02-10-2009, 12:42 | #91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Herhangi bir anda EM ekleyebilirsiniz ancak zararli organizmalar etki gostermeden, organik madde çürümeden önce eklemekte fayda var. |
02-10-2009, 12:48 | #92 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
Deneyin görün derim. Ama bana sorarsanız, oksijenli su ile oksidasyon olur. Fermentasyon olmaz. |
|
02-10-2009, 12:52 | #93 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Terdal Ne güzel anlatmışsınız! Ağzınıza sağlık. Bu dediğiniz olayların olmaması için yani Azotun amonyak şeklinde kaybolmaması ve hidrojen sülfür çıkmaması için EM kullanıyoruz. Tabii bu nedenlerden yalnızca biri. Alıntı:
|
|
02-10-2009, 13:56 | #94 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Terdal'in anlattıklarından yola çıkarak biraz da bilimsel olarak açıklayalım!
Biraz da bilimsel olarak açıklayalım: Su + organik madde ortamında bulunan başlıca organik madde karbonhidratlar ve proteinlerdir. (Sn Terdal’ın hayvan gübresi artı su içeren kovası aslında yoğun hayvancılık yapılan yörelerimizde bulunan akarsuların vazgeçilmez kaderidir. Bu akarsu ve göllere ben Türkiyede çok tanık oldum. Bu su havzalarında kirlilik, aşırı organik madde birikiminden kaynaklanmaktadır. Göllerde organik madde hem balıkların dışkılarından ve ölü balıklardan hem de balıklar için atılıp yenmeden dibe çöken yiyecek maddelerinden ve bitkisel atıklardan kaynaklanmaktadır. Göl suyundaki mikroorganizmalar normalde organik atıklarla baş edebilir ancak atıkların miktarı artınca sorun çıkmaktadır (Aynı Sn Terdal’ın kovasında olduğu gibi!) Başlıca Organik Yük • Karbonhidratlar ve • Proteinlerden oluşmaktadır Oksidasyonla Parçalanma/Çürüme sonucu organik madde ortamdaki oksijeni kullanarak aşağıda okla gösterilen yönde parçalanır: Karbonhidratlar - (ok) Karbondioksit + Su Proteinler --(ok) Amino asitler --(ok) Amonyak -- (ok) Nitrit -- (ok) Nitrat Yukarıdaki her aşamada oksijen gerekmektedir. Göldeki organik madde yükü çok yüksek olunca (yazın sıcakların da etkisiyle) erimiş oksijen biter (sıcak suda erimiş oksijen miktarı daha düşüktür!) (Sn Terdal’ın kovasında da bitecektir) ve yukarıdaki reaksiyonlar tamamlanamaz! Bu reaksiyonların devam edebilmesi için ortamda, açığa çıkan elektronu alacak erimiş oksijen olmalıdır (Erimiş oksijen elektronu alır ve aşağıdaki reaksiyonda su yapmak için kullanır. O2 + 4H+ + 4e- --(ok) 2H2O Gölün suyunda oksijen çok azaldığında ya da tükendiğinde, pütrifikasyon (kokuşma) başlar. Organik madde parçalandıkça elektron vermeye devam edecektir. Ancak, ortamda elektronu alacak oksijen kalmadığından, serbest elektronlar bu defa sülfür, amonyak ve metan gibi kötü kokan gazların (zararlı bileşiklerin) oluşumuna neden olan reaksiyonların tamamlanmasında kullanılır. O yüzden zararlı mikroorganizmalar mevcut organik maddeyi kullanarak koku yapan uçucu bileşiklere indirgeyebilirler! (Kükürtlü ve Azotlu bileşiklerin hidrojen sülfit ve amonyağa redüksiyonu). Bu duruma kokuşarak parçalanma diyoruz. EM uygulandığı andan itibaren kokuşarak parçalanma fermantasyon yoluyla parçalanmaya dönüşür! 1. EM organik maddeyi kontrol altına alır. Oksidasyon mikroflorasını bastırarak, ortama fermantasyon mikroflorasının hakim olmasını sağlar. Kokuşup çürüyerek bozunmanın önüne geçilmiş olur. Kokuşma sırasında hidrojen sülfit, amonyak ve merkaptanlar gibi uçucu bileşikler oluşturarak kötü kokular üreten mikroflora (Clostridium spp.) yerini antioksidan maddeler, vitaminler, yararlı biyoaktif maddeler üreten fermantasyon mikroflorasına bırakır. Organik maddenin parçalanırken verdiği elektronlar bu bileşiklerin oluşumunda kullanılır. 2. Mevcut hidrojen sülfit ve kükürt ayrıca EM içindeki fototropik bakteriler tarafından, mevcut amonyak ise yine EM’nin içindeki nitrifiye edici bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve konsantrasyonları azalır. Bu da kötü kokuların yok edilmesinde olumlu rol oynar. 3. Yağların bozunması/oksidasyonu sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan diğer bileşiklerin oluşmasından da EM’nin antioksidasyon etkisi sayesinde kaçınılmış olur. Düzenleyen memet : 18-12-2009 saat 18:53 |
