agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni524Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-02-2014, 20:11   #661
Ağaç Dostu
 
birgaripyolcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
Arkadaşlar ben bu gübreyi yıllardır yapıyorum.Hem bunu hemde dam oluğunun suyunun toplanması işlemini.Evim bağımsız olduğundan bahçede açtığım 50 cm derinliğindeki kuyucuğa mutfakta çıkan tüm organik maddeleri atıyorum.Dolunca üstünü toprakla kapatıyorum.Bahçede kazılmamış yer kalmamıştır.Bir yılda çürüme gerçekleşiyorBöyle çöpte az birikiyor.Oluğun altındaki buyük 1 tona yakın su kabından da sulamayı yapıyorum.

birgaripyolcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2014, 01:48   #662
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-04-2014
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 15
doğa dostu arkadaşlar merhaba aranıza yeni katıldım bende solucan gübresi çalışmasına yeni başladım 1000 adetle desteklerinizi bekliyorum özellikle mama yapımı konusunda destekleriniz için şimdiden teşekkürler

elizz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2014, 16:39   #663
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Merhabalar, ben daha önce iki defa solucan gübresi denemesi yaptım ama çok aceleci olduğumdan ve solucan kabını sürekli sulama gafletinde bulunduğumdan başaramadım.

Şimdiki denemem ise sanırım başarılı olma yolunda ilerliyor. Nemlendirme ve yem konusunda daha hassas davranıyorum. Kontrol etsem de solucanlarımı rahatsız etmemeye dikkat ediyorum. Sekiz gün önce bahçeden üç adet solucan aldım. Küreğim olmadığı için el yordamıyla bu kadar bulabildim. Daha sonraki gün yağmur yağdı ve ben heyecanla yine solucan aradım ve yine 3 tane bulabildim. Onları özenle hazırladığım yatağa koydum ve mutfaktan topladığım sebze artıklarını çürüterek yemledim, üzerlerini de eski bir kumaş parçasıyla örttüm ve nemlendirdim. İlk birkaç gün hep bir iki tanesinin kuyruğunu görüyordum. Sonra yatılı misafirim olduğu için yaklaşık dört gün ilgilenemedim yalnızca bir sabah kumaşın üzerinden nemlendirme yaptım. Bu nedenle solucanların öldüklerini düşünüp bugün yeniden solucan aramaya gittim. 4 büyük 3 küçük solucan bulup getirdim. Önceki yatağı bozup yeni yatak yapacaktım. Ancak belki yaşayan vardır diye çürük yaprakları kaldırayım dedim ve epey büyük bir solucanı benim yarattığım sarsıntıdan kaçarken gördüm. Yaşadığım sevinci anlatamam.

Geçtiğimiz günlerde havuç, patates, kabak ve biber artıklarını rondodan geçirip kapalı bir kapta çürümeye bırakmıştım. İlk günler kabın altı çok ısınmıştı, ara ara havalandırıp yeniden kapattım. Bugün epey çürümüş olduğunu görünce solucanları koymadan önce kabın bir köşesine bu yeni yemi koydum. Yemin uzağına da solucanları koydum ki kendileri ulaşsınlar diye. 10 dakika geçmeden hepsi gözden kayboldu. Şuanda üstleri açık yeni yemin fazla suyu buharlaşsın diye bekliyorum. Çok çok ıslak olmasa da ne olur ne olmaz diye. Gerekirse ben yine nemlendiririm ortamı. Bir müddet sonra kapatacağım yine.

Bunca hikayeyi anlattım da bir türlü merak ettiğim şeyi soramadım. Birkaç yerde çay posasını sevdiklerini okumuştum. Ancak nasıl verildiğine dair bir şey bulamadım. Soğuk posayı olduğu gibi mi veriyoruz; yoksa onu da bir müddet çürütüp öyle mi veriyoruz, bilemedim. Yardımcı olabilirseniz çok çok sevinirim.

