18-11-2009, 04:41 | #151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Şehnaz arkadaşımıza ilgimiz sürecek.
Sayın, şehnaz olgunlaşmamış atıklar ağaç ve bitkilere uygulandıklarında bu atıklar mikroorganimaların hücümüna uğruyrak bitki köklerindeki azotun ve oksijenin tükenmesi ile bitkinin ölümü demektir. Sayın şehnaz atıkları bir çukurda toplarsanız üstünüde toprakla kapatarak havasız fermantasyonla gübre oluşumunu sağlarsnız, bu iş daha organize ederek etkin olan mikroorganizmaları yani(EM) kullanarak mayalayarak yaparsanız toprağınız için çok değerli bir enzim gübreyi sağlarsınız, gübrenizin değeri bitkilerce en uygun gübreye ulaşır. EM'in içinde dört çeşit bakteri gurubu organize olarak bu atıkları işleme sokarlar. Bu dört mikrooranizmada 1 laktik asit bakterileri 2 fototropik, fotosentez bakterileri 3 maya bakterileri 4 küfleri oluşturan çürükçül bakteriler bu bakterileri tanıdığınızda EM 'i de tanımış olacaksınız. işleri biraz bilimsele götürmede faydalar var kolay gelsin işleriniz sevgiyle kalın. |
18-11-2009, 07:07 | #152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Teşekkür ederim bilgiler için. Yani şimdilik ilk iş olarak bahçemize çukur açmak olsun. Konuyu dağıtmak istemem ama merak ettim. Bemim mutfakta kullanmış olduğum su atık borum bahçemize akıyor, hatta bir nar ağacının dibine. Ben mutfak lavabomda bulaşık ilacı haricinde hiç bir temizlik maddesi kullanmıyorum. Ağaç için ölür dediler ama gayet sağlığı yerinde hatta hala bu mevsimde üstü yaprak dolu. Açacağım gübre çukurunun bu topraktaki ıslaklıktan nasıl etkileneceği. Gübre hazırlarken özellikle ağaç dallarının da karıştırılması gerekiyormuş ama ben bunu yapmıyorum. Bu sorun yaratırmı ? |
18-11-2009, 12:11 | #153 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Sayın, şehnaz Mutfak sularındaki kimyasallar organik yapıda menfi oluşumlarla bakteri faaliyetleri duracaktır, yani kompost işlemini gerçekleştiren bakterilerin organik atıkların içinde yaşam bulamıyacaklardır. Bizim işimizigören çürükçül bakteriler olduğuna göre onları yaşatmak zorundayız, o yüzden mutfak atıklarına temizlik malzemelerinde bulunan kimyasalları bulaştırmadan bu atıkların bertarafını sağlıyarak toprağa daha yarayışlı gübre oluşturabiliriz. Sözünü ettiğiniz ağaç dallarıda organik birer malzemedir, örnekleri çoğaltırsak yumurta kolileri, mukavalar, ağaç dalları, yapraklar, otlar, odun talaşları vs. bu saydıklarım ayni zamanda karbon malzemedir, mutfak atıklarıda yeşil malzeme olarak azotu teşkil eder Kompostta karbon azot dengesi 25/1 kabul edilerek bakterilerin besin enerji dengesi sağlanmış olacağından kompostun ilk kuralı sağlanmış olur ikinci kural nem oranıdır üçüncü olanı ise havadır kompost oluşumu bu dengeler içinde faaliyeti ilk aşamada kompostta 50 derecelerin üzerinde ısı oluşur bunu dengelemek için malzemenin karıştırılması gerekmektedir. Bu anlattığım sistem oksidasyon esası yani havalı yanma, bizim çukurda uyguladığımız sistem havasız sistem olarak fermantasyona tekabül eder. Arkadaşım şehnaz daha derin bilgilere ulaşmak istersen kompost konusu içindeki önceki mesajlara bakmalısın |
18-11-2009, 21:52 | #154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Teşşekkür ederim bu bilgilerde epey yeterli. Şimdi iş çukur kazmada. Eşime de bu mutlu haberi vereyim |
04-12-2009, 10:14 | #155 |
Ağaç Dostu
|
***düzenleniyor
Sayın Meyvelitepe, Siz Bukashi kovasından sızan sıvıyı gübre olarak kullanıp netice aldınız mı? Ben topraksız tarım yapmaya çalışıyorum. Yoğurt kabından bozma fermentasyon ünitesi ile mutfak atıklarından yaptığım bukashi denemesinden elde ettiğim sıvıyı saksılarımda kullanmayı denedim. Saksıda ki fidelerimi kaybediyordum. Besin eriyiğinin pH seviyesini anormal ölçüde yükseltti. (Ki ben bunu Sn. Doğasever' in söylediği arıtma özelliğine bağlıyorum. Yani suyu arıttı gibi.) Bu yüzden sıvı içinde bitki için besleyici bir şey kalmadı veya bir gözlemimde köklerin etrafını saran sarımtrak funguslar köklerin besin almasını engelledi. Fidelerin köklerini çeşmede yıkayarak zor kurtardım. Bunun üzerine EM' in hydroponics uygulamaları ile araştırma yapayım dedim ama tatmin edici bir kaynak bulamadım. sadece hydroponics sistemlerde de kullanılır gibi yuvarlak bir anlatım söz konusu. Yalnız benim mühendislik mantığı ile yorumum şöyle oldu. pH bu kadar hızlı olarak yükseliyorsa bukaşi sıvısı bazik bir tavır sergiliyor. Çünki sıvı besinde pH seviyesini düşürmek için sıvıya sulandırılmış sülfirik asit veya