![]() |
|
![]() |
#211 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-04-2010
|
![]() merhaba arkadaşlar...bu gün 3 gün ve sıvıda şarap kokusu var. dün kontrol için aldığım küçük bir miktarı tohumdan yetişen bitkilerim üzerinde denemiştim.bir aydır hiç bir gelişme göstermeyen bitkiler dünden bugüne boy atmışlar..bu gün bir miktarınıda ölüm kalım savaşı veren küpelim üzerinde denedim .bakalım sonuç ne olacak.sanırım kefir fermentasyonu hızlandırdı... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2009
|
ben de evdeki 5kglik bidonlara karpuz,patates vb artiklar ile cay posasi ile kuru maya,digerine hersey ayni pekmez,oburune kuru tarhana kattim fermantasyon icin.1 hafta oldu,kabarciklar olustu.ara ara acip baktim.ben artiklari rondoda ufaltmadim,bicakla kucuk parcalara ayirmistim.daha ne kadar beklemem lazim ya da eksik olan ya da yanlis yaptiklarim var mi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Ağaç Dostu
|
Sevgi epsody , geçen yıl yaptığım ama kimsenin tüketmediği reçellerim var . Artık meyvelerin tazesi varken kimse de yemez - bunları karıştırarak gübre yapmak için kullanabilirmiyim ? Evet derseniz büyükçe bir bidon edinip orada karışımı hazırlayacağım . Elimde bir miktar miyadı dolmuş bira mayası var , onu da eklesem bir sakıncası olur mu ? Saygılar . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Eksik olan aktifleyici.
Alıntı:
Aktifleyiciyi hamur mayasını pekmezle karıştırarak aktif ederek katarak bu işlemi hızlandırmış olacaksın, em bukaşı kullanarak daha etkin sıvı gübre elde edebilirsin, Yeşil adım sitesini ziyaret ederek temin edebilirsin. başarılar sevgiyle kal. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 | |
Ağaç Dostu
|
Reçeller karbon kaynağı.
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 | |
Ağaç Dostu
|
Beyaz küflerin varlığı iyiye işeret
Alıntı:
Bidon içinde kalan posayı doğrudan bitki toprağına karıştımayın, isterseniz bahçenizde boş bır alanda açacağiniz çukura gömerek ilerki zamanda bitkilerinizi buraya ekerek gübre ihtiyacı duymadan bitkileriniz gelişeceklerdir. Başka sorularınız olursa detaylarını verirseniz size ayrıntılarla cevaplaya bilirim ilginize teşekkür eder sevgiyle kalın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Kompostumun son kısımlarına bukaşim yetmediği ve zaman olmadığı için atıkları öylece koyup karıştırmıştım. Alttan aldığım sıvının kokusu sirke gibi, rengi de karışık meyve suyu gibiydi. Ama üst tarafı son açışımda kokusu iyi değildi ve yer yer gri küfler gördüm. Bu durumun sadece üst kısım için geçerli olduğunu düşünüyorum çünkü son partiyi koymadan önce yeşil malzemeler salamura yaprak rengini almışlardı, turşu gibi. Kokusu da kötü değildi. Bu kompostu kurtarmam mümkün mü? (Elimde kepek var ama EM çok az kaldı, bir şişe de Roa var). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 | |
Ağaç Dostu
|
Endişeye mahal yok.
Alıntı:
Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Teşekkürler Sn epsody. Kompost kabım yesiladim'da satilan bukaşi kovası. Atıkları ekleyip karıştırdıktan sonra üstüne naylon kapatıp kenarlardan sıkıştırıyorum. Hava almamasına dikkat ediyorum. Zaman bulabilirsem tekrar bakayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Alıntı:
Elinizde az kalmış olan EMA'yı sulandırdıktan (1:5 veya 1:10 oranında) sonra kepeğin üzerine spreyleyerek hafifçe ıslatın. Kepeği karıştırın ve bir plastik torbaya koyup havasını da elinizle bastırarak çıkardıktan sonra ağzını bağlayın. 3 veya 4 gün sonra kepeği kullanabilirsiniz. Kötü kokuyor dediğiniz bölüme kepek ilave ederek karıştırın ve Bukaşi kovanızı her zaman yaptığınız gibi kapatın. Kompostunuzu kurtarmış olacaksınız! Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2010
|
Bu siteden okuduğum bilgilerle em almaya karar verip adım.Bazı ayrıntıları gözden kaçırarak aldığım em 'i damlama suyuna karıştırarak ağaçlara uyguladım.Sonradan aktifleştirmek gerektiğini öğrendim.Damlama suyuna pekmez karıştırdım.Faydası olurmu?Aktifleştirmeden topraklı ot ve güvercin gübresi yığınına da serpip üzerini örttüm.kompost olurmu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#224 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Ağaç Dostu
|
Geliboluda'ki bahçemde Kompost uygulaması.