Ayrıca herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

Ayazkızı beğendi.
bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 23:28   #664
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Sevgili arkadaşlar hepinize merhaba,
Yeni üye olarak bir kaç gündür solucanlarla kompost yapımı konulu forumunuzu dikkatle incelemeye çalıştım.. Sevgili Epsody (forumun başlarındaki faalliğini son yıllarda bırakmış gibi görünüyor. Bir şeylere kızdığı kanaati de bende oluşmadı desem yalan olur..İnşallah bir şeye kırılmamıştır.) ve x-29 ile başlayan bilgi paylaşımları ilerleyen zamanlarda sevgili chttmr, sevgili savaş,sevgili womkake ve Hasan Batıray ve ismini sayamadığım bir çok arkadaşın da katılımıyla çok daha güzel bir hal almış.Adeta Türkiye'de solucan kompostunun da bir tarihçesi gibi olmuş..Hepinizi kutluyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum..

Ayazkızı beğendi.
pak organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 23:40   #665
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Benim de çok değerli arkadaşlara izniniz olursa benim de bazı sorularım var.
Bir patates tarlasını veya bir domates bahçesini ele alalım..Veya herhangi bir ürün olabilir. 1 dekar bir alan konvansiyonel tarımda kullanılan gübreler ile (Klasik npk gübreleri) gübrelenmiş olsun..1 dekar bir alan da solucan gübresi ile gübrelenmiş olsun..Hatta her ikisi ile de gübrelenmiş bir dekar olsa o çok güzel olur..Bu ikisi arasında tat,lezzet,vitamin değeri,uzun ömürlülük vb. açısından solucan gübresinin çok başarılı olduğundan eminim.Üretim hızı ve miktarsal verimlilik açısından yapılmış bir deneme yapan veya yapıldığını bilen bir arkadaşımız var mı? Bir de hem kimyasal hem de solucan gübresi kullanım miktarlarını da göz önüne alarak maliyet çalışması yapan bir arkadaşımız var mı? Özellikle bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varsa (vermicompost ,Savaş ,Bahçe bulut,chttmr yapıyor anladım ama inşallah yanılmamışımdır. ) özellikle yanıtlarlarsa çok sevinirim..

pak organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 00:02   #666
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu besinlerin başında azot gelir diye biliyorum..Doğada azot döngüsünü incelediğimde bitkilerin azotu nitrat formunda yani inorganik bileşik halinde en kolay alabildiğini görüyorum.Solucan gübresi vb. organik gübrelerde hepimizin bildiği gibi azot organik haldedir.Bunun bitki tarafından alınabilmesi yine bilgi dağarcığım dahilinde mümkün değildir..Azot döngüsü incelendiğinde organik haldeki azot bileşikleri amonifikasyon bakterileri tarafından önce amonyuma,daha sonra da nitrifikasyon bakterileri tarafından önce nitrit daha sonra da çok hızlı bir şekilde nitrata dönüştürülerek bitkiye yarayışlı hale geliyor.Tamamen organik üretim taraftarı olan bir bireyim.Bu işlemler sırasında bakteri faaliyetlerini çok önemsiyorum.Bitkiye organik gübrelerin üstün özellikler sağlamasının sebebini de bu bakteri faaliyetlerine bağlıyorum..Şimdi bir tarafta gübre bir tarafta bitki var.Ve biz onu besleyeceğiz.Kimyasalı verdiğimiz zaman bitki onu anında alıyor ve hemen büyümeye başlıyor.Çocuğu olanlar bilir.Bebek bile hazır mamayı gördüğünde bir daha anne sütü almıyor.Burada bebek nasıl iri ama pos büyüyorsa ben kimyasalla beslenen bitkiyi de aynı görüyorum.Doktorlar bilir anne sütü ile beslenen çocuk kolay kolay hasta olamaz ama mama ile büyüyen çocuk hasta olur..Konuyu çok dağıtmadan şunu sormak istiyorum.İnorganik gübrede bakteriye ihtiyaç yok..Çünkü bitki zaten direk alıyor gıdayı..Bizim çiftçimiz maalesef buna bakıyor..Kimyasalla toprağın nasıl kirlendiğine maalesef bakmıyor..Eğer şu sağlanabilirse Türk tarımı ilerler diye düşünüyorum..Solucan gübresi veya alternatif kompost gübre fark etmez..Öyle bir formülasyon olmalı ki..Kimyasalla üretilen bitkinin üretim hızı ve verimini geçsin..Bunun yanında da maliyet düşsün..Forumda yapılan yorumların büyük kısmı solucan gübresi nasıl üretilmeli ve faydaları yönünde.Ama gübre ile bitki münasebeti yüzeysel geçilmiş.Bu konunun derinleştirilmesi taraftarıyım.