benzeri asit damlatıyoruz. Burada işlem tam tersini gösteriyor. Birde fermentasyon işlemi glikozun parçalanma işlemi ile etanol+su+enerji açığa çıkardığı varsayımından bukaşiden çıkan sıvının alkol bileşenli bir sıvı olması gerekir diye düşünüyorum. Bukaşi sıvısının bir kimyasal analiz sonucu var mı diye araştırdım, onada ulaşamadım. Topraklı tarımda bu sıvı toprağa ilave edilirse toprağın asidik yapısını alkaliye dönüştürerek bitkinin topraktan daha fazla besin almasını sağlayabilir ama topraksız tarımda bu faydadan çok zarar veriyor gibi. Sizin topraksız tarım uygulamaları ile ilgili bir çalışmanız oldu mu? Bu arad blogunuzu severek okudum. Elinize sağlık, zaman içinde bilgi birikiminize ihtiyacımız olabilir. |
04-12-2009, 11:31 | #156 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Sarican Çöp kovasından elde edilen sıvı, bazik değil asidiktir. Bukaşi de asidiktir. Sizin tam olarak ne yaptığınızı bilmiyorum. Ama elde ettiğiniz çöp kovası suyunu bitkilerinize nasıl uyguladığınızı bize bildirirseniz, yardımcı olmaya çalışırım. Örneğin, suyla herhangi bir seyreltme yaptınız mı? Topraksız tarımda kullandım diyorsunuz. Topraksız tarımda kullanım ile topraklı tarımda kullanım şekilleri farklıdır. Topraksız tarımda seyreltme oranı 1/10000 değerine kadar çıkabilir. Bize biraz daha bilgi verirseniz iyi olur. Saygılar. |
04-12-2009, 13:01 | #157 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
Ben topraksız tarımla hiç uğraşmadım. Dolayısıyla o sistemin mekaniğini bilmiyorum. Fakat anlatımınızdan bir terslik olduğu belli. Bukashi kovasından aldığım suda bu güne kadar hiç 5'den yüksek PH olmadı. Normali de 4-5 arası bir PH seviyesi olmalıydı. Bir de, bu suyu kullanırken 1:500'den az olmamak üzere seyreltme hep yaptım. |
|
04-12-2009, 15:48 | #158 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben Bukaşi sıvısı baziktir demedim. Çünki pH ını akvaryumcuların kullandığı kit ile ölçmeye çalıştığımda 5 ten küçük olabileceğini gözlemledim zaten. Ben bazik tavır sergiliyor derken topraksız tarımda kullandığımız besin sıvısının pH ının yükselmesine sebep olduğu için böyle bir ifade kullandım. Kimyasal niteliğini bilmeden hiç bir sıvıya asit veya baz diyemem zaten. Verdiğim örnekte biz saksılarımızdaki sıvının pH' ı yükseldiğinde seyreltilmiş sülfirik asit damlatarak düşürüyoruz, oysa Bukaşi sıvısı tam tersi bir tavır (Asidik' in tersi Bazik) sergiliyor demek istedim ve hatta kimyasal analizini de merak ettiğimi söyledim ve fermentasyonun gereği alkol içeren bir sıvı olabilir dedim. Çünki 5 litrelik kavanozlarda yaptığımız topraksız kültüre ilave ettiğim Bukaşi sıvısı 5 cc' lik şırınga ile bir ölçekti zannederim. Zaten yoğurt kabında yaptığım fermentasyon işleminden çok miktarda Bukaşi sıvısı çıkmıyordu. demekki 1/1000 gibi bir seyreltme olmuş herhalde. Ama oradaki başka bir gözlemim bitki köklerinin etrafında sarımtrak renkte bir jelleşme oluştu ve fideler solgunlaşmaya başladı. Bizim topraklı tarıma nazaran tek avantajımız bitki hastalandığında hemen kapağı açıp köklere bakabiliyoruz. Bu durumu görünce hemen kökleri temiz su ile yıkayıp o jelleşmeden arındırdıktan sonra tekrar usulüne göre hazırlanmış besin eriyiğine koyunca tekrar düzeldiler. Ama ben yine de evsel atıkların değerlendirilerek topraklı tarımda kullanılmasını yürekten destekliyorum. Benim merak ettiğim EM' nin hydroponics sistemde uygulanabilirliği nasıldır? Bununla ilgili bir kaynak bulamadım. Şu anda kullandığımız kimyasal gübrelerin yerini alabilecek bir alternatif olabilir mi diye düşündüm. Diğer konuya gelince benim hazırda bir projem yok, sizin Mogan gölü örneğinize her bilinçli vatandaş gibi yüreğim yandığı için feryattan başka bir şey değildir. Madem EM bunun için en uygun ve en çevre dostu çözüm, o zaman çok yavaş kalıyorsunuz, devleti belediyeyi beklerseniz daha çok beklersiniz demek istedim. Neden sivil toplum örgütlerine yönelmiyorsunuz demenin başka bir yoluydu. Verdiğim Tuzla örneğide yıllarca çalıştığım işyerine gidip gelirken Aydınlı, Orhanlı' dan Tepeören' e uzanan yol boyunca arabada nefes almadan geçmeye çalıştığımdandır. Bir de orada evi olup oturanları düşünürsek, ben bile oradan geçerken o kokuyu kesecek bir çalışmaya katılmayı düşündüğüme göre o bölgedeki insanların katılımını sağlamanın kolay olacağını düşünmemdendir. Çünki yine söylüyorum videolarda seyrettiğim EM uygulaması yapanlar gönüllü sivil insanlar gibi idi. Benim merak ettiğim kirliliği had safhaya varmış bir su birikintisinin EM kullanarak arıtılması istenilirse m3 başına yaklaşık maliyeti nedir?Evde yapılan bukaşi sıvıları bu amaçla kullanılabilir diyorsanız Istanbulda yaşayan ve agaclar.net gibi üye sayısı yoğun bir çok çevre dostu sivil toplum kuruluşu bu konuda örgütlenebilir ve çok büyük çıkacak bütçelerin bir kısmı böyle gönüllü çalışmalarla karşılanabilir mi? |
