agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Soğuk Kompost
(https)




Beğeni Düzeni320Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-09-2009, 00:53   #61
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Meyvelitepe
Saat Türkiyede nerdeyse sabahın ikisi olmuş. Bu saatte hala ayaktasınız. Sahuru bekliyorsunuz herhalde.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 01:12   #62
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Konu sanki ben bir EM karşıtıymışım gibi algılanıyor belki .
Soru sorma , bilgi edinme hakkımı kullanıyorum .
Soru kadar yanıt da basit . Olmalı...
Soru sormak bir şeyi kabul etmemek veya hakir görmek değil .
Sadece aydınlatılmak istemenin neresi kötü ?
Bu o kadar bulunması , icadı zor bir şey mi ki , neden kendimiz üretmeyelim ?
Çöpümüzün bile ıslahı konusunda ithal ürün kullanmak size dokunmuyor mu ?


Düzenleyen Volare : 09-09-2009 saat 09:25 Neden: metni sn .Doğaseverin özel mesajdan ricası üzerine değiştiriyorum
Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 13:29   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın berduray sıvı gübreniz olmuş görünüyor fermantasyon işlemini aktif için neler kullandığınızı yazarmısınız,gübrenizin pasterzasyona ihtiyacı yok bunun sebebi bildiğim kadarıyla çürükçül ve laktik asit bakterileri tarafından sağlanıyor,Örnek sen mayaladığın yoğurdu ekmek hamurunu pasterizasyon işlemine tabi tutman mantıklımı,bu sıvı gübrenin bitkilerinin sulama suyuna katarak devamlı kullanabilirsin sevgili berduray EM'i temin etmede zorluklar yaşamışsınız ama yılmayınız,gübrenizin besin içeriği bütün satılan gübrelerden daha üstün olduğunu bilmenizi isterim ama mikrobiyal takviye yapılırsa gübreniz süper bir içeriğe sahip olacaktır,mikrobiyal gübrelerin içeriğinde bulunan bakterilerin enzim özellikleri toprağımızın organik özelliğini arttırarak
bol ve sağlıklı ürünler yetiştirmede adeta sigorta görevi yapıyorlar.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 13:46   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın Volare bu başlığı takip ederek paylaşımlara katıldığın için teşekkürlerimle seni tebrik ederim

Arkadaşım fermantasyon işleminde mikroorganizmaların faaliyetlerini gözlemlerimizle şu şekilde tesbit edebiliriz organik bileşiklerin mineralize oluşumlarında küf mantar renklerinden durumu kontrol edebiliriz önce beyaz yoğunluklu olarak daha sonrada sarı renkte ilerki zamanlarda'da yeşil spor ve mantar ve küflerin artmasıyla risk oluşturacak mantar ve küfler sarıdan sonra yeşiller'le oluşur,sarı ile beyezın çokluğu bizim için risk oluşturmaz,yeşilin tekbaşına çokluğu 1.derece risk olurken,bunun beyez değilde sarılarıda görürsek riskin derecesi çok yüksek olur.

Arkadaşlar yaptığımız işlemleri yakından takip ederek fermentasyon işlemini kontrol altında tutarak riske meydan vermemiş oluruz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 14:23   #65
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Sn. epsody ,
konuya müdahale ettiğiniz için teşekkür ederim .
Yazışmalar o kadar sertleşti ki konuya aboneliğimi kaldıracaktım .
Fikir beyanetmek , soru sormak , tereddütleri ortadan kaldırmak için gerekli .
Konu gerilim yaratmakdan ziyade , bilgilenmek , gerçeğe ulaşmak .
Bilenin bilmeyene borcu var , bize böyle öğretildi , biliyorsanız bilginizi paylaşacaksınız .
Açıklık ve netlik .
Kolay gelsin .

