sebze atıklarınızı dışardan sağladığınız meyve çürükleriyle takviye edip çukurun nemini sabit tutarak solucanların yaşamlarını destekliyerek üreyip çoğalmalarını sağlamak mümkün.satılarıma son verirken sağlık esenlik dolu günler sizinle olsun Saygılar

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 21:50   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın ,turuncuhis önce iyi akşamlar dileğiyle solucanlar konusundaki sorularınıza cevap vermek bana düştü, iki yerde cevap aradınızı gördüm ilgilenen çıkmadığı için bu konuda kendimi sorumlu olarak sizin gibi

bir bayanı bilgilendirmek onuruna sahip olabilirsem kendimi çok mutlu hissederim, bilimsel olarak solucan kompostu ile uğraşan şirketler kompost oluşturma kaplarını iki bölümlü yaparak olgunlaşan kompostun içindeki solucanları öbür bölmeye geçişlerini sağlamak için solucanların çiftleşme dönemlerinde ısının fazla

olduğu yerde toplandıklarını bulmuşlar, bölümün altını ısıtarak solucanların çiftleşmek için sıcak bölmeye geçerek olgunlaşmış kompost bölümünü terk etiklerinde sadece kompostu almanın yolunu böylece bulmuşlar tabii buradan da şu çıkıyor bu canlıyı tanımak için ne kadar bilimsel çalışmalar ortaya koymuşlar .

Gelelim bizim çuvaldaki solucanlara bizim kaba anlayışımızla solcanları çuvaldan tahliyemize çuvalı güneşin olduğu zamanda toprağın üstüne serdiğimizde solucanlarımız bu sefer çiftleşme değilde can derdine

düşerek serili gübrenin içinden çıkararak toprağın serin köşelerinde yerlerini almak için kısa zamanda gözümüzün önünden kaybolacaklardır sayın turuncuhis açıklamalarım seni tatmin etmiş olmalı sevgiler saygılar

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen epsody : 06-03-2009 saat 12:13 Neden: satırlara boşluk
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 22:24   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Epsody,
Bu yöntem ile çukurun kapasitesine göre (verdiğiniz ölçülerde yaklaşık 1,5m3) doldurduğunuz malzemeden yılda bir kez kompost alıyorsunuz değil mi?

Malzemede yeşil, kahverengi vb. bir denge, ya da ölçü var mı? Bunları çukura atarken rastgele mi atıyorsunuz? Çürümeyi nasıl engelliyorsunuz? Ya da bu metodda zamanın uzunluğu da göz önüne alınırsa çürüme sonrası kalanlar mı kompost oluyor? 1,5m3 malzemeden geriye kompost olarak aldığınız malzemenin miktarı yaklaşık ne kadar oluyor?

Balık artıklarının kemirgenleri davet etmesi kaçınılmaz gibi. Bu bir mahzur teşkil etmiyor mu?

Benim bildiğim solucan yardımıyla kompost yapımında daha çok yiyecek artıkları, sebze kabukları vs. malzeme kullanılıyor. Oysa diğer türde çim kırpıntıları ve öğütülmüş dal, talaş vb. kullanılıyor. Yani elinizdeki malzemenin cinsi itibarıyla da yönteme karar vermek gerekir sanki. Doğrusu bizim evde domates kabuklarını bile yiyen bir köpek (tavuk değil) olduğundan hiç böyle artık olmuyor

Prensip olarak benzer olup olmadığını bilmiyorum. Bu linkte sunum şeklinde solucan ile kompost yapımını anlatmışlar. Sizinkinde temelde bundan bir fark var mıdır açıklayabilirseniz sevinirim.

Not: Link'e gittiğinizde açılan sayfada "start slideshow"a tıklayarak sunuma erişebilirsiniz.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen MeyveliTepe : 06-03-2009 saat 00:02
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2009, 10:46   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kompost yapımında mikro oganizmaların bütün organik atıkları ve çürüntüleri toprağa ve bitkilere yarayışlı bir maddeye dönüştürme solucanlar kadar ileri bir aşamaya götürmesede toprağın işlerliğini artırarak toprağın porozitesi (toprağın havalanması, köklenmeye uygunluğunu ve geçirgenligini etkileyen önemli bir fiziksel özellik) kazandıracak oluşumlar sunar.