|
05-12-2009, 22:49 | #159 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Sarican Yoğurt kabında yaptığınız deneyde bukaşi mi kullandınız. Bu deneyle ilgili ayrıntıları anlattığınız mesajın numarasını verirseniz, sevinirim. Benim anlamadığım nokta, 1/1000 oranında yapılan ve asidik olması gereken bukaşi sıvısının naısl olup da besleme sıvısını alkalik yapacağı konusudur. Bu kimya bnilimine ters bir durum. O yüzden bir yerde bir yanlışlık var gibi geliyor bana. Diğer konuya gelince 1 m3 iyice kirlenmiş suya, 1 litre EMA kullanılması gerekir. Bunun maliyetini de biliyorsunuz. Yurtdışındaki videolarda gördüğünüz sivillerin EM ve Bukaşi topu uygulamaları de hep örgütlü olarak yapılmaktadır. Japonyada Seto iç Denizinin etrafında bulunan yaklaşık 60 belediye hem atıksu arıtma tesislerinde EM kullandığı için hem de bazı belediyeler vatandaslarsa evlerinde kullanmaları için her ay bir kaç litre EM dağıttığı için deniz temizlenmiştir. Okullarda EM dersleri verilmiş ve ilkokul çocukları deniz kenarlarında litrelerce em uygulamış ve binlerce bukaşi topu atmışlardır. Türkiyede de güzel şeyler oluyor. Örneğin, en son yaşadığımız Silivri ve ıstanbuldaki sellerden sonra da ilgili belediyeler EM kullanarak sellerin getirdiği kanalizasyonun da karıştığı çamurları temizlemişlerdir. Bizler hem belediyelere hem de tüm sivil toplum kuruluşlarına açığız. Ancak sorun bize bildirilmeli ki, biz de yardımcı olabilelim. Saygılar |
05-12-2009, 23:46 | #160 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Doğasever, Sizi ve EM' i Sn. Epsody' nin Fermentasyonla sıvı gübre yapmak başlığında tanımıştım. O başlıkta yazılanlara bir yazınızlada katılmıştınız. Sn. Epsody' nin ısrarlı daveti ve konunun da mühendislik açısından araştırılmaya değer olması ilgimi çekti ve yoğurt kovasından küçük bir deney kabı yapmıştım. Kovadan çıkan sıvıyıda topraksız saksılarımın birinde deneyeyim dedim. Kovayı da hala boşaltmadım. Fırsat bulursam fermentasyonu tamamlanmış katı atığı önce toprak arasında terbiyeliyerek onuda topraklı saksıların birinde deneyeceğim. Ama EM' in topraksız tarımda bitkinin ihtiyacı olan N,P,K makro elementleri ve Ca,Zn,Mg gibi mikro elementleri 1/10000 seyreltmeyle nasıl karşılayacağını anlayamadım. Bu yüzden kovadan elde edilen sıvının niteliğini gösteren bir kimyasal analizi var mı diye sordum. Em ile ilgili web sitelerinde hydroponics kullanım konusunda bir ayrıntıyada rastlayamadım. Sadece kullanılabilir deyip geçilmiş. Bu konuda tavsiye edebileceğiniz bir kaynak varmıdır? |
06-12-2009, 12:41 | #161 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
Fermantasyon ile sivi gubre uretimi konusundaki calismalari ilgili baslik altinda yayinlamanizi rica ederim. Çünkü eğer yanlış hatırlamıyorsam siz aslinda EM kullanmadiniz. Katı atıklar üzerine, maya şekerli su ve pekmez ilave ettiniz, değil mi? Aşağıdaki alıntı sizin mesajinizdan: Benim yaptığım bu sayfada yazılanları okuyup bir kova içine doldurduğum temiz ve çok küçük parçalara ayrılmış meyve ve sebze atıklarının üzerine ekmek mayası ve şekerli su, daha sonrada biraz üzüm pekmezi koyarak havasız ortamda mayalanmasını sağlamaktı. Bunun için sisteme ilave bir nargile takviyesi idi. Şimdi böyle bir durumda, ne bukaşiden söz edebiliriz ne de EM'den! Sizin deneyinizde neden pH'ın yükseldiği konusunda Sn Meyvelitepe zaten gerekli yorumu ilgili başlıkta yapmış: "Sıvınıza patojen bulaşmış olabileceğini söylemiş" DOĞASEVERDEN FERMANTASYON YOLUYLA SIVI GÜBRE YAPMAK İSTEYENLER İÇİN KRİTİK YORUM: Arkadaşlar, Sıvı gübre yapımında, EM yerine çarşıdan aldığınız yoğurt, ekmek mayası (ya da kurumuş ekmek) ve pekmez veya diğer şekerli maddeleri kullanıdığınızda, diğer zararlı mikroorganizmaları da beslemiş ve üremelerini sağlamış olabilirsiniz. Örneğin, yukarda birkaç mesajdır üzerinde durduğumuz Sn Sarıcan'ın probleminde olduğu gibi. Sıvı gübre yapmak için bu ürünleri aldığınızda yine en az 10 TL para harcamaktasınız. Bir litre EMA (Akira)'nın da fiyatı 10 TL'dir. O yüzden, sıvı gübre yapımında da EM kullanmanızı öneririm. Sn web yöneticimizden ricam bu tartışmayı ilgili mesajları "Fermantasyon yoluyla