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 14:39   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Volare arkadaş konun her an içindeyim bunun tersini düşünmek bile bence abes sayılır,sadece cevap hakkımı internet olanaklarım ölçüsünde kullanıyorum sizlerin katılımı ile benim bu konulardaki heyecan ve enerjim ivme kazanmakta araştırmalarıma yeni katılamlar bana güç vermektedir

galeyan beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 16:26   #67
Ağaç Dostu
 
mormenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
Arkadaşlar merhaba, ben kendi çabalarımla ve sizlerin şuana kadar yazdıklarınızdan öğrendiklerimle sıvı gübre yapımını denemeye çalıştım.Yapım aşamalarımı da fotoğrafladım.
Sayın Epsody ve diğer uzman arkadaşlar, eğer yaptıklarımda bir hata varsa yardım ve önerilerinizi bekliyorum.

Öncelikle bahçemde duran 30 lt lik bir su bidonum vardı, bunun üst kapağı kesildi.

Eklenen Resimler
  
justice beğendi.
mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 16:28   #68
Ağaç Dostu
 
mormenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
İçine naylon bir çuval geçirdim ve elimde bulunan toz hümik asit gübreden 2 yemek kaşığı serptim.

Eklenen Resimler
 
justice beğendi.
mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 16:33   #69
Ağaç Dostu
 
mormenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
Daha sonra bir haftadır biriktirdiğim sebze,meyve, çay,kahve atıklarını ilave ettim.Bu atıkları robottan geçirerek parçalanmasını sağlamıştım.
Üstüne bir iki dilim bayatlamış ev ekmeğini parçalayıp ilave ettim.

Eklenen Resimler
  
justice beğendi.
mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 16:37   #70
Ağaç Dostu
 
mormenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
Evde bozulmaya yüz tutmuş kırmızı, yeşil üzümlerim,taze incir ve domates vardı onlarıda robottan geçirip karışıma ilave ettim.Yine günlerdir yarım kalmış içilmeyen kayısı suyu vardı onu da dökerek iyice karıştırdım.
En üstüne 2 yemek kaşığı toz hamur mayasını serpip tekrar karıştırdım.

Eklenen Resimler
 
justice beğendi.
mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 16:41   #71
Ağaç Dostu
 
mormenekşe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: Balıkesir-Manisa/Kula
Mesajlar: 950
Ve nihayetinde tamamen kesip atmadığım bidonun kapağını kapattım.Üstüne ağırlık yapması içinde, tohum çimlendirmede kullandığım topraklı bidonu koydum. Şimdi siz uzmanların yorumunu ve sıvı gübremin oluşumunu beklemeye başladım.Umarım başarmışımdır

Eklenen Resimler
 
ayhank beğendi.
mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 11:35   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın Beyzagıda Önce Ağaçlar nete katılımından dolayı hoş geldiniz,bu başlığa yazı ekliyerek kendi adıma onurlandım, soru ve tenkitleriniz bize güç verecek araştırma ve çalışmalarımıza ivme katacaktır.İlgilerinize teşekkürü borç bilirim.

Arkadaşım sormuş olduğun soruya istinaden,fermantasyon esasıyla mutfak ve bahçe atıklarından oluşun organik bileşiklerin mineralizasyona tabi tutularak sıvı gübre üretmek için, mevcut bilgilerimizi günceliyerek açıklamalar getireceğim kompost hazırlarken mutfak atıklarını haşere ve kemiricilerden sakınmak için bu atıkları öğüterek sulu eriyik olarak, kuru otların (karbon) arasına bu eriği (azot) malzeme olarak ilave ediyordum.

Kafama takılan bir soru vardı oluşturacağım kompostumun iyi bir şartlandırıcın arayışıyla nasıl bir mikrobiyal maya ile aktif edebilirim arayışlarıyla öğütüğüm mutfak atıkların içine küflemiş ekmek ekşi yoğurt peynir suyu ilave ediyordum, geçen seneden kalan üstü beyaz küf tutmuş bir reçel kavanozunu hanımın vermesiye,EM olayındaki aktif edilerek mayalamayı kompostuma uygulamış oldum.