Ayazkızı beğendi.
pak organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 00:06   #667
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Solucan gübresi üretici arkadaşlardan bir ricam olacak..Mümkünse ürünlerini sertifikalandırırken aldıkları analiz raporlarını burada yayınlayabilirler mi.. Hepimizin bildiği gibi bir çok solucan maması çeşidi var..Kullandıkları mamaları da belirtirlerse, analiz raporları ile kıyaslayarak hangi mamanın daha kaliteli olduğunu da belirleyebiliriz böylece..

Ayazkızı beğendi.
pak organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 00:17   #668
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Solucan gübresini çiftçi bir çok şekilde kullanabilir..Kullanım oranları ile ilgili siera-worm.com un biber üzerinde yaptığı testi forumumuzda gördüm..Aşağıda düzenlenmiş halini görebilirsiniz.Acaba Yerli üretici arkadaşlarımızın bu konuda yapmış oldukları bir test var mı..Bu ABD şartlarında yapılmış bir test tabiiki..
Aslında solucan gübresinin kullanım şekli de değişebilir..Mesela domateste solucan gübresini ocağa belli gramajda koymak ile toprağa belli oranda karıştırma arasında kalite ve maliyet yönünden ne gibi farklar var..Hangisi daha doğru..

Eklenen Resimler
   
pak organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 00:23   #669
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Gübresi ile ilgili aklıma takılan bir konu daha var aklımda..İnsanların sabah öğle akşam her gün beslenir.Bitkilerde de buna benzer bir düzen olduğuna inanıyorum..Yani gübreyi bir defa toprağa at..Bitki ne zaman lazım olursa alsın..Buna inanmıyorum..Bitkilerin fizyolojik yapıları incelendiğinde sadece köklerinden değil yapraklarından da beslenebildiğini görüyorum..Sıvı gübrelerin de tam da bu yüzden icat edildiği kanaatindeyim..Dolayısı ile bitkinin hem topraktan hem de yapraktan beslenmesi gerektiğine inanıyorum..Solucan gübresinin çayını ya da suyunu sıvı gübre gibi kullanarak toprağa da kompostunu uyguladığımızda bitkiye göre yapılmış formulasyonlarınız var mı..Varsa paylaşabilirseniz sevinirim..Bir de sıvı ve toz gübrenin analiz değerleri arasında ne gibi farklar var acaba..Konsantrasyon farkı varsa onu da belirtirseniz sevinirim..

Cumhur Tonba beğendi.
pak organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2014, 02:13   #670
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-04-2014
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 15
solucanlarım gün geçtikçe çoğalıyorlar bu günde gübrenin içinden 50 kadar havuza koydum hala kokon çok havuzdada çok kokon ve yavru var galiba 6000 geçtiler sayıcam fakat küçükler sayılamıyor çok küçük ve çok hareketliler ektiğim deneme sebzelerimde çok sağlıklı görünüyorlar (bunu ben değil ziraatçı arkadaş söylüyor) vetmanada teşekkür ederim sıvı solucan gübresininde etkisi var birde patlıcan tohumları 1 ayı geçkin sürede çimlenmemişti nasıl olsa deneme dedim sölom sıvısını sulandırdım viyolleri suladım 3 gün sonra tohumlar çimlendi bu sölom sıvısının bir etkisi bu yüzden sölom sıvısına önem veriyorum bir damlasını dahi zayi etmiyorum şimdi karar veremiyorum ziraatçi arkadaştan aldığım patlıcanları söküp bunlarımı diksem yoksa aralara diksem yerleri dar gelirmi bir sıra dahi ekecek yerim yok sebzelerdeki gelişmeleride aktarıcam fotorafta eklemek isterim becerebilirsem ben daha çok lezzetini merak ediyorum inşallah verim çok olurda bu yaz organik olarak sebze yeriz benden şimdilik bu kadar


