agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Soğuk Kompost
(https)




Beğeni Düzeni320Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-10-2009, 12:42   #91
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mirsat Mesajı Göster
O zaman EM bulalım Bu karışıma en geç ne zaman EM eklenebilir zaman sınırı varmıdır. Veya böyle bir karışıma Em eklenmesi yanlışmı olur.
Herhangi bir anda EM ekleyebilirsiniz ancak zararli organizmalar etki gostermeden, organik madde çürümeden önce eklemekte fayda var.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 12:48   #92
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mirsat Mesajı Göster
Peki birde şöyle bir şey sorsam . Em kulanamadık zararlıları elemek için oksijenli su kullansak sonuç elde edebilirmiyiz. İyi çalışmalar.
Sn Mirsat,
Deneyin görün derim. Ama bana sorarsanız, oksijenli su ile oksidasyon olur. Fermentasyon olmaz.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 12:52   #93
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Terdal
Ne güzel anlatmışsınız! Ağzınıza sağlık. Bu dediğiniz olayların olmaması için yani Azotun amonyak şeklinde kaybolmaması ve hidrojen sülfür çıkmaması için EM kullanıyoruz. Tabii bu nedenlerden yalnızca biri.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi terdal Mesajı Göster
Merhaba msafak,

Bugün EM ile ilgili görüşleri okudum. Foruma katılım konusunda oldukça yeniyim. Biraz kendimden bahsetmek gerekirse, bu konu ile bir kaç yıldır okuyorum. Evde sirke, likör, şarap(şişelemeksizin) yaparım. Sizin sorunuz ile ilgili olarak, 2 yılda bir bahçem için sığır gübresi alırım ve onu fermente ettikten sonra kullanırım. Eğer gübreyi(büyükbaş veya küçükbaş) su içerisinde karıştırmadan bırakırsanır havasız bir ortam yaratmış olursunuz. Bu ortamda havasız ortamda yaşayan bakteriler gelişir. Bu bakterilerden dolayı, bu ortam indirgen bir ortam olmuş olur ve gübre içerisindeki tüm azot bileşikleri(Nitrat, nitrit, üre..gibi) amonyağa (NH3) gider. Amonyak uçucu olması nedeni ile azot kaybı olur. Ayrıca, bu ortamda sülfat, hidrojen sülfüre indirgenir ve bu kötü koku(yumurta çürüğü) şeklinde kendini gösterir. İnsanlar için zehirleyici bir gaz olduğunu biliyorum. Bitkiler için de sağlıklı olmadığını biliyorum.

Sonuç olarak, bence bekletmeyip şimdi gübrelemede kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz, ağaçlar için sonbahar gübrelemesi önemlidir. Umarım yararlı olmuşumdur.
Kolay gelsin.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 13:56   #94
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Terdal'in anlattıklarından yola çıkarak biraz da bilimsel olarak açıklayalım!

Biraz da bilimsel olarak açıklayalım:

Su + organik madde ortamında bulunan başlıca organik madde karbonhidratlar ve proteinlerdir. (Sn Terdal’ın hayvan gübresi artı su içeren kovası aslında yoğun hayvancılık yapılan yörelerimizde bulunan akarsuların vazgeçilmez kaderidir. Bu akarsu ve göllere ben Türkiyede çok tanık oldum. Bu su havzalarında kirlilik, aşırı organik madde birikiminden kaynaklanmaktadır. Göllerde organik madde hem balıkların dışkılarından ve ölü balıklardan hem de balıklar için atılıp yenmeden dibe çöken yiyecek maddelerinden ve bitkisel atıklardan kaynaklanmaktadır. Göl suyundaki mikroorganizmalar normalde organik atıklarla baş edebilir ancak atıkların miktarı artınca sorun çıkmaktadır (Aynı Sn Terdal’ın kovasında olduğu gibi!)

