agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Agapanthus (Sevgi çiçeği) (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/18202.htm)

nevsune 26-11-2009 16:20

Agapanthus (Sevgi çiçeği)
 
2 Eklenti(ler)
Hollandalıların Güney Afrika’dan getirdiği çok sevdiğim bir bitkiyi tanıtmak istiyorum: Agapanthus. Latince karşılığı aşk çiçeği anlamındadır…

Eklenti 115425

Eklenti 115426

Agapanthus, maviden mora küçük çiçeklerin uzun bir sap ucunda buket halinde tamamlayıcı koyu yeşil kılıç gibi kalabalık yaprak grubuyla çok etkileyici bir bitkidir. Her türlü suyu geçirgen topraklarda güneşten yarı gölgeye hatta ağaç diplerinde karmaşık köklerle bile mutlu yaşayabilir. İstanbul’dan Mersin’e ılıman sıcak iklimlerde gelişebilir.

Agapanthus‘un bir özelliği var. Yazın bitki kökleri rutubetli olmalı, kışın da toprakta kuru kalmalı. Çiçek açabilmesi için bol miktarda çok sıkışık dikilmelidir. Serbest bırakılan kökler çiçek açmaz. Bahçenizde böyle durumda olan bitkileriniz varsa biraraya toplayın. Agapanthus saksıda da yetişebilir. Ama saksıyı da küçük tutun. Büyütmeyin, yoksa o canım çiçekleri göremezsiniz. Dikeceğiniz bu bitkiler çok uzun yaşar. Kışın kısa süreli de olsa kar yağışına dayanabilir. Çoğaltılması da kolay. Kışın ya da ilkbaharda kökten ayırmalar yapın. Ama bu yeni fidelerden ilk yaz için çiçek beklemeyin. Mavi - mor çiçekler geçtikten sonra tohumlar gelişmeye başlar. Yaz sonunda tohumları dikebilirsiniz. Gelişmesi de yavaştır. 3 - 4 senede büyüyebilir. Üretimi kökten demiştim ama önemli bir şey var. Ayrılan fidelerin yaprağını yarıya kadar kesin, geliştirmek için sulamaya devam edin (Esas bitkide değil).

Beyaz çiçeklisi, yaprakları ve çiçeği minyatür gibi olanı, alacalı yapraklısı ve kışın tepesi kaybolan baharda tekrar çıkan türleri de sonradan üretilmiştir. Agapanthus‘un doğalı yaz kış yeşil yapraklı kalır.

Kaynak

nevsune 26-11-2009 16:36

2 Eklenti(ler)
Geçen kış sevgili Gurbik67'den hazine sandığı gibi bitki soğanları gelmişti. Bunlardan bir grup geldikten bir süre sonra sedef beyazı renginde harika çiçekler açmıştı.
Eklenti 115429

Bu çiçeklerin adının agapanthus (sevgi çiçeği) olduğunu öğrenmiştim sonraları. Çiçekler açtı ama bir süre sonra yapraklarla birlikte kurudular. Topraktaki soğanların sağlam olduğunu görünce yazın saksıyı sulamayı sürdürdüm. Derken bundan 1 ay kadar önce soğanlar çimlenmeye ve topraktan yapraklar çıkmaya başladılar.
Eklenti 115430

Bilgilerinde kışın sulanmaması gerektiğini okumuştum. Bu durumda ne yapacağımı bilemiyorum. Bahçede olsa sonbahar yağmurlarıyla sulanacaktı, saksıda durum ne olmalı? Sulamaya devam mı etsem yoksa bahara dek sulamayı kessem mi?

tamaşa 26-11-2009 16:50

Sn nevsune,maviside beyazıda çok güzel, sizin minişler de çok güzel yeşermişler sorunuzun cevabını bende merak ettim, dogrusu hiç sulanmasa da gelişimi durmaz mı?

maki01 26-11-2009 17:40

Erken olmasına rağmen dün dayanamayıp beyaz agapanthus tohumlarımı ektim. Buzdolabında beklettiğim için belki mevsimi şaşırabilir:)

hocam100 26-11-2009 18:12

Ben de çok sevdim bu çiçeği arkadaşlar bu yıl ilk kez alıp satamadıklarımı dikerek yetiştirdim çok hoşuma gitti.İki rengi de güzel . Fakat kokuluları tercih edenlere hitap etmiyor çünkü kokmuyor.

iris41 27-11-2009 15:14

sayın hocam 100 kesinlikle kokmuyor ama cicekleri muhteşem mavi mor
bendekiler icerde kışın dışarda degilse yaprak dökmüyor oldukca büyük soganı var kökleri ise hicbir soganda bukadar büyük kök yapısını görmedim cicek sapı kurudugunda ortadan 2 ye ayrılıyor sogan bölünüyor .kışın az da olsa ben suluyorum

maki01 05-12-2009 19:54

Benim tohumdan yetiştirmeye çalıştığım agapanthusların bahara çiçek açma ihtimali var mı?