sıvı gübre yapımı" başlığına taşımasıdır. Saygılar. Sn Sarıcan bir noktada daha bir yanlış anlama var. Mesajınızda diyorsunuz ki: "Ama EM' in topraksız tarımda bitkinin ihtiyacı olan N,P,K makro elementleri ve Ca,Zn,Mg gibi mikro elementleri 1/10000 seyreltmeyle nasıl karşılayacağını anlayamadım. Bu yüzden kovadan elde edilen sıvının niteliğini gösteren bir kimyasal analizi var mı diye sordum." Bu seyreltme işlemini tamamen yanlış anlamışsınız. İzah edeyim: Herşeyden önce, siz topraksız tarımda normal olarak kullandığınız besin elementlerini kullanacaksınız. EM, bu besinleri sağlamıyor yalnızca, suyun veya toprağın içinde var olan besinleri bitkinin alabileceği forma getirerek bu besinlerden daha fazla ve daha verimli yararlanmasını sağlıyor. Diyelim ki topraksız tarım yapan bir işletme bu besin elementlerini içeren 100 metrekup/gun su kullanıyor. Em kullanmaya basladıgında bu suyu kullanmaya aynen devam edecek. Yalnız bunun yanı sıra kullandığı besin maddelerini de içeren sıvıya günde 10 litre EMA (Akira) ilave edecek. Bilmem şimdi daha açık seçik anlaşıldı mı? Ben hiçbir zaman hiçbir yerde topraksız tarımda bitki besleme elementleri kullanılmayacak demedim. Topraksız tarımda ve topraklı tarımda EM kullanımı farklıdır. Topraksız tarımda EM kullanımına ilişkin Sn Meyvelitepe'nin verdiği linkleri okumanızı tavsiye ederim. Saygılarımla. Düzenleyen Dogasever : 06-12-2009 saat 12:45 Neden: yazım hatası |
|
06-12-2009, 21:43 | #162 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Beni başka bir sayfaya transfer etme çabalarınıza anlam veremedim. Burası bir tartışma ortamı ve bende konu ile ilgili kafama takılan şeyleri sormak durumundayım. Yazdığım konu, adına ister kimse anlamasın diye adına japonca bukashi deyin, isterse benim yaptığım gibi Sütaşi deyin (Sütaş yoğurdu kovasından da oluyor) kapalı bir ortamda evsel atıkların amatör olarakta olsa ekonomiye kazandırılması. Belki yurt dışında bir Lisa isimli hanımefendinin yaptığı gibi markasız kovadan da olur. Belki 75 TL den daha da ucuza mal edilir. http://www.youtube.com/watch?v=gFlh5yPGJJo&NR=1 Böyle güzel bir konuyu Türkiye' ye tanıttığınız için size kişisel olarak en içten duygularımla teşekkür ederim ama bende size bir hatırlatma yapayım, burası forumun satış sayfası da değil. Siz de satış yapmak istiyorsanız forum yönetimi ile anlaşır satış sayfasında yerinizi alırsınız. Forumun bu sayfaları her türlü beyin fırtınasının yapıldığı özgür tartışma ortamlarıdır. Yazdıklarımın hiç birinde sizi incitecek bir şey yazmadım. Tamamen teknik konularda sorular soruyorum. Elbette bilinçli bir tüketici, emekli bir mühendis ve eski bir Ar-Ge ci olarak araştırıyorum da. Bizim de bu memlekete karşı sorumluluklarımız var. İstiyorum ki ülkemin bilinçli olarak geri bırakılmış tarımı bir an önce canlansın ve dışa bağımlılıktan kurtulsun. Ben evsel atıkların fermentasyonu için sizin dediğiniz paraları harcamadım. Ne yoğurda para verdim, ne de pekmeze. Hepsi buzdolabımda günlük kullanım için vardı, her evde olduğu gibi. Ben deney yapıyorum şimdi, neden 10 TL EM1' e (İsmi ne ise) bir o kadar da kargoya para vereyim. Ben devamlı kullanıcı da değilim. Alsam belkide ben kullanana kadar raf ömrü dolar. Ben yoğurt kovasını hala boşaltmadım ve hala bir patojen bulaşması yok, çünki hala pis bir koku veya bozunma yok. Koku yine ekşimsi alkol kokusu. Laktik asit bakterisi diyorsunuz yoğurt suyunda zaten var. EM yi aktifleştirmek için siz melas kullanıyorsunuz ben pekmez kullandım. Neden bana kızıyorsunuz? Sizi üzecek bir şey mi yapıyorum bu sayfada yazmakla. Bilgi çağında yaşıyoruz ve bilgi aramasını bilen herkesin elinin altında. Size bir önceki paragrafta da teşekkür ettim. Şimdi de ederim böyle güzel bir paylaşımı Türkiye' ye taşıdığınız için ama insanları bu konuyla ilgili sadece sizin satış yapabilmeniz ve reklamınız yapılması doğrultusunda yazmaya zorlayamazsınız. Satışta yaparsınız, buna da saygı duyarım ama kimseyi incitmenize gerek yoktur. Satışı da satış sayfalarında yaparsanız çok memnun olurum. Bırakın bu sayfalar da özgürce tartışalım. Saygılar Düzenleyen Sarıcan : 06-12-2009 saat 21:47 Neden: ilave |
|
06-12-2009, 22:10 | #163 |
Ağaç Dostu
|