02-10-2009, 15:07 | #95 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
|
Yaklaşık 200 lt metal tank içinde büyük ve küçük baş hayvan gübresi koyup su ile karıştırıp sıvı gübre yapıyorum. Bazen yaz boyunca bitiremiyor gelecek seneye kalıyor. Öğrenemek istediğim, Bekleyen sıvı gübre gelecek sene kullanılabilir mi? teşekkürler. Sn. epsody bu sorunun cevabını bulmaya çaılıyorum. teşekkürler. |
02-10-2009, 15:19 | #96 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Msafak Her şeyin bir ömrü vardır. Normalde sıvı gübreler, hele hele evde yapılanlar bir sezon içinde kullanılmalıdır. Evet, bozulur! Kullanmayın derim. |
03-10-2009, 10:49 | #97 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selamlar. Oksinenli suyu en son işlem bittikten sonra dezenfekte için kulanmayı düşünüyorum zaten. Önce eklersek fermente olayını bozar sanırsam. |
|
03-10-2009, 20:50 | #98 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Oksijenli su (hidrojen peroksit) antiseptik bir solusyon. Yararlı bakterileri de öldürmesi büyük ihtimal. Bu durumda geriye pek bir şey kalmayabilir. |
05-10-2009, 09:37 | #99 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
|
Bilgi için teşekkür ederim. |
06-10-2009, 11:03 | #100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Başlığımız sizlerle daha iyiye doğru.
Fermantasyon başlığına yeni katılan ve yorum ve eklentileriye bilgilerini tecrübelerini yazan mirsat,msafak,terdal arkadaşlara ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim. Arkadaşlar katılımlarınız başlığımıza canlılık ve etkileşimlerle ivme kazandırarak sıvı gübre oluşumlarındaki endişeleri ortadan kaldıracak olgunluğa gelmesiyle bahçe ve bitki severlere ekonomik oluşumlarla bitki besinlerini sağlamanın yolunu açacak gelişmelerle kendi gübreni kendin yaparak mali külfetleri aşmanın güvenini duyarak daha ileri uygulamalara imza atmak için artık işbirliğine doğru iyiki varsınız sevgiyle kalın. |
06-10-2009, 11:25 | #101 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Arkadaşlar mutfak atıkların'dan bitkilerimizin ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, fermantasyonla sıvı gübre oluşumunun dışında atıklarımızı kompost kovaların'da kompostlaştırıp, daha sonra bu kompost'u sıvı gübreye veya kompost çayına çevirebiliriz. Elimizde fazladan kalmış sıvı gübreleri, daha sonra kullanmak amacıyla bu eriyikleri kuru otlara kuru yemiş kabuklarına yumurta koli kartonlarına emdirerek malç olarak bitki köklerine uygulamak tasarufunda bulunarak'ta değerlendirilebilir. Arkadaşlar kullanacağımız sıvı gübreleri hazırlarken atıklarımızın taze olanlarını seçerek fermantasyon'la sıvı gübre oluşumunda kullanarak daha sağlıklı güvenilir eriğiyikler hazırlayabiliriz. Çürümeye yüz tutmuş atıkları kompost kovalarında kompost oluşumuna bırakabiliriz. Arkadaşlar fermantasyon işlemini aktif etmenin bir çok mayalama yöntemleri olmasına karşın mikrobiyal enzim özellikli gübre oluşturmak için EM'le fermantasyona tabi tutarak, hem güvenilir hemde daha üstün özellikli sıvı eriyikler hazırlayabiliriz. |
26-10-2009, 18:20 | #102 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 37
|
kuyu suyu