Başlıca Organik Yük

• Karbonhidratlar ve
• Proteinlerden oluşmaktadır

Oksidasyonla Parçalanma/Çürüme sonucu organik madde ortamdaki oksijeni kullanarak aşağıda okla gösterilen yönde parçalanır:

Karbonhidratlar - (ok) Karbondioksit + Su

Proteinler --(ok) Amino asitler --(ok) Amonyak -- (ok) Nitrit -- (ok) Nitrat

Yukarıdaki her aşamada oksijen gerekmektedir. Göldeki organik madde yükü çok yüksek olunca (yazın sıcakların da etkisiyle) erimiş oksijen biter (sıcak suda erimiş oksijen miktarı daha düşüktür!) (Sn Terdal’ın kovasında da bitecektir) ve yukarıdaki reaksiyonlar tamamlanamaz! Bu reaksiyonların devam edebilmesi için ortamda, açığa çıkan elektronu alacak erimiş oksijen olmalıdır (Erimiş oksijen elektronu alır ve aşağıdaki reaksiyonda su yapmak için kullanır.

O2 + 4H+ + 4e- --(ok) 2H2O

Gölün suyunda oksijen çok azaldığında ya da tükendiğinde, pütrifikasyon (kokuşma) başlar. Organik madde parçalandıkça elektron vermeye devam edecektir. Ancak, ortamda elektronu alacak oksijen kalmadığından, serbest elektronlar bu defa sülfür, amonyak ve metan gibi kötü kokan gazların (zararlı bileşiklerin) oluşumuna neden olan reaksiyonların tamamlanmasında kullanılır.

O yüzden zararlı mikroorganizmalar mevcut organik maddeyi kullanarak koku yapan uçucu bileşiklere indirgeyebilirler! (Kükürtlü ve Azotlu bileşiklerin hidrojen sülfit ve amonyağa redüksiyonu). Bu duruma kokuşarak parçalanma diyoruz.

EM uygulandığı andan itibaren kokuşarak parçalanma fermantasyon yoluyla parçalanmaya dönüşür!

1. EM organik maddeyi kontrol altına alır. Oksidasyon mikroflorasını bastırarak, ortama fermantasyon mikroflorasının hakim olmasını sağlar. Kokuşup çürüyerek bozunmanın önüne geçilmiş olur. Kokuşma sırasında hidrojen sülfit, amonyak ve merkaptanlar gibi uçucu bileşikler oluşturarak kötü kokular üreten mikroflora (Clostridium spp.) yerini antioksidan maddeler, vitaminler, yararlı biyoaktif maddeler üreten fermantasyon mikroflorasına bırakır. Organik maddenin parçalanırken verdiği elektronlar bu bileşiklerin oluşumunda kullanılır.
2. Mevcut hidrojen sülfit ve kükürt ayrıca EM içindeki fototropik bakteriler tarafından, mevcut amonyak ise yine EM’nin içindeki nitrifiye edici bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve konsantrasyonları azalır. Bu da kötü kokuların yok edilmesinde olumlu rol oynar.
3. Yağların bozunması/oksidasyonu sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan diğer bileşiklerin oluşmasından da EM’nin antioksidasyon etkisi sayesinde kaçınılmış olur.

flaneuse ve Ahu_E beğendi.

Düzenleyen memet : 18-12-2009 saat 18:53
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 15:07   #95
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
Yaklaşık 200 lt metal tank içinde büyük ve küçük baş hayvan gübresi koyup su ile karıştırıp sıvı gübre yapıyorum. Bazen yaz boyunca bitiremiyor gelecek seneye kalıyor.
Öğrenemek istediğim, Bekleyen sıvı gübre gelecek sene kullanılabilir mi?
teşekkürler.

Sn. epsody bu sorunun cevabını bulmaya çaılıyorum.

teşekkürler.

msafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 15:19   #96
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Msafak
Her şeyin bir ömrü vardır. Normalde sıvı gübreler, hele hele evde yapılanlar bir sezon içinde kullanılmalıdır. Evet, bozulur! Kullanmayın derim.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 10:49   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Mirsat,
Deneyin görün derim. Ama bana sorarsanız, oksijenli su ile oksidasyon olur. Fermentasyon olmaz.

Selamlar. Oksinenli suyu en son işlem bittikten sonra dezenfekte için kulanmayı düşünüyorum zaten. Önce eklersek fermente olayını bozar sanırsam.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 20:50   #98
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Oksijenli su (hidrojen peroksit) antiseptik bir solusyon. Yararlı bakterileri de öldürmesi büyük ihtimal. Bu durumda geriye pek bir şey kalmayabilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 09:37   #99
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
Bilgi için teşekkür ederim.

msafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2009, 11:03   #100
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Başlığımız sizlerle daha iyiye doğru.