Sayın meyvelitepe, Linkler için çok teşekkür ediyorum. Artık adına Bukashi demek içimden gelmiyor, fermentasyondan alınan sıvının hydroponics' te sadece katalizör gibi kullanıldığı şimdi daha netleşti kafamda. Ama bunu, bu işi iyi bilenler baştan söyleyecekler insanlara. Paylaşımın amacıda budur. Sadece satış için reklam yapmak paylaşmak değil. Siz forumun dışında evinizde yaptıklarınızı blog' unuz sayesinde tüm insanlarla paylaşıyorsunuz. Blog' a girenlerden ücret talep ediyor musunuz? Bilgi paylaştıkça güzelleşiyor. Mogan' da balıklar ölüyor!...Haydi bir şey yapalım, belki bir örgütlenme sağlanırsa memlekete faydası olur diyorum. Elinde projen, cebinde paran var mı? deniliyor. Belki bu da bir paylaşım! Sizi tekrar ücretsiz paylaşımlarınız için kutlamak geliyor içimden. Sağolun, varolun. Zaman içinde zeytincilikle ilgili sorularım olabilir, sizde proje bedeli istemezsiniz değil mi |
06-12-2009, 22:12 | #164 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sanırım bir yanlış anlama söz konusu. Sn.Doğasever, sıvı gübre konusunun, bu amaçla açılmış özel başlıkta tartışılmasının daha doğru olduğunu yazmış, ki doğrudur. O başlıkta, EM kullanarak, veya kullanmadan, ya da başka kaynaklardan elde edilen mikroorganizmaların yardımıyla fermente edilen organik atıklardan sıvı gübre yapılması, bununla ilgili sorunlar vb. tartışılıyor. Bu anlamda sizin hazırladığınız bir düzenek ve temin ettiğiniz mikroorganizmalar ile fermente ettiğiniz malzemenin -ki kendi adıma ilgiyle izliyorum- tartışılacağı yer tam olarak orası olmalı Bu başlık ise özel olarak EM (Etkin Mikroorganizmalar) başlığı. Dolayısıyla EM'nin kullanımı, faydası, zararı vb. tartışılıyor. Bu başlıkta satılan bir şey de yok (ben mi kaçırdım bilmiyorum). |
06-12-2009, 22:34 | #165 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Sarican Bilmeden sizi incittiysem ozur dilerim. Yalniz bazi seyleri bilmenizde yarar var. Ben burada satis yapmiyorum. Ayrica, insanlar EM kullanmis ya da kullanmamis umurumda da degil. Size kesinlikle kizgin degilim yanlis anlamayin lutfen. Yalniz rahatsizim. Nedenini aciklayayim: EM ve Bukasi kayitli ve lisansli urun adlaridir. Siz bu urunlerin hicbirini kullanmadiginiz halde, kullanmis gibi deneyiminizi anlatirken bu adlara gondermede bulundunuz. Bence bu yanlistir. Belki de bilmeden o isimleri kullanmis olabilirsiniz. Ancak, yogurt suyu, ekmek mayasi kullananlar kompost yaptiklarinda komposttan cikan su icin Bukasi sivisi EM adlarini kullanmamalari gerekir. "Kompost suyu" veya "Cop suyu ya da baska bir sey diyebilirsiniz. Lutfen bu konuya dikkat edelim. Gelelim sizin deneyinize, tamam cabalarinizi ben de destekliyorum. Ancak, temel bazi hatalar oldugunu dusunuyorum. Kullandiginiz maddelerle, havadan ya da mutfak atiklarindan patojen kapmis olabilirsiniz. Elde ettiginiz sivinin icinde yararli mikroorganizma oldugunu dusunmuyorum. (SAdece bir miktar maya olabilir!) Hele hele laktik asit bakterileri kesinlikle yok. (Yogurt kullanmak bunun kesin garantisi degil!) Olsaydi patojenleri barindirmazdi ve pH kesinlikle yukselmezdi. pH yukseldigine gore, laktik asit bakterileri yok demektir. Bunu hem Sn Meyvelitepe hem ben birkac defa soyledik. Ilgili yerlerdeki mesajlara bakabilirsiniz. Size ve yaptiklariniza saygiliyim ve basarilar diliyorum. Ancak yaptiginiz deneyde birseyler yanlis gitti ve bunlarin neler olabilecegini de bizler acikladik. Gercegi belirtmek zorundayim. Bu konuyla ilgili yazilarin ve tartismalarin yerinin burasi olmadigi konusunda israrliyim. Cunku EM, Bukasi ya da Bukasi kovasi adli ticari urunleri kullanmadiniz. Yogurt, yogurt kabi, ekmek mayasi ve pekmezle yaptiginiz deneyinizde olumsuz bir sonuc aldiniz. Sizin olumsuz yanitinizi "Fermantasyon yoluyla sivi gubre uretimi basliginda anlattik. Ama bu baslik bu konunun yeri degil cunku bu baslik altinda EM kullananlarin deneyimlerini paylasiyoruz. Bu konularda biraz konusma tarzim sert olabilir kusura bakmayin ama bu sadece benim, yazi tarzim. Lutfen alinmayin. Fermantasyon yoluyla sivi gubre uretimi bolumunde deneyinize devam etmenizi rica ediyorum. Size yardim etmeye hepimiz devam edecegiz. Saygilarimla |
18-12-2009, 15:54 | #166 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 11
|
Merhaba arkadaşlar, Bir sorum var. Bu EM konusunda en önemli hammaddelerden birisi, malum EM'lerin besinleri.. Melası biliyoruz. Alternatifleri nelerdir? ve 50-100 kg gibi bir miktar almaya kalksak, acaba nerelerden tedarik edebilirim? Bu arada, İstanbul Anadolu yakasında ikamet ediyorum. Sevgiler.. |
18-12-2009, 23:04 | #167 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
|
|
01-01-2010, 10:29 | #168 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
2009 yılındaki Büyük çalışmalarımda Fermantasyonla sıvı ve enzim gübre yapmak.