Kompost yapımında solcanlarıda devreye soktuğumuzda organik çürüntülerin hümifikasyona uğradığını hümifasyonlada toprağa uygulanan bitki besin maddelerinin yarayışlığının artığı bitkinin topraktan sağladığı kendi özelliğine has değerlere sahip olarak
meyvelerinde renk,tat ve aromasının artarak gelişmesine şahit oluruz.

Solucanların çürüntüleri işlerken uyguladıkları bu minerizasyon işlemini okadar mükemmeli oluşturuyorlar ki , atıkların içinde toksin durum arz eden ağır metal kalıntılarınıda minimize etmeleri bilim adamları tarafından ortaya konduktan sonra solucanlara bu çevrelerde çevre savaşçısı ünvanı kazandırarak kompost olayına yeni boyutlar kazandırarak bu yönde çalışmalara başlanmıştır

Ayazkızı ve chelik26 beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 09:31   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kompost solucanların özellikleri,

Solucanlar la kompost yapmanın iceliklerinden birtaneside bu olayı ciddi şekilde ele alararak üretim yapmak isteyen kişilerin bu solucanlarda aradıkları kiriterler şunlardır bu sulucan tipleri obur tiplerden oluşarak atıkları çok çabuk tüketme becerisine sahip olmalıdırlar ikincisi önlerine konan bu atıkların fermantasyonla büyük ısı oluşumlarına,atıkların içindeki tuz ve aside karşı dayanıklı bir yapıda olmaları gerekiyor.

Amerikalı bilim adamları kaliforniya kırmızı solucanlarını geliştirmişler işlerini bu tip solucanlara yaptırıyorlar, başka ülkelerde kendi solucanlarını bu solucanlarla eşleştirmek le
bu tür solucanların üretimini sağlıyorlar.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 11:52   #8
Ağaçsever
 
serazad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2009
Şehir: Şanlıurfa-İzmir
Mesajlar: 62
Sayın epsody,
Bu konuyu yeni başlık altında açmanız, konuyu dagıtmamak adına çok olumlu.

Kompost yapmanın faydalarını teorik olarak uzun zamandır biliyodum. Bu yıl teoriyi nasıl pratiğe çeviririm araştırmaları yaparken vermikompost olayının farkına vardım.

Urfada çiftçilik yapmaya yeni başladım, Aileme ait tarlalar kiralayan kişiler tarafından kötü yönetilmiş. Yaklaşık 300 dekar tarlayı temizlemek için çok profesyonel bir çalışma gerekeceğini düşünüyorum.

Yurt dışında solucan üretimi yapan bir çok solucan çiftliği buldum özellikle Urfanın sıcaklarına dayanabilecek tür solucanlar bulmaya çalıştım ama tatmin edici cevaplar bulamadım. Özellikle ithalatının bürokratik zorluklarından bahsettiler, deneme amaçlı bir kaç kilo solucan için şu an degmeyeceğine karar verdim.

Köyde tahliye kanalı civarında 30 kadar pembe solucan buldum, bu işe ısınmak adına bir kutuya yerleştirdim, nasıl bir performans gösterecekler merak ediyorum. Bir kaç gündür havalar yagışlı diye köye gidemedim, gidince gübre dökülmüş yerlerin altında ki solucanlara da ilgi ve alaka göstermeyi düşünüyorum.
Sevgilerimle...

Ayazkızı beğendi.
serazad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 12:19   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Solucan Gübresi

Ben amatörce küçük bir kutuda solucan yetiştirip, elde ettiğim gübreyi yetiştirdiğim dört saksı domatesten ikisine verdim...Sonuç gerçekten dikkat çekiciydi, çünkü solucan gübresi verdiğim fideler hem boy hemde kalınlık olarak mükemmel bir gelişme gösterdiler...İnsan kendi gözüyle gördüğünde solucan gübresinin yarattığı mucizeye gerçekten inanıyor..

Ayazkızı beğendi.
sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 14:45   #10
Ağaç Dostu
 
aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
Sadece solucanların toprağı havalandırdığını biliyordum.Peki ya kutuya aldığımız solucanları ne ile besliyeceğiz toprakla mı?