nevsune 05-12-2009 20:15

Sevgili maki01 "çiçekler geçtikten sonra tohumlar gelişmeye başlar. Yaz sonunda tohumları dikebilirsiniz. Gelişmesi de yavaştır. 3 - 4 senede büyüyebilir." bu söyleme göre bu bahar tohumdan çiçek açma olasılığı biraz zor ama benimkilerin durumuna göre yaz sonunda bir görüşelim:)

hocam100 05-12-2009 22:01

AGAPANTHUS -AFRİKAZAMBAĞI - ŞEFKAT ÇİÇEĞİ - MAVİ TEBER

Alem : Plantae (Bitkiler)
Şube : Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
Sınıf :Liliopsida
Takım .Asparagales
Familya .Agapanthaceae
Cins .Agapanthus
Tur .Agapanthus spp.
Anayurdu Güney Afrika' dır. Etli kalın köklerden çıkar. Dar, cetvel biçimindeki yaprakları bir rozet oluşturur. Yazın büyük bölümünde yapraksız saplar üzerinde başaklarında 2,5-10 cm. büyük mavi veya beyaz çiçekler oluşur. Ilıman yerlerde güney İngiltere de ve Güney Fransa' da kışa dayanıklıdır. 60-70 cm. olan sapları özerinde donuk koyu mavi veya beyaz çiçek verir. Küplerde veya salon çiçeği olarak da yetiştirilir. Haziranda açmaya başlayan çiçekleri Ağustos sonuna kadar göz alıcıdır. Çiçekleri yaprakların ortasından çıkar uzun sap üzerinde yer alır. Güneşli ya da yarı güneşli yerlerde yetişirler. Kaya bahçelerinde kullanıldığı gibi kesme çiçek olarak da kullanılır. Bu bitkiyi duvar önlerinden ziyade sarı çiçeklerin arasında ya da yürüme bantlarının kenarında gruplar halinde kullanılması elverişlidir. Her türlü suyu geçirgen topraklarda güneşten yarı gölgeye hatta ağaç diplerinde karmaşık köklerle bile rahatlıkla yetiştirilebilir, İstanbul’dan Mersin'e ılıman sıcak iklimlerde gelişebilir.
Hep yeşil, kılıç biçimli, ucu aşağı doğru sarkan koyu yeşil yaprakları yan yana dizilmiş gibidir. Bu dizinin ortasından uzayan çiçek sapının ucunda temmuz, ağustos aylarında koyu mavi-mor renkli çiçekleri gösterişli salkımlar halinde açar. Bitki 90 cm'e kadar boylanabilir ve balkonlarda don olayına karşı korunmayla çok iyi gelişir. Agapantus bitkisinin çoğaltılması tohumla olabileceği gibi sonbaharda bitkinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.
Agapantus Bitkisinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:
Toprak: Zengin karışımlı ve geçirgen toprağı seven Apagantus bitkisine uygun toprak hazırlamak için, bahçe toprağına bolca kaba dere kumu ile birer miktar yanmış çiftlik gübresi, yaprak çürüntüsü ve kil karıştırılır.
Su: Kış mevsiminde sulanmaya gerek duymayan Agapantus, yazın ve özellikle Çiçekli olduğu dönemde bolca sulanmalıdır.
Işık: Güneşli ve çok aydınlık yerleri seven Apagantus, üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmaktan zarar görmez.
Sıcaklık: Serin ve havadar ortamları isteyen Apagantus, kışın en düşük 7 dereceye kadar dayanabilir.
Gübre: Yaz mevsimi boyunca bitkiye ayda iki kez standart sıvı gübre verilir.
Saksı Değiştirme: Apagantus'un kökleri saksıyı sarıp toprağı tükettiğinde, ilkbaharda uygun toprak eklenerek bitkinin saksısı bir numara büyüğü" İle değiştirilir.

maki01 07-12-2009 11:54

Teşekkürler sevgili nevsune:) Başaramazsam yardımınızı rica edeceğim.