Arkadaklar mutfak atıklarımızı en kısa zamanda fermantasyomla sıvı gübre ve posalarınıda topraklarımıza besin ve enzim oluşumunu sağlamanın başında, atıklarımızı kıyma makinasından geçirerek hamur mayasını ayrı bir kapta pekmezle aktifliğini sağladıktan sonra bu atıklarımıza homojen bir karışımla, havasız bır ortamda fermantasyon işlemini başlatarak. Ekonomik bir bedel ödemeden fermantasyon işlemiyle bu bileşik organik atıklarımızın minerallerine ve etkin enzim oluşumuyla topraklarımızın yapısına gübre ve bitki besinleri sağlamış olacağız, ekonomik yönden katkı sağlamanın yanında çevre açısından iyi bir dönüşüme katkı sağlıyarak bitkilerimizi ve topraklarımızı zehirli kimyasalların etkilerinden korumuş olacağız. Ben bu uygulamalarımın sonuçlarını epsody'nin bahçe uygulamalarında tesçil işlemini doğal yoldan yaptığımın bir kanıtı olarak paylaşılara açmış, sonuçlarıyla bu alanda üretim yapan firma temsilcilerinin rekabet anlayışlarılya karşılanmıştım. Daha sonra bu yaptıklarımın ekonomik bir değer taşıdığı için insanlara kendi gübre, besin eriyikler ve enzimler üretme konusundaki çalışmalarım bir çok üye arkadaşımın ilgi ve desteğiyle bu uygulanabilir pratik anlayışın takdirlerle karşılanışı beni ziyadesiyle onurlandırdığı ve ilgi duyan arkadaşlarımada gerekli destekleri sağlıyarak bu alandaki çalışmalarımın yaygınlaşması bana ayrı bir övünç kaynağına vesile olmuştur. Bu alanda çaba ve çalışmalarıyla ilgi göstereren arkadaşlarıma sonsuz minnettarlığımı belirterek, ülkemizin bu dar döneminde kendi yağıyla kavrulma çabalarının ülkemiz çıkarlarına hizmet eden bu anlayışa diğer üye arkadaşlarımızın katkılarını görmekten büyük keyif alacağımı belirtmek isterim. Düzenleyen epsody : 01-01-2010 saat 10:36 Neden: Başlık koyma |
25-01-2010, 12:39 | #169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Gübrelerimizi fermantasyona tabi tutarak en doğal ilaçlama ve topraklarımızdaki zararlı bakterilerin oluşumunu engelleyip faydalı olanların aktifliğini sağlıyarak da, daha sağlıklı bir koruma sistemini bahçelerimize yerleştirmiş oluruz. Arkadaşlar, bahçe ve topraklarımızdaki bitkilerimize musallat olan her türlü hastalık yapıcı zararlı canlıların oluşumlarınının en temel nedeni, bitkilerimize verdiğimiz organik bitki besinleridir. Bu besinler toprak üstünde kalarak oksidasyona uğrayıp, toprak canlıları tarafından işlenmesi esnasında kurt, sinek, kene ve çeşitli bahçe zarararlılarının oluşmasına neden olmaktadır. Bahçemizi steril edecek bir sistem ile kullanacağımız organik bitki besinlerini fermantasyona tabi tutarak, topraklarımızı hem steril etmiş, hem de bitkilerimiz ve topraklarımız için en değerli enzim gübre özelliğini elde etmiş olacağız. Böylece bitkilerimizin bağışıklık sistemlerini de güçlendirerek hastalıklara karşı daha güçlü bitkiler yetiştirebiliriz. |
19-02-2010, 12:18 | #170 | ||||
agaclar.net
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Kısaca sayın Epsody, kompostlanmış bir gübrede mikroorganizma faliyeti sonucu oluşan yüksek ısı birçok patojeni, yabancı ot tohumunu, hani neredeyse pastörizasyon sıcaklığına çıkarak elemine etmiş olsa da, bu gübrenin kullanılması bahçenin kendi toprağına ilaç etkisi yapmaz. Alıntı:
Kısaca burada organik besinlerin toprak yüzeyinde kalmasının kene oluşması ile hiç mi hiç alakası yoktur, kene kuru taş toprak ve kayaya da inebilir. Tam aksi böyle kene konağı alanların tarıma açılması Kırım' da seneler önce yaşanan gibi felaketlere sebep olur. Ama şurada hem fikiriz organik hayvansal ve bitkisel taze materyaller (yeşil gübreleme hariç) toprağa kompostlanarak karıştırılmalı ve kompost yapımı hızla yaygınlaşmalıdır. |
||||
25-02-2010, 03:08 | #171 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Fermantasyonun mucizeleri.