Ayazkızı beğendi.
aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 14:54   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Talking Solucan gübresi

Solucanlar toprak yemez,çürümüş her türlü organik artık onların besin kaynağıdır.Evinizde mutlaka mutfak artıkları oluyordur.Elma kabukları,marul ve yemek artıkları gibi.İşte bunları çürütüp solucanları beslediğiniz kaba atarsanız
solucanlar bu artıkları toprakla beraber yutarak çok değerli bir gübreye dönüştürüyorlar.

Ayazkızı beğendi.
sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 20:26   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucan gübresi üretmenin kiriterleri

Solucanlarla kompost yapmanın bilincine ererek yorumlarıyla konunun gelişmesine katkı sağlayan buraya gelerek bu konuda yanlız olmadığımı bana onur, konuyada canlılık kazandırdınız hepinize minnet dolu şükranlarımı sunarım arkadaşlar.

Sercan1969 arkadaş hele senin gibi bitki besleme konularıyla kariyer yapmış bir uzmanın konuya intibakı büyük nimet sayılır.Hepiniz hoş geldiniz.

Solucanları tanıma konusunda eksiklerimizi bu forumda yazarak gidereceğimize inanıyorum solucanlarla gübre yapacağımız atık miktarlarına,bu gübreden ne kadar ihtiyacımız olacak, bu kıriterleri bildiğimiz takdirde mevcut solucanların ne kadarı hangi şartlarda bize gübre üretme konusudaki açmazları ortaya koyacaktır.

Atıklarımızın çokluğu bunları işliyecek (yiyerek tüketme) obur solucanları vede bu atıkların fermantasyon olayında oluşan ısı ve asit'e dayanan toprak solucanların'dan başka özelliğe sahip kırmızı solucanlar (bunları kızgın gübrelerde,at gübresinde) bulmak kabil bize düşen bulduklarımızı üretme yolu ile bakıp beslememiz gerekiyor.

İhtiyacımıza cevap verecek gübrenin hesabında atıkların elde edilmesi kalıyor,daha sonrada üretim aşamasın da mekanların ortaya konarak gübrenin üretmine geçilebilır.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 17:07   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucanlar hakkında

Toprakta delikler açarak havalanmasını sağlayan ve yediği toprağı gübre olarak tekrar toprağa veren solucanlar, kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Özellikle organik tarımla uğraşan çiftçilerin can dostu olarak nitelendirilen solucanlar, toprak verimliliğinin en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. Sitede yer alan bilgilere göre solucanlar toprağı yiyor ve sindirerek yedikleri topraktan daha mineralli olarak tekrar toprağa veriyor. Her solucan 24 saat içinde kendi ağırlığı kadar toprağı yiyip sindirirken, yerin 2 metre altına kadar açtıkları deliklerde hem toprağın

hava almasına hem de suyun daha aşağı tabakalara inebilmesine yardımcı oluyor. Sert toprak katmanlarını oyarak yumuşatan solucanların ölen vücutları ise toprak için dekar başına 112 kilogramdan daha fazla azot sağlıyor. Kış aylarında toprağın donmasıyla faaliyetlerine ara veren solucanlar soğuktan etkilenmemek için daha aşağı katmanlara gidiyor.

Sitede ayrıca organik tarımla uğraşan çiftçiler için son derece önemli bir işleve sahip olan solucanların kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildiriliyor. DDT, toksopen, kireç, sülfür, merkürik klorür gibi arsenata yol açan kimyasalların solucanlara zarar verdiği ifade edilirken, toprağa yapılacak organik takviyelerin hem solucanların sayısını artıracağı hem de büyümelerini sağlayacağı dile getiriliyor.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2009, 00:46   #14
Ağaç Dostu
 
aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
Bende boş bir akvaryum var.Acaba içine solucanları doldurup Sercan Bey'in bahsettiği gibi çürümüş elma kabukları,marul ve yemek artıkları ile beslerken yine içine toprakla dolduralım mı?Ben ancak arsaya haftada bi kez gidebiliyorum.Yani hergün bakım ister mi bu solucanlar?