sizlerde çalışmalarınızda başarılar dilerim

elizz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 14:41   #671
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Bir önceki mesajımda bahsettiğim, bir ay önce hazırlamış olduğum solucan yatağındaki yem epey azaldı. Ara ara yaptığım çok küçük eklemeler dışında herhangi bir toplu yem eklemesi yapmadım. Bu arada son üç dört gündür havalar sıcak gittiği için yataklığı balkona koydum. Gölgede duruyorlar ama üstlerinde yalnızca bir bez olduğu için her gün nemlendirme yapıyorum. Bazen havanın durumuna göre bir sabah bir akşam yaptığım da oluyor. Nemlendirme yapmadan evvel bezi kaldırıp görünürde solucan var mı diye bakıyorum. Genelde en fazla 4 tanesini görebiliyorum aynı anda, onlar da ışığı görünce kaçıyorlar zaten. Bu gördüklerim de epey büyüdüler, havanın durumundan memnun olacaklar ki çiftleştiklerini de gördüm. Bu demek oluyor ki kokon bırakmaya başladılar ve çoğalacaklar. Bunun için yeni yeme ve hatta yeni yem kabına ihtiyacım olduğundan pazardan büyük bir saklama kabı aldım. İçine mutfaktan çıkan biber domates salatalık artıkları ve de suda fazla haşlandıktan sonra kullanılamaz hale gelen asma yapraklarını da koydum. Bir haftadır çıktıkça çay posalarını da ekliyorum üzerilerine. Dün fazla suyunu alsın diye yumurta kolisini minik parçalara halinde kesip içine katıp karıştırdım. Bir süredir içerideydiler. Ev dışarıdan daha serin olduğundan istediğim hızda çürüme olmadı. Bu nedenle bu kabı da balkona koydum.

Bu konuda ara kısmından asma yaprağı ve üzüm yaprağı diye arama yaptım ama daha önce hiç konuşulmamış solucan kompostu konusu içinde. Acaba komposta iyi gelir mi, solucanların sevmediği asitli bir ortama sebep olur mu diye merak ediyorum. Belki korktuğum olur diye dondurma kabında domates, salatalık, patates kabukları da çürütüyorum. Solucanlar çoğalmışsa (tam sayılarını bilmiyorum) iki kaba ayırıp deneme yapacağım.

Bu arada solucanları izlerken farkettiğim bir şey beni çok şaşırtmıştı. Yüzeydeki çürüntüyü tutup içeriye çektiğini görmüştüm hem de hiç beklemediğim bir kuvvetle Daha sonra bir türün bunu yapabildiğini yemini yüzeyde değil yüzeyin altında yediğini okudum bir yerde. Daha sonraki gözlemlerinde normalde kutunun köşesinde toprak altında olan gazete kağıtlarını ortalarda dağılmış bir şekilde görünce de epey şaşırdım.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2014, 10:37   #672
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-06-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 3
solucan gubresi

sevgili doga dostu arkadaslar merhaba
her zaman oldugu gibi bir seylere gec kalan biri olarak yinede de bu siteyive sizleri bulmaktan dolayi cok mutluyum
nacizane ben de evde solucan gubresi uretmeye heveslendim ve bunun icin buyuk bir kova aldim her tarafini deldikten sonra biraz yanmis inek gubresi biraz muz kabugu ve de cay posasi koyduktan sinra uzerine torf serdikten sonra kendi haline biraktim yaklasik 1 hafta sonra da solucan almayi dusunuyorum
bu konuda degerli fikirlerinize ve yardimlariniza ihtiyacim olacak
tesekkur ederim

Cumhur Tonba beğendi.
SELAD01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 02:51   #673
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn Mesajı Göster
Birkaç yerde çay posasını sevdiklerini okumuştum. Ancak nasıl verildiğine dair bir şey bulamadım. Soğuk posayı olduğu gibi mi veriyoruz; yoksa onu da bir müddet çürütüp öyle mi veriyoruz, bilemedim. Yardımcı olabilirseniz çok çok sevinirim.
Sayın Bernacyhn merhaba.

Solucanlar çay posasını çok severler gerçekten. Bunun bir nedeni de çay posası solucanların kolaylıkla yiyebilecekleri kıvamda olmasıdır. Demlediğiniz çayı içip, posasını tekrar sudan geçirip hemen mama olarak kullanabilirsiniz.

Solucanlar muz kabuğunu da çok sevelerler. Kurutup mikserde geçirebilirseniz daha iyi olur. Daha sonra nemlendirip verebilirsiniz.