öncelikle herkese merhaba. arkadaşlar benim kafama takılan bir soru var. mutfak artıklarını ayrı biryerde biriktirip yeterli miktara ulaştığında; gübre çuvalına koyup hava almıyacak bir şekilde bidonun içine koyacağım ama bunun içerisine kuyu suyunu hangi aşamada hangi miktarda ilave edeceğim. kuyu suyunu ilk baştamı veya çürüme başlarkenmi vede hangi miktarda ilave etmem gerekiyor? sayın epsody ve bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlar ise sevinirim. şimdiden teşekkürler. |
26-10-2009, 18:40 | #103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Arkadaşım mutfak atıkların havasız ortamda aktif ederek (yani mayalayarak) 10 günde sıvı gübre durumuna gelecektir,kabın kapağını açtığın zaman malzemenin üzerinde beyaz mantar ve küfler olgunluğun belirtisidir. Ama bu aylardan sonra bu kadar sıvı gübreyi kullanacak bitki bulamazsın, sen bu mutfak atıklarını önce delikli bir kapta biriktirerek kap dolduğunda bu atıkları başkabir kapaklı kapta mayalıyarak kompost yapsanda bahçende açaçağın çukurda biriktirip solucan kompostuna çevirsen daha iyi edersin, tabi bu arada daha önce delikli bir kapta biriktirdiğin atıklardan süzülen eriği sulandırarak sıvı gübre olarak kullanabilirsin. |
26-10-2009, 19:07 | #104 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 37
|
parmaklarına sağlık
sevgili epsody parmaklarına sağlık ilgine çok teşekkürler. ben bu sıvı gübreyi pepinolarımda hala kullanabileceğimi düşünüyorum. ben sizinde gördüğünüz bahçemdeki pepinoları hiç gübre kullanmadan bu hale getirdim. düşünüyorumda özellikle yazın bu sıvı gübreyi kullanmış olsaydım; heralde bizim pepinolar çıldıracaklarmıştı. birde kuyu suyuna tam cevap vermemişsiniz. ilk baştamı ilave edeyim? pepinoları hala budamaya devam ediyorum. buna bağlı olarakda çeliklemeyle üretimede devam ediyorum. yani hala daha gübre kullanabilirim. |
26-10-2009, 19:26 | #105 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Arkadaşım sıvı gübre ihtiyacını atıklardan taze olarak kullanırsan daha çok faydasını göreceksin fazla suda atıklar daha hızlı ayrışırlar sen tamamamını kullanmaya vakit bulamadan eriyikler vasfını kaybeder. Fermantasyonla oluşan kompostunu topraktaki çukura boşaltmadan önce kuyu suyunu büyük varile doldur oluşan kompostuda bir un çuvalına doldur çuvalı ağzını bağlayıp bu varılde iki gün bekletip atıkları çukura doldur verildeki eriyikli suyu kıvamına göre sulandırarak pepinolarını sulama suyuyla beraber gübrelemiş olursun ikinci parti kompst oluşumuna kadar gübre işine ara vermiş olursun |
26-10-2009, 22:21 | #106 |
Ağaç Dostu
|
İnsanın kendi gübresini hazırlaması hem ekonomik, hemde kolay, Yukarıda yazılanlar bu gübrenin hazırlanmasını çok detaylı anlatmıştır. Fakat EM konusunda bazı arkadaşların çekinceleri bulunmaktadır. EM nedir? EM; Effektiv(yenileyen) mikroorganizmalar veya diğer ismiyle EM teknolojisidir. 1970 li yıllarda Okinava/Japonya üniversitesi ziraat profesörlerinden Teruro Higa tarafından bulunmuştur. 1982 yılından beri de değişik alanlarda kullanılmaktadır. Dünya çapında üretim yapan iki firma vardır. Biri Japonyanın Okinawa kentinde, diğeride ABD nin Kansas City şehrindedir. Avrupadaki firmalar bunların yan kuruluşlarıdır. EM lerde yaklaşık 80 türde değişik mikroorganizma vardır. Szymanski ve Patterson a göre aşağıdaki mikroorganizmalar; Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Streptococcus lactis Rhodopseudomonas palustris, Rhodobacter sphaeroides Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis Aspergillus oryzae, Mucor hienalis Amerikan firmasının kullandığı mikroorganizmalardan bazıları; *Bacillus subtilis, *Bifidobacterium animalis,*Bifidobacterium bifidum, *Bifidobacterium longum, *Lactobacillus acidophilus, *Lactobacillus