Ayazkızı beğendi.
aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2009, 08:48   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Çevre ve ilericilik adına imece

Günün aydın dileklerimle Hasan Tahsin Arkadaşım samimi duygularla size yardım etmek için nasıl bir mekana sahip olduğunu belirtirseniz tecrübeme istinaden sizin imkanlarınıza uygun önerilerimin daha fayda sağlıyacağını kanısındayım.

Sizi bu ilerici çalışmanızdan ötürü kutlarım,samimi olan bu iltifatları kaynağı sizinde benim gibi bitki yetiştirme konusunda doğallığı arama niyetimi gösterebilirim, çalışmalarınızı yakından takip edebilmek bana mutluluk kaynağı olacaktır.

Bu vesile ile sizi yakından tanımak bitki yetiştirme konularında nasıl bir ortam kulanmakta olduğunuzu bilmek isterim,satırlarıma son vermeden önce sağlık esenlik mutluluk dileklerimle hoşça kal.Saygılar

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2009, 09:45   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
modern gübre işletmesi

solucan gübre tesisi

Eklenen Resimler
 
Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 15:46   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
Solucan gübresi

Selam arkadaşlar şu sıralar solucanlardan elde edilen gübre üzerine araştırmalar yapıyorum.Bu gübrenin en faydalısı olduğu konusunda şüphe yok.Fakat ülkemizde bu konuda yeterince çalışma yapılmamış ve tek tesis bulunuyor.Çalışmalarımın %90'ını yabancı kaynaklardan yapıyorum.Evimizde yaza doğru bir ünite kuracağım ve burda gübre üretmeye çalışacağım.Umarım burada gübre üretebilirim ve sizinle de paylaşabilirim bunları.Bu konuda bilgi alışverişini bu konunun altında yapabiliriz.

Ayazkızı beğendi.
redrainbow Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 16:27   #18
Ağaçsever
 
serazad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2009
Şehir: Şanlıurfa-İzmir
Mesajlar: 62
Redrainbow Hoşgeldin,
Bu konu hakkında açılmış (solucanlarla kompost yapma) forumunda ilgili ve deneyimli arkadaşlarımız var. Aramızda görmekten memnun oluruz.
Saygılarımla

Ayazkızı beğendi.
serazad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 18:22   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
İlerde tesis kurma gibi bir hayalim var fakat şuan daha küçük işler yapıyorum amerikada ve avrupa ülkelerinde kullanılan 30-50 galon hacminde worm factories(solucan fabrikası)üzerinde çalışıyorum.Ülkemizde şuanlık bunlardan yok gerekli malzemeleri koyuyorsunuz bu ünite size harika ve organik kompostunu sunuyor.Sizde bunu bahçenizde veya saksılarınızda kullanıyorsunuz.Sanırım böyle bir işe benim kadar zaman harcayan insan zor bulunur haliylede bir çok kişi evinde böyle bir işlem gerçekleştiremeyecek.Bu ünitenin dıy yapımını araştırıyorum şimdi pekte birşey bulamadım.Fakat sistemin işleyişini ve mantığını kavrayıp kendi projemi çizeceğim belki burda da yayımlarım bunu.Solucan konusuna gelince kırmızı kalifornia solucanını ithal edemiyoruz.Bu nedenle daha az verimli solucanlarla kompost yapma durumuyla karşı karşıyayız.Türkiyede tek solucan gübresi üretimi yapan Nazmi Acar köylerden solucan toplatıp bu işe girişmiş.Her halde bende böyle yapacağım.İstanbul gibi bir metropolde 15 katlı binalar arasında nerden bulacağım bu solucanı diye düşünmeden edemiyorum.Bana en yakın ve uygun bölge Büyükçekmece gölünün karşı kıyısındaki bayşayış.Buranın yerli halkı toprak solucanlarnı çıkarıp balık avı yapan insanlara satıyorlar.Toprak yapısı olarakta aradığım solucan için uygun bir alan.1000 adet solucan toplayacağım buradan.Solucanlarım üredeikçe bu işe gönül veren site sakinleriyle paylaşırım kısmetse solucanlarımı.Umarım bunların hepsini gerçekleştirip bir ilke imza atabilirim...