Topraktan topladığınız solucanların ortamına bir miktar toprak eklemenizde yarar var. Çünkü bu solucanlar toprakta yaşamaya göre programlanmış toprak solucanlarıdır.

Gübre elde etmek için bizim kullandığımız solucanlar ise gübre solucanlarıdır. En hızlı ve kaliteli gübre üreten solucanlar ise Kırmızı Kaliforniya cinsi solucanlardır. Biz veteriner hekim gözüyle inceledik ve bu çalışmaları elimizden geldiğince buradan vetman996/Solucan Gübresi Üretim Tesisi paylaşmaya çalıştık.

Solucan almak isteyen dostlara da en uygun şartlarda gönderiyoruz ki bu iş ülkemizde yaygınlaşsın.

İnsanlar kendi ürettikleri doğal solucan gübrelerini kullanarak kendi balkonlarında domates, biber, marul, salatalık, çilek vs. üretimini çok kolaylıkla yapabilirler. Biz bunun alt yapısını hazırlamaktayız. Üretim için Saykap kanallar kullanılabileceği gibi, büyük saksılar da kullanılabilir. Toprak olarak cocopeat, perlit, torf kullanılabilir.

Değerli dostlar. Solucan gübresi ile ürettiğiniz ürünlerin lezzetini tadınca pazardan aldığınız meyve-sebzelerin ne kadar suni olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Damak çatlatan domateslerin, mis gibi kokan çileklerin kısacası eski tadların eski lezzetlerin tekrar geri gelmesi solucan gübresi ile mümkün görünüyor. Gübre elde etmek için ise toprak solucanları değil, gübre solucanları kullanılmalı düşüncesindeyim.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 08:54   #674
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-06-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 3
sn vetman996
ben yenı baaslamakısteyen bırı olarak sıze sunu sormak ıstıyorum eger cevaplarsanız cok sevınırım.
cay posasını muz ve kabun kabuklarının bırlekte kurumaya ve kompos kutusuna atılmalarında bır sakınca olurmu.?nemli ve ıslakken karıstırılıp mama kovasında curutulmesı uygunmudur ?
ne kadar surede uygun bır mama elde edılır ve de mamanın uygunlugunu solucanlara vermeden once nasıl anlayabılırız
tesekkur ederım

Ayazkızı beğendi.
SELAD01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 09:54   #675
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SELAD01 Mesajı Göster
sn vetman996
ben yenı baaslamakısteyen bırı olarak sıze sunu sormak ıstıyorum eger cevaplarsanız cok sevınırım.
cay posasını muz ve kabun kabuklarının bırlekte kurumaya ve kompos kutusuna atılmalarında bır sakınca olurmu.?nemli ve ıslakken karıstırılıp mama kovasında curutulmesı uygunmudur ?
ne kadar surede uygun bır mama elde edılır ve de mamanın uygunlugunu solucanlara vermeden once nasıl anlayabılırız
tesekkur ederım
Sayın SELAD01 merhaba.

Solucanlarınızı ilk aldığınızda tükettikleri mamayla yeni elde ettiğiniz mamayı alıştıra alıştıra, yeni mamayı kademeli olarak çoğaltarak vermelisiniz.

Muz kabuklarını ayrı bir yerde kurutup sonra mikserden geçirip yedirirken nemlendirmek veya ıslak mama içinde vermek daha uygun.

Karbuz kabuğu vs. sulu gıdaları ayrı bir kapta sularını akıtarak kompost kıvamına getirdikten sonra yedirmek çok daha uygun. Sulu gıdaların içinde bulunduğu kapta oluşabilecek metan gazı solucanlarınız için zararlıdır. Ölümlerine neden olabilir.

Hazırladığınız mamanın solucanlar için uygun olup olmadığını bizden ziyade solucanlara sormalısınız ) Şöyle ki: Hazırladığınız mamanın bir kısmını solucanların bulunduğu ortama yığın şeklinde bir avuç kadar bırakın. 24 saat sonra bıraktığınız yığının içinde solucan bulursanız hazırladığınız mamayı solucanlara verebilirsiniz. Eğer yığın içinde solucan bulamıyorsanız bir yerde hata vardır. Hatayı aramakla işe başlamalısınız. solucan Gübresi satışı : madrasol.com sitemizde de yakında bu konuda detaylı bilgi bulabileceksiniz.