Arkadaşlar kompost konusunda klasik yöntemlerin aksine kendi yöntemim olan fermantasyon (soğuk kompost) uygulamalarımla toprak içinde çukurda kompost, bu kompostu farklı kılan olgunlaşma sürecine mikroorganizmalardan sonra toprak solucanların katılımıyla oluşturduğum kompost yapısından daha değerli bir gübre oluşumu sağlayan bu bitkiler için değerli oluşumu geçen sene sezonda başlatarak sezon sonunda çukuru kapatarak uzun süren bir süreç içinde olgunlaşan kompostu bitki dikim ve yetiştimek için kullanmak üzere açmış bulunuyorum. İdeal toprak düzenleyici ve bitki besin maddeleri sağlayan bu gübrenin çukurdan çıkarılma ile ilgili fotoğraflarını sunarak bu konuda ilgisi olan arkadaşlarımın göörüşlerine sunarken bu konu içinde olan arkadaşlarımında yorumlarını beklemekteyim şimdiden ilgileriniz için şükranlarımı sunarım, hepiniz sevgiyle kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Yeni Üye
|
Sn epsody,bahçemde toprak ile birlikte sökülmüş kurumuş yabani otlar var.Bunları nasıl değerlendirebilirim?Elimde 0.5 lt ema var.Hazır 1m*1m çukur var. Düzenleyen cancan21 : 12-07-2010 saat 09:17 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 | |
Ağaç Dostu
|
Kompost uygulaması zorluğu çukur açmak.
Alıntı:
Çevreden yapraklarıda ilave edebilirsin, hatta pazarlardan sebze artıklarıda toplıyarak çukurun çöken yerlerine ileveler yaparak kompost oluşumunun içeriğini zenginleştirebilirsin, yakın çevrenizdeki kahvehanelerin çay artıklarınıda komposta ilave etmen kompostunun gübre içeriğinede büyük katkılar sağlıyacaktır. Çalışmalarındaki gelişmeleri paylaşarak size daha faydalı önerilerim olacaktır, kompost çalışmaların için seni tebrik ederim, yapmış olduğun işlem topraklar ve çevre adına büyük faydalar sağlamaktadır, işlerin kolay gelsin. sevgiler saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Yeni Üye
|
Sn epsody,yardımların için çok teşekkür ederim.Sevgiler saygılar bizden.Çevre adına yapmış olduğunuz çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutlar,yardımlarınızın devamını bekleriz.Kompost oluşumu için ne kadar beklememiz gerekir?yabani otları küçültmeme gerek varmı? Elimde 10 teneke kadar hayvan gübresi olduğunu söylemeyi unuttum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2010
|
*** arkadaşlar.ben hayvan dışkısından organik gübre yapıp onu pazarlamak istiyorum.bu konuyla ilgili bilgi görüş ve tavsiyesi olanlara şimdiden teşekkürler.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2010
|
***.istanbuldan fatih.buradaki organik gübre konusundaki uzaman ve tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacaktı.ben büyükbaş hayvan dışkısından organik sıvı gübre yapmak istiyorum ve ayrıcada bunu yaparkende oluşan gazı mutfakta kullanmak istiyorum.ama asıl sorum şu.elde ettiğim bu sıvı gübre türkiye **** dünya standarlarına göre organik sıvı gübremidir.**** bu oluşumun içine farklı maddelerde ialave edilip o şekildemi imalat lisansı veriyorlar. bu konuda bana yol gösteren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim (akarsufatih@hotmail.com) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
cancan21 Sn epsody,yardımların için çok teşekkür ederim.Sevgiler saygılar bizden.