Fermantasyon başlığına yeni katılan ve yorum ve eklentileriye bilgilerini tecrübelerini yazan mirsat,msafak,terdal arkadaşlara ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim.

Arkadaşlar katılımlarınız başlığımıza canlılık ve etkileşimlerle ivme kazandırarak sıvı gübre oluşumlarındaki endişeleri ortadan kaldıracak olgunluğa gelmesiyle bahçe ve bitki severlere ekonomik oluşumlarla bitki besinlerini sağlamanın yolunu açacak gelişmelerle kendi gübreni kendin yaparak mali külfetleri aşmanın güvenini duyarak daha ileri uygulamalara imza atmak için artık işbirliğine doğru iyiki varsınız sevgiyle kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2009, 11:25   #101
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşlar mutfak atıkların'dan bitkilerimizin ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, fermantasyonla sıvı gübre oluşumunun dışında atıklarımızı kompost kovaların'da kompostlaştırıp, daha sonra bu kompost'u sıvı gübreye veya kompost çayına çevirebiliriz.

Elimizde fazladan kalmış sıvı gübreleri, daha sonra kullanmak amacıyla bu eriyikleri kuru otlara kuru yemiş kabuklarına yumurta koli kartonlarına emdirerek malç olarak bitki köklerine uygulamak tasarufunda bulunarak'ta değerlendirilebilir.

Arkadaşlar kullanacağımız sıvı gübreleri hazırlarken atıklarımızın taze olanlarını seçerek fermantasyon'la sıvı gübre oluşumunda kullanarak daha sağlıklı güvenilir eriğiyikler hazırlayabiliriz.

Çürümeye yüz tutmuş atıkları kompost kovalarında kompost oluşumuna bırakabiliriz.

Arkadaşlar fermantasyon işlemini aktif etmenin bir çok mayalama yöntemleri olmasına karşın mikrobiyal enzim özellikli gübre oluşturmak için EM'le fermantasyona tabi tutarak, hem güvenilir hemde daha üstün özellikli sıvı eriyikler hazırlayabiliriz.

Eklenen Resimler
     
acemi25 ve Ahu_E beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 18:20   #102
Ağaçsever
 
rehisbay17's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 37
kuyu suyu

öncelikle herkese merhaba.
arkadaşlar benim kafama takılan bir soru var. mutfak artıklarını ayrı biryerde biriktirip yeterli miktara ulaştığında; gübre çuvalına koyup hava almıyacak bir şekilde bidonun içine koyacağım ama bunun içerisine kuyu suyunu hangi aşamada hangi miktarda ilave edeceğim. kuyu suyunu ilk baştamı veya çürüme başlarkenmi vede hangi miktarda ilave etmem gerekiyor?
sayın epsody ve bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlar ise sevinirim. şimdiden teşekkürler.

rehisbay17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 18:40   #103
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım mutfak atıkların havasız ortamda aktif ederek (yani mayalayarak) 10 günde sıvı gübre durumuna gelecektir,kabın kapağını açtığın zaman malzemenin üzerinde beyaz mantar ve küfler olgunluğun belirtisidir.

Ama bu aylardan sonra bu kadar sıvı gübreyi kullanacak bitki bulamazsın, sen bu mutfak atıklarını önce delikli bir kapta biriktirerek kap dolduğunda bu atıkları başkabir kapaklı kapta mayalıyarak kompost yapsanda bahçende açaçağın çukurda biriktirip solucan kompostuna çevirsen daha iyi edersin, tabi bu arada daha önce delikli bir kapta biriktirdiğin atıklardan süzülen eriği sulandırarak sıvı gübre olarak kullanabilirsin.

acemi25 beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 19:07   #104
Ağaçsever
 
rehisbay17's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 37
parmaklarına sağlık

sevgili epsody parmaklarına sağlık ilgine çok teşekkürler. ben bu sıvı gübreyi pepinolarımda hala kullanabileceğimi düşünüyorum. ben sizinde gördüğünüz bahçemdeki pepinoları hiç gübre kullanmadan bu hale getirdim. düşünüyorumda özellikle yazın bu sıvı gübreyi kullanmış olsaydım; heralde bizim pepinolar çıldıracaklarmıştı.
birde kuyu suyuna tam cevap vermemişsiniz. ilk baştamı ilave edeyim?
pepinoları hala budamaya devam ediyorum. buna bağlı olarakda çeliklemeyle üretimede devam ediyorum. yani hala daha gübre kullanabilirim.

rehisbay17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 19:26   #105
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım sıvı gübre ihtiyacını atıklardan taze olarak kullanırsan daha çok faydasını göreceksin fazla suda atıklar daha hızlı ayrışırlar sen tamamamını kullanmaya vakit bulamadan eriyikler vasfını kaybeder.