Tohum aldığım satıcı , hangi ayda ekersem ekeyim Ocak ayında ekilmiş gibi çimleneceğini yani ilk filizleri Ocak-Şubat'ta görebileceğimi yazmıştı. Şansımı denemek istedim, bakalım neler olacak?

hocam100 26-06-2011 22:11

3 Eklenti(ler)
Ben bu gün agapanthus adeta agapanthus tarlasına rastladım.Hem de yıllardır çiçeğini göremiyordum ama ne oldukları konusunda araştırma ypıyordum.Derken bu nihayet çiçeğini görünce anladım.Yeri de ilginç ünlü bir alışveriş merkezinin önünde.Tabi ki ilimizde.

feriha 12-11-2011 23:58

Kışın en düşük 7 dereceye kadar dayandığını okuyunca acele dış mekanda kalın naylonla kapattığım bölüme aldım. Ankara geceleri eksi dereceleri görmeye başladı ama bitkinin yaprakları diri gözüküyor bir bozulma yok. Deneyen var mı içeri mi almalıyım baharda çiçeklerini görmek istiyorum..

Güler 13-11-2011 06:41

Sevgili feriha, bahçemde en az 30 kök agapanthus var. Değişik yerlerde toprağa ekili.

Benim almış olduklarım beşten fazla değildir ama seneler içinde çoğaldıkça çoğaldılar. Hatta söküp söküp arkadaşlara da yolladım.

Bu güne kadar hep bahçede durdular, sökmek aklımdan geçmedi. Sıcağı seven Afrika kökenli bir bitki olduğunu hatırlıyorum.
Kışın Manyas da -11° yi de gördü, ama bir şey olmadı. Benim yaptığım tek şey, kışın eve dönerken bitkilerin köklerine yanık hayvan gübresi koymak ve malçlama yapmak oluyor. Bu korumuş olabilir.

Kiraz 13-11-2011 11:51

İstanbul'da da ölmüyor ama sert kışlardan yaprakları etkilenebiliyor, yaprakları donup gitse de baharda yeni sürgün veriyor.

kgursan 15-11-2011 16:56

3 Eklenti(ler)
Agapanthus ; Nam-ı diğer : Aşk zambağı veya Nil zambağı.:p

Bu durumda Afrika da NİL nehri cıvarlarında doğal olması gerek.

Yukarıda verilen bazı bilgilere katılmıyorum!! Örneğin 7 o C altında donar??? Güler hanımın dediği gibi benim agapanthus tarlam da da yaz kış yerinde (yalova da kışın eksi derecelere çok düşüyor) Ama aşırı soğuktan zarar gördüğü bir gerçek. Bazı çeşit ve/veya renkleri soğukta yaprakları zararlanıyor ve baharda köklerin üst kısımdaki büyüme noktalarından tekrar yaprak ve çiçek veriyor. Kışın kök kısımlarına gübre konması köklerin donmasını engelliyor ve baharda beslenmesine destek oluyor faydalı bir işlem.

Dar saksı, sık dikim vs. anlayamadım. kışın kuru kalması gereken bitki ise sanırım agapanthus değil, hypeastrum veya amarylles olmalıdır.
Hypeastrum 1 ay kadar kuru kalmaz ise devamlı yaprak verir çiçek oluşturmaz. bu nedenle bir dönem (muhtemelen kışın) susuz bırakırlar ve vegetatif (yaprak) büyüme noktası generatif (çiçek) büyüme noktasına dönüşmesi için.

Ama agapanthus da böyle olmuş olsaydı benim ve güler hanımın açık tarladaki agapanthusları hiç çiçek açmaz dı !!!

sera içinde (kapalı mekanda) bitki daha gürbüz gelişiyor, yaprakları dondan korununca daha iyi oluyor.

Ekte birkaç resim size fikir verir. Kolay gelsin.

naturefan 29-11-2011 15:49

1 Eklenti(ler)
Eklenti 257444

Bu resmi yabancı bir sitde gördüm. Bu bilinen tür ile aynı mı? Farklı bir cins olabilir mi?

kgursan 29-11-2011 16:39

Bir üstteki (15 No) mesaj resimlerinde gördüğünüz çiçeğin tıpkısının aynısı!!!. Agapanthus.

naturefan 29-11-2011 16:47

Bunun çiçeklerinin formu biraz daha -düzgün- farklı ve biraz daha büyük gibi görünüyor. İsminin sonunda da '...... sp' ilavesi var. Bu ibare hibrit bir türe işaret ediyor olabilir mi?

kgursan 29-11-2011 17:08

Tür adı bilinmeyince sp. yazılır. (species) demektir. Çiçekleri yakından çekildiği için iri görünüyor.

naturefan 01-12-2011 12:16

Ayrıca Bety'nin verdiği sitede bir çok farklı cins agapanthus(ve pek çok çiçek) fotoğrafı var.
Sitenin linki:
Garden World Images - Search -

naturefan 23-01-2012 16:48

Agapanthus
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 265515

Çiçekleri bizimkilerden daha büyük ve güzel. Cinsi mi farklı, bakımı mı daha iyi?


Yazışmalara aşağıdaki linkten devam edebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/bahce-s...ileri/8874.htm


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024