Çevre adına yapmış olduğunuz çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutlar,yardımlarınızın devamını bekleriz.Kompost oluşumu için ne kadar beklememiz gerekir?yabani otları küçültmeme gerek varmı? Elimde 10 teneke kadar hayvan gübresi olduğunu söylemeyi unuttum. Arkadaşım cancan21, organik materyellerin boyutlarının ufaltılması kompost sürecinde olgunlaşmayı çabuklaştımaktadır, hayvansal gübrelerin kompostlaştırlması ile kompost formunun bir kademe daha incelerek bitkiler yönünden daha uygun forma girmesi ve daha değerli enzimler oluşması ile toprak canlılarına ve bitkiler için çok faydalı bir oluşuma geçmektedir. Arkadaşım cancan21 oluşum süraci seni pek fazla düşündürmesin, sen süreç içinde ihtiyacını karşılamak istiyorsan, içinden alacağın kompostu çok ince elekten geçenleri alıp diğer elek üstünü kalanları komposta katabilirsin. Sayun ctilist-m; Hayvan gübreler büyük firmalar tarafın kompostlanarak granül veya palet şeklinde ambalajlanıp piyasa sürülmektedir, bu şekilde organik gübre imalatı yapılabilmektedir bu işler firmaların imalat sekterü içinde araştırması gerekir kanısındayım. Bizler burada kendi toprak ve bitkilerimizin ihtiyacına yönelik hobi niteliğinde çalışmalar içersinde organik atıkları değerlendirmek için kompost yapım yötemlerini ortaya koymaktayız, sizin düşüncelerinizin boyutu hobi maksadını aşan bir durum olduğundan surularınıza ancak işletmecilik bazından cevaplar bulabilirsiniz. Sizi bu çalışmalarınızdan dolayı başarılar diler konularımıza giren sorularla sizleri tekrar aramızda görmek isteriz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2010
|
Herkese merhabalar yenı üye oldum buraya dun buradakı yazıları okudum neredeyse hemen hemen evdekı mlz lerle sıvı gubre yapma deneyını yapmak istıyorum cok guzel paylasımlar olmus ıkıde farkı ornek olarak resımler verılmıs fakat benım kafama takılan sorular var banada yardımcı olabılırmısınız. Vede sorularımı kıme sorcam bılemıyorum kımseyıonlıne göremedım buyazıma cvb atarsanız sevınırım atık bırıktırmeye basladım bıle greklı malzlerde ıkıgunde tamamlıycam lutfen yardıım cokmerak ettım nasıl olcak herkese hayrlı gunler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2010
|
Herkese merhabalar yenı üye oldum buraya dun buradakı yazıları neredeyse hemen hemen okudum evdekı mlz lerle sıvı gubre yapma deneyını yapmak istıyorum cok guzel paylasımlar olmus ıkıde farkı ornek olarak resımler verılmıs fakat benım kafama takılan sorular var banada yardımcı olabılırmısınız. Vede sorularımı kıme sorcam bılemıyorum kımseyı onlıne göremedım buyazıma cvb atarsanız sevınırım atık bırıktırmeye basladım bıle gereklı malzlerde ıkıgunde tamamlıycam lutfen yardıım cok merak ettım nasıl olcak herkese hayrlı gunler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-04-2010
|
epsoyd arkadaşımıza sorarsanız cevap verir size... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 | |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşımız gıdacı, önce hoşgeldiniz.
Alıntı:
klor'u uçurma işlemiyle uğraşmak istemiyorsan satılan şişe sularıyla bu işi yapabilirsin, gelelim işin, atıklarımızı fermantasyon için aktif edilmesine Em hakkında malumatın olmuştur herhalde Em'i bulunduğun yerde bulmakta zorlanırsan ekşi yoğurt suyunu veya hamur mayasını, pekmezle daha önceden aktif hale getirdikten sonra atıklarını bu aktif malzeme ile fermantasyon işlemini başlatmış oluyorsun, havanın sıcalığına bağlı olarak fermantasyon bakterileri ( laktik asit bakterisi) Atıklarını mikrobiyal bir faaliyet içinde parçalıyarak birleşik organik atıkları asıl minerallerine dönmeye başlıyarak bitkiler için sıvı organik besin maddesine dönmektedirler. Bu eriyik sıvıyı doğrudan bitkilerine vermeden önce asidik durumunu 6-6.5 ph olacak şekilde klorsuz suyla seyreltmen gerekecek, forumlarda bu bilgiler paylaşılmıştı okudum diyorsanız gözünüzden nasıl kaçtı yeni olmanız dolayısıyla bu konuları tamamen okuyarak ayrıntı için bu başlıkta size en kısa zamanda cevap verilecektir bundan kuşkunuz olmasın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Ağaç Dostu
|
Soğuk kompost'un önemine dikkat.