Fermantasyonla oluşan kompostunu topraktaki çukura boşaltmadan önce kuyu suyunu büyük varile doldur oluşan kompostuda bir un çuvalına doldur çuvalı ağzını bağlayıp bu varılde iki gün bekletip atıkları çukura doldur verildeki eriyikli suyu kıvamına göre sulandırarak pepinolarını sulama suyuyla beraber gübrelemiş olursun ikinci parti kompst oluşumuna kadar gübre işine ara vermiş olursun

Ahu_E beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 22:21   #106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
İnsanın kendi gübresini hazırlaması hem ekonomik, hemde kolay, Yukarıda yazılanlar bu gübrenin hazırlanmasını çok detaylı anlatmıştır. Fakat EM konusunda bazı arkadaşların çekinceleri bulunmaktadır.

EM nedir?
EM; Effektiv(yenileyen) mikroorganizmalar veya diğer ismiyle EM teknolojisidir. 1970 li yıllarda Okinava/Japonya üniversitesi ziraat profesörlerinden Teruro Higa tarafından bulunmuştur. 1982 yılından beri de değişik alanlarda kullanılmaktadır. Dünya çapında üretim yapan iki firma vardır. Biri Japonyanın Okinawa kentinde, diğeride ABD nin Kansas City şehrindedir. Avrupadaki firmalar bunların yan kuruluşlarıdır. EM lerde yaklaşık 80 türde değişik mikroorganizma vardır.
Szymanski ve Patterson a göre aşağıdaki mikroorganizmalar;

Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Streptococcus lactis

Rhodopseudomonas palustris, Rhodobacter sphaeroides

Saccharomyces cerevisiae, Candida utilis

Aspergillus oryzae, Mucor hienalis

Amerikan firmasının kullandığı mikroorganizmalardan bazıları;
*Bacillus subtilis, *Bifidobacterium animalis,*Bifidobacterium bifidum, *Bifidobacterium longum, *Lactobacillus acidophilus, *Lactobacillus bulgaricus, *Lactobacillus casei, *Lactobacillus delbrueckii, *Lactobacillus fermentum, *Lactobacillus plantarum, *Lactococcus diacetylactis, *Lactococcus lactis, *Rhodopseudomonas palustris, *Saccharomyces cerevisiae, *Streptococcus thermophilus.

EM bizim anladığımız manada bir gübre değildir, bünyesinde sentetik kimyasal madde yoktur, bir pestizid değildir, genlerle oynanmış bir madde hiç değildir. Ya nedir?

Çoklu mikrop(mikroorganizma) karışımıdır. Bunlar da genelde laktikasit bakterileri, fotosentez bakterileri, mayalar ve fermentasyon mantarlarıdır. Bu organizmalar yoğurt yapımında, bira imalinde, turşu yapımında ve diğer mayalandırmalarda kullanılan mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar tamamen zararsızdır. EM lerin kullanım alanları her gün artmaktadır. Bu gün organik tarımda da kullanılmaktadır. Toprak ve bitki güçlendirme maddelerinin hazırlanmasında etkin olarak kullanılmaktadır.

Avusturyada asma yaprakları ektresine ilave edilen EM ile hastalıklı kestane ağaçlarının tekrar sağlıklarına kavuştuğu literatürde yer almaktadır.

justice ve Ahu_E beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2009, 06:40   #107
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermentasyon ve EM'ler