Bu uygulamalardan sonra kompostumda koku olayı sinek olayı bitmişti.

Mutfak atıkları öğütülerek ufaltılırsa işlem hzı artar öğütülen bu atıklar bir bez torbaya doldurulup,alttan musluğu olan kapaklı bir bidona konulup bidon güneş almıyan kuytu biryere bırakılmalı.

Havanın durumuna bağlı olarak atıkların üstünde beyaz küfler oluşacak beyaz küfler koyulaşmadan eriyik sulandırılarak bitkilere uygulanacak eriğin kokusu ekşi-tatlı,salumura-sirke-alkol kokusunda olabilir bunun dışındaki sıvıları tuvalet ve banyolarda kokuların bertarafında ve kompost uygulamalarında kullanabilirsiniz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 11:39   #73
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşlar size burda fermantasyonla oluşturduğumuz sıvı gübrenin oluşumunu sağlayan bakterilerden laktik asit ve mayalalardan bahsetmek istiyorum arkadaşlar bahsedeceğim bu konular hepimizin gündelik hayatında yer almaktadır,ve bu bilgiler mevcut fakat yaşantımızın yoğunluğundan dolayı bu bilgileri yerinde kullanma imkanlarını ihtiyacını görmüyoruz.

Ben bu bilgileri çalışmalarıma uyarlıyarak bu günkü sonuçlara vardım,işte size açıklaması.Önce laktik asit bakterilerinden başlıyarak bu bakteri popilasyonlarının insan yaşamında ve beslenmesindeki yerine baktığımızda bu bakteriler sütte bulunarak mayalandıklarında(kültüre alınarak çoğaltıldıklarında) başta yoğurdun özelliğinde insan sağlığına ve sindirim sistemine büyük faydalar sağlıyarak,sindirim sistemize düzenlemelerin yanında aldığımız gıdaların vücüdumuza sağladıkları yararları hiç bir zaman tartışılamaz.

Arkadaşlar günlük hayatımızda hepimiz şahit olmuşuktur,çeşitli sebeblerden çevremizde zehirlenme görmüşüktür,bu vakalarda ilk yardım olarak hastaya ayran veya yoğurt yedirilir(hasta şimdilerde kusturuluyor)

Şimdi bu zehirlenme vakasının içeriğini açıklıyalım etken madde bozuk gıda ile kötü bakterilerin vücuda alınmasıyla sindirim sisteminin bozularak zehir ve toksinlerin vücüttaki tahribatı,
bu olayda yoğurdun ve içindeki laktik asit bakterilerinin olaya müdahalesi ile toksin ve zehir oluşumuna neden bakterilerin elimine edilerek bertarafının sağlanması ile, hastaya yoğurdun panzehir etkisi hiçbir zaman yadsınamaz.

Gelelim bu bakterilerin oluşturduğumuz sıvı gübrenin toprağımızdaki etkilerine,toprağımıza verdiğimiz bu mikro biyal özelik taşıyan bu gübre içindeki bakterilerin toprağımızda çoğalarak faaliyet göstermeleri için önce toprak yapımızın bu canlıya kucak açarak yaşamasını sağlıyacak besin maddeleri yönünden uygun koşulların sağlanması bakımından organik maddece zengin olması gerekmektedir,bakterimizin isteklerinin sağlamasıyla,nasılki sindirim sistemimizde olumsuz bakterilerin faaliyetinin engellenerek bertafının sağlamasında gösterdikleri performansı topraktada göstererek topraklarımızda bulunarak yetiştireceğimiz bitkilerimize musallat olarak örün kaybına emek kaybına neden olan baskın gürünümündeki bakteri populasyonlarının bertarafının yanında, toprakta bulunan besinlerinin çözünürlüğünü sağlıyarak artı değerlerine katkı sağlamaktadır.