bulgaricus, *Lactobacillus casei, *Lactobacillus delbrueckii, *Lactobacillus fermentum, *Lactobacillus plantarum, *Lactococcus diacetylactis, *Lactococcus lactis, *Rhodopseudomonas palustris, *Saccharomyces cerevisiae, *Streptococcus thermophilus. EM bizim anladığımız manada bir gübre değildir, bünyesinde sentetik kimyasal madde yoktur, bir pestizid değildir, genlerle oynanmış bir madde hiç değildir. Ya nedir? Çoklu mikrop(mikroorganizma) karışımıdır. Bunlar da genelde laktikasit bakterileri, fotosentez bakterileri, mayalar ve fermentasyon mantarlarıdır. Bu organizmalar yoğurt yapımında, bira imalinde, turşu yapımında ve diğer mayalandırmalarda kullanılan mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar tamamen zararsızdır. EM lerin kullanım alanları her gün artmaktadır. Bu gün organik tarımda da kullanılmaktadır. Toprak ve bitki güçlendirme maddelerinin hazırlanmasında etkin olarak kullanılmaktadır. Avusturyada asma yaprakları ektresine ilave edilen EM ile hastalıklı kestane ağaçlarının tekrar sağlıklarına kavuştuğu literatürde yer almaktadır. |
27-10-2009, 06:40 | #107 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Fermentasyon ve EM'ler
Sayın; Arkadaşım Sergüzen iyi günler dileklerimle konu başlığına ilgi göstererek gerekli açıklamalarla fermantasyonla sıvı gübre yapmanın endişelerini yaşıyan üye arkadaşların bu çekincelerine açıklık getiren eklentideki yorumun EM teknolojisi ile güvenle uygulanabilir gübreyi uluşturmada bakterilerden yararlanarak bitki sağlığı, besleme vede toprak bitki güçlendirme malzemelerini oluşturmada uygulayan kişilerde güven telkin eden açıklamalarına katkılarından dolayı teşekkür eder konu başlığına ilginin devamında faydalar telakki etmekteyim iyi günler çalışma hayatında başarılar dilerken sevgiyle kalın sayıgılarımla. |
27-10-2009, 13:06 | #108 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Serguzen EM'ye katkılarınız için çok teşekkür ederim. Avusturyada asma yapragı ozu ve EM ile yapılan çalışmayı sizden duydum ve çok sevindim. Kestane ağaçlarının çözümsüz diye bilinen hastalığı tüm dünyadaki kestane ağaçlarını sarmaktadır. Bu konuyla ilgili elinizde makale varsa ve bana yollarsanız çok sevinirim. Beni arama zahmetinden kurtarmış olursunuz. kayalci@hotmail.com Ayrıca, artık burada yazan arkadaşlar beni de aştıkları için daha da çok sevinmekteyim. Yalnız yazınızda küçük bir eksiklik gördüm. Müsaadenizle tamamlamak isterim. EM organizasyonunun amacı, EM'yi kullanan her ülkede yerel olarak üretmektir. Çünkü EMRO (EM organizasyon) taşıma yaparak küresel ısınmaya neden olmak istememektedir. EM'nin dünyada sadece 2 üreticisi yoktur. Bugün Avrupa'da Almanya, Hollanda, İspanya, Avusturya, Polonya ve Türkiye EM üretmektedir. Ayrıca Asya, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika'da da onlarca üretici ülke vardır. Her üretimin kalitesi, o ülkeye yakın uzman ülkeye numune gönderilerek kontrol edildikten sonra satışa sunulmaktadır. Bize yakın uzman ülke Almanya'dır. Saygı ve sevgilerimle. Düzenleyen Dogasever : 27-10-2009 saat 13:07 Neden: yazım hatası |
27-10-2009, 14:11 | #109 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Dogasever EM sadece havasız ortamda mı faaliyet gösteriyor? Biliyorsunuz bağlarda - bahçelerdeki basit tuvaletlerde, genelde tuvaletten 10-20 metre öteye hatta bazen tuvaletin altına bir çukur kazılır ve atık burada birikir. Bu atıkta kimyasal maddelerin olmadığını (deterjan-sabun)farz edelim. Ben bu atığın bir şekilde EM yardımıyla bitkiler için değerlendirilmesi düşüncesindeyim. Sizin düşünceniz nedir? |
28-10-2009, 07:10 | #110 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
denizakvaryumu'nun sorusuna ikinci açıklama.