Sayın; Arkadaşım Sergüzen iyi günler dileklerimle konu başlığına ilgi göstererek gerekli açıklamalarla fermantasyonla sıvı gübre yapmanın endişelerini yaşıyan üye arkadaşların bu çekincelerine açıklık getiren eklentideki yorumun EM teknolojisi ile güvenle uygulanabilir gübreyi uluşturmada bakterilerden yararlanarak bitki sağlığı, besleme vede toprak bitki güçlendirme malzemelerini oluşturmada uygulayan kişilerde güven telkin eden açıklamalarına katkılarından dolayı teşekkür eder konu başlığına ilginin devamında faydalar telakki etmekteyim iyi günler çalışma hayatında başarılar dilerken sevgiyle kalın sayıgılarımla.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2009, 13:06   #108
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Serguzen

EM'ye katkılarınız için çok teşekkür ederim. Avusturyada asma yapragı ozu ve EM ile yapılan çalışmayı sizden duydum ve çok sevindim. Kestane ağaçlarının çözümsüz diye bilinen hastalığı tüm dünyadaki kestane ağaçlarını sarmaktadır. Bu konuyla ilgili elinizde makale varsa ve bana yollarsanız çok sevinirim. Beni arama zahmetinden kurtarmış olursunuz. kayalci@hotmail.com

Ayrıca, artık burada yazan arkadaşlar beni de aştıkları için daha da çok sevinmekteyim.

Yalnız yazınızda küçük bir eksiklik gördüm. Müsaadenizle tamamlamak isterim. EM organizasyonunun amacı, EM'yi kullanan her ülkede yerel olarak üretmektir. Çünkü EMRO (EM organizasyon) taşıma yaparak küresel ısınmaya neden olmak istememektedir. EM'nin dünyada sadece 2 üreticisi yoktur. Bugün Avrupa'da Almanya, Hollanda, İspanya, Avusturya, Polonya ve Türkiye EM üretmektedir. Ayrıca Asya, Afrika, Avustralya ve Güney Amerika'da da onlarca üretici ülke vardır. Her üretimin kalitesi, o ülkeye yakın uzman ülkeye numune gönderilerek kontrol edildikten sonra satışa sunulmaktadır. Bize yakın uzman ülke Almanya'dır. Saygı ve sevgilerimle.


Düzenleyen Dogasever : 27-10-2009 saat 13:07 Neden: yazım hatası
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2009, 14:11   #109
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.Dogasever

EM sadece havasız ortamda mı faaliyet gösteriyor?


Biliyorsunuz bağlarda - bahçelerdeki basit tuvaletlerde, genelde tuvaletten 10-20 metre öteye hatta bazen tuvaletin altına bir çukur kazılır ve atık burada birikir.

Bu atıkta kimyasal maddelerin olmadığını (deterjan-sabun)farz edelim.
Ben bu atığın bir şekilde EM yardımıyla bitkiler için değerlendirilmesi düşüncesindeyim.

Sizin düşünceniz nedir?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 07:10   #110
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
denizakvaryumu'nun sorusuna ikinci açıklama.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sayın denizakvaryumu

Kırsal alanda tuvalet atıklarının değerlendirilerek Em kullanılarak kompostlaştırılabilir.

Yapılacak korunaklı poseptik çukurunda toplanacak sadece kahverengi(karbon) malzemeler çukurun içindeki insani dışkılara ilave edilerek EM aktif ile fermantasyona tabi tutularak bileşiklerinden uygun olarak ayrıştırılabilir.
Arkadaşım bu atığın senin bahçenin bulunduğu bölge toprağının organik yapısına organik madde kazandırarak toprak altı faunasının çeştliliğini arttırarak toprağına katılacak organik atıklarla solucanlar tarafından kompost oluşumları solucan gübresine dönüşerek, bu atıklardan azami şekilde yararlanman olasıdır.

Bağ-bahçe ortamına kurulacak tuvaletin, aynı zamanda solucan gübresi üreten bir tesis olacaktır.

Senin bu fikrini kırsal alanda bahçe oluşturacak arkadaşlara uygulamalarını önermekteyim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 18:36   #111
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Sn.Dogasever

EM sadece havasız ortamda mı faaliyet gösteriyor?


Biliyorsunuz bağlarda - bahçelerdeki basit tuvaletlerde, genelde tuvaletten 10-20 metre öteye hatta bazen tuvaletin altına bir çukur kazılır ve atık burada birikir.

Bu atıkta kimyasal maddelerin olmadığını (deterjan-sabun)farz edelim.
Ben bu atığın bir şekilde EM yardımıyla bitkiler için değerlendirilmesi düşüncesindeyim.