Arkadaşlar bu açıklamalarım konu başlğımızın içinde bu bakterileri anlatan ayrı bir konu gibi görülsede başlığın özüne zarar vermeden konu başlığına katkılar sağlaması bakımında burada açıklanmasında faydalı gördüğümden takdirlerinize sunarım.Saygılarımla..

hepgül, Vegy ve gökhan b. beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 11:41   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Başta sevgili Jineop vede diğer katılımcı arkadaşlara bu konu başlığına katılarak ve şahsıma gösterdikleri övgülerden iyi niyet dileklerinden dolayı hepinize şükranlarımı sunarım,arkadaşlar bu övgü ve iyi niyet dilekleriniz sizlerin tevecünüzün nişanesini olarak nemutlu bana.

Arkadaşlar ben bu çalışmaları yaparken, zaten gerekli haz ve mutluluğu çalışmalarımın sonuçlarından dolayı yaşamaktayım, bu bilgileri sizlerle paylaşarak sonuçlarından sizlerinde iyi seyler çıkarması benim çalışmalarımın sonuçlarını belgelendirerek beni zaten övgülerin en büyüğü ile ödüllendirmiş oluyosunuz.

Çalışmalarımın bu şekilde karşılık görmesi benim özgüvenimin artmasıyla çalışmalarımı daha ileri götürme gücü yaratıyorsunuz bu övgü ve iyi dileklerde hepimizin hakkı var,bilgi ve öğrenme sürecinde hepimizin katkıları eşit olarak var ben bunun kanısında olarak iyiki varsınız hep beraber iyi çalışmalara imza atıyoruz.

Burada şu gerçeği vurgulamakata sakınca görmüyorum benim konu başlıklarında yanlız bırakmadan gerek gözlemci gerek katılımcı olarak öneri ve eleştirilerinizle desteklediğinizden dolayı bütün üye arkadaşlara müteşekkirim.Saygılarımla..

hepgül, Vegy ve gökhan b. beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 12:07   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Mormenekşe arkadaşımıza başarılar.

Sayın mormenekşe arkadaş çalışmaların iyi eksik taraflarıda beraberce bilgi paylaşımlarında gidereceğiz.

Arkadaşım son mesajlarındaki açıklamalarına getireceğim bir kaç ayrıntıyı ortaya koyarsak

Atıklarını gübre oluşturacağın kabın alacak miktar oluşuncayakadar ayrı kapalı veya bir naylon torbada birikmesini sağla bu atıklar güneşten uzak serin ve kuytu bir ortamda olurasa fermantasyon işlemine daha uygun olur,malzemelerin için sadece hümik asit ilavesinin etkisinin ne yönde gelişme sağlıyacağı hakkında malumatım bulunmuyor bu uygulama tamamlanırsa sonuçlarına göre bir karar alırız.

Sayın mormenekşe arkadaşım çalımalarına devamın bakımından içinde şüphe yaratmadan devam edersen, kendine göre uygun yöntemi bulacağından eminim, size geç cevaplar konusunda daha açıklamalarım olmuştu merek etmeyin çalışmalarınızı ilgi ile izlemekteyim çalışmalarınızda başarılar dilerken sevgiyle kalın.Saygılarımla..

gökhan b. beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 12:23   #76
Ağaç Dostu
 
beyzagıda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: kütahya
Mesajlar: 118
Sayın epsody verdiginiz bilgiler den dolayı teşekkür ederim, bende bu bilgiler ışıgında sıvı gübre yapımına başlıyacagım, ileride gelişmeleri ve hatalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum saygılar.

justice beğendi.
beyzagıda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 14:33   #77
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Epsody ve diğer arkadaşlar
Sıvı gübre yaparken kullanacağınız organik maddeyi fazla çürütmeden, tazeyken kullanmanızı öneririm. Aksi halde zararlı mikroorganizmalara davetiye
çıkarmış olursunuz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi beyzagıda Mesajı Göster
Sayın epsody verdiginiz bilgiler den dolayı teşekkür ederim, bende bu bilgiler ışıgında sıvı gübre yapımına başlıyacagım, ileride gelişmeleri ve hatalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum saygılar.