Ayazkızı beğendi.
redrainbow Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 19:20   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucan gübresini evlerde uygulanabilirliğine ilk adım

Arkadaşım redrainbow Solucan gübresi ile ilgilenerek gelecek üzerinde ciddi girişimlerin için seni kutlar başarıların devamında solucan gübresini konu alan yazılarımda paylaşımda bulunarak site içinde bu konun geliştirilmesine katkı sağlıyacak arkadaşlarda bulunacağında eminim.

Arkadaşım solucan gübresini üretiminin küçük ölçekli, evlerde de uygulanabilen bu aparatın diyelim siz imaletme gibi bir düşüncelerini hızlandırıp, aynı zamanda bu aparata sahip olcakların solucanı'nı bulma temin etme gibi durumunu göz önünde bolundurarak, bu işleri parelel bir şekilde yürütmek durumundasınız anladığım kadarıyla.

Mevcut bilgileri değerlendirmek için bunların tamamının ortaya konması gerekecektir, daha detaylı görüşmek üzere işlerinde başarılar.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 20:49   #21
Ağaçsever
 
serazad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2009
Şehir: Şanlıurfa-İzmir
Mesajlar: 62
Redrainbow tekrar hoşgeldin,

Ben köyümde ki dere kenarında toplama organizasyonuna başladım, yaklaşık 150 civarında solucan toplayabildim. Malesef aşırı kimyasal yüzünden çok azalmışlar bulmakta zorlanıyorum.

Almanyada yaşayan arkadaşlarım, yaz aylarında gelmeye başlarlar. Onlardan istemeyi düşünüyorum ama gümrük mevzuatlarında solucanlarla ilgili bir şey bulamadım, Canlı hayvan getirmenin pek çok prosüdürü var bildiğim kadarıyla Nazmi Acar bey bile yurt dışından getirtememiş.

Solucan besleme ve kompost yapma kit'i için, dün plastik kova türü şeyler imal eden bir arkadaşımla konuştum, Her parçanın kalıbı için yaklaşık 10 000 TL kalıp parası gideceğini söyledi, en az üç parça kalıp 30 000 TL, seri üretim ve pazarlama olsa bir şey değil aslında, ama çevremde kime bahsetsem garipliklerime alışkın arkadaşlarım bile bana (yazık tamamen koptu manyak diye bakıyorlar)

Şimdi hedefim yakınımda bulunan bir haranın at gübresine talip oldum, Epsody arkadaşımdan aldıgım tiyö gübreyi bir çukura dökecem ve gübre solucanlarının ortaya çıkmasını bekleyeceğim. Çevremde kırmızı gübre solucanına, gübre altlarında aramama ragmen henüz denk gelmedim,
Havaların açmasını bekliyorum tekrar arama failetlerine ve kompost çukuru çalışmalarına hız vereceğim, ayrıntıları paylaşırız.
Sevgilerimle...

Ayazkızı beğendi.
serazad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 21:45   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Ülkemizde solucan kompostunda kullanılacak solucanlar

Arkadaşlar iyi akşamlar, konuya girmeden önce, bitki besleme vede mutfak atıklarından değerli bir gübre üretimiyle ilgili solucan gübresinin değerini anlamış kişiler olarak sizleri kutlar. Aranızda bulunmanın hepimize vede ağaçlar nette bu konunun yaygılaşarak ileri aşamalar kaydetmesi temenileriyle.

Arkadaşlar bu gübrenin elde edilmesi sırasında kullanılacak solucan tiplerinin, teminindeki güçlüklerden bir tanesi de, atıklar üzerinde yoğun çalışan yani obur solcanları ülke koşularında teminin sağlanaması ile ülkemiz solucan tiplerinden, bu işe uygun tiplerinin nerelerden temin edillerek bu tip solucanların çoğaltılarak solucan gübresinin üretminde kullamaktır.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 22:07   #23
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Solucanı çukurlardan nasıl ayırıyorlar acaba malum solucanla dolu olacak ve oldukça da fazla sayıda olacak sonuçta bu kadar solucan elenerek ayrılmaz ki?

Ayazkızı beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 22:51   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucan severlerle dialog

Arkadaşım solucanları temin etme konusunda benim forumlardki yazlırımı takip ederek ciddiye alanlar bu bilgi ve tecrübelerimin yaralarını göreceklerdir.