Size kolaylıklar dilerim. Selamlar... Saygılar...

Ayazkızı beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2014, 13:22   #676
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Sayın Vetman996, verdiğiniz yanıt için çok teşekkür ederim. Çay posasını olgunlaşması için beklediğim yeme ekliyordum ama sudan geçirilmesiyle ilgili detayı bilmiyordum.

Bir önceki mesajımda bahsettiğim en son hazırladığım yemden dün bir avuç kadar kaba koymuştum. Söylediğiniz gibi denemek için. Şimdi aynı husustaki yazınızı okuyunca aklıma geldi merak edip baktım. Yemi karıştırmadım olduğu gibi kaldırdım ve altında iki tane büyük solucan gördüm. Emin olmak için bir iki gün sonra tekrar kontrol edeceğim ve ona göre biraz daha yem ekleyeceğim. Hem onlara alıştırma olur hem de beklerken yem biraz daha olgunlaşır.

Sayın vetman996, solucan kabında söylediğiniz gibi toprak bulunmakta. Kartondan zeminin üzerinde 3-4 cm kadar gazete kağıdı parçaları ve onun üzerinde de birkaç cm toprak örtüsü şeklinde hazırladım. Yemlerini de bu toprak örtüsünün üzerine ekliyorum.

vetman996 ve Ayazkızı beğendi.
bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 09:53   #677
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-06-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 3
sn vetman 996
oncelıkle cevap yazdıgınız ıcın tesekkur ederım ve bıraz acemı oldugum ıcın enteresan bazı sorular sormus olabılırım affınıza sıgınıyorum.
bır suredır yazılarını ve deneyımlerını okuyorum bu baglamda sormak ıstedıgım bır husus var.
kokon olusum surecı ve yavruların bu kokondan cıkıp aktıf uretme ve ureme sıstemıne dahıl olması ne kadar bır sureyı alıyor bu konu hakkındakı bılgıerınızı paylasırsanız sevınırım
tesekkur ederım

Ayazkızı beğendi.
SELAD01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2014, 16:23   #678
Yeni Üye
 
Tek Hayal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
Arkadaşlar Elimde 1000 adet üstü + 50 adet kokon bulunmakta ÜCRETSİZ bana adres veren arkadaşa kargolamak istiyorum . Vakit darlığı nedeni ile ilgilenemiyorum Siz Solucanseverler ile paylaşmaktan onur duyarım . Kargo ücretini karşıladığınız takdirde istediğiniz adrese gönderebilirim .

Ayazkızı beğendi.
Tek Hayal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2014, 11:12   #679
Yeni Üye
 
Tek Hayal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
Merhaba Arkadaşlar Mersinden Emekli bir amcaya verdim solucanları ve kokonları her şey için teşekkürler...

Ayazkızı beğendi.
Tek Hayal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2014, 23:44   #680
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Eklediğim çay posaları üzerinde kurtlanma oluştu. İnce ve küçükler ama çok fazla var. Yataklığı değiştireceğim ama neden olmuş olabilir acaba?

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2014, 07:00   #681
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn Mesajı Göster
Eklediğim çay posaları üzerinde kurtlanma oluştu. İnce ve küçükler ama çok fazla var. Yataklığı değiştireceğim ama neden olmuş olabilir acaba?
Fazla nem ve çürümemiş atıklar yüzünden oluşmuş olabilir.

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2014, 01:00   #682
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: amasya
Mesajlar: 79
evde kullanabilecegimiz solucanmatik turu aletler cok pahali.el yapimi ornkler varmidir.ben bulamadim hic bir yerde

GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

muratcolak55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 11:15   #683
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: amasya
Mesajlar: 79
hocam her basliga reklam amacli kopyala yapistir yapmissiniz.Birsey biliyosaniz burdan cevap verin sorularimizae

GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

muratcolak55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2014, 09:08   #684
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak55 Mesajı Göster
evde kullanabilecegimiz solucanmatik turu aletler cok pahali.el yapimi ornkler varmidir.ben bulamadim hic bir yerde

GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
Sayın Muratcolak55 kardeş merhaba.