Birleşik organik atıklarıyla Kompost çalışmaları içinde olan arkadaşlarımın nazari dikkatine. Fermantasyon (soğuk kompost,minumum oksijen ile yanma) çalışmalarıyla oksidasyon (Sıcak kompost oksijenli yanma) ile oluşturulan komposta kaşı geliştirdiğim kompostun uzak doğuda kullanımının bilimsel olmasının nedenlerini ortaya koymakta zorlandığım çalışmalara arkadaşımız, acemi çaylak mikro biyoloji ve toprak başlığındaki son mesajlarındaki bilimsel makaleleri çivrim çalışmaları ile ortaya koyduğu gerçekler benim uygulamakta olduğum soğuk kompost çalışmalarıma ışık tutarak, bu tip kompost'un verimliliğini de belgelemektedir. Kendisi bu çalışmalardan dolayı kutlar, bu alandaki çalışmalarının devami ile kendisine başarılar dilerim. Mikrobiyoloji ve Toprak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Ağaç Dostu
|
Samimi ilgilere samimi paylaşımlar.
Arkadaşım fm19 edinmiş olduğun bilgilerin yorumlarını paylaşmanı rica eder, bu yorumlar la yeni bilgi sürecinin başlamasıylada daha güzel paylaşımlar ortaya çıkmasıdır, katılmanızı pasif paylaşımlıcılıktan aktif paylaşımlara yükseltmenin zamanı gelmiştir, sevgilerimle tüm güzellikler sizlerle olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 | |
Ağaç Dostu
|
Sındırgalı arkadaşıma açıklamalar.
Alıntı:
Ayrıca deniz yosunlarını temiz sularla yıkayarak tuzundan arındırarak kompostumuza katarak çok özel enzim ve mineral sağlıyabiliriz, ayrıca kirlenmiş atık suların içinde, bu suların arıtılmaları sağlamak için yetiştirilecek bitkiler bize bulmakta zorlandığımız iz elementleri sağlamakta bir seçenek sağlıyacaktır. Kompostumuzu olgunlaşma sürecinden sonra bahçemizde oluşturacağımız sebze ve bitki yetiştirme parsellerinde dikim tarihinden 3-4 ay önce açacağımız 50cm derinliğinde kanal çukurlara yerleştirerek, kompostumuzun toprak solucanlarına sunarak kompostumuz yeni bir minerilizasyon işlemine girmekte ve ekim için bitkilerimiz tarafından zengin içerikli besin maddesi ve enzimler sağlanmaktadır. Bu çalışmalar benim çukurda kompost oluşturma çalışmalarımın, solucan gübresi oluşturma çalışmalarımın ve bitki besleme ile bütünleşmiş son şeklini verdiğim bir uygulama olmaktadır, bu mesajdaki açıklamlar içinde anlaşılamıyan noktalar için paylaşımlarınızı beklemekteyim. Kompost işlemi çalımalarında bulunan arkadaşlarıma başarılar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-09-2010
|
Merhabalar ben fermantasyon ile gübre yapma konusunu ilgi ile takip etmekteyim. Buradaki bilgileri edinmeden önce mutfak atıklarını küçük miktarlarda günlük biriktirip bahçemin muhtelif yerlerine çukur kazıp rastgele gömmekteydim.10-15 gün sonra buraları kazdığım zaman bunların genelde toprağa karıştığını görüyordum.Fakat buradaki bilgileri gördükten sonra yazılanlar şeklinde uygulamaya başladım.Önce deney amaçlı az miktarda 3 kg lik plastik kutuda mutfak atıklarını ufaladım içine bir miktar kefir,reçel koydum ağzına kadar klorsuz suyu bugün doldurdum bakalım ne olacak.Bu arada zamanın geldiğini yanlış anlamadıysam ekşimtrak alkol karışımı kokudan mı anlayacağız kaç gün geçmesi gerek? birde oluşan sıvıyı nekadar sulandıracağız yani ph ını ölçme imkanım yok yani daha pratik bir yol yok mu? teşekkürlert. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|