Sizin düşünceniz nedir?
EM hem havalı hem de havasız ortamda etki gösterebilir. Söylediğiniz tabii ki olabilir ancak insan atığına gelene kadar Bolu, Çorum, Burdur, Erzurum başta olmak üzere hayvancılığın yoğun biçimde yapıldığı yörelerimizde o kadar çok hayvansal atık var ki, önce bunları değerlendirsek inanın Türkiye'nin kimyasal gübre gereksinimi onda bire düşer ve milyarlarca dolar gübreye harcanmamış olur.

Ahu_E beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 21:58   #112
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Dışkıların Fermantasyonu

Sayın, doğasever bahsettiğin yörelere ait hayvansal dışkıların organik atık olarak toplanarak o bölgelerde kurulacak işletmelerle kompostlanarak değerlendirmek, organize olarak yapılacak işler sınıfına girmekte olup, arkadaşımız denizakvaryumu'nun değindiği konu kırsaldaki bahçelerimizdeki tuveletlerde oluşan insan kaynaklı dışkılardan yararlanabilmek için EM'in kombinasyonlarındaki mikro organizmalarla bu atıkları fermantasyonla toprağa organik malzeme kazandırmaktır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 11:53   #113
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Epsody,

Çalışmalarını ilgi, daha da çok saygı ile izliyorum. Bugün ki özel mesajından sonra konuyu sadece izleyip bir şeyler yazmamanın sana haksızlık olacağını düşündüm.

Fakat mesajına cevaben yazdığım yazıda da belirttiğim gibi bilgi sahibi olmadığım veya deneysel tecrübe yaşamadığım hiç bir konuda yazı yazmayı uygun bulmuyorum.

Fermentasyon ve atık içinde gelişen kimyasal reaksiyonlar için yazabileceğim bir şey yok ama Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost) nolu mesajında gösterdiğin fermentasyon kabını görünce hem deney yapıp merakımı yenmek, hem de benim gibi balkonda topraksız tarımla uğraşıpta mesajda resmini verdiğin fermentasyon kovasına ulaşamayacak amatör arkadaşlar için evde pratik bir fermentasyon kabı yapayım dedim. Detaylarını resim olarak ekleyeceğim.

Düzeneği hazırladıktan sonra evde bulabildiğim atıkları blender ile parçalayıp içine doldurdum. ( Elma kabuğu, mandalina kabuğu, domates fidelerinden budama yaptığım dal ve yapraklar ) Üzerinede bir poşet kuru ekmek mayası ve 4 adet kesme şekeri bir çay bardağı su içinde eriterek döktüm.

Ben fermentasyon için uzun günler beklemem gerektiğini düşünürken 10 - 15 dakika sonra gaz kabarcıklarını ( karbondioksit mi bilemiyorum? ) görünce paylaşımınız daha da hoşuma gitti. Herkesin denemesi ve deneylerini paylaşmasını şimdi bende en az sizin kadar istiyorum.

Resimleri photoshop' la boyutlandırdıktan sonra birazdan eklerim.

Saygılar.

acemi25 beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 12:00   #114
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bukaşi kovaları gerçekten pahalı, bu konuda Sn.dogasevere'de yazdım.Umarım bir çözüm bulurlar.Bu nedenle sizin pratik çözümünüzü bekliyoruz.

Yine EM bulamayanlar için, komposta yararlı olacak çözümleri de sıralarsak yararlı olacak.

Bunların başında sanırım yoğurt suyu geliyor.

1-Yoğurt suyu (Sn.MeyveliTepe ekşimiş olmasını belirtti)
2-Kuru - yaş ekmek mayası
3-Pekmez
4-Turşu suyu ?

Ekleyebileceğimiz başka maddeler?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 13:26   #115
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. deniz akvaryumu,

Benim resmini verdiğim düzenek sadece prensip şeması gibi bir şey, çünki çok küçük. Ama resimdeki yoğurt kabının daha büyüklerinden veya kapağı sızdırmaz büyük plastik boya kutularından aynı prensiple fermentasyon kovası yapmak mümkün.

Umarım benim gibi balkonda hobi olarak uğraşan arkadaşlara yardımı olur.