Evde solucan yetiştirmek isterseniz size en ucuz yöntem olarak banyo küveti veya eski buzdolabı hurdasını havuz gibi kullanmanızı önerebilirim. Hurdacılardan 5-10 tl ye alabilirsiniz.

Bunlarda dikkat edeceğiniz husus mutlaka drenaj deliği bulundurmanızdır. Eğer drenaj deliği olmazsa zeminde su birikebilir. Biriken su ortamın kokuşmasına neden olur. Böylece solucanlarınız ölebilir veya bulunduğu ortamı terk etmek isteyebilir.

Küveti havuz gibi kullanırken zemine solucanların konulmaması gerekiyor. İlkönce yataklık yapılıp daha sonra solucanlar konur. Solucanların üzerine mama ilave edilir. Solucanlar mamayı yedikçe en üst kısım kuru çay görünümüne gelince tekrar mama ilave edilir.

Havuz dolmaya yakın en üst kısımdaki solucanlar ikinci bir havuza alınır. İlk havuzun üzerine patates çuvalı benzeri ağ konur ve üzerine mama konur. Böylece yeni kokondan çıkan veya ilk havuzda kalan solucanların mamaya gelmeleri sağlanır. Mamaya gelen solucanlar da ikinci havuza alınır. Böylece ilk havuzdaki solucan gübresi hasat edilmiş olur. Bu gübre elenerek Kullanılır.

Bir başka yöntem ise küçük konteyner kasaların kat kat yapılarak kullanılmasıdır. En alt katta su birikir. ikinci, üçüncü katların altı elek tarzı delik olup solucanlar alt kattan üst kata çıkacak şekilde dizayn edilir ki bu konuda detaylı anlatımlar mevcuttur. Gerek görülürse tekrar anlatılabilir. Selamlar...

Ayazkızı ve Çamtepe beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 10:03   #685
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Merhaba, çeltik tarlasının kenarında yetişen sazlıktan süs yapmak için topladığımız kamışların fazla yapraklarını solucanlara yatak olarak kullanmamda bir sakınca var mı acaba?

Ayazkızı beğendi.
bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2014, 10:12   #686
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn Mesajı Göster
Merhaba, çeltik tarlasının kenarında yetişen sazlıktan süs yapmak için topladığımız kamışların fazla yapraklarını solucanlara yatak olarak kullanmamda bir sakınca var mı acaba?
Sayın Bernacyhn merhaba.

Kamış yaprakları aşırı lifli ve sert bir yapıya sahip olduğu için solucanlar için altlık yapılmaya uygun değildir. Solucanların altlığı olarak kullanılacak malzeme olarak çok iyi fermente edilmiş sığır gübresini kullanabilirsiniz.

(Çeltik kavuzu da sert ve kenarları keskin bir yapıya sahip olduğu için solucan yatağı veya maması olarak kullanılması da uygun değildir.)

Solucan altlığı olarak biz solucan gübresini kullanıyoruz ve çok iyi sonuç alıyoruz. Selamlar...

Ayazkızı beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2014, 12:54   #687
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Sayın Vetmann996, yanıtınız için teşekkürler. Sanırım eski usül kağıt ve karton parçalarıyla hazırlamak daha iyi olacak. Hiçbir denememde başarılı olamadım maalesef. Yine de başarmak için elimden geleni yapıyorum.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2014, 13:28   #688
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-09-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
kırmızı solucanlar sadece ithal gelenlermi? benim bahçedede aynı fotograflarda gördüğümden var.Yerli solucanlar bu iş için uygun olmaz mı? deneyen varmı?

yesevili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2014, 17:07   #689
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-02-2010
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 83
Merhabalar, bilgilendirmeler çok güzel emeği geçenlere teşekkürler. Solucan paylaşımı yapabilecek arkadaş var ise talibim.

İSAK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2014, 23:18   #690
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-02-2012
Şehir: amasya
Mesajlar: 57
arkadaşlar öyle bi rastgele girmiş oldum siteye solucan isteyenler olmuş ben solucan işini bıraktım ama ayrıldığım çiftlik halen faaliyetlerine devam etmekte eğer solucan almak isteyen olursa özelden bana mesaj atabilir ben de ulaşabileceği telefon numaralarını veririm herkese iyi çalışmalar

Ayazkızı beğendi.
chttmr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
gübre, solucan, solucan gübresi, solucan humusu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024