acemi25 beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 22:40   #78
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Galeri: 94
Sevgili Epsody,
Bugün sıvı gübre denememim 12.günü,arada bidonu sağa sola çalkalayarak karışımı karıştırdım.Beyaz porselen saksıya deneme amaçlı bir miktar oluşan sıvıda koydum,rengi koyu kahverengi,üstün de ise beyaz -krem renkli köpük vardı.Ve bahçem de ne yaptıysam mutlu olmayan manolya,kamelya ve bazı çim alanlara önceki hallerini de görüntüleyerek uygulamaya başladım. (sulandırarak)Sonuçları hep beraber göreceğiz.Herkese mutlu bayramlar.Esen kalın.

justice, hepgül, Vegy ve 1 kişi beğendi.
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2009, 08:20   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Denizakvaryumun'a gecikmiş cevap

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Uygulamadan resimli örnek vermeniz mümkün mü?

Yine bağ-bahçe ortamında kimyasal kullanılmayan foseptik atıkları da bu yolla gübre olabilir mi?
Sayın denizakvaryumu

Kırsal alanda tuvalet atıklarının değerlendirilerek Em kullanılarak kompostlaştırılabilir.

Yapılacak korunaklı poseptik çukurunda toplanacak sadece kahverengi(karbon) malzemeler çukurun içindeki insani dışkılara ilave edilerek EM aktif ile fermantasyona tabi tutularak bileşiklerinden uygun olarak ayrıştırılabilir.

Kompost işlerinde başarılar dilerken Ramazan bayramınızıen içten dileklerimle kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.Saygılar..

Vegy beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2009, 08:24   #80
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermantasyon başlığına katılıma teşekkürler.

Arkadaşlar konu başlğıma aktif veya pasif katılımlarla ilgi duyan üye arkadaşlara ilgilerinden dolayı en iyi dileklerimle katılımları için teşekkürlerimi sunarım.

Yeşil adım kompost kovalarıyla mutfaklardaki organik atıklardan sıvı gübre yapmak daha kolay.

Eklenen Resimler
   
Vegy, acemi25 ve gökhan b. beğendi.

Düzenleyen epsody : 06-10-2009 saat 10:52 Neden: bayram mesajının silinmesi
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 10:43   #81
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Bugün bitkiler için sıvı gübre yapımına başlamak üzere önümüze açılan pazardan bir takım ezik çürük bitkiler toparlamaya başladım. Agırlık baklağil kabukları barbunya fasulye , kırmızı biber patlıcan ve meyve çeşitleri . KArışıma limon eklenirmi gereksiz midir vaya zararı olurmu. Em yerine ekmek mayası veya bira mayası denen mayadan kullansak iş görürmü. Selamlar.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 13:12   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
20 litrelik bir kovada dediğim malzemeler ile 2 paket maya atarak başladım kapağı mühürledim. Akvaryum hava hortumu ile hava çıkışı sağlayıp onunda ucunu su şişesinde hava temasını kestim. 1 saat sonra kabarcık yapmaya başlamıştı. Sabah bir miktar çalkaladım. Beklemeye geçtik.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 15:38   #83
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mirsat Mesajı Göster
Bugün bitkiler için sıvı gübre yapımına başlamak üzere önümüze açılan pazardan bir takım ezik çürük bitkiler toparlamaya başladım. Agırlık baklağil kabukları barbunya fasulye , kırmızı biber patlıcan ve meyve çeşitleri . KArışıma limon eklenirmi gereksiz midir vaya zararı olurmu. Em yerine ekmek mayası veya bira mayası denen mayadan kullansak iş görürmü. Selamlar.
Sn Mirsat
Boyle bir karisimdan kati kompost gubre yapmaniz daha dogru olur. Sivi gubre icin mutlaka bitki kullanacak iseniz, bu bitkilerin taze ve curumemis olmasina ozen gostermelisiniz. Bitkiler curuduyse, uzerinde zararli organizmalar var demektir. Bu zararli organizmalar ise, sivi gubrenize de gececektir. Bizler o yuzden eger sivi gubre yapmayi planliyorsaniz mutlaka EM kullanin diyoruz. (Zararlilari elimine etmesi icin!). Sadece maya koyarak faydasi yuksek bir sivi gubre elde etmeniz mumkun degil. Saygilarimla