Arkadaşım konunun detaylarına girmeden size solucanlara karşı ilgimin geçmişine giderek bu olgunun bende taki kompost konusunda yeni bir teknik diye komposttaki solucan fikrine gelişimin fazla ayrıntılara girmeden açıklamak istiyorum " Burada insanlar çetleşme anlayışı içinde kelimeleri yuvarlıyarak kısa yoldan güzel türkçemizin anlatımlarını ezerek anlaşmayı sağlamayı kendilerine amaç edinmişler " ayrıntılar onları sıkıyor onlar bilgi birikimlerini soru-cevap şeklinde sanki sınavlarda test soruları doldurur gibi

Arkadaşlar kusura bakmayın son sözlerim meclisten dışarı diyerek konumuza gelerek.

Sene 1976 yılı idi bilim ve teknik dergisi abonesi olarak sayıların bir tanesinde israilde solucan bayramı diye yazı okumuş o tarihten sonra solucanlara sempati duymaya başlamıştım ama bu duygumun hayranlığa dönüşmesi 8-10 yıl öncesi ilk kompost denemelerimde yaşandı yerde yaptığım kompost olşumlarına solucanlarda katılıyordu kompostun alt tabaklarının oluşumu fefkalde olarak mükemmeldi. Aynı zamanda orada olan solucanların yapılarında'da bahçenin diğer tarafındaki toprak solucanlarından oluşumları faklıydılar bunun sebebide solucanlar kompost tabanındaki kompost sızıntıları onlara şerbet etki yapmış daha iri vede daha uzundular.

Sonuç solucanlar toprağın aldından gelerek kompost içinden besin sağlıyarak üremiş çoğalmış vede olağan üstü gelişim göstermişlerdi, ben daha sonrada kompostu derin çukurda yaparsam solucanlara daha yakın olur düşüncesiyle bu fikri hayata geçirerek hem pratik olarak hemde enverimli kompostu oluşturuyordum.

Forumlarda nerde solucan konusu varsa ben orada o mükemmel yer altının çalışkan çevre dostu yaratıkların yanında olmak istiyordum.İnsanlar arıları,karıncaları çalışkanlıklarıyla örnek gösteriyorlardı, iş solucana gelince kimisi iğreniyor kimisi tiksiniyor kimiside fobilerinin baş tacı ediyor iyi düşünenlerde balık avlamada kullanarak menfi dugularına gem vuruyordu .

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 01:05   #25
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Yaklaşık 50-60 cm.derinlğinde. 67-70 cm genişliğinde plastik bir boru buldum. Altını kapttım. 10-15 cm.altta gübreli toprak. 10 cm. toprak ve üstüne bir kova çürümüş yaprak koydum. Beslenmeleri ne gelirsek haftada 1-1,5 kğ. patatesi rendeleyerek **** yulaf ezmesi ile yapabilirsiniz. Bu hazırladığım yere bahçeden topladığım 100 e yakın solucanı koydum. Üstüne çuval kapattım. Bakalım durum ne olacak. Ben bunu kompost için değil, solucan yetiştirmek için deniyorum. Sonuçlarından sizide haberdar ederim. Ayrıca bulunduğum yerde inanım serçe parmağım kalınlığında ve çok sert solucanlar var. KAYNAK BOL YANİ.
Saygılarımla.

abk ve Ayazkızı beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 06:38   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Selahttin Yılmaz hocaya katılımlarına teşekkürler.

Sayın, Selahattin hoca sizi bu konuda bilgilendirebilirsem kendimi çok mutlu hissederim, bilimsel olarak solucan kompostu ile uğraşan şirketler kompost oluşturma kaplarını iki bölümlü yaparak olgunlaşan kompostun içindeki solucanları öbür bölmeye geçişlerini sağlamak için solucanların çiftleşme dönemlerinde ısının fazla olduğu yerde toplandıklarını bulmuşlar, bölümün altını ısıtarak solucanların çiftleşmek için sıcak bölmeye geçerek olgunlaşmış kompost bölümünü terk etiklerinde sadece kompostu almanın yolunu böylece bulmuşlar tabii buradan da şu çıkıyor bu canlıyı tanımak için ne kadar bilimsel çalışmalar ortaya koymuşlar .