Alıntı:
Bağ-bahçe ortamına kurulacak tuvaletin, aynı zamanda solucan gübresi üreten bir tesis olacaktır. Senin bu fikrini kırsal alanda bahçe oluşturacak arkadaşlara uygulamalarını önermekteyim. |
|
28-10-2009, 18:36 | #111 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
|
|
28-10-2009, 21:58 | #112 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Dışkıların Fermantasyonu
Sayın, doğasever bahsettiğin yörelere ait hayvansal dışkıların organik atık olarak toplanarak o bölgelerde kurulacak işletmelerle kompostlanarak değerlendirmek, organize olarak yapılacak işler sınıfına girmekte olup, arkadaşımız denizakvaryumu'nun değindiği konu kırsaldaki bahçelerimizdeki tuveletlerde oluşan insan kaynaklı dışkılardan yararlanabilmek için EM'in kombinasyonlarındaki mikro organizmalarla bu atıkları fermantasyonla toprağa organik malzeme kazandırmaktır. |
29-10-2009, 11:53 | #113 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Epsody, Çalışmalarını ilgi, daha da çok saygı ile izliyorum. Bugün ki özel mesajından sonra konuyu sadece izleyip bir şeyler yazmamanın sana haksızlık olacağını düşündüm. Fakat mesajına cevaben yazdığım yazıda da belirttiğim gibi bilgi sahibi olmadığım veya deneysel tecrübe yaşamadığım hiç bir konuda yazı yazmayı uygun bulmuyorum. Fermentasyon ve atık içinde gelişen kimyasal reaksiyonlar için yazabileceğim bir şey yok ama Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost) nolu mesajında gösterdiğin fermentasyon kabını görünce hem deney yapıp merakımı yenmek, hem de benim gibi balkonda topraksız tarımla uğraşıpta mesajda resmini verdiğin fermentasyon kovasına ulaşamayacak amatör arkadaşlar için evde pratik bir fermentasyon kabı yapayım dedim. Detaylarını resim olarak ekleyeceğim. Düzeneği hazırladıktan sonra evde bulabildiğim atıkları blender ile parçalayıp içine doldurdum. ( Elma kabuğu, mandalina kabuğu, domates fidelerinden budama yaptığım dal ve yapraklar ) Üzerinede bir poşet kuru ekmek mayası ve 4 adet kesme şekeri bir çay bardağı su içinde eriterek döktüm. Ben fermentasyon için uzun günler beklemem gerektiğini düşünürken 10 - 15 dakika sonra gaz kabarcıklarını ( karbondioksit mi bilemiyorum? ) görünce paylaşımınız daha da hoşuma gitti. Herkesin denemesi ve deneylerini paylaşmasını şimdi bende en az sizin kadar istiyorum. Resimleri photoshop' la boyutlandırdıktan sonra birazdan eklerim. Saygılar. |
29-10-2009, 12:00 | #114 |
Ağaç Dostu
|
Bukaşi kovaları gerçekten pahalı, bu konuda Sn.dogasevere'de yazdım.Umarım bir çözüm bulurlar.Bu nedenle sizin pratik çözümünüzü bekliyoruz. Yine EM bulamayanlar için, komposta yararlı olacak çözümleri de sıralarsak yararlı olacak. Bunların başında sanırım yoğurt suyu geliyor. 1-Yoğurt suyu (Sn.MeyveliTepe ekşimiş olmasını belirtti) 2-Kuru - yaş ekmek mayası 3-Pekmez 4-Turşu suyu ? Ekleyebileceğimiz başka maddeler? |
29-10-2009, 13:26 | #115 |
Ağaç Dostu
|