Gerekli malzemeler:

-Yoğurt kabı
-Akvaryum hortumu
-Akvaryum vanası
-2,5 lt' lik pet şişe

Yapılışı:

Yoğurt kabını tabana yakın yerden ve yoğurt kabı kapağını kenara yakın bir yerden ve pet şişenin kapağına iki yerden ( birine hortum takacağız, biri gaz çıkışı için boş kalacak ) akvaryum hortumunu sıkı ve zorla geçirecek şekilde deliyoruz. ( 4,5 veya 5 mm )

Yoğurt kabına 10 cm uzunluğunda bir akvaryum hortumunu sıkı olarak geçirdikten sonra ucuna akvaryum vanasını takıp kapalı konuma getiriyoruz.

Yoğurt kapağına 50 cm kadar bir akvaryum hortumunun bir ucunu sıkı şekilde geçiriyoruz. Hortumun diğer ucunu pet şişe kapağına deldiğimiz deliklerden birine sıkı olarak geçirip şişenin ortasına kadar gelecek şekilde çekiyoruz. Daha sonra pet şişeyi su ile doldurup kapağını vidalayarak kapatıyoruz.

Yoğurt kabı içerisine evde bulunan evsel atıklardan ( meyve kabukları, sebze sapları vb. ) blender veya başka bir yöntemle parçaladığımız malzemeyi koyduktan sonra, bir poşet kuru ekmek mayası ve bir çay bardağı şekerli suyu üzerine dökerek akvaryum hortumu takılmış yoğurt kapağını hava geçirmeyecek şekilde kapatıyoruz.

Aynı resmi üç defa peş peşe neden koyduğumu merak ediyorsanız, dikkatli baktığınızda yaklaşık 15 dakika sonra yoğurt kabında başlayan fermentasyondan çıkan gazların pet şişe içindeki hortumdan kabarcıklar şeklinde çıktığını gözlemlemeniz içindir.

Eklenen Resimler
   
Vegy, acemi25 ve Ahu_E beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 13:30   #116
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
resimlerin devamı

Gaz kabarcıkları çıkmaya devam ediyor...

Eklenen Resimler
     
justice ve Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 16:49   #117
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Benim kompostun süresi doldu sanırım , tam 1 ay oldu. Bu arada gaz çıkışı hala devam ediyor. İlk başta maya ile başladığımızdan sonra bir miktarda yogurt ilavesi ile devam ettik. Bir kaç gün içindede açmayı düşünüyorum.

Vegy beğendi.
mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 18:19   #118
Ağaçsever
 
rehisbay17's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 37
herkese iyi bayramlar.

sayın sarıcan çok güzel bir fermantasyon düzeneği hazırlamışsın. aynı düzeneği örnek alarak eldeki imkanlar dahilinde dahada büyükleri yapılabilir. arkadaşlar bu şekilde denemeleri olanlar var ise lütfen resimleri ile beraber yayınlasınlarki; bizlerede ilham verebilir. hazır satılanları pek tercih etmiyorum. önemli olan eldeki imkanlar dahilinde birşeyler yapabilmektir. bence forumumuzunda amacı bu olması gerekir. fermantasyonla sıvı veya katı gübre yapmamızın amacı bitkilerimizden daha iyi verimi daha ucuza maletmek değilmi? yoksa organik gübre satışı yapan bir sürü bayi var. herkesin düşüncesine saygım var. benim düşüncemde bu.

acemi25 beğendi.
rehisbay17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 18:19   #119
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Epsody,

Kovaya her evsel atık ilavesinde fermentasyon için maya veya başka bir şey ilave etmeye gerek var mı? Yoksa altta mayalanmış atık yeni ilave edileni de mayalamaya yeter mi?

Bir de ben kovaya bir bardak şekerli suyun haricinde su koymadım. Su ilave etmek gerekir mi? Ne kadar ilave etmeli?


Düzenleyen Sarıcan : 29-10-2009 saat 19:01 Neden: ilave
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2009, 18:27   #120
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. rehisbay,

Amacım zaten bir prototip yapmaktı. Evde, mutfaktaki malzemelerden ne yapabilirim diye düşündüm. Önemli olan prensibi evde uğraşan arkadaşlara anlatabilmekti.

Market veya nalburlarda çok güzel sızdırmaz kapaklı büyük yoğurt kapları veya boya kutuları var. Daha büyük uygulama içinde mavi renkli büyük kimyasal bidonları var.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024