Alıntı:
Bizler fermantasyon esasıyla oluşturacağımız gübre ve kompostlarda etkin (faydalı) olan mikroorganizmaların aktifliğini sağlıyarak topraklardaki dengeyi bu yönde sağlarsak, bahçemizde zararlı olan bakterileri elimine ederek, iyi bir sterilizasyon sağlamış oluruz. Gelelim bahçemize sağladığımız gübrelerin ve kompostun yukarıda sağladımız işlemden geçmeden toprağımıza uyguladığımız durumda, her nekadar özen göstersekte bu organik malzemeler toprak canlılarından oksidasyon esasına göre yaşıyan bakterilerinin beslenmelerine çoğalmalarına sebeb olacağından bu canlıların toprağın yapısında bir çok olumsuzlukların kaynağını teşkil ederek bitkilerimizin gelişmelerinide bozacaklardır. |
|
25-02-2010, 23:09 | #172 | |
agaclar.net
|
Sn Epsody, teknik bilgi eksiğiniz sorunu çözmemizi zorlaştırıyor. Kavramlar konusunda karmaşanız var. Hala bakteri elimine edip sterilizasyon sağlamaktan bahsediyorsunuz. Bana hangi tip bakterilerin nasıl işlediğini anlatmaya çalışmanız gerekmez, emin olun ki bu konuda çok detaylı bir eğitim almış ve çok uzun seneler araştırmalar yapmış durumdayım. Bundan gayrı, profesyonel olarak kompost yapıyorum ve bu konuda kapalı sistem tanburlu kompost makinesi üreten bir firmanın da, danışmanı ve ortağıyım. Sanırım kompostlama kavramı konusunda bir sıkıntı var. Fermente nedir, kompostlama nedir, biyolojik öğütme nedir, bunlara biraz daha bakmak gerek. Alıntı:
Sizin de bu konudaki çabalarınızı görüyor ve takdir ediyorum, farkındaysanız da hemen hiç müdahale etmiyorum, ancak bariz bir kavram hatası veya teknik bilgi sorunu varsa yazışmalara katılıyorum. Sizin gibi bu konuya gönül verenlerin kesinlikle artması gerek. |
|
27-02-2010, 15:29 | #173 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Hatırlatma.
Em kitapçığı hakkında malumat, daha basılmadımı ? |
27-02-2010, 20:17 | #174 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Epsody merhaba Kitapçığı www.organikgubre.com adresinden pdf dosyası olarak ücretsiz indirebilirsin. Selamlar |
01-03-2010, 07:36 | #175 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Kavramlarda anlaşmak.
Alıntı:
Bu başlıkta açıkladığım sterilizasyon kelimesinin anlamını kendimce açıklıyacak olursam ben bakterileri dost düşman diye ayırmadan, zararlı olanlarının faaliyetlerini etkin (faydalı) bakterilerin ekseriyetini sağlıyarak, baskılamayı bir sterilizasyon gibi kullandım, tabii gerçek sterilizasyon bu olmadığını bilmekteyim. Biyolojik öğütmede gene benim kompost işleminin manasını açıklamak için ortaya attığım bir kavram, sizcede mantıklı değilmi kompost işlemini gerçekleştirenler, mikro organizmalar birer biyoljik canlılar olarak birleşik organik atıkları öğüterek minerilizasyona uğratmalarını böyle manalandırarak kompost konusuna yeni başlayanlara kompostun kelime anlamını ortaya koymaktı. Fermantasyonla kompost deyimi, Kompost sürecine etkin mikro organizmaları mayalıyarak(aşılıyarak) kompost oluşum sürecinde etkin olan bakterileri yönetimde hakim kılarak daha yarararlı kompost üretmek. Bu açıklamalarımı size bir uzman olarak epsody'nin Kompsot tezini sunarak kavram kargaşasına son vermeyi sizin onayınıza bırakıyorum, sevgiler saygılar sunarım. |
|
08-03-2010, 00:54 | #176 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
|
Merhaba, Ekşime yoluyla gübre yapmak konusunda ben de çalışmaya başladım, ilk aşamada EM alarak evdeki mutfak artıklarını gübreleştirmeye çalışıyorum. Bukaşi kovası almadım, maliyetinden çok Internet'ten siparişle sadece İzmir'den alınabiliyordu, ben de İzmir'den kargo ile kova getirtmek istemedim, geçen hafta sonu EM'yi aldıktan sonra kendim 2 adet kovayı iç içe geçirip alttakine plastik musluk takarak hallettim; sızıntı problemi oldu ama şimdilik iş görüyor. Mutfak artıklarını inceltip üzerine sıvı EMA fısfıslayarak başladım. Eğer sonuç başarılı olursa bahçede biriktirmeye başladığım dal ve yaprakları yine oturduğum sitede çöpe atılan biçilmiş çimleri de ekşime yoluyla gübreleştirerek bahçedeki meyve ağaçlarının ve yeni yapmayı planladığım sebze bahçesinin besinlerini sağlamayı dolayısıyla kimyasal katkı-bitki ilacı kullanmadan kendime yetecek kadar sebze-meyve yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu çalışmaya başlamama neden olan değerli bilgilerini bizimle paylaşan ağaçlar.net üyelerine sevgilerimi iletiyorum. Düzenleyen webgezer : 08-03-2010 saat 00:55 Neden: yazım hatası |
08-03-2010, 02:38 | #177 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
|
çok faydalı bir başlık evsel atıkları değerlendirmek güzel birşey, eskiden beri asyalılar yapıyormuş. bende yapmayı çok isterim ev çöpleriyle EM maya lazım birde bukaşi bidonu lazım baktımki fiyata ne göreyim 123 tl falan bu kadar olmaz ya alt tarafı plastik bidon EM fiyatını bilmiyorum ama bu kapitalistlerin el atmadığı birşey kalmamış. |
08-03-2010, 07:45 | #178 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
algül Hanım hoş geldin.