Gelelim bizim çukurdaki solucanlara, bizim kaba anlayışımızla solucanları çukurdan tahliyemize, çukuru güneşin olduğu zamanda açarak kompost içindeki solucanlarımız, bu sefer çiftleşme değilde can derdine düşerek gübrenin içinden çıkararak toprağın serin köşelerinde yerlerini almak için kısa zamanda gözümüzün önünden kaybolacaklardır. Sayın hoca benim netteki arayışlarım bu kadarını bularak çalışmalarımı sürdürüyorum sizede yararlı olur kanısındayım sevgiler saygılar

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 07:53   #27
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Evet ben henüz 1 römork kadar olan at gübreme henüz solucanları eklemedim en büyük düşüncelerimden biriside bu solucanları ayırmaktı. Aslında 2 çukur mantığı benimde aklıma geldi ancak çiftleşme dönemi olarak düşünmedim. Gübrenin hazır olması aşaması ne kadar sürüyor acaba?

Ayazkızı beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 08:13   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Cumhur Tonba arkadşımın girişimine şükranlarımı sunarım.

Sayın,Cumhur Tonba konuya gösterdiğin ilgi ile katılımına çok memnun oldum,yönetim üyelerin dikkatine ,devamlı konulara katılmaları konusunda açıklamalarda bulunarak aktif olmalarını istediğinde gerçekten haklıymış. Arkadaşım konular çoğulcu katılımlarla daha yararlı sonuçlar alınabilir, seyirci kalarak hep başkalarından beklemek kimseye fayda ve yarar sağlamaz.

Sen bir şey ortaya koyar da arkdaşlarda bu yaklaşımlarına bir yorum getirerek konunun gelişmesi sağlanarak açıklığa kavuşuncada sonuçlarından hepimizin katkılarıya paylaşılarak yararlı işler yapmanın mutluluğuna varırız.

Sen bizim buralarda iri ve yetişkin solucan var diyorsun sen çalışmalarında solucan yetiştirme ve üretme konularında bir işletme kurmuş olsanda bizler de solucan bulma telaşına girmeden solucan gübresi eldesiyle çalışmalarımıza devam etsek bu değerli gübreyi üreterek hem çevremize hem ülke ekonomisine katkı sağlıyacak çalışmalar içinde bir şeyler yapmanın mutluluğuna hep beraber ulaşmış, paylaşımların hazzına doyulurmu, samimi alakandan dolayı kutlar çalışmalalarında başarılar dilerim. Sevgiler saygılar sunarım.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 08:34   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Selahattin Yılmaz'a Gübreyi uluşturmada gürüşümüz

Sayın,hoca bu surunun yanıtını ancak kullacağımız solucanların kabiliyetleri ile alınabilir, sizde biliyosunuz ki yabancılar bu işi kırmızı kaliforniya solucanlarına yaptırıyorlar bu solucanlar atıkların ve gübrenin ihtimarı sırasında oluşan ısıdan etkilenmeden bu atık ve gübreleri obur bir yapıda olduklarından çok çabuk tüketip gübreye çeviriyorlar.

Bizim bulacağımız solucanlar acaba.? Gübre ve atıkların içine doğrudan atmadan önce ihtimar edilme dorumunuda göze almak zorunluğumuz olacağından bizim bu gübreyi üretmede, bulacağımız solucanların oburluğuna ve tüketime bağlı olarak oluşum zamanı belirlenebilir kanısındayım. Çalışmalarında başarılar dilerim.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 17:39   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
Yaptığım araştırmalardan daha büyük solucanların hantal olduğu kanısına vardım.Arkadaşlar yağmurlu havalarda ortalarda gördüğünüz canlı solucanlara bakın.Çok yaşva hareket ederler,hantaldırlar.Fakat daha zengin topraklarda bulunan boy olarak daha minik solucanlar kımıl kımıl hareket ederler yerlerinde durmazlar:.İşte bize bu hareketli solucanlar gerekmekte kompost yaparken.Tabii ki bu coğrafyaya göre değişir.

Ayazkızı beğendi.
redrainbow Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
gübre, solucan, solucan gübresi, solucan humusu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024