Ahu_E beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 15:54   #84
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
O zaman EM bulalım Bu karışıma en geç ne zaman EM eklenebilir zaman sınırı varmıdır. Veya böyle bir karışıma Em eklenmesi yanlışmı olur.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2009, 18:16   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Peki birde şöyle bir şey sorsam . Em kulanamadık zararlıları elemek için oksijenli su kullansak sonuç elde edebilirmiyiz. İyi çalışmalar.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2009, 18:42   #86
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mirsat Mesajı Göster
Peki birde şöyle bir şey sorsam . Em kulanamadık zararlıları elemek için oksijenli su kullansak sonuç elde edebilirmiyiz. İyi çalışmalar.
Zararlı bakteri riskini azaltmak için en azından ekşi yoğurt suyu kullanın. Gübre olarak değerini arttırmak için EM kullanmakta fayda var.

hepgül ve acemi25 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 08:50   #87
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Zararlı bakteri riskini azaltmak için en azından ekşi yoğurt suyu kullanın. Gübre olarak değerini arttırmak için EM kullanmakta fayda var.

Teşekkürler.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 09:39   #88
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
merhaba

Yaklaşık 200 lt metal tank içinde büyük ve küçük baş hayvan gübresi koyup su ile karıştırıp sıvı gübre yapıyorum. Bazen yaz boyunca bitiremiyor gelecek seneye kalıyor.
Öğrenemek istediğim, Bekleyen sıvı gübre gelecek sene kullanılabilir mi?
teşekkürler.

justice beğendi.
msafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 10:37   #89
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 11
Merhaba msafak,

Bugün EM ile ilgili görüşleri okudum. Foruma katılım konusunda oldukça yeniyim. Biraz kendimden bahsetmek gerekirse, bu konu ile bir kaç yıldır okuyorum. Evde sirke, likör, şarap(şişelemeksizin) yaparım. Sizin sorunuz ile ilgili olarak, 2 yılda bir bahçem için sığır gübresi alırım ve onu fermente ettikten sonra kullanırım. Eğer gübreyi(büyükbaş veya küçükbaş) su içerisinde karıştırmadan bırakırsanır havasız bir ortam yaratmış olursunuz. Bu ortamda havasız ortamda yaşayan bakteriler gelişir. Bu bakterilerden dolayı, bu ortam indirgen bir ortam olmuş olur ve gübre içerisindeki tüm azot bileşikleri(Nitrat, nitrit, üre..gibi) amonyağa (NH3) gider. Amonyak uçucu olması nedeni ile azot kaybı olur. Ayrıca, bu ortamda sülfat, hidrojen sülfüre indirgenir ve bu kötü koku(yumurta çürüğü) şeklinde kendini gösterir. İnsanlar için zehirleyici bir gaz olduğunu biliyorum. Bitkiler için de sağlıklı olmadığını biliyorum.

Sonuç olarak, bence bekletmeyip şimdi gübrelemede kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz, ağaçlar için sonbahar gübrelemesi önemlidir. Umarım yararlı olmuşumdur.
Kolay gelsin.

terdal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 11:34   #90
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
sn. Terdal cevabınız için teşekkür ederim.

Gübre tankı hava alabilir şekilde. Bu durumda da sıvı gübre etkisini yitirir mi?

msafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024