Alıntı:
EM 'i elde edene kadar bildiğimiz ekşi yoğurt suyu veya hamur mayasını pekmezle aktif ederek, atıklarınızın fermantasyonunu bu malzemelerden birini yoğurt suyunu veya akttifleştirdiğiniz hamur mayasını katarak fermantasyonu baştarak kabınızı ılık ve loş bir yerde ağzı kapalı bir şekilde işleminiz tamamlanmış oluyor. 1 hafta 10 gün içinde atıklarınız fermantasyonla ayrışmaya uğruyarak değerli minerallere sahip gübreniz sulandırarak kullanıma hazırdır, EM katarak bu işlemi yapmanız durumunda bakteri yapısındaki oluşumlardan dolayı gübreniz enzim içerikli mikro biyal gübre özelliği kazanacaktır. Gübre uygulamalarınızda başarılar dilerim, sevgiyle kalın. Bu linki incelerseniz gübre kabı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kompost hazırlama (sıcak kompost) |
|
08-03-2010, 07:58 | #179 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
webgezer Arkadaşım bu başlığa hoş geldin.
Alıntı:
Tekrar görüşme dileğiyle sevgiyle kalın. |
|
08-03-2010, 12:58 | #180 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
|
EM'cilere haksızlık yapmayalım.
Alıntı:
Kapitalistler harıl harıl sadece kendi ürettikleri gübrelerle büyüyen, yine kendi ürettikleri ilaçlarla ayakta kalan, kendi kendine üremeyen dolayısıyla gübreyi,ilacı,tohumu almazsanız aç kalacağınız bir tarım düzeni yaratmak için uğraşıyorlar. Ancak EM'yi aynı kapsamda görmüyorum, çünkü EM tam tersine bitkilerin doğal yollar ile besin alabilecekleri ve zirai ilaç kullanılmadan ayakta kalacakları bir ortamı hedefliyor. EM Türkiye grubu da başta Sn. Doğasever olmak üzere ticari amacın dışında kendi bilgilerini paylaşıyorlar, "EM kullanmasanız da olur ama EM kullanırsanız daha kolay/iyi olur" dışında bir yönlendirmelerini görmedim. Bunun dışında sosyal projelere destek veriyorlar. Açıkçası bir ticari işletmeden bundan fazlasını beklemek haksızlık olur, hatta bu şekilde çalışmaları nedeniyle kısmen zarara uğradıklarını bile düşünüyorum. Tamamen dışarıdan gelen organik gübreler yerine burada üretilen bir ürünü desteklememiz gerekir bence. EM Kovasına gelince eğer fiyatı pahalı bulduysanız siz de benim gibi 2 yuvarlak çöp kovasını üst üste koyup altdakine dibe yakın plastik bidonlar için satılan musluk takarak yapabilirsiniz. Ancak bende ilk aşamada sızıntı oldu. Uğraşmayayım diyorsanız bunun da bir bedeli var, alt tarafı plastik diyorsunuz ama sonuçta onu birisi tasarlıyor ürettiriyor, en azından kalıp maliyeti var. Bunun fiyatının milyonlarca üretilen çöp kovasıyla aynı olmasını beklemek mantıklı olmaz, inşallah milyonlarca talep olur da o kovaları çöp kovası fiyatına alabiliriz. Aşılama için ben EMA aldım 1 litre 10TL, kovalarla toplam 30TL ... Sanırım bir çok kişiyi bu işin bir ticari bağlantıyla, direk bir ürünü alarak yapılması rahatsız ediyor, ancak sonuçta önemli olan bu işin EM alınarak Bukaşi kovasında yapılması değil ekşime/fermentasyon yoluyla faydalı bakteriler kullanılarak havasız ortamda yapılması. EM ve Bukaşi kovası ile bunu daha kolay yapabilir daha iyi sonuç alabilirsiniz. Bence işin maliyet kısmını, ticari bağlantısını bir tarafa bırakarak öncelikle yöntemi geliştirmek ve sonuçlarına bakmak çok daha önemli. |
|
|
|