Sn. deniz akvaryumu, Benim resmini verdiğim düzenek sadece prensip şeması gibi bir şey, çünki çok küçük. Ama resimdeki yoğurt kabının daha büyüklerinden veya kapağı sızdırmaz büyük plastik boya kutularından aynı prensiple fermentasyon kovası yapmak mümkün. Umarım benim gibi balkonda hobi olarak uğraşan arkadaşlara yardımı olur. Gerekli malzemeler: -Yoğurt kabı -Akvaryum hortumu -Akvaryum vanası -2,5 lt' lik pet şişe Yapılışı: Yoğurt kabını tabana yakın yerden ve yoğurt kabı kapağını kenara yakın bir yerden ve pet şişenin kapağına iki yerden ( birine hortum takacağız, biri gaz çıkışı için boş kalacak ) akvaryum hortumunu sıkı ve zorla geçirecek şekilde deliyoruz. ( 4,5 veya 5 mm ) Yoğurt kabına 10 cm uzunluğunda bir akvaryum hortumunu sıkı olarak geçirdikten sonra ucuna akvaryum vanasını takıp kapalı konuma getiriyoruz. Yoğurt kapağına 50 cm kadar bir akvaryum hortumunun bir ucunu sıkı şekilde geçiriyoruz. Hortumun diğer ucunu pet şişe kapağına deldiğimiz deliklerden birine sıkı olarak geçirip şişenin ortasına kadar gelecek şekilde çekiyoruz. Daha sonra pet şişeyi su ile doldurup kapağını vidalayarak kapatıyoruz. Yoğurt kabı içerisine evde bulunan evsel atıklardan ( meyve kabukları, sebze sapları vb. ) blender veya başka bir yöntemle parçaladığımız malzemeyi koyduktan sonra, bir poşet kuru ekmek mayası ve bir çay bardağı şekerli suyu üzerine dökerek akvaryum hortumu takılmış yoğurt kapağını hava geçirmeyecek şekilde kapatıyoruz. Aynı resmi üç defa peş peşe neden koyduğumu merak ediyorsanız, dikkatli baktığınızda yaklaşık 15 dakika sonra yoğurt kabında başlayan fermentasyondan çıkan gazların pet şişe içindeki hortumdan kabarcıklar şeklinde çıktığını gözlemlemeniz içindir. |
29-10-2009, 16:49 | #117 |
Ağaç Dostu
|
Benim kompostun süresi doldu sanırım , tam 1 ay oldu. Bu arada gaz çıkışı hala devam ediyor. İlk başta maya ile başladığımızdan sonra bir miktarda yogurt ilavesi ile devam ettik. Bir kaç gün içindede açmayı düşünüyorum. |
29-10-2009, 18:19 | #118 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 37
|
herkese iyi bayramlar.
sayın sarıcan çok güzel bir fermantasyon düzeneği hazırlamışsın. aynı düzeneği örnek alarak eldeki imkanlar dahilinde dahada büyükleri yapılabilir. arkadaşlar bu şekilde denemeleri olanlar var ise lütfen resimleri ile beraber yayınlasınlarki; bizlerede ilham verebilir. hazır satılanları pek tercih etmiyorum. önemli olan eldeki imkanlar dahilinde birşeyler yapabilmektir. bence forumumuzunda amacı bu olması gerekir. fermantasyonla sıvı veya katı gübre yapmamızın amacı bitkilerimizden daha iyi verimi daha ucuza maletmek değilmi? yoksa organik gübre satışı yapan bir sürü bayi var. herkesin düşüncesine saygım var. benim düşüncemde bu. |
29-10-2009, 18:19 | #119 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Epsody, Kovaya her evsel atık ilavesinde fermentasyon için maya veya başka bir şey ilave etmeye gerek var mı? Yoksa altta mayalanmış atık yeni ilave edileni de mayalamaya yeter mi? Bir de ben kovaya bir bardak şekerli suyun haricinde su koymadım. Su ilave etmek gerekir mi? Ne kadar ilave etmeli? Düzenleyen Sarıcan : 29-10-2009 saat 19:01 Neden: ilave |
29-10-2009, 18:27 | #120 |
Ağaç Dostu
|
Sn. rehisbay, Amacım zaten bir prototip yapmaktı. Evde, mutfaktaki malzemelerden ne yapabilirim diye düşündüm. Önemli olan prensibi evde uğraşan arkadaşlara anlatabilmekti. Market veya nalburlarda çok güzel sızdırmaz kapaklı büyük yoğurt kapları veya boya kutuları var. Daha büyük uygulama içinde mavi renkli büyük kimyasal bidonları var. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|